Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valaki_0

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Tiltakozás a homofóbiát legitimizáló hittankönyv ellen Mi, vallásos keresztények, zsidók, más felekezetűek és ateisták mélyen elítéljük a Szent István Társulat negyedik osztályos tanulóknak szóló hittankönyvében megjelent, a homoszexualitást halálos bűnnek minősítő…..
Az alkotmányozás viharos időszakában az egyik legtöbbet vitatott elvi kérdés volt a jogok és kötelességek viszonyának megjelenítése az új alkotmányban. A konzervatív álláspont szerint a jogok nem választhatóak el a kötelességektől, ezért az Alaptörvénynek ugyanolyan…..
Valaki_0 2011.08.22 18:28:26
@kaleidoscope: Továbbra sem látok egyik idézetben sem olyat, hogy "különben nem jogosult erre vagy arra" vagy hogy "és mindez ez és ezen jogának gyakorlásának feltétele" vagy bármi hasonlót, ami feltételekhez összekötné az alapjogokat. Egyszerűen nincs bennük ilyen. Én még elrejtve sem látom, ha akarom se tudom úgy értelmezni...nemhogy egyértelműen, ahogy te állítod.
Benyújtották. Kiszabadult a szellem a palackból, megtörtént a precedens. A hatalmon lévők átlépték a Rubicont. Immáron szinte biztos, hogy Magyarországon meg fog születni az új egyházi törvény. Amint a jelen blog korábbi, Egyházpolitika c. bejegyzésében jeleztük, várhatóan…..
Pilu Van egy sanda sejtésem... 2010.12.03 17:37:00
...illetve már fogadást is mernék rá kötni, hogy országunk megújításának - mely a kétharmad által meghatározott irányú morális és értékrendi baromágok halmazát jelenti – következő fázisa hamarosan megkezdődik, és ennek első lépése az abortusztörvény…..
Valaki_0 2010.12.04 21:53:08
@kolbászoszsömle: A terhesség kockázatos. Aki terhességet vállal kockázatot vállal. Aki lefekszik valakivel, az pedig a terhesség kockázatát vállalja. Hol és mire kényszerítek itt bárkit? Azt mondod én kényszerítem rá a terhesség kockázatát. Én kényszerítem talán, hogy teherbe essen? Szabad döntés és szabad kockázatvállalás a terhesség.

A felelősség azé, aki a kockázatot vállalja. Tehát azé, aki teherbe esett, és neki kell felvállalnia.
Valaki_0 2011.04.13 22:14:58
@antiszociális exlúzer: Hú, eléggé meglepett, hogy 4 hónap után, még valaki foglalkozik ezzel a felvetéssel, amikor a politikai döntés eldőlni látszik. De épp gépnél voltam, gyorsan reagálok neked.

Megismételni tudom, amit már írtam: attól, hogy alkalmazok fogamzásgátlást - a modern módszerek egyébként közel 100% hatékonyságúak - de netalán mégis összejön a baba, nem mondhatom, hogy nem tehetek róla. Volt egy kockázat, amit vállaltam, és bebuktam. Ezért állítom, hogy elhanyagolható az önhibájukon kívül teherbe esők száma.

Nem vagyok az ész nélküli tiltás híve, de nevetséges, hogy az abortuszok 90%-át súlyos válsághelyzetre hivatkozva hajtják végre. Jelentősen szigorítanék a feltételeken. És csökkenteném a TB támogatását is - legalább az anyagi következmény komolyabb lenne. De ennek jelenleg nincs társadalmi támogatottsága. Ebből kifolyólag a Fidesz sem meri meglépni, bármennyire is nyom a pártszövetséges.

A készülő alkotmányban újdonságként jelenik meg, hogy minden ember felelős önmagáért. Más helyeken ezt nagyon régóta leszögezték. Nálunk ez nagyon hiányzik még. Ennek egyik tünete az abortuszok magas száma.

A párválasztásról: nagyon messzire vinne, hogy hogyan lehet felelősen párt választani. De én soha nem mertem volna lefeküdni olyannal, akiről ott az adott pillanatban sem vagyok meggyőződve, hogy örökre együtt maradunk. Eddig bejött. De ha tévedek, akkor se mondhatom, hogy nem tehetek róla. Vállalom a következményt.

A modell egyébként szerintem működőképes. Több olyan ismerősöm is van, akik így tettek, és amennyire tudom, nem bánták meg. Az egyház "szabályai" többnyire nem butaságok, csak kevesen veszik a fáradságot (az egyházban is), hogy megértsék a miértjüket. Ezzel együtt egyetértek, hogy nem elvárható, hogy bárki eszerint éljen. Ami elvárható viszont, hogy ne fogamzásgátlás helyett használják az abortuszt, hanem gondolkodjanak előre és felelősen éljék szexuális életüket az emberek. Amibe beletartozik a gyerekfoganás kockázata, és annak tudatos vállalása is.
Az amerikai elnök minapi bejelentése nyomán – mikor is alkotmányellenesnek minősítette az azonosneműek házasságát kizáró törvényt – ismét a világsajtó figyelmének a középpontjába került a téma. Az amerikai katolikus püspöki kar a hivatalos vatikáni…..
Valaki_0 2011.03.16 20:01:39
@kaleidoscope: na, befejezem...

Remélem nem bántó a példa, de a "homoszexuális emberek joga ahhoz, hogy ugyanolyan formában, jogi és társadalmi keretek között megélhessék szerelmüket" számomra kicsit olyan, mint a színtévesztők joga ahhoz, hogy ugyanúgy szerezhessenek jogosítványt, mint a tisztán látók.
Valaki_0 2011.03.17 21:44:14
@kaleidoscope: "Miért kellene azt bárkinek elfogadnia, hogy a társadalom, amelyben él őt és a társát másodrendűnek tartja?"

- Azt gondolom, hogy nem őt és a társát, hanem az ő kapcsolatukat tartja másodrendűnek. Emberek között nem tehetünk különbséget, de a kapcsolatok között igen. És ennek a különbségtételnek - még mindig úgy látom - természetes alapja van.

A születés példáján: valóban nem számít, hogy hogyan születtél, de ha császárral, akkor el kell fogadnod, hogy rajtad kívül álló tényezők "elvették" tőled a természetes születés lehetőségét. A melegektől rajtuk kívül álló tényezők elvették a lehetőséget, hogy férfi-nő kapcsolatban élhessenek. Egy jogi lépéssel nem tehetünk úgy, mintha ez nem így lenne. Hiába követeljük utólag a természetes születéshez való jogot.

Persze a kulcskérdés az, hogy a homo és a hetero kapcsolat egyenrangú-e. Azt hiszem ebben tér el leginkább a véleményünk.
Szerintem miért nem:
- homoszexuális kapcsolatból elvi okokból kizárt a gyermek születése
- biológiailag férfi-nő összeillő pár, míg azonos neműek testi egyesülését némi eufemizmussal élve, "a gyártó nem támogatja, nincs megfelelő interfész".
Szerinted miért igen?
Valaki_0 2011.03.18 14:15:16
A "természetes" szó használatáról: ebben maximálisan igazad van. De egy picit másképp látom. A nácizmus nem azért volt káros, és nem azért bukott el, mert a természetest kereste, hanem azért, mert ebben tévedett (vagy hazudott). Szerintem minden olyan társadalmi berendezkedés, ami szembemegy a természetessel (tévedésből vagy hazugságból) hosszútávon bukásra van ítélve. Így pl. minden diktatúra előbb-utóbb el kell, hogy bukjon (nem tudom megérjük-e É-Korea felszabadulását, de biztos vagyok benne, hogy bekövetkezik - nemrég még a közel-keleti uralkodók is bebetonozottnak tűntek). Gondolj csak arra, hogy pl. a származás alapján kiváltságokat biztosító társadalmak több ezer éven át fennálltak. Itt Európában ma már nem kérdés, hogy származása révén senkinek sem járnak előjogok. Az egy-két királyi vagy arisztokrata családot hagyományőrzésből eltartja a társadalom, de valódi kiváltságok nincsenek. Paradox módon pont egy kommunizmusra meg egy nácizmusra volt szükség ehhez, amelyek - más tévedés miatt -szintén (szerencsére gyorsan) bukásra voltak ítélve.

Az egésszel csak azt akarom mondani, hogy a vita abban áll, hogy természetes-e (egyenrangú-e, azaz természetes-e, ha egyenrangúan kezeljük) a homoszexuális kapcsolat. Szerinted természetes, szerintem nem. A vitát most nem tudjuk eldönteni, hiszen egymás érveit nem tartjuk meggyőzőnek. De a történelem előbb-utóbb eldönti, hogy melyik a tévedés. Pl. a nők vagy a feketék egyenjogúságáért folytatott küzdelem nem volt zsákutca, mert a természetes renddel összhangban van, de a náci fajelmélet igen, mert hazugság.

Szerintem a homoszexuális emberek egyenjogúságáért folytatott küzdelem sem lesz zsákutca, mert egy előítélet lebontására irányul. A homoszexuális kapcsolat egyenjogúságát viszont már a ló túloldalának tartom, szerintem zsákutca, ami előbb-utóbb elbukik. És a kettőt továbbra is különválaszthatónak tartom. (Csak zárójelben: én még magát a homoszexualitást is külön választhatónak tartom az embertől és a kapcsolattól, és arról is lehetne vitatkozni, hogy maga a homoszexualitás természetes-e.)

A kérdés persze az, hogy milyen áron tanuljuk meg a leckét arról, hogy mi a természetes. A kommunista vagy a náci tévedésért elég sokat kellett fizetni...

A kapcsolat-ember viszonyról és az idézett borzalmakról csak azt jegyezném meg, hogy van a kapcsolatnak egy jellege és van egy minősége. Ha a kutyámmal kiváló (minőségében) kapcsolatban vagyok, az anyámmal meg évek óta nem szólunk egymáshoz, attól jellegében az anyámmal való kapcsolatom még magasabb rendű, mint a kutyámmal való, bár minőségében fordított a helyzet. Az ember a kapcsolatainak a minőségéről tehet, a jellegéről kevésbé.