Regisztráció Blogot indítok
Adatok
niethammer

238 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mechanika: DVD olvasók tálcamozgató mechanikája tökéletesen megfelel. Lehetőleg 2db egyforma kell, és a bontás után levágtam a felesleges műanyag részeket. A vágás előtt érdemes kiszedni a fogaskerekeket, mert a forgácsok beleragadhatnak a fogakba. Csiszolás, és tisztítás után kapunk 2 db lapos…..
Nagyon jó szolgáltatás az alkalmazásban, hogy a gombokhoz egyéni képeket rendelhetünk. Készítettem egy kis csomagot, amiben PNG formátumban kétféle változatban (normál, és lenyomott) megtalálhatók a gombok.  Innen letölthető: roboremo_buttons.zip  ..
Cinege  Facebook 2016.12.13 10:26:20
Egyre többen érdeklődnek a kamerás technika iránt, ezért készítettem a Madarak nevű facebook csoportot, ahol sokkal gyorsabban tudunk információt cserélni. A blog továbbra is megmarad a hosszabb cikkek publikálására. https://www.facebook.com/groups/1572174906404277    ..
A tanulók most először kaptak önállóan megoldandó feladatot. Az eddig elkészült kódokat együtt raktuk össze, és a tesztelésnél is sok segítséget kaptak. A feladat: A telefonon egy gomb lenyomására a robotautó menjen előre, majd 3x ismételje meg a balra-jobbra kanyarodó hullámzó mozgást. Először…..
niethammer 2016.11.28 11:28:13
@Vígvári Tanműhely: Igen örültek, mert maguk építették fel a komponenseket a roboremo alkalmazáson belül. Persze nem működött egyből minden, de a javításokból lehet a legtöbbet tanulni.
Köszönjük a biztatást, folytatjuk a beszámolókat a fejleményekről.
Az első működő verzió a következőket tudja: A bluetooth soros porton parancsokat képes fogadni a telefontól. Eljárásokkal vezérelhető a meghajtó motor, a kormány, és az RGB LED A teljes program innen letölthető: ROBOT_BLUE_TOUCHPAD.zip ..
ROBOTAUTÓ - SUMO ROBOT RoboRemo 2016.11.18 11:36:31
A bluetooth egységet bármilyen androidos szoftverrel lehet kezelni. Számos ingyenes alkalmazást kipróbáltunk, és a roboremofree mellet döntöttünk. Előnye, hogy szinte minden kommunikációs csatornát kezel, és az interface szabadon alakítható. Vagyis tetszőlegesen rendezhetjük el a képernyőn a…..
A robotautó mozgását nagyon sok tényező befolyásolja. Egy Y megfordulásnál a motor sebessége, a mozgások ideje lényeges, és nehezen beállítható. Ezért úgy döntöttünk, hogy felrakunk egy HC-06 bluetooth egységet, amit androidos telefonról tudunk vezérelni. Így a telefonon könnyen állíthatók a…..
ROBOTAUTÓ - SUMO ROBOT Platformok 2016.11.17 08:48:43
Lassan kialakulnak a platformok, amelyek alkalmasak az ARDUINO-s vezérlésre. Mechanikai problémákat kellett megoldani, mivel a távirányítós autók kormánya nem erre a célra lett tervezve. Gyakran nem állt be egyenes irányba, hiába vettük le a kormány motor vezérlését. Sikerült egy 2 motoros tank…..
niethammer 2016.11.17 18:37:39
@Vígvári Tanműhely: Köszönjük a tanácsot. A hűtőbordával már nem melegedett. PWM jellel hajtjuk meg a motorokat, mert túl gyorsak alapból. Így csak langyosak az IC-k. Megnéztem a blogodat a codebug-ról, és kíváncsian várom a további bejegyzéseket. Az iskolában nekünk is van 5 db, de ehhez a projecthez kevésnek találtam.
Egy kis látványelem is került a robot platformra. Egy RGB ledszalagból 3 db LED került minden robotra. A vezérlése nagyon egyszerű:  A +12V-os kivezetést az akku 7,2V pozitív kapcsára kötöttük. Ekkora feszültséggel még éppen világít a LED. Az RGB kivezetéseket az AUDUINO 3,5,6 -os portjára…..
ROBOTAUTÓ - SUMO ROBOT L293D 2016.10.20 12:39:26
A robot teljes vezérléséhez mindkét motort előre, és hátra is kell forgatni, sőt a sebességet sem árt módosítani. Erre a feladatra találták ki az L293D áramkört, ami egyszerre 2 motort is képes vezérelni.  A rajz alapján kötöttük be a motorokat. Az output1-2 kimenetre került a hátsó meghajtó…..
ROBOTAUTÓ - SUMO ROBOT Hardver 2016.10.20 10:18:31
Egy komplett robot platform nagyon drága, ezért a költségek csökkentése miatt régi, kidobásra ítélt RC autókat használunk a meghajtásra. Ezeknek csak az alváza kellett a motorokkal, mivel mindent az ARDUINO panel vezérel majd. A központi vezérlő egy ARDUINO LEONARDO, ami kompatibilis az UNO-val,…..
A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolában több informatika szakkör is működik. Itt fedeztem fel néhány tehetséges tanulót, akik az átlagosnál is jobban érdeklődnek a programozás iránt. Nekik külön tehetséggondozó foglakozást tartok hetente 1 órában. Az iskola, és az iskolai alapítvány…..
Ez egy demo blog Első bejegyzés 2016.10.19 09:29:29
Ez egy mondat...
kiteKAP Maklár – 2016 2016.05.31 10:30:48
Második alkalommal látogattam meg a maklári repülőteret, ahol a harmadik sárkányfesztivált rendezték meg. A rendezők mindent elkövettek, hogy ideálisak legyenek a körülmények. Szinte golfpálya minőségűre volt nyírva a fű a hatalmas területen. Hely az volt bőven az eregetéshez. Szokás szerint én a…..
kiteKAP Fix keret 2016.05.15 16:00:59
Gyakran előfordult már, hogy annyira gyenge szél volt, hogy az automata KAP-ot nem lehetett megreptetni. Ilyenkor jól jöhet egy könnyű fix keret, amire egy néhány dkg-os mobius kamerát szerelek, de a többi nehezebb gép csatlakoztatható hozzá. A szokásos alumínium küszöb profilból alakítottam ki a…..
Megfelelő áttételű fogaskereket a legegyszerűbb egy hibás CD/DVD meghajtóból kiszedni. A fém burkolat eltávolítása után a tálcát ki kell pattintani egy csavarhúzóval, és máris hozzáférünk a tálcamozgató fogaskerekekhez. Ezek áttétele kb. 1:4, ami pont megfelel egy DC motor lassításához, vagy egy…..
Az egész KAP súlyát nem lehet szervóra terhelni, mert könnyen leszakadhat az egész. Áttételre azért is szükség van, hogy lassítsuk a DC motort, vagy éppen egy 90 fokos szervó szögtartományát 360 fokra növeljük. Mivel nem rendelkezem profi lakatos műhellyel, így olyan megoldást kerestem, ami egyszerű…..
kiteKAP RC adó-vevő csere 2016.02.20 17:04:57
A RC távirányítót lecseréltem egy 6 csatornás adó-vevőre. A vevő 6 db 5 V-os digitális jelet képes átadni a PIC vezérlőnek. A hatósugara is jóval nagyobb, legalább 150-200 m. A vevőt külön dobozba helyeztem el, és 4 db vezetékkel kapcsoltam a PIC egységhez. Az első tesztek:  ..
Cinege  Zöldikék kergetőzése 2016.02.19 19:46:05
A folyamatos eső ellenére ma is sok zöldike volt az etetőn. Nem nagyon viselik el egymást, ezért állandó olt a kergetőzés...
Cinege  Kamerázás ablakból 2016.01.29 11:09:37
A facebook madarak csoportjában bukkant fel ez a remek ötlet. Török Attila és családja az ablakból nézheti az etetőt. LED szalagos megvilágítással elérték, hogy a sötét téli nappalokon is jó minőségben tudtak videót készíteni a meleg szobából. Kaptam pár képet is a technikáról, de a művészien vágott…..
Cinege  Kamera az etetőn is 2016.01.23 18:23:51
Az odú mellett az etetőre is került kamera. A nagy hidegek miatt sokkal nagyobb a forgalom. Ma pár perc alatt széncinege, fakopáncs, kék cinege, zöldike, és vörösbegy is megjelent...