Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sirnew15

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy új zenei CD megjelenése együtt jár népszerűsítő (világkörüli) koncertturnéval. Az egyes helyszíneken, pl. a Papp László Budapest Sportarénában, a produkció sikere megkövetel-e standardizálható esemény-logisztikai tevékenységeket (event-logistics)? Avagy ahány művész…..
sirnew15 2010.12.02 11:44:36
Sziasztok!

Én úgy gondolom, hogy ezek a koncertek, illetve turnék, nagyon különbözőek lehetnek logisztikai oldalról. Nézzünk csak 3 példát!

Az első, nem feltétlenül egy új zenei CD népszerűsítése miatt került megrendezésre. Pár évvel ezelőtt Ennio Morricone látogatott el hazánkba és a Sportarénában 87 zenésszel karöltve tartott egy gyönyörű koncertet. Rögtön felmerülhet a kérdés, hogy ez a 87 zenész folyamatosan úton van? Nem. Mivel a művész csak 3-4 koncertet vállalt Nyugat-Európában, így ő például a magyarországi koncertjét a Győri Szimfonikusok közreműködésével tartotta meg. Tehát itt már rögtön van egy szembetűbő különbség, hogy ő speciális stábbal lép színpadra.

A másik példám Adam Lambert lenne, aki viszont az amerikai turnéja közben kevesebb, mint 3 hétre Európába utazott, hogy ott 11 országban, 18 különböző helyszínen lépjen színpadra. Ez óriási felkészültséget jelent az egész stábnak és így a logisztikai részlegnek is. Volt olyan két egymást követő nap, hogy Zürich után másnap már Milánóban tartott koncertet. Mivel ilyen sűrű volt a program és a menetrend, nem hiszem, hogy egy standard logisztikai tervvel tudtak volna dolgozni.

A harmadik énekes, a példában is említett Lady Gaga lenne. Az ő európai turnéja október közepe óta tart és az ünnepekig, már máshol nem is lesz nagykoncertje. Ezalatt a bő két hónap alatt 22 helyszínen tartott, vagy tart majd előadást. Ennél a beosztásnál, sokkal jobban el tudom képzelni, hogy van egy előre meghatározott séma, ami alapján tudnak dolgozni. De a díszletek, hangosítás és minden egyéb szállítása és a helyszínen való felállítása legalább 3 napot igénybe vesz, ha magára az utaztatásra ,,csak" tisztán egy napot is számolunk, ezért itt is úgy gondolom, hogy bár nem kell a tengeren túlra szállítani, és a szárazföldi utaztatás elég jól megoldható Európában, de akkor sem lehet ezt egy előre kitalált forgatókönyvre ráhúzni.

Példáimban a három különböző előadő, három különböző megoldást is jelent. Természetesen nem azt mondom, hogy nincsen olyan bevett minta, amit használhatnának logisztikai szempontból, de szerintem, azért az egyedi, személyre és művészre szabott megoldások többségben vannak. Azt el tudom képzelni, hogy egy csapatnak van egy olyan alapja, amiből dolgoznak, de azt hogy minden eseményre általánosítsanak, azt viszont már nehezen.

Egy utolsó gondolat, még eszembe jutott. Én lassan 15 éve vagyok aktív versenyző az egyik versenysportban, de ezalatt az idő alatt, nem láttam olyan rendezvényt, vagy bajnokságot, ami egy azon logisztikai szervezéssel valósult volna meg, pedig az események ugyanazok voltak. Természetesen egy magyar bajnokság, vagy egy országos kerettagi döntő nem hasonlítható össze egy koncertturnéval, de ha már ilyen kisebb eseményeknél, ahol maga a program és a cél ugyanaz, sem lehet konkrét standard sémát kialakítani, akkor egy-egy a fentebb említett előadásokhoz hasonló koncerteknél, szerintem, elengedhetetlen a személyre szabás és a helyi viszonyokhoz való igazodás, ahogy azt már az előttem szóló is említette.