Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amind enit

0 bejegyzést írt és 81 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen az oldalon eddig ritka volt a politizálás, és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni. Azonban ma a következőket olvastam egy cikkben: A tavaly elfogadott Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben is szerepel, hogy szeptembertől a testnevelésórákon tanítani kell a…..
amind enit 2013.04.17 11:22:11
Én a félelmeket osztom. Nem azért mert nem gondolom jónak a dolgot, hanem azért mert nem látom azt, hogy mi történik akkor ha pl. a Balázs által leírt pontokon, módokon baj van. Ki fog segíteni? Mennyire ellenőrizhető, hogy mi történik ott? Válogatják-e azokat akik irányítják? Nincsenek illúzióim a 60 órás pedagógus továbbképzésekkel kapcsolatban. Tartja a mondás: a pedagógus olyan sokoldalú, hogy már gömb. Ennyire azért ne legyen sokoldalú. Számomra semmivel sem tűnik ez jobbnak, mint mondjuk szürkehályogműtét, vagy pl. vadhús, tyúkszem körömbenővés eltávolítás elsajátítása 60 órában. Aztán lehet csinálni a suliban. Vicc. Ezek szakmák. Képzett pszichológus és orvos (sebész) szükségeltetik hozzá. Nem a pedagógusok hibásak ebben, hanem a NAT olyan területre megy, amihez nincs köze. Olyan tudást akar osztani amire - vélhetően - csak a tanulók egy része kíváncsi. Semmivel se lesz banálisabb a hétköznapokban Réteslapos alsó általános iskolájában - vagy Csenyétén(hm?) - mint a háztartástan, vagy erkölcs és hittan (60 órás képzés után tanítható). Egyszerűen azért mert nem önkéntes. Egyetértek azzal, hogy távolító hatása van és általában nem a pszichológiai műveltséget, önisnmeretet hanem a homályt, félelmet és kiszolgáltatottságot növeli. Kárt okoz. Kínálja magát az orosz nyelv tanításának analógiája. És még: A pedagógus képzés ma nincs pszichológiai vizsgálathoz kötve. A tanítóképzés állapotát nem kell ecsetelni. Bárki lehet komoly mentális problémákkal pedagógus és - valljuk be - lesz is. Nem az elhivatott, minőségi munkát, vagy legalább jó szakmunkát végző általában "OK" pedagógusokról beszélek. Mi van ha épp egy ilyen vállalkozót dob a gép a hét éves továbbképzési terv relaxációs képzés rovatába?
„Azt hiszem, a szex jobb, mint a logika – csak nem tudom bizonyítani” – mondja az ismert graffiti. A jelen írás nem a szexszel foglalkozik, sőt – az alábbi ősrégi vicc keltette látszat ellenére – még csak nem is a melegséggel vagy a homofóbiával. Pap Jancsi sétál az…..
A Facebookon találtam az imént a mellékelt képet. Az itt olvasható receptek egyikéről sem gondolom, hogy a Nagy Végső Igazságot fedik fel. Azonban az egyik javaslatról kifejezetten azt gondolom, hogy ártalmas, káros az egészségre, vagy ahogy a címben fogalmaztam: biztos recept a…..
amind enit 2012.07.24 11:45:28
@Kállai Ákos:
Engem is érdekel, hogy mire gondoltál.

@Roquentin:
A gondolatmeneted azon alapszik, hogy szerinted mire gondolt Ákos! Ezt még nem tudom. A bejegyzésedhez - mivel használom a TA modelljeit az életemben - van hozzáfűznivalóm. Értelmezhetetlen és - mi tagadás - sértő is számomra a fülbefogós hasonlat, a képmutató magatartásra és az ostobaságra való utalás. Ha jól értem a gondolatvezetés következtetése az, hogy fülbefogásnak minősül, ostoba és képmutató magatartás, ha nem értek egyet és kérdezetlenül nem vagyok kíváncsi más véleményére, gondolataira. A kommunikáció lényege szerintem az, hogy ezt elmondom. Úgy teszem, hogy a tartalmát és nem téged minősítelek, utasítalak el. Ez az integritásom megőrzése. Én ezt gondolom, te azt és pont. Ez nem fülbefogás, hanem elfogadás. Ennek az elmondása nem képmutatás, hanem őszinteség. A világ sokszínű, mások vagyunk. Ha ennek tudomásul vétele helyett minősítések és verbális agresszió következik, akkor megszakítom a kommunikációt, megelőzve a további sérüléseimet. Ez is az integráció megőrzése és ennek módja lehet a fülbefogás. Egy adott szituációban lehet adekvát válasz a sérülések elkerülésére.
amind enit 2012.07.26 11:47:05
@Birtalan Balazs: Egyetértek.
@Roquentin: Valószínűleg félreérthető voltam. Javaslom, mivel ez egy TA-s pszicho blog, tartsuk fenn ezt a szemüveget mert egyébként elbeszélünk egymás mellett. Túl sok mindenről van szó úgy érzem. Én a TA-t érintő általánosításokkal nem értek egyet. Az ezekből levezetett érvelésekkel sem. A TA a valóság egy szeletének modellezésére készült. Egy szubjektív szeletének modellezésére, mert emberek közötti tranzakciókat elemez.
"A TA szerint épp ellenkezőleg: az ember (vagy a társadalom), ha jól nekiveselkedik, akkor kedvére gyurmázgathat a sorsával."
Ezen a szemüvegen keresztül a megállapításod nem igaz. A TA nem mond ilyet. A TA azt mondja, az emberek rendben vannak, tudnak gondolkodni és képesek dönteni a sorsukról. Ez utóbbit ragadtad ki, ami csak az első kettő érvényesülése esetén teljesül. Akkor, ha az egyén valóban tisztában van a cselekedetei motivációival, következményeivel, érvényességi körével. Valóban tudja, hogy mit miért és mikor tesz. Hangsúly a "valóban" szón van.
„Pl. a TA-nak (vagy akár magának a pszichológiának) megjelenése pillanatában már léteztek pár ezer éve érvényesnek tekintett, alapvetően másfajta megközelítések. Eszerint pedig a tisztességes kommunikáció ismérve egyáltalán nem az, hogy "mindkét fél számára otthonos a pozició és megfelelő a téma", hanem sokkal inkább a részvevő felek nyitottsága a nézőpontjuktól függetlenül létező, objektív valóság megismerésére.”
A válaszom erre az, hogy használom a TA-t, mert megkönnyíti az életem, segít eligazodnom. Figyelmen kívül hagyhatom Kopernikusz, Darwin, Freud, Jung vagy Berne munkásságát, de a körülöttem lévő világ és annak bennem keletkező lenyomatának megértésében nekem segítenek.
A TA fogalmaival leírva a pozíció otthonossága és a megfelelő téma azonos a felek nyitott, a valóságról folytatott tisztességes eszmecseréjével (pl. időtöltés). Mert oly módon és arról beszélünk (Balázs megjegyzésében cselekszünk) ami mindkét fél számára evidens és nyilvánvaló, vagy amiben megegyeztünk. Kvázi „szerződtünk”. (Itt a példa nem jó, mert nyilván a felek nem egyeznek meg időtöltésként egymás kölcsönös durva fizikai inzultálásában ) . Nincs rejtett pszichológiai szint. Nyilvánvalóak a célok. Ám emberekről lévén szó előfordulhat, hogy a nyitott és tisztességes kommunikáció nem az, csak annak látszik. A háttérben munkál valamilyen játszma. Szerintem a TA zsenialitása abban rejlik, hogy képes rávilágítani arra, hogy mi tisztességes és nyitott kommunikáció és mi nem az.
"a TA feltételezi [hogy]mindenféle kommunikáció kizárólag és feltétlenül csakis a hatalomgyakorlás vagy a manipuláció eszköze lehet."
Ilyet sehol nem ír a TA. Ez teljesen ellentétes azzal, ami a célja valójában. A TA az ember természetéből eredőnek tekinti az ingeréhséget – aminek egy része a kommunikáció. Ingerek nélkül az ember elpusztul, legalábbis komoly pszichikus zavarokkal fog küzdeni. Az ingereket az ember a környezettől, jó esetben a szüleitől kapja. Ezek az ingerek kialakítanak a fejlődés során egy abban a környezetben jellemzően a személy túlélését és igényei kielégülését segítő viselkedésmintát. Ez a mintázat annak megfelelően, hogy az illető hogyan érzi magát a bőrében, az életében lehet előnyös vagy hátrányos. Ha észre veszi, hogy ez neki nem jó, akkor jó eséllyel tud változtatni a mintáin – tudatosan dönt. Ez azonban nem megy a valódi mechanizmusok felismerése nélkül. Az emberek közötti kapcsolat alapja a tranzakció (kommunikáció). Ezért könnyen belátható, hogy az egyén életminőségét nagy részben (sok más egzisztenciális tényezőt nem degradálva) a kapcsolatai, az őt ért és az általa indított ingerek és azok következményei határozzák meg. Ezek lehetnek az egyén szempontjából hasznosak, vagy nem hasznosak. Ha jól működik valami, a környezeted és az életed minősége is azt jelzi, ezt jól csinálod, akkor azzal nincs baj. (minden ember OK) A TA azt mondja, hogy ha valamit nem érzel hasznosnak az életedben, sőt, pocsékul érzed magad, nem tudod miért jársz helyben, akkor nézd meg, hogy honnan jön, van-e dolgod vele. Változtass, ha az érdeked úgy kívánja. A TA- ban a kommunikáció nem a hatalomgyakorlást és a manipulációt szolgálja, hanem az egyéni káros minták felismerésével és megváltoztatásával a képességeinek kiteljesedését, autonómiáját, felelősségvállalását magáért és a környezetéért.
„Szintén komoly meggondolatlanságnak látszik alábecsülni a tapasztalatok értékét, amynnyiben azok ellentmondanak aktuálisan vallott dogmáinknak. Én továbbra is rendkívül elgondolkodtatónak és szimptomatikusnak látom, hogy miközben a kommunikáció hasznosságát és megkerülhetetlenségét nem győzi hangsúlyozni ez a társadalom - azonközben annak tagjai egyre kevésbé képesek magukat érthetően kifejezni, vagy másokat meghallgatni és megérteni.
Egyáltalán nem kizárt, hogy ennek is köze lehet a kommunikáció lényegének drámai (és sokszor rendkívül agresszíven, kioktatóan, ellentmondást-nem-tűrően képviselt) félreértelmezéséhez.”
Ezzel a megállapítással egyet értek. Hozzáfűzöm azt, hogy mindezek megelőzhetők, ha az elején az érintett felek megegyeznek abban, hogy miről beszélnek.
Mikor történik velünk először, hogy hosszú idő után elhagyunk egy helyet, hogy aztán radikálisan más közegben folytassuk életünket? Világos: a születéskor. És mi lapul első ballagási tarisznyánkban, életre szóló útravalóként? Hát persze: a nevünk. Köztudott, hogy az…..
amind enit 2012.06.04 11:01:25
@Birtalan Balazs:
Megint egy fontos és kitűnő írás!
Gratulálok! :-) Jó feladat a névválasztás - és adás - végiggondolása...

@kétbalkéz zsófi: A kérdésedről nekem az jutott az eszembe, hogy hasznos lehet a saját ötletek és a környezetből érkező fantasztikus javaslatok, rosszabb esetben pressziók indítékainak végiggondolása a fentiek tükrében. Aztán jót tehet a szinkronizálás a saját családi terveiddel, a (remélhetőleg várt és szeretett) gyermekedről alkotott képzeteiddel. Végül nevet adsz ahogy jól esik, és ami tetszik. :-)
Egy ilyen alkalom szinte tálcán kínálja a pszichológiailag releváns témák sokaságát – legalábbis az asszociációk szintjén. Az alábbi szösszenetek között az egyetlen összekötő kapocs Adolf Hitler születésnapja. 1. A narratíva A „narratíva” szó, amely…..
amind enit 2012.05.07 09:09:32
@polly2:
Szerintem a vezető típus mint olyan nem egy konstans tulajdonsághalmaz. Tudatos, felelősségteljes, magukat ismerő emberek csoportja egészen eltérő tulajdonságok alapján választ(ana) vezetőt. Ami magával hozza a "vezető típusú ember" tulajdonsághalmazának átdefiniálását.
Én úgy gondolom, amíg a tömegek gondolkodása nem változik - életcélok, életminőség tekintetében - addig olyan vezetőket választanak, akik a céljaik (a világról alkotott képük) elérését segítik. Ha a nagy tömegek életminőségét a birtokolt javak, a trendek határozzák meg, mintegy elfedve a szembenézést a személyes felelősségvállalással és illúziókkal helyettesítve az élet dolgait, akkor a világ olyan hely, ahol most élünk, a vezetőink olyanok amilyenek most.
„Milyen jól húz a motor!” – állapította meg anyai nagyapám, miután befejezte a próbakört a Várban a Nagy Szenzációval: szüleim első Trabantjával. „Hát még, ha a kéziféket is ki tetszett volna engedni” – felelte faarccal apám. E családi legenda jutott eszembe, amikor…..
Az Európa Pont következő vendége a világhírű, fiatal cseh közgazdász és publicista – egy biciklista Prágából, aki 24 éves korában első munkájaként Václav Havelnek dolgozott gazdasági tanácsadóként, akit a Yale Economic Review az öt legnagyobb közgazdász elme közé sorolt, és akinek „a jó és a rossz…..
Ha úgy gondolod, hogy félig üres, akkor ez az írás neked szól. Ha úgy gondolod, hogy félig tele van, akkor pláne. Ha pedig úgy vagy vele, hogy nem tudod, meddig van a pohár, de te torkig vagy ezzel a kérdéssel – nos, akkor jó eséllyel egyetértesz az alábbiakkal. A pozitív…..
„Visszakerült a képbe a kolléga, aki fiatalabb ugyan a nejemnél, de soha nincs senkije, és elkaptam már néhány rajongó pillantását, amit a nejem felé vetett” – a féltékenység tárgya a feleség gyanúsan figyelmes főnöke, aki egyik alkalommal hazakíséri az…..
amind enit 2012.02.02 11:19:32
@(Ő_Ő): Érdemes megismételni! "illene rászólni méghozzá az asszonynak nem a férjnek. Szóval férj üljön le aconykával és aconyka meg legyen normális és álljon ki a házasságáért a főni előtt"
Frappáns! :-) Egyetértünk.
amind enit 2012.02.02 11:32:27
@(Ő_Ő): Fiú. :-)
Kérdi valaki a papot: Miért prédikál folyton a megtérésről? Azért, feleli, mert a hívei nincsenek megtérve. Majd ha megtérnek, prédikál másról is.Elolvastam a tavalyi AIDS-világnap alkalmából írott, Csak mással történhet meg c. cikkemet. Sajnos az utolsó betűig aktuálisnak…..
amind enit 2011.12.01 15:49:55
@Zabalint:
Nem értek egyet. Ha érdemi és nem személyeskedő hozzáfűznivalód van, arra szívesen válaszolok. Maradjunk ennyiben ok?
Közkeletű vélekedés szerint ez az emberi élet legalapvetőbb kérdése. Én ezzel nem értek egyet. Alább két állítást próbálok igazolni, mégpedig:1. Nem az a lényeges kérdés, hogy mi az élet értelme, hanem hogy miért tartják ezt sokan alapkérdésnek.2. Az élet értelmetlen –…..
Szép színházat játszott ma a politika napirend előtt. Orbán Viktor – elsősorban, mint általában, a papírtól elszakítva, a viszontválasz idején – kiválóan szerepelt, bravúrosan irányította a figyelmet a számára kedvezőre és terelte el a kellemetlenről. De az…..
amind enit 2011.09.13 11:33:00
@kuktabúvár:
Amit leírtál igaz. Így van, ezen nincs is mit beszélni. Van-e megoldási javaslat? Azt látjuk, hogy jelen helyzetben a bankok kb tizedével fizettetnek többet, mint indolkolt lenne. (index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/05/tizedevel_olcsobb_lehetne_minden_frankhitel/) Azt is, hogy nálunk semmi sem szabott gátat a hitel terjedésének, nyakra főre adták.
A hitelesek fizetnek. A nagy része. A nagy része belátja, hogy legalábbis meggondolatlan volt (szándékos az átkeretezés, mert nem mindenki vett luxuslakást, tv-t, nagyautót, hanem sokaknak az adott gazdasági környezetben semmilyen más lehetősége nem volt önálló egzisztencia megteremtésére). Mindezek azon a tényen, hogy a (egyébként katasztrofális, fogyasztásra épülő gazdasági modellben) válságban lévő ország helyzetén nem változtat. A felelősség az enyém. Is. Én két megoldást szívesen vállalnék: konszolidálja az állam az ingatlant, az övé, én bérlem. Így lesz vagyona az országnak, a fogyasztás élénkül. Vagy a bankkal megegyezve felezzük meg az árfolyamveszteséget.
Nem tartom méltányosnak, hogy én és csak én vállalom mindenért a felelősséget. Vállaljuk együtt. Azt korrektnek tartom. Nem csak a hitelesek voltak meggondolatlanok, hanem a bankok is (vadnyugati üveggyöngy politika) és az állam is - tájékoztatás és figyelemfelhívás hiánya még az elején.
amind enit 2011.09.13 13:39:58
@kuktabúvár:
Megint egyetértek. Ahhoz, hogy valaki tudatosan ne szavazzon/válasszon bankot, politikust egy nagy vizsgán át kell mennie, és itt hasal el sok honfitárs velem együtt. Nevezetesen az öngondoskodás. Amíg azok az illuzorikus képek élnek egy átlagember agyában az életéről és annak minőségéről ami a 70-80-as évek német divatkatalógusait idézik csak modern köntösben (TV, net, média) nincs változás. Ma a teljesítmény, a vagyon, a tökéletesség az ember mércéje. Az egzisztencia. Ezt azonban a mai iszonyú magas szinten (kocsi, ház, diploma, bankbetét) megvalósítani tudatos tervezés nélkül nem lehet. Az átlag azonban csak a célt látja. És annak távolságát a saját realitásaitól. Mit tesz ilyenkor? Ahelyett, hogy magát igazítaná a realitásokhoz tovább álmodik. Ebben pedig mindenki partner aki ebből az álomfenntartásból él. A kereskedő, a bankár, az ingatlanos stb. Így emberünk (jelen esetben majd az egész magyar 80-90-ben szocializálódott középosztály) hitelt vesz fel. Aztán benne ragad. Pont azoknak a törvényszerűségeknek a következtében amiket nem ismer. Nem is ismerhet, hiszen ezt nem tanítják. Nincs kamatláb és árfolyamszámítás, CDS felár, short, olajkészlet GDP és arányos államadósság oktatás. Pedig ez fogja a hétköznapokat meghatározni. Nem ez az érettségi tárgy. Csak arra nem készítik fel az embereket amiben élnek. A fent említett réteg öngondoskodási színvonala megragadt azon a szinten amikor a szülei szocpolos hitelét feleáron konszolidálta az állam. Az akkor egy lottó ötös volt. Az újrakezdés. Amit aztán jól elköltött autóra, nyaralásra, felesleges diplomákra, a gyerek minél további taníttatására. Válásra, pilótajátékra, rákkezelésre, elitta, cigizte stb. stb. Az illúzióra. Most ugyanitt vagyunk.
Konkrétan több komplett generációnak kellene felnőnie ahhoz és kőkeményen dolgozni, hogy kimásszunk ebből. De ezt senki sem akarja. Mert itt nincs kocsi, nyaralás, nagy lakás. Itt csak a realitás van. És a nagy K betűs élet a maga gyönyörűségében.
Persze, hogy dühös mindenki és próbálja lenyeletni mással a szart. Fél és dühös és agresszív. És mindenki hibás. Csak ő nem. Én is félek. Dühös vagyok és hibás is. Dolgozom, nem könnyű és nem látom a végét.
Az érdekes az ebben, hogy mi mindig bezzegezünk. Hát most a bezzegek is egytől egyig bajban vannak. Mi magyarok mégis mindenkinél okosabbak akarunk lenni megint. Csak könnyű legyen. Huszáros. És valakin álljunk bosszút, mert valaki hibás. (bankok, zsidók, cigányok, szlovákok). Mi mindig áldozatok vagyunk. Még a politikai retorika is ezt mondja: azemberek nem készülhettek fel erre. Majd most magyar furfanggal megoldjuk és egy pillanat alatt mi leszünk a világ élén. Ezt mondta most OV. Lerázzuk az igát.
A paradigma rossz. Nincs iga. Az egzisztenciából élő ember. Az anyagias önmeghatározás. Ez az iga. Csak le kéne tenni. Mindenkinek.

Kissé filozofikus lett a végére. :-)
amind enit 2011.09.13 14:31:45
@kuktabúvár:
Én kb. ennyit fogok tenni. Felnyitni a szemét. Ez is szép feladat. Elég sok mindent nehéz megmagyarázni úgy, hogy ne szépítsem a saját hülyeségem és hagyjam őt dönteni. :-) Ha érti a világot, akkor akár szeretheti is. Akkor nem lesz narkós, dealer, öngyi, mert nem lesz illúziója ezekkel kapcsolatban. Lévén az nem jobb, csak jobbnak látszik és ugyanolyan súlyosak a következményei mint a felelőtlen hitelezésnek. El is mehet. Máshol sem jobb. Az illúziók belül vannak. Elkísérik.

Ezt a munkát azonban most végzem magamon. Sose késő! :-) Magamért és így érte is ez a legjobb amit tehetek.
Az Origo által szépen feldolgozott WikiLeaks anyagban van egy kifejezetten érdekes, a kávéházi sztorizáson messze túlmutató mondat. Orbán Viktor az amerikai nagykövetség munkatársaival folytatott beszélgetés során pártja egyik vezető politikusának hibájaként rótta fel, hogy…..
amind enit 2011.09.05 11:22:47
@barata: Egyetértek. Mint ahogy Béla bácsival is, a kettő egybecseng. Minden országnak olyanok a politikusai amilyet megérdemel.
„Baláááázs, miért vannak oly primitív emberek a földön, akiknek annyiból áll az üzenetük, hogy...” – kérdezte huszonéves barátom, aki alig egy hónapja, hogy alámerült a virtuális társkeresés bugyraiba. A három pont helyén a fenti címmel azonos tartalmú…..
amind enit 2011.08.29 11:26:28
@Roziblogol:
Remélem nem veszed rossz néven, ha én (is) válaszolok a kérdésedre. Az, hogy érdemes-é vagy sem mindenkivel zsiráfkodni, az döntés dolga. Az EMK egy nézőpont, egy kommunikációs forma. Egy, a sok közül. Te mint autonóm ember eldöntöd, hogy egy adott szituációban van-e létjogosultsága a zsiráfkodásnak. Ez attól is függ, hogy te magad épp milyen állapotban vagy. Ha épp nem vagy túl jól - gondolok itt arra, hogy az erőforrásaid lemerültek, és/vagy maladaptív, mást ne mondjak sorskönyvi sémák kapcsolnak be - akkor vagy ezek irányítanak és válaszolsz úgy ahogy, vagy erőt veszel magadon és válaszolsz az általad választott kommunikációs (pl. EMK) módszer szerint. Függ attól, hogy milyen a szitu. Késsel támadnak, vagy csak a boltban veszekszel. A lényeg a döntés. Tudatosan választasz, nem pedig betanult minták alapján kommunikálsz. Ehhez szükséges a sorskönyvi sémák felismerése. A szándék és energia a változtatásra. Tanulás, gyakorlás és értékelés. Talán egy szóval: önreflexió. A zsiráfkodás nem érdem. Ez a külső kontroll. A zsiráfkodás olyan erő, amely belülről, belőled fakad - belső kontroll. Te döntesz, hogy használod-e vagy sem és nem azért mert azt mondják, hanem azért mert számodra ez fontos.
amind enit 2011.08.29 11:36:31
Többek közt, ez a bejegyzés (sorskonyvnelkul.blog.hu/2011/03/24/szemkozt_a_golyoszoroval) a mostaninál nem kevésbé élvezetes módon tárgyalta a kérdést.
„Még aznap este közölte, hogy beszélnünk kéne valamiről, amit „csak most van bátorságom elmondani”, de én azt mondtam, hogy nem derülhet ki olyasmi, ami miatt aggódnom kéne” – pedig ki fog! Mai posztolónk egy meglehetősen rázós történetet hozott, ezen…..
Ízlés dolga. Ám túllépve az obligát replikán – „Miért, te mit érzel?” – annyit leszögezhetünk: mindenképpen hasznos. Hogy miért, az saját fájdalmas, mindennapi hülyeségeinket elemezve válik érthetővé – s e megértés segíthet hülyeségeink…..
Bő másfél hónapja indítottam egy szavazást itt a blogon, a következő kérdéssel: Melyik életpozícióban szoktad a legtöbb időt eltölteni? Alább – némi fogalomtisztázás után – e szavazás kiértékelése következik.   Az OK-keret A TA az életpozíciókat az ún.…..
amind enit 2011.07.02 10:00:41
www.jide.hu/index.php?page=news_reader&id=3702

A link tartalma vastagon rímel a végszóra. Annyi kiegészítés, hogy ne csodálkozzunk, ha ilyen a himnuszunk. Ott kezdeném, hogy kiírnék egy pályázatot új Himnusz írására. Mielőtt nekem esnének sokan a nemzetrontást vízionálva, jelzem nem ez a célom. Mondjuk, hogy egy kisgyermek csecsemő korától azt hallja, hogy ahol él, az szép táj, ott békés, sikeres, elégedett emberek élnek, akik maguk oldják meg a gondjaikat, összetartók, vidámak. Gondolnak egymásra, törődnek egymással, a nehéz helyzetben sem esnek kétségbe, hanem megkeresik a megoldásokat. Minden iskolai, nemzeti ünnepen, meccsen, felkelve, lefeküdve, újévkor ezt hallja. A példa sarkos, mert nyilván a világ nem ilyen. De a tudatalatti üzenete fontos minden magyar polgár számára, akiknek az adott területen élő halmaza alkotja a nemzetet....A mi himnuszunk gyönyörű. De nincs benne az, hogy összefogtunk és kimásztunk a bajból. Az van benne, hogy Isten áldd meg a magyart, és nyújts segítséget, húzz ki a bajból. A probléma távol van az éneklőtől. Isten tedd ezt, azt, hogy nekem-nekünk magyaroknak jó legyen. De Isten nem fog nekünk segíteni. Soha. Nem segít 1000 éve. Akkor nézzünk már ki ebből. Mi van ha arra állunk rá, hogy meg tudjuk oldani a gondjainkat? Mit kell tenni ehhez? És tegyük meg. Aztán majd meglátjuk, hogy jó volt-e. De már tettünk, már mi irányítunk. Nem Isten.
Vajon miért megy mindenki nemzeti ünnepen kirándulni? (jól teszik) Hány nyugodt nemzeti ünnepünk van, ahol nem öldöklésre, vereségre, halálra emlékszünk? Bár nem számoltam össze, de az az érzésem erősen ezek a hangsúlyosak. Ezek a NAGY ünnepek. Ünnepeljük a forradalmat (48,56) aztán azt, hogy nem sikerült. Éljen a nemzeti Sorskönyv! Légy ügyes, kreatív, de aztán csinálj mindenképp valamit, hogy ne sikerüljön és kend másra. Mi magyarok nem tanuljuk töriből, hogy mit csináltunk rosszul. Minket mindig kihasználtak, elnyomtak, ármánykodtak, a nagyok elhagytak, mi összevesztünk. De ezt még egyszer sem vallottuk be. Legyen egy nagy nemzeti hibák napja - 1 nap. A többi a lehetőségek napja. Hosszú távon megérné a társadalmi felzúdulást a himnuszvátás....
Sorskönyv nélkül Nem játszani 2011.06.22 23:47:00
Mivel a játszma egyik sajátossága, hogy a benne részt vevő felek rosszul érzik magukat benne, a játszmával egyetlen értelmes dolgot lehet csinálni: nem játszani. Ezt szem előtt tartva alább egy saját játszmám elemzését mutatom be, amelyet a minap játszottam le. (Akinek a…..
amind enit 2011.06.23 10:56:07
Nos, én nem értem, hogy hogyan nem játszunk. Mert játszunk. A játszmából való kilépés tkp. már helyzetkezelés - tűzoltás, hiszen a "baj" megtörtént. Mindketten rosszul érzitek magatokat.
Mi a baj a Szabályozó Szülőivel? Akkor amikor Ő indítja a rejtett tr-t. A nem játszás az az, hogy Ő nem kér megerősítést, mert tisztában van a képességeivel, helyes az önismerete, középen van, Ő maga OK, és egy tényt közöl, "Megoldottam, állati ügyes vagyok". Az Ő dolga az, hogy ne indítson játszmát. (nyugodtan írhatnék Én-t is, mert ezt gyakran játszom-ergo ez nekem vakfolt). Szóval azt nem értem, hogy Te mennyiben vagy játékos? Miért kell neked megsimogatnod az ő buksiját? Csak azért mert Ő kéri? Még megállapodásotok is van erre. Miért indítja be a játszmát?
Mindkettőtök maladaptív sémája az, ami kibillent benneteket az OK pozícióból.

Nagyon megtalált engem a poszt. Nem bántom F.-et, félre ne értse! :-) Én ugyanezt játszom. Azért zavar az Ő indítása, mert olyannak kellene lenn(ünk)ie, hogy ne kelljen ilyen megerősítés.

Itt pedig tetten érhető két "kell". Ami a légy tökéletes parancs egyik hívója. :-)

Szerintem nincs olyan, hogy nem játszunk.
F. és Én is, amíg él ilyen lesz, csak az önismeret révén egyre kevesebbszer. Majd alkalmanként visszacsúszunk és játszunk ilyet. Azzal, akivel lehet. Pl. Veled, és azzal, akinek van ilyen GYP-je. Ez meg neked lesz, amíg élsz. Az én tapasztalatom az, hogy aki rendelkezik ezzel a horoggal, az rendelkezik az ehhez rendelt GyP-vel is. És ezt váltogatjuk. Ami a tünetet csökkentheti az valóban az önismeret. Az elfogadás, ami az életet könnyebbé teheti.

Örülök nagyon a posztnak, remek írás. A blognak is....élmény olvasni, mert sok felismeréshez segít. Nagyon alapos, tényszerű, humoros, feltáró és őszinte. Köszönet!
amind enit 2011.06.23 15:23:35
Ezt az írást eredetileg olyasmivel akartam indítani, hogy „íme, a kognitív terápia foglalata”. Újragondolva azonban szerencsésebbnek érzek egy efféle felütést: „Hogyan sikerült nem felbasznom az agyam szombat reggel, amikor beázott a cipőm?” A történet…..
amind enit 2011.05.13 09:57:19
Ranschburg Jenő mesél Szili Nórának életéről, gyerekkoráról, a vészkorszakról, szerelméről és házasságáról, saját gyerekei neveléséről, a törött lábujjáról, és arról, hogy nem hisz abban, hogy valaha meghalna...  ..
Vagy parancsol inkább szívinfarktust? Esetleg válást? Más családi tragédiát? Ha kis beruházásra gondol, kiváló pánikrohamot tudunk ajánlani. Ha nagyban utazik, mit szólna egy öngyilkossághoz? Ön dönti el, mire óhajtja beváltani összegyűjtött zsetonjait.A tranzakcióanalízis…..