Regisztráció Blogot indítok
Adatok
py

0 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Albert gazda Pause 2011.09.28 09:10:00
Lett néhány dolog, amit alaposan át kell gondolni –  de nem véletlenül nem az a bejegyzés címe, hogy vége, hanem az, ami. Részletek egyelőre nincsenek, semmi hátborzongatóra – megvilágosodásra, végső kétségbeesésre, teljes absztinenciára! –…..
Vannak termelők, akik direkt nekem készítik a boraikat. Bármijüket bontom, előre tudom, ízleni fog. A minap elmerengtem afelett, hányan lehetnek, elkezdtem számolgatni, messzire jutottam. Úgy döntöttem, minden apropó nélkül összerakok ebből valamit. Kisregényt nem írhattam, másak…..
Az etyeki boros-evős fesztiválokról írtam már himnuszt is, sok újat mondani nem tudok, azonnal a lényegre térek tehát. Mint tudjuk, a tavasz a Pincefesztiválé, az ősz a Kezes-lábosé, utóbbi esedékes ezen a hétvégén, miszerint szombaton és vasárnap. Ez a nyolcadik ilyen a sorban,…..
Biztos lesz, aki ezen a kákán is megtalálja a csomót, nekem azonban első ránézésre bejön azoknak a boroknak a listája, amelyeket jövőre, a magyar EU-elnökség idején kóstolhatnak majd a mindenféle uniós politikusok. Nem tudom, szokás-e ez, vagy egyedi akció, mindenesetre azt…..
py 2010.09.22 13:10:40
Csak hogy több információ birtokában lehessen morogni (vagy ennek tükrében esetleg már kevésbé/másként morogni):

A borokat a következő felhívás keretében gyűjtötték be:

www.termelotol.hu/hirek/kulugy-keresi-azokat-magyar-borokat-amelyek-kepviselhetik-magyarorszagot

A végső elbírálás körülményeinek már lusta voltam utánakeresni, a sajtóhírekben mintha valami kóstolóról lett volna szó, de hogy vak volt-e azt nem tudom. (A Gál-Gál párhuzam szempontjából ez érdekes lehetne. És persze magyarázná az olaszrizling és egyes borvidékek méltán fájó hiányát.)
Albert gazda 1 éves vagyok 2010.06.02 08:00:00
Pontosan egy évvel ezelőtt élesítettem az első bejegyzéseket ezen a blogon. Most itt tartok. Egyetlen nap sem múlt el poszt nélkül, minden reggel nyolckor jön valami, magam is meglepődtem, hogy tartani tudom ezt a tempót. Hogy a színvonal közben mit csinál, azt mondják meg mások. A…..
A Figula Pincénél már csak egy kis szürkebarát van kint, ezt leszámítva véget ért a szüret. Ifj. Figula Mihály, aki édesapja tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála után vette át a birtok irányítását, azt mondja, vegyes évjárat a 2009-es. Balatonfüreden és környékén…..
Mi a közös a következő borokban, pezsgőkben: Gere Solus 2007, Thummerer Vili Papa Cuvée 2003, Szepsy Furmint 2007, Robert Mondavi Opus One 2004, Louis Roederer Cristal Champagne, Dom Perignon? A válasz némiképp meglepő, legalábbis nekem az: mindegyiket betehetjük a hétvégi…..
Ezekben a napokban nem könnyű egri bortermelőnek lenni, a glicerinbotrányt elemző véleménycikkem első megjelenése után több olvasói levelet is kaptam, amelyek eszmei mondanivalója annyi volt: a magyar bor ocsmány, ihatatlan lőre. Ebben a helyzetben célszerű határozottan és…..
py 2009.10.06 19:09:22
@vinos: Hol veszed a "háromezres határ alatt"? Bárcsak ne elírás lenne :)
Az első rész előhangját nem másolom ide, de tanácsos visszalapozni. Az utolsó merítésbe Tóth István számomra mérföldkövet jelentő 2000-es BKV válogatása, életem talán legszebb merlot-ja Takleréktől és a sokat bírált 2000-es Vylyan Duennium keveredett. Mindegyik szépen…..
py 2009.10.03 14:49:43
@lackó: Hogyne tudnám, hogy 2005 gyengébb volt. Persze pont ezért (gondolom) nem is készült válogatás, így a java felhúzhatná az alap bikavért. Másrészt a jelek szerint 2004-ből nem is készült vagy került forgalomba TI bikavér (ha már nem Kalifornia, ez tisztességes megoldás...). Kérdés, hogy akkor 2005-ből miért. Nyilván a két kevésbé erős évjárat egymás után nem szerencsés ilyen szempontból, de ezzel együtt a forgalmazó azon döntése sem, hogy árban a korábbi szebb borok fölé pozícionálja.
py 2009.10.03 21:16:23
@ironman: Kösz, érdekes kiegészítés, amit a Carpe Diemről írsz. A hozzászólások alapján pedig tényleg a 06-os franc-t kellene inkább kóstolnom.
Szeptember elejével - úgy tűnik - visszavonhatatlanul beköszönt a borisszák szokásos évi aranykora. Borfesztivál borfesztivál hátán, szüreti mulatságok, leárazások és akciók, borbarátokban ázó éjjelek, összekoccanó kristálypoharak amerre csak a szem ellát. Borban fürdik a…..
py 2009.09.09 20:19:56
@BOB: Kösz. Azt tudom, hogy az eddigiekben sem volt annyira "alap" az az alap... Kevés borból vettem annyiszor, mint TI 02-es bikájából (én a 03-ast is szerettem). Elhiszem, hogy az 05-ös (évjárat ide vagy oda, bár talán pont Egerben nem volt annyira vészes) bőven kiérdemli "bortörvényileg" és azon kívül is a superior minősítést. Csak az a kérdés, hogy ehhez képest minek lehet nevezni a válogatást? Superior válogatás? Nem mintha ezen túl sok múlna...
py 2009.09.09 20:23:33
@kezdő alkoholista: Hát, nekem így is egy kicsit babonagyanús inkább a dolog. (Persze én is babonás vagyok, a legkülső palackot nem szeretem elhozni). Hiperből vásárolni persze nem az igazi, de azt is tegyük hozzá, az ilyen akciók alkalmával nem csak a beragadt készleteket pörgetik ki. Én már jártam úgy, hogy kerestem az akciós újság alapján egy adott bort, és mondták, hogy épp elfogyott, de két nap múlva még érkezik belőle. Talán pont ilyenkor nagyobb az esély, hogy új szállításba fut bele az ember, ami még nem volt idejük "félretárolni".
Három hónapja indítottam el új – most már nem is annyira új – boros-szeszes blogomat. A próbaidőnek vége, azt hiszem, ennyi idő alatt kiderült, mit akarok ezzel a felülettel az internet világában. Nem láttam előre minden részletet, volt, ami menet közben jutott eszembe,…..
Ajándék lónak, ne nézd a fogát! Na jó, de mi van, ha épp azért adták, hogy megnézzem? Ráadásul nem is az elfogult lóapa, aki az odvas, girbe-gurba fogsort is igazgyöngysornak tudja látni, hanem egy csalódott vásárló, aki mintegy specializálódott homárnak adta nekem…..
py 2009.07.31 11:20:16
@palack: Ha ez a "van, akinek a hat is kevés" én lennék, a félreértések elkerülése végett jelzem, hogy csak hipotetikusan írtam, hogy ha az épp aktuális organikus krédónak megfelelően készült borról lenne szó, akkor lehet, hogy ez a plusz információ nem lefelé, hanem felfelé módosítaná a "pusztán érzékszervi" (van-e ilyen?) hatost.

Bár sok Gere-bort kóstoltam, ezt éppen nem, mégis el tudom képzelni, minek is köszönhető ez a 4-6 ingadozás. Ezzel együtt én is úgy érzem, a pontnak inkább a kóstolási élényt kellene kifejeznie (ha nem is egzakt ódon, de egy akár nehezen meghozott értékelői döntést tükrözve), míg ezen pontszám és még inkább a leírás alapján mndenki eldöntheti, megér-e neki ennyit az adott bor.

Jómagam a tapasztalataim alapján mostanában "konfliktuskerülő" vagyok, vagyis inkább érjenek kellemes meglepetések a barátságos árfekvésben, mint csalódások a barátságtalanban :) Ez persze a vásárlásaimra vonatkozik, nem általában a kóstolási hajlandóságomra...

Még valami: ha már Gere, úgy érzem, a Gere-Weninger Franc méltatlanul háttérbe szorul. A korábbi évjáratai szerintem lenyűgözőek voltak, a Kopárt simán verték sorban kóstolva. (Nem mintha árfekvésben ezek ne lennének bőven túl a tűréshatáromon...)
py 2009.07.31 13:37:19
@lackó: Igazad van, a Főnix/Phoenix tényleg nagyon rendben szokott lenni. Ennél bővebb összehasonlítása alapom viszont nincs, talán a G&W rozét kóstoltam, de például a Pinot-val (vagy újabban a Tempranillóval) még nem találkoztam. A Gere-borok közül pedig a 2000-es barrik CabSauv volt nagy élményem (kb. 4-5 évesen kóstolva; mármint nem én, hanem a bor...), a későbbi társai nem értek a nyomába.
A Művelt Alkoholista Másnapos bor 2009.06.16 07:04:00
Alkoholista népi bölcsesség, hogy dekantálni jó. A levegőzés jót tesz a bornak, főleg a fiatal vörösöknek. Lágyítja a tanninokat, és előhívja az aromákat. Ez azonban csak mellékhatás, a dekantálás intézménye alapvetően más okból alakult ki. Áttetsző flaskába öntve…..
py 2009.06.17 09:17:01
@palack: Köszönöm, magam is hasonlókkal kísérletezem. Főként az nem hagyott nyugodni, hogy nekem nem feltétlenül jók a tapasztalataim a másnapos borokkal, még úgymond megbízható borász(at)ok esetében sem. Vagyis gyakran tapasztaltam, hogy másnap már nem tartja jól magát a bor, és azt hittem, ez esetleg összefüggésben lehet a sima hűtőben tárolással.

A hőfok-kérdés pedig azért is foglalkoztat, mert gyakran megtörtént, hogy vettem korábban kóstolt borból, és közel sem ugyanazt az élményt nyújtotta otthon. Nyilván mindig más és más formában van a bor, és a kózstoló is, de néha túl nagy a különbség. Ilyenkor azon gondolkodom, vajon a hőfokon, a levegőztetésen vagy mégis min múlhat a dolog. Nem mondom, hogy állandó probléma ez, de a kelleténél gyakoribbnak érzem...
py 2009.06.17 09:21:57
Tavaly sem ment simán, de az idén végképp totális kudarcot vallottunk az év Alkoholista-bortermelőjének megválasztásával. Úgy gondoltuk, a döntéshozatal lebonyolításának az a módja, amely másutt sokszorosan bevált, itt is alkalmazható. Kiderült, hogy nem az. A módszer akkor…..
Dér jött a honi chardonnay-ra, sajnálkozva méregetjük azokat a borászokat, akik fölött elszállt a trendváltás. Jobb volna persze, ha nem a divat mondaná meg, hogy mit iszunk, még akkor is, ha én speciel örülök az őshonos fajták reneszánszának. A chardonnay-val magam sem tudom,…..
Tragikus hirtelenséggel meghalt Figula Mihály. Az Alkoholista információi szerint tegnap lett rosszul a borász, megműtötték, de nem tudták megmenteni az életét. A balatoni–balatonfüredi–csopaki minőségi borászkodás újrateremtője ötvenhat évet élt.Figula Mihály…..
Horváth József. Ráspi. Egyike a legmegosztóbb borászainknak. Talán még annak is van róla véleménye, aki nem találkozott se vele, se a boraival. Gondoltam egyet és bejelentkeztem Fertőrákosra, egy ebéddel összekötött kóstolóra. Immár nekem is van véleményem.A betérő borozni…..
Olyan párosítást sikerült bontanom, mintha egy este néztem volna meg egy Spielberg- és egy Hal Hartley-filmet. Melyik a jobb? Valamelyik Indiana Jones vagy az Egyszerű emberek? Én azt mondanám, nehéz dönteni, sőt inkább fölösleges. Ám a két kategória fanatikus fogyasztói nagy…..
Minap elpanaszolt vöröscsalódásaim teljesen kifehérítették a dolgos hétköznapokat, amelyek, tudjuk, telnek, múlnak. De a fehérsorozat sem indult könnyen, aztán szerencsére jó hajrával mégsem lett szomorú a happy endje.Somlóval indítottam.Somlói Apátsági Pince, Hilla Cuvée,…..
Mindenféle kínlódások után elérkezett a nagy pillanat, amikor kihirdethetjük kétfordulós szavazásunk eredményét. Történt, ami történt, a győzteseket akkor is illő megsüvegelni. Elöljáróban még elmondjuk, hogy az első körben 450-500-an szavaztak – pontosan hányan,…..
py 2007.12.21 12:19:39
Én mindenféle magasabb elvektől elvonatkoztatva azokra szavaztam, akiknél/akikkel kapcsolatban igen kellemes borélmények, adott esetben meglepetések értek: Tamásékra, Vidára, Figulára. (Az első körben a szekszárdiak közül Mészáros Pálra, az egyébként még mindig beszerezhető 2003-as "nagy" borai miatt).

Innentől off:

A Mester utca tényleg megérne egy misét. Én is vettem ott egy-két palackot, de csak óvatosan, pont a tárolással kapcsolatos fenntartásaim miatt. Akkor most orgazda lennék? Egyébként a tulaj(?) azt mondta nekem, hogy kisebb, főként vidéki boltokból szerzik be áron alul azt ott el nem kelt túlárazott palackokat. Az azóta felbukkant "friss" tételek viszont ezt nem látszanak alátámasztani (csak kíváncsiságból néztem vissza, Gere CS Barrique 2005 is volt, ami igencsak "kurrens"). Kíváncsi lennék, mi állhat a dolog hátterében. Nem érne meg egy MA helyszíni beszámolót, netán tényfeltáró cikket? ;)

Az általam ott vett borokkal kapcsolatban különben az az érzésem, hogy annyit is érnek (2000-2500 Ft). Rendben voltak, de örültem, hogy nem 4-5000 Ft-ért vettem őket. Ami lehet, hogy nem túl nemes hozzáállásra vall, de rávilágít bizonyos érdekességekre az árképzéssel kapcsolatban. Amúgy sem érzem szerencsésnek, hogy ekkora a szórás az ár/érték arányban. Egy bizonyos értékhatár felett nem volna szabad, hogy ekkora lutri legyen, milyen bort kap az ember (függetlenül az ízlésbeli különbségektől). Persze lehet mindezzel vitatkozni, és én is értem a brandépítés nehézségeit/szépségeit, stb., de egyelőre nem Master of Wine vagyok, csak vékony pénztárcájú Servant of Wine. Így a Mesterutca-problémakör csak piszkálja a kíváncsiságomat.