Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ideggyógyközpont

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hoffmann Rózsa szerdán prezentálta az új köznevelési törvényt, amelyet - csodák csodája - nem dobtak vissza Orbánék. A törvény részletei itt olvashatóak, egy bekezdést emelnék ki a sajtótájékoztató szövegéből: "A szakszervezetek azon félelmeire reagálva, miszerint…..
Ma kezdi meg munkáját a "2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárására, valamint az esetleges kormányzati felelősség vizsgálatára" létrehozott parlamenti albizottság, Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos, jelenleg zuglói polgármester…..
Ideggyógyközpont 2011.10.03 17:08:30
Üdv Mindenkinek!

Érdekes ez a devizahiteles probléma.

Én a következőképpen vettem fel deviza hitelt 2007 januárjában, használt gépkocsira.

Hogy mennyit vehetek fel annak korlátait nagyjából így határoztam meg:
A törlesztőrészlet nagysága:
10 % - os árfolyamváltozás esetén sem haladhatja meg a fizetésem 30% - át,
50% - os árfolyamváltozás esetén sem haladhatja meg a családi ktg.-vetés 30% - át,
Időtartam max 5 év (végül 4 lett).

Már akkor várható volt, hogy a gazdasági lufi ki fog pukkanni, bár én - és itt derül ki, hogy alapvetően rossz közgazda lennék - úgy számoltam, hogy ami most történik, az fog 2010-ben történni, és az 2011 elejére gyűrűzik be hozzánk, ergo pont mikor a hitelem kifut. A 2008-as intermezzóval nem számoltam, de a biztonsági tartalék, amit hagytam, még úgy is elég volt, hogy 2010 közepén elvesztettem a munkám.

És ami a legborzasztóbb a dologban, a teljes futamidőt figyelembe véve összesen talán 40.000 forinttal voltam rosszabb helyzetben, mint ha akkor forinthitelt veszek fel.

Egyik családtagom, a fenti kritériumok alapján vásárolt új személygépkocsit 10 éves futamidővel, na ő vastagon rosszul jár, viszont a hitelét még a mai napig is pontosan tudja törleszteni.

A lényeg, hogy fel kell mérni saját határainkat, a legrosszabb forgatókönyv szerint is, döntéseinket pedig eme határok mentén kell meghoznunk. Ezt nem lehet tanítani, vagy ráérez az ember gyermeke, vagy sem, de tény, hogy ez a képesség az, ami a hitelfelvevőknél hiányzott, és sajnos ugyanennek a hiányát lehet tapasztalni a vállalkozók/vállalkozások gondolkodásában, továbbá az élet egyéb területein is.
Az új, fantasztikus Mt-tervezetben szerepel:   A hvg.hu által megkérdezett munkajogász szerint az, hogy a tervezet a magánéletre is kiterjesztené a törvény hatályát, aggályos, főleg azért, mert olyan gumiparagrafusokról van szó, amiket nehezen lehet értelmezni. "Ha…..
Ideggyógyközpont 2011.08.01 18:21:00
Üdv Mindenkinek!

Minden dolgos embernek, aki egy szervezetben - hogy ez egy kkv, nagyvállalat, vagy állami vállalat, esetleg egyéb szervezet az lényegtelen - tevékenykedik, általában alapvető érdeke az adott szervezetet, annak céljait képviselni a szigorúan vett munkavégzésen kívül is.
A hangsúly a szervezeten van. A vezetők "különcéljait", állami vállalatok esetén, esetleges politikai ambíciót figyelmen kívül hagyva kell fenntartani, fejleszteni, döntési alternatívákat kínálni, mindezt azon egyszerű cél mentén, hogy másnap is legyen hova bemenni dolgozni.

A törvénytervezet ezen része viszont ezt torpedózza meg, mégpedig eléggé vitatható módon, és teszi gyakorlatilag teljhatalmúvá bizonyos szervezetek vezetőit.

Egy döntés meghozatala, vagy előkészítése során, az ember gyermeke - legalábbis jómagam - megpróbál minél több információt összegyűjteni, tanácsot kérni tapasztaltabbaktól, szakmai vitákban részt venni stb. Egy agyament felsővezetői ötlet - vagy direkt terv - esetén a lehetőségekhez mérten a legjobb alternatíva felvázolásához ez elengedhetetlen. Ám ezekben a szakmai vitákban általában nem a vezetők, hanem a szervezet érdekeit szem előtt tartva jár el mindenki, amire persze a vezetőség válasza, reakciója lehet az, hogy nem képviseli eléggé a munkáltató céljait, és hogy ez "közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, jogos gazdasági érdekének, illetve a munkaviszony céljának veszélyeztetésére".

És itt van a kutya elásva. Ha egy állami vállalat vezető beosztású munkavállalója, szakmai tapasztalata és tudása folytán esetleg nem értene egyet a kinevezett felsővezetéssel, - amelyet lássuk be nem enyhén jár át a politikai szándék - gyakorlatilag egy pillanat alatt eltávolítható a szervezetből a gumiszabály alapján. Hiszen szakmai vitában, az ő véleménye nem képviseli a szervezet érdekeit.

Egy magán nagyvállalat esetén ha valaki, aki nem ért egyet, vagy mást javasol, mint az aktuális vezetés - amely ezer szállal kötődik, a szervezeten kívüli különböző - nem ritkán politikai érdekekhez - az éppen úgy járhat, mint az állami szervezetek dolgozói.

A kkv szektort érinti talán legkevésbé a rendelkezés, hiszen ott általában a jó alternatív javaslatok, a vállalkozó és a vállalkozás alapvető érdekei, de a főnök esetleges szidalmazása még ott is kiverheti a biztosítékot.

Végül de nem utolsósorban, kíváncsi vagyok ennek a résznek, a közmunkaprogramhoz való viszonyára. Amikor a diplomás utcaseprő szidja majd a munkáját, akkor vajon kiteszik e a programból, és megvonják e az ellátását?
Vastagbőr Az igazi országimázs 2011.07.15 12:02:00
A nyár legviccesebb bulvársztorija idáig kétségkívül a dubajozás. A három közvetítő lekapcsolása után még csak egy 119 nevet tartalmazó portfólióról szóltak a hírek, de a Bors információi szerint már ezernél (!) jár az érintett lányok száma. Ezer dubajozó magyar…..
Ideggyógyközpont 2011.07.15 16:53:49
Egyébként elgondolkodtató a dolog.

Mindannyian ismerjük a ronda ember + nagy autó, nagy ház + csinos fiatal nő képletet, számtalan olyan álláshirdetést lehet olvasni, ahol cégvezetők keresik mindenre nyitott titkárnőiket - és nem csak a buta liba kategóriát, de felsőfokú végzettség és nyelvtudás is szükséges. Számtalan példát látunk arra, hogy az áhított nyugati országokból érkezők kis hazánkból választanak párt maguknak a pesti éjszakában.

Most pedig itt van ez a téma, amit valamiért felkapott a bulvármédia.

Sajnos akikről itt szó van azok általában az úgynevezett "kiba... 80-as generáció" tagjai, és ez nem véletlen.

Akkor kezdem az elejéről:

Réges-régen az óperenciás tengeren és a nehéztüzérségi ágyúnaszádon is túl, az éppen az adott kor ideáljának megfelelő nőneműeket általában a legerősebbek, a legjobb génállománnyal rendelkezők hódították meg. Ez volt a túlélés záloga, mondhatnánk azt is, hogy ösztön a fajfenntartásra.
Aztán ez szépen megváltozott, világunk elkezdett a anyagiasodni, a perspektívákra, és egzisztenciára figyelni, hiszen ez vált a jövő zálogává.

Mára (így a XXI. század eleje) ez a képlet leegyszerűsödött.

Az értékítéletet javarészt a pénz és az anyagi javak határozzák meg, és még a politika is ezt plántálja az emberekbe - lásd.: "aki nem ért el semmit az ...", és ezt sikerült is jól beleverni a kicsi kobakjába mindenkinek.

Mindenki gyorsan szeretne jólétet, lehetőleg minél kevesebb munkával, csakhogy a lehetőségek a fiatalok előtt beszűkültek - tudom, nemcsak előttük.

Ráadásul a jólét fogalma is relatív, saját környezetemben is tapasztaltam már, hogy csinos, fiatal hölgyismerősöm, aki egyébként a most lecsúszóban lévő, korábban jó anyagi körülmények között élő középosztályban nőtt fel, folyamatosan, olyan párokat választott magának - és lehetséges, hogy nem tudatosan - akik biztosítani tudják számára azt a környezetet, amiben felnőtt, és itt nem százmilliókról van szó. A probléma csak az, hogy szívből örülni, mosolyogni, baromi ritkán láttam őt.

Szóval egyet kell értenem azokkal, akik azt mondják ne csodálkozzunk, hiszen perspektívák nélkül ..., egyben úgy gondolom, akik ezt az utat választják, azok nem kimondottan boldogok, még ha pénz boldogít is és a már korábban felhozott ösztön ezt is diktálja esetleg.
Tenni ellene - igazából nem lehet. Hogy adózási szempontból igazságtalan - valóban.
De ha a probléma mélyére nézünk, inkább egy elveszőfélben lévő generációt láthatunk - és nemcsak Magyarországon.
Kezdjük a jó hírrel: májusban egyszer biztosan nem hazudott Szíjjártó Péter, mikor megígérte, hogy "nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat" indítanak. Ez idáig a legrémisztőbb fideszes törvényjavaslat, nem…..
Ideggyógyközpont 2011.06.22 01:37:45
@Bathory: Igen, de korábban már merészeltem javaslatot tenni, - igaz felszínesen, tények nélkül, csak felvetésként - az esetleges keresletteremtésre, és a közmunkaprogram más modelljére, amely nem ennyire torzító hatású, sem a bérek sem a munkaerőpiac tekintetében.
Ideggyógyközpont 2011.06.22 02:14:51
@Bathory:
"Ezeknek az embereknek egy tizede ha dolgozott, a többi csak ott volt. Be is csődölt a cocializmus."

Akkor van egy baromi jó kérdésem:
Közmunkaprogramban, irreálisan alacsony bérért, a munkavégzéshez szükséges munkaerő többszörösét foglalkoztatva, olyan beruházásokon, amelyek a későbbiekben nem termelnek hasznot (sőt ha igaz a stadionépítős izé, akkor még viszik is a pénzt), szerinted mit jelent?
Ideggyógyközpont 2011.06.22 02:34:35
@Bathory: @SvenH.:
Úgy látom van egy apró félreértés közöttünk.

Én nem a közmunkát ekézem, hanem a mostani közmunkaprogramos javaslatot, látomást, vagy nevezzük, ahogy akarjuk.

Korábban írtam, hogy a közmunkára fogottakat átképzés után lehetne foglalkoztatni például panelfelújítás - fűtéskorszerűsítés vonalon is, a mezőgazdasági termelésben, értelmes munkán, ami belső termelést vált ki és kézzelfogható haszna van. Esetleg olyan piacokon, amelyek ha nincsenek akkor a kormánynak kell őket megteremteni, ha mást nem az EU-s támogatásokra alapozva.

Akinek van valamilyen középfokú végzettsége, azt 1 év alatt át lehet képezni bármire, amire az adott ktg.-vetési időszakban pénzt kapunk!

És nem segélyt kell osztani - mert lássuk be a mostani közmunkaprogram, valóban csak segélyosztás - hanem a vállalkozásnak amelyik az adott megteremtett keresletet kiszolgálja, ki kell fizetnie a munkakörnek megfelelő minimálbért nyolc órában, mínusz a segélyösszeg, az állam meg kipótolja havonta, így a munka értéke sem torzulna, a nép is munkára lenne kötelezve.

DE! Normális, értékteremtő, végzettségének esetleg megfelelő munkára, ami így esetleg még megalázó sem lenne, ráadásul a továbblépés lehetőségét sem venné el.
Olyasmiről írok most, aminek az igazságáról nem vagyok meggyőzve és meggyőződve. Gondolatkísérletként, elgondolkoztató felvetésként mégis izgalmas lehet; ha más miatt nem, azért biztosan, hogy cáfolata során összeszedjük az értelmes ellenérveket. A munkamegosztás a…..
Ideggyógyközpont 2011.06.16 17:33:46
Üdv Mindenkinek!

Ha már a hasonlatoknál és képeknél tartunk úgy gondolom megosztom a saját véleményemet.

Képzeljük el a magyar társadalmat úgy mint egy embert egy szál alsógatyában, lábbeli nélkül.
A feje - az agya - a politikai elit, döntéseket hoz, meghatározza az irányokat.
A törzse - benne a létfontosságú szerveivel - az a társadalmi elit (vállalati középvezetőktől felfelé, értelmiségi vezetők stb.) amelynek befolyása van az agy működésére.
A végtagok, főként a lába pedig az amit általában úgy hívunk a nép. Nem létfontosságú számára, de az viszi előre, nélküle nem képes boldogulni az életben.

Felvázolt emberünknek egy célja van átjutni egy szakadékon.

A szakadékhoz vezető úton a híd előtt egy útelágazás van, három lehetséges iránnyal.
Kettő a hídhoz vezet, egy a szakadékba visz.

Az egyik egy 200m hosszú, fejre állított 100-as szögekkel sűrűn kirakott út (vegyük figyelembe, hogy emberünk nem fakír)
A másik egy 300m hosszú, csiszolópapírral beterített, amelyen valamilyen oknál fogva csak hason-csúszva lehet közlekedni.
A harmadik, amelyik a szakadékba vezet, egy kellemes szitált homokkal borított út.

Ha a rövid, 100-as szögekkel kirakott utat választja, a lábán kívül nem sérül semmi, a lába viszont egészen biztos, hogy tönkremegy. Egyáltalán nem biztos, hogy végig tud menni rajta, megvan a kockázat, hogy már a közepén fel kell adnia.
Egy biztos, amikor megáll, nem tud majd továbbmenni mert a lábát sokáig, komolyan ápolnia kell ahhoz, hogy a későbbiekben használni tudja valamire. Sőt az is lehetséges, hogy a sok sebtől elvérzik a végére.

Ha a smirglipapíron csúszik el a hídig mindene megsérül, lehet kicsit talán még az arca is. Fájdalmas lesz a lábának, a törzsének. De nagy valószínűséggel csak hámsérüléseket szenved, bár néhol talán mélyebbek lesznek a sebek. Ezért cserébe azonban az út végén fel tud állni, és át tud kelni a hídon a szakadék felett.

Ha a harmadik utat választja, egészen kellemesen érzi majd magát, fütyül út közben, érzi a kellemes süppedős talajt.
A végén pedig belesétál a szakadékba és vége.

Véleményem szerint jelenleg az első szöges úton indultunk el.
Hiába jó a cél, ha a lábunk nem fogja bírni. Ha jó esetben a végén, rossz esetben már a közepén meg kell állni a sebeinket ápolni. Legrosszabb esetben pedig ott az elvérzés.

Az előbbiek alapján kicsit konkrétabban:

A politika reális célja ma - és ez nem csak Magyarországra érvényes - hogy átjusson a szakadékon.
Fáj és még fájni is fog, ezt nem tagadhatjuk le.

A politikai eliten múlik, hogy ezt a célt mennyire, és milyen szempontból fájdalmasan próbálja elérni.
Már a kormány első évét sem az alaposan megkidolgozott tervek, programok jellemezték, biztos kevés volt a 8 ellenzéki év, de az "1. szülinap" után már a látszatra sem adnak. A hétfői "Nagy Bejelentés" óta minden napra csepegtetnek még valami…..
Szemlátomást minden a tervek szerint halad, csak azt nem tudni, ki írja a forgatókönyvet. 1. A Véderő még április elején 3 napos tábort hirdetett Gyöngyöspatára, egy magántelekre. Ezt lehetett olvasni a honlapjukon, és mint szélsőjobb csoport, titkosszolgálati megfigyelés…..
Ideggyógyközpont 2011.04.27 18:33:03
Üdv Mindenkinek!

A jelenlegi helyzet ezeken a településeken egy másik, komoly társadalmi folyamatra is felhív(ja)hatja a figyelmünket.

Előre bocsátom, hogy nem kívánok semmiféle csoportot minősíteni egyik oldalon sem.

Bizonyos országokban létező jelenség, hogy azokon a területeken, ahol a kormányzat nem biztosít, vagy nem tud biztosítani megfelelő jelenlétet, kialakulnak főként fiatalokból álló csoportok, amelyek - nemritkán a helyi közösségek támogatásával - az állami szervektől függetlenül saját szabályaik alapján "rendet tartanak".
Főként jellemző ez a szélsőségesen elszegényedett területeken.

Ez a folyamat megy végbe jelen pillanatban a szemünk láttára.

Hogy mi ezzel a probléma?

Ma elfogadott nézetünk szerint, az állam az egyetlen erőszakmonopólium - másképpen: ő tarthat rendet erőszak alkalmazásával. Amennyiben ez az erőszakmonopólium kicsúszik a kezéből, sokkal komolyabb kihívásokkal kell majd szembenéznünk mint a kisebbség helyzetének megváltoztatása, vagy az együttélés normális megteremtése.

Jelen pillanatban a fentiek még távolinak tűnnek, - hiszen még a felvonulós-járőrözős szervezeteknek is van annyi eszük, hogy ne lépjék túl egy polgárőr szervezet jogi kereteit - de mindenképpen szükséges a kormányzat gyors és hatékony intézkedése, amely a helyzetet hosszú távon kezeli.

Természetesen nem a populista demagógiára és politikai haszonszerzésre gondolok, hanem rövid vagy középtávon a rendőri jelenlét megerősítésére, hosszú távon pedig a helyzet gazdasági és szociális kezelésére kell gondolni, de sajnos az eseményekkel kapcsolatban egyenlőre inkább az előbbiek látszanak.
Ideggyógyközpont 2011.04.27 19:02:22
@Jurganov: Természetesen, nem gondolom, hogy, - ahogy te fogalmaztál - egy normális országban erről kéne vitatkozni.

Pont ez a probléma, hogy gyakorlatilag politikai oldaltól függetlenül 21 év alatt nem sikerült megoldani legalább a kérdés egy részét, ebből illetve az "élet ösztönből" alakulhat ki, az amiről írtam.

A baj az, hogy az állam, amelynek az a feladata, hogy a békét biztosítsa, megvédjen, oltalmazzon ha kell erőszakkal - és erre csak neki van felhatalmazása - hagyta (és politikai érdekekből hagyja) addig fajulni az eseményeket, hogy az "élet ösztönök" diktáljanak bizonyos területeken.
Miközben az ország az Alkotmány ünnepélyes aláírásának "lázában ég" (reméljük Schmitt Pálnak sikerül elsőre helyesen leírnia a nevét), meg 135 millió forintból ezt még képesek is megünnepelni, eközben Matolcsy a boszorkánykonyhájában már kotyvasztja a legújabb…..
Az Eduline idén is elkészítette a felsőoktatási felvételi összesítését, érdemes megnézni.Mire vágyik egy mai fiatal, mi szeretne lenni?Tapasztalható is némi javulás, meg nem is a hamburgersütőként vagy szalagmunkásként dolgozó alibivégzettségűek részlegén: tavalyhoz…..
Ideggyógyközpont 2011.04.06 19:49:01
Üdv Mindenkinek!

Szomorú, de ezek a tények. És ez nem csak az orvosi pálya kilátása, ugyanezzel küzdhetnek az oktatás, a közszolgálat de még a "hú de gazdag leszek" gazdálkodás és menedzsment szakok végzett pályakezdői is. Hozzáteszem, abban a reményteljes jó esetben ha egyáltalán kapnak munkát, mert a papír sem jelent semmit, maximum azt az előnyt, hogy a szakmai tapasztalattal rendelkező helyett őket fogják felvenni.

Komolyabb probléma, hogy a 20-30 év közötti generációtól várnánk el, hogy szaporodjanak és sokasodjanak, és akkor majd a haza fényre derül.

A kérdésem: Miből? Hogyan?

A kitolódott képzési időnek, a hosszabb munkakeresési folyamatnak köszönhetően, jó ha valaki - és ez végzettségtől független - 30 éves korára az egy gyermek után járó adókedvezményt érvényesíteni tudja, arról nem is beszélve, hogy pont ezt a generációt érintették hátrányosan az adóreform intézkedései. Ráadásul mindehhez multinacionális vállalatnál, vagy nagyon - nagyon rendes főnöknél kell dolgozni, mert ha nem, akkor pályakezdőként marad a 4 órás bejelentés a minimálbér duplájára - na abból nehéz bármilyen kedvezményt érvényesíteni.

Miért csodálkozunk ebben az esetben azon, hogy a fiatal munkaerő külföldre vándorol?
Itthon maradni a pörköltért és a Túró Rudiért azért egy kicsit durva.

Továbbá hozzáteszem, külföldre is csak az vándorol ki, aki mögött olyan családi, anyagi háttér, támogatás van hogy ezt megteheti, vagy akinek nincs semmiféle veszítenivalója.
A többiek meg próbálnak a jég hátán is megélni, a probléma viszont az, hogy erre nem lehet gyereket vállalni és itt nem csak a jelenlegi helyzettel, hanem a perspektívák hiányával is számolni kell.

Nem állítom, hogy a szándék, amely a kormány intézkedései mögött van - hogy egy generáció tegyen úgy mint a nyulak - rossz lenne, sőt véleményem szerint az elképzelés teljesen támogatható. A megvalósítás és az eszközök, amelyekkel belekezdtek, viszont egy a valóságtól elrugaszkodott, és torz társadalomképre utal, amely igencsak komoly korrekcióra szorul nemcsak a kormány de a magyar politikai elit teljes körében.
Török Gábor okosan azt írta ma, Lázár előtt két út áll: vagy "beleáll az ügybe, példák, előképek sokasága áll ehhez rendelkezésére: beszélhet megvágott felvételről, félreértett szavakról, őszinteségről és még sok minden másról ... vagy rendhagyó módon…..
Köszönjük Lézer Janinak, hogy még egy nyugodt szombat délutánt is be tud aranyozni a szavaival. Bár talán nem az országos nyilvánosságnak szánta....... de kiszivárgott, hogy mit mondott a hódmezővásárhelyi Közgyűlésben.     "Én soha nem szégyelltem, hogy mim…..
Ideggyógyközpont 2011.03.20 14:44:18
Vastagbőr Benyújtották 2011.03.14 13:01:00
Ahogy megígérték, a FIDESZ-KDNP alkotmányjavaslatát ma Lázár János és Harrach Péter beterjesztették az Országgyűlés elé. Március 22-én kezdődhet róla az általános vita, és április 18-án lehet a zárószavazása.(fotó:fidesz.hu) Lázár azt mondta, remélik, hogy "a…..
Ideggyógyközpont 2011.03.14 15:58:20
Üdv mindenkinek!

@Geza: És a legjobb az általános indoklás, 12, 13 bekezdése, az alkotmánybírák, a kúria és a legfőbb ügyész megbizatási idejével kapcsolatban: "a stabilitás és a függetlenség garanciájaként" - hát a stabilitás az biztos.

Egyébként észrevettük, hogy a 82 oldalon sehol sem jelenik meg az a szó hogy: Magántulajdon :O), de a védelméről sincs túl sok.
Idáig nem nagyon foglalkoztunk az új alkotmány előkészítésével mert bőven vannak ennél fontosabb problémák is szerintünk ... sztálini alkotmány vagy orbáni alkotmány, nem mindegy? Szoptunk, szopunk és szopni fogunk, tökmindegy az alkotmány. De most elkészült az új alkotmány…..
Ideggyógyközpont 2011.03.10 17:23:49
Üdv Mindenkinek!

Végigolvastam, átgondoltam, mókás.

5 cikk I /3
"Alapvető jog, más alapvető jog érvényesülése, vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható."
Tehát: Jogod az van sok mindenhez, de ha úgy gondoljuk, hogy a ktg.-vetés elszáll majd szépen korlátozunk.

XV cikk /4 A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni => Remek, és ha nem, akkor a szülő perel be, vagy az állam, és ha nincs rá anyagi lehetőségem, mert bizonyos alkotmányos jogaimat a fentiek tekintetében korlátozzák. => Hála az égnek kivették belőle a politikai célt szolgáló fegyveres testület létrehozásának tilalmát.

XVII./1 Gyermekek foglalkoztatása - testi, szellemi és erkölcsi fejlődésüket nem veszélyeztető törvényben meghatározott esetek kivételével - tilos.
A munka nemesít, ergo a korábban felvetődött 15 évesen dolgozni kérdést a nem veszélyeztető törvényben meghatározott esetekkel rendeztük.

Lesz egy csomó új jópofa szervezetünk.

Ja és új jogforrási hierarchiánk:
1. Törvény
2. MNB rendelet => 9 évre választott MNB elnöktől.
3. Minden egyéb

És még egy csomó mindent kiírtam magamnak.
Aminek viszont örülök az a költségvetésről szóló rész, üröm az örömben, hogy az általuk kiírt alkotmányos hiánycélt ők is csak 2 év múlva tudják tartani - persze csak ha jól fúj a Széll.
Ideggyógyközpont 2011.03.10 17:33:29
@gramercy: Igen, de ezzel a saját retorikájukat fogják szépen meghazudtolni: "a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén".

De ha tartós és jelentős visszaesés van, akkor hogy lesz a sereghajtóból éllovas?
A sajókazai Bódi Józseffel és feleségével Bódiné Rusznyák Annánával nem bír a magyar állam, pedig már mindent bevetettek. Évek óta húzódó történet, sok tanulsággal. Az állam pedig nem "szeretne" sokat, csak annyit, hogy a gyerekek járjanak rendesen iskolába. 1. Az…..
Ideggyógyközpont 2011.03.09 13:37:52
Üdv Mindenkinek!

Általában a liberálisabb - nem párt - elvűek közé tartozom, de ebben a kérdésben már többekkel vitatkoztam.

Az alapvető probléma, hogy a kérdést rossz irányból közelítjük meg, a szóban forgó kisebbség ugyanis más kultúra - és ezt nem pejoratív értelemben - mint amelyhez a többség közel állónak érzi magát.

Eredendően van ennek a kultúrának olyan tisztelhető tulajdonsága, mint a gyermekek és a család szentsége, vagy az érdekérvényesítés szempontjából az összefogás képessége, amelyekből a többség - főként kis hazánkban - akár még tanulhatna is.

Ebben a kultúrában a gyermekvállalás ideje bizony nem egyezik, az általános elfogadott, egyre inkább kitolódó korral. Egy 17-18 éves roma fiatal számára általában már nem a tanulás a motiváció, hanem a család eltartása. Ez használható iskolai végzettség és tudás nélkül, lássuk be rendkívül nehéz és példák sora mutatja, hogy hova vezet.

Véleményem szerint - és most fog minden "szabadságjogharcos" ideggörcsöt kapni - a megoldás a kulturális különbségeket figyelembe vevő szegregált oktatás, akár bentlakásos iskolai formában is.

Hogy miért?
Mint már a fentiekben is utaltam rá, kulturális okból a roma fiataloknak sokkal korábban van szükségük használható képzettsége, ez speciális oktatási formát igényel, amely néhány ponton megengedőbb, viszont néhány ponton "gyorsabb" mint az általános oktatási rendszerünk.

Véleményem szerint ugyanis a probléma eszkalációja a szakmunkás képzés leépítésével, a képzési idő hosszabbításával kezdődhetett el. Természetesen, nem állítom, hogy az ilyen végzettséggel rendelkezőket korábban nagy tömegben felszívó iparágak megszűnésével a probléma nem öltött testet, de a jelenlegi oktatási rendszerben gyakorlatilag még az esély sincs meg a roma fiatalok számára, hogy esetlegesen a hasznos munka világába integrálódjanak - holott mindenhol azt halljuk hiány van szakképzettekből.

Tehát véleményem szerint fontos lenne, egy olyan a kulturális különbségeket figyelembe vevő, speciálisan képzett pedagógusokkal működő oktatási forma kidolgozása, amely közép távon visszavezetné ezen kisebbség tagjait a munka világába.

Még mielőtt végképp nagy lenne a felháborodás. Nem semmiképpen sem szeretném ezzel azt sugallni, hogy minden roma gyermek legyen szak vagy segédmunkás, és ne adjunk lehetőséget számukra a továbbfejlődésre, hiszen több olyan roma származású értelmiségi és szabad szellemi foglalkozású van ebben az országban, akik nélkül a magyar kultúra is kevesebb lenne.

Egyébként ehhez a témához kapcsolódóan lásd: "Én is onnan jövök"; Magyar Narancs XXII. évf 47. szám.
Na az már egy egész jó kezdeményezés ebben az irányban.
Ideggyógyközpont 2011.03.09 14:15:43
@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: @Droli: @causa sui:

Azt hiszem nem vitatkozunk, csak én fogalmaztam nem elég egyértelműen.
Amit válaszként felvetettek valóban igaz, ezek az értékek kezdenek kiveszni ebből a kultúrából, és valóban, azok akik még képviselik őket lenézik a kisebbség azon tagjait, akik már nem.
Ezért írtam, hogy "eredendően".
Vastagbőr A Széll-Orbán csomag 2011.03.01 13:03:00
"Széll Kálmán büszke lenne ránk." - mondta Matolcsy csomagbontás közben. Na persze ... A csomag elnevezése után remélem a Moszkva térből nem lesz Széll Kálmán tér, nem hiszem, hogy Orbán első csomagjára aggatott Széll Kálmán nevét szeretnénk Budapest…..
A 16%-os egykulcsos adó bejelentése után már pontosan lehetett látni, hogy bizony a bruttó 300 ezer forint alatt kereső gyermektelen munkavállalók rosszabbul fognak járni. Nem csak mi, hanem rengetegen mondták, hogy ez így azért nem egészen fair ... De a Fidesz leszarta lepöccintette…..
Ideggyógyközpont 2011.02.22 15:15:52
Üdv Mindenkinek!

Akár kicsit off is lehetne, de talán mégsem az.

Egy számpélda:

Vegyünk alapul egy átlagos magyar építőipari kisvállalkozást, azért ezt mert az ilyenek tudják felszívni nagy tömegben a képzetlen munkaerőt, és a gazdasági válság is megviselte őket rendesen.

A példabeli vállalkozásunk a jelenlegi piaci helyzetnek megfelelően működik, ergo ha anyagot vesz, épít be akkor arra max. 10%-ot rak rá, de ez mérettől függetlenül elmegy az egyéb a működéshez szükséges eszközökre. Munkadíjként általában megpróbál a kifizetendő bérekhez igazodni, és mondjuk foglalkoztasson 10 embert.
Haszon nincs, a vállalkozó egyike a 10 munkavállalónak, számára az egyéb "kiegészítő jövedelem" mint a céges autó, mobiltelefon a családnak stb. jelentik a plusz bevételt.

A magyar realitásban: 10 ember egyénenként havi btto. 140.000 Ft-re bejelentve, a vállalkozásnak kerül 179. 900 Ft.-ba ez éves szinten az összmunkavállalókat tekintve 21.588.000 Ft. És akkor van 10 baromi elégedetlen munkavállaló aki havi nett. 99.152 (adójóváírással) jövedelemből próbál megélni. Foglalkoztatásuk majdnem a fizetésük duplájába kerül a vállalkozás számára.

10 munkavállaló esetén, amennyiben nincs gyermekük a kötelező emelés (nem járnak rosszabbul, de jobban sem) 385.560 Ft.-ba kerül a vállalkozás számára.
Amennyiben 5-nek nincs gyermeke ez 192.780 Ft.

A fenti összeg nem sok, de ha a semmiből kell kihozni, már kellemes bonyodalmakat tud okozni.

A probléma gyökere inkább ott leledzik, hogy a foglalkoztatás terhei mint a fenti példából látjuk, nemhogy csökkennének, de inkább nőnek, így viszont lehetetlen új munkahelyeket létrehozni.
Sokkal célszerűbb lett volna az adórendszerben, egy olyan átalakítás, ahol a munkáltatók terhei csökkennek, és ezt vagy a foglalkoztatottak bérében érvényesítik, vagy újabb munkavállalók alkalmazására költik. Azt hiszem ezzel mindannyian jobban jártunk volna.
Moszkvai ingatlanmutyi: klasszikus sötét privatizációs történet, oroszok, Veres, Gyurcsány. Óriási lehetőség, de nagy veszély a Fidesznek. A moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség ügyében minden megvan ahhoz, hogy a kétezres évek legnagyobb politikai korrupciós sztorijává…..
Ideggyógyközpont 2011.02.11 11:40:13
Üdv Mindenkinek!

Bárki, aki beszélgetett már olyan emberrel akinek köze volt korábban a tőlünk keletebbre eső területeken bármilyen üzleti vagy egyéb ügyben eljárni, tudhatja - vagy legalábbis sejtheti - hogy ez sosem egyszerű dolog.
Kelet - Európának azon a felén más az üzleti kultúra, más a felfogás. DE! Még mielőtt bárki Balkánt kiáltana és fröcsögni kezdene, egyáltalán nem erről beszélek, hanem kultúráról és felfogásról

Véleményem szerint, anélkül, hogy néhány a sajtóban megjelenő információn kívül bármi egyéb más lenne a birtokunkban, - márpedig valószínűleg nem is lesz több - nagyon nehéz kijelenteni, hogy ki hibázott, hibázott e egyáltalán valaki.
Előfordulhat az is, - és itt nem óhajtók az előző kormányzat(ok) hívatlan védelmezője lenni - hogy tulajdonképpen a magyar állam érdekeit az adott körülményekhez képest ezen a módon lehetett a legjobban képviselni.

Számomra a kormánypárt kockázata ebben az esetben inkább abban áll, hogy vajon egy hirtelen, popularista mozdulattal nem nyúlnak e bele egy, a számukra esetlegesen ismeretlen, de mégis létező diplomáciai darázsfészekbe is, amely nemcsak itthon járathatja le őket, hanem alapvetően egy olyan országban is, ahol amúgy sem áll túl jól a szénájuk.

Előttem is többen írták, hogy a magyar-orosz államközi kapcsolatokban néhány milliárd forint nem meghatározó tényező, úgy érzem, hogy - ha már mindenképpen szükséges - az úgynevezett "elszámoltatás" során lehetne más ügyet is találni, ahol nem kellene a fenti kockázatokkal számolni.
A Való Világ helyett legközelebb kérem élőben közvetíteni a Fidesz-KDNP közös frakcióülést. Móka, kacagás, ki és beszavazósó, sms-ben dönthetnének az Zemberek, megadjuk-e a szót Semjén Zsoltnak, vagy Lázár "Audi S8" Jani kihívja-e egy gyorsulási versenyre…..
A napokban mindenki megkapta a januári bérét, amire már az Orbán-kormány új adórendszere vonatkozik. A havi bruttó 300ezer alatti keresetűek kevesebb nettót kapnak, mint eddig. Viszont minden drágább lett. Jópár forint megy rá pluszban az élelmiszerekre, 6% a villanyra, a többi…..
Ideggyógyközpont 2011.02.10 19:09:42
@Ixos: Természetesen, de a minimálbéres, aki nem minimálbéres az nem is kap kedvezményt csak a minimálbér után.
Ideggyógyközpont 2011.02.10 19:52:37
@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Elnézést az adózónán számoltam és ott félretájékoztattak, valóban 2 évig jár, de ebben az esetben a 3. évben lesz a családi kassza deficites, hacsak az asszony el nem megy 4 órában dolgozni.
Ideggyógyközpont 2011.02.10 19:53:45
.@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Illetve azt fenntartom, hogy ha bármelyik egyéb módosító tényező bejátszik, akkor már nem olyan szép a kép
Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi megbízott megtartotta a diadalmas sajtótájékoztatóját, valószínűleg napok óta erre készült. Minden mondata csodálatos: "Óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta…..