Regisztráció Blogot indítok
Adatok
papp_schubert

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Pompei 2015.10.31 14:43:32
Ahogy a gazdasági jog tanárom mondta egykor, ha egy jogász kinéz az ablakon, akkor jogviszonyok alanyait és tárgyait látja. Valahogy így voltam én is, amikor Pompei városában kirándultunk: sokkal jobban érdekelt az ókori gazdálkodás technológiája, mint a falfestmények, mozaikok…..
Már ha van. Márpedig idén volt, kettő is, és mind a kettő nagyon jó eredménnyel zárult, úgyhogy most velem madarat lehet fogatni. Amikor a múlt héten megmértem és megkóstoltam a szőlőt, és hozzá néztem a meteorológiai jelentést (1-3 mm esőt jósoltak a hétre, 30%-os…..
papp_schubert 2015.10.08 09:47:33
@Mortar.Kinga: A kénfüsttel az a baj, hogy nem tudod szabályozni a bekerülő mennyiséget. Érdemes inkább porított borként (kálium metabiszulfit) adni hozzá, ülepítéskor 7g/hl mennyiségben, ha feltétlenül kénezni szeretnéd. Az unikén élesztő pedig egy viszonylag semleges (íz, aroma vonatkozásban)mindentűrő élesztő mix, tehát bírja az alkoholt, a ként, a hideget-meleget. Valószínűleg jól döntöttél, hogy beleraktad ebben az esetben. Mi egyébként a mustalj kb 10%-át visszaadjuk az ülepítetthez, lehetőleg az üledék felső részéből, ez általában elég élesztőt és ami szintén fontos, élesztő tápot tartalmaz.
Ilyen melegben már locsolni kell a kis szőlőket, most ez jelenti a legnagyobb feladatot - augusztus elejével lezárul ugyanis a permetezés, a szőlőt szépen megkötve várja a szüretet. A feleségem…..
papp_schubert 2015.08.19 08:24:38
@vilag: Felénk, ahol van vadkerítés (2m-es) ott is bent van a szarvas... Lehet, ha egy autóúttól lenne elválasztva ezzel, azt mondaná, leszarom, nem éri meg ugrálni, de mert szomjas (gondolom), valahogy bemegy az elkerített szőlőkbe is. Nem tudom, hogy a villanypásztor jobb-e, mindenesetre a kerítés nem állítja meg őket. Vagy lehet, hogy vizesárok kéne, kihegyezett karókkal és krokodilokkal....
A növényvédelmi munkákat akkor végezzük jól, ha a lehető legkevesebb alkalommal, a lehető legkevesebb vegyszer kijuttatásával védjük meg a szőlőt. Az ökológiai gazdálkodásban elfogadott kontakt szerekkel történő védekezés egyik sarkallatos pontja a vegyszer pont…..
papp_schubert 2015.04.25 07:56:01
@kunzoo: Szerintem "bio" növényvédelem esetén nem a szerek ára a döntő, hanem hogy keveset használjunk belőle lehetőség szerint. A kén az élesztőgombákat és a ragadozó atkákat is öli. A réz egy nehézfém, jobb kevesebbet kijuttatni belőle. A kontakt szerek hatásmechanizmusa pedig vitatott dolog. Az egyik álláspont szerint akkor véd, ha rajta van a növényen megfelelő koncentrációban, az eső felhígítja és így véd. A másik szerint kijuttatható akkor is, amikor a gomba épp szaporodni kezd, tehát amikor eső után eláll a szél és melegedni kezd az idő. Persze ez tényleg gyors beavatkozás kell legyen, néhány órán belüli, de, ha távol vagy és oda tudsz telefonálni a növényvédősnek, hogy: MOST!, akkor működhet. Tudom, persze, ehhez az kell, hogy legyen gyors reagálású egység és vagy háti permetező, vagy füves sorok, amin a traktor tud menni egy zuhé után is, de elméletben (és tapasztalatom szerint) el lehet kapni a gombát a fertőzéshez kedvező körülmények beálltának óráiban is.
Ha öreg szőlőt veszünk, akkor szükség lehet annak felújítására. Ez különösen igaz az elhanyagolt szőlőkre, ahol azt tapasztaljuk, hogy az egyébként értékes tőkékbe hálni jár a lélek, gyenge hajtásokat hoznak, és azok növekedési eréje is gyenge. Ennek egyik oka, hogy a…..
papp_schubert 2015.04.06 09:31:06
@kunzoo: Mit értesz "nyers" talaj alatt? Aktuális a probléma, ezért kérdezem. Van tapasztalatod? Legyen az alaphelyzet egy kaszálónak használt domboldal, amit szőlővel szeretnél betelepíteni.
papp_schubert 2015.04.09 06:38:49
@kunzoo: Köszönöm a kimerítő választ, megpróbálom megvalósítani. A trágya és a zöldtrágya bemunkálásához a tárcsázásnak van külön jelentősége? Azért kérdezem, mert saját gépem nincs, a helyi erők kistraktorain pedig ált. kultivátor van ilyen célra. A talaj tele van fél-egy ökölnyi kövekkel, ezért a forgatáson tépelődök, nem biztos, hogy jól járunk, ha az összes sziklát felhozzuk. Áthidalásként gondoltam arra, hogy a leendő sorok helyét ásatom meg, egy 60cm széles, 70 cm mély árokkal. Erről mit gondolsz?
papp_schubert 2015.04.11 08:29:25
@kunzoo: @RAMBO: Kösz a tippeket, próbálom adaptálni a helyi viszonyokhoz!
Két gyors kiegészítést tennék metszés ügyben, szigorúan szem előtt tartva az "egy kép többet mond mint száz szó" elvét.   Hogyan dönthető el, hogy a hajtás, ahol elvágtuk a szőlőt az egészséges-e? Azt írtam, hogy a metszési felületnek szép zöldnek, egészségesnek kell…..
Szőlőművelés Metszőollók 2014.11.02 21:18:57
Ez a bejegyzés korántsem a teljesség igényével született - már csak azért sem, mert mint kiderült, a végletekig igénytelen vagyok a metszőollók ügyében. Amikor belevágtam a szőlészkedésbe, betértem az OBI áruházba, és az ott forgalmazott Gardena metszőollók közül…..
Szőlőművelés Súlyos döntés 2014.08.24 12:59:36
Kezdjük a végén: az olaszrizlinget (a termő vágót) kivágom. Elegem lett belőle, de nagyon. Amikor átvettem, egy megszakított, nyomorult szőlő volt, aminek még a tövéből eredő vadhajtásokon is fürtök lógtak. Négy éven át pátyolgattam: szépen visszavágtuk, rövid csaposra…..
Tegnap elmentem Dörgicsére, ránézni a borra - mert legalább kéthetenként ellenőrizni kell a tömlőzárású tartályok nyomását, rá kell nézni a házra is. Ráadásul megérkeztek az új pumpák is, mert a régiek nyomásmérője beadta a kulcsot. Ha már arra jártam, elintéztem egy…..
papp_schubert 2014.02.07 12:45:14
@Kibic*: Szerintem egyszerűbb lenne az életed, ha Somlót ejtenéd útba, egy szép tavaszias hétvégén februárban vagy márciusban mozog a hegy a sok metsző gazdától. Ott biztos szívesen adnak akármennyi levágott vesszőt.
A következő interjúalanyom véleményem szerint az ország egyik legprogresszívebb borásza.  Elsősorban azért gondolom így, mert egyrészről sikeresen kilépett annak a kb. 12 világfajtának az árnyékából, amely ennek az országnak a borászatát meghatározza, és a régi magyar…..
papp_schubert 2013.11.29 11:58:52
@bakatorro: Szerintem a hordóban lévő borkőre gondoltál, az meg örök vita forrása. Egy álláspont: Mivel a borkő és a hordódonga belseje között lehet rés, ez tökéletes melegágya mindenféle rossznak, az ecetbaktériumtól a penészig. Ezért, ha biztosan jó ízű-illatú bort szeretnél, távolítsd el a borkövet (legalábbis jelentős részét) a hordóból. Egy másik álláspont, amit pl. Kaló Imre képvisel: Egy savasabb (ergo: borkövet a hordó falán hagyó) bor után, lágyabb bort érlelj a hordóban, az meg felveszi, leoldja, nemtudom. Ezt én nem is értem pontosan, Imre így mondta, a borai meg kétségtelenül nagyon jók. Viszont ez feltételezi, hogy azonos színű borból legalább kétféléd van, egy savas és egy lágy. Na így légy okos borászok közt! :)
Szőlőművelés Érésbe fordulva 2013.09.01 20:55:34
Ahogy beköszönt az ősz, úgy szaporodnak a látogatásaim a szőlőben - kezdetét veszi ugyanis a szüreti felkészülés. Ez a szőlő kóstolgatásából, a pince kitakarításából, apró-csepró javításokból, mosogatásból áll, és ezen kívül vannak még a nyári átoltások utolsó…..
Szőlőművelés Lótok-futok 2012.12.10 21:44:57
Ehhhh, most van a felkészülés időszaka a jövő évre. Igyekszek mindent fejben tartani - és ez azzal a memóriával, ami nekem van, egyáltalán nem könnyű. Mindenekelőtt folytatom a szőlőt telepítés engedélyezésének folyamatát: a múlt héten elmentem Miskolcra, ahol megvettem a…..
Annak ellenére, hogy mostanában nem nagyon van kedvem írni (ha az ember egész nap felhasználói kézikönyvön dolgozik, akkor csak ritkán van kedve esténkét blogot szerkeszteni), hallgattam a hívó szóra, és részt próbáltam venni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Írtam…..
Én most életemnek azt a szakaszát élem, amikor szempont számomra, hogy valami egyéniség-e, ha másként nem, akkor legalább mint termőhelyének jellegzetes képviselője, ha úgy sem, akkor legalább mint fajtája jellegzetes képviselője. A legjobb persze a három az egyben. Hogy…..
papp_schubert 2012.03.07 17:54:51
@Gabssy: Vagy a neszmélyi, pannonhalmi, bükkaljai, tolnai borvidékre? :) Megkockáztatom még móri, mátrai, mondjuk öt éve? Azért írtam őket külön, mert ott felbukkantak néhány éve azok a kézművesek, akik hagyják megszületni a bort, minden évjáratban. (Nehogy vitát kezdjünk itt a kézművességről! :)) Zala a szerencsésebbek között van, mert ott a Doki, de persze kellenének még jó néhányan. De mondjuk az elsőként említettek? Neszmély=Hilltop=reduktív, fajélesztős, könnyed fehérbor. Esetleg néhányan látták még a Szöllősi nevet, ami ugyanez a borstílus. Ez lenne a borvidék? Ezt a bortípust akár Villányban is elkészíti korrekten bármelyik végzett borász. (Csak ezért utaltam a kézművesekre.) És a többiekre ugyanez igaz.(Mármint, hogy van egy borászat, ha van egyáltalán, amivel a jellemző többség azonosítja a borvidéket.) Nincs más hátra, a borászoknak kell dolgozniuk azon, hogy egy borvidék stílusa kialakuljon. Zalában sem nehezebb, mint bármelyik említett másikon, úgyhogy előre!
papp_schubert 2012.03.07 21:14:01
@hegyaljai: Egyetértünk. A borvidékekkel nem példálóztam, csak arra akartam rámutatni, hogy vannak ilyen szempontból alvó borvidékek, amiknek a jellegzetes ízeit nem ismerjük. Ez nem a borvidék hibája, vagy az alacsony potenciál jelzője. Amit írsz, az meg persze rengeteg tényezőn múlik, s sosem lesz két egyforma bor, még két fajtaazonos szomszédos tőkéről szüretelt szőlőből sem, ugyanazon borász keze alatt. Hát még... De azért azt tudjuk, hogy vannak borvidékeink, amiket azonosítunk egy-egy jellegzetességgel a fejünkben. Gabbsy szerintem ilyesmire volt kíváncsi Zalával kapcsolatban.
papp_schubert 2012.03.08 23:13:44
@Kölpény: Ha indulsz burgundi herceg választáson, én Rád fogok szavazni! :)
Ez az egyik kedvenc időszakom az évben: a pincében pár hét alatt olyan változások történnek a borokban, mint egyetlen más időszakban sem - kialakulnak a végleges ízek, illatok, rá sem lehet ismerni egy-egy nedűre. Őszintén sajnálom azokat a pincéket, ahol az anyagi kényszer vagy…..
papp_schubert 2012.02.19 08:40:28
@Gabssy: Ez engem is nagyon érdekelne! Kéne már egy tisztességesen összeszedett írás erről, nem egy NAVostól vagy egy borkombináttól, hanem egy olyan termelőtől, mint Bálint, aki ugyaninnen indult és a saját bőrén tapasztalta az összes feleslegesen és vagy szükségesen lefutott kört. Vagy összehozni egy kerekasztal beszélgetést, ahol akár létrejöhetnek együttműködések az igazi kicsik között, akik mondjuk a városból járnak ki művelni 1000 nm szőlőt, és bár a techno nulla nálu(n)k, az elhivatottság megvan, elkészíteni a világ legjobb borát :). Nagyon kevés fiatal vág bele ebbe és jórészük kedve el is mehet, ha úgy érzik, hiába minden, palackozni nem tudnak, folyóban meg max 400-ért megy el az a bor, aminek az önköltsége 500...
Segítsen rajtunk, aki tud, információval, hogy aztán mi is segíthessünk magunkon! Köszönjük!
papp_schubert 2012.02.19 13:42:03
@hegyaljai: Biztos igazad van, és Hegyalja biztos jobb hely, de láss csodát, mifelénk nincs hegybíró. Se hegyközség. Ne ijedj meg, nem Szabolcsban próbálok bort termelni. :) Van szőlőhegy és jó adottságok is, csak elaprózott, regisztrálatlan kisbirtokok vannak és a faluhoz tartozó nagy mennyiségű szántó miatt százalékosan kevés a szőlőterület. Így nincs borvidéki besorolás, bár szőlőkataszterbe van véve. A konstruktív segítséget ezután is köszönöm! :)
papp_schubert 2012.02.21 17:33:11
@pinotnoir_777: Köszönjük szépen, én valami ilyesmire gondoltam. :)
Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk el idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink,…..
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
papp_schubert 2012.02.12 20:35:12
@fugu: Most hallottál. Már néhány napja ezt olvasod itt is. :)Lehet, hogy valaki kíváncsi, nem? Egyébként nem volt katasztrófa és szerintem nem baj, ha hallanak hétköznapi (értsd: nem szakértő) borivók pl. arról, hogy nem kell feltétlen hanyatt esni a Bock felirattól, ha ajándékozunk... (Úgy írom ezt, hogy nem kóstoltam, tehát nincs véleményem az itt említett borról). Találtunk egyébként jól iható hétköznapi vacsibort, és az sem biztos, hogy lúzerség. :) De azért kösz.

@117: Kösz a tippet, a Telekit kóstoltam, nekem izgalommentes volt, de nem húznám le persze, főleg az árát nézve, azt kaptam, amit vártam.
A Művelt Alkoholista Rontások 2012.01.27 14:15:00
A Márkus Györggyel készített interjú megjelenését követően két olyan írásra is fölhívták a figyelmemet, amelyek szintén abból indulnak ki, hogy valahol elrontottuk. Mindkét írás érezhetően szívből fakad, és a megközelítés különbözősége ellenére alapvetően azonos a…..
papp_schubert 2012.01.28 09:21:04
@nagyzsombor: Létre kell hozni a RAMBO által említett szövetkezeteket. Vagy legalább egyet, kísérleti jelleggel.Tudod miről van szó, olvastad Te is. Ha működne, az azt jelentené, hogy a dolog lehet nyereséges, tehát érdemes csinálni. Az előző írásban említett Tőkések, valami ilyet csinálnak. Nem holland modellt, vagy kolhozt, hanem összefogást a mindennapi életben és a piacra kerülésben. Meg lehet nézni az eredményt: nem telik el olyan hét, hogy valaki ne hozná fel a nevüket a borblogoszférában. És, mielőtt valaki ideírná, hogy no,de... Szerintem Bálinték sem nem tőkeerősek ( bár Tőkések :) ), sem nem politika közeliek, sem nem marslakók. Elhivatott, lelkes emberek, akik rájöttek, hogy csak együtt maradhatnak talpon a mai körülmények között. Ha ez a szemlélet elterjedne, akkor lenne, aki birtokot vásárol, nem csak az elvetemült fajtából való.
"[...] ugyan sok rétegű a magyar bortermelés, azonban a csúcson nem elég magas ahhoz, hogy meghúzza az egész piramist felfelé, de amúgy is nagy gondban van, mert a piramis alja bele van süppedve a talajba." - Szepsy István az Inforádióban.   A piramis felső csúcsához nekem, a…..
papp_schubert 2012.01.24 08:54:16
@draci: Az a baj, hogy tényleg nem értetted. RAMBO összefogásról beszélt, nem kollektivizálásról. Olyan együttműködésről, amit alulról, maguk a termelők kezdeményeznek. Van rá számtalan jó példa Ausztriában, Olaszországban. Csak ez itt valamiért nem sikerül. Biztos a rossz tapasztalatok, az irigység, a bizalomhiány, a pénzhiány, stb. Lehet kifogásokat találni, de az tény, hogy, ha a kistermelők nem fognak össze, elpusztulnak. És akkor nem lesznek szőlőhegyek, meg idilli táj, meg hangulatos présházak a domboldalban, hanem csak nagy csúnya egyentáblák a domb alján, rakétasiló kinézetű borfeldolgozó gyárak és kormot okádó olasz tartálykamionok. És marad néhány kretén, mint RAMBO vagy én, akik nem külföldre mennek nyaralni mondjuk a családjukkal a spórolt pénzükön, hanem vesznek egy darabka földet és művelgetik. Aztán megöregszenek és a gyerekeik rájuk legyintenek majd. "Haggyadmá' a fater flúgos, mi pénzt elköltött erre, sose voltunk nyaralni, majd biztos ezt csinálom én is... " Ha ez tetszik, akkor lehet kádározni bármilyen előjellel, ha nem, akkor épeszű ember keresi a megoldást.
papp_schubert 2012.01.24 13:30:37
@draci: Szerintem az az érdekes, hogy mindketten ugyanazt az írást olvastuk, és totálisan szemben áll az értelmezésünk.Ha jól értem RAMBOt, ő sem azt írta, amit Te olvastál.Akkor kérlek világítsd meg nekem, hogy, ha szerintem a bejegyzés írója, saját bevallása szerint is, kisbirtok és összefogáspárti és én ezt is olvasom ki belőle, akkor mit ronthatott el az írásban, hogy a Te értelmezésedben pont az ellenkezője?
papp_schubert 2012.01.25 09:07:02
@Ảprilis: Köszönöm a kimerítő választ és a linkeket. Érdekes, informatív írásaid vannak, ha lesz időm böngészek majd a blogodon. Eddig sem volt tervben multihoz bekerülni, és valahogy most se jött meg a kedvem, hogy ez legyen a cél. :)
Nagyon is ideje volt már, hogy indexre tegyük a bor pozitív – vagy éppen negatív - élettani hatásait feltáró tanulmányokkal foglalkozó híreket (csak még ezt az egyet, búcsúzóul :)). Én elég lelkiismeretesen sajtófigyelek, és túlzás nélkül mondhatom, hogy nem múlik el…..
papp_schubert 2012.01.13 18:08:12
@kpityu2: De azért örülsz neki, nem?
A Művelt Alkoholista Tour de franc 2011.11.28 06:00:00
Rendszeresen foglalkozunk cabernet franc-okkal a blogon, ám a megénekelt borokra pillantva úgy tűnik, hajlamosak vagyunk mellőzni a megfizethetőbb tételeket. Pedig ha tényleg annyira jól érzi magát nálunk a fajta, mint ahogy azt néhány nagyágyú rendszeresen demonstrálja, akkor…..
papp_schubert 2011.12.20 17:35:57
@benchmade: Az tényleg remek és szerintem, ha árral súlyoznánk (tudom, nem szabad... :))8-at is simán megér. Abszolút ver sok kétszer olyan drágát.