Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zeneszerzo

1 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nos, tény, hogy a zene és a matematika nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással. Gondoljunk csak bele: leírunk egy számot és máris megvannak a hangok (összhangzattan)! Leírunk mégegyet, és máris figurációt, vagy fordítást jelöltünk! De ennél magasabb szinten is megvan a…..
zeneszerzo 2010.11.24 20:59:36
@Gál Zsolti: így van ahogy mondod! Bachon rengeteg dolgot meg lehet tanulni. Majd ha egyszer időnk lesz, mutatok Bach elemzéseket. ;)

a cikk maradék részével mennyire értesz egyet?
zeneszerzo 2013.03.19 13:32:58
@monobalu: Üdvözöllek a blogon! (Remélem nem bántó számodra, ha tegeződünk.)
A blogot elég régen kezdtem el írni, részben saját magamról, részben elemzéseimről, gondolataimról szól. Gyakorlatilag egyszerre ismerem és ismertetem meg a dolgokat. Elsősorban az ismerőseimnek írtam, akik gyakran kérdéseket tettek fel a kortárs és speciálisan a saját zenémmel kapcsolatban, ezekre szerettem volna sorra válaszolni. Persze sokszor tévedtem, de az építő jellegű negatív kritikát mindig szívesen fogadom, elvégre ezekből tanul az ember. Gyakran azonban gonosz trollok támadtak meg, akikkel nem tudtam sokat kezdeni.
Sajnos mostanában nagyon kevés a szabadidőm, így nem tudtam írni, de rengeteg a gondolatom, szóval remélem, hogy hamarosan újra írhatok.

Szóval köszönöm az építő jellegű kommentet!
Az írtakkal többségében egyetértek. Néhány kérdés felmerült bennem a végtelen zene és a zeneszerző kielégülése kapcsán, ezért szeretném belinkelni az ide vonatkozó bejegyzést, nem tudom, hogy megtaláltad-e már korábban. Várom oda is hozzászólásodat!
zeneszerzo.blog.hu/admin/post/edit/2776745
Mindig is őrületbe tud kergetni, hogy sok ember nem fogja fel, hogy ez nem úgy működik, mint egy fényképezőgép ..
zeneszerzo 2012.06.08 21:47:03
Klaszter Zeneműhely   A Klaszter Zeneműhely egy zenészekből álló nonprofit egyesület, amelynek elsődleges célja olyan kortárs műveket bemutatni, amelyet még sosem játszottak Magyarországon. A műhely tagjai egyszerre még nem álltak színpadon. A tagok listája hétről…..
Részemről ez az utolsó megnyilvánulás ennek a majomnak, aki ma nem túlzás, csak ma délután vagy 12 profillal tért vissza, hogy elröfögje ugyanazokat a marhaságokat, mint amiket szokott. Koros pofája alapján igazán benőhetett volna feje lágya. Ember, keressél értelmesebb…..
Előzmény  ..
zeneszerzo 2012.02.26 00:34:38
Emlékeztek a Drót-os kalandomra? Összefoglalva, Drót helyett az egyik lemezen "Az ígéret megszállotja" film volt Jack Nicholsonnal. Sokat láttam már a borítóját, de sosem néztem meg végül. Nos, ha már tervezetlenül ott volt a birtokomban, akkor meg is néztem.Kifejezetten…..
Habár még a fülünkben csengenek az őszi filmzene koncert utolsó hangjai, a Hollerung Gábor által dirigált budafoki társulat máris újabb filmzenei kuriózumokat adott elő, ezúttal a még a Művészetek Palotájának méreteit jóval meghaladó Papp László Sportarénában. Talán a…..
zeneszerzo 2012.02.16 16:18:47
Mozart:
Az Amadeust egy szép filmnek tartom. A többiről viszont rendszerszinten kell gondolkozni. A részleteiben való alkalmazással nincs problémám, elvégre az Űrodüsszeia is csak részleteiben használta fel Ligeti Requiem-jét és Lux Aeternáját. De te (ha már tegeződünk) el tudnád képzelni ezeket a részleteket egymás mellé összevágva? Mondjuk a Lux Aeterna a basszus szólamok belépéséig, aztán a Requiem Kyrie tétele, mondjuk a szopránok kitartott A hangon való megérkezéséig, és végül az utolsó tétel utolsó 3 oldala? Egyértelműen nem, ilyet egyszerűen nem lehet csinálni. Vagy ha Sosztakovics műveiből készülne hasonló mű, akkor ugyan ki merné azt mondani két különböző szimfóniájának bármely részletéről, hogy kompatibilisek? És ugyan ki merné bármely (3-4) művét kiemelni a többi közül? Továbbra is úgy tartom, hogy az az alkotás nem állja meg a helyét.

Wagner:
Külön kiemeltem, hogy kompozíció-technikailag. Egy filmzene egészen máshogy íródik, mint más, akár programzenék. Érdemes megnézni kéziratokat, hogy notációban mennyire más.
A vezérmotívumokban valamennyire igazad van, azoknak a célja, és a megjelenési formái is hasonlóak Wagnernél, és több filmzenében. De John Williams-en kívül nem tudok más példát felhozni, ahol ez valóban teljesen ugyanígy van. Itt persze hangsúlyoznom kell, hogy nem a szvitekről beszélünk, hanem az OST-kről, elvégre az az igazi filmzene, amit valóban a filmek alá írnak. Ha a Mátrix, vagy a Gyűrűk Ura trilógia bármely részét nézzük, ott egészen más ezeknek a vezérmotívumoknak a szerepe.
A hangszerelés ellenben a legrosszabb példa, amit felhozhattál, hiszen a filmzenék zömét nem a zeneszerzők rakják fel zenekarra.

Köszönöm a kommented, és hogy vállaltad a véleményed. Mint látod, én is pontosan ezt teszem. A blog célja az, hogy az embereket a kortárs, modern zenéhez közelebb hozza, így gyakran (bár mostanában ritkábban) írok elemzéseket, beszámolókat, bemutattam zeneszerzőket, meséltem a műveikről, stb. Ezen kívül természetesen ez egy blog, így gyakran írok saját művekről, új komponálási technikákról, zenei elméletekről stb, illetve elmondom a véleményem olyan dolgokról, amikről úgy érzem, érdemes.
Az érdemi vita indukciója csak előbbre viszi ezt az ügyet a célok irányába. Úgyhogy várom válaszod. :)

.m.m.
A nemrég egy éves jubileumát ünnepelő Popcorn & Soda blog meginterjúvolt, szigorúan csak filmes témákkal kapcsolatosan. Benne van két kép is a filmgyűjteményemről. Akit érdekel, itt elolvashatja..
zeneszerzo 2012.02.03 00:09:03
Kifejezetten a youtube-os közönségnek készítettem, de hátha titeket is érdekel..
Hétvégén újra ettem egyet ebből az isteni ételből, ezúttal a Négy Muskétás étteremben étkeztem. Az étterem elég alap, semmi csicsa, de egyáltalán nem is volt baj. A kiszolgálás kedves és gyors volt, az ár/érték arány meg szintén teljesen jó volt. A hagymás…..
Még egy random hülyeség  ..
zeneszerzo 2011.12.19 00:36:14
Hogy őszinte legyek, az első filmtől nem voltam elájulva, de nem bántam meg a mozijegyet, mert nagyon klassz dolog volt ezeket a vén csontokat egy filmben látni. Remélem a második film nem fogja ugyanazt a hibát véteni, hogy leginkább Jason Stathamre koncentrál. Könyörgöm, ezt a…..
Milyen tematikus adásokat hallgatnátok szívesen? Sorozatosból biztosan lesz még folytatás és én már tervezek egy "Kultfilmek, amelyek nem azok" kiadást, ahol garantáltan lesz egy audio csetepaté :P Mik érdekelnének benneteket? Sportfilmek? Életrajzi…..
zeneszerzo 2011.11.16 20:01:50
@freddyD: mindenképp ajánlom őket, szerintem remekmű az összes! Hullámtörés, Dogville, Antikrisztus sorrendet ajánlom. nagyon lassúak, hosszan bontakoznak ki, de ha végig bírod nézni és aztán ráveszed magad mégegyszer, akkor rájössz, hogy kb minden mondata fontos!

szóval ha ilyen lelkiterror filmek érdekelnek, akkor mindenképp javaslom!

cserébe engem is érdekel, hogy téged milyen filmek terrorizáltak :) (mondjuk az élve eltemetve amiről anno beszéltetek, az elég nyomasztó volt)
Két be jegyzést is szenteltem a fenséges hagymás rostélyosnak, amelyből ma megint sikerült ennem egyet. Vagy, valami olyasmit. Nem tudom, ér-e ez egyáltalán, de ma éltem a Teletál (ételszállító) ajánlatával. Tudtam, hogy teljesen más dimenzió lesz, mint egy frissen…..
Ha lesz vége USB Mikrofonom. Nem akarok többet headsettel szarakodni, úgyhogy ki is néztem egy USB mikrofont, amelynél talán a kretén laptopom sem fog hisztit csapni.Ha eljutok végre odáig, hogy elmenjek a boltba, akkor jön majd egy játékbemutató (nem rossz pécés), 99…..
zeneszerzo 2011.11.08 01:07:41
Nos, hát elérkeztünk a III. epizódhoz is, amely érdekes módon most másodjára megnézve jobban tetszett, mint anno a moziban.Emlékszem akkor a film elején nagyon felhúztam magam, mert az első kb 20 percben olyan szintű CGI-überbuzulás látható, hogy ez nekem sok volt. Egy pillanatig…..
zeneszerzo 2011.10.14 22:06:26
@Gykrizsi: szextológia :)

@algi: elég sok példát lehetne hozni arra, hogy john williams mit honnan merített. de inkább nem teszem, jobb abban az illúzióban lenni, hogy ő találta ki a motívumait :)
zeneszerzo 2011.10.14 22:35:18
@algi: persze :D én nagyon kedvelem a star wars zenét :) zenekarral is játszuk hamarosan :)
Sokat kellett rá várni, de végre sikerült összehozni egy új adást a Baaadmovies-os srácokkal. Szerintem túlzás nélkül mondhatom, hogy ez lett eddig a legkaotikusabb kiadás, de pont ettől lett olyan jó. Sok a cukkolás ;) A kitárgyalt filmek: Drive Bronson ---Bosszúfilmek---…..
zeneszerzo 2011.10.09 16:28:09
@valinor: @algi kommentjét folytatva: másrészt rámondani hogy bosszúfilm nagy spoiler szerintem. lars von Triernél eleve a folyamatos feszültségkeltés a fontos, és az út, ahogy oda jut, ahova... az Antikrisztus és a Hullámtörés ebből a szempontból talán jobban sikerült, igaz, teljesen más stílusú az a két film, mint a Dogville. persze szerintem remekmű mind3, nagy favoritom von trier :)
zeneszerzo 2011.10.09 17:09:17
@algi: jogos kérdés. igazából egyik filmje esetében sem olvastam előre, hogy mi történik, szóval tapasztalatból nem tudom. de ettől még nem biztos, hogy nem rossz, ha ismerjük a végét :) még akkor is, ha 'nem számít' igazából.
Többen kérték, hogy a többi Star Wars részhez is írjak véleményt. Nos, a klasszikus trilógiát hónapokkal ezelőtt már megnéztük (ki tudja hanyadszorra), szóval azokat most hanyagolnám. Viszont tegnap az epizód II-vel folytattuk, amelyet szerintem most láttam harmadjára.…..
 Cikis és sokaknak biztos érthetetlen bejelentést teszek most közzé, de (hasonlóan a sokat gyűlölt Pókember 3-mal) kedvelem a Star Wars Episode 1-et... Ebben biztosan közrejátszik a nosztalgiafaktor is, mert igen kellemes emlékek fűződnek az akkori mozilátogatás köré…..
zeneszerzo 2011.09.24 00:53:15
@freddyD: én pl kifejezetten szeretem jar-jart :D gyakran idézünk tőle a haverokkal.

tudtommal yoda egyébként az új 3 résznél már szgépes animáció volt, csak a régi trilógiában használtak bábot - egyébként zseniális megoldás szerintem.

Egyébként Freddy, mit gondolsz a mindenféle mitologikus és egyéb utalásokról, amely a szextológiában szerepel? észrevetted őket filmnézés közben?
Az első részben pl nyilvánvaló utalás van Anakin és Jézus közti kapcsolatra: az anyja Schmi mondja, hogy Anakinnak nem volt apja (ahogy Jézusnak sem). és elvileg Schmi név szerepel a bibliában is, ha jól emlékszem valami messiásra várót jelent. anno a hócipőben jelent meg egy részletes cikk az ilyen utalásokról, van néhány egészen meghökkentő, rejtett dolog.
Agyhiány Fuck Yea MM 2011.08.19 09:46:00
A következő a feladat: Indítsd el a videót és nyomd meg a 2-est, de fontos, hogy ne a numerikus billentyűzeten. Tehát így: Élvezd a bakit! :D    ProbleMM?..
zeneszerzo 2011.09.07 00:52:04
@DirtyLittleSecret: momentán nekem a laptopomon is van numerikus billentyűzet. :)
Nézem "Az elnök emberei" sorozatot és az elhangzottak közben kitaláltam egy szóviccet, amellyel az előbb freddynénél súlyos agykárosodást okoztam.-Ha készülne a Bill Clinton féle szexbotrányból pornóparódia, mi lenne a címe?-Az orális iroda <- jelöld ki..
Durva, de a blogolkodom (a teljesen nem odaillő IT kategóriában) 10. lett a GoldenBlog szavazáson.Kultúra-Szórakoztatás kategóriában a Limp Bizkit blogom 11. lett és még a Rossz PC Játékok Sorozat is szerepel, méghozzá 42. helyen :DKöszönöm mindenkinek a szavazást!..
zeneszerzo 2011.08.27 01:09:02
Aki rendelkezik Facebook profillal és szeretne nekem kedveskedni, itt leadhatja Goldenblog szavazatát a "Limp Bizkit" blogomra, amely idén az album megjelenésének köszönhetően igen sokat frissült :) Köszönöm  Ez a blogolkodom blog is jelölve lett, de…..
zeneszerzo 2011.08.25 17:35:20
@komika2: lásd a blog leírását: "Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül".
Ezúttal két új beszélgetőpartnerrel: Algi és Fecó a kockablog.hu oldalról Jó két órában beszélünk algi munkájáról (sorozatoknak/filmeknek készít magyar szövegeket) kedvenc sorozatainkról, csalódást keltő sorozatokról és eláruljuk kedvenc sitcomunkat. Filmbarátok #6…..
Túlzás lenne részemről azt mondani, hogy a sör a kedvenc italom. Néha tényleg jól esik, főként a húsos kajákhoz, de önmagában ez a keserű lötty számomra érthetetlen, hogy miért lett a „világ itala”. Ezért is szeretem inkább a pancsolt söröket (citrom,…..