Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szkv

0 bejegyzést írt és 244 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves barátaim, kollégák, bajtársak! Tisztelt szerzők és olvasók, jelenlegi és exkatonák, rendőrök, határőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, bévések, titkosszolgák és szimpatizánsaink! Hajdani és jövendőbeli fegyveresek!Mindenféle általános fennforgások és…..
Szkv 2011.12.28 19:23:11
@_Nyuszi:

42 év után. Most már Nyugdíjas
Szkv 2012.01.12 13:03:10
@estván:

Szombathelyi HŐR Kerület egyik őrsön HŐR Hallgatók voltak csapatgyakorlaton.
Az egyiknek Halgató volt a vezeték neve.
néha előfordultak vicces események.
Egyik Ht kötelékrendezésen így szólt Halgató hallgató miért hallgat?. Kezdetben nem akartuk elhinni hogy ez a neve, de mire letelt a csapatgyakorlat ideje már megszoktuk.
Szkv 2012.01.14 07:09:35
@Kelempájsz:

Az őz pörkölt után nagyon jó és utána nassolgatni egy kis "sült gesztenyét". De még "ízletesebb" ha a két lábon járó törvénykönyv (Haynau elvtárs) is jelen van de civilben.
Az egykori határőrökhöz intézett, a határszolgálat kapcsán felvetődő leggyakoribb kérdés mindig az, hogy fogtak-e igazi határsértőket. Bizony fogtak, többet is, elvégre ez volt a feladatuk. Az alábbiakban Kelempájsz barátunk (akit a Milstoryblogon szólíthatunk egyszerűen csak…..
Szkv 2011.09.22 07:10:24
@Kelempájsz:

10-des elvtársnak jelentem hogy 2011 09 21-én 13.50 h kor Nagycenk határában tiltott cselekmény elkövetésére vetemedtem. Sopronból Szombathelyre közlekedő vonat ablakából lefényképeztem egy Osztrák katonai őrbódét. Az elbírálásnál szíveskedjél figyelembe venni aszt a "súlyosbító" tényt, hogy elkövetés súlyával, annak következményével tisztában voltam.
Nedecz története valóban nem mulatságos, viszont annál tanulságosabb. Mellesleg nem tudom, hány olvasónkra fogtak már töltött fegyvert. Akárhányan vannak is, megerősíthetik, hogy kevés kellemetlenebb érzés van a világon. És úgy érzem, azzal a véleményemmel sem vagyok…..
Szkv 2011.12.13 07:25:48
A történet nem katonaként történt velem de, bizonyos szálak kötődnek hozzá.
Éjszakai szolgálatban voltam egy Vas (VAZS) megyei kisváros vasútállomásán mint forgalmi szolgálattevő. (Forgalmista) Budapestről érkező gyorsvonatról leszálló utasok közül bejött hozzám érdeklődés céljából egy utas. Mikor a kérdésére válaszoltam és megköszönte a felvilágosítást.Ami ez után következett az nagyon meglepett, főleg az amit táskájából elővett. Amely egy hivatalos irat volt, "saját" halotti anyakönyvi kivonatát mutatta meg.
Kérdezem tőle hát eszt hogyan sikerült össze hozni.
Tudja ennek egy hosszú története van de röviden elmesélem.
1956-ban Budapesten a Corvin közben harcoltunk. Amikor már láttuk hogy esélyünk sincs a győzelemre fegyvert, katonaigazolványt és minden más amit gyorsan ellehetett dobni eldobtuk és meg léptünk.
A papírjait valaki összeszedte vesztére, mert egy razzia esetén a hatóság megtalálta nála és nem foglalkoztak azzal hogy kié az igazolvány és egyéb dokumentumok, bevitték és rövid időn belül kivégezték. Az iratok valódi tulajdonosa közben elhagyta az országot és a repülő műszaki végzettségét más országokban gyakorolta.
Amikor a rendszerváltás megtörtént és újra haza jöhetett akkor szembesült azzal hogy őt "kivégezték" és a neve szerepel a Terror házában a kivégzettek között. Felkereste a testvérét aki átadta a fent említett Halotti Anyakönyvi kivonatot.
Elmondása alapján közel félévbe került mire a hatóság újra "Élőnek" nyilvánította.
A katonaembert békeidőben megkörnyékező kihívások között (az unalom, az alkohol és az idióta elöljárók mellett) feltétlenül meg kell említenünk a hideget. Mindannyian fáztunk már őrszolgálatban, reggeli tornánál vagy akár a körletben is, de biztos vagyok abban, hogy…..
Szkv 2011.11.24 08:51:59
@Kelempájsz:

Az időjárási viszonyok nagyon sokszor keserítették (Ma is és mindenkinek akiknek a szabad ég alatt kell a szolgálatot, munkát ellátni) a HATÁRŐRÖK életét.
Minden HATÁRŐR aki olyan helyen szolgált ahol ki volt építve az Sz100-as, megtapasztalták aszt amikor vihar idejére ki volt kapcsolva. (Villámlások miatt bejövő jelzések végett.)
Ilyenkor a belszolgálat, és a gk vezető kivételével mindenki kint volt zárni.
Zárást be vonni csak a vihar elmúlta után kiküldött nyomos járőr nemleges jelentése után lehetett és ez a szabad idő rovására ment.
A kint lévő járőr ilyenkor nem kapott váltást, mert nem volt kivel.
Nem hiába énekelték aszt hogy SZÉP ÉLET A KATONA ÉLET CSAK NEHÉZ A VISELET.
Szerintem ebbe az idézetbe hogy NEHÉZ A VISELET beletartozik minden olyan, ami a katona sorsát megkeseríti.
De kibírtuk.
Az a szociológusok és pszichológusok dolga, hogy elmerengjenek azon: vajon miért ivott a sorkatona többet, mint - tőle máskülönben alig különböző - civil kortársai? A társaság teszi? Az összezártság? A macsóság? Közösségi elvárás lenne? Menekülés? Frusztráció- és…..
Szkv 2011.02.11 11:44:42
@Kelempájsz:

Mivel, "Hajnaú rém uralma" megszűnt már én is bátrabb lettem.
Azt már többször mondtuk (és írtuk), hogy a határőrszolgálat tényleg élesben ment, és ezt komolyan is gondoltuk. Egy átlagos katona a lőtereken kívül nem nagyon hallott lövést, míg a határőröknél ez nem számított rendkívülinek. Kelempájsz tovább írja a milstoryblog…..
Szkv 2011.12.04 16:21:16
@Lt Colonel:

Igen a fegyelmi tiszt beosztás létezett a Belügyi szerveknél. ( Most is van)
Polgári életben is minden munkahelyen van olyan beosztás amely fegyelmi dolgokkal foglalkozik, csak más megnevezése van. Pl Balesetvizsgáló, Munkavédelmis (Nem egy hálás beosztás), stb.
Nem kell ahoz fegyveres testületnek lenni hogy valaki valamilyen fegyelem sértést kövess el. A munkahelyi körülmények és az elvégzendő feladatok meghatározzák hogy ki milyen szabály, fegyelem, munkavédelmi szabály sértést követ el.
Az elkövetés mértéke befolyásolja a kiszabható fenyítés, büntetés mértékét, és ez lehet az élet bármely területe.
Nem részletezem tovább mert eszt te jobban tudod.
Itt minálunk a Milstoryn is volt már több olyan poszt, amely az éjszakai őrséggel foglalkozik; azzal a furcsa érzéssel, amikor az ember ott áll a töltött fegyverrel a nagy semmi közepén (legalábbis úgy érzi…), s az addig megszokott környezet egészen új arcát mutatja az olykor…..
Szkv 2011.12.01 20:08:11
@Adani:

Temetői történet:
A történetnek valós alapja is lehet, mivel a Győr---Celldömölk vasútvonalon van egy megálló, amely a temető mellet van.
Fénysorompó fényei a temető előtti útra adják a megfelelő jelzést.
De hogy érdekesebb legyen a helyzet, egy gyalogút vezet át a temetőn.
Na itt aztán történhet sok érdekes eset, főleg éjjel.
Szkv 2011.12.02 07:25:11
@estván:

Meg lehet tudni hogy mi volt a kapcsolat tárgya, amiért a rendőrséggel kapcsolatba kellet lépni.
Biztos vagyok benne, hogy sorkatonai szolgálatának ideje alatt mindegyikünk adott több-kevesebb konyhaszolgálatot, ami alatt megismerte a címben szereplő épületet kívül-belül. Estván most az ezzel kapcsolatos emlékeiből szedett össze egy csokorral. Tehát: első szakasz, első raj!…..
Szkv 2011.11.29 06:29:47
@estván:

Az őrsökön több szempontból is nyugodtabban fogyaszthattuk el a kaját.
Létszámunk amely 60 sorozott HATÁRŐR és 4 hivatásosból állt, továbbá az étkeztetés ideje nyújtott volt, így nem kellet futószalag szerűen rohamba enni.
Természetesen ott ahol több száz katona élelmezését kell megoldani, ott nem lehetett olyan körülményt biztosítani mint egy kis létszám esetén.
Reggeli 05--09, ebéd 12--14, vacsora 16--20 óra között történt hogy a ki, bejövő járőrök, pihenő időt kezdő HATÁRŐRÖK is asztalnál tudjanak enni.
Élelmezési ellátmányunk napi egy főre megállapított, honvédséghez és a HŐR kerületnél szolgáló katonákhoz viszonyítva magasabb volt.
Azok a járőrök akik 22--06 h között legalább négy órát szolgáltak ( Egy szolgálat 8 óra volt, de ettől lehettek eltérések) azok külön élelmezési pótlékot kaptak, amely téliszalámi, gyulai kolbász stb formájában kaptak meg.
Szakácsok igyekeztek a lehető legjobban főzni.
Kaja időszakban felváltva mentünk enni, azért hogyha közben jelzés (Riadó) lett volna, akkor nem kellet abba hagyni az evést, kivétel volt a razzia riadó de ez szerencsére nagyon ritkán fordult elő. Valamennyi bajtárs (fegyver nemtől függetlenül) tudna mesélni a félbe hagyott ebédről.
Azok a HATÁRŐRÖK akik a szolgálat végett nem tudtak, a meghatározott időben részt venni az étkeztetésben, azok külön hideg élelmezést kaptak, amely hetente legfeljebb kettő esetben fordult elő egy HATÁRŐRNÉL.
Kivétel volt a razzia riadó, vagy a megerősített szolgálat.
Szkv 2011.11.29 12:57:06
@Kelempájsz:

Igaza volt a pk-nak.
Haynau elvtárs meg mondta hogy az ellenség alattomos módon igyekszik beférkőzni és olyan alattomos gaztettekre is képes, hogy ehető gombának álcázva mérgező gombákat termelnek az erdőben és így teszik a HATÁRŐRT szolgálat, valamint harc képtelenné. A szolgálat és harcképtelenség mértéke nagyban függhet az elfogyasztott "ellenséges" gomba mennyiségétől. Csak egy példa: A gonosz mostoha is ragyogó szép piros almával mérgezte meg Hófehérkét.
Most már értem, hogy amikor hozzátok látogatott Haynau elvtárs és a kaputól az ügyeleti szobáig több száz évet oszthatott volna ki.
Most már nem is jegyzem a bevallott "bűneidet" mivel fejben már meg jegyezni képtelenség és füzetet nem veszek, mivel Hőrmanon az egész erdőt le kellene tarolni, de én eszt nem akarom.
Kelempájsz kolléga mai posztjában erősen nosztalgikus (és bizony egy kicsit szentimentális) húrokat penget, de az vesse rá az első követ, aki nem tud olyan katonaemlékeket előkotorni a memóriájából, amelyek első körben nem az ideges borzongást, hanem a jólesően sajgó…..
Szkv 2011.11.27 15:59:04
@Kelempájsz:

Fiukat a katonaság és fegyverek, lányokat a katonák felől szoktak érdeklődni.
Mi is kiszoktunk menni a toronyi iskolába.
Bemutatót tartottunk a nyomfektetésből, hogy mikor milyen nyom keletkezik, normál előre, hátra menet alkalmával, valamint ha valaki valamit, vagy valakit (Másik személyt) cipelt a hátán.
Meg mutattuk hogy hogyan lehet egy nyom méretéből kiszámítani hogy a nyomot hagyó személy hányas cipőt viselt.
Centit külön nem vittünk mert az öreg korunkban, ha nem is hivatalosan, de alap felszereléshez tartozott. Egyszer az egyik lánynak feltűnt hogy a centi mindig rövidebb lesz és meg kérdezte az okát.
Válasz: Ennyi napunk van még a HATÁRŐRSÉGNÉL.
Értem mondja a leány. Hát akkor ti öreg katonák vagytok.
Jó időben kutya és lovas bemutatót szoktunk tartani számukra.
Az akkori iskolások, (37 évvel ezelőtt) főleg a nyolcadikosok közül, lehet hogy vannak akik már nagyszülők, mivel az idő nem csak felettünk jár el.
Szkv 2011.11.29 08:03:44
@Bigjoe(HUN):

Tudod hogy a cserkészek hogyan köszönnek.
LÉGY RÉSEN.
Kissé ittas ember aki már járni is alig tudod meg hallja a cserkész köszönést, de az állapota végett félre értette, a következőre.
LÉGY RÉSZEG.
Mélyen elgondolkodott már amennyire képes volt a gondolkodásra.
Legyek részeg, de hiszen már az vagyok.
Az első, laktanyából hazaküldött levelezőlap ürügyén BigJoe megemlékezik az első benti napokról, majd az ugyancsak első, könyves eltávról.  A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod! ..
Szkv 2011.11.19 19:45:07
Bevonulás 1974 07 04. Gyülekező és elosztás, Szombathely MÁV járműjavító kultúrterem.
Eskü Szombathelyen a Jókai park előtt 1974 08 06.
Első eltávozás 1974 Augusztus utolsó hétvége. (Péntek 12 h-tól, Vasárnap 20h-ig.)
Századonként két lépcsőben mehettünk el.
Akkor még a kimaradási, eltávozási kis könyv nem volt rendszeresítve.
Számunkra Szabadságolási--Eltávozási Engedély forma nyomtatvány volt rendszeresítve, amely a Vasúton illetve a Volán helyközi járatain 66%-os kedvezményes jegyváltására adott lehetőséget. Mi még nem kaptunk ingyenes utazási lehetőséget.
Hazaérve a lakhely szerinti illetékes tanácson bekellet jelentkezni, majd a vissza utazás előtt kijelentkezni, amelyet aláírással és pecséttel igazoltak.( Valamikor 1975 év elején meg szüntették) A kettőt egyszerre nem lehetett, mert ha közben valamilyen ellenőrzés történt (Pl Rendőri) máris kiderült a turpisság. (A Tanácsi dolgozó is ellett marasztalva)
Szigorúan, nyomatékosan felhívták a figyelmünket hogy az eltávozás illetve a szabadság ideje alatt a POLGÁRI RUHÁT FELVENNI SZIGORÚAN TILOS.
A szabadságos papírra külön sorban nagy betűkkel fel volt tüntetve.
Visszatérés alkalmával a Laktanya (Vörös Bika Szálló) kapunál szigorú ellenőrzés, főleg az alkohol bevitelét ellenőrizték. Akinél találtak annak a kiképzés végéig (1974 Október vége) nem kellett a kimenő ruhát felvenni.
Volt rá példa, amit nem részletezek.
Számomra a kiképzés végéig háromszor volt szerencsém eltávozásra menni.
Katonatörténetek 313. - Riadó 2011.11.07 08:00:00
A repülősök és a buffosok közötti antagonisztikus ellentét, a haderőnemek értékrendje közötti különbözőség, továbbá Szögyi bajtárs közismert stílusa garancia arra, hogy még egy ilyen rövid történet is, mint a mai, alkalmas arra, hogy a dicsőséges Október novemberi…..
Szkv 2011.11.14 13:07:40
@Lt Colonel:

Köszöntelek.

Nálunk a riadó meghatározott "norma" ideje három perc volt. Ha nem ment, vagy a "sumákolás" történt, akkor gyakoroltuk.
Ilyenkor a razzia riadó lett elrendelve. Alaphelyzetben "csak" a riadó csoportba beosztottak kellet kivonulni.
Riadócsoportba történő beosztás a szolgálat szervezés után történt, ami nem jelentett külön szolgálatot, csak készenlétet arra az esetre ha riadó (Jelzés) történt.
Riadócsoportba az ügyeletesek, szabadnaposok és a szakácsok kivételével mindenki beosztásra került és ez független volt attól hogy a kijelölés, szolgálat előtti vagy utáni illetve pihenő időalatti időszakban történt a riadó.
Megvolt határozva hogy amikor az Sz100-as valamelyik szektora jelzett, akkor kinek hol kell a zárási helyet elfoglalni. 17 h-kor parancs kihirdetés után mindenki megkapta hogy mikor és hol kell a zárásban, vagy az üldözőcsoportban részt venni.
Sajnos voltak olyan bajtársaink akik esős időben igyekeztek kimaradni a kivonulásból amelynek az lett a következménye hogy gyakorlás de az már razzia riadóval járt és azon a szabadnaposoknak is rész kellet venni.
Eszt neveztem akkor és most is hogy "álbajtársiasság". Nézőpont kérdése is lehet.
Szkv 2011.11.14 16:00:52
@Kelempájsz:

Létszámunk végett (Ki szivárogtatok egy hadi titkot 60 fő) nem kellett minden alkalommal razzia riadót végre hajtani.
Sajnos volt olyan ugrásunk is, amikor a kettes kapunál lévő járőr adta be a jelzést, mert a kint lévő járőr csoport valamelyik tagja számára nem volt szimpatikus, hogy meg futtassa.
Az Sz100-as és a Határ közötti kicsi távolság (500 m)miatt agy épületben külön csoport volt kihelyezve.
Kettő járőr éjfél előtt volt szolgálatban és kettő pihenőben bent az épületben, majd éjfélkor váltás.
Ha irányukban történt a jelzés, akkor az egyik járőrnek aránylag nagy távolságra el kellet futni. Ebből adódott az amiért egymást nem éppen bajtársi módon "szívatták". De mivel oda vissza alapon történtek az ilyen események ezért nem derült ki, ami nagy szerencséjük, mert hadbiróság nélkül nem úszták volna meg.
Amikor már fény derült az eseményekre, akkor már nem lehetett őket felelősségre vonni őket, mert közben leszereltek. Az egész egy elszólás alkalmával derült ki és már nem csináltak belőle ügyet. A Pk nem adta tovább Haynau elvtársnak.
Szkv 2011.11.16 20:26:18
@Lt Colonel:

Szevasz bajtárs.
1975 március 28-án nem mindennapi riadóban volt részünk. Történet ott kezdődött, hogy egy helybéli lakosnak engedélyt adtak a rendszeren belül az út menti árokpart kaszálására. Tapasztalt gazda lévén tudatában volt azzal hogy az előző évi száraz füvet le kell égetni.
Időjárás szinte minden szempontból ideálisnak tűnt, szélcsend száraz idő.
Derék jó ember az égetést elkezdte és hogy határrendsértés ne következzen be, ezért a határ felől gyújtotta meg a füvet. A tűz végezte a dolgát és amikor már az égetendő terület végére ért, az emberünk bevonult a helyi kocsmába.
Ekkor még sem ő, se mink nem sejtettük hogy milyen események fognak következni.
Az őrs ügyeletes izgatottan közölte, hogy sürgősen hívjam vissza az egyik járőrt, aki jelentette hogy tűz van a szolgálati szakaszán és átterjed Ausztriába. Ekkor került sor a nem mindennapi riadóra. Szabadnapos és szabadidős katonák (8 fő) egy őrvezető vezetésével, fegyver nélkül kiküldtem a helyszínre tűzet oltani.
Közben a járőr értesített arról hogy a tűz egyre nagyobb területen ég amelyet a kiküldött katonák már nem tudnak eloltani.
A hivatásosok az őrsellátó kivételével Szombathelyen voltak. Az őrsellátót értesítettük az eseményekről aki azonnal átvette az irányítást és vele a helyszínre kimentünk. Kint a helyszínen ért bennünket egy nagyon forró meglepetés. A tűzoltására kirendelt katonák a műszaki záron átmentek és Osztrák területen oltották a tűzet.
Mivel határrendsértés történt ezért a kihallgatás és jegyzőkönyv felvétel sorozat indult el.
Végül 1975 04 04-re meg hirdetett amnesztia rendelet mindenkit felmentett a felelősségre vonás alól, mivel nem szándékosan történt az Osztrákok elleni tűz "akció".
Estván barátunk ma a családjában fennmaradt legrégebbi katonatörténetet adja közre. Ha emlékezetem nem csal, talán ennyire még nem is utaztunk vissza az időben a Milstoryblog hasábjain.  A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!..
Katonatörténetek 312. - Bukottak 2011.11.04 08:00:00
Ahogyan azt már többször is megállapítottuk, az őrszolgálat kimeríthetetlen forrása a visszaemlékezéseknek. Hát még ha egy profi (hogy úgy mondjam: főállású) őralakulat hétköznapjaiból csemegézünk, ahogyan azt ma BigJoe teszi. A kolléga nem adja alább: az erős nyitás…..
Szkv 2011.11.05 19:38:54
Lebukás veszélye nem csak a katonaságnál állt fenn.
Még ipari iskolás koromban szintén egy piros téglával burkolt épületben laktunk.
Nevelő tanárunk oktatott bennünket hogyha valahol, valaki megkérdezi hogy hova tartozunk akkor megtudjuk mondani. MÜM 400-as ipari iskola és kollégium. egy hét eltelte után vissza kérdezés. Kórusban mondtuk a betanultakat, csak egy kis kiegészítéssel, amely a következő módon hangzott. Kollégisták vagyunk a vörös bika kollégiumban.
Nevelő tanárunk arc színe igencsak pirosodott a nem várt választól, majd a következőket mondta. Ti még csak bika növendékek vagytok és folytatta a mondókáját aminek mi nem nagyon örvendeztünk. Addig kimenő és eltávozás nincs amíg nem veszitek komolyan a "tananyagot".
Igyekeztünk komolyak lenni és meg kaptuk a kimaradást.
Portásaink fegyver nélkül szigorúbbak voltak bármelyik katonai kapuszolgálatnál. A portán olyan holmit, árut, amely szeszt tartalmazott nem lehetett, mivel a "szimatuk" ezer szondát is megszégyenítettek volna. No de azért voltunk diákok hogy a szakma mellet mást is tanuljunk, illetve fel készüljünk a nagy betűs életre.
Kimaradás alkalmával, amivel nem nagyon voltunk eleresztve, (hétvégén szombaton és vasárnap) ha el nem vették, ami nagyon könnyen meg esett.
Társaságunk nagy része a kimaradás lejárta előtt bevonult. Hátra maradottak feladata volt hogy a táskába rejtett sört néha bort, a kollégiumot megkerülve a hátsó oldalon lévő ablakok alatt megvárva amíg egy madzagot leengedtünk és a táskát felhúztuk.
Üres üvegeket a takarító szekrény alját felszedve rejtettük el.
Váratlan ellenőrzés alkalmával a takarító szekrény is ellenőrzésre tárgya lett.
Kollégium vezető ahogy kinyitotta az ajtót és a szekrény beltartalma, seprű, lapát nagy zörgéssel kiesett.
Az még csak valahogy megmagyaráztuk hogy miért estek ki, de amikor a nevelő tanárunknak feltűnt hogy a szekrényalja megmozdult és kíváncsi ember lévén közelről szemügyre vette a szekrényalját és megtalálta az üres üvegeket.
Eredmény kimenő és eltávozás megvonás kettő hónapig.
Az alábbi, szívbemarkoló történet főszereplője régi jó bajtársam. Bár 280 km-re lakunk egymástól, sem a földrajzi távolság, sem az elgomolygott évtizedek nem rontottak barátságunkon. Ha találkozunk, jól hátbaveregetjük egymást és nevetve idézzük fel a régi szép időket,…..
Szkv 2011.10.31 18:49:30
@szögyi:
--Legalább jó nő volt---.
Nyakas Laci énekli az egyik nótájában, Nincsen ronda nő csak a pia kevés.
Szép leszel kedvesem ha beáll a sötétség.
A Hörmani erdőben ahol a madár is egy hétre, nem három napi, való hideg élelemmel és tájolóval közlekedik, ott a fák lombtakarása mindent eltakar, minden szebbé válik.
Szkv 2011.11.05 08:48:45
@Kelempájsz:
Hogy mik derülnek ki.
Ha megmozgatjuk a Hörmani avart, talán még sok elhallgatott dolog a felszínre kerül.
Katonatörténetek 309. - Kultúra 2011.10.28 08:00:00
Úgy tanultuk, hogy a katonaságnál nem csak az állomány idomítására vannak figyelemmel, hanem érdekes és változatos kulturális behatások is érik az embert – közli Szögyi a legújabb posztja bevezetőjében, mi pedig vegyünk egy mély lélegzetet, mert igen, az következik, amire…..
Julius Jacob von Haynau táborszernagy Magyarország történelmének legsötétebb figurája, és ámbár katona volt, a Milstory hasábjain nem találkoztam még vele. Most sem róla írok, csak a nevét kölcsönzöm. Az alábbiakban szereplő Haynau tehát már egy másik korszak szülötte,…..
Szkv 2011.10.20 14:16:39
@Bigjoe(HUN):

Haynau elvtárs senkire nem fente a fogát, de aki valamilyen bibit elkövetett és aszt az elöljárói jelentették a kerület felé, akkor hamar megjelent és onnan már vissza út nem volt.
Az őrséget sose ellenőrizte, így nem adatott meg a katonák részéről hogy "bosszút" álljanak.
Szkv 2011.10.28 08:27:30
@Lt Colonel:

Szombathelyen a HŐR kerületnél valamikor 1975-ben volt egy a Győri katonai ügyészség által szervezett tárgyalás, amelyre minden őrsről bekellet küldeni három katonát.
Hogy a tárgyalás valós, vagy csak megrendezett volt az nem derült ki.
De elérte a célját, hogy a szabályzatokat és rendeleteket nem igazán érdemes felrúgni.
Az olyan ember és az lehet katona, vagy civil, aki nem igazán akarja tiszteletbe tartani a szabályokat, annak hiába hoznak akármilyen törvényt vagy szabályt.
Sajnos a Btk alkalmazása egyre inkább politikai szinezetüvé válik. De tovább nem folytatom mert itt a POLITIKÁNAK NE LEGYEN TÉRHÓDÍTÁSA TOVÁBBRA IS MARADOK A KATONA EMLÉKEKNÉL.
Tisztelettel: SZKV.
Szkv 2011.10.29 08:29:07
@Lt Colonel:

Én mindig aszt vallottam és vallom ma is, és az legyen az élet bármely területe, a beosztott annyit szeg meg a szabályokból, mint amennyit a felettesei, főnökei "eltűrnek".
Általunk sokszor megemlített "Haynau" elvtárs sem követelt többet mint amit saját magától is elvárt.
A szabályokat nem azért találták ki, hogy legyen mit felrúgni.
Elérhetőségem: Lorincz5@invitel.hu
Bajtársi üdvözlettel.Szkv.
Az őrszolgálat és az alakizás mellett a harmadik örök belső laktanyai téma a takarítás. Annó BigJoe ebbe is belekóstolt, s mai posztjában az ezirányú tapasztalatait osztja meg velünk.  A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!..
Szkv 2011.10.27 19:47:25
@Kelempájsz:

Nekünk az őrsön a "buzi köntös" volt rendszeresítve. Egyszerűbb szóval kifejezve Hálóing.
Egy előnye azért volt, a hátsó fertályon távozó gázok könnyen tova szálltak.
Nyári melegekben, de főleg éjszaka inget nem vettünk magunkra, mert a buziköntöst használtuk helyette.
A határőr szolgálatról fogalmat alkothat, aki most Kelempájsszal tart. Az alábbiakban az ő virtuális társaságában (és idegenvezetésével) felkeresünk néhány őrhelyet, és a mai állapotok szerinti fényképeken megnézzük, hol, és milyen környezetben őrizték annak idején az…..
Szkv 2011.06.05 14:01:19
@Kelempájsz:
Tetszik a beszámoló illetve, "Jelentés a szolgálat végrehajtásáról".
Remélem az "eligazításon" meghatározott menetvonalról nem tértetek le.
Egyszer vettük a bátorságot, és a társammal letértünk a kijelölt menetvonalról. Alig hagytuk el az őrsöt, máris a rövidebb irányt választottuk. az eltérés oka:Kapcsolat tartás a helyi lakossággal, ez esetben egy leány volt a "helyi" lakos.
Nem sokáig tarthattuk a kapcsolatot, mert a Pol.tiszt megjelent, és mi gyorsan tovább álltunk.
Szolgálatból visszatérve már várt bennünket, és kemény "dörgedelmekkel" magyarázta, mi jár annak aki letér a kijelölt menetvonalról. Ez esetben "csak" őt év volt kilátásba helyezve. A "kötélig" terjedő szakaszhoz "csak" a két lábon járó törvénykönyvnek volt jogosultsága.
Végül egy szigorú intelmet kaptunk, hogy a Pk helyettes barátnőjével minekünk nem szükséges a "kapcsolatot" tartani.
Szkv 2011.10.27 08:10:53
@Lt Colonel:

Szevasz bajtárs.
Kiképzés vége felé (1974 Október eleje) egy szolgálatra kivittek bennünket Kőszegre a Kiss János laktanyába, de akkor már őrsként működött.
Este megkaptuk az eligazítást és kivonultunk a FEP-től jobbra eső területre. A járőr pk elmagyarázta hogy mitől meddig tart a szakaszunk és keményen figyeltünk. Előttünk a város fényei látszottak, mögöttünk egy erdő, tele mindenféle sejtelmes hangokkal.
Egyszer a Jpk halkan mondja vigyázz jön a löket és felszólította, hogy áll ki vagy. Ellenőrző járőr jött a válasz. Már nem tudom hogy személy szerint melyik hivatásos jött. Pár kérdést tett fel hiányosságot nem találva tovább állt.Kivilágosodott mire a szolgálat letelt és álmosan fáradtan elindultuk be az őrsre, de a FEP-ig a nyomsávot leellenőriztük.
Számomra ennyi élmény, emlék van a Kiss János laktanyáról.
Kiképzés után a Bucsui őrsre kerültem és onnét szereltem le 1976 július 1-én.
Kelmpájsz bajtárssal személyesen tartjuk a kapcsolatot, attól függetlenül hogy több 200km távolságra lakunk egymástól. Én vas (Vazs) megyei vagyok.
Szkv 2011.10.27 19:35:31
@Lt Colonel:

Szevasz bajtárs.
Nagy érdeklődéssel olvasom az írásaidat, és nagyon várom hogy személyesen is megismerjünk.
Írásod alapján arra következtetek hogy amikor katona vagyis HATÁRŐR voltál már létezett az Sz 100-as.
Kiképzést valamikor 1971-ben hozták Szombathelyre a Karhatalmisták helyére.
A kiképző Zászlóalj a Kőszegi vasút felőli oldal szárnyában volt. 1974 július 4-én már én is idekerültem.
Itt jegyzem meg hogy a bevonulás napján már "öreg" katona voltam, mivel 22 évesen talált meg a katonaság, amit egy tanácsi dolgozónak köszönhetek, mivel minden felkérés nélkül intézkedett abba az irányba hogy elkerüljem a katonai szolgálatot. A teljes felmentést nem tudta elérni, de aszt igen hogy 22 évesen hívtak be.
1976-ban a kiképzést elvitték Körmendre.
Mi váltásunkra már Körmendről (1976 július 1) érkeztek az újoncok.
Az ellátási körülmények szinte, minden bevonulás alkalmával jó irányba változott, amit Kelempájsz bajtársunk is megtapasztalt.
Nálunk Haynau elvtárs az elég gyakran tartott Btk-ból felolvasást, sőt még a népi gyógymódot (Ráolvasásos) is alkalmazta.
1975 szeptember elején egy határesemény
bebizonyította hogy a HATÁRŐRNEK A SZOLGÁLAT UTOLSÓ PILLANATÁIG ÉBERNEK KELL LENNI.
Öreg katonák utolsó szolgálatában határsértő mozgás volt. Szerencsére az elfogása megtörtént. (Korzikáról hazatérő idenlégiós)
Bár a következő rövidke történet nem velem esett meg, de személyesen a főhőstől (elszenvedőtől?) hallottam, ezért merem leírni. Talán nem haragszik az illető, hogy továbbadom a sztorit, sőt ha egész véletlenül olvassa, remélem, újra derül rajta egy jót – írja Estván a…..
Szkv 2011.10.26 07:24:51
@Kelempájsz:

Én a fegyverszámot olyan titokban tartom hogy akarnám sem tudnám elmondani, mivel csak a betűkre emlékezem. BMH.....
EGYÉBKÉNT A KATONA IGAZOLVÁNYBA BE VAN JEGYEZVE.
Fegyver kiosztás az alakulótéren történt és mikor mindenki megkapta, tartottak egy eligazítást, szónoklatot hogy mennyire vigyázzunk rá, mert eszt a DOLGOZÓ NÉPTŐL KAPTUK, AKIK ELVÁRJÁK HOGY BECSÜLETTEL SZOLGÁLJUK A HAZÁT.

Most megint egy Szovjet ellenes vicc következik, ezért kérem minden folyadék használatát mellőzni.

Brezsnyev elvtárs az USA ellen atomtámadást akart végre hajtani, de ne legyen feltűnő hogy mire készül, ezért az atommagot bele rakta egy szép piros almába és útnak indult.
Már a tajgában autózott mikor észre vette hogy az alma elvezett. Visszafordult és találkozott egy pásztorral. Gyorsan megkérdezte hogy , talált e almát.
Pásztor mondja hogy igen találtam.
És mit csinált vele, kérdezte Brezsnyev elvtárs.
Hát megettem mert olyan szép piros színe volt és az alma is egészséges táplálék.
És mi történt utána kérdi Brezsnyev elvtárs.
Hát különösebb nem igazán, feleli a pásztor, csak amikor fingottam a hátam mögött egy pár település és az erdő eltűnt.
Szkv 2011.10.26 08:25:53
@Kelempájsz:

Amerikába diszidál egy orosz, majd 30 év után megengedik neki hogy egyik testvére meg látogathatja.
Az amerikai barátai fogadnak abban hogy vajon megismeri a testvérét.
Meg érkezik a Moszkvai repülő és az orosz egyenesen oda megy a testvéréhez.
Megöleli és hangosan üdvözli, szevasz Szergej 30 éve nem láttalak hogy vagy.
Az amerikaiak csak lesnek és szomorúan veszik tudomásul hogy a fogadást elvesztették.
Megkérdezik, mond, hogy ismerted meg a testvéredet.
Hát a kabátjáról amit még a nagypapától kapott.
BigJoe folytatja határőr-elbeszélésfolyamát. A mai részben olvashattok titokzatos ojjektumokról, egy még rejtélyesebb csatornafedélről, az őrszolgálat apró nüanszairól, továbbá arról, hogy hogyan kell egy lélektaktikai/pedagógiai rajtaütéssel fokozni az átlag (vagyis alvó)…..
Szkv 2011.10.15 07:54:56
@Bélabáttya:

Szevasz Bajtárs.
Hely és időpont nélkül írom a következő történetet illetve a helyszínről annyit hogy a nyugati határon történt.
Járőr pk és társ megegyeztek abban hogy a fegyverek közül az egyiket a Mafi alatt, a másikat pedig fent hagyják és ezzel egy olyan helyzet alakult ki, hogy a Mafiban történő váltás alkalmával az egyik katonánál nem volt fegyver. Megtörtént a Mafi váltás és az a katona aki lejött az határsértést, illetve hazaárulást akart elkövetni.
fel kiáltott a Mafiba lévő társának hogy én most lelépek és elindult a határ felé. Társa kezdetben hülyéskedésnek vélte, de amikor már a műszaki zárra (Vasfüggöny) kezdett felmászni, ekkor derült ki hogy nem hülyéskedésről van szó.
Mafiban lévő katona fegyvert akart használni, de nem tudott lőni, melynek oka, zár hiányzott fegyverből.
Hogy miért hiányzott a zár ?. Az a katona aki előzőleg fent volt a Mafiban és hazaárulásra készült, kivette azért hogy a társa ne tudjon fegyvert használni.
Viszont egy dolgot nem vett figyelembe, aszt a 30 mm-se rakétát amely fent volt a Mafiban, és utolsó lehetőségként kihasználva, a hazaárulási kísérletet elkövető társát hátba lőtte, melynek következtében halálos sebesülést kapott.
Bíróság részben elmarasztalta, (Fegyver csere végett) de mivel tiltott határsértést illetve hazaárulási kísérletet hiúsított meg, felmentette.

Nekem szerencsére embere nem kellet lőnöm. De ha a helyzet úgy alakult volna biztos hogy meg teszem és hogy lelkiismeret hogy szólalt volna meg bennem aszt nehéz így meg mondani.
Fegyver használat (akkori szabályokból 1974--1976) szabályaiból még mindig az emlékeimben van az a rész amely így volt leírva.
A JÁRŐR SAJÁT ÉLETE, TESTI ÉPSÉGE ELLENE IRÁNYULÓ TÁMADÁS, ILLETVE AZ ILYEN TÁMADÁSSAL KÖZVETLENÜL ÖSSZEFÜGGŐ, FENYEGETŐ MAGATARTÁS LEKÜZDÉSÉRE.

SAJÁT MEGJEGYZÉSEM.
Kint a HATÁRON a járőr ilyen irányú meg viccelés nem maradt volna fenyítés n, de még talán személyi sérülés nélkül
Megfelelő pillanatban a megfelelő vezényszó. A katonaság egyik alapelve ez, amit könnyű akkor megtenni, amikor szabályos mederben folynak a dolgok, de amikor homokszem kerül a gépezetbe... – írja Szögyi, s mai posztja olvastán együttérzően (és hevesen) csak bólogatni…..
Szkv 2011.10.13 07:35:48
@Kelempájsz:

Nagymama fogja az újságot.
Megszólal az unokája, látom sz@rni készülsz.
Miből gondolod kis unokám, kérdi a nagymama.
Mivel olvasni nem tudsz feleli az unoka.
Szkv 2011.10.13 12:52:41
@Kelempájsz:

Szevasz 10-es bajtárs.
Mikor olvastam a soraidat eszembe jutott az intelmed ás milyen igazad van hogy a szó a legveszélyesebb fegyver.
Ahogy olvasom soraidat te is "megfertőződtél" és Szovjet ellenes propagandát folytatsz.
Most már ketten állunk Haynau elvtárs lábai elé és a BTK már nem tartalmaz olyan tételt amit számunkra ki kellene szabni.
Szkv 2011.10.13 13:20:56
@Bigjoe(HUN):

Amerikai turista Szovjetunióba kirándul.
Az útikönyvekben leírt nevezetességeket sorba végig járta és közben azon tűnődött hogy mit vigyen magával, mint orosz különlegességet. (Szuvenírt)
Az egyik bazáros mondja neki hogy nála van Kaukázsúsi WC. Kérek egyet mondja az Amerikai.
Megkapja és mindjárt elmagyarázzák neki hogy hogyan kell használni.
Látja uram eszt a hegyes botot, eszt szúrja bele a földbe. Húzza le a nadrágját és végezze el a sz@rást.
De ezzel a bunkós bottal mit csináljak, kérdi az Amerikai.
Aszt fogja az egyik kezébe és zavarja el a farkasokat.
A laktanyákban lebonyolított egészségügyi vizsgálatok külön fejezetet alkothatnak a katonasztorik amúgy is elég terjedelmes csoportjában. Jani2 elég diszkrét ahhoz, hogy a részletektől megkíméljen bennünket, s ezért nem lehetünk elég hálásak neki, de a kommentelők között…..
Szkv 2011.10.07 15:13:53
@zweitakt:
Igaz hogy "ezeréves" történet, de sorozáson mindig megújulhat.
Sorozás alatt álló katonajelölt hátsó fertályát, vagyis a végbél nyílást vizsgálja az orvos. Sorozó bizottságból elhangzik a kérdés. Katonajelölt úr mi a foglalkozása?
Válasz jelenleg fényképész.
Bizottság harsány nevetésbe kezd, de a doki nem díjazza a választ.
Szkv 2011.10.08 08:00:44
@Bigjoe(HUN):

Ha az anyósodnak netán szülész, nőgyógyász doki ismerőse van, akkor lett volna érdekes a diagnosztika felállítása.
Lehet hogy a szülészeten kötsz ki, mert alapos gyanú lett volna arra a kora szülés esete áll fenn.
Nekem egyszer volt vesegörcsöm, ami kegyetlen fájdalmakkal jelentkezett. Hasonló "élményeim" voltak nekem is.
Kórházban (Sebészeten) kérdezték a személyes adatokat, és amikor a foglakozása rovathoz értek, kezdetét vette egy nem várt cirkusz. Kérdésre válaszolva mondom, MÁV Forgalmi szolgálattevő. A kérdést feltevő hölgy értetlenül néz, és egy másik kérdéssel ostromol, hát az meg micsoda, ne vicceljen velem. Nem kezdtem bele a magyarázatba mondom neki az egyszerűbb változatot, Forgalmista.
Még mindig nem fogta fel hogy van ilyen foglalkozás. Most már szigorú (Haynaunak nem volt ilyen tekintete.) tekintettel tudtomra adta hogy ne vicceljek vele. No ekkor már számára érthetőbb változatban adtam elő foglakozásomat, MÁV dolgozó, de még egyszerűbben Vasutas.
Mikor már minden adaton sikeresen túl voltunk, a hölgy határozottan közli hogy irány az urológia. Ekkor leléptem a kórházból (Kelempájsz bajtárs jegyezheted az újabb bűnöm került nyilvánosságra) és felkerestem a MÁV rendelőt ahol az urológus már "Törzsvendégként" fogadott. Szerencsére hamar rendbe jöttem.
Szkv 2011.10.13 07:57:18
@Kelempájsz:

Mari néni de válogatós volt.

FELHÍVÁS. A MOST KÖVETKEZŐ SZÖVEG ÁRTALMAS LEHET A MONITORRA ÉS A BILLENTYŰZETRE, EZÉRT MINDEN NEMŰ FOLYADÉKOT KÉREM SZÍVESKEDJETEK BIZTONSÁGBA HELYEZNI.

Apáca és a pap zarándok útra mennek egy sivatagi úton.
Egy oázisban kapnak egy tevét, felülnek és megállás nélkül hajtják és egyszer csak megtörténik a baj, elpusztult a teve.
Megszólal a pap,lányom bizonyára ezen a sivatagon már átkelni nem tudunk. Imádkozzunk a jó isten és bizonyára teljesíti az utolsó kívánságunkat.
Imádkozás után megkérdi a pap, mond lányom mi az utolsó kívánságod ?.
Megszólal az apáca. Tisztelendő uram, sok mindent láttam de még meztelen férfit nem láttam.
Pap levetkőzik teljes meztelenre.
Megszólal az apáca, mondja tisztelendő atyám mi az a lába között ?.
Lányom ez az élet fája, ha megfelelő talajba teszik ott új élet keletkezik.
Felcsillan az apáca szeme. Tisztelendő atyám meg vagyunk mentve.
TEGYE A TEVÉBE ÉS TOVÁBB TUDUNK MENNI.
Wendiii ismét a második világháborús családi visszaemlékezések számát gyarapítja mai posztjával. A főszereplő újfent egy nagyapa, akinek hidegvére - ahogyan azt látni fogjuk - mindent überelt... A blogban már szerepelt megboldogult nagypapám, aki szanitéc volt a háború…..
Szkv 2011.10.09 17:06:24
@Kelempájsz:

Ígéretemet megszegve, újabb "akna" munkába kezdek, mert most már nem érdekel a büntetés, mivel a kiszabható felső határt elértem.

Felhívás olvasás közben ital fogyasztása nem ajánlott.

Történelem órán (1970-es évek) a gyerekek háborús bűnösökről tanulnak. Kórusban sorolják, Hitler, Gőring, stb.
Móricka is feltartja a kezét, én is tudok egyet.
Ki az kérdi a tanárnő.
Brezsnyev hangzik a válasz.
Tanárnő elképedve hallgatja a választ, majd beír az ellenőrzőbe. Kedves szülők keressenek meg az iskolában, mert a kedves gyermekükkel baj van.
Szülők riadtan bemennek az iskolába.
Tanárnő elkeseredve mondja hogy a gyermekük Brezsnyev elvtársat háborús bűnösnek merte nevezni. Felháborító, ezek után milyen ember lesz belőle.
( Aki még nem nyelte a szájában lévő italt, az még most tegye meg, mert a következő sorok olvasása gondot okozhat.)
Móriczka apja megszólal. Drága tanárnő én mindig mondtam a gyereknek. HOGY NE TANULD ELŐRE A TÖRTÉNELMET.
Szkv 2011.10.10 06:10:34
@Kelempájsz:

Gyerekek az iskolában arról tanulnak hogy mi a tragédia és mi a baj.
Tanárnő mondja, ha baleset történik és meghal valaki ez tragédia.
Ha valamelyikőtök belázasodik és nem tud iskolába jönni, ez baj.
Móricka is jelentkezik.
Én is tudok mondani egy tragédiát, otthon döglenek a nyulak.
Tanárnő válaszol. Móricka ez nem tragédia, hanem ez baj.
Tragédia az, ha Brezsnyev elvtárs jön Magyarországra és a Kárpátok felett leesik a repülő és meghal.
Következő héten tanfelügyelő jön be az órára.
Hallgatja a gyerekeket és meg dicséri őket hogy milyen szépen tanulnak.
Móricka sem akar szégyenbe maradni és jelentkezik.
Brezsnyev elvtárs jön Magyarországra, kárpátok felett lezuhan a repülő és meghal. Ez tragédia, de nem baj.
Baj az hogy otthon döglenek a nyulak.
Vannak szerzők, akik egy-egy történetet jó hosszan, minden ízét kiélvezve osztanak meg velünk. A rejtélyes nickkel rendelkező T5H kolléga nem tartozik közéjük: rövid, alig ezer leütést számláló sztorija ennek ellenére igazi életkép; élénk vizuális fantáziával rendelkező…..
Szkv 2011.10.09 08:49:23
@Feriba:

Szevasz bajtárs.
Köszöntelek.
Melyik századnál voltál kiképzésen, ki volt a század parancsnokod ?. Én is Szombathelyen voltam a "J" századnál 1974 Júliusi bevonulású, majd Bucsuba kerültem ahonnét 1976 szereltem le.
Térben és időben nem messze voltunk egymástól.

Donna Anna.
Nekünk is hálóingünk volt, aminek néha voltak előnyei. Pl Ha gyorsan kellet a WC menni hátsó ürítés céljából akkor a gatyával nem kellet vesződni. Felgyülemlett gázok is könnyebben távoztak. Az őrsön riadókor főleg nyáron nem szoktunk inget felvenni, hanem nadrágba begyűr és indulás ki a kijelölt helyszínre. A tisztek nem csináltak belőle ügyet, hogy milyen öltözetben megyünk ki. Lényeg az volt hogy a riadó időre legyen végrehajtva.
Szkv 2011.10.09 15:40:58
@Adani:

Vonaton a WC előtt sorba állás alakul ki.
Közben a vonat meg áll és a jegyvizsgáló (Kalauz) hangosan kiáltja a megálló nevét, Türje. (Zala megyében található település) WC-ből elkeseredett férfi kiszól, minek tűrjek amikor már beszartam.
Szkv 2011.10.09 17:21:19
@Adani:
Gyerek az anyjához fordul és következőt mondja, az Apunak az éjjel hasmenése volt.
Dehogy volt, de miért kérdezed.
Mert hallottam amikor Apu egész éjjel aszt mondogatta, hogy ez a szar már megint nem akar megkeményedni.