Regisztráció Blogot indítok
Adatok
politologus

212 bejegyzést írt és 737 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem, most nem bírálom a kormány járványhelyzeti intézkedéseit. Jogállamban mondjuk nem fél tizenegy és éjfél között kellene felkészülni jogszabályok betartására, de helyzet van, e blogon spongyát rá. De épp egy ilyen napon, az éjszaka kellős közepén - mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül! -…..
Elfogadhatatlan nekem mint adófizető polgárnak, aki az ellenzéket is finanszírozza, az a minősíthetetlen teljesítmény, amit a politikai térfélnek ez a fele nyújt. Olcsó kifogás erre a teljesítményre, hogy "de hát az ellenzéknek se (elég) pénze, médiája (sic!), se intézményes jogkörei, a rezsim…..
politologus 2020.06.22 20:06:28
Most elismétlem régi vesszőparipáimat, tartsanak bár konteohivőnek.
1.) Az ellenzéki pártok be vannak fenyítve. Amikor az ellenzék picit feljönne, Orbán rendre belengeti a pártok állami támogatásának eltörlését, eddig 4 ilyenre emlékszem. Ha ennyi nyilvánosan, fű alatti üzengetésből lehetett 40-400 is. A működési fenyegetésre ott van az ÁSZ is - na, ilyen volt korábban?
2.) Mindig vannak egy kisebb párton belül olyanok, akik az erősödésre kidolgozott programokat megfúrják. A párt igazi elveit képviselők? Narcisztikus alapító tagok? Zavarosban halászó elvtelenek? Más pártok beépített emberei? Nem tudni, de sokszor megesik. Aki bolsevik típusú vezetőként birtokol egy bolsevik típusú pártot, ilyennel ritkábban találkozik, mindenki más gyakrabban.
3.) Csak egyetlen közvéleményt szondázó kutatás megrendelése is sokba kerül. Miből fizeted, ha tagdíjbevétel alig, saját vállalkozók nincsenek (ó, régen minden pártnak voltak, kérni sem kellett a pénzt, adták maguktól), talán oligarchád sincs, a párttámogatást lebegtetik, nem tudsz annyi pozícióba tenni embert, akitől elég visszacsurogna, és így tovább. Pártirodát, plakáthelyet stb. nem adnak ingyen, de egyébként pénzért sem.
4.) Nincs utánpótlás. A magyarok értik a fenyegetést: az alkalmas sem vállalja fel ellenzéki létét, mert a kormányzat vagy kirúgja vagy kirúgatja az állásából. Politikai karrierért feladni bármit, majd pofára esni, ó, erről könnyen lebeszél az ugyanitt szocializálódott család. Ma miért adna egy vállalkozó pénzt az ellenzéknek: hát állami megrendelés helyett NAV-vizsgálatot akar? Az ilyen elvi butaságokról vagy magát beszéli le, vagy mások őt.
5.) A közvélemény és a politika szokásos tehetetlenségi nyomatéka miatt szinte lehetetlen jól mérni bármiféle változást. Ha egy kis párt elindítana valami lassú építkezést bármilyen formában, mire beérhetne gyümölcse, hirtelen megakad, mert nem hozott (amúgy drágán megmért) hatást, úgyhogy sztornó, pedig ugye a lehullott mag még kicsírázhatna idővel...
6.) Igaz, hogy egy termék jut hatalomra, de ez sokszor tartalmatlan, márkalogózott szar. Nem igaz, hogy a Fidesznek volt víziója 2010-ben. Egy nagy rajongótábor tudta, hogy ők a haza, ami nem lehet ellenzékben, és már hótzicher, hogy újra ők jönnek - ennyi volt a termék. Azok a szavazók, akik ilyet vesznek, már a Fidesznél, pedig az ellenzéket is ilyen, még a márkalogózott szarért is rajongók tudnák hatalomra juttatni. Aki nem ott, azért nem ott, mert pusztán a "hatalmon levés" kevés neki, mást akar, iagzit, egyszerre tisztán elvit és kötelezően pragmatikusat, nagyon kritikus, ja, és ebből még sokféle is van.
7.) Az ellopott nyilvánosságot hatalmas szervezeti építkezéssel lehetne ellensúlyozni. Ez egyedül a Jobbiknak sikerült, de az sem most. Most ők sem tudnák megtenni. Hirtelen meggondolnák még magukat biztosra ígérő emberek, hirtelen visszamondanák a szervezett rendezvény helyszínét, hirtelen felemelnék a pártiroda bérletét.

Közel vagyunk az egypártrendszerhez, tessék megszokni, ilyenkor semmi sem úgy van, mint amit többpártrendszerben szocializálódva megtanultunk. Ha engem kérdezne bárki, mi lehetne az ellenzéki sikerek minimum feltétele, azt mondanám: pár százezer biztos tag. NAGYON biztos, ahol van kit szavazókörbe küldeni, lehet jelölni kis poszttól a nagyig, számos húzónévvel, ja, és persze ne legyen a Fidesz vakondja (jó része az lesz egyébként). Most valószínűleg 100 ezer párttag sincs Magyarországon összesen.
Azért mentegetik sokan (?) az ellenzékieket, ahogy most én is, mert a többpártrendszer, a jogállam, a szabad nyilvánosság stb. helyzetét rosszabbnak ítélik, mint mások. Szerintem ez a fő különbség.
Tegnap a boltban légfrissítőt szerettem volna venni. Igazság szerint nem értek hozzájuk, mert ritkán veszek, hiszen még a rossz illatúakat is elhasználom. Szóval kiválasztottam a gyártót ízlésre (egyébként a legalsó polcról), nekik is sokfajta termékük állt ott, de jól elkülönült a két tipikus…..
Miért tüntetnek ma a szakoktatás pedagógusai? Sokféle okot mondanak majd mások, én egy általánosabba kapaszkodom: mert megszűntek a viták. Meg minden döntéshez vezető út el van dugva. Az Orbán-rendszer mindent elrejt, amivel csak megteheti. Minisztériumokat, számvevőszéket, köztársasági elnököt,…..
Maximálisan értem én, ha elszakad a cérna. Csak nem szeretem. Hadházy Ákos a mai politikusi garnitúra egyik legtiszteletreméltóbb tagja, szélmalomharca a narancsos korrupció felderítéséért megsüvegelendő, kis túlzással egyedül többet tett azért, hogy kiderüljenek a rendszer sötét ügyei, mint az…..
politologus 2019.10.23 19:53:36
Ma a rabszolgatörvényhez kapcsolódóan éles ellenzéki tiltakozás folyat az Országgyűlés plenáris ülésén. Az MSZP vezette ellenzéki, több mint 2900 módosító indítványt terjesztett be, hogy ezzel akadályozzák a fideszes szavazóhenger munkáját. Miután a Fidesz úgy alakította, hogy erről a rengeteg…..
politologus 2018.12.11 16:23:55
@politologus: félreütöttem,azt akartam írni, hogy "(lehet, hogy fideszes szempontból ez számít patásördögségnek)"
politologus 2018.12.11 16:39:26
@Cycmen: más dolog nem sok lehetőséget adni az ellenzéknek, és más törvénytelenül megvonni a szót képviselőktől, vagy házszabályt szegni, s pláne alkotmányt (a plakáttörvény esetében). De beleillik egy sorba: a kordonbontó párt ma tüntetéseket tilt be ugyanott, ezt nem csak az ellenzék látja. S ha el lehet hallgattatni egy ellenzéket, mert az kulturálatlan, mit lehetne megtenni egy egyenesen alkotmánylegázoló kormánytöbbséggel?
politologus 2018.12.11 16:43:37
@rallus: Megértük, hogy a konzervatív is "ballib" lett. Ballib egyébként nem létezik, vagy ritka, a két fele nagyon üti egymást. Politikai ideológiák nem minősítő bemondásokkal születnek.
Kisebbségi csoportok teljes jogfosztása, kriminalizálása, a kritikus hangok elfojtása, az egypártrendszer bebetonozása - egyszóval az autoriter kormányzás kialakulása nem forradalommal jön el, hanem egészen apró lépésekkel. Ezek közül az egyik a választók érzékenyítése, pontosabban érzéketlenné…..
politologus 2018.12.09 13:21:16
@szepipiktor: te a kérdést teszed fel, hogy mik között nincs különbség, én pedig állítom, azért van egy finom különbség sértésre alkalmas dolgok kimondásával óvatoskodás vagy óvatoskodásra intés, és a a szándékos, nyílt sértés, esetleges uszítás között. Az tény, hogy a szélsőségeitől mindenki szenved, ez oldalfüggetlen (mégis milyen elterjedt, hogy az oldalak egymás szélsőségeseinek felemlegetésével mószerolják a mérsékelteket).
politologus 2018.12.09 13:25:33
@erkölcsi hulla: És ha korábban ok nélkül nácizott valaki valakiket, akkor újabb ok lévén már ne tegye? Csak nézd meg, mi telik pl. a kormánypropagandából, melyik elemére nem lehet rámondani, hogy csak erre telik?
Bumeráng Elárvult ellenzék 2018.12.03 20:01:06
A magyar társadalom politikai-társadalmi cselekvőképessége megszűnt. Teljes mértékben. Természetesen megannyi más tényező mellett ebben jelentős szerepe van az áprilisi választások eredményének, a Fidesz hatalmas győzelmének, az ellenzék politikai és morális csődjének, viszont az eredményen, hogy…..
politologus 2018.12.04 21:20:14
@ulpius66: A fékek és ellensúlyok rendszere viszonylag jól mérhető, de a hírolvasó ember érzésből is tud valamelyest következtetni állapotára, hiszen azok a jó régi zsíros pl. számvevőszéki jelentések hetekig tematizálták napihírekkel a közéletet arról, hogy az állam milyen rossz gazda. Szóval pl. hány törvényt küldött vissza a közt. elnök, semmisített meg az Ab, hány esetben marasztalta el az ÁSz az állami szerveket a rossz gazdálkodás miatt, hányból hányszor marasztalta el a bíróság az állam valamely szervét, indult-e ügyészségi, parlamenti vizsgálóbizottsági, ombudsmani stb. vizsgálat a kormányzat vagy a kormánypárt döntései, érdekei ellen, hogy szuperál a kormánypárt belső ellenzéke, van-e rendes elnökségért versengés. Végül legfőképpen persze, amúgy milyen a rendszer felépítése, állapota, melyik intézmény mennyire tud független lenni a kormányzattal szemben,. Ebben voltak változások 2010 után és óta több lépcsőben, hát, mit ne mondjak, nem az ellensúlyok elismerésének és megerősítésének irányában, a csudába, no, véletlenül így esett, és most nyugodtan sajnáld azokat a szerencsétleneket, akik ebben még rendszerszerűséget is látnak, aztán a dolog miatt még a szemöldöküket is összevonják, az áldójukat hát...
politologus 2018.12.04 22:13:22
Akkor Éheslónak gyorsan: European Social Survey-kutatások. politologia.tk.mta.hu/trendek-a-magyar-politikaban-2 kötetben (ott a pdf is) Róbert-Szabó-tanulmány, a 6. ábra elég kifejező az intézményesült aktivitásról, és ezek az állapotok borzasztó lassan változnak.
sörfigyelő Hazafi 2017.12.08 10:37:06
Illat: gyümölcsös Hab: sűrű, kemény Szín: borostyán  Az APA sörök jellemző malátás édességét sikeresen kerülte el úgy, hogy a másik végletet az IPA irányba történő elhajlást is megúszta. A minőségi és kellő mennyiségű alapanyagok és a gondos gyártásellenőrzés alapozza meg ennek a átlag feletti…..
Beállt a teljes agyhalál a kormányoldalon. ..
politologus 2018.09.08 20:38:14
Ilyenkor nem árt öt perc ismétlés a nyelvrokonságról: zanza.tv/magyar-nyelv/nyelvtortenet/nyelvrokonsag
Már a címlap is mutatja azt az egyszerű tételt, hogy a nyelvrokonság nem jelent néprokonságot, az identitás meg kurva messze van mindkettőtől.
Annak, aki szereti a vélemények és értelmezések szabadságát, sokféleségét, minden sajtótermék eltűnése rossz érzés. Mindig csodálkozom azokon, akik képesek kárörvendeni akkor, amikor valami megszűnik - legyen az akármilyen politikai oldalhoz tartozó -, ami korábban létezett, ahol emberek írtak,…..
politologus 2018.08.19 13:49:10
@6.Lenin: Ugyanezt leírtad volna az államszocialista rendszer kiépülése után is? Ugyanígy lehetett volna vélekedni akkor is, győztek az erősek, a jobbak, az élcsapatz, új világot épít, sok az ellenség, de kevesebb lesz stb.
Amíg szabad választások vannak, nincs az előző rendszernek vége (és ezt liberális demokráciának hívják, nem csak a liberálisok, és tök mindegy, Orbán hogy hívja, mert ő csak egy politikus), most is az tart, bár az valóban rendre vitatott, mi egy politikai rendszer "terjedelme".
politologus 2018.08.19 14:11:02
@6.Lenin: Csak azért ne feledd, hogy ha áll, amit írsz, a Fidesz sem lehetne ott, ahol van, hiszen korábban volt "elbukott" is, aki "nem tudott jobbat kínálni". És ha akkor őket kiszorítják, akkor ma nem lenne módod örömködni az ő sikerükön és mások bukásán. Az elbukottak előtt nem zárulhat be kapu, és látod, nekem, akit te a hiteltelenségtől féltesz, eszembe sem jutna ilyesmi, hogy kapukat zárjunk be az nem uralmon lévők előtt. A rendszerváltozás vagy rezsimváltozás nem jelenti azt, hogy "a jók" jutottak uralomra, éppenséggel a rosszak is uralomra juthatnak, és elég sok eleinte ünnepeltet később csúnyán elüldöztek. Az autógumit hoznám neked példának: nem a rosszaságot jelenti a kopása, vagyis a folytonos cserélődés, és természetesen a kicserélődés, hanem éppen egy folyamatos minőség fenntartása a cél (a nehezen kopó, kemény gumi nem lehet jó tapadású). Ezért bocsáss meg, de én egy rendszer "jóságához" hozzászámolom a leválthatóságát is, és ha az a rendszer ez ellen dolgozik, amint a Fidesz teszi folyton, és a Te érvelésedből láthatóan aztán tényleg azt teszi, akkor szerintem az a rendszert lerontja. Ha nem így vélném, szerethettem volna az államszocialista rendszert is (hiszen mennyire megérthető a sok ellenség, meg a nagy célok, meg az új világ, meg az ellenzék felszámolódása), de nem szerettem, azért ma furán élem meg, ha másoknak egyre jobban tetszik az a módi. Persze lehet azt mondani, és ez fő mantra (ez sem új a töriben), hogy csak az ellenzék béna, ez azonban lehetetlen, amíg a politikai piac egészséges, ha pedig beteg, akkor azt a kormánytöbbség állította elő.
politologus 2018.08.19 14:22:47
@6.Lenin: Ez úgy nagyjából rendben van, viszont szerintem ne ítéld meg mások ideológiájához tartozásának igazságát vagy hazugságát. Én elhiszem, hogy a régi liberálisok nem voltak liberálisok, a szocialisták nem szocialisták és a konzervatívok nem konzervatívok, és így tovább. Viszont azt nem hiszem, hogy épp az általad említettek lennének hazugok, a Fidesz meg nem, hiszen lényegében utóbbi mögött aztán tényleg nincsen semmi ideológiai mérce, ami alapján megítélhető lenne. A régi Fideszre még rámondanám, hogy konzervatív, és ha azt megtehetném, talán véleményezném a többi liberalizmusát vagy szocializmusát, de a mostanira nem tudok rámondani semmit (csak sok jelzőt), a legnagyobb megítélhetetlensége miatt viszont torz az hazai "érték-térkép".
Már az ellenzékiség látszatát sem akarják fenntartani, nem a szavazók, hanem a Fidesz kedvét keresik...
politologus 2018.07.22 12:53:51
@Európai téridő: Az eszedbe sem jut, hogy itt létező érvek vannak? Hogy helyesek-e, nem tudom, de érvek, amelyekben annyi ráció mindenképp van, hogy a történelemben láttunk már ilyet.
Most a választási csalás gyanúját vesszük elő, mert abban aztán jöttek a bombasztikus hírek. Könnyű hitelt adni ilyesminek, mert a veszteseknek ott az érzelmi megrázkódtatás, s emellett volt egy olyan érzésük a választás előtt, hogy a kormány támogatottsága gyengül, a hallott-olvasott vélemények a…..
politologus 2018.04.13 13:59:33
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ismerős érv, mondani könnyű, ki kell próbálni. A blogon van egy cikk arról, hogy milyen nehéz egy helyi pártszervezetnek eltartani magát, akár csak egy helységbérletet állni, és nem fizeti se valakinek a politika által osztott állása, se egy Simicska vagy Mészáros szintén közpénzből.
politologus 2018.04.13 14:02:37
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a legutóbbi látványos eset a "plakáttörvény" elfogadása.
politologus 2018.04.13 14:11:00
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha nekem mondod, ez a poszt sem csalást nem kiált, sőt, pont fordítva.
A másik: függő helyzetű emberek szavazásra kapacitálása elég régen létezik, a történelemben visszább menve is, és mai rendszerünkben is. Igen, nehezen ellenőrizhető, de attól még létezik, a fenyegetőzés is elég sokaknak. A városokban a dolog nem jelentős, kisebb falvakban bizony van mód figyelni, ki volt, s kiké lehet az a fősodortól különböző szavazat, a gyanú már mehet is listára.
Nemrég írtam a rendszerváltás óta készült legjobb magyar filmekről, most még nagyobb fába vágom a kiskésem, minden idők legjobb magyar alkotásait gyűjtöm össze. Mielőtt beleugranánk a listába, szükséges tennem néhány disclaimer-t, elkerülendő az elkerülhetetlent, ha egy mód van rá, legalább…..
politologus 2018.04.12 20:36:37
             A szánalmas kis doktoriját is elég érdekes módon megszerző Schmidt Mária megtámadta a CEU oktatóit. Az "árulólistán" ott szerepel Barabási Albert-László az MTA külső tagja.    Barabási Albert-László  leginkább skálafüggetlen hálózatokkal foglalkozik. Nem politikával, hanem kibaszott…..
Fotó: budafokteteny.hu   Szerző: Lukácsi Kriszti Sebes Gábor a budafoki bukta és az országos nagyarányú Fidesz győzelem után tollat ragadott és megírta, hogy mennyire örül annak, hogy győzött a Fidesz, de jajaj, szörnyű, hogy mennyire korrupt a rendszer és bizony ezáltal a nagyfokú korrupció…..
Más írás jönne, de most a vasárnapi választás előtt hadd osszam meg veletek néhány csalódásomat. Ha ma még nem voltál szavazni, sürgősen menj el vagy most, vagy e poszt letudta után, mert ha van valami lemaradás, amit nekünk, magyaroknak be kell hoznunk, az a részvétel. Kezdjük épp a választási…..
politologus 2018.04.10 20:25:11
@Európai téridő: Mondjuk úgy, hogy mindkettő, és akkor senki sem sértődik meg.

Tölgyessy egyrészt említ történelmi párhuzamokat, másrészt folyamatként láttatja a történéseket, szól trendekről, a modernizáció folyamatáról, az átmenetekről. Ez utóbbi fontos tud lenni akkor, amikor például a demokrácia állapotáról szólunk, másként látni pusztán leíró szempontból, mint az átmenet részeként.
politologus 2018.04.11 15:52:50
@Európai téridő: Például amikor szól Deákról, Bethlenről stb. Megtalálod, de hogy jók-e a megállapításai, azt nem tudom.
politologus 2018.04.12 15:26:09
Mémvideó-sorozatunk harmadik részében részletet láthattok a Banánköztársaság című filmből. A cél az, hogy szórakoztassunk titeket a kampány alatt, de nyugalom, jönnek komoly írások is, folytatódik a demokrácia-diktatúra párosának boncolgatása, és egy a választással kapcsolatos írás is várható. Ha…..
2010 már szinte mindenki szerint szakaszhatár volt a magyar demokrácia történetében, és azt is közmegegyezés övezi, hogy azóta (vagy 2014 óta) ez a demokrácia már nem azonos az előzővel. A demokrácia sérülését és diktatúrákat kiáltókat divat volt alázgatni politológusok részéről, e jelenséget…..
politologus 2018.04.01 12:10:41
@arturdent: Persze jó lenne minden átlagemberhez eljutni, de ezt az olvasókra is bízom: a poszt szűri a tudományos szöveget, példákkal illusztrál, Ti tovább szűritek, és akkor befogadhatóbb lesz.
Mémvideó-sorozatunk második részében részletet láthattok A három óriásplakát Ebbing határában című filmből. A cél az, hogy szórakoztassunk titeket a kampány alatt, de nyugalom, jönnek komoly írások is, legközelebb a mi demokráciánkról vagy diktatúránkról. Az előző mémvideót ide kattintva nézhetitek…..
Török Gábor minapi Magyar Narancs-interjújában rendben végigvette, hogy miért nem valószínű az erősebb ellenzéki együttműködés. Véleményének összefoglalója az Index cikke alapján: " egyre jobban látszik, hogy egyik párt sem igazán érdekelt a széles körű koordinációban: az MSZP-nek már 5 jelölt…..
politologus 2018.03.21 20:18:29
@nick papagiorgo: Az önkormányzati választások kapcsán főleg a polgármesterek választására gondolok. Az önkorm. választásoknál a személyre szavazás a pártok helyett inkább idea, mint valóság: falvakban van ilyen, de már egy kisvárostól felfelé "pártos" a magyar szavazók választása. És nem csupán polgármesterek, hanem a képviselők esetében is! Az alapszituáció akkor is ez, ha vannak kivételek. (Hallottam pl. olyat, hogy egy fideszes jelölt hölgy nyakába vette a kis körzetét, és egy éven át gyakorlatilag házról-házra járt, ismerkedett, kérdezett, kampányolt - és megdöbbentő fölénnyel győzte le riválisait. Ám az ilyen nagyon ritka.)
Az önkormányzati választás éppen a személyek miatt fontos, mert a választói közelség, és a közvetlen választás ethosza szépen adott.
Amire én gondolok megegyezési alapként, az a polgármesterek támogatása, jelölése, vagy az ellenzéki pártok között ellenjelölés elhagyása. Szerintem több ellenzéki párt borzaszatóan szeretne egy saját polgármestert, akárhol is, a pártok szívesen villognak a sikeres polgármesterekkel.
Új sorozat indul, hogy szórakozzatok egy kicsit a kampány alatt: a magyar politikához kapcsolódó mémvideókkal jövünk. Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot! Follow @Politologus..