Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalay Miklós

201 bejegyzést írt és 1420 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A projektről, merthogy nem csak magáról a könyvről lesz itt szó, hanem annak a viszonyáról az emberekhez, hozzám és a világhoz; aztán arról, hogy hogyan készül; a megítéléséről, hogy mit szólnak hozzá, hogyan állnak hozzá az emberek, miért tetszik nekik, miért nem; utána a népszerűsítéséről,…..
Ezeket még leírtam, mert elmúlik az aktualitásuk. (Bár közben a Nagy Lemondás, eléggé elfeledtetett már minden mást.)   ● Jaj, az a csúnya lengyel propaganda TV!   Amikor a Kossuth, vagyis az a magyar királyi propagandarádió, amely propagandább aligha lehetne, és az ő biorobot bemondói azon…..
És a populisták egyéb dzsolidzsókerei.   Idehaza is láthatjuk, hogy ez a téma mindent túlél, az USA-ban is ezzel nyerte meg Trump a választást, Nyugat-Európában is állandó téma, legutóbb pedig Szlovákiában is felvonult a haza és a határ védelmében a hadsereg. Erről mondanám el itt a…..
● A lengyel balhé   Avagy, ahogy Tusk elkezdte kipucolni a lengyel államot – és ahogy a hazai újarisztokrácia köreiben ez okozott némi viszketést nyaktájon. (Bár túl sok félnivalójuk nincs azért.)   Na tehát, csak röviden:     ○ Tusk nem finomkodó lendülete Vs. Orbán törvényesen alattomos…..
Egyvilág - Fórum Hör Esztelency 2024.02.14 19:40:36
Novák Katalin pedofil kegyelmi ügye. Ez akkor jött, amikor már majdnem kész volt a levél, de ezt nem lehetett kihagyni. Kezdetektől fogva mondom, hogy lehet ez a nő jó családanya, meg egyébként rendes ember is, még egy családokért felelős tárca nélküli miniszterséget is rá lehetett bízni talán – de…..
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   A modernitás megnyilvánulásai és az etika A modern…..
  A mai filozofikus felvonás, erről a zsigeri világról.   Minden éjjel gyalog járok haza. A fülemmel hangoskönyveket szoktam hallgatni – amit csak ajánlani tudok, meg egyébként a gyaloglást is – a szemem viszont szabad, és nézegetem, mi megy itt, Budapest belvárosában.  Óriáskerék és turisták,…..
  Vagyis a klíma, ami most már így nevezek, mert ez a lényeg.   Megint vége van a nyárnak, ráadásul ez az idei nem is volt annyira borzalmas, mint a tavalyi – de azért figyeljük, hogy októberben, még majdnem 30 fok volt, meg azt is, hogy globálisan ez a szeptember volt a legmelegebb hónap a…..
  ¡Jamás!   A Hamasz és Izrael háborúja. Épp amikor az ukrán háború már kezdett érdektelenségbe fulladni, kitört ez a másik Izraelben. Ezt most sokan elemzik, nálam hozzáértőbbek is, úgyhogy csak néhány rövid megfigyelés:   ● Ukrajna felejtve   A hírekből, abban a pillanatban szinte eltűnt…..
  Gazdaság   Ezen túl sok elemeznivaló nincs: szép csendben sodródunk bele a recesszióba: az EU-s pénzek hiánya, az építőipar visszaesése, a fogyasztás (és vele együtt az ÁFA bevételek) bezuhanása és az infláció, a hitelezés befékezése (kivéve, nem véletlenül, a fogyasztási hiteleket), mind…..
Egyvilág - Fórum Hazugság 2023.11.05 17:17:18
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   Hazugság és igazság általában A hazugság és…..
  Tagadás és vészmadárkodás   A gyerekek örömére és az idősebbek sajnálatára megint itt a nyár, és az eddigieket tekintve ez eddig még kibírható volt – kérdés, hogy ilyen marad-e. Lesz-e megint aszály és a lassan már megszokottá váló 40 fokok? Mert ha igen, akkor a tavalyi katasztrofális év…..
  A háború   Bár a helyzet többé-kevésbé változatlan, azért összegyűlt a fejemben pár említést igénylő gondolat.     ● A megnyugvás területei   Megint meghalt pár ezer ember – de amúgy már majdhogynem kezd unalmassá válni a dolog, nem igaz?  Még jó, hogy időnként felrobban egy gát, kitör…..
  A két egymással vetélkedő érdekcsoport, akik lefölözik az egyszerű emberek munkáját.   Egyik oldalról az összeesküvés-elméletek közkedvelt motívuma a „nemzetközi háttérhatalom”, hogy a világot egy titokzatos nemzetközi társaság irányítja, ők szabadították el a Covidot, akik csipet ültetnek az…..
Gazdaság   ● Az általános helyzet   Ami az általános helyzetet illeti, azon, hogy már harmadik negyedéve mínuszban van a gazdaság, nem vagyok meglepődve. Azon egy kicsit jobban, hogy ahhoz képest, ami van, a háború, az energiaárak, az infláció, a lakossági és kormányzati költekezés befékezése,…..
    (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.    A kellemes és a hasznos dolgok A világon…..
Egyvilág - Fórum Embertípusok 2015.06.11 12:48:35
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   Bevezetés Az emberek különbözőek, bizonyos típusokba…..
Második esélyt adni sosem könnyű, legyen szó barátságról, rokoni kapcsolatról vagy szerelemről. Ha megbántottak, ha csalódtunk valakiben, ha egyszerűen csak nem működött köztünk valami, akkor sok lelki energia kell ahhoz, hogy túl tudjunk ezen lépni. Vagyis nem szeretnénk újra átélni az egész…..
Szalay Miklós 2023.02.10 17:22:15
  Háború   Erről nem szeretnék már túl sokat beszélni, mert a korábbi üzenetekben elmondtam már, amit érdemes, a helyzet pedig nagyjából változatlan – meg az, is hogy mit kellene tenni, szerintem: fegyverszünetet kötni, anélkül, hogy elismernénk az orosz hódításokat, és a szankciókat is fenn…..
Szalay Miklós 2023.02.09 20:14:52
Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán:

Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról írtak egyeseknél eléggé kiverték a biztosítékot, úgyhogy nem árt ehhez némi további magyarázat. FONTOS látnunk, hogy NEM személy szerint róla van szó. Ő itt egy kézzelfogható, aktuális és közismert példa, akin szemléltetni lehet egy nagyon jellemző jelenséget, a következőt.

1) Hogy messze nem úgy megy, hogy valaki szorgalmasan dolgozik, aminek aztán beérik a gyümölcse, és megkapja a megérdemelt elismerést. Hanem nagyon kell hozzá a szerencse is, hogy az ember jókor legyen jó helyen: Karikó esetében ez a Covid volt, ami nélkül ma ugyanúgy senki nem tudna róla, mint előtte. És nagyon sok olyan ember van, aki ugyanúgy nagyszerű munkát végzett, csak nem jött el a saját Covid pillanata, nem volt szerencséjük. Már önmagában ez igazságtalan. Nem az, hogy Karikó megkapta, hanem, hogy a többiek nem kapták meg, illetve hogy a szerencsén múlik, hogy valaki megkapja-e.

2) De ha egyszer így beindul a biznisz, akkor aztán mindent rázúdítanak az emberre – azért, mert ha már 100 díjat odaadtak valakinek, evidens, hogy a 101-iket is neki kell adni, hogy nézne az ki, hogy mindenki más így csinál, mi meg másképp csináljuk? Ezzel az a probléma, hogy közben meg a sok kis felfedezetlen felfedező, akik szintén értékes munkát végeznek, ők egyet sem kapnak. Nemcsak díjat, figyelmet sem, mert az összeset összeporszívózza az az egy kiemelt személyiség. Ez nemcsak a többiekkel szemben igazságtalan, hanem a kutatás számára is káros.

3) Nem mellesleg az emberek egyszerűséget akarnak, egyvalakire akarják rányomni a bélyegzőt, hogy igen, ő fedezte fel a gőzgépet, egyedül. Azon kívül hősöket is akarnak, meg az igazság győzelmét, hogy itt van valaki, akit egész életében mellőztek, de most végre jóvá tesszük – csak az sikkad el, hogy közben új igazságtalanságot teremtünk, és nem is csak a többi kutatásra nézve, hanem az mRNS-ben részvevő számos más kutatóval szemben is.

Vegyük észre, hogy maga Karikó is pont ezért volt igazságtalanul mellőzve évtizedekig. Capiche? Nem, nem róla van szó, hanem erről az igazságtalan jelenségről. És igen, megérdemli az elismerést, sőt, már korábban megérdemelte volna – és jutott is volna neki, ha az akkori elismertek nem szippantják el előle az összeset.

Ha már így benne vagyunk, nézzük még. Abban ugyanis van valami, hogy a Covid fényesen bebizonyította Karikó munkásságának az értékét: ha valami így hasznosul, azzal biztos, hogy érdemes volt foglalkozni, és az is biztos, hogy jól végezte a munkáját a kutató – ezt ugyanis egyébként nehéz megítélni. Lehet, hogy valaki csak úgy csinál, mintha kutatna, és valójában egy léhűtő kontár; lehet, hogy csak ezer év múlva bizonyul hasznosnak a munkája; vagy az is lehet, hogy olyan területen dolgozik, ami kezdetben ígéretesnek tűnik, ezért érdemes felderíteni – de végül az derül ki, hogy még sincs ott semmi hasznos.

A másik meg, hogy nemcsak a szerencse szerepe igazságtalan az elismerés kiosztásában: nyomulással és könyökléssel ugyanis léhűtő kontárok is előtérbe tudnak kerülni, de legalábbis olyanok, akikhez képest vannak méltóbbak az elismerésre. Ez is rabolj a figyelmet az utóbbiaktól.

Megjegyzem, Karikó példájával azért nehezebb érvelni, mert ő valóban értékeset alkotott, valóban megérdemelte az elismerést – csak nem ENNYIT. Itt tehát fokozatokban kell gondolkozni, ami nehéz a szimpla fekete-fehérhez képest: mondom, az emberek egyszerűséget akarnak. Valamint ugyancsak nem totálisan egyszerű észrevenni a párhuzamot Pelével meg a királynővel.

De most már, így kifejtve, ugye milyen tanulságos?

Nem akartam én ezt ennyire ragozni, mert korábban többször előkerült már, gondoltam, most csak utalok rá három mondatban, meg hogy ennyiből is érthető. De ha nem, szóljatok bátran. Azért vagyok, hogy elmagyarázzam.
Szemléletmód: A gazdag emberek általában optimisták és bizakodóak, míg a szegények általában pesszimisták és kételkednek saját lehetőségeikben. Pénzügyi ismeretek: A gazdagok jó pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, a szegényeknek pedig hiányoznak ilyen ismereteik. Pénzügyi szokások: A gazdagok jó…..
De inkább, amik eszembe jutottak ennek kapcsán.   Mint láthatjátok, próbálok embereket szerezni a könyv mellé, érdeklődőket is, meg olyanokat, akik ilyen-olyan módokon segítenének vele kapcsolatban, például részt vennének a videós beszélgetésekben. Ehhez próbálom, már egy ideje, megnyerni néhány…..
  ♫   Oh, the weather outside is springtime   ♪♪ (Amit nem is bánunk, hiszen…)   ♪♪   The fire’s so expensive   ♫ (Ráadásul…)   ♫   Since (az elhibázottbrüsszeliszankciókmiatt) we’ve no fuel to go   ♪♪ (Az asszony engem…)   ♪♪   Ledisznóz, ledisznóz, ledisznóz   ♫ (Ami azért szerintem…..
  Mégis inkább ha lehetnénk gyarmat   Avagy az EU-s pénzek esete. Melyek a maguk valójában még sehol sincsenek, de már a szele annak, hogy esetleg majd megérkezhetnek, elég volt ahhoz, hogy megállítsa a forint zuhanását. Mert ha megint 400 alatt üdvözölhetjük az eurót, akkor azt mindenekelőtt…..
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   Rossz cselekedetek Rossz cselekedetnek azt nevezem,…..
Mert ellenzékben lenni jó: biztos fizetés, kevés munka, még kevesebb felelősség. A mottó: ami nem vált be, azon tulajdonképpen nem is érdemes változtatni! A siker relatív, a kudarc is, az idő pedig végtelen...