Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!

0 bejegyzést írt és 698 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelentős nézettséggel fut már hosszú ideje (egészen pontosan: 2013 áprilisa óta) az egyik TV csatornán a címben említett műsor, melyben rendszeresen láthatunk átlagos meghívottakat (időseket, fiatalokat) akiktől teljesen kézenfekvő dolgokat kérdeznek miközben megdöbbentő válaszokat kapnak tőlük. A…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2020.01.11 21:29:20
Látom ismét beleesünk abba a csapdába, hogy azt hisszük: Magyarország és a magyar társadalom valami egészen kivételes jelenség a világban, legyen szó pozitív vagy negatív dolgokról.

Pedig rohadtul nem így van. Egy ilyen műsort bármelyik másik országban pontosan ugyanígy le lehetne forgatni. Maga az ötlet, hogy ostoba/műveletlen/tahó embereket mutogassunk a jónépnek, az is nyugatról, az USA-ból, Angliából és Németországból érkezett a magyar kereskedelmi televíziózásba. És még csak nem is mostanában, hanem már a 2000-es évek elején. Azóta egyszerűen csak erősödött a trend, köszönhetően többek között annak is, hogy a facebook meg az instagram segítségével már minden hülye, de cserébe kellően exhibicionista figura képes magából celebet csinálni. Ez is világtrend.

Minden társadalomban, így a magyarban is, van egy viszonylag nagy létszámú alacsony műveltségű és IQ-jú ember. Ez a réteg mindig is megvolt és mindig is kb. ugyanakkora volt, csak korábban technológiai korlátok, a műsorkészítők jó ízlése és a nagyobb társadalmi kontroll miatt ritkábban volt alkalmuk szerepelni. Mára a fenti akadályok egyszerűen megszűntek.

De ha nem találnának elég ostobát a kedves producerek, természetesen még mindig opció, hogy megfizetnek néhány utcáról berántott emberekét, csináljanak hülyét magukból a kamera előtt. Itt van pl. az egyik indexes újságíró esete a Balázs-show-val:
index.hu/kultur/media/2018/09/26/balazs_show_sajo_david_rtl_most/
Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2019.05.26 19:45:16
Azért az SW világában a demokráciának is kiosztanak jónéhány tockost és sallert. Palpatine eleve azért tud hatalomra kerülni, mert a köztársaság vezetése velejéig korrupt. Nagyvállalatok olyan hadseregeket működtetnek, amikkel bolygókat tudnak megszállni. Óriási gazdasági és társadalmi ellentét van a külső gyűrű és a központi világok között, lévén, hogy az (emberi faj által dominált) "belsők" gátlástalanul kihasználják az erőfölényüket az egyéb fajok által dominált "perifériával" szemben.
Persze, maguk a filmek (különösen a III-VI és a mostani VII-XI részek) ebből semmit nem mutatnak be, de az SW világ egyéb történeteiből (képregények, könyvek, rajzfilmek) és a I-III részekből egyértelműen kiderül, hogy ez a demokrácia egyáltalán nem olyan eszményi, mint amilyennek látszik.
Maguknak a Jediknek a szerepe is elég érdekes. Harcos papok, akik bárkit megölhetnek vagy bebörtönözhetnek; akik felett nincs semmilyen demokratikus kontroll. Önkényesen "igazságot" szolgáltatnak itt-ott máshol meg elnézik pl a rabszolgatartást vagy a bűnbandák uralmát. A polgárháború, ami a jedik bukását hozza nem csak a sithek ármánykodása miatt tör ki, hanem azért, mert az ezer éves béke alatt a demokratikus rendszer egyszerűen nem tudott/akart egy sor problémával megbirkózni, így a végén az egész a fejükre omlott.

Én az SW-ben inkább egy figyelmeztetést látok arra vonatkozóan, hogy a demokrácia mint intézmény önmagában nem garancia semmire. Ha nem működtetik jól, ha a társadalom egy jelentős része úgy látja, hogy a rendszer őt nem védi meg és nem képviseli az érdekeit, akkor simán be lehet dönteni és be is fogják dönteni. Az agyonfetisizált intézményrendszer önmagában semmit sem ér, ha nem áll mögötte társadalmi akarat.
Mivel tavalyi utolsó cikkemet a mostani helyzetig elvezető események, tüntetések és ezek kapcsolatának szenteltem, idei első írásomban a jövővel foglalkoznék. De mielőtt belelapoznánk Orbán elzavarásának lehetséges forgatókönyvébe, nézzük meg, hogyan tud megbukni nálunk egy miniszterelnök. Hisz volt…..
Egyszerre lehet szórakoztató és dühítő nézni egy parlamenti vitát, amelyben időnként válogatott szitkokat vágnak egymás fejéhez a politikusok, de az ember közben arra gondolhat: mégiscsak ők vezetik az országot. Szerencsére nem mindenki tartja a heves viselkedést…..
V. Naszályi Márta Segway-szabály 2018.06.02 17:38:44
  Gyereket gázolt egy segway a Várban – mi következik ebből?..
Képviselő választás előtt állunk, ami elvileg azt jelentené, hogy a magyar állampolgárok csoportjai megválasztják azokat az embereket, akik majd a Parlamentbe kerülve képviselik az érdekeinket. Az érdekeinket, amelyek közül egyet nagyon nagyon egyértelműen a pártok tudomásukra…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2018.04.02 14:36:09
@chrisred: "Míg azok, akik ellen ez az érzelmi hangulatkeltés irányul, nyilvánvalóan óvatosabbak, titkolják a politikai preferenciáikat. Ezért adnak torz képet a jelenlegi mérések."
Lehet, hogy ebben igazad van, de én mást tapasztaltam az elmúlt választások során. Akkor is azt mondták a politikusok (sőt egyes közvéleménykutatók is), hogy a fideszesek, jobbikosok, mszpsek stb. egy része titkolja a pártpreferenciáját a felméréseken, ehhez képest mindig kb. a papírforma érvényesült. A titkolózó szavazók aránya sohasem volt akkor, hogy érdemben befolyásolja az eredményeket.
De van itt még valami. A rendszerváltástól idáig mindig érvényesült az a szabály, hogy a szavazókorú népesség kb. egy harmada sosem megy el választani. Erre bizton számíthatunk most is. Ha pedig így van akkor a Medián legfrissebb felmérése meglehetősen valósnak tűnik. Ami Hódmezővásárhelyt illeti, ott helyben lehetett valami, amit a Fidesz nagyon eltolt, ezért nem hiszem, hogy országosan reprezentatív lenne. De hát ne legyen igazam.
Nemrégiben (2018 február 10-én) jelent meg az Archaeological and Anthropological Sciences nevű szakfolyóiratban egy érdekes cikk a 2013 –ban feltárt (és azóta vizsgálatoknak alávetett) budapesti királysírról, mely a Mátyás-templomban található és a kutatók szerint III Béla illetve Chatillon Anna…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2018.02.24 09:32:19
Az egész magyar őstörténeti kutatás két egymásnak látszólag ellentmondó tényt próbál valahogy magyarázni:
1. A magyar nyelv finnugor nyelv.
2. A honfoglaló magyarok sztyeppéről jött törökös kultúrájú nép voltak (ezt korabeli bizánci, perzsa és nyugati források egyértelműen leírják + maga a honfoglalóktól származó leletanyag is ezt mutatja, a hagyományokról nem is beszélve).

Amennyire én tudom rengeteg honfoglaló magyarokhoz (nem királyokhoz) kötődő csontmaradványt is megvizsgáltak, és ott is azt találták, hogy a honfoglalók, nem elsősorban a finnugorokkal hanem a mai középázsiai, türk, hun népekkel állnak rokonságban. DE

Ezek az vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ez a genetikai anyag a magyarság jelenlegi genetikai örökségének csak egy nagyon kis részét (4-5%) teszi ki. Tehát a honfoglalók KEVESEN voltak.

Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogyha feltételezzük, hogy a honfoglalók egy kis létszámú, de katonailag erős, alapvetően török nyelvű népcsoport voltak, akkor honnan jön a finnugor nyelvi jelleg? Logikusnak tűnik, hogy ez esetben a finnugor népességet a honfoglalók a Kárpát-medencében találták, ezek az avarok, akik a honfoglalást megelőző időkben az Avar Kaganátus nevű állam létrehozói és domináns népe voltak. Az avarokról nem tudni, milyen nyelvet beszéltek, de ők is keletről, a sztyeppéről jöttek és valószínűleg erőteljes türk kultúrális határ érte őket vándorlásuk során.

Tehát valami olyasmi történhetett, mint Bulgária esetében: egy kislétszámú, de katonailag erős török nyelvű népcsoport állammá szervezte az általa meghódított terület népességét, majd fokozatosan beleolvadt a jóval nagyobb lélekszámú helyi lakosságba (a bolgárok a szlávba, a magyar honfoglalók az avarokba). Ez magyarázhatja pl. hogy a magyar fejedelmeknek és rokonaiknak miért törökös a nevük és hogy a magyar királyok (eddig nyilván csak III. Bélát vizsgálták meg, de ami késik nem múlik) miért rendelkezhetnek középázsiai jellegű genetikával.

Tehát elképzelhető, hogy a finnugor leszármazás és a hun rokonság egyszerre igaz.
Csak ezen az egy ügyön meg kellene buknia Szijjártótól kezdve a keresztényüldözésekkel foglalkozó államtitkárságnak. ..
Majdhogynem könyörögve kéri, hagyják életben...
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.12.27 20:43:09
"Az még csak hagyján, hogy az 5-ös számú párttagkönyv lovagja is megszólalt az ügyben, és ezzel a maga szintjére húzta le a(z amúgy említésre is alig érdemes) dolgot:"

Ennek a mondatnak a kapcsán gondolkoztam el azon, hogy nem véletlen és nem előzmény nélküli ez a Nagy Bandó elleni ügy. Nem olyan régen volt egy hasonlóan pitiáner, de nagy hullámokat vető botrány, a Sorosozó disznóvágás ügye, ami kísértetiesen hasonlít ehhez a mostanihoz:
1. Egy adott politikai oldalhoz köthető egyén mond vagy csinál valami bagatell marhaságot, ami kikerül a médiába.
2. Az "elkövető" vagy a közzétevő média korrigál, ezen a ponton ennyiben is maradhatna az ügy.
3. De nem marad, mert a másik politikai oldal megmondó emberei úgy akaszkodnak rá, mint kutyák a véres koncra és a pitiáner sz@rságot addig habosítják, amíg világbotrány lesz belőle.
4. Miután mindenki jól kigyűlölködte magát, miután megvolt a petíciózás, a tüntetés, a megfélemlítés, az "elkövető" egzisztenciájának tönkretétele, miután a megaszondó szellemi zsoldosok megkapják a jól megérdemelt javadalmazást a mocskos munkájukért, minden szereplő jólesőn hátradől és már alig várja, hogy mire ugorhat rá legközelebb.

Teljesen nyilvánvaló, hogy tudatos botránygyártás zajlik, a politizáló közvélemény ostobább részének lelkes asszisztálása mellett.

Ez ellen a jelenség ellen normális ember egy dolgot tehet: nem megy bele a játékba. Felismeri, hogy hülyére akarják venni, nem kezd el anyázni a kommentekben (még ha őt éppen anyázzák is a trollok), nem osztja meg az erről szóló cikkeket a facebook-on, ignorálja azokat a véleményvezéreket, akik ilyesmiben részt vesznek. Ez a jelenség már a rendszerváltás óta mérgezi a magyar politikai kultúrát, ideje lenne tenni ellene valamit!
Foglalt magának előre jegyet, már novemberben? Elment a bemutatóra? Nyomorgott a tömeggel a moziban? Nem érte meg. Spoilermentes kritika, az ezerötszázadik. ..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.12.22 22:08:00
@morpho: "Nem írunk le olyat, hogy: A forgatókönyvben ordító logikátlanságok követik egymást. Ez az összes SW filmre igaz. Ez a SW egyik sajátossága."

A probléma ezzel az, hogy míg az eddigi SW filmek konzisztensek voltak a saját világukkal, addig a két legújabb rész nem az, és zavaróan nem az. Nem azon akadok fel, hogy terjed a hang az űrben, vagy hogy a találatot kapott űrhajók vagy a bombák lefelé esnek, mivel ezt el lehet fogadni az univerzum részeként.

Mivel az Utolsó Jedit nem akarom elspoilerezni, nézzük meg az Ébredő Erőt:
Az még valahogy lenyeli az ember, hogy a rommá vert Birodalom röpke húsz év alatt a sz@rból bolygó méretű halálcsillagot épít (+ egy komplett flottát és egy hadsereget). Azt viszont már pl. elég nehéz lenyelni, hogy a Starkiller base nagyon is valós időben utazó plazmasugárral 5-10 000 fényévvel arrébb lévő bolygókat semmisít meg percek alatt (tér-idő probléma). Vagy hogy ez az egyetlen csapás olyan szinten megsemmisíti az Új köztársaság haderejét, hogy az mindennemű reakcióra képtelen és csak az Ellenállás néhány hajóból álló hadereje marad (ha pl. Budapestet neadjisten atomtámadás éri, attól még a magyar haderő nem semmisül meg, hiszen a légirő, a légvédelem, a gyalogság, a harckocsizók stb. vidéki városokban állomásoznak + még a parancsnokság is Székesfehérváron van - na most képzeljünk el egy galaktikus méretekben működő államot).
És ez csak két bődületes hülyeség, ami nem csak a józan ésszel, de az SW világ belső logikájával is szembe megy.

Azzal sem igen lehet takarózni, hogy ez egy mese, mert a jó mesék (Gyűrűk Ura, Trónok Harca, Harry Potter de még akár a 77 magyar népmesék is) logikusak, konzisztensek a saját világukon belül.
A 2018-as választást minden valószínűség szerint a Fidesz fogja nyerni. S ha ez így lesz, annak elsődleges oka az ellenzék megosztottsága lesz. Támogatottságukat tekintve az ellenzéki pártoknak külön-külön nincs reális esélyük a kormányváltásra, a teljes ellenzéki összefogásnak viszont szintén nincs…..
Az elismert maffiaszakértő és író, Roberto Saviano szerint messze nem Olaszország, vagy mondjuk Kolumbia, esetleg Mexikó a leginkább korrupt ország a világon. A hivatalos lista kicsit másképp néz ki...
Még csak 2017 augusztusát írjuk, de már szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a 2014-es összefogáshoz hasonlóan, még csak alakulófélben levő baloldali csoportosulás nem fog sikerülni. Nehéz véleményt mondani valami olyanról, ami hivatalos formában még meg sem alakult, de részeinek…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.08.12 18:22:34
Önmagában a baloldali összefogás (a teljes baloldal, a momentummal és az LMP-vel együtt) nem tudná leváltani a fideszt, max annyit tudnának elérni, hogy 62-3% helyett 56-8% parlamenti helyük legyen. A fidesz leváltásához a jobbik is kellene az összefogásba és még úgy sem lenne biztos a győzelem. Ráadásul ez inkább elméleti felvetés, mert bár a pártok megegyezhetnek egymással, a szavazóik még simán meglékelhetik az egészet. Ez leginkább a jobbik-baloldal összefogás esetében problémás, mivel a jobbik táborának többségét ős-széljobberek és a fidesztől átpártoltak adják, akik valószínűleg semmilyen körülmények között nem szavaznának baloldali jelöltre.

De, ha feltesszük, hogy a jobbikkal együtt megvan a győzelem, akkor még mindig ott van a harmadik "magas hegység", a kormányzás. Nehéz elképzelni, hogy ennyi különböző világnézetű párt és pártocska hogyan lenne képes együtt kormányozni. Ehhez vegyük hozzá, hogy a fidesz egy esetleges ellenzéki győzelem után is rengeteg gazdasági és politikai pozíciót birtokolna ahonnan nem lehetne őket egyhamar kitenni (alkotmányozó többség birtokában persze gyorsabb lenne a folyamat, de annak elérése elméletileg és gyakorlatilag is kizárható). Jó eséllyel fél-egy év után már nem lenne többsége a parlamentben a kormánynak és előrehozott választásokat kellene kiírni, amit a fidesz megnyer. Ki van ez találva, kérem.
Magyarországon majdnem mindenki kormányváltást akar, de ebben nincs semmi meglepő. Mindenki örülne annak, ha egyszer jönne egy olyan kihívó aki jobb a jelenlegi kormánynál akire szavazva ezt a kormányt le lehet váltani. Csak éppen a kormánypárti szavazó máshogy képzeli el ezt a…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.04.12 22:25:03
Szerintem a posztíró meglátásai alapvetően helyesek.

A fidesz leválthatatlanságának két fő oka van:
1. Jobban kormányoznak mint anno az MSZP-SZDSZ szövetség. Figyelem! Nem jól, de kétség kívül jobban. És itt most nem csak a válság alatti de a válságot megelőző "békeévekre" is gondolok. A Meggyesi és Gyurcsány-kormányokra leginkább az ötlettelenség és a tétovaság, egyfajta gazdasági és politikai pangás volt jellemző, a Bajnai-kormánynak pedig a válság kellős közepén csak a tűzoltásra volt mandátuma. A Fidesz ezzel szemben kétszer is elég komoly felhatalmazást kapott, ezzel élt és él most is. Van egy határozott elképzelésük arról hogy milyen irányba szeretnék vinni az országot, ez az a bizonyos "illiberális állam". Arról is vannak elképzeléseik, hogy milyen lépéseket kell megtenni ennek érdekében és hajlandók is beleállni az ezekből fakadó konfliktusokba bel-és külföldön egyaránt. Valamint folyamatosan kommunikálják, hogy mik is az előnyei szerintük ennek az iránynak. Egy magabiztos, alapvetően szervezett, összeszedett csapat képét sugározzák a választók felé.

2. A másik fő ok az ellenzék tevékenysége. A baloldal legnagyobb pártja még mindig magán hordozza az "elmúltnyolcév" bélyegét, ráadásul született mellettük egy csomó, jórészt (minusz Jobbik) ugyanarra a választói tömegre hajtó kis párt is, akik eddig majdnem ugyanannyit foglalkoztak egymás marásával, mint a kormánypárt szapulásával. Markáns és kohorensen képviselt üzenetük a 2010 előtti állapothoz való visszatérés kívánalmán kívül nem igazán van, mondanivalójuk rendszerint egy-egy ügy köré csoportosul (pl. olimpia, CEU, internetadó, vasárnapi zárvatartás, Paks 2) nincs rendszerbe foglalva. Míg a Fidesz a választóknak egy meglehetősen jól definiált "programcsomagot" kínál, addig az ellenzék legfeljebb csak ügyeket. Míg a Fidesz képes felmutatni a megvalósításhoz szükséges egységet és szervezettséget, addig az ellenzék széttagolt és viszálykodik. Mindent elmond, hogy igazán nagy tömegtüntetéseke az ellenzéki oldalon 2010 óta csak az ellenzéki pártokkal szemben is kritikus civilek voltak képesek szervezni.

A probléma az, hogy választások idején pártokra szavazunk. Ha az egyik oldalon van egy összeszedet, fegyelmezett, határozott elképzeléssel rendelkező csapat, a másikon pedig egy rakás széttöredezett, marakodó, elképzelés nélküli és rosszul kommunikáló csoportocska, addig ne csodálkozzunk már, hogy az előbbi nyer. Azon se, ha adott esetben túlnyeri magát.
Általános tendencia Európában és úgy egyáltalában világszerte, hogy a fiatalokat egyre kevésbé érdekli a világ, amelyben élnek, egyre kevésbé tartják fontosnak például azt, hogy milyen politikai berendezkedésű az állam, amelynek polgáraik. Magyarországon a politikai érdektelenség egy különleges…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.01.07 00:03:35
Szerintem a magyar fiatalok apolitikusságának két fő oka van, egy "hazai" és egy "nemzetközi":

1. A sajátosan magyar ok a rendszerváltás módjában keresendő. A magyar rendszerváltás ugyan 1956 szellemi örökségéből indult ki, de nem az 56-os módszerekkel dolgozott. Az államadósság és az életszínvonal emelkedésének elmaradása miatt megroskadt a rezsim, a komcsik gyakorlatilag átadták a hatalmat a rendszerváltóknak, de úgy, hogy a gazdasági és a politikai befolyás jelentős része a kezükben maradt. A rendszerváltás nem egy olyan eseménysorozat volt, amely megmozgatta az egész országot, hanem sokkal inkább az ellenzéki (döntő részben Budapesten koncentrálódó) értelmiség és a pártelit kiegyezése volt. Nem történt forradalom, nem történt elitváltás, nem történt valódi rendszerváltás sem (csak a hatalomgyakorlás technikái változtak, a hatalomgyakorlók jelentős mértékben ugyanazok maradtak). A társadalom döntő többsége számára elmaradt a demokráciába való átmenet valódi megélése. Legyünk őszinték, az átlagember (főleg a nem Budapesten élők) nem sok felemelő pillanatban részesedhettek a rendszerváltás során. És erre csak rátett egy vagy inkább több lapáttal azt ezt követő munkanélküliség és gazdasági visszaesés is. Nem véletlen, hogy bár kétség kívül jelentős változásokat hozott az életünkben és sok szempontból jobbá tette azt, a magyar nép mégsem sorolja történelme kiemelkedő pillanatai közé és ennek megfelelően nem is ünnepli meg a rendszerváltást. Nem arról van szó, hogy a fiatalok "már beleszülettek a jóba", ezért nem becsülik meg a demokráciát, hanem arról, hogy már a szüleik sem becsülték/becsülik meg, hiszen döntő többségük szintén "ingyért" kapta azt.

2. A "nemzetközi" ok szerintem a nyugati világ általános szellemi-ideológiai kiüresedése. A kommunizmus, az utolsó nagy eszme, ami még tömegeket volt képes megmozgatni, látványosan és csúfosan megbukott, zsákutca jellege egyértelművé vált. A nyugati mintájú polgári-kapitalista világrend lényegében versenytárs nélkül maradt. A kétpólusú világrend idejét jellemző büszke, szabad és szabadságát akár az élete árán is megvédeni kész polgár helyét átvette a "fogyasztó ember", akinek már nincs stabil világképe hanem csak fogyaszt. A fogyasztó emberek alkotta társadalmakon kiépülő globalizált gazdaság rengeteg embert fosztott meg a korábbi életszínvonalától, a felemelkedés lehetőségétől és ezzel együtt az önbecsülésétől is. Az egyetlen baloldali "ideológia", amely ebben a környezetben létrejött azaz emberjogizmus, ami azonban nem tömegek, hanem sokkal inkább marginális társadalmi csoportok felemelését és társadalmi szinten jelentéktelen (az esetek jelentős részében kreált) problémák megoldását célozza, ergo nincs, nem is lehet igazi tömegbázisa. A jobboldal ezzel szemben minden különösebb ideológiai egységesség nélkül a zártabb, nemzetibb társadalmak mellett kampányol, melyekhez való visszatérés sikeressége azonban erősen kétséges. A fiatalok ilyen környezetben nem véletlenül válnak apolitikussá, hiszen nincsenek olyan versengő eszmék, amik megmozgatnák őket, amik az ő problémáikra reflektálnának vagy kínálnának megoldást.
A Népszabadság mai puccsszerű megszüntetése új helyzetet teremt a kormány- és rendszerkritikus politikai erők és újságírók, szerkesztőségek számára. Mi történt és mit tehetünk a sajtószabadságért 168 évvel a polgári forradalom után?   A 12 pont követelései között nem véletlenül szerepel az első…..
Nem kell mást tenni, mint két hétfői hírt egymás mellé rakni...
Egy: tiszteletem minden lovagkeresztesnek, különösen azoknak, akik megérdemelten kapták a díjat, bármilyen területen is értek el eredményeket. Kettő: minden kitüntetett azt csinál a lovagkeresztjével, amit akar. Kitűzheti a kandalló fölé, feltűzheti az öltönyére, berakhatja a széfjébe avagy a…..