Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tyeplica

1 bejegyzést írt és 287 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kommandó szuper és legyőzhetetlen, ezt már  a hangalámondásos Schwarzenegger videokazetták óta tudjuk. Kivéve amikor nem. Toplistánkon a tíz legismertebb  SNATFU -azaz totálisan elcsesződött bevetése a különleges alakulatoknak.  A válogatásba csak a második világháború utáni, "közismert" akciók…..
Tyeplica 2019.05.14 16:26:33
s@qbr: Már volt szerencsém kipróbálni, a LÖVÉS hangját tökéletesen le lehet venni akár nulla decibelre is - oszt a hátracsapódó závárzat olyan kurva hangosat csattant a hajnali csendben, hogy felrepültek miatta a lőtér mellett a hollók!

:-D
Komoly, vagyonbiztonságot érintő problémák (háború, forradalom, népvándorlás, Soros György) esetén a körültekintő embernek évezredeken keresztül két lehetősége volt biztonságba helyezni értékes ingóságait. Az egyik az, hogy elrejti ezeket és imádkozik, hogy a rabló vagy a tolvaj lehetőleg ne…..
Tyeplica 2018.06.19 13:14:18
@Demokrata Hungarofil: Csak úgy felmerült egy kérdés, hogy mi van akkor, ha a németek, akik már korábban elindították a Barbarossa-hadműveletet a Szovjetunió ellen, valahol zsákmányoltak pár orosz bombát és azt dobták le Kassára a felségjel nélküli gépekről? Szándékosan a szovjetekre terelve ezzel a gyanút. Hm? Nem elképzelhető? Már úgy értem, volt akadálya ennek?
Forradalmat akart, de csak ablakokat tört ki a legügyetlenebb magyar robbantó, aki meglepően könnyedén úszta meg a kivégzést...
Tyeplica 2018.05.14 17:48:58
Ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök felvázolt néhány intézkedési tervet, s többek között a hamarosan felálló Miniszterelnöki Kormányirodáról, ennek feladatairól is beszélt. Az új kormányzati intézménnyel kapcsolatban ezt is mondta: "Itt lesz majd egységes hírszerzési központ is, amely…..
 A közelmúltban a médiát,  ha nem is uralta két orosz hír, de nem lehetett kinyitni egy híroldalt, vagy beleolvasni a haditechnikai/politikai fórumokba, hogy ne került volna szóba (vérmérséklettől függően) a Szu-57-ek szíriai bevetése, a Putyin "évértékelő beszédében" belengetett  orosz…..
Tyeplica 2018.03.06 17:23:21
@EU zászlót mindenhova!: Őőő, ez hol van? Visszaolvastam a post összes hozzászólását, de nem találtam ilyet.
Tyeplica 2018.03.06 17:42:33
@Konyvtaroslany: Jaaa, értem! Ez hasonló, mint amikor azzal védekezik a lopáson kapott kormánypárti paripa, hogy más is lopott.
Elefántok a porcelánboltban – Ankara egy nehezen kezelhető szövetséges, de ez mégsem jelenti azt Washington számára, hogy útjára kéne engedni. A Foreign Policy elemzése az amerikai-török kapcsolatról ír, melyet Erdogan török elnök közelmúltban tett kijelentéseit követően meglehetős feszültség…..
Tyeplica 2018.03.28 01:46:09
@nts: +1 Azt hiszem, igazad van. Az ISIS ellen csak a kurdok szálltak harcba. Ezért támogatást (fegyvereket) kaptak az amcsiktól. Ezt persze a törökök nem nézték jó szemmel, mert féltek, hogy azokat a fegyvereket később a kurdok ellenük is használhatják. Neki is mentek a kurdoknak. A kurdok meg csak néznek. Nem értik! Hát most ők voltak a jó fiúk! Ők harcoltak a gonosz ISIS ellen! Cserébe meg nem védi meg őket senki? Hát miért nem védi meg őket az USA a törökök ellen? Akkor fognak csak pofára esni, ha a későbbiekben a független Kurdisztán léterjöttét se fogja támogatni az USA. Persze ezek a közel-keleti emberek nem felejtenek, megjegyzik, ha csak kihasználták, majd hátba szúrják őket, nézzétek meg, hogy legközelebb mikor fognak nekimenni a nyugat ellenségeinek!
A vietnami háború Acéllövedék 2018.02.22 00:01:00
Helló, Vietnam... Nemcsak a Tet-offenzívához kapcsolódó, hanem úgy általában a vietnami vonatkozású, sőt a háborús filmek között is előkelő helyet foglal el Stanley Kubrick 1987-es rendezése, melyet a huéi csata ötvenedik évfordulóján mindenképp érdemes elővenni...
Tyeplica 2018.02.22 17:20:50
@Monty H.: Hát az Acéllövedéknél csak jobb lehet.

Természetesen ismerjük az idevonatkozó jelenetet, de ott, a klozettban is mondhatta volna Pyle a fordításban a betárazott lőszerről, hogy teljes köpenyes. A szakzsargonnak nem mondana ellen. Godolom a kiképzés során, a lövészetkor ezt beleverhették az újoncok fejébe. (Valszeg a fordító nem ismerte a fegyverbuzik nyelvét.)
Nem könnyű dolog a párkeresés. A témába vágó korábbi Homár posztok alapján ráadásul nemcsak érzelmileg viseli meg az embert, hanem anyagilag is - és nem csak azért, mert puccos helyeken kell fizetni a vacsorát. Eddig azt gondolhattuk, hogy csak az Elittárs számlázási szokásai okoznak nyomorult…..
Tyeplica 2018.02.22 16:52:39
@KaTe: Amikor a nagy gombokon választasz Alap, Klasszikus vagy Elkötelezett előfizut, na, OTT nincs egyértelűen kifejtve és felszorozva, hogy 6x6000! Az csak a második bekarikázásodon látszik, de az lényegesen kisebb betűmérettel van szedve.
Tyeplica 2018.02.22 17:08:09
@KaTe: De csak annyi van odaírva, hogy hatezer, per hónap. Csak ennyi! Az nincs odaírva egyértelműen, hogy hatezer SZOROZVA HAT HÓNAPPAL! Ééérted! A poszter arra gondolhatott, hogy az olcsóbb, vagy drágább ár az mindig egy hónapos időtartamra vonatkozik, csak mondjuk más szolgáltatást kap ugyanazért a pénzért. Mondjuk a drágább előfizunál több lehetőség van. Vagy ilyesmi.
Edward Snowden előtt volt egy Daniel Ellsberg. Steven Spielberg filmjében, a The Post-ban Matthew Rys személyesíti meg. Ő volt a Rand Co.-nak az elemzője, aki 1971-ben lemásolta és átadta a médiának a Pentagon-ügyiratok (Pentagon Papers) néven híressé vált több ezer oldalát, az amerikai…..
Kedves mindenki, alapítottunk egy zárt Facebook-csoportot a Lemilblog és a Tiborublog szerzői, törzsolvasói és kommentelői számára. Olyan fórumnak szánjuk, ahol az interaktivitás a jelszó, vagyis minden tag posztolhat, ugyanakkor hozzászólhat a többiek által felvezetett témákhoz. Különösebb…..
Tyeplica 2017.12.22 22:21:39
@bandiras2: +1

Ha lenne fészbukom...

:)
Tyeplica 2017.12.24 01:17:36
@NAR: Annak, aki alanya egy ilyen ellenőrzésnek, számára elég nyilvánvaló jele van, hogy elkezdődik, mert ki kell tölteni egy kérdőívet. Nektek, kívülálló, third party érintetteknek nyilván nem fogja bejelenteni egy vizsgálat kezdetét az Alaptörvényvédelmi Hivatal. De amúgy nem kell komolyan venni, mert úgy le vannak terhelve az ellenőrzést végzők, hogy futószalagon csinálják. Hacsak nem olyan hülye az ellenőrzés alanya, hogy bejelent valami külföldi kémszervezeti kapcsolatot, vagy tagásogot egy alkotmányos rendet fenyegető társaságban, akkor nem igazán kell mitől félni, rutinban lezavarják, oszt kész.

@tiboru: meg könnyen beszél, mert ő már a nyugdijjasok kenyerét eszi. Így már nem fogják kirúgni a Szolgálattól, ha pártunk és államunk elleni véleményét kiposztolja, vagy kikommenteli.

:-D
Az Európai Unió megítéléséről sokfélét lehet manapság hallani. Annyi azonban bizonyos, hogy még mindig többségben vannak azok, akik szerint kifizetődő az EU-s tagság. Ugyanakkor szép számmal akadnak olyanok is, akiknek ez egyáltalán nem evidens. Mindezek fényében a lenti csárt azt mutatja, hogy a…..
Szinte képtelenség a luxushajókon napozó szőke svéd szépségek helyére képzelni, hogy pont itt, 78 éve családapák százai vágták el gyerekeik torkát, majd megosztoztak asszonnyal egy golyón. És nekik volt igazuk akkor a spanyol Alicante kikötőjében 1939 márciusának végén, mert a túlélőkre a kínhalál…..
Tyeplica 2017.10.05 00:40:18
@Tehéntőgy: Volt egy-két atomrobbanás a déli féltekén, amit észleltek a szeizmográfok, ezek nagy valószínűséggel a közös Dél-afrikai - izraeli atomprogram próbarobbantásai lehettek. Viszont _állítólag_ azért szerelték le a tölteteiket a kilencvenes évek elején, mert akkor már nagyon látszott az apartheid rendszer vége és (ki nem mondva) az akkor még hatalmon lévő fehér emberek nem akarták, hogy ha valami hirtelen haragú, indulatos néger kerül a fokvárosi parlamentbe, akkor ilyen eszköz legyen a kezében.
Folytatjuk az elkezdett beszélgetést Jasenszky Nándorral, a Terrorelhárítási Központ néhány hónapja kinevezett kommunikációs illetékesével (hivatalosan: a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya vezetőjével). Az első rész eddig úgy 17 ezer kattintást kapott, szóval nem tévedtem, amikor azt jósoltam,…..
Tyeplica 2017.06.19 10:25:35
Én nem lőttem annyit, mint az előttem szóló Nagy Gyilkosok, de azért némi lőporszag rám is ragadt az évek során.

Pár évvel ezelőtt láttam egy szuperlassított felvételt egy Glockról (igaz, a sorozatlövő verzióról). Na, az betette a kaput nálam a Glockkal kapcsolatban.

Nagyhirtelen rákerestem tecsőn, ez nem az a videó, amit én láttam, de ez is jó lesz:

www.youtube.com/watch?v=56CkWA6j_bc

A lassított felvételen látszik, ahogy a szán hátrasiklik, az erők hatására az egész műanyag tok nyeklik-nyaklik, hajladozik, mint a búzamezők a szélben! Semmi tartása nincsen! Mintha puding lenne, vagy zselé! Néztem és csak arra tudtam gondolni, hogy ha maga a fegyver tokja ilyen hajlékony, akkor ezt hiába tartod vasmarokkal célra, a műanyag hajlékonysága miatt ez akkora szórásképet csinál, hogy kis túlzással tíz lépésről még egy elefántot is elhibázik vele az ember! Na és akkor ott én egy életre könnyű szívvel lemondtam a Glockról.
Tyeplica 2017.06.23 12:10:06
@g.d: Igen? És? Ez mennyiben szakmai érv az általam felhozott porbléma ellen?

Amit beírtál, az a relációanalízben az az eset, amikor mind a két állítás igaz, de rohadtul nincs köztük kapcsolat.
Tyeplica 2017.06.24 22:53:27
@g.d: Inkább úgy fogalmaznék, hogy én tulajdonítok neki jelentőséget.

Szerintem nincs tartása a Glock műanyag házának. Szerintem rontHATja a szórásképet. (Érvelésemet alátámasztom technikai, fizikai magyarázattal, belinkelek videót.) A te válaszod ez: De nem! Mert az Erzsbet híd is kileng!

Hát, mit mondjak, a te érvelésed nem győzött meg, hogy Glockot vegyek magamnak.
                                                                   ,,Nehéz a mértékletesség a szabadság védelmében” -Titus Livius Lemiles cikkeimet általában magyar dolgokról szeretem írni, a most bemutatott téma azonban magyar szemmel annyira idegen és egzotikus, hogy éppen ezért lehet érdekes a…..
Tisztelt uraim! Több, mint egy év telt el a legutóbbi összejövetel óta! Felteszem hát a kérdést: van igény egy közös Lemil-KatPol aljasodásra? Mivel nyakunkon a tél hideg napjai, ezért zárt helyszínt javaslok. Amennyiben a jeles társaság döntő hányada igent mond, abban az esetben jöhet egy…..
”Így aztán nem maradt egyéb hátra, mint a Körmöcbánya és Besztercebánya közti hegyháton átvivő igen kétes utat használni, még a poggyász és az ágyúk egy részének kockáztatásával is. Mind Körmöcbányától, mind Besztercebányától meredek erdei utak visznek a hegység legfelső tarajáig; a sziklagerinc…..
Tyeplica 2017.01.23 22:45:49
               Szerző: Kalmár Miklós   Az 1980-as évekre a hidegháború lassan véget ért, és a fegyverkezési verseny a Szovjetunió és az Egyesült Államok között gyakorlatilag lezárult, ez utóbbi javára – tartja a közvélekedés. A valóságban ez a kép – mint mindig – kicsit árnyaltabb. Erre az…..
Tyeplica 2016.09.29 01:09:06
@molnibalage: Akinek meg van ilyen képzettsége, illetve szolgált ilyen helyen, az nem írogat ide hülyeségeket. Mert kábé olyan, mint felnőttként hallgatni két középső csoportos szakmai vitáját.

Bocs, de nem bírtam ki, be kellett írjam!

:-D

A biztosítékot ez verte ki: "sok dologról a szolgálatot teljesítő is kevesebbet tud, mint a lelkes érdeklődő, mert neki arra nincs ideje, hogy tudjon róla, mert nem az ő szakterülete."

Én tűzszerészként nem engedhettem meg magamnak, hogy ne ismerjem a gyújtószerkezetek működését. Mondjuk az összeset, ami rendszerben volt 1939. és 1995. között. Végül is csak az életem múlott rajta. De belénk is verték. Vagy itt vannak a harkocsizók. Ők meg kénytelenek voltak megtanulni azt a vicces ökölszabályt, hogy a tankban nincs 25 kiló alatti alkatrész. Mert a harckocsizó katonai diploma mellé kapott egy polgári gépész diplomát is. Képzeld, értenie kellett ahoz, amiben ült. Amikor még négy év volt a képzés a Kossuthon, akkor így ment.

Nincs ideje, hogy tudjon róla? Nem az ő szakterülete? Hö-hö!
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
Tyeplica 2016.09.06 10:41:38
@molnibalage: Hááát, azért ha megnézed az Abrams harckocsi tornyának frontpáncélját, az a 75 fokosan döntött lemez is a függőlegeshez áll közelebb, mint a döntötthöz.

Azért leírom még egyszer, kicsit lassabban, hogy megértsd: a kérdés az volt, hogy jobb volt-e, mint a T-34-es? Erre találtam ki a kompromisszumos megoldást, az új fogalom bevezetésével, a mennyiségi dömping alkalmazásának hatékonyságát. Hatékonyabb volt a T-34-es, mert annyit gyártottak belőle, de nem jobb.

A T-34-es elleni nyerési arányába, ami bizonyítottan egy a nyolchoz, abba a történelmi ténybe nem kötsz bele?
Egyik nagy vágyam, hogy a gyűjteményben legalább egy pedálos kisautó is legyen a szocialista korszakból. Ezeket a kisautókat az egykori Szovjetunióban gyártották és többféle változatban is léteztek.Az aukciós oldalakon nagyon sok jobb vagy rosszabb állapotban megmaradt darab keresi új…..
Tyeplica 2016.09.06 10:11:07
@ToyaHSW: Ne mondd, hogy nem tudtál erről:

pedalosmoszkvics.gportal.hu/

A Magyar Pedálosmoszkvics Rajongók oldala

:-)
A 24.hu szúrta ki a Mérték Médiaelemző Műhely észrevételezése után, hogy az MTVA augusztus 22-i Híradója, hogy is mondjuk, hogy érthető legyen, megint nem a teljes igazságról számolt be egy hír tálalásakor. A rendkívül szomorú történet azzal indult, hogy augusztus 21-én a törökországi Gaziantep…..
Tyeplica 2016.08.27 10:00:49
@Írd be a képen látható betűket: Akár hiszed, akár nem, de már létezik technika arra, hogy széles hullámhossztartományban elnyomják az összes rádiójelet. Ezt zavarásnak nevezi a szakirodalom. Nem nagy cucc, elfér egy kocsi hátsó ülésén, de egy fél kilométer átmérőjű körben megszűnik a rádióforgalom. Egy ilyen eszköz simán megakadályozza, hogy rádiójellel beindítsák a robbanást.
Tyeplica 2016.08.27 10:58:12
@Írd be a képen látható betűket: Nem jut minden tizedes zsebébe, de minden város rendőrségénél, vagy tűzszerész alakulatánál lehet egy rendszeresítve. Amúgy bele se férne egy zsebbe, mert ez annál nagyobb készülék. Akkora nagy, mint amekkora ökör vagy.
Tyeplica 2016.08.27 12:16:32
@Írd be a képen látható betűket: Az amerikai alakulatoknak biztos volt ilyen készüléke. Ezer százalék. Nagy valószínűséggel a kivonulás után az iraki egységeknek adták át. A képen valóban nem látszik, de lehet, hogy ott áll egy dzsip hat-nyolc méterre az eseményektől, ami már pont kilóg a képből. Persze az is lehet, hogy nem volt ott ilyen berendezés. De nem kell mindig rosszra gondolni. Nem valószínű, hogy Soros Gyuri bácsi pénzén csináltak egy beállított jelenetet Irakban, cska azért, hogy fondorlatos módon csapdát állítsanak az Orbán seggében lógó lakájmédiának, hátha ráugranak és félremagyarázzák. Sokkal valószínűbb, hogy maguktól ilyen dilettánsak.
"There's no need to counter your arguments, since you're wrong." - egykori komment az Axis History fórumán Podcastunk mai adásában hosszú kihagyás után ismét egy külsős beszélgetőtársat üdvözölhetünk Sayfo Omar külpolitikai újságíró személyében. A témát Omar nemrég megjelent cikke szolgáltatta,…..
Tyeplica 2016.08.16 14:14:46
www.dsei.co.uk/welcome

Ide megy valaki?
Kedves olvasók! Ma az Europa Varietas Intézet kérésének teszünk eleget azzal, hogy felhívjuk az EU biztonságpolitikai kérdései iránt érdeklődő közönség figyelmét a HM Vezérkari Műhely kiadványára, amely nemrég jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában, az előbb említett intézet hozzájárulásával,…..
Ki mindenki harcolt Vietnamban? A vietnami háborút sokan kizárólag a két országrész, illetve az Egyesült Államok harcaként tartják számon, ám közvetett vagy közvetlen formában még számos ország kapott szerepet a küzdelemben. Tekintsük most át őket. Észak-Vietnam, illetve a déli Nemzeti…..