Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr Brcskzf Gröőő

0 bejegyzést írt és 1034 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Ha epidemiológus lennék, akkor kétszer gondolnám meg, hogy milyen véleményt alakítok ki nyilvánosan a járványról. Mivel nem vagyok epidemiológus, a dolog egyszerűbb, az egyetlen dolog, amiben meglehetősen biztos vagyok az az, hogy fogalmam sincs. Egyszerűen, fogalmam sincs.      Néhány…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.16 12:21:23
@mafi mushkila: óóóó, hogy a mezzón micsoda sorozatok mennek!
(maszkügyben, mondanom se kéne, teljes mértékig egyetértek.)
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.16 16:29:52
@aronsatie: szerintem az emberek most azt akarják, hogy mindenki más üljön meg a seggin, de őneki hadd ne kelljen már otthonmaradnia azért, mert a kollégája sógorának pozitív lett a tesztje.
azért így is történgetnek dolgok, ma pl. elmarad a koncert, amin töprengtünk, hogy esetleg elmegyünk rá. azaz nem is marad el, csak az érdekes műsorszámokat cserélték kevésbé érdekesre.
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.21 15:29:01
        Essünk túl rajta. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor, legalábbis részben, legitim magyar nemzeti érdeket szolgál. Nemcsak a klánja érdekeit szolgálja, hanem milliók érdekében IS cselekszik. Nem tudom elmondani, hogy mennyire undorodom ettől az embertől, mennyire szégyellem, hogy egy ilyen…..
       Hayek a Szabadság alkotmánya című műve volt a thatcherizmus bibliája. A brit konzervatívok szent könyvének utószava volt a híres esszé: Miért nem vagyok konzervatív? Csak miheztartás végett...       Burke Ödön, a konzervatívok Jézus Krisztusa, alapvetően liberálisféle whig volt, dehát a…..
       Neumann János/John von Neumann 1929-ben, huszonhat éves korában írta meg Zur allgemeinen Theorie des Maßes című cikkét.  Számomra ez von Neumann legizgalmasabb munkája. Ebben definiálta az amenábilis csoportokat.       1924-ben jelent meg Stefan Banach és Alfred Tarski híres cikke, amelyben…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.16 15:53:15
@ikaruss: a fizikai szemlélet számára az is teljesen vad, ha egy gömböt véges sokfele vágunk, aztán két feleakkora térfogatú gömböt rakunk a darabokból össze -- hiszen hogy lehet egy állandó görbületű testet másmilyen görbületű test(ek)be átdarabolni? (v.ö. a síkbeli Laczkovich-körnégyszögesítéssel.)
       A pandemia.hu adatai szerint április elején volt a legmagasabb a pozitív tesztek aránya Magyarországon. Ez valamivel 10 százalék alatt volt.     Nem tudom mennyi a magyar tesztelési kapacitás. Azt tudom, hogy még sohasem teszteltek napi 12000-et és mostanában előfordult hét százalék körüli…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.13 12:15:14
@jotunder: jó, jó, tudjuk, hogy Orbán szeret beszélni és látványosakat mondani. lássuk, mit csinál! márciusban komoly korlátozásokat vezetett be, áprilisban kiüríttette a kórházak negyedét-felét. most talán lezáratta a határokat, ami egyrészt a szakértők szerint hatástalan, másrészt nekem komolytalannak tűnik: úgy képzelem, ha komolyan csinálná, akkor terepen fényképezkedne határőrökkel, a rádióban meg mindenféle számokkal dobálózva jelentette volna be (mittudomén, hogy 187 határállomáson 653 plusz határőrt helyezett személyesen szolgálatba). az ABCD forgatókönyvek emlegetése jellemzés, feltételek meg valószínűségek nélkül...
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.13 16:28:33
@közösperonos átszállás: áprilisban azt mondták, hogy ki kell üríteni a kórházakat, mert a matematikusok kiszámolták, hogy a legrosszabb esetben 8601 ágyra lesz szükség. májusra kiderült, hogy ezt tényleg kiszámolták a matematikusok, de az a feltétele, hogy senki se védekezzen (se a hatóságok korlátozásokkal, se az egyes emberek maszkviseléssel, otthonmaradással, bármi egyébbel), és ugye ezek a feltételek március közepe óta nagyon nem teljesültek. ugyanazok a matematikusok ugyanakkor azt is kiszámolták, hogy ilyen-olyan feltételek mellett mekkora kapacitásra lehet szükség, és hát sokkkkkal kisebbre.
summa summarum: igenis van olyan, hogy 0 valószínűségű legrosszabb esetre készül a kormány (legalábbis propagandaszinten), és a pozitív valószínűségű esetek legrosszabbika is nagyságrendekkel enyhébb, mint amit szanaszét tülkölnek.
  "It can't be common for four hours of Chekhov in Hungarian to bring a Western audience to its feet, but such was the case July 13 at ' 'Three Sisters,'' performed by Hungary's Katona Jozsef Theater at the Old Vic. The five-minute standing ovation honored a production of rare emotional richness…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.10 17:40:45
@jotunder: és akkor még ott van a Szabadsajtó út is.
dr Brcskzf Gröőő 2020.09.10 22:29:20
@acc2s: vagy csak ugyanaz a „minket ugyan hiába kérdeznek, ez van és kész” megnyilatkozás, amivel Palkovics visszautasította Freund meghívását.
Örülünk, Vincent? 1975 vs. 2020 2020.08.22 13:33:29
       Pattognak itt a kedves kommentelők, hogy miért fogadta el a Szemerédi a díjat Orbán Viktortól, hiszen azzal csak fényezi a rezsimet. Bayer keménykedik, hogy 1975-ben Székely Gábor mondott valami  beszédet az MSZMP XI. kongresszusán. Az a Székely Gábor, aki egy teljesen random nyolcvanas…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.23 12:51:46
@combo: ez egyrészt nagyon szép, másrészt viszont csavargatnám még egy kicsit: Lovász tényleg az országtól kapta az álmatlan éjszakákat? mért ne lehetne kritizálni Lovászt szűk értelemben, mint MTA-elnököt? pontosabban: kell-e az (ex-) MTA-elnök kritikájának tekintettel lennie Lovász matematikusként (ismeretterjesztőként, magánemberként) szerzett érdemeire? kell-e az ország nagyjairól bármekkora konszenzus? tudta-e bármikor bárki az összes azévi Kossuth-díjas névsorát (vagy legalább a felét)? ha nekem effélékről megmásíthatatlan a véleményem (tudomisén, fáj, hogy Puskást jobban elismerik, mint Ligetit), akkor kifogásolhatom-e, hogy másokét meg én nem tudom megmásítani?
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.23 13:42:31
@combo: „Szerintem itt alapvetően beszélgetünk, és vagy tudunk egymásnak új szempontokat / ismereteket adni, esetleg hatni egymás világlátására”: evvel szívvel-lélekkel egyetértek, kösz!

az utolsó mondathoz: szerintem a teljesítmény értékeléséről megvan itt konszenzus; arról nincs, hogy egy „akikre büszkék vagyunk” listára került, vagy egy „akiket a csiga megjelölt” salátába. lehet mondani, hogy az első variációt azok mondják, akik a díjazottak felől nézik, utóbbit meg azok, akik a díjazók felől, és igen, elszomorító, hogy egy számunkra ilyen fontos területen vannak ennyire eltérő nézőpontok, dehát vannak.

(ja, és addig nem is számítasz igazi Vincent-kommentelőnek, amíg le nem Fidesz-bérenceznek. dehát most már te is tudod.)
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.23 18:56:29
@AdvocatusDiaboli: ti is járatjátok a Guardian Zöld hírlevelét?
       Nem vagyok orvos, nem fogok írni a koronavírusról, de ha valakinek fontos gondolatai támadnak, akkor idekommenteljen, ne egyenesen bele a levegőbe...
       A sok háttérhatalmazás mögött volt egy  szakmainak tűnő megjegyzése is Vidnyánszkynak, amire természetesen nem reagált senki, vélhetően azért, mert Magyarországon a színház, a politikai őrjöngésen túl, nagyon kevés embert érdekel.      Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy a "német színház…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.18 08:37:14
@Érvsebész: kösz! a dallamtapadás megvolt, most végre szöveg is van, és hát a régi szép idők, amikor még mind fiatalok voltunk: akadt tükörfordítás felénk is (bár a legemlékezetesebbek angolról mentek oroszra vagy németre).
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.18 16:33:48
@velőtanya: az megvan, amikor Polgár László elénekelte, hogy „Kutyának itt nincsen helye”?
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.18 19:13:19
@ámbátor: most megfogtál, azt nem láttam, szóval lehet, hogy ott is volt, de eredetileg a Snoopy, gyere haza!-ban volt.
videa.hu/videok/film-animacio/snoopy-gyere-haza-1972-teljes-film-WPxOgwonQG4fVpv0
kb. 10:50-től
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.31 18:42:39
@n0ri61: és voltaképp miért nem mindegy, hogy az _adózás utáni_ profit kinek a zsebébe megy (pláne, hogy magyar vagy külföldi az a zseb)?
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.06 17:52:06
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.18 14:45:08
@AdvocatusDiaboli: volt még egy előválasztás, Ferencvárosban, ahol 2030-an szavaztak:
444.hu/2019/08/16/baranyi-krisztina-nyerte-a-ferencvarosi-elovalasztast
ebben az az érdekes, hogy a választást az „outsiderek” harcolták ki, miután a „nagy” pártok új jelöltet állítottak:
hu.wikipedia.org/wiki/Baranyi_Krisztina
ezután Baranyi azt is kiharcolta, hogy beleszólhasson a jelöltállításba, és Pál Tibor, az MSZP-s szál a ferencvárosi parkolásügyben így nem is került be az önkormányzatba:
444.hu/2019/10/16/gyozott-a-harapos-no-bukott-a-teljes-ferencvarosi-korrupt-elit
akit aztán fővárosi bizottságba tettek:
444.hu/2019/11/05/a-ferencvarosbol-kibukott-mszp-s-pal-tibort-benyomtak-a-fovarosi-kozgyules-koltsegvetesi-bizottsagaba
       Szegény Hodász atya, akit  Erdő bíboros úgy állított pártutasításra a szőnyeg szélére, hogy a békepapság is megnyalta volna mind a tíz ujját,  úgy egy éve azt fejtegette, hogy a melegeket ki lehet nevelni a melegségből. Hodász atya mentségére legyen mondva, őszintén hitte ezt a marhaságot,…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.17 07:54:49
@combo: az emberi evolúció kb. félmillió éve nem tisztán genetikai folyamat, hanem genetikai-kulturális koevolúció, amelyben a kultúra nagyon másképp működik, mint a gének (pl. sokkal pontatlanabbul, viszont összehasonlíthatatlanul gyorsabban másolódik) és ebben a fogalmi környezetben már van értelme pl. csoportszelekcióról beszélni.

ajánlott olvasmány: Richerson-Boyd: Not by Genes Alone
    És mikor közeledtek Jeruzsálemhez, és elérének az Biloás folyóhoz, megpihentek és mondá nékik Jézus - van közöttetek egy pásztor ki nem cselekszik hatalommal, de az sokasághoz szóla.    És hallgatá rá az sokaság. És  ő nem akará elsőnek lenni, de mondják elsőkből lesznek az utolsók és…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.15 20:05:01
@jan: hát minden relatív, de hogy az Index egy kapitalizmus-sikertörténet lenne, azt azért nem gondoltam volna. vagy értsem úgy, hogy magyar vonatkozásban már az is siker, hogy egy ilyen tulajdonkonstrukció ilyen sokáig elketyeg?
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.16 08:48:52
@ijontichy: @libernyák: szerintem a Poe-törvény áldozatai vagytok. a lottószámokat meg kell írni (igény, az van rá) hétről hétre, újra meg újra. valamivel az újságíróknak is el kell szórakoztatniuk magukat: a 444 is, az index is (és nyilván sokan mások is) sportot csinálnak belőle.
       A hiánypótló Puskás Ferenc-musical kapcsán jutott eszembe, hogy milyen közel volt Puskás Öcsi ahhoz, hogy játsszon a magyar válogatott ellen 1962-ben a chilei világbajnokságon.      Az első meccset a spanyol válogatott elveszítette a későbbi ezüstérmes csehszlovákok ellen 1:0-re, aztán…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.11 16:41:01
@jotunder: Alberttől Zsákig
        A kedves Olvasó nagyon csúnyán néz rám, kicsit feszültnek is tetszik lenni, azt a kisbaltát tessék szépen letenni, nagy levegő, mindjárt más. Ez most egy ilyen poszt lesz, nem fog tetszeni, nem kell, hogy minden tessék.        Én írom a posztot kedves Olvasó, ne tessék beleszólni. Hogy nem…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.08 21:30:11
@kiskii: húúú, „a savas bácsika és a lúgos orvos között félúton”-ért +akárhány!!!
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.09 22:23:51
@AdvocatusDiaboli: nemsokára talán egy kicsit többet fogunk tudni arról, mire lehet képes egy választás:
merce.hu/2020/08/09/feheroroszorszag-fovarosaban-pancelautokkal-zarjak-le-a-kormanyepuleteket-mikozben-zajlik-a-valasztas/
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.11 14:00:51
@Külsős: így van, én is tapasztaltam a saját bőrömön, hogy amikor a fizetés emelkedik, annak van helye, amikor a lakbér, azt meglepően nehéz kigazdálkodni akkor is, ha tudom, hogy reálértéken három éve rosszabbul álltam és akkor nem éreztem anyagi problémát.
    Demeter Szilárd (és testvére Demeter M.Attila kolozsvári filozófus) a Kellék című filozófiai folyóirat szerkesztőbizottságának tagjai (a bizottság kétötödét alkotják). A lapnak különös jelentősége van Magyarországon. Bizonyos egyetemi állások betöltéséhez külföldi folyóirat-publikációkra van…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.08 15:26:17
@balmoral: Parkinson tényleg ír a hivatali előrehaladásról a Parkinson újabb törvényei c. könyvben (eredetileg: In-laws and Outlaws), de avval foglalkozik, hogy különböző szinteken milyen képességekkel-technikákkal lehet előrejutni, de a Peter-aspektust valahogy elkerüli.
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.09 19:36:49
@combo: a választókat egy csomó minden érdekli (bár persze már a személyes életkörülmények is egy csomóan vannak), csak azt nem látják (teljes joggal, minden tapasztalat által megtámogatva), hogy ezekre a választás bármi hatással lenne. a választók jelentős részének a ciklus négy éve amúgy is messze túlnyúlik a horizonton.
megkockáztatom azt is, hogy a választók döntő többsége ösztönös, zsigeri heurisztikákkal gondolkodik szinte mindenről, a hatalmi kérdésekről meg aztán pláne (az régi, jól kitaposott terep) -- és az Orbán-szerű atavisztikus macsó alakokban ismeri fel azt az archetípust, akinek a hatalom való.
         A "Frageverbot" avagy a "kérdéstilalom" Wagner Lohengrinjéből származik. Elsa ígéri meg Lohengrinnek, hogy soha sem fogja megkérdezni tőle azt, hogy honnan származik.        A hálózatelmélet egyfajta Lohengrin, ahol mi vagyunk Elsa.  Megjelenik a csodálatos fogalom, a skálafüggetlenség,…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.08 15:57:50
@jotunder: esetleg társadalmihálózat-elmélet (nem összekeverendő a társadalmi hálózatelmélettel!).
          1965. február 18-án a cambridge-i diákszövetség klubjában rendezték meg James Baldwin fekete amerikai novellista és Willliam F. Buckley Jr. konzervatív publicista vitáját. Baldwin az amerikai fekete irodalom egyik legjelentősebb alakja (róla itt írtam), Buckley (róla itt) pedig az…..
        Az a hipotézisem, hogy Bodolai László valójában meg akarta menteni az Indexet Orbánéktól. Ő nem Orbánék embere, hanem beszorult Orbán kutyái és a szerkesztőség közé. Azokból az információmorzsákból, amit össze tudtam szedegetni, és ami hihetetlenül távol van bármiféle teljes tudástól, nem…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.25 14:09:03
@velőtanya: Bojár Gáboron kívül tud bárki mondani hasonszőrű embert? Én úgy hallottam, nincs ilyen, rajta kívül mindenki egyeztet a kormánnyal arról, mit mennyire támogathat. a nagyközönség meg évi bő százmillióra jó, ennyiből jött ki annakidején az Együtt visszafizetendő választási támogatása, pár év múlva meg valami más, ami most annyira nem jut az eszembe, hogy még keresni se tudok.
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.03 20:56:34
@mafi mushkila: mármint ezt mondták neked? és te mit választottál?
Mert egyedül Orbán Viktor képes megvédeni az országot a migránsoktól. (1 pont)Mert kaptam egy trafikot és nem szeretném visszaadni az előző tulajdonosának. (100 pont)Mert én is részesülök az intézményes korrupció áldásaiból. (100 pont)Mert csak ez a kormány támogatja a családokat. (1 pont)Mert…..
dr Brcskzf Gröőő 2018.04.12 21:07:19
@Érvsebész: így kell megtudnom, hogy Ivádon már nem Ivády a polgármester??? (és Istenmezejét tényleg érdemes volt elolvasni, de hát ezt fölösleges is mondanom.)
baromi kíváncsi vagyok, hogy mi volt a tényleges kérdés, amit föltettek -- netán a Kubatov-listából tudták, hogy kitől kell a választásról kérdezni és kitől Horváth László Képviselő Úr eddigi áldozatos munkájáról. mert ha tényleg csak a választásról kérdeztek és mégis ennyi független polgármester ennyire egyformán értette félre a kérdést -- hát ebbe beletörik az agyvelőm.
dr Brcskzf Gröőő 2018.04.13 20:21:28
@Mozigépész: :-D (és ugyanakkor :( )
dr Brcskzf Gröőő 2020.08.03 10:29:03
@mafi mushkila: én viszont ismerem a blogírót, tüntettünk együtt (talán a Liget-projekt ellen is), LMP-tag (volt? vagy tán még most is az?), 2018-ban és 2019-ben simán leszavazott az összefogásra, amiben az LMP mellett persze ott volt az MSZP és a DK is. a polgárpukkasztás a mindene, az ismerősei túlnyomó része liberális, így főleg őket pukkasztja.
          Egy fiatalember megpróbálja megtervezni az életét. Ha egy bizonyos életutat követ, akkor minden egyes évben ötven százalék valószínűséggel  másfélszeresére növeli a vagyonát, ötven százalék valószínűséggel elveszíti a vagyona negyven százalékát. Érdemes-e neki ötven dolgos évet áldozni az…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.30 17:09:42
@jotunder: de a logaritmus helyett a jövedelmet nézni az ugyanolyan, ahogy Aczél Endre számolta a „sose érjük utol Ausztriát”-ot, nem?
    Sarkára állt az Orbán-rezsim (csak nehogy pereljen minket ezért ex-Rogán Cilike barinője) . 28 euróra büntették meg a Google-t.   Nem tudom,  miért nem ez jelent meg a Magyar Nemzetben ahelyett, hogy  már megint mi, mármint én és a Woody Allen, okoztuk a Trianont, és a Magyar Mandiner is inkább…..
Réges régen, egy nem túl távoli galaxisban volt egy írás a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az egyéni felelősség kapcsolatáról. Maradtak elvarratlan szálak, amiket most azért tovább bogozgatnék filozofikus jelleggel...
      Az Országútban jelent meg Falusi Márton: Mi a bajom a magyar irodalommal?- című írása. A cikk címe Kálmán C. György 1989 szeptemberében, a 2000-ben megjelent, Mi a bajom Nagy Lászlóval? -címmel megjelent szövegére utal. 1989 szeptemberében már egy amerikai kollégium nyolcadik emeletén laktam.…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.20 19:45:13
@jan: Esterházy katolikus is, a lehetőségekhez képest úrigyerek is, de vajon városi-e? mennyit számít a horti kitelepítés?
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.20 20:59:37
@jan: huhh, mit mondjak én? nem-úrigyerek-viszont-párttag szülőkkel már úrigyereknek számítok? tarokkozom.

@mafi mushkila: én érteni vélem, megfogalmazni persze nem tudom. komolyzenészeket figyeltem valamennyire, és mintha azt látnám, hogy ők valamivel jobban odafigyelnének a dolog kézműves, céhes mesterember oldalára, a közönség meg mintha önmagukkal egyenrangúbbnak látná a művészeket, mint itthon.
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.21 21:20:24
@Unseen Academical: ki tartja azt számon? idén talán még egyet se, de harmincegynehány év alatt akadt. (és persze kb. ugyanannyiszor engem fogtak el.)
       Kádár Barnabás, jövőkutató, adatelemző, a Momentum alapítója, aki a mesterséges intelligencia kihívásait vizsgálja anélkül, hogy tudná miről van szó (ennek bazmeg még lesz jelentősége), a Facebookon elmélkedett arról, hogy a nyugdíjasoknak talán nem kellene szavazniuk.       Próbálom…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.21 08:50:57
@Külsős: evvel szemben a választók többsége nem a saját érdekeit szem előtt tartva szavaz, hanem ahogy ő az ország érdekeit elképzeli, ami meg elég erősen függ attól, hogy milyen propaganda hat rá, az meg a morális alapértékektől...
moralfoundations.org/
      Caveat:   "Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus."      Ez a poszt nem a Nagytutiról szól. Mivel, you know the drill, nem vagyok politikafilozófus.  Bevallom, az volt a tervem, hogy Lánczi András: Political Realism and Wisdom című opus…..
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.15 16:32:04
@jotunder: egyesek úgy gondolják, Orbán állította növekedési pályára Magyarországot. mások evvel szemben úgy gondolják, hogy Brüsszel. megint mások szerint Horn óta növekedési pályán van, ha eltekintünk a világválságtól. Ön melyikükkel ért egyet?
dr Brcskzf Gröőő 2020.07.17 15:50:42
@combo: az oktatás tönkretétele nem a kevés nagy formátumú tanár tönkretétele által történik, hanem a sok nem is olyan nagy formátumú tanár irányítása (pl. az érettségi követelményekben megkövetelt lexikális tudás feldúsítása, a tankönyvpiac homogenizálása, stb.) által.