Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bratya

106 bejegyzést írt és 179 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nagyon régóta gondolkodtam, hogy kiadjam-e magamból egy blogbejegyzés formájában azt a rengeteg negatív tapasztalást, ami a nyár és a kora ősz folyamán gyűlt, de úgy gondoltam nem túl sok olvasót foglalkoztathat mi nyomja az én bögyöm. Ennek ellenére mégis kiírom magamból, mert bár sokszor…..
bratya 2018.10.29 08:54:39
Nagyon jó írás. Szerintem egyébként lesz tisztulási folyamat, csak ez lassú, mint minden Magyarországon. Emlékezzünk vissza a 80-as, 90-es évek magyar mezőgazdaságára. Valakinek bejött a tépőliba, vagy a májliba, a következő évben mindenki libát tartott, vagy tömött. Evidens, hogy megnövekedett a kínálat leesett az ár. Vagy a 90-es évek legvégén volt egy év, amikor a krumpli ára úgy megugrott, hogy a banán olcsóbb volt. A következő évben mindenki krumplit termelt, aminek lezuhant az ára és úgy b...k az ember után a zöldségesek.

Szerintem az lehet a kiút, ha mindenki szépen csinálja tovább, megpróbál olyan mennyiségi és minőségi kínálatot kialakítani, amit helyben el tud adni. Itt sajnos a területi kiegyenlítettség még mindig elég torzó. Budapest nyugati és északi agglomerációjában, valamint Debrecen környékén ha egy féltéglát feldob az ember. akkor jó eséllyel chilitermelőt fog fejbeverni, de szaporodnak a kistermelők Győr megyében is. Ennek ellenpéldája Csongrád és Bács megye országrésznyi területe, akol keresve éppen találni valakit, de elég szűkös kínálatban.

A nagy kínálat természetesen konkurenciaharcot eredményez, mely - ahogy említetted is - melegágya lehet (és ahogy tapasztaljuk az is) az ellenségeskedésnek, amit néhány tehetségtelen és/vagy irigy termelő ki is használ, maga mögé állítva egy-két csatlóst, vagy megkeseredett, esetleg lúzer személyt. De szerinetm ezek a feljelentősdis próbálkozások csak időszakosak, ahogy szokás mondani: minden csoda három napig tart. Az a pár személyt akik ezt a botrányt kirobbantották gyakorlatilag a "kemény mag" kivetette magából, boldoguljanak ahogy tudnak. (Szerintem ők lesznek az elsők, akik abba fogják hagyni, csak ki kell várni a végét.)

Szerintem az lesz hosszú távon nyerő, aki úgy gondolkozik, mint te, nem az extraprofitra hajt, hanem szépen lassan kialakít egy nyerő termékkínálatot, amiben benne van a szíve és a lelke.

Sok sikert Évi!
Crumbs Of Time Hór völgye 2018.10.26 18:36:15
Most csak egy rövid írással jelentkezem. Igazából nem is terveztem, hogy írni fogok erről a kis túráról, de aztán csak ez az egyik kedvenc helyem, ahová gyerekkori emlékek is fűznek, meg annyira szép az erdő ilyenkor, hogy szerettem volna megmutatni, úgyhogy úgy döntöttem mégis írok egy pár sort a…..
bratya 2018.10.28 16:21:27
@Burgermeister: Szerintem is többet ér, mint bármely wellness, fitness, lochness.
1909. Bartók Béla magyar zeneszerző népzenei gyűjtés közben fonográffal rögzíti a falusiak énekét a délvidéki Darázs településen..
bratya 2018.10.28 16:13:17
@kugi: Én meg Grósz Károlynak néztem
A rossz idő és a költségmegtakarítás ellenére két hónap alatt forgatták le a rekorder vígjátékot. Jöjjön néhány kulisszatitok a filmmel kapcsolatban...
Reggeli, tízórai, desszert, uzsonna? Bármely napszakban tökéletes. Mi más lenne ez, mint a palacsinta? Ha hagyományos tekerhető változatra vágyok, mindenképp rizslisztet használok és mások az arányok. De ha csak gyorsan kell összedobni valami finomat, akkor ez a bögrés recept a tuti befutò.…..
bratya 2018.10.01 13:49:18
Itt van az ősz (itt van újra) és ilyenkor a hobbikertek, piacok és zöldségesek tele vannak finom, szabadföldi, vagy fóliás paprikákkal és nem is túl magas áron. Lehet eltenni a savanyúságokat, paprikakrémeket, ajvárféléket télire.  Ha valaki igazi különlegességre vágyik (persze házilag) akkor…..
gyulaicsili Viharsarki Chili 2018.09.15 13:52:22
Békés megye északnyugati szegletében elhelyezkedő Gádorosról valószínűleg sokan még nem is hallottak. Nincs híres vára, kastélya, termálfürdője és országosan ismert személy sem született itt. A jelentős közlekedési útvonalak is messze elkerülik. Nyugodtan ráhúzhatnánk a melankólikus, alföldi…..
Azt nem állítom, hogy 2014 a chili éve volt Magyarországon, azonban több kistermelő is idén debütált termékeivel. Ezek közül az egyik az abádszalóki Pokoli Konyha, melynek termékeit a közelmúltban tesztelhettem le. A kisvállalkozás termékskálája közepesnek mondható,…..
bratya 2014.12.29 15:05:51
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma - rendhagyó módon - három évet ívelünk át 1963-tól 1965-ig. 1963. január 18. Hómarós ZIL teherautó és hómunkások tisztítanak egy utat valahol…..
A legfinomabb bolti májkrémet, kenőmájast kerestük. 43 sertésmájas terméket vakteszteltünk, ami után joggal írhatjuk, hogy "a tesztelők élete nem csak játék és mese", és hogy ezt ne csináljátok utánunk. Sok elképesztően rossz májkrémeket is találtunk, amit már kóstolni is kihívás volt. Egyik…..
gyulaicsili HunHot 2018 verseny 2018.09.01 19:27:06
  2018-ban ismét megrendezésre került a Solymári Chilifesztivál immár 7. alkalommal, és ezen belül pedig kisorsolták a HunHot 2018-as verseny legjobb termékeinek - illetve azok gyártójának - szánt elismerést, díjakat.  Ebben az évben is ért az a megtiszteltetés, hogy felkértek zsűritagnak. Nem…..
Pizza Blog Elindult a Pizza Blog! 2018.08.09 11:31:59
Azt szokták mondani, hogy az ember ne tegye a hobbiját a munkájává, mert bármilyen élvezetes is, mégicsak munka, és akkor új hobbit kell keresni. Az elmúlt hét évben a nevem összeforrott a burgerekkel, és mióta a multis állásom feladva, tavaly óta főállásban űzöm az ipart; a burgernek, mint hobbi,…..
Firestarter18 Anyám, az influencer 2018.08.07 16:46:20
A félreértések elkerülése végett kezdjük az alapoknál, az influencer az nem valami rusnya, gennyes-fekélyes, nemi úton terjedő fertőzés, bár hasonló módon kellemetlen lehet találkozni vele.          ..
bratya 2018.08.08 05:58:08
A szocialista Magyarország mindennapjait - eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI Fotóarchívummal összefogva, immár a negyedik résszel, amivel elérkeztünk 1960-ba.  1960. augusztus 26. Kislány libákkal a sekély vízben a fonyódi Balatonparton. MTI Fotó: Járai Rudolf..
Szerencsésnek érzem magam, hiszen nem mindenki kerül ilyen kiváltságos helyzetbe.            ..
bratya 2018.07.14 05:35:46
@Firestarter.18: OK! Legyen BéBaSz! Basszunk is be igazi békési szilvával!
bratya 2018.07.14 05:38:02
@Pic: Igen! Szükséged lenne egy blogra meg némi pálinkára is, amit hoznál nekünk, hogy bevegyünk a szervezetbe! :)
Nem is volt olyan régen, amikor külön utasításban tiltották meg a kormány embereinek, hogy használják a megszorítás szót. Most ismét elő lehet venni a már jól ismert kommunikációs paneleket, ugyanis egyre valószínűbb, hogy közeleg az újabb gazdasági krízis, így ismét ránk köszönthet a költségvetési…..
bratya 2018.07.06 11:56:41
@tireless treehugger: Maximálisan igazad van. Sajnos a keleti végeken, már csak az alulmotivált munkaerő maradt zömmel a közfogis programokban.
A burnout szindróma, vagy kiégés egy olyan betegség, ami régóta jelen van az emberek életében, azonban az utóbbi néhány tíz évben sokkal gyakoribb jelenséggé vált, és emiatt nagyobb figyelmet is kapott. A rohanó élettempó, a munkahelyi és a magánéleti túlterheltség, a megfelelő pihenés és relaxáció…..
bratya 2018.07.05 12:17:35
bratya 2018.07.05 12:19:37
@é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛: Szerintem te egy űberkeresztény fityiszfan lehetsz. Vagy egy csőlátású pedagógus. Vagy a kettő keveréke
gyulaicsili Chilicum 2018.06.04 19:39:48
Pár éve a sajtó rendszeresen cikkezik a magyar chilitermelők nemzetközi versenyeken elért – és tegyük hozzá jól megérdemelt – sikereiről, így idén is borítékolható volt, hogy valaki komolyabb helyezéssel tér haza valamely nagyhírű megmérettetésről. De a legutóbbi versenyen mindezt nem egy több éves…..
2018 márciusában közzétették Magyarország második boldogságtérképét és a hozzákapcsolódó kutatás eredményeit, amiből sok érdekes következtetés levonható. Kiderült, hogy boldogabbak a nők, a párkapcsolatban vagy házasságban élők, illetve a jómódú emberek. Hoppá – kaphatjuk fel a fejünket erre az…..
bratya 2018.05.12 08:28:33
@Nortonmanx: Igazad van teljes egészében. Gondolom Észak-békésben laksz. Valóban nem sok különbség van pl. a Sarkadi és a Berettyóújfalui kistérség között. A bérek valóban a béka segge alatt vannak. Itt is megjelent a munkaerőhiány, de a gazdaság szereplői még megragadtak a tíz évvel ezelőtti szinten, hogy gürizz minimálbérért te rohadék, holott az ágazatok egy részében alig van munkavállaló. A közszférában meg maradt az urambátyám rendszer. Szerintem az elvándorlást leginkább ez a tényező okozza - az alacsony jövedelmek. Munkanélküliséggel max a kistelepülések népességcsökkenése magyarázható, de egy Békéscsaba, vagy Hajdúszoboszló nem az a kategória.
bratya 2018.05.12 10:56:16
@Billy Hill: Legalább van valami boldogító is ebben a megyében... :)
bratya 2018.05.12 10:56:33
@Pöff: Van benne valami! Sőt ez lehet a megoldás kulcsa
1880-as évek az indiai kasztrendszer csúcsán álló brahmin hivatalnok és családja. A brahmin kasztot jellemzően törvényhozók, tudósok, papok és prédikátorok alkotják. Egykori törvény szerint brahmint megölni a legnagyobb bűnnek számított. Mára az indiai lakosság kb. 4%-át teszik ki..
Egy sötét teremben egy hatalmas feszület, alatta apácák imádkoznak. A sötétségben valami megmozdul... Napokkal később mentőt hívnak, de a keresztre feszített lányon már nem tudnak segíteni. A kórházba vezető úton életét veszti. Miért feszítették keresztre a fiatal, 23 éves…..
bratya 2018.04.24 09:46:56
gyulaicsili Favágók chilije 2018.03.19 18:14:06
Valamikor télen írtam egy bejegyzést a Lumberjack Chiliről, majd nem sokkal később egy kis csomagocska révén hozzájutottam négy termékhez a gyártótól. Kíváncsi voltam, hogy Bányai Csilla mit ad ki kezéből, mert a facebookon olyan kulináris költeményekről posztol, melyek magasan kimerítik a…..
Tudom, hogy most a téma nem igazán aktuális, mert most tavasszal még nincs mit füstölni, de igazándiból még nem késtünk el a magvetéssel (a palántabeszerzésről nem is beszélve), hogy olyan fajtákat is bevonjunk a termesztésbe, melyek a füstölésre kiválóan alkalmasak. És most itt kiemelten beszélek…..
bratya 2018.03.16 06:25:49
@PiszkosFreddy: Köszi!
bratya 2018.03.16 06:26:30
@Crip Lee: Kipróbálom ezt a tűzgyújtást én is!
gyulaicsili Ízében az ereje 2018.03.08 15:09:29
A közelmúltban írtam egy bejegyzést a Karchili kisvállalkozásról, majd nem sokkal később egy kis csomaggal lepett meg Kola Károly a vállalkozás alapítója, tulajdonosa. A kínálatban több fajta termék is megtalálható volt, közötte jelenleg még kereskedelmi forgalomban nem kapható - kísérleti -…..