Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alegna21

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A francia Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910) művésznevén Nadar sokféle területen próbálta ki magát, volt festőművész, színdarabíró, karikaturista, újságíró, léghajós, ám napjainkban leginkább nagyszerű fotográfusként emlékezünk rá. Nadar (önarckép)..
Az Index nyitólapján is megjelent szülésről és hálapénzről szóló bejegyzés annyi emléket és gondolatot felidézett bennem, hogy kénytelen vagyok egy teljes bejegyzést szentelni a témának.   Jómagam két szülésen vagyok túl, és mondhatom, ég és föld…..
alegna21 2011.05.18 12:55:13
Ez egy jó példa arra, hogy felkért orvos nélkül is megoldható a szülés pozitív élményekkel!:)) Mostanában olvastam egy internetes könyvet a témáról és arról, hogy nem minden esetben olyan egyszerű ugrasztani egy szülészorvost, ahogy a te esetben is volt. A könyv címe Szülészeti Zárójelentés (www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011), ebben olvastam a következőket:
"Tételezzük fel, hogy Ön szülészorvos. Ma kedd van, fárasztó, nehéz napja volt. Egész délelőtt a műtőben állt, délután 2 órát rendelt az osztály ambulanciáján. Fekvőbeteg részlegén felvette az új betegeket, lediktálta a másnapi 4-5 hazamenő beteg zárójelentését, levizitelt, 20-25 betegről leírta a kórlapba az aktuális állapotát, aztán 1 órával a munkaidő vége után hazament. Sietnie kellett, mert otthon arra a napra volt betervezve a már napok óta halogatott házi munka várta. Elvégezte, lezuhanyozott, bekapta a vacsorát. Leült a TV elé meccset nézni, de elbóbiskolt – Később felriadt, 10 óra után halálfáradtan lefeküdt. Éjfél előtt megszólal a telefon: – „Adjunktus úr, szülőnője érkezett, a méhszáj egyujjnyi, közepes fájások, jó szívhangok, a szülőnő neve XY”. – Ön nagy álmosan megmossa a szemét, magához veszi a borotváját és egy kevés reggelire valót, mert hajnalban már nem lesz értelme hazamenni. Reggel 5-ig ott aranyoskodik a magát fegyelmezni alig tudó (mert ilyen is van) vajúdó mellett a szülőszobán. A szülés nem halad, császármetszés. Fél 7-ig kész a műtét és teljesíti az adminisztrációs feladatokat is. - Az éjszaka elment, megérkeznek a kollégák, kezdődik az előző napihoz hasonló szerdai munkanap. Munka kedd reggeltől szerdán 16 óráig egyfolytában. Ha szerdán még ügyeletes is, akkor egy átdolgozott újabb nehéz éjszaka után csütörtök reggel 8 óráig. Ez kedd reggeltől csütörtök reggelig 40-48 óra munkát jelent egyfolytában."
Szerintem ez a kis részlet jól bemutatja, hogy sokszor a felkért orvos választása talán olyan kockázatokkal is járhat, hogy mondjuk a fáradságtól nem tud maximális teljesítményt nyújtani a doki, bár remélhetőleg ilyen még nem fordult elő...
A 2011-es év tavaszára pattanásig feszült a magyar egészségügy helyzete. A Kórházszövetség szerint az elvándorlás miatt nincs olyan szakterület, ami ne számítana hiányszakmának. Az egészségügy valamennyi területén észlelhető anhedónia mellett a válság jeleként…..
alegna21 2011.05.18 12:14:42
Tény, hogy a jelenlegi állapot eléggé keszekusza, és nincs megoldva a "hálapénz-kérdés". Valamilyen irányba nem ártana megoldást találni. Nyilvánvalóan sokkal normálisabb lenne az ügyintézés, ha az orvos nem borítékot kapna a zsebébe, hanem mondjuk a kórház pénztárának a közbeiktatásával és legálisan jutna hozzá a plusz összeghez. A témáról bővebben olvashatunk a Szülészeti Zárójelentés c. írásban itt:
www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011
Ezen kívül ha az az orvos aki a munkáját kiemelkedően jól végzi, és ezért valamiféle legalizált "hálapénzt" kap a kórházon keresztül, az talán ösztönözheti a munkájukat kevésbé jól végző, kevésbé jó hírű orvosokat, hogy nagyobb erőbedobással dolgozzanak, így teljesítményarányosan több pénzhez jussanak.
Az elmúlt hetekben elkezdtem egy sorozatot a kanadai (ontariói) bábaságról és az ottani törvényi szabályozáshoz vezető vitákról. Még szó lesz a lobbizásról, az egészségügyi törvények és a szülészeti reform összehangolásának nehézségeiről, biztosítási kérdésekről…..
A Kilimandzsáró környéki kiruccanás után indult az expedíció nehezebb része. Addig Telekiék jól ismert, és afrikai körülmények között civilizált területeken jártak, ahová még elért a zanzibári szultán hatalma. A továbbiakban viszont ennek vége szakadt, az expedíció már…..
Angol s általában nyugati szemmel csak akkor foghatjuk fel igazán az írók szerepét a szabadságharcban, ha előbb körülnézünk, hogy hová nyúltak el száz esztendő óta a keleteurópai forradalmak gyújtózsinórjai. A zendülő földmunkások közé? Vagy a külvárosok földalatti…..
alegna21 2010.12.15 14:50:14
Az írók és a szabadságharc kapcsolatáról Móra Ferenc Dióbél királyfi (goo.gl/zxvMy) című műve jutott eszembe, amelyben a szerző az egyszerű ember látószögéből világítja meg, a nép kalandjai kapcsán idézi fel a történelmet, ami szerintem azért fontos, hiszen a különböző nézőpontok által ismerhetjük meg a történelem egészét.
 Közmondások, szólások állatokról: Kígyó: Erőtlen, mint a bőre hagyott kígyó.  /gyenge/ Kígyót- békát kiabál.      /veszekszik/   Majom: Most ugrik a majom a vízbe.  /most lesz valami/…..
alegna21 2010.12.14 22:23:00
Sok érdekes és kedves közmondás és szólás fedezhető fel egy régi gyűjteményben (letolthetokonyvek.hu/konyvek/margalits_ede_magyar_kozmondasok_es_kozmondasszeru_szolasok amely Margalits Ede nevéhez fűződik. Margalits munkája a modern magyar frazeológiai kutatás kezdetének és ma is példaadó művének számít.
Nagy örömmel jelentem be, hogy elkészült az első magyar buddhista fórum. Mindazokat a dolgokat, s még többet lehet megtárgyalni, amik itt a kommentekben futottak. Persze ettől még marad a blog meg a hozzászólás lehetősége, de a fórum egy újabb, s némileg jobb terepe a…..
apostol.blog.hu A hét főbűn 2009.10.17 16:40:33
A hét főbűn listája, amelyet Eu­agriosz Pontikosz görög szerzetes dolgozott ki a kereszténység hajnalán, és amely az ember bűnös haj­lamait sorolta föl (Euag­ri­osz szerint a legsúlyosabb bűn a torkosság...), eredetileg nyolc bűnt számlált. E bűnök mindegyike a…..
Közeleg az év vége, hamarosan mindenki közzéteszi, hogy szerintük mely filmek voltak 2010 legjobbjai. Stephen King jó szokásához híven ezúttal is elmondta, hogy szerény személyének az idei felhozatalból mik voltak a kedvencei (az Entertainment Weekly hozta le a cikket. )Nos, lássuk,…..
Név: David Bowie Ismertetőjele: Először is csúnya. Ezenkívül inas, megspékelve vámpírfejjel, oroszlánsörénnyel. A 80-as évektől eszelős szöszi, öltönybe csomagolva. (Aki nem ismeri: NEM ő a Bowie.) Ezzel az emberrel mindig gondban voltam. Nem értem. A mai napig hihetetlenül…..
Kifőzde Így lettem gyöngyfűző 2009.01.05 05:00:00
 Éppen művelődésszervezőként dolgoztam, ami nem is áll messze a hivatásomtól, lévén népművelő a végzettségem, s azon gondolkodtam, milyen elfoglaltságot tudnék ajánlani kis falunk lányainak-asszonyainak. Úgy véltem, olyanra van szükségük, ami nem kerül sokba, mellette…..
alegna21 2010.12.03 13:27:33
Sziasztok! Kreatív ötletek meríthetőek innen is:
Gyöngy-csodák - Karácsonyi díszek

konyv-konyvek.hu/gyongycsodak_karacsonyi_diszek

A könyv gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak íródott, illetve mindenkinek, aki szeretné kreatívan eltölteni a szabadidejét, és saját kezű ajándékkal meglepni a szeretteit karácsonykor.
Már akkor sejtenem kellett volna, hogy mire akadtam, amikor Szily apuka tanácsára ki akartam venni a könyvtárból a Pettson-sorozat valamelyikét és nem volt. Mármint nem volt bent, a könyvtáros pedig azt tanácsolta, hogy jegyeztessem elő a könyveket, mert máshogy nem fogok hozzájutni.…..
  A Váratlan utazás szerzőjének nem kevésbé sikeres minisorozata végre nálunk is megjelenik DVD-n!   I. rész (Anne of Green Gables, 1985, 195 perc, 1. lemez) Marilla és Matthew Cuthbert, Avonlea idős testvérpárja egy árvát szeretne örökbe fogadni, hogy a fiú…..
 Mivel esküvő-mániás vagyok, meglehetősen sokat vártam ettől a résztől, amit sajnos nagyon nem teljesített be. Azt hittem, hogy majd oldalakon keresztül olvashatok egy igazi békebeli esküvőről, a ruhákról, ételekről, a díszítésről, és kis szívet melengető,…..
Főzősuli Só-liszt gyurma 2010.04.12 17:15:00
Gyakorlatom során nemrég felmerült, hogy gyurmázhatok a gyerekekkel -kapva kaptam az alkalmon: dejóóóó:) Régóta szerettem volna kipróbálni, hogy milyen is só-liszt gyurmát készíteni. Együtt csináltuk a gyerekekkel, és elmondanám, hogy szuper volt :D A gyerekek is élvezték és…..
Frissítve: 2010.11.24    18:41  Csütörtök Reggel -1, délután +5, +6 fok körül alakul majd a hőmérséklet, csapadékra nem kell számítani, és azért időről időre a nap is előbukkan majd, a légmozgás is gyenge lesz.      …..
Miközben vannak, akik szlovák bölcsességről, Fico elképesztő bukásáról írnak, az előzetes szlovák eredmények alapján két dolgot lehet csak biztosan kijelenteni. Egyrészt, a Fico által fémjelzett demagóg politizálás továbbra is nagyon sikeres maradt északon, miközben a vele…..
Harry Potter rajongók legnagyobb örömére hivatalosan is bejelentették, hogy június 18-án megnyit a Harry Potter Varázslatos Világa névre keresztelt kalandpark Orlandoban. A nyolchektáros élménypark fejlesztése öt éve kezdődött, a varázslatos világ megteremtésében a fejlesztők…..
Tavalyi nagysikerű posztunk után idén is összeállítottunk Nektek egy igencsak méretes gyűjteményt saját kézzel elkészíthető karácsonyfadíszekből, hogy a munka-gyerek-házimunka-karácsonyi készülődés körből fennmaradó unalmas - és biztos számolatlanul sok - perceitekben is…..