Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gicacsiga

27 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Indulásunk 1 éves évfordulója alkalmából következzen most a Big(s) in Japan blog utolsó bejegyzése: egy kis összegzés és öninterjú, mindenkitől...bizony, az utolsó körre beszállt Attila is, sőt, néhány kérdés erejére Zsombi is beugrott. ;) Milyen várakozásokkal, érzésekkel vágtál neki az…..
Bizony, elérkeztünk az utolsó élménybeszámolós írásunkhoz. Japán kalandunk végére értünk, lássuk, mivel töltöttük az utolsó heteket. De ez még mindig nem az utolsó poszt...jön még egy extra ;) Multikulti találkozások Török-magyar barátság Nagy szerencsénkre több barátságot kötöttünk itt kint,…..
Big(s) in Japan Kultúr-sokk X. 2023.03.18 05:50:50
Két hét múlva ilyenkor már hazafelé repülünk majd. Nézzük, milyen furcsaságokat mutatott még nekünk Japán az utolsó hetekben. Szezonalitás Japánban a tél kedvez azoknak, akik a hátuk közepére kívánják, a havat, jeget, hideget, mint például én. Itt Aichiban kb. két hétig voltak mínuszok, ezen kívül…..
Február harmadik hétvégéjén ezt az üzenetet küldhettem el a férjemnek. :) Amíg vártunk rá, varázsoltunk párat Zsombival az Abszol úton. Nade nem mentünk el hirtelen Londonba, elég volt csak Oszakáig autózni, egészen pontosan az elképesztő Universal Studios Japan-ba (USJ). A világon összesen 5 ilyen…..
Egy szó: Toyota. Vagyis, ha pontosabbak akarunk lenni, a Toyoda családnév. Zsombival 2023-as első japán kalandunk Nagoya-ba, a Toyota Ipari és Technológiai Emlékmúzeumba vitt (Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology) február elején. Megmondom őszintén, egyáltalán nem terveztem…..
Nehéz kifogyni a témákból, amikre itt kint magyarként (is) felhúzzuk a szemöldökünket. Kezdjük vidáman az évet és lássunk hát még tizenhármat! Hideg vízzel mosnak Volt már szó a mosógépről, teregetésről, de arról a számunkra igencsak furcsa tényről nem, hogy itt hideg vízzel mosnak. A hideg…..
Ez a bejegyzés inkább vizuális élményt nyújt majd, mint sok olvasnivalót. Jártunk egy-két szép helyen a közelmúltban, erről hoztunk nektek néhány képet. Mostanában nem vittük túlzásba a programozást, mivel csakis arra tudunk gondolni, hogy a jövő hévégén közel 3 hétre hazarepülünk! Így nemsokára épp…..
Nem szemét, hulladék! Vágjunk is bele a közepébe, abba a kultúr-sokkba ami nem is csak hogy a legjobban mellbe vágja az embert, de a mindennapjait is megnehezíti…ahogy drága férjem mondaná: a szemétterror! Épp aktuálisan kering az a hír, hogy a foci VB-n a japán drukkerek összeszedték maguk után…..
Nagy-nagy szervezés és tervezés előzte meg november második hétvégéjét, amikor is Kiotóba utaztunk két éjszakára. Kiotó volt Japán fővárosa a 700-as évek végétől egészen 1869-ig, majd a Meiji kor kezdetével helyezték át ezt a rangot Tokióba (egyébként Japán az egyetlen ország, ahol a "régi" és az…..
November 3-án félidőhöz értünk, öt hónapja töltjük napjainkat a szigeten. Meg is ünnepeltük ezt egy Korankei völgyi kirándulással. A Korankei-völgy Toyota város területén található, a Yodo folyó mentén és az egyik legkiemeltebb látványosság a vidéken, tekintve, hogy ősszel meseszépen fest. A…..
Október végén ismét érkezett egy csapat kishazánkból két hétre. Október 22-re szerveztek is egy jó kis programot és jajj de jó, hogy csatlakoztunk! Az úti cél az Okazaki kastély, majd Gamagori híres szigete. A szemeket sem kíméljük, jó sok kép következik. Okazaki egy bő fél órás vonatútra fekszik…..
Folytatásos kultúr-sokkunk második része következik, s egyben a legmelósabb bejegyzés. Azt már leírtuk itt, milyen érdekességek várnak ránk egy-egy boltban, most lássuk, mik várnak minket a polcokon, mi az, ami más mint otthon – bár talán könnyebb lenne azt leírni, hogy mi az, ami ugyanolyan. A…..
Szépen lassan beérjük magunkat a bloggal, hiszen a következő sorok már október harmadik hétvégéjéről szólnak. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy volt két hét kényszerszünetünk betegség miatt, de az majd hamarosan egy kultúrsokk-blog részeként lesz olvasható. Október 12-én, szerdán Zsombival éppen…..
Big(s) in Japan Bombó kalandjai 2022.10.14 14:37:38
Tovább zötyögnek a hétköznapok is itt Japánban, úgyhogy folyamatos úti cél és program keresésben, valamint útvonal tervezésben vagyok, hogy ne csak hétvégén fedezzünk fel új helyeket. Hiszen itt a vonatok elvisznek a végtelenbe és tovább! Nem annyira egyszerű bárhova is nekiindulni, hisz gyalogos…..
Ricsi írt a pénzkeresésről, így nyilván én írok arról, hogyan lehet azt elkölteni…khm megfelelően gazdálkodni vele. :) Ebben a blogban most a legjellemzőbb bolt típusokat, azok érdekességeit és elnagyolt kínálatát taglaljuk. Azért elnagyolt, mert elkezdtem ugyan írni a részleteset, de kisregény lett…..
Big(s) in Japan Magyarul bácsi 2022.09.23 14:20:42
Történt egyszer egy szombati nap, hogy törtük a fejünket itthon, mit is csináljunk másnap. Végül úgy döntöttünk, hogy a szomszédos Setoba utazunk egy jó kis töltött káposztára. Bizony, jól olvastátok, nem elütés volt. Ricsi török származású angol-japán tolmács kollégája (van itt náció!)…..
Big(s) in Japan Apa, kezdődik! 2022.09.17 16:16:35
A japán munkaidő miatt (8:40 - 17:40) Zsombival nem vagyunk annyira elkényeztetve a Ricsivel töltött idő szempontjából, legalábbis a hétköznapokon. Így már mind a hárman alig vártuk augusztus harmadik hetét, amikor is: apa szabin van! No de, ahogyan az otthon is lenni szokott, a munkanapokon…..
Augusztus első hétvégéjét egy igazi ínyencséggel töltöttük. Nekem legalábbis ez volt az eddigi kedvenc programom. Talán azért is, mert most nem feltétlenül az volt a szempont, hogy gyerekbarát legyen, most igazi felnőttbarát elfoglaltságot kerestünk. Persze aztán ember tervez….gyerek végez.…..
Most nem egy nagyobb témát veséznénk ki, mint itt és itt, hanem több kis meghökkentő, hamisíthatatlan japán fantasztikumot mutatunk be. Jöjjön egy kis vegyesfelvágott…vagyis inkább sushi válogatás. :) 1. Automaták mindenhol Japánban tuti, hogy sosem maradsz szomjas! Erről a minden sarkon (értsd:…..
Zoo-csemege Egyik nap Ricsi hazaért egy „business trip”-ről és beajánlott egy hétvégi programot, amit a kocsiból látott: Higashiyama Zoo and Botanical Gardens, vagyis egy hatalmas állat- és botanikus kert. Július 17-én szintén nem voltunk híjján a Celsiusoknak, de nekiindultunk és kb. 1 óra…..
Programajánló rovatunk folytatódik. :) Egy nap chatelgettem a japán barátnőmmel, Hinaval és éppen arra panaszkodtam neki a melegtől olvadozva, hogy nem igaz, hogy nem lehet itt sehol sem fürdeni. Aztán megkérdezte, hogy ajánlották-e már nekünk a Morikoro Parkot. Azon nyomban nyitottam a netes…..
Japán életünk kronológiai szálát ott hagytuk abba, hogy másfél hónapot töltöttünk Toyota központjában, egészen pontosan Wakamiya-cho-ban. A „cho” – amennyire sikerült utána kutakodnom a weben – igazából egy város a városban, valószínűleg olyasmik, mint fővárosunk kerületei. A végleges lakásunkat…..
Hétvégi programajánlónk következik…ha netán valaki Japán felé járna. :) Ricsi kapott egy tippet egy - Japánt már korábban meghódító – magyar kollégától, miszerint van Toyotában egy Kuragaike park nevezetű hely, oda érdemes elmenni. Utána is néztünk rögtön, csupán fél óra buszozásra volt tőlünk,…..
Most egy kicsit megszakítjuk japán sorsunk idővonalát és teszünk egy kitérőt...kultúr-sokk rovatunk következik! Az első naptól kezdve jegyzeteljük és fényképezzük a számunkra meglepő - vagy mondhatnánk lenyűgözően eltérőnek is - dolgokat ezen a nem mindennapi szigeten. Mondanom sem kell, nagyon sok…..
Hát akkor lássuk, hogyan teltek "szürke" hétköznapjaink az 1 hónap alatt, amit Toyota központjában töltöttünk az ideiglenes szálláson.  Napindító zabkása Ahogy Ricsi is írta, az első délutánunkon elmentünk felfedezni a közvetlen környezetünket, illetve a közeli bolt kínálatát. Hazaérkezve, este…..