Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kállay Kotász Zoltán

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
RETRO-LIGET ÉLET ÉS IRODALOM 1993  |  Novotny Gergely – PÁRKÁK A keresztúton pad,karfájára sovány kobrák könyökölnek.Reggel van, kukorékolnak a vasajtók.A tegnapi napnak keze van,kendőt tart, tele hímzett csillagokkal, integet, nem jön vissza soha többé.Ahogy a…..
A gazdasági válság súlyos csapást mért a kulturális és művészeti életre. Azok a képzőművészek, akik évekkel ezelőtt még milliós kikiáltási árról indíthatták árverésen képeiket, ma kénytelenek beérni a vevők zsebéből előbújó pár ezer forinttal. Becsületükre…..
  Érdekes kísérletet végeztem a Vaterán, amely jelenleg a legnagyobb látogatottságnak örvendő magyar internetes aukciós oldal. Ennek megfelelően itt található a leggazdagabb választéka a neves és kevésbé neves magyar művészeink hamisítványainak is. Persze nem minden kép…..
AZ ORAKULUM EMLÉKEZIK Az Orákulum már nyugdíjba vonult, és egykori törzshelyén, a Toldi mozi előcsarnokában, ahol rendeléseit tartotta, fél tucat éve színét se látták. Csontbántalmaira hivatkozva bevackolódott Weiner Leó utcai harmadik emeleti gangos lakásába, utcára nem járt…..
avagy a Tesla-hagyaték bolygatása   Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere érdekes bejelentést tett. A bejelentés, tárgyát tekintve, nem sok vizet zavarna, hiszen sufnitudósok száján számtalanszor kiszaladt már a világmegváltó találmány neve, megvalósításának gyors…..
Közkeletű tévedés, hogy egy politikai rendszer, amelyben választások vannak, automatikusan demokráciának minősül. A neves politológus, Robert Dahl hat pontból álló, egyszerű tesztet állított össze, amelynek alapján meghatározható, hogy valóban demokratikus-e egy rendszer:1. a…..
RETRO-LIGET Liget 2001/10  |  Novotny Gergely - NAGY FA  Talán a mándoki tölgyes vagy a tuzséri kastély parkjának fái vagy Bodajk fölött a Borjúkútnál Mátyás király három tölgyfája kísért még mindig engem, ebből az országból kipusztultak az öreg fák…..
A fukusimai atom-katasztrófa nyomán – érthetően – világszerte felélénkült az energiatermelés jövőjével kapcsolatos eszmecsere. A japánok mellett most már pl. a németek is egyre határozottabban elfordulnak az atomenergia jövőbeli felhasználásától. De ha leállítjuk…..
Kállay Kotász Zoltán 2011.06.02 08:19:09
@gombperec hídlakó:

A geotermikus energia roppant beruházás-igényes, mélyre kell fúrni (ezer méter alá), és a találat csak jósolható. Nemrég erről azt olvastam, hogy általában minden hetedik fúrás alkalmával találnak megfelelő forróságú/hozamú vizet. (Magyarországon lehet, hogy jobb arányt lehet elérni.) Ha sikeres a kereső-fúrás, akkor még a visszasajtoló kutat is meg kell fúrni, na és ugye magát a fűtési rendszert, vezetékeket is ki kell építeni. Egyetlen fúrás költsége többszáz millió forintra rúg, és kaszinó az egész, mert lehet, hogy nem találnak semmit.

Valószínűleg a magas üzleti kockázat miatt nem foglalkozik még a MOL sem a geotermikus energiával, pedig a fúrókapacítás nekik rendelkezésre áll, és már leánycéget is alapítottak rá. A szabályozási környezet sajnos zavaros nálunk, az állami szubvencionálás nehézkes, bürokratizált, ezért csak kisebb cégek próbálkoznak ezen a területen.

Minden új technológiára érvényes szerintem, hogy a hosszútávú működtetése beláthatatlan következményeket rejt magában, a geotermikus energia használata nagyon "tisztának" és problémamentesnek tűnik, de azért felvethető a kérdés, hogy a földfelszin kilyuggatása, a meleg víz helyére a hideg visszapumpálása - ha mindezt hosszú távon és ipari méretekben művelnénk, milyen következményekkel járna?
Tegnap a 7-es buszon felfigyeltem egy lányra - igen, nevezzük lánynak, márcsak azért is, mert számomra mindenki lány, aki fiatalabb nálam, lehet akár 20, vagy 30 éves, és a lány-ság a nő-séget is magában foglalja, ahogy ezúttal is – vagyis maradok a Lány-nál. A 30 körüli Nő…..
Vásárolni vagy sokfélét és nagy mennyiséget, vagy csak egy konkrét valamit szeretek. Ha két hétre vásárolok, meglódul a fantáziám, stratégiát alkotok – túlélésit –, és a megvalósításkor a felhalmozás ősi ösztönét kielégítve robogok a polcok közt, zúdítom a…..
Kállay Kotász Zoltán 2010.11.18 09:02:04