Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vasmacsek

19 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Októberben fogadta el a Fidesz a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira használók megbüntetését célzó jogszabályát. A Fidesz most belátta, hogy a hajléktalanok pénzbüntetéssel való sújtása nem a megfelelő módszer a „probléma” kezelésére. Ellenben a…..
Vasmacsek 2011.06.15 14:07:17
@Jocó papa: Igen, de miből telne akkor és ott fűtésre, vetőmagra, állatra, annak az etetésére, kiváltképp mondjuk télen...? Azért annyira nem egyszerűen kivitelezhető ez.
Vasmacsek 2011.06.15 14:17:46
@Jocó papa: Perspektivikusabb, talán, de a téli hónapokban ott is ugyanúgy az emberek jóindulatára lennél utalva, mint a városban. Sőt, még inkább.
A városban - ha tényleg akarsz dolgozni - van esélyed rá, hogy némi pénzért pl. havat lapátolj vagy hasonló, bejuthatsz egy szállóba melegedni, enni valamit.
A "tanyaidill" legfeljebb tavasztól reális lehetőség.
Vasmacsek 2011.06.15 14:41:43
@Void Bunkoid: Én tudom rosszul, hogy az aluljárókból már kitiltották a hajléktalanokat? Annyiszor felhozzák, és mintha ez már eldöntött ügy lenne. (És mint fentebb írták, az aluljárókban és úgy általában a városban lévő mocsokért korántsem kizárólag a hajléktalanok a felelősek.)
Ugyancsak fentebb írtak a szállók helyzetéről, a helyhiányról - nemrégiben olvastam, hogy csökkentik az erre fordítandó összeget. A közmunkával kapcsolatos módosítások sem tűnnek olyannak, mintha a legrászorultabbakat segítenék.
Igazad van, nem jogosítja fel őket a helyzetük arra, hogy "magukból kivetkőzött állatokként" viselkedjenek (ahogy mást sem), én csupán nem látom a probléma tényleges megoldását szolgáló lépéseket. Ha vannak ilyenek, érdekelne, mert leginkább a bírságról, börtönről és kitiltásról szóló hírek röpködnek.
"Az abortusz szabályainak szigorítása nem megoldás semmire. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint az abortuszszigorításhatására sehol nem csökkent az abortuszt igénybe vevő nők száma, csak anők egészségét veszélyeztető illegális abortusz és az…..
Vasmacsek 2011.05.09 13:11:13
@ben2: Nem tudom, te végignézted-e azt a vitát, mely során megszólaltatták mindegyik parlamenti párt egy-egy képviselőjét azzal a kérdéssel kapcsolatban, mit gondolnak az alkotmányba bekerülő sorokról a magzati élet védelmével kapcsolatban. Én megnéztem - a kdnp-s megszólaló elég egyértelműen úgy nyilatkozott, az abortusszal kapcsolatos szigorítást tartaná üdvösnek, de egyelőre még a társadalmi ellenállás miatt erre nincs mód. Azóta több nyilatkozatot hallottam, ahol a megszólalók szintén a reménybeli szigorítást emlegették. Ezek után szerintem nem alaptalan riogatás azt feltételezni, hogy a jelenlegi kampány valami ilyesmi előkészítése. Több puszta véleménynyilvánításnál.
Elég szép egyetértés alakult ki itt a felelősség, a védekezés fontosságát illetően - így jogosnak találom a kérdést és a felháborodást, az állam miért egy erősen kétséges sikerű és üzenetű kampányra fordít pénzt? Miért nem felvilágosításra, a fogamzásgátló eszközök támogatására? Vagy arra, hogy akik szeretnének gyermeket vállalni, azoknak minél könnyebb legyen anyagi szempontból is?
Egy büntetőper gyanúsítottja számára – amennyiben fontosnak tartja a közvélemény ítéletét – kulcsfontosságú, hogy álláspontját a sajtó nyilvánossága előtt is világossá és egyértelművé tegye. Egy hónappal ezelőtt a Fradi-pálya eladása kapcsán hűtlen…..
Vasmacsek 2011.05.03 21:56:19
@teknős: "Ti". Én tőle sem vitatom el a tévedés jogát.
De nem voltam ott, nem vagyok orvos, nem vagyok szakember, aki látta a bizonyítékokat, értékelhette volna a körülményeket, sem bíró.
Mindkét oldal eléggé (túl) határozottan alkotott véleményt, anélkül hogy valaki jelezte volna, hogy a fentiek közül bármelyik igaz lenne rá.
Tapasztalatokról volt szó, kinek úgy, hogy szült már gyereket ilyen vagy olyan körülmények között, vagy apaként / rokonként jelen volt, esetleg foglalkozott a témával.
Úgy hiszem, a konkrét ügyben mindkét oldal tévedhet (ami nem valami világrengető megállapítás :)).
Vasmacsek 2011.05.04 12:46:39
@genyamagyar: Ebben azért nincs feltétlenül igazad. Attól, hogy a jelenség terjed, még nem feltétlenül jó és helyes. "Divat lett."
Szerintem például azzal te sem értesz egyet, ha egy nő azért szeretne császárt (és ezzel kicsivel hamarabb világra hozni a gyerekét), mert az utolsó hetekben nyúlik meg annyira a has bőre, hogy terhességi csíkok maradnának rajta. És szebben eltüntethetőnek-kezelhetőbbnek ítéli a vágás helyét. Elborultan hangzik, de állítólag erre is van példa. Márpedig, ha ilyen esztétikai és/vagy praktikus megoldások vezérelnek valakit, más egészségügyi ok, kockázat nincs, akkor kétséges, hogy ez támogatandó tendencia lenne.
Vasmacsek 2011.05.04 13:29:58
@genyamagyar: Nem vagyok haladásellenes.
Ugyanakkor például unokatestvérem két gyereket szült természetes úton - attól, hogy nem kért császárt, még nem lett "lottyant bőrű, elhanyagolt", igaz, a hasa talán nem pont olyan, mint húszéves korában volt, mégis, két gyerek és a negyven betöltése után úgy néz ki, hogy néhány húszéves megirigyelné. Sok sport, utána figyelt magára. És persze lehet alkati kérdés is.
A császár mégiscsak egy műtét, akkor is, ha mostanra már szinte rutin, tehát vannak kockázatai. Sokszor mondtam már, hogy nem vagyok szakember, így csak a személyes véleményem, hogy akkor érzem helyesnek ezt a beavatkozást, ha valamilyen kockázat miatt indokolt. És nyilván előbbrevaló szempont a gyerek és az anya egészsége, mint hogy valaki mennyire mutat jól bikiniben.
Ha minden jól alakul, érdekes alkotmányunk lesz! Nem, most nem a tervezet központozási hibáiról beszélnék - van benne eltévedt vessző bőven -, hanem arról, hogy lesz benne például konkrétan még egy igazi kotta is. Sőt, ha jól értem, talán még pallosjog is, és olykor…..
Vasmacsek 2011.03.10 12:21:23
@bástya: Kukacoskodó pontosítás: nemrég olvastam arról (egy történész követte el az írást), Kálmán igazából nem szögezte le, hogy boszorkányok egyáltalán nincsenek. A híressé vált kijelentés csak a többféle "boszorkánytípus" egyik fajtára vonatkozott. A témában jártasabbak kiegészíthetnek, pontosíthatnak, de nekem úgy rémlik, Kálmán után még voltak boszorkányperek - valószínűleg ezért...
 Mint minden hatalom, a Fidesz kormánya is hoz ostoba döntéseket. Nem is keveset. Ám eddigi hülyeségeiken csak mosolyogtam: nem olyan könnyű végzetesen elkúrni egy országot…  Ám a legújabb baromság, ami a Fideszes ötletemberek sötét fiókjából előkerült,…..
Vasmacsek 2011.03.03 17:02:57
@L.K.R.: És igen, köszönöm :)
Vasmacsek 2011.03.03 17:09:49
@Ernoke: Na igen, de ne felejtsd el, hogy a beszélgetés/vita ezen ága pontosan abból indult ki, hogy vannak családok, akik szeretnék, ha a gyerek általános után tanulna például egy rendes szakmát, viszont az anyagi helyzetük annyira rossz, hogy inkább dolgozni küldik. Felvetődött, hogy erre mi lehetne a megoldás. Tehát nem a "deviáns" gyerekekről volt szó.
Vasmacsek 2011.03.03 17:34:38
@Ernoke: Az emlegetett, színvonalas és gyakorlatorientált oktatás valóban kellene. És nem lenne szabad kipróbálás nélkül elvetni azt a lehetőséget azzal, hogy ez pusztán egy idealisztikus kép. Sem pedig azzal, hogy ezek a gyerekek képtelenek lennének megtanulni egy szakmát - bizonyára vannak, akiket nem érdekelnek a másodfokú egyenletek, és semmi értelmét nem látják annak, hogy elemezzenek egy költeményt. De a szakma megtanulására motiválná őket, ha látnák a hasznát, sőt, már a képzés évei alatt is azt tapasztalnák, hogy amit csinálnak, az kifizetődő (szó szerint).
Tisztában vagyok azzal, hogy ez sem általános megoldás, és lesznek olyanok, akiknek ez sem segít, akik akkor sem élnének a lehetőséggel, ha az adott lenne.
Ez viszont legalább egy építő, és nem romboló törekvés.
Rendhagyó módon ezúttal egy olyan mű kerül terítékre, melyet ugyan nem jutalmaztak irodalmi díjjal, ám szerzőjéről később elneveztek egy kitüntetést. Noha az alkotó életében nem részesült „hivatalos” elismerésben, munkája óriási sikert aratott, az általa…..
1929 végén, mikor Thomas Mann megkapta a már korábban is remélt Nobel-díjat, az írót is meglepte, hogy az indoklásban A Buddenbrook ház című regényét emelték ki. A hivatkozások közül leginkább A varázshegyet hiányolták – a bizottság egyik domináns tagja, Fredrik Böök…..
„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem” – áll mottóként Rónay György Esti gyors című regényének elején a Juhász Gyula Holmijából vett idézet. Ez a mondat magába sűríti a történet lényegét, kompakt megfogalmazása mindannak, ami a könyv…..
Bartis Attila A nyugalom című történetét sokan megismerték, mikor a mozikba került az ebből készült Alföldi-film. Érdemes azonban elolvasni a könyvet azoknak is, akiket eddig csak a vásznon ragadott meg a nem hétköznapi anya-fiú kapcsolatot bemutató mű.  A két főszereplő…..
Marina és Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a teremtés növendékei Marina és Szergej Gyacsenko, az ukrán szerző- és házaspár már első regényükkel elnyerték az Euroconon a legjobb íróknak járó díjat 1996-ban. Kilenc évvel később pedig a Worldconon választották őket…..
 A József Attila-díjA Baumgarten Alapítvány megszűnése után a Minisztertanács létrehozta a József Attiláról elnevezett díjat. Több mint fél évszázada adják át minden évben azoknak a művészeknek, akik kiemelkedő irodalmi alkotást hoztak létre.Az 1950 és 1977 közötti…..
Díjnyertes könyvek Apák könnye 2010.12.18 08:35:00
Vámos Miklós: Apák könyveVámos Miklóst sokan televíziós műsorvezetőként ismerték meg. Már az a vasárnap (később péntek) esti produkció is rendhagyó volt: míg hazánkban is kezdtek divatba jönni a pörgős, kisebb-nagyobb sztárokat felvonultató show-k, ő egy másfajta,…..
Ottlik Géza: A Valencia-rejtélyEgy kedves tanárom, akinek még volt szerencséje személyesen ismerni Ottlik Gézát, elmesélt egy történetet vele kapcsolatban. Meg kellett kérnie Ottlikot, hogy írjon valamit a Nyugatról, mit jelentett számára a lap, milyen szerepet töltött be az…..
Günter Grass: Hagymahántás közbenGünter Grass irodalmi Nobel-díja mellett számos elismerést tudhat magáénak – pár évvel ezelőtt mégsem alkotói sikerei, hanem egy kései vallomás miatt volt hangos nevétől a sajtó. A Hagymahántás közben című önéletrajzi műben ismerte…..
Egy újabb ökörség - gondolhatnánk első hallásra. Ám az MIT tudósai valóban felfedezték azokat a molekulákat, melyek képesek rá, hogy spontán módon egy olyan mintába rendeződjenek, ami a fényt elektromossággá alakítja át. Gyakorlatilag egy önmagát megalkotó napelemről van…..
Rudyard Kipling: Kívánságok háza Kipling neve többségünknek ismerős; kinek-kinek megvan a maga élménye A dzsungel könyve kapcsán. Akár az eredeti mese, akár valamilyen átdolgozása, rajzfilm, színházi előadás... És valószínűleg sokunknak az íróval kapcsolatos tudása…..
A Baumgarten-díj A Baumgarten-díjról általában az jut az emberek eszébe, hogy József Attila – Babits Mihály miatt – nem kapta meg. Pontosabban: későn jött az elismerés, a megérdemelt kitüntetést már csak posztumusz ítélhették oda a költőnek. Pedig…..
Déry Tibor élete során nem egyszer került szembe a hatalommal, s tapasztalta meg ennek következményeit: műveit elmarasztaló bírálatok érték, fogházba került, pártfegyelmi büntetést kapott, 1957-ben pedig letartóztatták, és kilenc év börtönre ítélték, ahonnan végül…..
„Nem megmondtam, hogy csinálj egy holokausztos filmet, és már jönnek is a díjak?” – mondta Ricky Gervais egy sorozatbeli jelenetüket felidézve Kate Winsletnek, mikor átadta neki a Golden Globe-ot A felolvasó főszerepéért. Kétségkívül kissé gonoszkodó…..
Závada Pál több rangos szakmai elismerést is magáénak tudhat: többek között Kossuth- és József Attila-díjjal tüntették ki, 2004-ben Prima Díjat kapott. Leismertebb műve a Jadviga párnája című regény, melyből film is készült Deák Krisztina rendezésében. A napló…..
2003-ban Elizabeth Moont jutalmazták Nebula-díjjal. Olyan esélyesek közül választották ki végül a legjobbnak, mint a jelöltlistán már-már bérelt hellyel rendelkező Jack McDevitt. A regény annyiban kalandozik a fantasztikum területére, hogy cselekménye a közeljövőben…..
Kossuth-díj A Kossuth Lajosról elnevezett díjat 1948-ban, az 1848-as forradalom századik évfordulóján hozták létre, minden évben március 15-én adják át. Jelenleg ez a legmagasabb művészeti elismerés Magyarországon. 1955 óta létezik nagydíj is, ezt azonban csak keveseknek…..
Franz Kafka-díj A nemzetközi irodalmi díjat Kafka tiszteletére alapították. Csehországban adják át minden év októberének végén, a Franz Kafka Társaság és Prága városa támogatásával. A döntést tíztagú nemzetközi zsűri hozza meg, mely angol, francia, német és cseh…..
Irodalmi Nobel-díj Az elismerést elsősorban szépirodalmi művek alkotói kaphatják meg, de a svéd uralkodó 1901-es pontosítása értelmében odaítélhető olyan szerzőknek is, akik forma és ábrázolás szempontjából alkottak kimagaslót valamelyik műfajban. A díjjal általában…..