Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fradista Utazó

451 bejegyzést írt és 563 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Kanyarulatokkal, sziklás folyóparttal, végeláthatatlan szőlősoroknak köszönhető rizling borral és kísérteties középkori várakkal fogadja a látogatókat a Mosel-völgye Németországban. Pattanhatunk autóba vagy bicajra, szállhatunk hajóra, vagy hagyatkozhatunk a jól bevált túracipőnkre, a Mosel-folyó…..
Fradista Utazó 2021.10.20 13:51:11
Worms városa az érett középkorban fontos központ, és, a kor körülményeihez képest, virágzó város volt. Ezért is épülhetett ebben a korban ott annyi templom, amelyek közül többet itt a blogon is bemutattam. Közülük a legkisebb és az egyik legrégebbi a Szent Magnus. ..
HamPLÓ 2624 2021.10.18 07:00:00
Múltkor voltak új villamosok, úgyhogy most inkább régiekről készült képeket fogok mutogatni, főleg a szívemhez meglehetősen közel álló 2624-esről: Még most is hihetetlennek tűnik, hogy hazajött Amszterdamból ez a tuja, bár a 2-es vonalon kicsit stílusidegennek mondható, lévén sose közlekedett…..
Fradista Utazó 2021.10.19 09:13:07
@nyelv-ész: És gyorsan tegyük is hozzá: ezek a kocsik ötven év felett voltak, amikor acélvázasították őket (Hamster is írja, hogy 1906-ban gyártották a 2600-as kocsikat, a 2624 acélvázasítása pedig 1959-ben zajlott le).
Ha egy ötvenéves kocsit elkezdesz átépíteni, az már önmagában mutatja, hogy válságkezelésről beszélünk, ahol az egyetlen cél, hogy legyen mit kiküldeni az utcára.
Fradista Utazó 2021.10.19 09:15:10
@Hamster: Maga a RAL-skála ugye nagyon régi (1927), azt nem tudom, Magyarországon mikor vált iránymutatóvá. A rendszerváltás után?
Fradista Utazó 2021.10.19 17:14:34
@cserepfalva: Ez alapvetően nem pénzkérdés. A mai, modern járművek szerkezete jelentősen eltér a száz évvel ezelőttiekétől, az ablaköv jóval mélyebben van, máshogy alakulnak a felületek arányai.
Még a kétezres évek közepén nézegettük, hogyan nézne ki a Combino a klasszikus fehér-barna-sárga fényezéssel, és bizony nagyobb lett volna a fehér felület, mint a sárga.
Nem véletlenül ment ki a legtöbb városban a divatból ez a fajta felosztás, mint a régi budapesti villamosokon, pl. Prágában vagy Münchenben is. Ellenpélda lehet a legújabb bécsi Flexity-villamos, bár azon is jó nagy felületet befeketítettek, hogy ne fehéren csillogjon az egész kasztni.
Ha Ön nem tudja, ki volt Szent Gangolf, ne bánja. Könnyen lehet, hogy nem is létezett, de, ha mégis, hát sok tanulságos nincs az életében. ..
Niederlahnstein és Bad Ems után hajózzunk képzeletben feljebb a Lahn folyón, egészen Marburgig! A város központjában épült a XII. század utolsó éveiben egy templom Szent Kilián tiszteletére. Ekkor Marburg még nem volt jelentős város, nem is volt önálló plébánia, így az új épület a viszonylag…..
Polch az Eifel-hegység déli részén fekszik, közel a Moselhez, egy ugrásra Koblenztől. Ma hatezer lakosa van, de ezt jórészt adminisztratív úton, település-egyesítésekkel érte el, még a nyolcvanas években is négyezer fő allatt volt a népesség, a középkorban talán párszázan lakhattak itt. ..
A kézilabdasport valamivel több, mint százéves múltra tekint vissza. A sportág születésnapjának 1917. október 29-ét tartják, amikor Max Heiser berlini tornatanár kiadta a kézilabdának (németül Handball) nevezett sport szabálykönyvét. Ez ugyan elég jelentősen eltért még attól, ahogy mi ma a…..
A Lahn folyó mentén fekvő Ems már a római időkben is lakott volt, termálfürdőjét, amelyről a város neve a "Bad" előtagot kapta, a középkor óta ismerik. Lakossága a középkorban párszáz főt tett ki, a második világháború óta tízezer fő körül ingadozik...
Leur egy kis falu Hollandia középső részén, a Maas és a Waal folyók közti sávban (ez utóbbi a Rajna egy hollandiai ága). Valamivel több, mint száz lakosa van, és történelmileg sem volt soha lényegesen nagyobb...
2021 nyarán három utánpótlás-világversenyt rendeztek kézilabdában. Ez eggyel kevesebb, mint a szokásos, ugyanakkor pont hárommal több, mint amennyi tavaly, 2020-ban megrendezésre került.  Az U19 Európa-bajnokok (Fotó: MKSZ/Cseh Péter)..
HamPLÓ Új ABBA dal(ok) 2021.09.04 15:31:53
Aki régebb óta követi ezt a blogot, az tudhatja, hogy közismert rockzenei érdeklődésem ellenére nem kicsit kedvelem az ABBA-t, és most végre nem valami régi dalt linkelhetek be tőlük, hanem egy újat. Igen: 2021-ben, 40 évvel az utolsó lemezük után. Végre egy kellemes meglepetés ettől a borzasztó…..
Fradista Utazó 2021.09.05 11:26:11
@Hamster: Hárman közülük ahhoz a generációhoz tartoznak, amelyik Magyarországon is hosszú ideig meghatározta a könnyűzenét: 1945-46-os születésűek. Agnetha egy árnyalattal fiatalabb, de ő is '50-es.
Ebből a zenészgenerációból sokan sajnos már nem is élnek, a többiek se sokat koncerteznek. És akkor ehhez jön hogy az ABBA negyven éve nem lépett fel soha sehol, ugyanazt meg, amit akkor csináltak, ma már valószínűleg egyszerű egészségügyi okokból se tudnák produkálni, ha meg megpróbálják másként, mondhatni átmenet nélkül, az meg valószínűleg csalódás lenne sokaknak.
Németország Észak-Rajna-Vesztfália nevű tartományában augusztusban már erősen látszik a Covid-19 negyedik hulláma. A fertőzésszámok meredeken emelkednek, igaz, főleg az iskolás gyerekek közt terjed a vírus (a tanítás már augusztus közepén megkezdődött). Hogyan hat a helyzet a sporteseményekre?…..
No, megint egy Fortepanon talált random kép - a régi villamosmegálló a Gárdonyi térnél, vagy ahogy akkoriban hívták, a Bertalan Lajos utcánál: Ez a fotó ugyan '68-as, tehát még bőven a születésem előtti időkből származik, de gyerekkoromban is ugyanezeken a "hatalmas" járdaszigeteken…..
Fradista Utazó 2021.08.13 16:53:55
@Klown: A buszok csak így tudnak beállni a megállóba, azokon bal oldalon nincs ajtó.
Mostanában többször is elidőztem a fortepanon, és már nem is tudom, mit kerestem, amikor szembejött ez a fotó: Ez elvileg a Kígyó utcai Mézes Mackó. Akik még nálam is fiatalabbak (felháborítóan sokan vannak:), azok talán nem is tudják, hogy a Mézes Mackók a gyorsbüfé és az édességbolt keverékei…..
2016-ban új szabályok bevezetésével alaposan megváltoztatták az utolsó fél percet - tartja máig a kézilabdás közvélemény. Joggal? Mit szabad, és mit nem, és mi változott 2016-ban? Piros lap és hétméteres a végjátékban (Fotó: Leipziger Volkszeitung)..
Az előző youtube-ajánlós bejegyzés lakásszerte nagy sikert aratott, úgyhogy most itt a folytatása, hátha valaki felfedez ezek közt valamit, ami tetszik neki! Captain Disillusion egy kevéssé ismert szuperhős, aki tréningruhában internetes hoaxokat cáfol, illetve filmtrükköket magyaráz meg.…..
Fradista Utazó 2021.04.04 20:39:49
- Ezt a videót nézed?
- Nem, ő néz engem.
youtu.be/Fiazc2lRvHo

Amúgy viszonylag kevés csatornát követek. Az egyik Marci, aki Budapestet járja kékvillogós kocsival. A mindeddig utolsó videója elég erősre sikerült:
youtu.be/yxHY3fQLhHg

Ill. Mai, az abszolút csúcs:
www.youtube.com/channel/UCyHDQ5C6z1NDmJ4g6SerW8g
Fradista Utazó 2021.07.08 21:15:14
@Hamster: No, ajánlottam Mait, erre rögtön ezután három hónapig nem rakott fel új videót. Ma van egy új :-)
1984. június 21-július 1., a hónap utolsó másfél hete Hazánk vendége volt Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárja, és Daniel Ortega, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) országos vezetőségének tagja, a Nemzeti Újjáépítés Kormánya Kormányzó Tanácsának…..
A nálam kicsivel idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor két csepeli HÉV is volt. Pontosabban volt a "Határ út - Csepel HÉV", és volt a "Csepeli Gyorsvasút". A kettő közül már csak az utóbbi létezik, pedig ha még húsz évet kibírt volna a másik, akkor ma a 3-as villamos a vágányain…..
HamPLÓ Toruń villamosai 2021.06.25 07:00:00
Tavaly ősszel már lelkesedtem egy sort, hogy milyen klassz Toruń óvárosa, most itt az ideje, hogy megnézzük a város villamosait is! Se méretében, se színességében nem mérhető Łódźhoz, de még bőrig ázva is megért néhány órát: Toruń, ahol esett, mint a fene, de mégis jó voltTour de Trams 2020,…..
Fradista Utazó 2021.06.26 16:27:28
@Hamster: Ezek lassan nyolcéves képek, azóta nem jártam Olaszországban sajnos (talán jövőre...).
flic.kr/p/2m7MGw5
flic.kr/p/2m7JUNe
Amit érdemes kiemelni: irányított utasáramlás, az első és a hátsó ajtó solo entrata, a két középső solo uscita.
Ezen a két képen csak az ajtók láthatóak, jobb nagyításban:
flic.kr/p/hbMBmY
flic.kr/p/2m7JVrd
Örömmel tölt el, hogy a város nemrég szegényebb lett egy elég látványos foghíjjal, melynek helyére szállodát építettek a Baross téren: Namármost ízlések és pofonok, hogy valakinek tetszik vagy nem tetszik az új épület, az viszont biztos, hogy jobban néz ki, mint az, ami előtte volt…..
Fradista Utazó 2021.06.21 22:21:57
@KissGecihuszár, @Hamster: OK, szerintem teljesen félreértettétek, amit írtam. Így, utólag visszaolvasva se értem, mi volt ezen félreérthető, de nyilván mégis, ha többen is félreértették.
Egyáltalán, a gondolat szintjén e merült fel bennem, hogy La Défense épületei hogy néznének ki a Kálvin téren - vagy a Concorde-on. egyszerűen arra gondoltam, hogy, ha megnéznénk a mostanság ott épülő épületeket, különös tekintettel a Tour Heklára, de lehet venni egy-két másikat is, ott, abban a környezetben, ahol konkrétan épülnek, az itteni hozzászólók közül biztosan lenne, aki szerint fantasztikus, és lenne, aki szerint ronda.
Fradista Utazó 2021.06.21 22:23:04
@KissGecihuszár: Az előző neked is szólt, csak valamiért nem lett linkelve a neved.
Fradista Utazó 2021.06.22 17:28:21
@KissGecihuszár: OK, feladom.
A Magyar Kézilabda Szövetség kiadta a következő szezonra szóló bajnoki versenykiírást. Szokás szerint a szabályok zöme elsősorban, vagy akár kizárólag, a klubok ügyintézőit, technikai vezetőit érinti. Hiszen ugyan miért is érdekelné az egyszeri szurkolót, hogy pontosan melyik napon hány óráig…..
A kézilabda szabályai 2016. július 1-től változtak. A változásokat 5 pontban lehet összefoglalni, blogunk mind az 5 pontot körüljárta egy-egy cikkben. Néhány hónappal később röviden át is tekintettük, mit hoztak a változások.  Marcus Helbig és Lars Geipel játékvezetők kék lapokkal (Fotó: RP…..
A Covid-19 járvány ideje alatt a magyar kézilabdacsapatok a sokszorosára növelték meccsközvetítési aktivitásukat: majdnem minden NB I-es mérkőzést közvetítettek valamilyen formában az interneten, de a másodosztályú és a korosztályos bajnokságokból is sok találkozó került legalábbis az internetezők…..
HamPLÓ HÉV-vel Törökbálintra 2021.05.17 07:00:00
Pár hete mutattam néhány képet a Móricz Zsigmond körtérről dél felé induló egykori HÉV-ekről. A fotók forrása akkor és most is a Fortepan volt, ahová mostanában került fel Belházy Miklós néhány közlekedéstörténeti értékű felvétele. Különösen érdekesek a Kamaraerdőtől kifelé készült fotók, arról a…..
HamPLÓ Drezdai tuják, csak úgy 2021.05.14 07:00:00
Már majdnem csináltam egy rendes bejegyzést, de aztán mégse, úgyhogy most egy kis drezdai villamosozás következik 2010-ből. Egy Tatra is felbukkan; a felvételek a típus búcsúztatásán készültek, ehhez képest iskolaidei csúcsban tán még most is használják őket. A videó ismét a felkonvertáló program…..