Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fzoli415

0 bejegyzést írt és 115 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, hogy a magyar közlekedésbarátoknak csak a Faros és a kétszázas Ikarus számít busznak, most mégis másfélék következnek, a Vasfüggöny túloldaláról. Aki járt Nyugat-Németországban, vagy legalábbis látott ottani utcaképeket, észrevehette, hogy meglehetősen egyforma…..
1877. Dohányáru-stand Japánban..
fzoli415 2023.10.23 14:33:32
@bioLarzen: Ha már itt tartunk, hadd kérdezzem meg, hogy a "Peking"-re tudna létezni szerintetek egy jobb magyar átirat?
Pl. az angol név magyaros ejtése mindig ott motoszkál a fejemben.
HamPLÓ CAF-ok Hűvösvölgyben 2023.10.07 06:00:00
Megint nem nagyon figyeltem a villamosos történéseket, főleg, mert általában nem is túl érdekfeszítőek. Az viszont talán megér egy rövid említést, hogy a hűvösvölgyi vonalon megjelentek a rövid CAF-ok: Nem volt épp egyszerű ügy, a hűvösvölgyi végállomáson ugyanis túl kevés hely volt a váltók és a…..
Negyvenvalahány év kihagyás után valamiért nagyon rákattantam a balatoni hajózásra, így júniusban már másodszor mentem le kifejezetten emiatt a magyar tengerhez. A múltkor egy Siófok - Füred - Földvár út volt terítéken, ezúttal a nyugati végeken szálltunk vízre. Balatonmáriafürdőről indultunk.…..
1944. Az SS Quinault Victory és SS E. A. Bryan amerikai hadihajó felrobbanása utáni látkép Port Chicago (Kalifornia, Egyesült Államok) kikötőjében. Az egyiken történt lőszerrobbanásban mindkét hajó elpusztult, vele együtt 320 ember. A robbanás erejére jellemző hogy az E. A. Bryanből csak néhány…..
fzoli415 2022.10.19 12:22:50
@lutria: Pontosan. Szegeden a "sportorvosiban", ami kb. gyermek szakorvosi rendelő is, a közös nagy váróteremben a fül-orr-gége rendelés előtt egy óriási, kézzel rajzolt poszter volt arról, hogyan kell a gyereket helyesen lefogni a vizsgálathoz. Ezt lehetett a ráhangolódás közben tanulmányozni, időt ugye adtak rá eleget.
A 2020-as retró hétvégét kívül-belül-alul-felül dokumentáltam, úgyhogy nem értem, a 2021-es miért maradt ki teljesen. Idén aztán úgy döntöttem, 2019-hez hasonlóan a fényképezés helyett megint az utazás élményére fogok koncentrálni. További könnyítés volt, hogy a DSLR helyett a kompakt…..
fzoli415 2022.07.30 13:02:58
Volt szerencsém a Samuval utazni a maga korában, a 90-es évek első felében, Bp-Szeged között.
Az a jármű abban az időben egy valóságos űrkorszakot képviselt.
Ez a kombinált pasztellszínű beltér számomra még mai szemmel is ízléses és ötletes kialakítású.
"A vonaton kártyás nyilvános telefonkészülék üzemel a Westel Rádiótelefon Kft. jóvoltából." (Én telefonáltam rajta.)

Aztán, ahogy szokott, nem tudtuk átlépni az árnyékunkat.

Sajnálatos, hogy a műszaki tartalom nem tudta kiforrni magát. Megy ő is a "jó lett volna, de megelőzte korát/ elkésett/ politika lefújta/ pénzhiány miatt törölték" járművek szomorú technikatörténeti sorfalába.

Apróság: Ezen jelent meg itt a bemondás, köszöntés, ami kezdetben élőszavas volt. (és nekem az sem kizárt, hogy a legelső időkben a mv. végezte., a jól látható mikrofonnal, de ebben szívesen veszek pontosítást.)
Egy későbbi fokozatban már felvett szövegek voltak, ez talán már a Bp kocsi, de még nem a szaxofon szólam. Ennek az angol változatához az SZTE (JATE) berkeiből szerződtettek egy profi angolost, aki a legkiválóbb brit angollal mondta fel, hogy Ketskemet meg hogy vigyázzunk a cuccainkra (Balkán). A helyi újságban még interjú is jelent meg vele.

Most már így 30 év után úgy érzem, ezt tudja stabilan a MÁV, hogy a szolgáltatások felső 5-10%-át sokszoros energiaráfordítással gyönyörűen prezentálja, és tulajdonképpen az jó is, a többi meg jól van az 50-60 éves bevett módi szerint.

Ja tényleg, ezek még réztáblával el is voltak nevezve, teljesen véletlenül ott voltam a szegedi ceremónián, két Samu Deák Ferenc, Szent István, meg a V63 152 Kossuth Lajos. Ez is a cukormáz rész:)

Szóval ez mind az első generációs Samu IC nyomán.
A legutóbbit több mint ötvenezren láttátok, tehát mondhatni népszerű a sorozat és a Napi érdekes képeinek amúgy is vérfrissítésre van szüksége, szóval kicsit megint pihentetem a jövő hétig. Most ismét jöjjön az Észbontó tények világa!..
fzoli415 2022.05.01 12:11:48
@Rollende Landstrasse: Haha, megerősítem. :) Mikor én jártam ott 2000-ban, akkor is kb. ez volt az egyetlen intelem, amivel fogadtak. Bár ott kategorikusan nem szerepelt a bírság lehetősége, inkább annak tulajdonítottam, hogy a családból a velem egykorú kamasz lány nem akart a társaságomban az elkerülhetetlennél is jobban "leégni." :)
A Tokaji mellett leghíresebb és legkedveltebb hungaricumot, a Pick szalámit olasz mesterek és egy Csehországból jött zsidó terménykereskedő teremtette meg. A Pickek cége számos megpróbáltatáson ment keresztül az államosításig. Pick Márk leszármazottjai számos ügyvédet tettek gazdaggá egymással…..
HamPLÓ Egy irány, hat kép 2020.12.16 07:00:00
Még nyáron mutattam Tomáš Dvořák néhány fotóját a Tatra villamosok budapesti próbaüzeméről. Szerencsére Tomáš nem csak a csehszlovák masinákat fotózta, hanem a "mieinket" is. Most ezek közül egy olyan típusról mutatnék néhány képet 1979-ből, mely nem igazán mondható meghatározónak vagy…..
fzoli415 2021.01.04 12:29:55
Szokásos kései kommentem :)

@Hamster: cserben. Meg még egy jó bő 10 évig. Én is egy vidéki elszenvedője voltam ennek. Sajnos attól, hogy oda "lekerült", ott is ugyanolyan rossz.

A legutálatosabb utas feature-ök:
- minden dinamikai jellemzője csapnivaló (és még rém idegesítő is pluszban, ahogy a hangok is rájátszanak: azt a nagy pisszenést végig kivárva egy lajhár teszetoszaságával menetre kapcsol, utána meg csak dörmög, mintha ezzel üzenni is akarnák, hogy itt semmi sietség nem lesz)
- fűtetlen, persze úgy, hogy a kitérőkben ugye várni kell
- bezzeg levegőrendszer az kellett bele, az meg elfagy, morgás, denaturált szesz szag
- az oldalfal külön életet él az alváztól, ha ülsz, akkor a vállad nem ugyanúgy mozog, mint az üleped :)
- ez a zajos, nem a metró :)
- a csukló alól keményen jön fel a por, nyáron alig lehet látni tőle!
- teljesen kisipari kivitel, nincs két ugyanolyan darab
Omnibusz Francia szabványbuszok 2020.05.09 11:54:08
Buszos körökben jól ismertek a német VÖV szabvány szerint készült buszok. Még az is lehet, hogy az ötletet a franciák adták...
Azon gondolkoztam, hogy vajon más is ugyanazt csinálja a négy fal közt a társadalmi távolságtartás és önzárlat idején, amit korábban, vagy vannak, akik új szokásokat vettek fel, új hobbit kerestek maguknak, szóval mással foglalják el magukat, mint egyébként? Én ezen sorok írásáig (ami kb. egy héttel…..
Ha tegnap "harci zene" volt, akkor ma is indítsunk azzal! Bevallom férfiasan, a filmet soha nem láttam végig (magam se értem, hogy létezik ez), de a soundtrack így is meg-meg szokott fordulni a fejhallgatómban, mert szerintem ott van a valaha készült legjobb filmzenék közt. Sőt, nem csak filmzenék…..
"Ha van köztetek olyan aki ismerte és szerette a három éve megszűnt Techstory blogot, annak van egy nagyon jó hírem. Az egykori bloggazda walter sobchak jelezte hogy néhány cikkel jelentkezne első körben nálunk és itt folytatná munkásságát. Mindjárt aktuális anyagokkal érkezik! Mivel éppen Lajka…..
Őszintén szólva magam is meglepődtem azon, hogy sikerült rászánnom magam a 2000-ben útjára indított "fotózzunk mindennapi tömegközlekedési életképeket"-sorozat (viszonylag) aktuális részének elkezdésére. Nem mintha ne lett volna elég kép félretéve a megfelelő folderbe, de…..
Itt az ideje aranyba foglalni az Újbuda Közterület-felügyeletet. Nyilván ők is megelégelték az állandó bejelentéseket, és a szabálysértési feljelentések feleslegességét, így a Kondorosi úton a ház előtt tilosban parkoló autókat délelőtt kerékbilinccsel jutalmazták. Szerencsére köztük volt az…..
A leginkább ismert utótagok - vagyis a közterület neve után, annak jellegére utaló földrajzi köznevek - az út, utca, tér és a köz. Azt tudtad, hogy valójában 41-féle ilyen szócska használható Budapesten?  A fővárosi önkormányzat 1992-ben pontosan meghatározta, hogy mely…..
Eddigi tapasztalataim szerint a tengeralattjárós történetekkel valahogy úgy vagyunk, mint a gasztronómiában a velős pacallal, a partnerkapcsolatokban a vörös hajjal vagy mint a csapatsportokban a kosárlabdával: nem mindenkit érintenek meg, akiket viszont igen, azok a tűzbe mennének értük. Ezen…..
fzoli415 2017.09.08 17:42:51
@Norden: Ez az Oli oldal már nincs, ugye? Sajnos korábban nem ismertem.
Még nyáron mutattam egy nyugat-berlini utcát, ahol hosszú tömött sorban parkoltak a youngtimerek, most pedig bekukkantunk magába az egykori villamosremizbe, ami a szokatlan forgalmat generálta: A Classic Remise Berlinbe már régebben is el akartam menni, de nem fért bele a programba - 2015 nyarán…..
fzoli415 2016.01.23 19:34:16
@Rocko-: Nemrég láttam: Cucu eladó?
A sok síndöcögény után kell egy kis gumikerék, de azért ne menjünk messze a vágányoktól, mert a furcsán egzotikus gépjárművek se teszik :) A Kalef átépítésén szorgoskodott ez a söprűs-locsolós(?) IFA is. A nyári balatoni vonatfotózások során megállapítottam, hogy…..