Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iknebli

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Utána kaptunk öt hét szabit, amiről visszatérve az egyik leggyűlöltebb dolog, az ezred felszereléseinek nagyellenőrzése várt ránk. Én voltam a felelős a század járműveiért, az alám rendelt tucatnyi sofőrrel két teljes hétvégét is bent töltöttünk. A szerelőink olyan szinten letisztítatták a…..
iknebli 2018.08.02 14:31:31
@Dobri: A távozó tiszteknek adott hátizsákba mit pakolnak? Egy rend szabvány légiós felszerelést vagy valami különleges, alkalmi cuccot (pl. emléktárgyak, ajándékok)?
iknebli 2018.08.03 13:59:16
@Dobri: Ez qrva jó, köszi a linket! :D
Mivel maradt még egy rakás jó képem Maliról, amit nem tudtam besűríteni az eddigi részekbe, ebben a posztban csak ezek lesznek. Indulásra várva..
iknebli 2018.06.21 14:29:32
@MócZi13: Én is olyasminek néztem és én is azon csodálkoztam, hogy hogyan került oda :)

Balázs, ezt a Légió intézte nektek vagy ti rendeltétek meg saját zsebetekre?
Csádi szövetségeseink nem voltak olyan szívbajosak a civilekkel, mint nálunk a slaborok. Egy motorost igazoltattak, aki tiszteletlenül beszélt velük, ezért feldobták a motorját a teherautójukra, a tagot meg otthagyták a sivatag közepén. A motort aztán kidobták a bázis előtti szeméttelepre, onnan…..
A bázisunk mellett a mali hadsereg egyik egysége állomásozott, nem voltunk tőlük elragadtatva. Még egységes egyenruhájuk sem volt, úgy néztek ki, mint akik egy katonai turkálóból öltöztek fel. A lábbelik még ennél is változatosabbak voltak, volt ott a különböző bakancsoktól kezdev a sportcipőn át a…..
iknebli 2018.01.28 22:01:56
@mortX: Így jár, aki a zárt konzervet teszi oda melegedni: milstory.blogrepublik.eu/2009/10/12/083_a_konzerv/
A mi szakaszunk az ország legészakibb francia helyőrségébe érkezett, szinte az algériai határ mellé. A bázisunk a sivatag közepén volt, az utánpótlást repülővel kaptuk. Klimatizált sátrakban laktunk, mindenkinek volt egy 4 m2-es szobája. Vízből nem jutott sok, néha ásványvízben kellett zuhanyoznunk.…..
iknebli 2017.10.25 08:32:08
@Dobri: Legjobb lett volna teljesen kihagyni a művérezést. Ha úgyis csak gyakorlat volt, vagyis el kellett képzelni, hogy rakéta találta el őket, el lehetett volna képzelni a vért és a sebeket is :)
iknebli 2017.11.15 16:33:57
@Dobri: A véglegesen elutasítottaknak mindig ezt írják a lapra (vagyis ez szabványszöveg), vagy vannak más hivatalos elutasítási okok is? Például ha valakit egészségügyi vagy jogi okok miatt utasítanak el, ez így felkerül a lapjára?
Hol lehet jelentkezni az Idegenlégióba? A franciaországi toborzóirodákban (pontos címek és térképek: http://www.legion-recrute.com/mdl/info_liste_a.php?article_theme=23&titre=o-249-s-engager&block=23). Aki nem akarja vesztegetni az idejét, az jelentkezzen az aubagnei központban. A…..
iknebli 2016.06.21 10:31:54
@Kronenbourg: Bizony, jó vicc! :D
iknebli 2017.10.18 08:58:48
@Dobri: Ez Svájcban vagy Magyarországon történt? :)
iknebli 2017.10.18 12:32:56
@Dobri: Mert mondtad, hogy Svájcban élsz :) Nem tudom, hogy mióta élsz ott, gondoltam, hogy röviddel a Légió után telepedtél ott le és behívtak a kötelező katonai szolgálatra.

Kíváncsi vagyok: a MH-ben hogyan tekintettek rád? Tiszteltek a légiós múltért? Esetleg féltek tőled?
A következő említésre méltó eseményre egy hónapot kellett várni, ekkor néhányan a svájci határ mellett lévő slabor laktanyába mentünk, hogy letegyük a jogsit VBHP-re. Ez egy páncélozott felderítő jármű, a luxus kategóriából. Volt benne Mercedes motor, automata váltó, 7 külső kamera a tolatáshoz és a…..
A következő terepemre csak néhány napot kellett várni. Egy másik századunk az olasz határra ment járőrözni, az első másfél hétben hiányzott tőlük egy rajparancsnok, és engem küldtek helyettesnek. A feladat a határsértő migránsok elfogása volt a csendőrökkel együttműködve. A hideg idő, a hegyes terep…..
iknebli 2017.03.01 12:53:58
@Dobri: Jól látom, hogy a nagy fehér folt, ott a kanyarban, az egy hétlángú gránát? Mi a története?
Ebben az időszakban egy másik rendőrség vs külvárosi patkányok összecsapás sokkal tragikusabb eredménnyel ért véget, és országos hírnévre tett szert. Október 8-án Viry-Chatillonban, Párizs elővárosában egy arab-afrikai horda felgyújtott két rendőrautót és eltorlaszolták az ajtajaikat, két rendőr…..
Augusztust szabadságon töltöttük, szeptembert meg gyakorlatozással a laktanyában. Közben mégis szerződést hosszabbítottam másfél évre, így volt a leglogikusabb. Adminisztrációs okok miatt legkorábban 2018 szeptemberében mehetek felvételizni a rendőrséghez, és az addig hátralévő időt pont kitöltöttem…..
iknebli 2017.02.06 19:47:43
@Dobri: "fegyvert nem foghatsz" - ha úgy lesz, ahogy sejtem, ezek után a Légióban seprűnyélen és budikefén kívül mást már nem is foghatnak :D
Mivel a járőrözés a Riviérán eddig teljesen eseménytelen, megint különkiadás jön. Ebben a részben a Légióban vagy a teljes francia hadseregben használt szlengből gyűjtöttem össze egy bejegyzésre valót. Vigyázat, néha vulgáris!..
iknebli 2016.12.14 17:55:47
@bdnr: Jól tudtad: eredetileg a "monsieur" valójában azt jelenti, "uram", amint "madame" is azt jelenti, "hölgyem" vagy "asszonyom". A "mon" és a "ma" birtokos jelzők. Az már más tészta, hogy a hadseregben a "Monsieur"-ből "Mon" lett, de ez nem azt jelenti, hogy "Mon Colonel" = "Ezredesem" :)
A kényelmes életünk a foci-EB kezdetéig tartott, ekkor laktanyát váltottunk, és felváltottuk a rendőröket néhány nagykövetség védelménél. Nem irigyeltük őket, nekik a nyitómeccs a kiemelt terrorkészültséget és a futballhuligánokat jelentette a tüntetések és sztrájkok mellé. A figyelem középpontjába…..
iknebli 2016.10.14 10:11:18
@Dobri: Szép színes leírás! Vajon mennyi igaz belőle?
iknebli 2016.10.14 14:48:31
@Dobri: :D
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy csak az újságíró csajt akarta szédíteni, vagy tényleg ennyire hülye? :)
Miután visszabuszoztunk az ezredbe, kaptunk 3 hét szabit, de addig sem állt meg az élet. A Guyanán minket váltó slaborok tűzharcba keveredtek az aranyásókkal, nekik egy könnyebb sérültjük lett, a Surinameba visszamenekülő ellenségnek meg két súlyos. Marseilleben ugyanekkor egy helyi lakos fegyvert…..
iknebli 2016.07.15 14:46:17
@Lenard16: Úgy látszik, hogy az EB alatt sikerült akkora civil- és egyenruhás védelmi erőt felállítani, hogy a szakállasok nem tudtak támadni. Amint egy kicsit lazult a védelem, jött a baj.
Egyébként várható volt, hogy változtatni fognak a taktikán, mert egyre nehezebb robbanóanyagot, fegyvert és muníciót szerezni/becsempészni. Ezek után mindenre fel kell készülni, lásd vonatkisiklatásra, vasúti jelzőrendszer megbuherálására, városi tömegközlekedési járművek megpiszkálására...
iknebli 2016.07.21 13:45:43
@Dobri: Vajon oda lehet jelentkezni vagy csak megkereséses alapon vesznek fel embereket?
iknebli 2016.09.12 13:53:47
@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat: Amint Balázs is leírta, a Légióban elég sok budipucolás jár a rendezetlen egyenruháért, hanyag szerelésért :)
Két hetet a laktanyában tartottak, amíg az ujjam valamelyest helyrejött, csak utána mehettem vissza a többiekhez. Addig is a fiúknak volt néhány jó fogása, és felszámoltak egy erdei bordélyházat is. Az utolsó két hétben részt vettünk két razzián a határőrséggel az illegális bevándorlók begyűjtésére.…..
iknebli 2016.02.12 08:56:54
@Kronenbourg: Bizony, ez elkerülhetetlenul így lesz.
Amúgy szerintem Merkel&Hollande húzásaira (tkp. politikai öngyilkosságára) csak egy ésszerű magyarázat van: a háttérből irányítják őket. A nagy kérdés az, hogy kik és miért...
iknebli 2016.07.26 13:19:37
@Attila94: Kösz a videóért! Eltekintve a szar narrációtól, jó kis film ez, sokkal érthetőbbé tette Balázs posztjait.
A másik rajunk egy 2 napos őrjárat alatt jobban teljesített, felszámolták az aranyásók erdei raktárát, és a kvadot is elfogták, amivel menekültek volna. Néhány napra rá visszatértünk a Suriname melletti laktanyába, itt adtunk szolgálatot, meg néha besegítettünk a határőrségnek. Ezalatt három srác a…..
iknebli 2016.04.11 10:42:46
@ied86: Épeszű ember tényleg arra számít, hogy egy ilyen jellegű támadás után a kormányzat minden elérhető katonai alakulatot (rendőrség, csendőrség, reguláris katonaság, légió, stb.) kibővít, felszerel, kiküld nyomozni, elhárítani, biztosítani, járőrözni. Ezzel szemben, amint Balázs leírja, ők inkább a reptér betonján várakoztatják a katonáikat és kevésbe fontos dolgokkal vegzálják őket.
Nem olvasom rendszeresen a francia lapokat, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a szükséges intézkedések helyett csak látszatintézkedéseket tettek.
iknebli 2016.05.03 12:58:13
@Balazs_: Utánanéztél, hogy mi lehet ennek az oka? Szám szerint is kevesebb magyar jelentkezik vagy csak az arány csökkent (szám szerint ugyanannyian sokkal több jelentkező között)? Esetleg megnőtt valami más országból/rágióból jövők száma és aránya?
Az őrség alatt nem volt probléma, nem úgy egy másik szakaszunkkal, amelyik ekkor még az erdőben volt. Az egyik hétvégén éjszaka egy kanadai légiós akart bosszút állni az őt rendszeresen szívató francia caporalon, ezért levágta álmában a függőágyát, majd ütni kezdte egy feszítővassal. Először a…..
Augusztusban megkaptuk a nyári szabadságunkat, onnan visszatérve meg már a guyanei kiküldetésre készültünk: összecsomagoltunk, megkaptuk az oltásokat meg a papírokat intéztük...
iknebli 2015.11.19 09:15:51
@retrovírus: A vicc az, hogy ha felteszed az egyszerű "Kinek áll érdekében?" kérdést (Cui bono?), akkor ennek a faszinak az elmélete és válasza jóval logikusabb és összefüggőbb, mint a hivatalos maszlag.
Abban szerintem nincs vita a katonaviseltek között, hogy az őrszolgálat orbitális szopás is lehetett, de egy kis szerencsével az ember megcsíphetett olyan helyszínt, ahol a fizikai-idegi-szellemi megterhelés tartósan negatív tartományban leledzett. Szögyi ez utóbbit is kipróbálta, s…..
iknebli 2010.11.23 16:30:28
@Adani: ezt a sztorit én is olvastam már valahol, de kicsit bővebben (egy idegszanatóriumot is lőttek véletlenül, amiből botrány lett). Sajna már nincs meg a link, de örülnék ha valaki beírná, mert jót lehet röhögni rajta (még ha városi legenda is).
iknebli 2010.11.23 18:31:57
@Adani: Ez az, köszi!
Még most is fetrengek a röhögéstől :))