Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bikakovács

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyik kedvenc játékom a szemmel verés. A csoport kiküld egy embert, megbeszéli, annak milyen cselekvéssort kell végrehajtania úgy, hogy a csoporttagok csak a szemükkel jeleznek neki. Az illető belekezd mindenféle mozdulatba, elindul mindenféle irányokba, és lesi a hatást: a rosszalló…..
 Megint megcsaltam a városomat. És megint Béccsel. Túl hosszú volt az a későnyári kaland, hogy könnyen átlépjek rajta, és túl rövid, hogy beleunjak. Tudtam, hogy nem lehet vége ennyivel, hogy visszatérek hozzá, de gyáva szerető módján sosem „csak úgy”, mindig…..
 Több mint egy éve fogy a levegőm. Nem hiszem, hogy rosszabbakat írok, mint korábban, nem hiszem, hogy többet kéne pörögnöm különböző rendezvényeken. Hogy személyesen kéne nyomulnom ismerősöknél ezért-azért. De úgy érzem, ez a fulladás összefügg azzal, ahogyan a…..
bikakovács 2011.10.20 16:33:09
 Permamens rosszkedv, vagy ez már elkeseredés? Kétségbeesettem próbálok rendet tenni-tartani magamban, magam körül, de folyton lemaradásban vagyok. Az irodalomban fogy a levegőm, és nem tudom, miért. Ma kaptam ezt a linket: www.youtube.com/watchMegnéztem, és tényleg nem…..
A köhögéssel meg tüsszögéssel kezdődött, csak itthon döbbentem rá, hogy Bécsben egy hónapig se fuldoklós köhögés, se sikítós tüsszögés nem jött rám. Tehát valószínűleg allergia, és valószínűleg a porra. Ebben a városban büdös van. Kutyaszar-és benzinszag. Az…..
 Pénteken egyórás késéssel befutott a vonatom a Keletibe, akkor mondta a kedvesem, Lukács, hogy másnap viszik Montyt lelőni. A lovakat lelövik. Pedig nem erről volt szó. Tudtuk, hogy nincs jól, hogy el kell altatni, a tulajdonossal meg is beszéltük, kijön az állatorvos, altató,…..
 Holnap haza. A város épp kezdett összemenni, ahogy kiismertem magam benne. Szinte mindig sütött a nap, és mindenütt kertek és parkok. Otthon miért nincs ennyi park?Olyan szomorúan keltem, hogy egyértelmű volt a döntés, az utolsó napomat az állatkertben töltöm. A schönbrunni…..
 Most már térkép nélkül és többnyire cél nélkül mászkálok, csak hogy meglegyen a napi egy óra séta, ami nélkül egyáltalán nem tudok dolgozni. Úgy látszik, dinamóval működöm. Élvezem, hogy eltévedek, és azt, ha néha nem. És meglepő dolgokba botlom, a múltkor egy…..
 Ma volt egy kis kultúra-és palacsintazabálás. Kultúrzabálás a Lichtenstein palotában, ahol időszakos kiállításként Brueghelt és Rubenst ígérték. Hát volt egy, azaz egy darab Rubens és egy azaz egy darab Brueghel, és egy általam ismeretlen festő, aki kellemesen utánozta…..
Kis prozódiai szabadsággal élve ez egy kis alkájoszi sor, de nem ezért írtam. Hanem mert a lélek kész, de a test erőtlen, szánalmasan ki vagyunk szolgáltatva a testünknek, ilyenkor nehéz elképzelni, hogy van létezés nélküle, közben meg alig várja az ember épp a…..
Volt nyaralás, volt társulati hétvége (tábornak nem mondanám), kevés lovaglás (abból egy hatalmas nagy esés), egyetlen fürdés ezen a nyáron, sok munka, néhány nagy ráfaragás, körülöttem betegségek és halál, rengeteg kérdés, és most van még pár nap, aztán elmegyek…..
A kereszténység nem lehet test ellenes. Nincs még egy vallás, amelyben olyan hangsúlyt kap, a test, a hús. Az Ige testté (sőt, hússá!) lett (szarx, nem pedig szóma). Jézus az utolsó vacsorán azt mondja: ez az én testem, mely tiértetek adatik, és a vérével váltja meg az…..
... és talán utoljára. Mi tagadás, kiöregedtem. Már két gyerek köszönt csókolommal. Ássatok el! 37 fok árnyékban, most vízparton lenne a legjobb, de azért a légkondis táncterem se rossz, ahol a színjátszó foglalkozásokat tartjuk. Azt hiszem, jobban szórakozom, mint a…..
bikakovács 2011.07.11 15:05:56
Kiss Judit Ágnes naplova nettelen 2011.07.05 09:52:19
Bakonybélen rettentő lassú a net, dacára minden büszke T-mobilos reklámnak, hogy újabb húsz átjátszótornyot építettek ki. Persze lehet, hogy bárhány átjátszótornyot kiépíthetnének, a hegyek lefognák. Így aztán az elmúlt hetem javarészt nettelen (annyira azért nem, hogy…..
Egyszerűen nem értem, miért nem hagyják végre békén őket. A melegeket, leszbikusokat, transzneműeket, biszexuálisokat. Mindig az jut eszembe, amit anya mondott: csak az kukkol a másik paplanja alá, akinek a paplanja alatt semmi izgalmas nem történik. Kinek mi köze hozzá,…..
bikakovács 2011.06.27 08:46:47
@Barab: szerintem nincs akadémiai állásfoglalás az "egynemű" szó felhasználását illetően. de jut eszemben egy égi szólás: "boldogok az osztrigák, mert egyneműek". e szerint épp a hermafroditák az egyneműek! és jelentem, hogy a leszbikus nőnek nem csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet gyereke. sőt, olykor meleg férfiak, már csak próbaképpen is, "meghágnak" nőket.
Egy dolog gondolkoztat el a melegekkel kapcsolatban, amit egy ismerős srác (hetero) mondott a belé (reménytelenül) szerelmes fiúnak: azért szereted a fiúkat, mert félsz a nők másságától, olyanba tudsz beleszeretni, amit ismersz. Valahol olvastam hasonlót, talán egy újságíró…..
Kiss Judit Ágnes naplova Medárd 2011.06.08 09:49:36
Medárd napjának hajnala akkora viharral virradt, hogy felébredtem a dörgésekre, pedig füldugóval alszom. Most negyven napig esni fog? Igazából nem bánom, kevesebb a por, és szép zöld lesz minden. Ma mentem volna a Kisházba, de Léda jól kitolt velem, megint lesántult szegénykém,…..
bikakovács 2011.06.08 15:19:10
Szeretnék szerelemről írni, emberi kapcsolatokról, a tangóról, a lovakról, de folyton közbeszól valami, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Nem vagyok közéleti ember, művelni akarom a kertemet, játszani a lovammal, táncolni, meghallgatni az embereket, verset írni, tessék…..
bikakovács 2011.05.29 12:47:52
Az inkriminált levelet és a "modernizált" Tragédiát nem láttam, így velük kapcsolatban nem tudok állást foglalni. Egy kijelentésed azonban szíven ütött: "Költőnek sosem leszek nagy". Valóban nem leszel, mert az vagy, a legnagyobb (élő - hála Istennek)! Ha semmi mást nem írtál volna, csak a Szétszaggatott szonettkoszorút, az is elég lenne e titulushoz. Nem gondolom, hogy állításod álszerénységből fakad, hisz tudom, hogy nem bízol eléggé magadban, "eleitől fogva". Ez a vers annyira hat ránk, tudattal áldott/vert lényekre, hogy még azok is elgondolkoznak rajta, akiket egyébként hidegen hagy a költészet (ezt a saját "terjesztésem" tapasztalata mondatja velem). A magyar irodalom történetében alig harminc "nagy vers"-sel számolhatunk, ezek közt a Szétszaggatott szonettkoszorúnak stabil helye van, rangsort felállítani értelmetlen és fölösleges dolog lenne. Higgyél nekem, mint olyan embernek, aki hosszú évtizedek óta abból él, hogy az átlagosnál fejlettebb a kvalitásérzéke. És hogy e sorokat nehogy elvtelen hízelgésnek véld, megragadom az alkalmat némi kritikára is:
1) Az "és pont az köti össze. És megérzed" sorban a "pont" helyett jobban hangzana az "épp".
2) A vers kiegészítését szerintem nem helyes közvetlenül az eredeti verzió után publikálni (mint ahogy az Interneten a Mozgó teszi), mert hibátlansága ellenére árt neki, ugyanis nem lehet ugyanazt az életérzést a végtelenségig ragozni, mert - mint tudjuk - olykor a kevesebb mondja a többet. Az embernek az az érzése támad, hogy (buta kritikák hatására) meg akartad mutatni azt a nyilvánvaló tényt, hogy nem okoz gondot a teljes szonettkoszorú megírása sem. De különben is, az első alkotói lendületet semmi nem űbereli!
Az ismeretlenül is nagyra becsült Emilnek pedig ez úton üzenem, hogy habár hangszíned vitathatatlanul gyönyörű, verbális értékeid elé helyezve, első sorban a NAGY költőt tisztelje Benned!
Igen, igaz, rég írtam, de épp azért, mert nincs baj. Ha lenne, kitörne belőlem. Inkább csak fáradt vagyok (már arra gondoltam, nem ólmozott-e az ivóvíz itthon), ha dolgozom, a lovat is szeretném látni, meg azt se akarom, hogy a kosz megegyen, akkor másra nem marad idő.Közben volt…..
bikakovács 2011.05.06 14:18:29
@kék bőrhaisnya: tetszik ez a dísz cigány titulus. eddig maximum díszpinty voltam. bár tudtam volna, hogy én egy dísz cigány vagyok, a negyvenes évek második felében és az ötvenedes években, a sok koplalás és fagyoskodás közepette. áprilistól októberig meztéláb járva. négyen voltunk testvérek, ebből kettő tüdőbajos (meggyógyultak). de ezek az apróságok nem zavartak bennünket abban, hogy valamennyien kitűnő tanulók legyünk (olykor csak jeles). biztosan azért, mert olyan sokat foglalkoztak velünk a tanítók, elvégre az én osztályomban is csak hatvanhárman voltunk. a ne ölj alapmű!
bikakovács 2011.05.09 13:25:32
@kék bőrhaisnya: "Sokak szerint cigány vagyok, s mivel a sokak között ott van anyám és apám is, muszáj ezt a tényt elfogadnom. Nem szeretek cigány lenni, mert olyan, mint egy gyógyíthatatlan betegség." (Jónás Tamás)
A Madáchban végeztek velünk. Bementünk Annával az igazgató úrhoz, aki láthatólag szeretett volna megszabadulni tőlünk - a maga kedves, diplomatikus módján. Szót ejtett arról, hogy a színház teljesítette a pályázatban foglaltakat, bemutatta a művet, és mivel a nézők nem…..
bikakovács 2011.04.30 14:50:39
@kjá: kenne mi(ch)!
Keresem azokat, akik szívesen maradnak velem ebben az országban. Hirdetést adok fel. Körülöttem mindenki csak a lehetőséget várja, hogy lelépjen. A kedvesem, Gedeon szerint az lesz igaz, amit Viktor Frankl írt a haláltáborokról: a legjobbak nem tértek haza. Ebben az…..
bikakovács 2011.03.28 13:16:19
@kék bőrhaisnya: Irigylem tőled ezt a dupla poént! De hogy rosszat is mondjak: azt tanultam az iskolában (kisegítő), hogy idézni csak pontosan szabad. Ennek szellemében: ö. m. a. f.
Nagyon jól sikerült A fabáb tegnapi előadása a Madáchban. Majdnem annyira jól, mint előtte a lejárópróba. Sokkal lazább volt, oldottabb, most már bátran hívok mindenkit a 23-i előadásra. Egyelőre úgy néz ki, az lesz a darabtemető, de ha elég sok az érdeklődő, akkor talán…..