Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pé_Zsé

197 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viszonylag hosszú szünet után újra jelentkezem blogomon. Távolmaradásom egyik oka a romániai román és magyar cikkeket összegyűjtő oldalam (eurocom.wordpress.com) „talpra állítása” volt, melyet figyelmébe ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek e téma iránt. Napi kb. 2000…..
Tisztelt Miskolc város vezetősége!  Tisztelt Döntéshozók! Többedmagammal nagy megrökönyödéssel értesültem arról, hogy a jövő év elején nem Miskolc, hanem Kazincbarcika ad otthont az évtizedes hagyományokra visszatekintő Kocsonyafesztiválnak. Ez egy olyan döntés, ami igenis…..
Kedves olvasóim és remélem, mostantól nézőim is! Új kísérletbe kezdek, a saját véleményemet, gondolataimat tükröző - utóbbi időben "kissé" elhanyagolt - Románia magyar szemmel és a romániai magyar és román lapokban megjelent cikkekből válogató EuroCom - Romániai…..
Az utóbbi napokban látszólag elhanyagoltam a blogolói tevékenységemet. Azért látszólag, mert valójában éppenséggel ennek kibővítésén dolgoztam. Az utóbbi hónapokban a korábbinál több fordítást közöltem és ez több szempontból sem volt – talán – a…..
Pé_Zsé 2013.03.08 20:19:50
@pszichonauta: Nem, de egy lefoglalt két nagy program, az EuroCom - Romániai Sajtófigyelő beindítása és egy nagy, országos fesztivál megszervezésében való részvétel. Mostanra kezdem lassan behozni a lemaradásaimat és így - remélhetőleg - lesz időm a saját véleményem leírására is. Ugyanakkor egy másik tervvel is készülök, remélem, az is elnyeri majd olvasóim tetszését. De ez egyelőre titok :-)
Mindenesetre köszönöm az érdeklődést és remélem, ez továbbra is megmarad.
Pé_Zsé 2013.03.08 20:22:57
@Pé_Zsé: Elnézést, az első mondatba bekerült egy zavaró "egy" szó. Az első! Kérem, ne vegyék figyelembe!
Újabb hét telt el ebből az egyre több kérdést felvető – még nem hivatalos – választási kampányból. Úgy gondolom, hogy a politikai válságmenedzselésre szakosodott cégek kivételével mindenki vágja a centit, hiszen ép ésszel és humorérzék nélkül egyre nehezebb elviselni…..
Ez a hét is jól kezdődik! Most már elmondhatjuk, hogy a politika és a média után a gazdaság is elindult az elbulvárosodás felé. Nem mintha eddig nagyon acélosan működött volna, főleg annak állami része. Az elmúlt húsz év egyik fő bűne volt – nemcsak Romániában ‑, hogy a…..
Az Adevărul által indított sorozat következő részét közlöm, ez a római uralom utáni kereszténységgel foglalkozik. Érdekes együtt olvasni egy világi történész és egy teológus véleményét. Tetszik a régész véleménye: „Mert az ásatásokat nem tanulmányozó régészek…..
Pé_Zsé 2012.09.23 19:01:56
@esuka: Meg fogom nézni, vannak még lefordításra várakozó cikkek ebben a témában, de egyelőre az aktuálpolitikai kérdések lefoglaltak. De vissza fogok térni erre a témára is. Köszönöm a jelzést!
Keményen fel kell kötni a gatyát, ha a romániai politikai életet kell elemezni. Nem olyan, mint a fociban az angol, német, spanyol és talán az olasz bajnokság, ahol legalább az első tíz csapat esetében kemény profik játszanak, magabiztos játéktudással, állandó egészségügyi…..
Ma csak az elmúlt napokra vonatkozó cikkgyűjteményt közlöm, kommentárokkal később visszatérek. Az elnök és az USL közötti háború nemzetközi porondon folytatódott, persze, ezt is mindenki a saját szája íze szerint magyarázta. Felhívom a figyelmet Frunda György…..
Az elmúlt csaknem egy hét nem túl biztató azok számára, akik úgy gondolták, ha békét nem, legalább tűzszünetet köthetnek a fő romániai politikai erők, szereplők. Nem valami hamis „szeressük egymást gyerekek” megfontolásból, hanem mert az új kormány cselekvéshiánya,…..
Nem csak Romániában készülnek választásokra, hanem Ukrajnában is. És akárcsak Romániában, úgy a váratlanul jött függetlenségét feldolgozni még nem képes Ukrajnában is az ötlettelen politikusok előszeretettel nyúlnak a kisebbségi kártyához. És a két ország abban is…..
Az – egyelőre – december 9-ére kiírt parlamenti választás a pártok figyelmét a jelöltállítás felé fordítja. Ugyanakkor a kormányzó USL pártjai számára a népszavazás kudarca nehezen túlléphető zavarokat keltett úgy a pártok belső életében, mint ahogy a szövetség…..
Az elmúlt napokban több kérdés is egy kicsit világosabb lett. Egyrészt az, hogy az USL-n belüli frusztrációk akut nyugatellenességé kezdenek fajulni. Nehéz lenne azt mondani, hogy régi reflexek bukkannak felszínre, hiszen például Victor Ponta fiatal politikus. Igaz, egy korábbi…..
A Moldovai Köztársaságban egymást érik az identitási ünnepek. És mindegyikük egy-egy szeletét célozzák meg, vagy érik el ennek a nem túl szerencsés közelmúltú országnak, mert úgy tűnik, legalábbis egyelőre, hogy egyikük sem képes egybekovácsolni a lakosait. Hol a…..
Aki azt hitte, hogy az elmúlt hónapok politikai cirkuszában a felek már kijátszották aduikat, az most azt tapasztalhatja, hogy ez távolról sincs így. A Ponta-kabinet több miniszterének lecseréléséhez, sőt ki sem nevezéséhez vezető különféle összeférhetetlenségi és…..
Újra sűrű hétvége volt a romániai politikában. Egyrészt a kormánypártok rosszabb „kudarctűrő-képességű” tagjai újra Traian Băsescu felfüggesztéséről álmodoznak, másrészt eldőlni látszik, december 9-én lesz a parlamenti választás. Băsescu újbóli…..
Egy kicsi több mint egy héttel ezelőtti bejegyzésemben már említettem a Székely Mikó Kollégium ügyét. A magyar történelmi egyházak szeptember 1-ére tüntetést szerveznek Sepsiszentgyörgyre, ehhez több magyar szervezet is csatlakozott, a politikaiak is. Az elkövetkező…..
Tényleg kísérteties a hasonlóság az eredeti, a második világháborús és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) mostani, 2012-es „villámháború”-ja között. Ez utóbbi is egy sikeres lengyel offenzívával (bizalmatlansági indítvánnyal történt kormányváltás) kezdődött, amit…..
A hosszú romániai perpatvar után ma egy kicsit keletebbre kalauzolom el önöket, Kisjenőbe, a moldovai fővárosba. Ennek apropóját az adja, hogy Angela Merkel német kancellár egy hete idelátogatott és ezzel kapcsolatosan nagyon sok várakozás és szóbeszéd volt. Egyrészt a…..
Az új hatalom nem tud szépen veszíteni. Miután az Alkotmánybíróság – logikusan megmagyarázhatatlan – késlekedéssel végre eldöntötte az elnök leváltásával kapcsolatos cirkuszt, az USL-s politikusok most minden áron késleltetni akarják a döntés végrehajtását. Azok a…..
A Ziarul Financiar és a Gândul segítségével áttekinthetjük a Ponta-kabinet eddigi 100 napját, elsősorban egy olyan terület, a gazdaság szemszögéből nézve, amivel itt – nem lévén szakembere – kevésbé szoktam foglakozni. Ezért mindig szívesen ismertetek olyan cikkeket is,…..
A mai cikkösszeállítás folytatása: Fenechiu: Nem zárom ki Traian Băsescu újbóli felfüggesztését Relu Fenechiu PNL-s alelnök kedden kijelentette, nem zárja ki Traian Băsescu elnök újbóli felfüggesztését, megjegyezve, hogy azt reméli, leváltása az…..
Több hetes nyűglődés után az alkotmánybíróknak sikerült magukból kipréselniük egy döntést. Ha a tényeket nézzük, magyarán azt, hogy 9,1 millió szavazat kellett volna és nem volt csak 8,4 millió, akkor azt mondhatnánk, hogy ez a döntés nagyon nehezen született meg, hiszen a…..
A mai nap utolsó bejegyzéseként a legújabb népszavazással kapcsolatos cikkekből készített összeállítás.   Fenechiu: Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk ront 7,4 millió román Relu Fenechiu PNL-s alelnök ma kijelentette, az, ahogy az ügyészek a…..