Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A Tarkabarka Hölgy

19 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A mai nap száma a 4: négy óra alvás után meséltem a negyedik osztályban, és úgy tűnt, az ő hangerejük is négyszer akkora, mint az enyém. Valamiért ma egyáltalán nem voltak hajlandóak elcsendesedni; legalábbis addig nem, amíg érdekessé nem kezdett válni a történet.Ennek…..
A Tarkabarka Hölgy 2012.12.02 00:12:22
@KKr: Szia! örülök, hogy tetszik a blogom :) Sajnost ezt ritkán frissítem, úgyhogy ha van kedved, gyere át a másik blogra, azon sokkal szorgalmasabb vagyok :)
tarkabarka.blogspot.com

Ami a belebeszélést illeti: én egyenesen szeretem, ha megszólalnak a kölykök, ha a meséhez szólnak hozzá, az azt jelenti, ott van a figyelmük. Különben meg egy csomószor remek ötleteik is vannak, és olyankor vagy azonnal beveszek egy balkanyart és elviszem a mesét abba az irányba, vagy később beledolgozom a javaslatokat. Több olyan sztorim is van, amiket egyszer "kijavítottak" a kölykök és azóta úgy mesélem, mert jobban tetszett :)
A múltkori helyszínekre bontott hogyvoltozás nagyon bejött a nyájas hallgatóságnak is, így most is ezt a módszert követjük - egy kis csalással, de ez majd csak a végén derül ki (és üt majd nagyot remélhetőleg). Deres Ott folytatjuk, ahol abbamaradt a történet, Theon arra ébred…..
Próbáljunk ki egy újítást: nem az epizód időrendje szerint haladunk, hanem helyszínek szerint, aztán majd meglátjuk, bejön-e a jónépnek. Deres: A kis hernyó Theon csak megcsinálta, és nekiesett Deresnek, ami azért nem egy nagy truváj ugye úgy, hogy Ser Rodrick minden katonával…..
Holnap reggel Holnemvolt!Én már halálra izgultam magam. Ti?Addig is, hogy elüssük valamivel az időt holnap reggelig, íme még egy indiai mese - egy meséről.Egy mese hallgatót keres Sok-sok évvel ezelőtt, Magha hónapjának hetedik napján, az emberek ünnepi körmenetre…..
Holnapután fesztivál!Görög fellépőink már meg is érkeztek, ami azt jelenti, hogy szinte mindenki a helyszínen van, és készen áll a fesztiválra!Addig is, hogy a várakozás ne unalmasodjon el, két mese még hátra van. A mai történet a kettes számé; mivel Jay Miller zsidó meséket…..
Na végre egy mesei szám amivel kezdeni is lehet valamit!Gondoltam, idebiggyesztem a Három Kismalacot... De tudunk mi annál jobbat is!A közelgő Holnemvoltra való tekintettel (már csak hármat alszunk!) íme egy kis ízelítő a tavalyi fesztiválról!César "El Wayqui" Villegas…..
A mai mesénk, feladva minden kísérletet az idei fellépőink kultúráira, Afrikából érkezett, egészen pontosan Sierra Leone Limba nevű népcsoportjától, és olyan cuki, hogy nem tudtam ellenállni neki! Ja, és már csak négyet alszunk! A szervezők már egyet se!A négy hasznos…..
Már csak ötöt alszunk a fesztiválig! A hét folyamán érkeznek Budapestre külföldi fellépőink, és mindenki lázasan dolgozik az utolsó simításokon. Mi már nagyon izgulunk, reméljük, Ti is!Addig is, itt egy újabb mese, ezúttal Japánból. Biztosan van, akinek már ismerős lesz, ha…..
Már csak hatot alszunk! A mai mese Tibetből érkezett; tibeti mesemondónk ugyan nincs az idén a Holnemvolton, de egyszer még az is lesz! Addig is be kell érnünk annyival, hogy ez a történet az Aarne-Thompson katalógus 303. számú mesetípusának (Vértestvérek) egy variációja, ami…..
Mesés visszaszámlálásunkat a Holnemvoltig idén a HETES számmal kezdjük! Görögországból érkező mesemondóink tiszteletére egy görög mítosz jelképezi, hogy a fesztiválig már csak hetet alszunk!(Illetve a szervezők valószínűleg csak kettőt)Figyelem! Az alábbi történet a…..
"Kétkultúrájú, kétnyelvű, magyar-horvát származású ember vagyok. Kisebbségi voltom számomra annyit jelent: két kultúrát kell szolgálnom, és kétszer annyit kell tennem, hogy önmagammal elégedett legyek." "Több évtizede gyermekkönyvtárosként dolgozom a…..
(Ebből is látszik, hogy már megint nem a beadandó dolgozatokon dolgozom...)Amikor elhatároztam, hogy mesemondó leszek, mindenkiből ugyanazt az első reakciót sikerült kiváltanom: Ebből meg lehet élni?! Még mindig rendszeresen megkérdezik olyanok, akik nem ismernek engem, vagy a…..
Közeledik a karácsony, minden mesemondó előszedi és leporolja az adventi szezonra való történeteket. Bár én még a Halloween kísértetsztori-dömpingjét se hevertem ki igazán, arra gondoltam, meglepem mesemondó és mesekedvelő társaimat egy történettel, ami örök…..
 Nem szokásom film- és könyvkritikákat írni, de ebben az évadban elindult két olyan sorozat is ideát a tengerentúlon, amik nagyon a mesemondó közösség elevenébe találtak. Olvasni róluk jót is, rosszat is (magyarul is és angolul is); de mint a szakma képviselője, úgy…..
 Ma döbbentem rá, hogy ezen a héten gyakorlatilag minden nap meséltem. Szép az élet.A mai fellépésünk egy általános iskolában volt, nem messze az egyetemtől; 250 harmadik, negyedik és ötödik osztályosnak kellett tudománnyal kapcsolatos meséket mondanunk. Közösen úgy…..
 (Politikailag korrekt megjegyzés jó előre. Az 'indián' mint megnevezés ideát már nem használatos; jobb esetben idejétmúlt, rosszabb esetben sértő. Native American van helyette, ami magyarra őslakosnak lehetne fordítható, vagy a különböző törzsek és népek nevei. Én azért…..
 ... annyi sikerélményed van, mint nekem a mai napban.Persze ehhez a gyerekekre is szükség van. Nincs mesemondó hálás közönség nélkül!Ma fél órával korábban érkeztem a gyakorló suliba; amikor benyitottam az ötödikesek osztálytermébe, a kis mesemondóm már pattant is ki a…..
Időről időre szerencsém van hozzájuk, és mindig felmerülnek bennem gondolatok; úgy döntöttem, ideje lenne leírni őket. Az alábbiakban leírtak nem irányulnak egyetlen konkrét rendezvény ellen sem; egyszerűen csak jelzem, mik a tapasztalataim.1. Kíváncsi lennék, ki volt az az…..
Nem lehet összezárni fél tucat hivatásos mesemondót úgy, hogy előbb-utóbb ne kezdenék el összemérni az általuk képviselt kultúrák érdekesebb elemeit. Az én osztályom esetében ez halmozottan érvényes; ritkán hoz össze a sors és az egyetemi rendszer korban, vallási és etnikai…..
Avagy mit és hogyan meséljünk tinédzsereknekA mai feladatom az volt, hogy tündérmeséket meséljek tizenhét éves srácoknak. Kihívás? Naná. Először is, mert Disney-hez vannak szokva (bár ezt kínvallatás alatt se vallanák be), másodszor pedig, mert a gimnazista korosztály fiai…..
 ... általában ebben a sorrendben.1. "Az mit jelent, hogy mesemondó?"A mesemondó olyan személy, aki (dobpergés, dobpergés) meséket mond. Jelen sorok írója szereti magát a hangzatos "hivatásos nemzetközi mesemondó" címmel illetni. Hivatásos, mert ez a…..