Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalay Miklós

116 bejegyzést írt és 1223 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Négy Oscar-jelöléséből a két legfontosabbat, a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót elnyerte Lewis Milestone első világháborúban játszódó pre-Code filmje, ami talán minden háborúellenes film között a mai napig is a legjobban képes átadni üzenetét. A Nyugaton a helyzet változatlan ráadásul…..
klímavészhelyzet, 2000 új fásszárú növény, fakataszter... Múlt héten csütörtökön egyhangúan fogadta el tizenketten (Mach Péter, Kellner Katalin, Fekete Katalin, Somodi Klára, Szőnyi Attila, Csaszny Márton, Ettvel Zoltán, Komoróczy László, Kovács Eszter, Nagy László Simonné, Nemes László, Nemesné…..
Apollo, Hankook, Mercedes... A látványos gyárátadókra sokan emlékezhetünk, de arról a folyamatról, amelynek nyomán a külföldi beruházó Magyarországon köt ki, keveset tudunk. A pártok gyakran vádolják egymást azzal, hogy "kiszolgáltatják az országot a multiknak", az elmúlt másfél évtized kormányai…..
Szalay Miklós 2020.01.24 13:21:20
Egy általános összefoglaló a vállalatról:

egyvilag.hu/temakep/095.shtml

Lásd benne külön a multikról, előnyeiről hátrányairól:

egyvilag.hu/temakep/095.shtml#p7

És az információs iparágaikról (internetes vállalatok, média, pénzügyek, stb...):

egyvilag.hu/temakep/095.shtml#p9
A házasodást és gyerekvállalási kedvet nemcsak az egzisztenciális bizonytalanság, a család-karrier egyensúlyba hozásának kihívásai vetik vissza, hanem az a fajta primitív látásmód és kegyetlen testkultusz, amit a napokban Schobert Norbi terjeszt...
Magyarország: a szolidaritás számára felperzselt föld. Többször beszéltem már ezen a blogon arról, hogy a magyarok politikai nyelvének (tudásának) messze legfejlettebb rétegévé az utóbbi százötven év során az etnicizmus  vált: olyan nyelvvé, amely meghatározza a gondolkodást, de ami még fontosabb, a…..
Szalay Miklós 2020.01.20 16:02:50
Kellemetlen meglepetés érhet, amikor pár hét múlva besétálsz a kedvenc pékségedbe egy reggeli kakaós csigáért...
Karácsony előtt jött a random hír, hogy kettőszázötven forintról háromszáz forintra emelik a lottószelvények árát. A hivatalos kommünikére nem érdemes figyelni, harminc éve ugyanaz a bullshit. Akkor valaki kitalálta a dumát, amelyért kapott párezer forint jutalmat. Aztán ezt a szöveget elmentették,…..
Szalay Miklós 2020.01.16 11:46:40
Az inflációról a legfontosabbak:

egyvilag.hu/temakep/090.shtml#p19

+ A lottó kapcsán egy összefoglaló a véletlenszerűségről és társairól. (Ok és okozat, valószínűség, kockázat, determinizmus, kiszámíthatóság, stb...)

egyvilag.hu/temakep/017.shtml
A korrupció természeténél fogva rendkívül összetett jelenség, és a felszámolására nem létezik tökéletes, mindenki által elfogadott módszer: nincs a kezünkben egy univerzális formula, amelynek alkalmazásával Ugandától Magyarországon át az Egyesült Államokig eredményesen küzdhetnénk ellene. Ahhoz,…..
Mint minden eldöntendő kérdéstől, a fentitől is azt várjuk, hogy vagy egyértelmű „igen”, vagy egyértelmű „nem” legyen rá a helyes válasz. Gyanúm szerint sokan mégis azt a választ adnák erre a kérdésre, hogy „attól függ”. Sőt, még arra is hajlanék, hogy nekik adjak igazat. De mitől is függ…..
Szalay Miklós 2020.01.16 01:26:12
Egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról:

egyvilag.hu/temakep/051.shtml

Abban nem vagyok biztos, milyen hatással van a gyerekekre egy homoszexuális szülőpár, bár vélhetően a szexuális irányultságát nem befolyásolná túlságosan. Amiben már biztosabb vagyok, hogy egy jól működő homoszexuális családban jobb helye volna, mint egy rosszul működő heteroszexuálisban
Úgy gondolom, hogy vannak tipikus esetei annak, amikor valaki nem boldog, nem találja meg a helyét, annak ellenére sem, hogy az életkörülményei nem annyira rosszak. Még a leggazdagabb országokban is sokan járnak ebben a cipőben (illetve nehezen tudnak kilépni belőle), nálunk pedig a panaszkultúra és…..
A 2018 májusa óta (az USA által újra bevezetett kereskedelmi embargó elrendelésétől) folyamatosan romló amerikai - iráni viszony 2020 január 3-án zuhant újabb mélypontjára, miután előző este Bagdadban tartózkodó Kászim Szulejmáni iráni tábornokot egy amerikai MQ-9 Reaper drón megölte. Az Irán…..
Laborczi Pál - A kapitalizmus nem piacgazdaság  című írásáak feltétlenül előnye, hogy tisztázza a szerző fogalom-értelmezését. A többi - számomra - sokkal inkább köldök-nézelődés...
Szalay Miklós 2020.01.10 11:40:08
  Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány. Ez bizony már nagyon hiányzott a lelki üdvösségünkhöz, illetve opcionálisan az elkárhozásunkhoz. A nemzeti klímavédelmi tervet – születési nevén: nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát – maga Kovács Zoltán, Nemzetközi kommunikációért és…..
Általánosan elterjedt nézet, hogy régen az emberek sokkal hamarabb meghaltak, mint mostanában. Biztos előfordult ilyen, bár ugye az ilyen általános kijelentéseknél nem árt tisztázni, hogy ki mit ért a "régen"  szó alatt. Mert a múltunk nem egy egységes massza, hanem sok-sok különböző korszak…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Szalay Miklós 2020.01.10 02:33:27
Szalay Miklós 2020.01.10 02:42:30
@Aston Kanál: Nem trollkodás ez, hanem egy kiváló zene. A C16 messze legjobbja. Időnként még most is meg szoktam hallgatni.

Talán csak ez Kickstart zenéje versenyezhet vele, bár az, azt hiszem, nem eredeti.
Hetek óta jönnek a megrázó képek és a hírek – kevésbé a magyar médiában, hanem inkább a nemzetköziben – az Ausztráliában zajló tüzekről...
A kapitalizmus (szabad piacgazdaság) mellett ezer meg egy jó indok és érv van -- szemben mindenféle részint elmúlt, részint horrorisztikus alternatívájával. Nem rekapitulálok ezekből egy darabot sem, mert akinek felnőtt korára nem sikerült megérteni őket, az eztán sem fogja. Az maradjon csak Mac…..
Páratlan kezdeményezéssel állt elő az ismert természetfilmes Sir David Attenborough és a királyi családot képviselő Vilmos herceg. A következő évtizedben olyan globális problémákra keresik a megoldást, amelyek a Földet 2030-ig komolyan sújtani fogják. Ennek érdekében egy díjat hoznak létre Earthshot…..
Istenem, köszönet a férfiért! Akár van olvasószemüvege, akár nincs. Ha az ember lánya elvált nő, akkor piszlicsáré szerelési ügyeire csak a férfibarátait tudja megkérni. (fogas felfúrása, konnektor áthelyezése tizenkét centivel, hogy ne a szekrény mögött bújjon meg a komisz, kontaktos kapcsoló…..
Nemi identitás és nemi szerepek. Már úgy születünk, hogy tudjuk, kisfiú vagy kislány szerepben kell léteznünk vagy a megszokás és tanulás alapján sajátítjuk el? Szerintem mindkettő egy kicsit. Sok dolog kódolva van a DNS-ben, más dolgokat pedig út közben szedünk fel. Már egész csecsemő korban…..
2019 kétségtelenül a környezetvédelem bölcsődei éve volt. Sok kezdeményezés hódított teret magának az évben, amelyek hatására csökkenhetnek például az eldobható műanyag termékek a boltok polcain, de említhetnénk azt is, hogy egyre inkább előtérbe került a karbonkibocsátás visszaszorításának…..
  Először is, a Momentum számára harmadlagos kérdés a gazdaságpolitika, mert az egész politikai valósága -- amely sikerrel járult hozzá az ellenzéki erőviszonyok átrendezéséhez -- a választói érzelmi elkötelezettségének kialakításáról szól, nagyon kevés megfogható üzenettel, esztétizáló üzemmódban.…..
NEXUS MAGAZIN Te nem a tested vagy 2019.12.25 10:30:07
Janine Shepherd igen tehetséges sportoló volt egész életében. Először atletizált – több alkalommal is elnyerte az ausztrál nemzeti bajnoki címet -, majd érdeklődése a sífutás irányába terelte. Kitartása és céltudatossága miatt rajongói körében és a sportolók világában csak úgy emlegették: „Janine,…..
Szalay Miklós 2019.12.26 20:48:08
„A család az egyetlen horgony, amely megtart a hullámzó tengeren.” (Karen Hawkins) Amikor a szeretteinkről beszélünk, a legtöbben a családunkra gondolunk. Azonban a család fogalma az elmúlt évszázadokban sokat változott, és a jelentése talán ma mozog a legszélesebb skálán. Olyan sokféle családdal…..
A vagyonadó népszerűsége jelentősen megnőtt az utóbbi időben a demokrata politikusok körében. Többek között Bernie Sanders és Elizabeth Warren kampányában is hangsúlyos gazdaságpolitikai elemként jelenik meg, mintegy megoldási lehetőségként az extrém vagyoni különbségek korrigálására. Miért vált…..