Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rammjaeger83

182 bejegyzést írt és 2566 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk, hanem egy regényt. Könyvből is elég rendhagyót választottunk, méghozzá Trenka Csaba Gábor 1991-es…..
Rammjaeger83 2023.11.22 18:16:20
@Sigismundus:

Köszönjük a kiegészítést, különösen Kamerunt illetően. Mi a -vill végződésű településnév miatt gondoltunk Brazzaville-Kongóra.

@Szekrényszagú néni:

"Kollaboráns" alatt Horthyt vagy Szálasit tetszik érteni?
Podcastunk eddigi leghosszabb epizódját tárjuk ma a kedves közönség elé. Vendégünk a Spacejunkie nevű, űrutazással és űrkutatással foglalkozó, magyar nyelvű Youtube-csatorna egyik alapítója és szerkesztője, Nagy Szabolcs. Mivel nemcsak a meghívásunkat fogadta el, hanem azt is szívesen vállalta, hogy…..
Rammjaeger83 2022.12.27 08:53:24
@Androsz: Minimum a Mars.
Drogok, szexuális szabadosság és bűnözés. Ha erről a hármasról nem a ’70-es évek Floridája, hanem a kései ’20-as évek német Weimari Köztársasága jut először eszedbe, akkor a Babylon Berlin neked való sorozat lehet, és egyben podcastunk aktuális adásának témája is...
Rammjaeger83 2020.09.17 14:34:13
@guma: Csak nyugodtan.
Kedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a korábbi adások pedig elérhetők itt. Jó szórakozást kívánunk!..
Rammjaeger83 2019.09.20 17:05:47
@molnibalage: Nem látok ilyen a rendszerben.
Rammjaeger83 2019.12.02 12:30:48
@cincogó felicián:

Apple Podcaston nincs fent. Ha letöltöd a hanganyagot a telefonra, az nem megfelelő alternatíva?
„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket rázni...órák múltán a vízibombáik egyre messzebb hullottak...ismét betört a víz, éspedig éppen a vécé…..
Üdvözlöm minden olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és ismét a kiegészítő részek egyikével jelentkezik a Kína modernkori történelmével foglalkozó sorozatunk. Tekintettel az előző két részt övező nagy érdeklődésre, a kínai vezetők nőügyei kerülnek ismét terítékre. A nevek, akárcsak…..
Rammjaeger83 2019.01.28 12:13:03
@sirdavegd: Vedd azért figyelembe, hogy Korea és Formosa Japán integráns részének számítottak, így az ottani befektetést nyilván(?) belföldiként számolták el.
KatPol Blog Nem az övék a diadal 2019.01.16 09:33:32
Indítsanak még ellenünk öt vagy hat olyan támadást, mint a Hamburg elleniek, és a német nép egyszerűen fel fogja adni, mindegy, mennyire erős akaratúak. Az emberek azt fogják mondani: „Elég volt, többet már egyszerűen nem tudunk elviselni.” […] Amit a hazának kell elszenvednie, attól meghűl az…..
Üdvözlöm minden olvasónk!  Enz vagyok a KatPol csapatából, a kínai történelemmel foglalkozó sorozat szerzője. Az 1911-es forradalmi események áttekintése most különösen esedékes annak évfordulója miatt. Az itt ismertetett eseményekkel kapcsolatban nehéz tisztán látni, hiszen gyakorlatilag nincs…..
Szomjan haltak a katonák, mielőtt lelőtték volna őket, ha pár szóban összefoglalhatnánk egy borzasztóan kegyetlen háborút Paraguay és Bolívia között, amelyet spanyolul csak “La Guerra de la Sed”,  azaz a “Szomjúságháború” néven vagy hivatalosan Chaco háborúként emlegetnek. Ez volt a XX. század…..
 A közelmúltban a médiát,  ha nem is uralta két orosz hír, de nem lehetett kinyitni egy híroldalt, vagy beleolvasni a haditechnikai/politikai fórumokba, hogy ne került volna szóba (vérmérséklettől függően) a Szu-57-ek szíriai bevetése, a Putyin "évértékelő beszédében" belengetett  orosz…..
Rammjaeger83 2018.03.06 14:38:35
@molnibalage: Amit leírtál, az nem az ABM-rendszerekre vonatkozott, hanem az ICBM-ekre.
Rammjaeger83 2018.03.16 13:07:48
Rammjaeger83 2018.03.22 14:20:38
@reiner Tor:

> Teljesen mindegy, hogy a volt szovjet érdekszféra népei mit akartak

Nem egészen. Ha pl. az észtek, litvánok stb. benyújtják a csatlakozási kérelmet, és pl. amerikai elnökként vagy német kancellárként vonakodsz elfogadni, te leszel a szemétláda, aki elárulta Európa hős szabadságszerető kicsiny nemzeteit, akik annyit szenvedtek a muszka önkénytől. Annak ellenére, hogy igazad van.

Másrészt a NATO egyetlen funkciója 1991 óta kb. az, hogy konfliktusokat gerjeszt v. konfliktusokba száll be, aztán meg ezekkel a konfliktusokkal igazolja a saját létezését. (Ilyen eszkalációforrás ugyebár a keleti bővítés is.) Ha megfosztanád ettől a funkciótól, nem létezhetne tovább, akkor meg ki kellene rúgni több tízezer (százezer?) tisztviselőt, ügyintézőt stb. Azt meg senki nem akarja.

> Jelcin népszerű volt elég sokáig

Hááát...
Ideológiai irányultság, történelmi ismeretek és politikai szimpátiák függvényében a Szovjetunió megszűnését tulajdonították már Ronald Reagannek, Mihail Gorbacsovnak és a szabadkőműves világösszeesküvésnek egyaránt (hogy a gyíkemberekről és a Moszadról most ne is beszéljünk). Noha a kísértés óriási,…..
Rammjaeger83 2018.01.30 08:28:52
@ymre:

Továbbá 1986-os tétel még az alkoholizmus elleni kampány során kiesett adóbevétel, illetve az olajár visszaesése miatt kiesett exportbevétel is.
"Én megtagadnám, hogy ezzel a ládával hajózzak!" - ennyire nyers következtetést vont le Otto Hersing, a német császári tengeralattjáró-flotta egyik kiválósága, miután 1915-ben megtekintette osztrák-magyar fegyverbarátainak néhány elnyűtt, szánalmas harceszköze körül az egyiket. Természetesen az ő…..
Rammjaeger83 2018.01.02 22:16:25
@Éhesló:

Igen, " lényegében megoldottak". Ez szerepel a posztban is, meg az, hogy a Földközi-tenger volt az, ahol már nem tudtak dolgokat lényegében megoldani, nem az Adria.

A "tengődés" a történelmi perspektívákkal összehasonlítva értendő, melyekkel a két ország még rendelkezett a háború előtt. Illetve az 1918 utáni évtizedekre.

A többi idézett állítás a könyvben ill. a lábjegyzetekben szereplő közlések átvétele. A fegyelem végleges felbomlására 1918 őszén került sor, a kotori felkelés után.
Rammjaeger83 2018.01.03 19:13:20
@Éhesló: Nem olvastam, de kösz az ajánlást. De ennyi erővel én is tudom ajánlani ezt a kötetet, többek között szerepel benne az is, hogy a balkáni front mögötti területeken működő gerillák és dezertőr bandák már hónapokkal a háború vége előtt is kezelhetetlen problémát jelentettek a csendőrségnek és hadseregnek egyaránt.

A térképek pedig csak részben mutatják a helyzetet ebben az időszakban.

Aztán a továbbiakban ennél kulturáltabban, kedves urak! Utolsó figyelmeztetés.
Rammjaeger83 2018.01.07 20:26:13
@Éhesló: A cattarói felkelés 1918 elején volt. A fegyelem felbomlása meg a szervezeti káosz, amit a memoár is ismertet, a háború utolsó heteiben, illetve a fegyverszünet után következett be. Ne beszéljetek el egymás mellett, meg ilyen stílusban sem.
"... nem az első világháború nagy elvesztésének az általános nagy indokait kerestem, hanem csupán ama lazaságokra, fegyelmezetlenségeket is előidéző esetekre kívántam rámutatni, amelyeknek elhárítása sokban és elsősorban a csapattiszten múlik, és amely feltétlenül hozzájárul ahhoz, hogy egy vesztett…..
Rammjaeger83 2017.11.10 22:09:36
@bloggerman77: Ezeket a típusokat nem nevezném rohamlövegeknek.
  Mint az előző részekben (1,2,3) láttuk, az eredetileg a szövetségi állam túlhatalmának visszafogására is hivatott milíciarendszer mára nagyobb részben a szövetségi állam irányítása alá került (Nemzeti Gárda), kisebb részben a használhatóság határáig, és azon túlra is redukálódott (SDF-ek).…..
                                                                   ,,Nehéz a mértékletesség a szabadság védelmében” -Titus Livius Lemiles cikkeimet általában magyar dolgokról szeretem írni, a most bemutatott téma azonban magyar szemmel annyira idegen és egzotikus, hogy éppen ezért lehet érdekes a…..
Rammjaeger83 2017.06.22 10:41:37
@Péter Baán: Trollokra ne reagálj. Valójában nem kérdezett semmit.
Tisztelt uraim! Több, mint egy év telt el a legutóbbi összejövetel óta! Felteszem hát a kérdést: van igény egy közös Lemil-KatPol aljasodásra? Mivel nyakunkon a tél hideg napjai, ezért zárt helyszínt javaslok. Amennyiben a jeles társaság döntő hányada igent mond, abban az esetben jöhet egy…..
Rammjaeger83 2017.05.20 18:10:25
Rammjaeger83 2017.05.22 20:07:37
@Tyeplica: A kommentekből arra következtettem, hogy semmi nem lesz. Másrészt meg kiderült, hogy a máj. 13. mégsem jó nekem sem, azért is nem írtam be a nevem a megkezdett névsorba.

A bort Titus miatt kérdeztem, mert a legutóbbi blogbulin nehezményezte, hogy nem kapható bor.
Egyik olvasónk (Gasparus Magnus) hívta fel a figyelmünket erre a videóra. Aki nem értené, miről van szó: egy csecsen (azaz legalább kettő, mert a másik videózott) Budapesten kinyomozta, hogy ki dobálta meg a szovjet emlékművet, majd (régi jó csecsen szokás szerint) arra kérte szépen, hogy…..
Rammjaeger83 2017.04.21 20:21:51
@tiboru: Ha helyes a felirat benne, akkor az oroszországi (szövetségi) fegyveres erők mindenkori főparancsnokának esküdnek hűséget, ami egy teljesen szokványos eljárás, elvégre maguk is oda tartoznak.
Rammjaeger83 2017.04.26 09:09:36
@Szimpatikus Csecsen: Azért lehet simán, mert 1990-ben, amikor ez a videó készült, mélyrepülésben volt már ugyan a szovjet gazdaság, de az összeomlás, ami Oroszországban végbement kb. 1992-98 között, ennél is sokkal rosszabb volt. Akik arról beszélnek, hogy "sok orosz szereti Putyint", meg hogy "Putyinnak nimbusza van" stb., általában nem veszik figyelembe, hogy aki támogatja Putyint, vagy legalábbis nem szimpatizál az ellenzékével, rendszerint azért teszi, mert Jelcinnel hasonlítja össze. Jelcinhez képest kb. bárki népszerű elnök lett volna, nem csak Putyin.
Rammjaeger83 2017.04.26 09:21:33
@Szimpatikus Csecsen: Ahogy vesszük. Itt az is kérdés, hogy értelmezzük a "megszállás" szót. Az elfogult emberekre általában jellemző, hogy marha érzékenyek a szavak pontos jelentésére, de mindig szelektíven. Ha a köznapi, és/vagy elfogult beszédtől most eltekintünk, a "megszállás" objektíve egy katonai feladat, annyit jelent, hogy az adott terület közigazgatása katonai parancsnokság és felügyelet alatt van, ennek minden folyományával ("statárium", régi kifejezéssel élve, stb). Specifikus feladat, ami specifikus kiképzést igényel. Ilyen tevékenységet szovjet csapatok kétszer láttak el Magyarországon, 1944-től a párizsi békéig, meg 1956-57 egy időszakában. És hát igen, ennek voltak áldozatai is, akiknek lehet emlékművet szentelni.
Korábbi ígéretünknek megfelelően folytatjuk podcastunkban a török biztonságpolitikai események kitárgyalását. Mai adásunk témája a török haderő észak-szíriai tevékenysége az elmúlt hónapokban. Az eddigi adások elérhetők itt. Jó szórakozást!..
Rammjaeger83 2017.04.14 21:16:18
@sirdavegd: Ez gondolom az "inkább egy év diktatúra, mint egy nap káosz" paradigma. Egyiptom kapcsán emlegették már.
KatPol Blog The Trumpening III. 2017.03.31 17:11:07
Ha a Trump-elnökség következményeiről beszélünk, nem lehet megkerülni az "álhírek" gyártására vonakozó vádakat és ellenvádakat, melyek elárasztottak a nemzetközi médiát, különösen a 2016. novemberi amerikai elnökválasztások után. Podcastunk 22. adásában körüljártuk a kérdést, hogy ez a jelenség…..
Rammjaeger83 2017.04.07 19:10:44
@Etniez: Ja, azt hittem, az álhíres témára értetted.

Trump eddig is okozott már sok meglepetést, az efféle húzásai annyira nem meglepőek. A bajuszösszeakasztás lehetőségéről csak a NATO kapcsán beszéltünk eddig, Szíria más tészta.
Rammjaeger83 2017.04.09 21:27:03
@Minorkavidor:

Azért, mert a magad szemszögéből kedvező, felhasználható érzelmi reakciókát váltasz ki vele a közönségből, elsősorban az ellenzékedből. Megerősíted őket az előítéleteikben, és felfokozott érzelmi állapotban tartod őket. Köznapi kifejezéssel ez a trollkodás.

Ha komoly hírek triggerelik a közönséget, az annál jobb. Még az álhírgyártás vádjával sem kell foglalkozni.
Rammjaeger83 2017.04.14 21:14:50
@Etniez: Valószínűleg idegen zászló művelet. Az nem ugyanaz, mint az "álhír", attól függetlenül nem ugyanaz, hogy az "álhír" kifejezést szó szerint v. politikailag értelmezzük.
"They shall grow not old, as we that are left grow old:Age shall not weary them, nor the years condemn." - Robert L. Binyon: For the Fallen /részlet/ A technika ördöge arról ismert, hogy Murphy törvényének megfelelően olyan embereken is ki tud fogni, akik egyébként sikeresen dacoltak számtalan…..
Kedves közönség! Biztonságpolitikai podcastunkban ma a Szíriában állomásozó orosz katonai kontingens részleges kivonásáról társalogtunk, kísérletet téve a meglehetősen összetett szituáció elemzésére az efféle beavatkozásokra kidolgozott Powell-doktrína alapján. A Radio War Nerd 25. adása, melyet a…..
Rammjaeger83 2016.04.12 17:10:49
@sirdavegd: Az 1/3-os adat nem hihetetlen, már ha tényleg csak egyes területekről, és csak férfiakról beszélünk. Bár akkor sem mindegy, hogy mind meghaltak, vagy a háború következtében eltűntek ilyen-olyan módon, pl. elvándorlás.

A zizegés papír és mogyoró együtt, lehet, hogy stílszerűen váltani kellene pogácsára és kávéra.
Rammjaeger83 2017.03.16 22:21:32
@wape:

A kommented alapján az a belehallgatás nem tarthatott sokáig.
KatPol Blog The Trumpening II. 2017.03.03 18:51:24
Podcastunk 20. adásában arról beszélgettünk, milyen kilátásai vannak az amerikai-iráni viszonynak Trump elnöksége alatt. A korábbi adások elérhetők itt. Jó szórakozást!..
Rammjaeger83 2017.03.04 11:24:32
@Kullancs1983:

De, készítettünk vele interjút.

katpol.blog.hu/2008/07/17/thomas_p_m_barnett_interju

Átfutottam még egyszer, ami azt illeti, már ekkor is téves jóslatokba bocsátkozott.

"az amerikai-orosz szembenállás csak a látszat" - hát Obama gondoskodott arról, hogy hihető "látszat" legyen.

Az Izrael-lobbi nagyrészt kivezette a közbeszédből az Irán-témát a 2012-es gázai háború után. Most valószínűleg azon dolgoznak, hogy új narratívával álljanak elő. Persze ez nem jelenti az, hogy a bombázás esélye megszűnt.
Rammjaeger83 2017.03.04 19:22:04
@Kullancs1983:

Egy másik tényező szerintem a menekültválság. A migránsbarát szöveget többnyire azok nyomják, akik korábban az Izrael-barát szöveget nyomták. Ez viszont nem egyeztethető össze a régi narratívájukkal. Ezért kell most majd valami új.
"There's no need to counter your arguments, since you're wrong." - egykori komment az Axis History fórumán Podcastunk mai adásában hosszú kihagyás után ismét egy külsős beszélgetőtársat üdvözölhetünk Sayfo Omar külpolitikai újságíró személyében. A témát Omar nemrég megjelent cikke szolgáltatta,…..
Rammjaeger83 2017.02.28 10:29:09
@Bundasian: Kösz.
KatPol Blog The Trumpening I. 2017.02.17 14:09:28
A tavaly novemberi elnökválasztás az Egyesült Államokban a biztonságpolitika terén is olyan fejlemény volt, amely mellett szerkesztőségünk sem mehet el szó nélkül, ezért akkor úgy döntöttünk, podcastunkban több alkalommal is a Trump-elnökség lehetséges közvetett és közvetlen jövőbeli…..
Rammjaeger83 2017.02.24 09:03:39
@Flat: Mit javasolsz?

Áthidaló megoldásként javaslom, nyisd meg ezt a blogos linket okostelefonon, és töltsd le onnan.
Rammjaeger83 2017.02.26 10:26:14
@Flat: Kösz, beállítottam.
Az öt hónappal ezelőtti fegyveres-szavazós poszt sikerén felbuzdulva (közel hatvanezer kattintást és 335 kommentet kapott, ami a Lemilblog eddigi legolvasottabb cikkévé tette) úgy gondoltam, hogy ismét valami hasonlóval lepem meg a hadtörténelem iránt érdeklődő lemiles olvasóközönséget. A múltkori,…..
Rammjaeger83 2017.02.04 08:50:48
@proletair: MacArthur nélkül a modern Japán sem létezne. Mondjuk ez azt jelenti, hogy inkább politikusként (kvázi sógunként) vált be, mint hadvezérként.