Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SchA

153 bejegyzést írt és 2478 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog Al Nakba I. 2013.12.31 15:10:00
Hatvanhat éve, Khisas egy csendes falu volt a Hula-völgyben, Nyugat-Galileában. Lakosait pár száz muszlim, és körülbelül száz keresztény adta. 1947. december 18-án éjjel egy Palmach különítmény tört rá a mit sem sejtő lakosokra Yigal Allon vezetésével, és válogatás nélkül…..
SchA 2016.01.25 18:38:05
@Tehéntőgy:

Nem merem biztosra állítani. Alapvetően az elmúlt évben nem maradt időm a blog írására, és nem úgy néz ki, hogy ez idén megváltozna.

Ha lenne 3-5 napom, amikor semmi tennivalóm nincs, meg tudnám csinálni, mert a 2. rész vázlat formájában már létezik. Ez az előfeltétel viszont másfél éve nem jön össze.
SchA 2017.02.03 09:18:29
@Yorg:

Martin Gilberttel annyi a gond, hogy nem használt arab forrásokat. Belátható, hogy enélkül kicsit egyoldalú a történet.

Haifa - voltak olyanok, akik próbálták marasztalni a távozó arabokat, de ennek részben az volt az oka, hogy a britek végig a helyszínen tartózkodtak, és muszáj volt civilizált magatartást tanúsítani PR okokból. A politikai irányvonal a kitelepítés volt.

"Többek között azért, mert az arab egységek bombázni akarták Haifát,"

LOL, mégis mivel? Másrészről Haifa áprilisban esett el. A háborúba később belépő arab államok még egy hónapig nem is csinálhattak semmit, nem hogy lebombázni egy várost, ami de iure a britek fennhatósága alatt áll.

"a jeruzsálemi mufti abban reménykedett, hogy az ország északi részén ideiglenes arab kormányt állítanak fel, valamint hogy az arab csapatok inváziója már a küszöbön áll, és akkor az egész ország az araboké lesz. Addig azonban biztonságosabb, ha a civilek a konfliktus valószínű helyszínétől távol vannak. "

1) Ugyan nem tudom, hogy a mufti miben reménykedett, de hogy 1948. áprilisában ő már nem volt politikai tényező, az biztos. Ha az arab invázió sikerrel járt volna, a kormányok simán felosztják egymás között a területet, nem szórakoznak holmi palesztin kormány felosztásával. Márpedig a katonai erő és a pénz náluk volt, nem a palesztinoknál.

2) A civilek humanitárius evakuálása a kor hadviselési kultúrájában elég ritka volt, a Közel-keleten meg ismeretlen, kb. mindmáig. Plusz a civilekért aggódó (nem tudom ki, a mufti vagy a többi arab vezető) lelkek ezek szerint nagyon aggódtak a palesztin civilek biztonságáért a Yeshuv által elfoglalt terülteken, de arra már nem vették a fáradságot, hogy kitalálják, hova telepítik őket (mert ez elég spontán módon zajlott), és ott megfelelő ellátást biztosítsanak nekik.

Mai viszonyok között a korabeli arab kormányok kb. az összes palesztin menekültet elküldték volna Németországba, nagy aggodalmukban. :)
SchA 2017.02.04 20:41:51
@Yorg:
Isten útjai kifürkészhetetlenek, de sajnos 2 éve nem végzek aktív alkotómunkát a blogon. Munka, család, egyéb hobbik, a szokásos dolgok.
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten két szerkesztőnk, Rammjaeger83 és SchA ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A beszélgetés témája az Iszlám Állam, amely ismert módon dobogós helyen áll a médiában szereplő aktuális…..
SchA 2015.04.12 09:53:00
@jágör68:

Üdv! Ennél a posztnál a podcast-tal ellentétben már én is szerző vagyok.

So, vágjunk bele
"ISIS egy CIA- kreálmány"
Konteós bullshit, de kérlek, próbáld alátámasztani. Ne a megcáfolt McCain-es fotóval, ami azon alapszik, hogy az átlagnetezőnek az egyik arab pont olyan, mint a másik.

" először Assad ellen heccelték fel a tömegeket (arab tavasz), "

Először Tunéziában tört ki az arab tavasz, és nem kellett hozzá semmi különösebb heccelés. Szíriában az utolsók között kezdődtek a tüntetések.

"A Föld 9/11 óta már egyértelműen az erőforrás- háborúk korszakába lépett."

A Földön mindig is háborúztak az erőforrásokért.
  Kedves olvasók! A tervezettnél később ugyan, de a közönség elé tárjuk podcastunk második adását. Témánk ezúttal a hibrid hadviselés, amely a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán jelent meg ismét a közbeszédben, mint a "felkapott" biztonságpolitikai kifejezések között az egyik legújabb. Jó…..
SchA 2015.04.07 19:51:23
@Rammjaeger83:

Nem mintha rombolni akarnám a társalgás amúgy is emelkedett színvonalát, de a te példád is sántít.

A NATO egy szövetség, sok-sok európai állammal.
Oroszo. meg 1 db ország.
Még szép, hogy van egy nagy adag NATO csapat és támaszpont Európában, ha egyszer a tagokat tekintve ez egy túlnyomórészt európai szövetség.
A II. világháború nagy hadviselő nemzeteit szemügyre véve az olasz mellett a japán hadiipar volt az, melynek teljesítményét a külföld alapvetően negatívan ítélte meg. Ennek összetett okai más lapra tartoznak, de annyit bizonyosan elkönyvelhetünk, hogy mennyiségi és minőségi…..
SchA 2015.03.08 11:22:34
@Minorkavidor:
Én azért revidiálnám azt a "nomenesztomen szmájli"-t

Mert:
en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-235

ellenben
en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-234
Drága feleim ott a monitorok előtt. Január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással Párizsban belecsapott a közmondásos szar a ventilátorba. Ennek okán szeretnék lelombozni és/vagy felhúzni néhány lelkes értelmiségi orchideát, akik az új 9/11-ről, a civilizációk…..
SchA 2015.01.13 19:54:01
@Hadrian77:
Korrupció mindegyikben van, max a mértékük különböző. De a sah Iránja (ami ugye nem arab állam) így is kiemelkedőnek számított e téren.

"Volt valahol pár éve egy írás arról, hogy az arab államok nagy részének gazdasága elég torz."

Ez így van, kevesen tudták diverzifikálni a gazdaságukat a politikai instabilitás, illetve puszta kényelemből/tehetetlenségből.

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Sorry, tényleg nem vettem észre. De most már utólag nem szedem ki.

@Pecsétes Malcador:
Mert pontosan az is :)

@glinolid:
"attól az iszlám nem lesz békésebb."

Nem kell h békésebb legyen, pontosan ugyanolyan békés, mint a többi (elsősorban monoteista sémi) vallás.

@bagir:
"a szenteket nem imádták, hanem imájukkal a közbenjárásukat kérték."

Elég elmosódott a kettő között a határ, főleg a köznép értelmezésében. Pont ezért tiltja az iszlám a közbenjárás kérését is.

"Szobor+kép azért volt, mert még nem volt net. "
É mennyivel jobban jártunk volna, ha keresztény témák helyett macskás mémeket festettek volna :)
SchA 2015.01.19 21:48:03
@molnibalage:
Ja. A fejlődés nem feltétlenül mindig egy jobb, szebb tökéletesebb irányba tart. De a KK országokat elnézve 75 -50 -25 éve, egyre dinamikusabban termelik a forradalmi hullámokat mindenféle változatos ideológiai alapon.Ezzel együtt egyre nagyobb hatást gyakorolnak a világ többi részére (és itt nem csak
az olajárra gondolok).
SchA 2015.02.03 18:55:44
@molnibalage:
?
Please elaborate, én látom a válaszkommentet.
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten egyik szerkesztőnk, Rammjaeger83 ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A beszélgetés témája a II. világháború folyamán a kölcsönbérleti szerződés keretében az Egyesült Államok által a…..
SchA 2015.02.03 18:55:06
@Fredda Krueger:
Második vh. + magyar hadszíntér + páncélosok: ha Számvéber Norbert nem tudja a választ, akkor élő ember nem tudja. :)
KatPol Blog [KatPol Filmklub] Fury 2014.11.10 08:00:00
Nemrég jött ki a magyarországi mozikban a Fury (nálunk Harag) néven futó, második világháborús akciófilm Brad Pitt-tel a főszerepben. Miután a szerkesztőséget mindig is érdekelte a második világháború rögvalóságát bemutató kapcsán Hollywood fejéből kipattanó agymenések…..
SchA 2014.11.10 20:05:52
@ZON:

Igen, Brad Pitt heroikus elhalálozása is kiváló volt de nem volt kedvem további bekezdésekben alázni a legendás zárójelenetet :)

@Combat Gear Admin:

A vége egy az egyben a Stolz der Nation.

@sirdavegd:
Ez a jelenet nekem is eszembe jutott :)

@Unio:
A történelmi hűséget fel lehet áldozni a művész mondanivalóért és az olcsó hatásvadászatért is. Ha ez a film értelmes forgatókönyvet kap és realisztikusan fejeződik be (hk legénysége hősi halált hal mint sok más Sherman a valóságban), a művészi érték nem csorbult volna.
De akkor a vérpistikék nem tudnak mire izgulni a képernyő előtt, hogy "ez az Brad, aggyá nekik, aggyá a nácikoknak, yeah". És ez nem valamiféle kulturkampf szempontjából lenne szerencsétlen a film készítőinek, hanem bevétel oldalról.

"Hirtelen nem tudok olyan harci jelenetet felidézni benne ami túlzás lenne vagy sántítana (lehet, hogy van)"

Ha ez a gondolat a Ryan közlegényre vonatkozott, akkor attól tartok, el kell hogy keserítselek.
SchA 2014.11.28 22:59:01
A kibontakozó vitához sem a páncélosharc, sem a filmművészet szempontjából nem kívánnék hozzászólni, csak

@molnibalage:

"Őt is 16-szor lőtték le... "

Hartmannt ugyan nem. Abban a 16-ban tudtommal benne vannak a műszaki hibák is.
A héten megalakult a palesztin egységkormány, benne a Fatah világi mozgalom és a Hamász radikális iszlamista szervezet tagjaival. Nagyjából ezzel egyidőben ért véget utóbbi szervezet nyári tábora, melyben fiatalokat képeznek ki harci cselekmények végrehajtására. Hétfőn Mahmúd…..
SchA 2014.06.22 15:53:14
Arrafelé ez a divat

electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/disturbing-photos-show-militarization-israeli-children

Gyerekek pipa, katonai kiképzés pipa, ideológia pipa, gyűlölet csírái pipa. So?
SchA 2014.06.22 18:32:49
@nemjogasz:

Senki nem állította, hogy nem kat. nyílt nap. Csupán azt mondtam, hogy a pal. és az izr. gyerekek egyaránt ki vannak téve a militarizálásnak és a ideológiai agymosásnak.

@Kerek négyszög:
"Csak az arabok igyekeznek elpusztítani Izraelt. Hányszor rontottak rájuk Izrael fennállása óta?"

Kac-kac. Etnikai tisztogatás a Pal. Mandátumterületen 1947-1948, 1956, 1967, 1982, csak pár példa amikor nem az arabok rontottak rá a másik félre. Senki sem szent és ártatlan arrafelé, sem Izrael sem az "arabok" (mert ne zavarjon, hogy lazán egy kalap alá veszel egy csomó politikailag, kulturálisan és etnikailag elkülönülő csoportot).
SchA 2014.06.23 21:35:43
@nemjogasz:

"Egy katonai nyílt nap nem hinném, hogy nagyon militarizálná a gyerekeket."

Kb. annyira militarizál, mint a Hamasz tábor. Az btw ugye megvan, hogy meglehetősen erőltetett iróniával Magyarországról és a magyar kat. nyílt napokról beszélsz, miközben én az izraeli nemes eseményről emlékeztem meg, miszerint pontos ellenpárja a palesztinnak? Teccik tudni, kis hazánk nem Izrael, ezért élményeid Kecskemétről vajmi keveset érnek annak megítélésében, hogy mi folyik mondjuk Ciszjordániában.

"Gyerek valóban pipa"

Schön, a megértés apró lépésekkel kezdődik.

"katonai kiképzés nagyon nem pipa"

Abban az értelemben nem, hogy a 9 éves Slomóból nem lesz harcértéket képviselő fegyveres, csak úgy mint a Hamasznál a 9 éves Aliból sem. Csak az utóbbinál ezt mindig kifelejtik a sztoriból.

"ideológia nem pipa"

Nos maga Izrael állam puszta léte egy jól meghatározott ideológiára épül, némi vallási bolondsággal fűszerezve holmi jogokkal bizonyos földekhez, ezért ebben kategorikusan nincs igazad. Kérdezd meg az Izr. nagykövetséget.

"gyűlölet nem pipa"

Az izraeli társadalomban a palesztin sőt en bloc az arab bizony elég komoly ellenségkép, és ezt fiatal korban szépen bele is nevelik a gyermekekbe.
Lásd pl. itt
www.middleeastmonitor.com/resources/briefing-papers/1230-israels-discrimination-against-its-arab-citizens

meg pl. itt
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/9628155/Israelis-favour-discrimination-against-Arabs-poll.html
1940. szeptember elején London 76 napon át tartó tűz alá vételével kezdetét vette a blitz, amelyben összesen 43 ezren vesztették életüket; Hitler célja a civil lakosság és az angol kormány megtörése volt. Az angol légvédelmi rendszer teljesen tehetetlenül nézte a Luftwaffe 12…..
KatPol Blog A nagy fordulat éve? 2014.06.11 07:00:00
CN & Rammjaeger83 Az igazat megvallva itt a szerkesztőségben nem követtük lankadatlan figyelemmel a krími és kelet-ukrajnai eseményeket, illetve ezek visszhangját, de annyit így is bizonyosan el lehet mondani, hogy mindezt a véleményformáló nyugati média az orosz külpolitikában bekövetkezett…..
SchA 2014.06.11 18:16:28
@Sigismundus:
Sokkal egyszerűbb a helyzet mint gondolod. Van egy csomó ember, aki csakis morális-érzelmi alapon képes gondolkodni a világpolitikáról, és az "ellenségem ellensége a barátom" közhely alapján az "akit gyűlöl az, akit én gyűlölök, azt szeretem" elv alapján szemléli a világot. That's all.

(2008. Grúzia azért kicsit más tészta, btw. Sem az oroszok, sem a grúzok, sem a két szakadár államalakulat nem volt maszületett ártatlan bárány, de Saakashvili azért megérdemelt egy kijózanító pofont az 58. hadseregtől)
SchA 2014.06.11 18:26:00
@szellőszél:

"A demagógián és az egyoldalú szemléleten kell túllépni. "

Látod, ezzel a gondolatoddal a legmélyebben egyetértek.

"Egyes elemzők szerint"

LOL, link plz.

" Az USA látványos vereséget szenvedett Irán és Szíria esetében."

Irán esetében mi is pontosan az a látványos vereség?

/G-náculás: bojkott pontos j-vel, NATO ékezetek nélkül, szabály ly-nal/
Harcostársak!  Újabb remek alkalom nyílik a személyes kapcsolatok ápolására, fejlesztésére, vagy tönkretételére. Esetleg, talán 2014. májusban megfelel az Úri Közönségnek valamely nap tartalmas szórakozásra? Helyszín: Budapest (vagy környéke?), konkrét helyszínt…..
Vannak fegyverrendszerek, amelyek komoly rajongótábort mondhatnak maguknak. Gondoljunk csak a MiG-29-re. Két kattintás a világhálón, és máris megtudhatjuk, háromszor körberepüli a Raptort.  A világ egyik legjobb harckocsija, a Merkava is hasonló érzelmeket vált ki internetes…..
SchA 2014.05.25 17:41:05
@teddybear01:

Fogalmazzunk úgy, hogy az országban a szír menekülthullám előtt 10%-ot tett ki palesztinok aránya. Hogy menekültként mennyire számolódnak bele a lakosságba, azért vitatható.

"különböző vallással, bár a túlnyomó többségük valamilyen mohamedán irányzatba"

Két különböző vallással, mert keresztények és muszlimok vannak belőlük. Utóbbiak meg igencsak szunniták.

"Mind a mai napig menekült státuszúak, de van állampolgárságuk is."

A keresztények kaptak állampolgárságot, a muszlimokból alig elvétve páran.
Benjamin Netanjahu egész életében a kemény tettek, s nem a köldöknéző filozofálgatás embere volt. Most viszont egy riportra készülve pár keresetlen félmondattal és hozzájuk tett életvezetési tanáccsal a legpontosabb látleletét adta egy komplett nemzedék életének és…..
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
SchA 2013.06.26 08:08:36
index.hu/kulfold/2013/06/26/harcolnak-e_magyarok_sziriaban/

Éljen a minőségi újságírás, éljen az index.
Utána sem néznek ennek a noname oldalról eredő baromságnak, gárdistások (népszerű téma) + Szíria (aktuális), legyen belőle hír.
SchA 2013.08.21 18:22:53
Ha már indexezünk

index.hu/tudomany/2013/08/21/kohognek_megbenulnak_majd_meghalnak/

"Szíriában négyféle vegyi ideggázt állítanak elő: mustárgázt, tabunt, szarint és VX harci gázt."

A mustárgáz nem ideggáz. Nem minden vegyi fegyver ideggáz.

index.hu/belfold/2013/08/21/ujabb_magyar_harckocsi_epulhet/

Harcban használják és kocsi, tehát harckocsi. Zseniális.
SchA 2014.04.07 18:47:27
@stoppos76:

Azt hiszem, minden jóérzésű ember nevében mondhatom, hogy ha van veszély, ami jelenleg civilizált világunkat fenyegeti, az a cioniszlamisták judeodzsihádja. (közvetlenül a liberálbolsevik anarchofasiszta nácik után, natürlich)
KatPol Blog De igény az volna rá 2014.04.01 09:35:57
5.g & CSM & Rammjaeger83 & SchA Amint azt olvasóink megszokhatták, a KatPol mindig a közhangulat ütőerén tartja kezét. Ezért napokkal a 2014-es parlamenti választások előtt blogunk sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a megcsömörlött tömegek esdeklő hangját, akik…..
A 2. sikeres forradalom is végbement Kijevben, de a hurráoptimista páneurópéer ünneplésbe belerondított Oroszország, effektíve ellenőrzése alá vonva a Krím-félszigetet és további invázióval fenyegetve, ha a frissen hatalomba került kijevi kormány esetleg valami nagyon ostoba…..
SchA 2014.03.20 17:13:04
@szellőszél:

Látom nagyon szeretnéd a magyar viszonyok irányába elvinni a társalgást. Ez nekem nem tetszik. Kiosztottam egy moderációt, és nem akarok még egyszer figyelmeztetni.

Egyúttal kéretik mindenkinek kerülni a magyar belpol-cirkuszt. A rendszerváltáskori viszonyokat is.
proletair & Rammjaeger83 „Oroszország sosem volt olyan erős, mint amilyen lenni szeretett volna, és sosem annyira gyenge, mint azt gondolják." – Vlagyimir Putyin A viszonylagos jóléthez és nyugalmas állapotokhoz szokott laikus szemlélő evidenciaként kezeli a technológiai…..
SchA 2014.02.18 20:03:11
@szellőszél:

"Bár én írtam klasszikus XX. századi példákat"

Nem, 3 példát írtál, melyekből egyik sem polgárháború.

"Indulásnál a puccsisták Sevilla kivételével nem tudtak egy nagyobb várost sem elfoglalni"

Úgy érted, egy nap alatt, július 17-én? Mire kialakultak a tényleges frontvonalak, cc. fél Spanyolo. a nacionalisták kezén volt.

" nem a fegyverzet volt a döntő , hanem a külföldi ( német, olasz) beavatkozás "

Mely külföldi beavatkozás minőségi változást hozott a bevethető fegyverek terén. Csöppet ellentmondás.

"Tehát a konfliktus kezdetén aszimmetria"

A spanyol haditengerészet, légierő és hadsereg kettészakadt, egyesek a nacionalisták mellé álltak, mások a köztársaságiak mellé. Spanyol Marokkó, Kasztília, Leon, Galícia és Aragon nagy része napokon belül a nacionalisták oldalán volt, Spanyolo. maradék, nem sokkal nagyobb része a köztársaságiaknál. A két fél közel egyenlő erőviszonyokkal indult és konvencionális háborút vívott egymással. De ha ez neked aszimmetrikus...

"olvass, tanulj, gondolkozz.... "

Ezt a jótanácsot kezdetnek te magad is megfogadhatnád.
SchA 2014.02.21 22:31:14
@szellőszél:

"Konvencionális háború a határozott kezdettel és befejezéssel – hadüzenet, békekötés – reguláris csapatok között, meghatározott frontvonalakon – tehát a hátországtól elválasztottan -, katonai eszközökkel, bevált stratégiákkal (döntő ütközet kicsikarása) megvívott háború"

LOL, olvasgass egy kicsit, mert ebből a kijelentésedből üvölt az amatőr gondolkodás (hadüzenet pl. 1945. óta alig volt az ENSZ alapokmánya miatt)
en.wikipedia.org/wiki/Conventional_warfare
www.fas.org/irp/doddir/army/fm3-05-130.pdf

"A form of warfare between states that employs direct military confrontation to defeat an adversary’s armed forces, destroy an adversary’s war-making capacity, or seize or retain territory in order to force a change in an adversary’s government or policies. The focus of conventional military operations is normally an adversary’s armed forces with the objective of influencing the adversary’s government. It generally assumes that the indigenous populations within the operational area are nonbelligerents and will accept whatever political outcome the belligerent governments impose, arbitrate, or negotiate. A fundamental military objective in conventional military operations is to minimize civilian interference in those operations. "

" Több néven jelen lenni egy blogon, az nem éppen etikus hozzáállásra vall.... "

Gyermekem, én adminként azt moderálok vagy tiltok ki innen, akit akarok, nincs szükségem a troll módszereidre. No de mindenki magából indul ki. És tanuld meg a kedvemért, hogy mondatot egy szóvégi írásjellel fejezünk be. Kthxby.
SchA 2014.02.27 21:19:02
@szellőszél:

Ha nem unod még, hogy hülyét csinálsz magadból, én simán partner vagyok hozzá.

A beidézett két iromány egyike sem mondja, hogy a konvencionális háborúk:
- hadüzenettel kezdődnek
- szükségszerűen tartalmaznák a döntő ütközet kicsikarását
- hátországtól elválasztottan zajlanak
- egyik beidézett írás sem korlátozza a katonai eszközökre a háború megvívásának módját

A kedvedért elárulom, hogy az emberek a forrásokat saját mondanivalójuk alátámasztására szokták beidézni, és nem random módon beszórnak témába illő linkeket, miután beböffentettek valamit. (mellesleg ugyanilyen öntökönszúrást adtál elő a Nakbás cikknél is forrásügyileg)

Tehát még egyszer - amit kigondoltál a konvencionális háborúkról jellemzőiről, idézem:

"Konvencionális háború a határozott kezdettel és befejezéssel – hadüzenet, békekötés – reguláris csapatok között, meghatározott frontvonalakon – tehát a hátországtól elválasztottan -, katonai eszközökkel, bevált stratégiákkal (döntő ütközet kicsikarása) megvívott háború"

egy amatőr laikus elképzelése, de nem igaz.
Rammjaeger83 & SchA Úgy véltük, ezen a borongós őszön, mindenszentek után pár nappal indokolt lenne valami könnyed, humoros poszttal feldobni az olvasóközönség hangulatát. Jó témát szolgáltatnak ehhez a mulatságos módon elkeresztelt harceszközök. 1. SS-18 Satan A…..
SchA 2011.11.04 15:08:55
@Kullancs1983:

"9. Nem tudom ki írta, de hogy lel lesz náczizva, az biztos..:P"

Már miért?

@stoppos76:
Kedvenc orosz nótám az "Akatsiyas út, ha végig megyek rajtad én". (különösen a dél-oszétiai koncertfelvétel)
SchA 2014.02.11 19:48:18
@kekegsm:

"A "Satan" pedig szerintem nem vicces név. "

A matter of taste.

www.youtube.com/watch?v=IJkMrl4AG8w
SchA 2014.02.11 20:22:56
@kekegsm:

Ne húzd fel az orrod. A fegyverek embereket ölnek (mind a 15 felsorolt eszköz), a háborúban emberek pusztulnak el, ez a blog meg ezzel foglalkozik.

Felháborodásodat remélem enyhíti, hogy meglehetősen komoly logikai ugrást tettél, amikor az eredeti állításunkból, miszerint vicces a sátánról elnevezni egy ballisztikus rakétát, azt vezetted le, hogy az atomfegyver, mint olyan vicces dolog (mert a videódon én nem látok SS-18-asokat).

www.youtube.com/watch?v=XOibIxl3dLo
Sorozatunk előző részében bemutattuk Bulgária helyzetét a Varsói Szerződésben, majd a rendszerváltást követő biztonságpolitikai dilemmáit, illetve euroatlanti integrációjának lépéseit. Emellett szóltunk a legfontosabb, a bolgár honvédelmet meghatározó dokumentumokról és a…..
SchA 2014.01.18 11:49:10
@Zakk:

Majd ha elég pénzt költenek a honvédelemre. Erre nem kerül sor, mert a Honvédségre költött pénz:
- nem hoz szavazókat
- nem olyan egyszerű az elköltött pénzből csurrantani-cseppenteni a haveri köröknek

Ezért a rendszerváltás óta, kormánytól függetlenül a honvédelem a költségvetés fekete báránya.
Grodin & Rammjaeger83 & SchA [FIGYELEM! Az alábbi cikk az Ön szellemi egészségére káros, még ha nem is teljesen komoly gondolatokat tartalmaz. 18 IQ alatti látogatók számára elolvasása egyáltalán nem, szellemileg kiskorú fórumfighterek számára pedig csak Seduxen + sör…..
A második világháború 6 éve alatt a vadászrepülőgépek rendkívüli fejlődésen mentek keresztül. 1939-ben még sok országban -köztük a Magyar Királyságban is- rendszerben álltak kétfedelű, nyitott kabinos vadászgépek. 1945-re már sorozatban gyártottak sugárhajtású gépeket, de a robbanómotoros…..
Grodin & Rammjaeger83 A Varsói Szerződés és a NATO kötelékét egyaránt megtapasztalt közép-európai államok haderőit és védelempolitikáját bemutató sorozatunkban a 2014-es év méltó üdvözlése gyanánt ma Bulgáriát vesszük górcső alá, amely a szó szűken vett…..
SchA 2014.01.05 11:54:25
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

A wikiből meg a cikkből össze tudod rakni a magyarázatot, ha egy kicsit gondolkodsz. (nicked szerint igyekszel)

Van egy minimális macedón kisebbség. Bulgária asszimilálni akarja őket, ezért az MVH előtt el sem ismeri, h léteznének. MVH után két népszámláláson jugó nyomásra nem hogy kénytelen megteremteni a macedón kisebbség kategóriát, hanem még a nem macedónokat is ekként striguláznak be. A kemény hidegháborús szakasz végével, népszámlálásban már csak egy marék macedón látszik, konstans szinten. Ebben benne játszhat az is, hogy Bulgária tényleg asszimilálta a jó részüket MVH előtt/1965 után. Nézd meg, hogy a szabad népszámlálásokon, ahol már meredeken csökken a macedónok száma, durván emelkedik a "nem kíván válaszolni" kategória.
SchA 2014.01.05 15:05:02
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

A macedón nemzettudat fejlődéstörténetét épp nem vágom fejből, de például a törökországi kurdok esetében az asszimilációs politikai jóval azelőtt elkezdődött, minthogy létrejött volna egy érdemi kurd nacionalista mozgalom. Ez még nem ellentmondás.