Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szolo

0 bejegyzést írt és 203 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ne is húzzuk az időt, mert épp ideje kilőni az áprilisi hírkommentáló adásunkat. Fő téma most nem volt, de az AI-k előretöréséről és a Microsoft/Activision biznisz újabb fejleményeiről azért beszéltünk egy-egy hosszabb blokkban. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig…..
Vannak országok Földünkön, melyek akkora méretű gazdaságot működtetnek és annyira sok természeti kinccsel, nyersanyag-forrással rendelkeznek, hogy képesek saját, belső piacukkal is évtizedekig működni (még ha el is vannak zárva a többi országtól). Ilyen ma Kína, Oroszország és az USA is. Közülük…..
Szolo 2022.05.15 10:04:13
@LebensraumamOsten: A gond az, hogy tökéletes rakétaelhárító pajzs nincs. Még a nagyon magas szintűnek tartott izraeli Vaskupolán is átcsúsznak a palesztin rakéták, pedig azok csak egyszerű hajítási pályaíven közlekedő tárgyak, amiknek így a mozgása abszolút kiszámítható.
A komolyabb orosz nukleáris rakéták viszont, manőverezésre képesek, és sok robbanófejet tartalmaznak, így sokkal nehezebb lenne azok ellen védekezni. 90%-os rakétaelhárítási arány esetén is több száz orosz nukleáris töltet érné el a beprogramozott célját, és egyetlen töltet is legalább egy nagyságrenddel komolyabb pusztítást okozna, mint ami a 2. vh-ban történt. Hacsak nem sikerülne a rakéta kilövését megakadályozni, akkor nagyon veszélyessé válna a helyzet. Ráadásul egy levegőben megsemmisített nukleáris töltet is hatással lenne a felszíni viszonyokra, csak nagyobb térségben, de kisebb dózissal.
A fiatal amerikai nő megölése a nagyvárosi közöny szimbólumává vált, amelyre szociálpszichológiai tankönyvek sokasága hivatkozott...
Szolo 2022.03.20 18:35:09
@Almandin: Na egy rongálási eset kapcsán valóban valószínűleg nem kell félni az elítélt körének bosszújától. A magyar bírósági ítéletek alapján maximum felfüggesztett büntetést kaphatott.
A fenti történetben viszont gyilkosság és erőszakolás volt. Az messze nem egy rongálás. A rongálás az nagyjából a közúti veszélyeztetéssel lehet egy szinten, ugyanúgy felfüggesztettet adnak azért is. A fedélzeti kamerák felvételeit alapján pedig indulnak is a büntetőügyek.
Persze hivatalosan létezik az anonim bejelentés lehetősége, de komoly ügyben tett anonim bejelentés esetén alighanem azért elteszik a bejelentő adatait, hogy ha kell, akkor még kérdezhessenek tőle. Elemei érdeke a hatóságnak, hogy az információs forrásokat nyilvántartsák.
Állítólag ez a büntetőfékezés szép orosz szokás, onnan terjedt el a keletre tartó Kompországba. Ilyen az, amikor a buta muzsik találkozik a motorizációval. Persze megérthetjük a muzsikokat, mert ha egy nyírfa áll a réten, arról lehet dalocskát költeni, ha száz, az egy szép liget, na de ha…..
Megint beelőzi a következő Minit az esedékes Checkpoint Now, hogy ne csússzon tovább (aztán majd két Mini jön utána). Jöjjenek hát az előző hónap legfontosabb hírei + hozzá a kommentárjaink és a hónap mindenféléi. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. Októberben már elég sok olyan…..
Szolo 2021.11.13 09:37:50
A hardveres ugrókód kapcsán mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy a Google nem raktározza el az Authenticator-ban rögzített kódok "forráskódját"!
Idén ősszel futottam bele a problémába, amikor arra gondoltam, hogy ideje lenne a telefonomon egy gyári visszaállítást elvégezni, hogy a 2 évnyi frissítések katyvasza helyett ismét egy "fresh install" rendszerem legyen.
Mint a saját káromon megtanultam, totálisan a telefon biztonsági chipjéhez kötődnek az aktiválás pillanatától kezdve az ugrókódok.
A Google Authenticator-ban szereplő ugrókódok csak a Google Authenticator-ból nyerhetők ki úgy, hogy az eredeti telefon képernyőjére egy QR kódként ki kell íratni az adatokat, amit egy másik telefon kamerájával a másik telefonon futó Google Authenticator be tud olvasni, így "átköltözik" az ugrókód a másik telefonra. Végül az eredeti telefon újrahúzását követően az eredeti telefonra ugyanilyen QR kódos módszerrel költöztethető vissza az ugrókód.
Szerencsére néhány szolgáltató az eredeti regisztrációkor biztosított nekem egy 52 karakteres kódsort, amivel az ő ugrókódjukat sikeresen "visszaköltöztethettem" a telefonomba, de volt szolgáltató, akinél teljesen új fiókot kellett készítenem, mert a magasztos GDPR miatt ők sem tárolják az aktivációs kódot, csak annyit lát a szerverük, hogy az én kódom, meg a szerintük helyes kód egyezik-e. Csak átmozgatni tudták egy új fiókba a jogosultságaimat.
Szóval mindenki vigyázzon a telefonjára, ha nincs minden egyes ugrókódjához egy 52 karakteres újraaktiváló kódsora, mert egy megsemmisült/elhagyott/ellopott mobiltelefon biztosan sok fejfájást fog neki okozni, de még egy telefon újrahúzásakor sem biztos, hogy van elérhető közelségében egy másik mobiltelefon, amibe ideiglenesen át tudja költöztetni az adatokat.

Külső appok, mint például az Authy mondjuk egy opció lehet, bár úgy máris "elérhetővé tette" az ember a kódot egy harmadik fél számára, amivel a legtöbb biztonsági szerződést már valószínűleg meg is szegte, és hackelődés esetén a biztosító élvezettel utasíthat el mindenfajta kártérítési igényt.
Már egy hét eltelt elseje óta, ideje kilőni az ehavi Checkpoint Nowt. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. Nem volt kérdés, hogy mi lesz a júliusi hírösszefoglaló témája: a Blizzard körüli…..
Szolo 2021.08.13 06:59:37
@Flankerr: Egyesek szemében nem menő, sőt geci dolog, mások szemében pedig jogos szempont felvetése, ha az "áldozat" teljesen önként vállalta a helyzetet egyéb haszon érdekében.
Szolo 2021.08.13 09:27:59
@Szolo: Nyilván én is elítélem a Blizzardot az állítólagos bűnök miatt, de ugyanúgy elítélem azt is, aki miután évekig összességében nyert a dolgon, utána még egy plusz nyereséget akar szerezni belőle.
Csak néhány példaként, ugyanez a véleményem a többszörös bajnokokról, akik a sportkarrierjük lezárulta után a kegyetlen edzések miatt akarnak kártérítést kiharcolni, vagy a dohányzókról, akik azt állítják, hogy nem tudtak a dohányzás káros mellékhatásairól.
Nem valószínű, hogy véletlenül szól mostanában minden második poszt a BKK Facebook-oldalán az elsőajtózás népszerűsítéséről. Ez nyilván annak a jele, hogy radikálisan növelnék az ilyen vonalak számát, s e növelési szándék pedig alighanem egy lázas bevételmorzsa-keresős játék darabkája. A nem…..
Negyedszer jön a Checkpoint Now, kicsit megcsúszva, bocsi (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. Áprilisban még márciushoz képest is alig volt hír,…..
Kína ambiciózus célt tűzött ki maga elé, nevezetesen, hogy 2045-ig világ vezető űr-nagyhatalommá váljon. Az ehhez vezető úton látszólag nagy léptekkel halad előre. Összetett Hold missziókat teljesít, rovert küld a Marsra, Oroszországgal szövetkezik egy holdbázis létrehozására, a héten pedig pályára…..
Alig több mint 60 éve ért véget a madarak és három másik faj ellen hirdetett téboly a kommunista Kínában. A Négy Kártevő Kampányban a legyek, a szúnyogok, a patkányok mellett a szerencsétlen veréb is bekerült az irtandó fajok közé. De amíg az irdatlan populációjú legyeket, szúnyogokat vagy a hasznot…..
Kezdjük talán azzal, hogy mit is jelent egyáltalán a női óvszer. Most részletesen is ránéznénk, mivel különbözik „hagyományos” társától. Mégpedig azért, mert a női óvszert épp a hímvesszőre tervezett változat problémáira jelenthet megoldást, de más kompromisszumokért cserébe...
Nem kevés olyan vendégünk volt már, aki külföldön próbált szerencsét, és neves játékcégeknél hagyta ott a kéznyomát. A Kecskemétről származó Vass Attila is ezt a tábort erősíti, és különösen mozgalmas életutat tud felmutatni: ott volt a sűrűjében a Segánál, a Sonynál, dolgozott önvezető autókon és…..
Régen volt fejlesztői portré és régen volt női vendég, most mindkét szempontból kicsit helyére billen az univerzum egyensúlya: jött Klári a Gamer 365-ből, és mesélt nekünk Warren Spectorról. Klárival ugye már volt több emlékezetes adás, és ez is vidámra sikeredett, ugyanakkor mindannyiunk számára az…..
Szolo 2020.08.05 15:14:34
Minden évben több mint 4 millió lányt metélnek körül, zömével 15 éven aluliakat. Az eljárásnak többféle típusa létezik: enyhébb változatánál a klitorisz fölötti bőrt csípik le, a legbrutálisabb csonkításkor pedig az egész nemi szervet eltávolítják, majd összevarrják. Egyiknek sincs semmilyen pozitív…..
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
Szolo 2020.06.15 22:53:25
@Control_: Szuper lett volna a tovább tartó háború, mert akkor az USA kész örömmel végigatomozta volna a tengelyhatalmak területét, és most nem is élnénk, nem hogy írnánk valami erre a fórumra.
Amennyiben pedig valahogy a tengelyhatalmak jutottak volna először atomfegyverhez, úgy a Brit szigetek biztosan máig is lakhatatlan nukleáris terület lenne, valamint az USA és a SZU területének jelentős része is kapott volna rendsen az atombombákból, mire végül behódoltak volna a náciknak.
Egyik sem csábító helyzet, szóval nem akkora gond a végkimenet, mert csak ennél rosszabb forgatókönyvek lehettek volna.
A Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
Szolo 2019.08.28 07:30:32
@Athos_73: Hitlert teljesen felmenteni nem is lehet cél, de a 2. vh kitöréséért abszolút 1. vh-t lezáró békediktátumokat lehet kárhoztatni, nem az egy szem Hitlert. Nem azért tört ki a 2. vh, mert Adolf Hitler került vezető szerepbe, hanem azért kerülhetett egyáltalán vezető szerepbe, mert az 1. vh veszteseinek a társadalmát a békediktátumokkal súlyosan megalázták a veszteseket, és ezzel egy bosszúvágyat ültettek el a vesztesek szívébe. Hitler és köre csak ezt a bosszúvágyat lovagolta meg. Ha nem ő teszi meg, akkor megtette volna más.
Március 10-én az Allee mellett megrendezésre kerülő Nagy Budapesti Palacsintafesztiválon járt a kis a csapatunk. Az időjárás nem volt éppen kegyes hozzánk, esett az eső és fújt a szél, de így is megérte, borzasztó jókat ettünk. Az egész napot ott kellett volna tölteni, hogy a lehető legtöbb kaját ki…..
1945 februárjában a III. Ukrán Front főparancsnokságára hívattak be öt tisztet. Egy azonosság volt bennük: mind építészek vagy szobrászok voltak. Közölték velük, hogy közeleg Bécs ostroma, s mivel a győzelem nem kétséges, azonnal készítsenek el – értsd: 24 óra alatt – fejenként egy vázlatot a…..
Szolo 2019.01.20 20:00:20
@Sir Galahad: Oroszok és az erkölcs???
Az idei, 2019-es sok minden más mellett a Brexit éve is lesz. Ha minden az eddigi tudásunk szerint zajlik, akkor március 29-én az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Vajon ki mit gondol több mint két és fél év távlatából a 2016 nyári döntésről: hülye ötlet volt?..
A Jóbarátok főszereplői 2004. május 6-án, az utolsó rész sugárzásának napján Jay Leno műsorában / Fotó: Getty Images Hungary Meghosszabbította a Jóbarátok című sitcom forgalmazására vonatkozó szerződést a Netflix és a gyártó stúdió, a Warner 2019-re is. Ezzel még tovább nőhetnek az amúgy is…..
Szolo 2018.12.31 08:48:37
@davinci66: Igen, nagyon sokan automatikusan a TBBT-t hozzák föl, mint másik sikeres sorozatot, hiszen sokáig az új szenzációként írt róla a sajtó. Valóban sikeres is volt nagyon sokáig, de túltolták, ettől pedig elindult a lejtőn a nézettsége. Nem véletlen, hogy a jelenlegi 12. évaddal el is kaszálták a sorozatot.

Évad Értékelés (Nielsen)
1 3.3
2 nincs adat
3 5.3
4 4.4
5 5.5
6 6.2
7 6.2
8 5.6
9 5.8
10 4.9
11 4.4
12 folyamatban

Esetleg még a Trónok harca lehet olyan sorozat, ami a csúcson hagyja majd abba, de az a sorozat viszont egy nagyon rétegműfajt képvisel, amit jelez is, hogy a 90% környéki értékelések ellenére is csak 10,26 milliós nézettségig jutott, míg az Agymenők még a 11. - elkaszálást okozó - évadban is 18,63 milliós nézettséggel ment, a Jóbarátok pedig 20 millió fölött futott minden évadban esetenként 50 milliós epizódnézettségekkel.

Az is sokat elmond, hogy a Nielsen listáján a Jóbarátok legsikeresebb része a 2001-2002-es évadban volt 15 ponttal, míg az Agymenők legsikeresebb része 2016-2017-es évadban csak 11,5 pontot ért el.
Szolo 2019.01.02 10:27:53
@Kolompár Magneto: Az 1 milliós gázsi történetét Mat Leblanc mesélte el az egyik nagy beszélgetős show kapcsán.
A produkciós cég lényegében "letett eléjük egy üres lapot, hogy írják rá az igényüket". Az 1 millió jónak és kereknek tűnt. A sorozat orbitális siker volt, és előtte is hasonló kaliberű fizetésért dolgoztak, attól a 6 főszereplő 10-20%-os emelésétől nem vált ráfizetésessé a sorozat.
Szintén ő mondta ki azt az általános igazságot, hogy: "Bármivel is foglalkozol, ha lehetőséged van egy magasabb fizetésre, és nem élsz a lehetőséggel, akkor egyszerűen ostoba vagy."

Az igaz, hogy így is nagyon hozzákapcsolódtak a szerepükhöz, de azért nem annyira, mint mondjuk Larry Hagman és Jockey.
Szolo 2019.01.02 13:49:11
@Kolompár Magneto: Igen, a fórumbejegyzés közelíthet a teljes igazsághoz.

Mondjuk Matt Leblanc pont a Jóbarátok vége miatt kezdett bele a Joey nevű sorozatába, hogy továbbvigye a karakterét. Ok-okozati szinten pont nem a Joey miatt lépett le, hanem a Jóbarátok "lelépése" miatt indult a Joey.

Többi állítás teljesen áll és logikus, bár a gázsi emelkedése komoly gondot nem jelenthetett volna. Adott évi Super Bowl nézettségének a negyedét hozták epizódonként stabilan, és voltak a kiemelkedő nézettségű epizódok. Super Bowl reklámideje abban az időben fél percenként 1-2 millió dollár között mozgott, pedig az a szünetben ment csak, amikor úgyis mindenki kiment a dolgait intézni. Végső esetben 1-2 a sorozatban megoldott termékelhelyezéssel (a'la Família Kft) simán kitermeltek volna szinte bármekkora összeget.
Vannak adások, amiket gyakorlatilag a Patreon-támogatóinknak köszönhetünk, például a tavalyi meg az idei Tokyo Game Show adás (vittük ki a technikát, amit a támogatói pénzből vettünk), de ez a mostani ezek között is különleges. Történt ugyanis, hogy a Patreon-támogatásokból művelődtünk egy kicsit,…..