Regisztráció Blogot indítok
Adatok
health

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket! Tisztelt…..
health 2012.08.18 13:05:58
@jágör68: És még az is figyelemre méltó lenne, hogy mennyibe kerül egy-egy beavatkozás. 30-35 éves korban valóban úgy érezheti magát a járulékfizető, hogy feleslegesen fizetett, hisz ő még sosem járt orvosnál, de nagy valószínűséggel lesz még 60-70 éves is, amikor viszont már esélyesebb, hogy eléri valami kórság, pl. egy daganatos betegség vagy komoly műtétre van szüksége. Az pedig könnyen felemészti a befizetett összeget.
health 2012.08.18 13:35:34
@jágör68: És még egy apróság: ha el is tekintünk a személyzet számától, szaktudásától, jóindulatától, a körülményektől, akkor is ott marad még az a probléma, hogy a betegek a legminimálisabb együttérzést sem tanúsítják EGYMÁS IRÁNT. Ha neki bibi van a kisujján, az előrébb való, mint akinek levágta a vonat a lábát. Ha neki 38,2 a hője, az előrébb való, mint ha a másiknak szívrohama van. Ezen pedig az sem segítene, ha a teljes GDP-t az eü-re fordítanák. Persze ez nem speciálisan egészségügyi kérdés. Az élet minden területén ezt lehet tapasztalni.
health 2012.08.18 16:12:34
@shaw_2012: Erről beszéltem. Egy laikusnak is kell rendelkezni minimális ismerettel a betegségekről, sérülésekről, hogy el tudja dönteni, mikor kell orvoshoz fordulni. (Persze vannak határesetek is.) Tudomásul kell venni, hogy korlátozottak a lehetőségek, tehát minden karcoláshoz nem lehet rohammentőt hívni és nem lehet orvost biztosítani. Szerencsére a betegek/szülők legnagyobb része rendelkezik ezekkel az ismeretekkel, de vannak, akik azt gondolják, hogy nekik mindenkit félrelökve azonnal és minden jár.
T.Cím!    Ma olvastam a jánoskórházi rémtörténetet, íme az én problémám, igaz ez "csak"  egy darázs vagy méh csípés!   üdv. Klára   Ezt a panaszbejelentést én teszem, keresztlányommal történt az eset és mielőbbi kivizsgálását…..
health 2012.07.30 15:59:01
@marand22: Persze, mindig mindenre vonatkozóan lehet olvasni valamit és persze az ellenkezőjére is. Igazából csak azért hoztam ezt szóba, hogy alátámasszam azt a meggyőződésemet, hogy gyógyszert akkor alkalmazzunk, ha szükség van rá. Másfelől nagyon veszélyes, ha az allergiások (akiknek súlyos reakciói szoktak lenni) azt hiszik, ha van náluk kalcium, akkor baj nem történhet velük. Volt olyan betegem, akit a háziorvosa ezzel a tanáccsal látott el az anafilaxiás shock után.
health 2012.07.31 07:42:03
@Dr.laikus PhD: Igen, sajnos az orvosok is javasolják a kalciumot, ráadásul súlyos esetben is ezt adják. Ha mellé adnak szteroidot és antihisztamint,(legsúlyosabb esetben Tonogent), akkor nem olyan nagy a baj, de ha csak kalciumot, akkor csak a természet gyógyító erejében lehet bízni.
Anafilaxia vagy abba az irányba haladó tünetek esetén csak az az orvos nem kapja össze nagyon gyorsan magát, aki még nem látott anafilaxiát. Allergológiai továbbképzéseken mindig el is mondják, mi ilyenkor a teendő, de úgy tűnik, az allergológusok tudják, a többiek meg nem járnak ilyen továbbképzésre.
health 2012.07.31 08:01:01
----------Eredeti üzenet---------- Dátum: 2011. május 5., csütörtök, 12:34:53 Feladó: Tárgy: érdeklődés vizsgálat elvégzéséről Címzett: gazdig.titkarsag@peterfykh.hu Tisztelt Pétery Sándor Utcai Kórház Gazdasági Vezetőség!     Tisztelt Gazdasági…..
health 2011.06.10 06:38:30
@vakuljmagyar: Nem zsebből zsebbe vándorol a pénz, hanem a beteg elmegy a laborba (vagy a vérét küldik oda), elvégzik a vizsgálatot, a beteg pedig kifizeti a labornak.
Kedves Praxis blog! Egy ismerősöm ajánlotta az oldalt, miután elmeséltem neki a velem történteket. Azt mondta küldjem el önöknek, én pedig így is teszem. A nevemet is nyugodtan közzétehetik. Sajnos nem volt időm a blogban eddig megjelent összes esetet végigolvasni, ha volt már…..
health 2011.05.30 20:27:23
@Hatodéves: Ez tévedés. Először is ki beszél itt hirtelen hidegről? A hűtőfürdő lényege a fokozatosság. Másodszor: megfelelő ideig alkalmazva nem csak a bőr hűl le.
Úgy tűnik, még szükséged van egy kis gyakorlatra.
health 2011.05.30 20:44:53
@Hatodéves: Én nem sértegetni akartalak. Igen, tanítják, mi a hűtőfürdő, meg még egy csomó mást is. Aztán ha beteg (sok-sok beteg) közelébe kerülsz, akkor szerezheted meg a tapasztalatot. Többek között azt is, hogy nem mindig a Gyerekklinikán mondják meg a frankót.
health 2011.05.30 20:47:50
@ccke: Ez igaz. Ezért kell otthon tartani lázcsillapítót, s nem az eü. dolgozókat szidni, ha nem küldenek azonnal mentőhelikoptert a lázas gyerekhez.
Kedves praxis olvasók, orvosok, betegek! Kérek mindenkit nagy tisztelettel, hogy ha egész véletlenül, ne adj Isten kórházba kerültök, akkor ne legyetek annyira hülyék, amilyen én voltam. Eszetekbe se jusson magatokkal értéket vinni a kórházba, vagy olyan tárgyat, ami a szívetekhez…..
health 2011.03.23 07:29:07
@Leroi: Miért kell neked is a "dögöljön meg a szomszéd lova is" elvet vallani?
Manapság nem olyan óriási luxus (sokaknak pedig munkaeszköz) a laptop. Olyan nagy baj, ha valaki a kórházban töltött időt nem szenvedő képpel, maga elé meredve akarja eltölteni? Ördögtől való dolog, ha filmet akar nézni vagy éppen netezni szeretne? Miért sütöd rá rögtön, hogy beképzelt vállalkozó? Mitől beképzelt? És miért kell megbélyegezni a vállalkozókat en bloc? Ha vállalkozó, akkor már rögtön makkos cipő, suhugó ruha, kilós smukkok és suttyóság?
health 2011.03.23 07:49:41
@El Visco Stello: Jó, amit az asszonyról írt, az nem szimpatikus. Hogy megjelölte az árat, az se nagyon. Azt viszont változatlanul fenntartom, hogy nem olyan nagy bűn, ha az idejét netezéssel szeretné tölteni. Mindenki csak azon rágódik, hogy milyen nagy disznóság, hogy neki van képe laptopot bevinni a kórházba, s milyen nagyon megérdelmelte a bunkó vállalkozója, hogy elvitték az értékét. Az viszont rendben van, hogy itt mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva (vagy sokszor még azt is)?!
health 2011.03.23 13:43:52
@zsoci: Akkor, amikor még arra sincs elég személyzet, hogy a betegeket kezelje/gondozza, nem nagy a valószínűsége annak, hogy a kórház biztosítani tudja az értéktárgyak őrzését.
Praxis A földön kellett aludnom 2011.03.17 06:00:00
2011. január 15-én, az esti órákban kórházba kellett mennünk a 18 hónapos kislányunkkal, mert befulladt. Az ügyelet, amit már másodszor jártunk meg 2 nap alatt, már nem tudott semmit tenni érte.Bementünk a kórházba. Felvették a kislányt, ellátták. Már első körben…..
health 2011.03.17 15:31:52
@miriamele: Krupos gyereket ki kell vinni a hidegre (vagy felöltöztetni és rányitni az ablakot). Ha van otthon inhalátor (gyógyszerporlasztó), sóoldatot vagy nyákoldót kell vele inhaláltatni. Ha nehézlégzése van, Rectodelt kúpot kell adni. Ha nem javul a helyzet, kórházba kell vinni.
Praxis Majdnem meghalt a kisfiam 2011.01.20 06:00:00
Amit leírok saját tapasztalat.Kisfiam 5 éves. Két éve nagyon beteg lett persze pont pünkösd hétvégéjén. Szombaton bevittük az ügyeletre, ahol azt mondták, hogy csak egy kicsit megfázott. 39.2 volt a láza, amit nem tudtam csillapítani sehogy sem, megállás nélkül köhögött és…..
health 2011.01.20 18:10:25
@Alikam: Te csak a saját kommentedet olvasod? Többen elmondták, hogy a betegségek nem azonnal, teljesen kifejlődve bukkannak fel; idő kell hozzá, amíg a tünetek felismerhetővé teszik a betegséget. Azt is leírták már többen is, hogy felesleges minden lázas, köhögő kisgyereket azonnal megröntgenezni, hogy hátha tüdőgyulladása lesz. Annál is inkább, mert a röntgen pozitívvá válásához is idő kell. A gyógyszereket pedig nem úgy kell adagolni, hogy kis baj - kis adag, nagy baj - nagy adag.
health 2011.01.20 20:07:53
@Alikam: Nagyon okosat mondtál azzal, hogy a röntgen egy diagnosztikai eszköz. Bravo! Csak egy apró dologról feledkeztél meg: tudni kell, mikor van szükség rá (és mellesleg tudni kell az eredményt értékelni). Az pedig, hogy valaki kórházban van, nem jelenti, hogy az összes ott elvégezhető vizsgálatot el kell végezni.
health 2011.01.20 20:13:13
@adamantium: Úgysem tudod ezt az okos embert meggyőzni. Ha ő úgy gondolja, hogy kellett volna az a röntgen az első napon, akkor hiába is mondasz bármit.
A laborral kapcsolatban teljesen igazad van, már csak azért is, mert a tüdőgyulladás is lehet vírusos, s akkor nem kell rá antibiotikumot adni.
Nálunk azért még az színesíti a dolgot, hogy sok orvos (főleg háziorvos) szereti a szülőnek a "kezdődő tüdőgyulladás" diagnózist felállítani, ami nem áll meg, viszont ha utána meggyógyul a gyerek, nagyobb a siker. Így lehet az, hogy kétéves korára egy gyerek már a tizedik "tdőgyulladáson" is túl van.
Sziasztok!   Azt hinné az ember, hogy csak a tb alapú ellátással lehetnek gondok, magánrendelésen pedig minden flottul megy, de ez óriási tévedés. Én magam is ebben a hitben éltem ezidáig, de csalódnom kellett, méghozzá akkorát, hogy a jövőben ismét a körzeti szakrendelőt…..
health 2010.12.30 19:23:25
@adamantium: Ebben tévedsz. Magánrendelésen akkor lehet receptet írni, ha szerződést kötöttél az OEP-pel. Ha pedig kötöttél, akkor ugyanazok a jogosítványok illetnek meg, melyek az állami rendelésen. Emelt támogatású gyógyszert és gyógyászati segédeszközt is lehet írni magánrendelésen. Okfejtésed azért nem helytálló a rokkantkocsis példával, mert nem tartom valószínűnek, hogy az állami rendelésen azért nem írsz fel napi tizet, mert a főnököd ott ül a hátad mögött, és ellenőrzi, mit csinálsz. Aki jogosult segédeszköz felírására, az saját felelősségére teszi azt, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami rendelésen dolgozik.
health 2010.12.30 19:39:38
@adamantium: Ezek szerint nagy különbségek vannak a felírás feltételeiben. Amit én szoktam írni, azt bárhol felírhatom - persze ezek sokkal kisebb értékű eszközök, mint pl. egy rokkantkocsi.
Ülök a háziorvos rendelőben, válaszolgatok azokra a kérdésekre amiknek látszólag semmi köze a betegségemhez, orvosom unottan karcolgatja az X-eket a megfelelő helyre, sőt olyan helyre is tesz X -et amit tőlem meg sem kérdez. Mindegy, de legalább jó kezekbe vagyok amíg itt vagyok,…..
Kedves Praxis blog és olvasók!   Azért ragadtam billentyűzetet, mert nem igazán tudom, hogy mit gondoljak. Tudom, a blog eddig nem tanácsadó feladatokat látott el, de mivel úgy vettem észre, hogy sok egészségügyi dolgozó és orvos látogatja, talán érdemi választ kaphatok.…..
Ami velem történt a kórházban az maga a rémálom!Történt ugyanis hogy a régi műtétem helye begyulladt és a Hetényi kórház baleseti sebészetén műtétet javasoltak!Be is kerültem a kórházba 2010 november 19-én és még aznap el is végezték a műtétet!Délután fél háromkor…..
health 2010.12.12 16:52:39
@tbjárulékfizető: A betegek többnyire nem veszik jó néven, ha az orvos a rendelőben néz utána a dolgoknak.
Azt valóban megfigyelték, hogy azokon a területeken (pl. Afrikában), ahol nagyon sok a féregfertőzött, kevesebb az allergiás, de a féregűző szerek ilyen javallattal való alkalmazása nem indokolt.
Az is érdekes kérdés, hogy egy adott betegség mitől gyógyul meg. Egy szimpla nátha például magától. Ha a normális gyógyulási idő alatt szed valamit az ember (sárgarépát, mézet, lapulevelet vagy szárított békalábat), hajlamos arra, hogy annak a szernek tulajdonítsa a gyógyulást. Hasonló a helyzet a gyerekek immunrendszerének erősítésével. Ha megfelelően hosszú ideig adunk valamit, megerősödik a gyerek immunrendszere - csak idő kérdése, ui. ez leginkább spontán folyamat. Aktívabb szülőknek ez jó sok pénzébe is kerülhet.
Anamnézis Az osztrákok néppártja a távolinak tetsző nyolcvanas években -- ma már tudjuk -- jó okkal tartott attól, hogy államukat az ún. "keleti blokk" olcsón elérhető energiaforrásaihoz kösse. A függöny innenső oldalán ez nem képezte vita tárgyát és jó két…..
health 2010.12.08 10:28:48
@Leroi: A posztoló kínjait valószínűleg inkább az embólia, mint a hörgőgörcs okozhatta. A korszerű inhalatív szerekkel az obstrukció az esetek döntő többségében jól oldható.
Praxis Pénzt nem várt el senki 2010.12.05 15:31:00
Tegnap sajnos elmaradt a beharangozott pozitív bejegyzés, amelyért én vagyok a felelős. Össze-vissza bénáztam valamit, ezért nem a megfelelő időpontra állítódott be a poszt. Hamut hintek a fejemre és akkor most pótolom az elmaradást. Következzen egy levél a Bethesda kórházról,…..
health 2010.12.05 17:55:55
@sárga nyúl: Gyerekosztáyon alapvető feltétel, hogy az akár csak rövid időre is magára hagyott gyerek ne tudjon kárt tenni magában. (Minden gyereket a korának és a mozgásának megfelelő ágyban kell elhelyezni.)
health 2010.12.05 19:00:21
@sárga nyúl: Félelmetes, amit ezek a törpék képesek produkálni! Aztán meg felnőnek, s csak akkor jön a haddelhadd :)
Praxis Nekem ez nem fájhat 2010.12.05 06:00:00
Tavaly ősszel történt, hogy egy alhasi görcs miatt (endometriózisom van) bekerültem az ügyeletre. Bevett gyakorlat, hogy amíg ki nem derül, mi a görcs kiváltó oka, nem adnak semmiféle fájdalomcsillapítót, görcsoldót. Ezzel tisztában voltam, de arra ami azon a vasárnap hajnalon…..
health 2010.12.05 10:32:14
health 2010.12.05 18:01:16
@Mufurc Manó: És most aztán megtudtad, hogy Kiss Jánosnak vagy John Smithnek mi a diagnózisa???
Mielőtt etikáról/etikátlanságról/orvosi titoktartásról hablatyolsz, talán gondolkodj egy kicsit!
health 2010.12.05 18:48:47
@Mufurc Manó: Én pedig pont azt tapasztalaom az itteni, nem orvosok által írt kommentekből, hogy az embereket igenis érdekli, hogy egy-egy betegség hogy zajlik, az orvosok mit tapasztalnak. És itt nem arra gondolok, ami a neten bárhol olvasható, hanem hogy a mindennapokban, a rendelőkben mit lát egy orvos.
Az igen jó megoldás, ha a beteg nem mondja el, milyen panaszai vannak. Próbáld csak ki! Aztán lehet itt puffogni, hogy az a semmirekellő, pénzéhes doki nem volt képes kitalálni, mi a diagnózis, pedig te már akkor is tudtad, mikor bementél a rendelőbe. Bravó!
Levélírónk, "Sárga nyúl" két történetet is küldött nekünk. Az első, amelyet most olvashattok szomorú, lehangoló állapotokról számol be az Uzsokival kapcsolatban. Délután ismét jelentkezik pozitív rovatunk, amikor a másik, pozitív hangvételű levelet is…..
health 2010.12.05 08:02:11
@Leroi: A szteroid igen, főleg, ha annyit szed, mely tud mellékhatást okozni. (Ez az esetek döntő többségében - ha az átlagos adagnak nem a többszörösét szedi - nem az inhalatív szteroidoktól van.)
health 2010.12.05 08:06:17
@sárga nyúl: De igaz. Hidd el a pulmonológusdnak!
health 2010.12.05 09:00:16
@Leroi: A szteroidmellékhatás mindig hatóanyag-, dózis- és időfüggő. Az inhalatív szteroidokat mostmár évtizedek óta használjuk. Elvégezték az ide vonatkozó vizsgálatokat. Kiderült, amit korábban írtam: ha a szokásos adagban, megfelelően alkalmazzák, nem alakul ki mellékhatás.
Az arcbőrre használt higítatlan szteroid más kérdés.
Praxis Meghalt a lányom 2010.11.30 06:00:00
Szomorú, indulatokkal teli poszt következik egy édesanyától, aki súlyos égési sérülések következtében elveszítette lányát. Szinte feldolgozhatatlan egy szülőnek, ha a gyermekét kell eltemetnie, talán ennek is betudható az információk részletességének hiánya és a…..
health 2010.11.30 20:52:18
@Leroi: Azért ezt nem mindenki így gondolja. (Lsd. néhány korábbi poszt!)
health 2010.11.30 20:52:59
Mai első posztunkban egy anyuka meséli el, hogyan járt egy héttel ezelőtt vasárnap, amikor a kislánya belázasodott és nem tudta csillapítani a gyermek lázát. Kihívta az ügyeletet, akik 1500 forint ellenében voltak csak hajlandóak beadni a szükséges injekciót a kicsinek. …..
health 2010.11.29 07:56:42
@apolka11: Gyereke válogatja. Közöttük is van, akinek azonnal 40 fok lesz a hője, van, akinek szinte sosincs láza. Többnyire jól is viselik. Gyermekkorban azért sem olyan veszélyes egy akár magasabb láz sem, mert ritkábbak azok az alapbetegségek (pl. szívbetegség), mely súlyosbíthatná a helyzetet Amire nagyon oda kell figyelni: a megfelelő folyadékpótlás. A szülői felelősség része kell legyen nem csak a mérhetetlen aggódás, hanem a megfelelő tájékozódás.
health 2010.11.29 08:29:58
@Dr.laikus PhD: Nagyon toleráns vagy. Ez nem baj. Az viszont már bajt okozhat, ha az ügyeletes lázat csillapítani megy, miközben egy másik gyerek görcsöl, fullad vagy eszméletvesztése van.
health 2010.11.29 12:21:42
@ReignOfdark: Igazad van. Jön a beteg, s elmondja, hogy járt nála az ügyelet (vagy ő járt az ügyeleten/háziorvosnál). Kapott valami injekciót Ennak alapján elég nehéz eldönteni, hogy mi lehetett az. Az az orvos, aki ellát egy beteget, különösen, ha be is ad valami gyógyszert, azt köteles le is írni.
Petra levelében édesapjának elvesztéséről mesél. Háziorvosa későn vette észre, hogy nem megfázást kellene kezelni mindenféle köptetőkkel és nem küldte időben röntgenre, fül-orr gégészetre.     Tisztelt Praxis blog Legtöbbször kórházakról esik szó itt a…..
health 2010.11.28 16:02:52
@LBL:
Legyen neked az a pohár félig tele!
Legyél te az az 5 %!
health 2010.11.28 21:08:28
@bela: Én ezzel nem tudok azonosulni.
Praxis Mint egy hotelben 2010.11.28 14:00:00
Újfent egy pozitív történet következik Vera "tollából". Levélírónk majdnem 80 éves  nagymamája kedves nővérekkel, kiváló orvosokkal találkozott, az étkezéssel is teljesen elégedett volt, ráadásul a hálapénzt sem várták el (ettől függetlenül ő adott).…..
health 2010.11.28 15:12:56
@huncut: Ezért lenne fontos itthon tartani (persze nem erőszakkal!) a fiatalokat (és az idősebbeket is), hogy az arra alkalmatlanokat el lehessen küldeni a pályáról, akik csak rontják az orvosok megítélését.
health 2010.11.28 15:57:11
@huncut: Bizony, nagyon ráférne, mert a közhiedelemmel ellentétben az orvosoknak csak kis részét érinti a paraszolvencia. Amikor azonban szóba jön a béremelés, mindig neki lehet ugrasztani az embereket az orvosoknak, hogy lám-lám már megint elégedetlenkednek, pedig évi 80 milliárdot vágnak zsebre. (Mondjuk én azt sem értem, hogy hogy lehet ezt ilyen pontosan felmérni, hisz valószínűleg az orvos bolond lenne bemondani, hogy a mennyit kap, a beteg pedig szívesen mond többet a valósnál.) És az sem ártana, ha az egészségügyre fordított összegek nem tűnnének el kézen-közön...
health 2010.11.28 16:34:50
@Irkutszk: Ez az alapítvány-dolog nem biztos, hogy jó ötlet. Előző munkahelyemen volt egy alapítvány. Rábeszéltük a betegeket, hogy ha gondolják, fizessenek arra. Utána pedig valahogy sosem láttuk, mi lesz a pénzzel. A főnök vállalkozásának viszont szépen gyarapodott a vagyona. Nem lenne egyszerűbb, ha a dolgozók rendes fizetést kapnának, a beteg pedig tudná, hogy nem kell külön fiztnie?