Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pótzéhá Tanár Úr

39 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az állam 12 félévet ad arra, hogy elvergődj a diplomáig az oktatás primér költségeinek megtérítése nélkül. Ha kimeríted ezt a keretet, költségtérítéses képzésben folytathatod tanulmányaidat. Az ördög a részletekben rejlik. Mai szemelvényünkben az alapvariánsokkal…..
Pótzéhá Tanár Úr 2011.09.04 06:08:35
A felsőoktatási törvény szerint azonos képzési ciklusban csak egy diploma szerezhető államilag támogatott formában. Az azonban, hogy egy főiskola és egy Bsc/BA képzés azonos képzési ciklusnak minősül-e, mondják meg a oktatási államtitkárság jogászai, mert szerénységem nem tudja: tapasztalataim szerint ugyanis, ha a jogászok azt akarják, hogy azonos legyen, akkor úgy értik, ha azt akarják, hogy különbözzön, akkor pedig úgy a törvény szövegét.
No tehát, ha nem azonos ama két képzési ciklus, akkor ez a Bódog még 2 féléven keresztül tanulhat államilag támogatott formában környezettan tanár szakon.
Rövidíteni úgy lehet, ha korábbi képzése tárgyai és a környezettan tanári képzés tárgyai között van hasonló, ezeket lehet tantárgy-befogadási eljárás keretében helyettesíteni egymással. A helyettesítés rendszerint akkor lehetséges, ha a korábban tanult tárgy és az új képzés mintatantervében szereplő tárgy tananyaga legalább 75%-ban megegyezik.
Rövidíthet úgy is, ha több kreditet vesz fel az előírtnál, de ha munka és család mellett szándékszik tanulni, bizonyára nem nappali képzést választ, ahol ez lehetséges, hanem esti vagy levelező formát, ilyenkor pedig gyakran kötött az órarend, nem lehet eltérni tőle.
A követelményekből biztosan nem engednek azért, mert valakinek gyermeke van, de az esetleges költségtérítési díjból engedhetnek, iskolája válogatja. Általános szabály, vagy törvény nincs erre, tehát minden felsőoktatási intézmény saját hatáskörben dönthet a kedvezményekről.
+1 tipp:
ELékpzelhető az alábbi lehetőség: Az elhasznált félévek számát a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) tartja számon. Ez a rendszer 2002-ben még nem létezett, így elképzelhető, hogy ha Ön felvételt nyer az áhított szakra, senki sem fog szólni 2 félév után, hogy átkerül költségtérítéses formára, mert a FIR, amelynek adatot kellene szolgáltatnia erről, nem rendelkezik adattal Önről. Persze lehet, hogy olyan okos, hogy ezt is tudja, de ne lepődjön meg, ha mégsem.
Pótzéhá Tanár Úr 2011.09.16 19:41:45
@Izés: Köszönöm a figyelmeztetést, a hibát javítottam!
Pótzéhá Tanár Úr 2011.09.27 11:14:26
  Túl könnyű az angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást – áll egy oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetben, amely az Origo birtokába került. Hüledezve állunk a nyelvtanulást érintő kormányzati tervek előtt, amelyek mintha…..
A vasárnapi jóidő lehetővé tett egy kis kiruccanást a nem túl távoli Tihanyba, ami a kedvenc balatoni településem. Fekvés, kilátás, rezgésszám: tökéletes. A sétám során figyelmes lettem egy házikóra és annak kitárt kertkapujára, ahol ez a kép fogadott. A ház lakója, a…..
"Gyermekem a PTE PMMK építőmérnök szakán most végezte a hatodik félévét. A képzés ideje 8 félév. A tanulmányait ugyancsak a PTE-n, a bölcsészkaron kezdte, ahol elvégzett két félévet. Most kapott egy határozatot, hogy még két félévet biztosít neki az egyetem…..
Pótzéhá Ponthatárok 2011 2011.07.26 20:39:51
Jó, jó, teljesen igaz.. Hamar köszörüljük ki a csorbát! Be kellett volna linkelnünk a ponthatárokat a Felviről, hivatalos forrás ide, vagy oda.A kedves olvasó kérésére tehát: íme a 2011. évi felvételi eljárás pontszámai.Ráadásképpen pedig még egy kis statisztika is…..
Pótzéhá Pótfelvételi 2011 2011.07.26 10:45:00
Itt a pótfelvételi.A felvi oldalán a fenti linkre kattintva már láthatóak a 2011-es pótfelvételi eljárásban meghirdetett alapszakok, felsőfokú szakképzések és mesterképzések.Figyelem! Pótfelvételire csak az jelentkezhet, akit a rendes felvételi eljárásban nem vettek fel…..
Final countdown Ma minden eldől.Kiderül felvettek-e és a igen, hová. Ősztől egyetemista leszel? Vagy mégsem?Idén 141 ezer felvételiző nyújtotta be jelentkezési lapját: ennyi ember és ennyi család izgul a sikerért. Este nyolckor minden kiderül.Idén először többen…..
Tisztelt Tanár Úr!   Azt szeretném megtudni, milyen lehetőségeim vannak a továbbiakban a felsőoktatásban.    2009-ben szereztem meg a diplomámat gyógytornász szakon, 8 félév alatt. Most szeretném átképezni magam ápolónak. Mivel az államilag finanszírozott…..
Pótzéhá Pótzéhá címkefelhő 2011.06.02 14:25:00
Találtam egy oldalt a neten, ahol szöveget, vagy egész blogot lehet címkefelhővé konvertálni. Belinkeltem a pótzéhá blogot a megfelelő mezőbe, az eredményt pedig alant láthatjátok.     Ha szeretnétek megtudni, hogy saját blogotok, legutóbbi esszé-jellegű házi…..
Pótzéhá Vizsgaidőszak 2011.05.23 13:56:00
Május vár, napsugár..! Ismét eljött a vizsgaidőszak. Be kell szerezni egy csomó jegyzetet, könyvet és sokat-sokat kell tanulni az elkövetkező hónapban. Bejelentkeztél már minden vizsgára? Vigyázz, a legjobb helyek az első öt percben elfogynak! Bár ezt már biztosan észrevetted,…..
Pótzéhá Józan paraszti ésszel 2011.05.06 10:59:00
A felsőoktatási rendszer tervezett változásairól    Az a baj az egyetemek bezárásával kapcsolatos új hírrel, hogy túl nagy változás, túl távoli következményekkel. Remélem, modellezték a hatásokat, amelyeket kiválthat. Bár két hete dobta vissza Viktor az előző…..
Pótzéhá Hajrá Érettségizők! 2011.05.02 10:41:00
Remegő térdek, felszegett fejek, matrózblúz és szőlőcukor. Mindenkinek van egy jótanácsa, aminek semmi hasznát nem veszed és mindenki baráti fensőbbséggel veregeti a hátadat: „te is túlleszel rajta”, illetve „lényeg, hogy görbüljön” felkiáltással.…..
Az olvasó kérdez  Azt szeretném kérdezni, hová fordulhatok, ha az orvosom szerint nincs biztosításom? Nemrég beteg lettem és  elmentem a háziorvosomhoz (sajnos azóta több orvosnál is jártam és még közel sincs vége), aki azt mondta, hogy úgy látja, nincs…..
Pótzéhá Mi szeretnél lenni? 2011.04.13 10:37:00
Ha hülye vagy a matekhoz, az a baj. Ha gőzöd sincs az irodalomról, az a baj. Ha nem megy a hejesirás, az is baj – bár ha elég vastag a bőr a képeden, még sokra is viheted, az a baj. Ha nem tudsz megjegyezni egy évszámot se, az a baj. Ha max egy kört tudsz lerajzolni, az a…..
Az Edupress finoman úgy fogalmaz, nem akadálymentes a Bursa Hungarica ösztöndíjak folyósítása. Valójában sosem teljesen akadálymentes, mert minden évben vannak kisebb-nagyobb zökkenők az ügymenetben. Ez a mostani talán azért harsányabb a korábbiaknál, mert arra mutat rá, mekkora…..
Holnapig érvényesek az előző félévre kiadott matricák a diákigazolványokon. A tapasztalatok szerint a felsőoktatásban tanulók több mint fele hagyja az utolsó pillanatra diákigazolványának érvényesítését. Ha te is köztük vagy, fuss a tanulmányi osztályra és vedd fel a…..
Pótzéhá Tankönyvek, jegyzetek 2011.03.24 15:16:00
Szemesnek áll a világ, mondták régen, most meg azt mondják, az információ hatalom. Teljesen mindegy, lényeg, hogy a felsőoktatásban is az viszi valamire, aki ott van, ahol a hasznos infókat osztják. Figyel, fülel, áramoltat. Félévenként ezreket, tízezreket spórolhat meg.  …..
Titkos kis előnyök   Az egyik hazai felsőoktatási intézmény az államilag támogatott mesterképzésre jelentkező hallgatóknak 5 államilag támogatott félévet ígér, függetlenül attól, mennyit használtak el korábban. A felsőoktatási intézmény nevét a cikk nem fogja…..
Már nincs adókedvezmény a befizetett költségtérítésre. Nem tudtad? Gáz.   Lassan mindenki elkészíti adóbevallását, vagy legalábbis az „aktuális teendők” feliratú mappába rakja át. A költségtérítéses képzésre járó hallgatók most ébrednek rá, hogy…..
Fokozatosan kivezetik a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést, amelyről bebizonyosodott, hogy jelentős részben a felesleges kapacitások fenntartását szolgálja - írj a Magyar Nemzet a pénteki számában. A szöveg szerint - olvasható a lapban - a felsőoktatási képzés…..
Pótzéhá Bejutni a kollégiumba 2011.03.01 16:31:00
Sok a jelentkező és kevés a hely. Ez az általános helyzet kolifronton.   A gólyák szociális helyzet alapján pályázhatnak a férőhelyekre, minden további félévben pedig a tanulmányi eredmény nyom a legtöbbet a latban. Újonnan felvettként azért a szociális helyzet…..
Az elektronikus úton felvételizőknek holnapig, azaz 2011. február 23-ig van lehetőségük jelentkezési lapjuk hitelesítésére.   A papír alapú jelentkezés tartalmát, az abban foglalt adatokat a pályázó aláírásával szignálja, s ezzel ismeri el, hogy a leírtak a…..
 Az olvasó kérdez   Kérdés: ” Általános iskolai tanító végzettséget szereztem 1991-ben. Olyan intézményben dolgozom, amelyik óvoda-iskola rendszerben működik, ennek értelmében a leendő elsős tanító nénik egy évig óvodai nagycsoportban dolgoznak. Jelenleg…..
Mi hátra volt még, elkövetkezett. Február 15-ig, azaz ma éjfélig lehet benyújtani a felsőoktatási jelentkezési lapokat a 2011 szeptemberében induló képzésekre. Aki még nem tette meg, töltse ki gyorsan a papírt és szaladjon a postára. Az elektronikus jelentkezést választók…..
Előnyben részesítés   Többletpontokról szóló sorozatunk befejező részéhez érkezett. Az osztatlan, alap- és mesterképzés rendkívül szövevényes pluszponthálózatának utolsó elemeként az előnyben részesítésért adható pontok körével foglalkozunk.  …..