Regisztráció Blogot indítok
Adatok
capitalist2010

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma délelőtt a nyugdíjpénztárak képviselőit az NGM-be hívta Matolcsy György. Vajon miről volt szó, mi fog történni? Ott voltunk, összefoglaló:   ..
capitalist2010 2010.11.25 16:16:06
@csakmerazé: de, átlag 200 bruttónál szerintem meglesz az állami 102 eFt nyugdíj

a számítás 2040-re

átlagember keres 200 eFt bruttót
járulék: 10% + 24%
egy nyugdíjast másfél átlagember tart el

tehát átlagnyugdíj = 200 X 34% X 1.5 = 102 eFt

ne felejtsd, a Te nyugdíjadat nem a Te járulékodból, hanem a 2040-ben dolgozók járulékaiból fizetik majd - amit most fizetsz, azt az állam azonnal elkölti

ezért mondom, hogy ha most a bruttód 400 felett van, és 20-40 között vagy, akkor megéri a kötelező magánnyugdíj pénztárban maradnod, mert ennél több marad a magánszámládon. tehát nyilatkoznod érdemes jan 31-ig, hogy nem akarod az államit

(szerintem)
capitalist2010 2010.11.25 16:29:34
@TheDevil: ok, ott leszek 2040-ben, megismersz majd az aranyozott járókeretemről :-)

a szó, amit keresel, a "cenzus", ami vagyonhoz vagy adóhoz kötött szavazójog

ha a szavazójogot ahhoz kötnék, hogy fizettél-e az előző évben legalább 100 eFt adót, és lenne mondjuk a szavazáshoz egy rövid országismereti vizsga (pl: sorolja fel a szomszédos országokat, írja le nyomtatott nagybetűkkel a miniszterelnök nevé, stb... szval csupa nehéz kérdés) garantálom, hogy drámian javulna a parlament összetétele
capitalist2010 2010.11.25 13:51:07
Sziasztok.
Pénzügyi területen dolgozom, és szeretném rövid, konkrét, kiszámolt példával bemutatni, miért gondolom hogy kb 90% eséllyel maradok a magánnyugdíj rendszerben.

Tehát, konkrét példa. 35 éves vagy, középvezetőként dolgozol egy cégnél, van havi 650 bruttód, és 4 millió negtakarításod eddig a kötelező magánnyugdíjpénztárban.

(A): magánnyugdíj: feltételezzük, hogy nulla % REÁLHOZAMOT kapsz a pénzedre, 65 éves korodig dolgozol, és 80 éves korodig élsz. 4 millióról indulsz, TB plafon X 10% alapján évi 750 ezer forint kerül a nyugdíjszámládra, amit – ez később még fontos lesz – ott nem elköltenek, hanem minden legendával ellentétben befektetnek. Hozzátenném, hogy a pénztárak jelentős része az elmúlt 10 évben reálhozamot produkált, de ez minket most itt nem érdekel, nem számolunk vele. Mire nyugdíjba mész, reálértéken lesz 26.5 millió forint a magánnyugdíjpénztáradban, állami nyugdíjat nem kapsz. Ezt felosztod a halálodig 180 hónapra, és ebből lesz havi 150 ezer forint nyugdíjad. Ez ilyen egyszerű, ezt csinálja az össze nyugat-európai és amerikai középosztálybeli nyugdíjas.

(B) állami nyugdíj: a lényeg egy szó: demográfia. mire nyugdíjba mész, a társadalom elöregedik, viszont ugyanaz a felosztó kirovó rendszer lesz, ezt éppen most betonozták be nekünk. Az állam ugyanis, a magánnyugdíjpénztárral szemben, már a befizetés hónapjában elkölti a teljes nyugdíjjárulékod, a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjára. Az egyéni számla, amiről tegnap Matolcsy beszélt, szerintem majdnem biztosan egy virtuális számla, ahol ugyanúgy elköltik a pénzed, csak a befizetéseket nyilvátartják egy egyéni számlán. Hát kösz szépen, megnyugodtam. Ez ugyanis nem változtat a lényegen, hogy azonnal elköltik a pénzed, és majd a jövő generáció fizeti a nyugdíjadat, és remélem, vágod, hogy olyan emberekről beszélünk, akik javarészt még meg sem születtek. A jelenlegi demográfiai kilátások szerint (kevés gyerek + sok nyugdíjas) egy-másfél aktív adófizetőre jut majd egy nyugdíjas. EZZEL MA MÁR A LEGTÖBB STATISZTIKUS ÉS SZOCIOLÓGUS EGYETÉRT. Namármost, a jelenlegi átlagbér kb bruttó 200 ezer forint az országban, és itt is feltételezzük, hogy ez REÁLÉRTÉKEN nem emelkedik nyugdíjig (vszínűleg emelkedik, és a magánnyugdíj pénztárban is lesz igazából reálhozam – szóval ugyanott vagy). Mikor nyugdíjba mész, minden átlagnyugdíjasra másfél aktív fizeti a 10% + 24% járulékot. Mennyi lesz az átlagos nyugdíj? 200 ezer forint X 34% X 1.5 = 102 ezer forint. És akkor majd hivatkozhatsz arra, hogy megígérték neked az egyéni számlát az állami rendszerben, meg hogy te mennyit fizettél be igazából ez elmúlt 40 évben. Csak az a gond, hogy mire nyugdíjas leszel, lesz még 8-9 választás, és olyan leendő politikusokon, aki ma általánosba jár, kell majd számon kérned egy olyan mai politikus ígéretét, aki addigra már vszínűleg nem is él majd. Hát, sok szerencsét. Emberek, gondolkodjunk már, 30 évről beszélünk: ez olyan, mintha ma Orbán Viktortól kérnéd számod, hogy mit ígért Kádár János 1980-ban a leendő nyugdíjasoknak. A matekkal az a baj, hogy nem nagyon lehet benne csalni: ha egy nyugdíjasra 102 ezer forint befizetés jut, és az államnak nincsenek megtakarításai (mégpedig most csak adósságai vannak) akkor a nyugdíj 102 ezer forint lesz, szemben a magánnyugdíj pénztári 150 ezerrel.
Ugyanis… ezért hozták létre a magánnyugdíj pénztári rendszert.
Szóval én azt mondom, hogy ha gyári munkás vagy mittomén őstermelő vagy, havi 100-150 bruttóval, akkor mindenképpen lépj vissza az állami rendszerbe, mert jó eséllyel számíthatsz arra, hogy az állam a jövőben a SZAVAZATODÉRT cserébe ad egy, a jelenlegi jövedelmedhez képest egész jó nyugdíjat.
Ha viszont 30-40 év körül vagy, középosztályhoz tartozol, tehát a havi bruttód eléri legalább a kb 400 ezer forintot, akkor szerintem már megéri a magánnyugdíj rendszerben maradni. Én maradok – aztán a többit majd megbeszéljük 2045-ben a nyugdíjasklubban… 
Üdv,
A