Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!

0 bejegyzést írt és 697 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köznapló A frontvonal Ukrajnában 2023.08.26 11:20:04
Az orosz hadsereg 2022 február 24-én rohanta le a független Ukrajnát, ám legelső offenzívája meglepetésre nem tudta azonnal térdre kényszeríteni az ukránokat. A kijevi vezetés hadseregét akkoriban jóval gyengébbnek tartották a nemzetközi biztonság-politikai szakértők, így szinte senki nem hitt…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27 16:02:46
Van itt még valami, ami komoly elemzést igényelne: mekkora az a népesség, ami még Ukrajnában 1. hadrafogható, 2. dolgozni képes. Azt ugye eleve nem tudjuk, hogy pontosan hányan is éltek Ukrajnában a háború előtt, hiszen az utolsó népszámlálás 2001-ben volt azóta csak lakosságbecslések születtek. Azt sem tudjuk továbbá, hogy hányan éltek/élnek az oroszok által megszállt területeken.

A legzavaróbb azonban az, hogy még azt sem tudjuk pontosan, hogy az EU-ban hány ukrán menekült tartózkodik illetve nagyon ellentmondásosak a különböző forrásokból érkező számok.
A legfrissebb hivatalos EU-s adat 4 millió fő, idén augusztusban:
www.portfolio.hu/global/20230809/kiderult-mely-orszagok-fogadtak-be-a-legtobb-ukran-menekultet-632689

Ugyanakkor emlékeim szerint a háború kitörése óta csak a magyar schengeni határokon - tehát az ukrán és román határon együtt - napi szinten átlag 10.000 fő ukrán kelt át, de lehet hogy több is (a tegnapi adat 23.000 például). Ma van a háború 549. napja és ha nem számolunk a háború kirobbanását követő néhány héttel, amikor nap szinten százezres tömegek menekültek el Ukrajnából, akkor is legalább 549*10.000 = kb. 5,5 millió menekültről beszélünk eddig, csak a magyar határszakaszon (és ott van még a szlovák és a lengyel, aminek a forgalmáról nem is tudunk) -> tényleg csak 4 millió ukrán menekült lenne az EU-ban?
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27 21:34:44
@Köznapló:
Isten tudja már hogy hol hallottam a védelmi-biztosító övet mint kifejezést, de azt a területet értem alatta, ami a legelső összefüggő, harckocsi árokkal, beton tankcsapdákkal és egyéb kiépített akadályokkal rendelkező védelmi vonal előtt van, és az a feladata, hogy megakadályozza, hogy a támadás közvetlenül az első védelmi vonalra zúduljon.
A nyugati médiumok valóban azt írják, hogy az ukránok áttörték az "első orosz védelmi vonalat", de mindenesetre feltűnő, hogy nem látni a tankcsapdák, beton sárkányfogak, vasbeton bunkerek mellett vidáman pózoló ukrán katonákról készült felvételeket (állítani pedig bármit lehet, épp ezért erős fenntartásokkal kezelem mind az orosz, mind az ukrán/nyugati sajtót).

Ami az orosz tüzérségi fölényt illeti, ez egy olyan tényező amit minden elemző kiemel, mint óriási problémát az ukránok számára, sőt maguk az ukrán vezetők is így nyilatkoznak. Legutóbb az amerikaiak mondták, hogy azért küldenek kazettás lőszereket az ukránoknak, mert hagyományosból már nincs elég, vagyis nem csak eszközökben, de lőszerekben is hiányt szenvednek. Ehhez képest az oroszokról már vagy négy-ötször olvastam (ISW, brit titkosszolgálat), hogy "hamarosan" kifogynak a lőszerből/rakétából/drónból, de azóta sem fogytak ki.

"Orosz "pánik"+ eddig sem volt. A muszka olyan fajta, amelyik megy előre mint a faltörő kos és agyonlöveti magát, de akkor is csak megy előre. Ezt csinálják 500 éve. Ezt tudják. Mert kurvasokan vannak."
Régen lehet, hogy ilyenek voltak az oroszok (bár a "halálrohamok" gyakoriságát propaganda okokból erősen eltúlozták mind a szovjetek, mind a németek), de a jelenlegi háború nem ezt bizonyítja: Herszon és Harkov környékéről is kivonták az erőiket amikor egyértelmű volt, hogy nagy áldozatok nélkül nem tarthatók az állások. "Halálrohamokra" csak Bahmutban került sor, és ott is köztörvényes bűnözőket hajtottak neki az ukrán állásoknak, nem átlag sorkatonákat. Az az orosz katonatípus, amelyik gondolkodás nélkül nekirohan bárminek a jelek szerint már rég nem létezik.

"A "raszputyica" vagyis az őszi sarasodás nem lényeges most, mert a jelenlegi ukrán támadás addigra végetér (így vagy úgy) az orosz ellentámadás meg 8amihez most toboroznak) pedig csak utána indul majd el."
Én nem vagyok biztos abban hogy az oroszok ellentámadni akarnának a közeljövőben. Egyrészt a raszputyica őket ugyanúgy akadályozni fogja, mint az ukránokat, másrészt védekező félként kényelmes pozícióban vannak.

Hogy mekkora lesz az F-16-osok hatása, azt nyilván nem tudom megmondani. Csak azt tudom, hogy az F-16 nem éppen a legmodernebb nyugati technológiát képviseli (az első ilyen repülők 70-es években álltak rendszerbe) és hogy az ukránok nem kapnak belőlük eleget.

"Az ukrán hadsereg "ledarálása" nagyon odébb van még. Mára a világ egyik legjobb hadseregévé kovácsolódtak. Van még kraft bennük nyugati fegyverekkel és azok nélkül is."
Ez igaz, de az oroszoknak úgy tűnik, van ideje és erőforrása darálni. És attól tartok, hogy az ukrán "anyag" előbb el fog fogyni, mint az orosz.
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27 21:35:22
@Nietzsche.: Pedig így volt, keress rá. 2001 után csak próbálkozások voltak, mert miután "kiderült", hogy egy módszertanilag helyes és pontos népszámlálás rengeteg pénzbe kerül az egymást követő kormányok mind lemondtak róla.
Még Zelenszkijék is azzal kampányoltak annak idején, hogy így 20 év után tartanak egyet, aztán amikor kormányra kerültek már beérték azzal is, hogy mobil telefon használat alapján becsülték meg a népesség számát (ez alapján egyébként 37,3 millió jött ki 2020-ban):
eurasianet.org/ukraines-census-attempt-crashes-and-burns-yet-again

Nem tudom, hogy a Worldometers, vagy az EU, vagy bárki más honnan szerzi az adatait, de az ukránok saját becslése 2020-ban 37 millió volt.

Ami a 10 milliós csökkenést illeti: ha valóban ekkorát csökkent a népesség tavaly óta, de az EU-ban hivatalosan csak 4 millió ukrán menekült van jelenleg, akkor hová tűnt a maradék 6 millió? Ez olyan, mintha Horvátország és Szlovénia teljes lakosságát egyszer csak elnyelné a föld. Lehetséges egyáltalán ekkora statisztikai hiba az EU-ban?
Két hónappal az orosz hadsereg Ukrajna ellen megindult (hadüzenet nélküli) háborújának megkezdése után érdemes elgondolkodni azon, hogy miként is végződhet ez a konfliktus. Jelenleg hat lehetséges forgatókönyvről beszélhetünk, melyeknek különböző a valószínűsége. 1. Megegyezés és Ukrajna…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2022.04.28 00:47:08
Hát ez finoman szólva érdekes esélylatolgatás. Vajon honnan szedte a posztoló a százalékokat? De ha már így alakult, megmondom a frankót én is :)

A legnagyobb esélye (kb. 90%) annak van, hogy Ukrajna valamilyen formában kettészakad. A Dnyepertől keletre eső területek nagy része (ha nem az egésze) valószínűleg az oroszoké lesz + meg fogják kaparintani az egész tengerparti régiót. Emellett el fogják érni, hogy a maradék Ukrajna ne lehessen sem EU, sem NATO tag (Ez utóbbira már a háború előtt sem volt esély. Sem az EU, sem a NATO nem vesz fel olyan tagot, amelynek a területén valamilyen konfliktus van, lásd: Izrael).

Van némi esélye annak is, hogy megszállják egész Ukrajnát, bár igen kicsi (kb. 5%). Ehhez az Ukrán hadsereg teljes összeomlására lenne szükség valamilyen, jelenleg nem látható okból kifolyólag. Ahhoz a nyugati támogatás elég, hogy ez a kimenet ne következzen be, arról nem is beszélve, hogy a nyugat-ukránok tartós megszállása olyan költségekkel járna, amit az oroszok gyaníthatóan nem kívánnak/tudnak hosszabb távon megfizetni. Ütközőzónának Kelet- és Dél-Ukrajna bőven elég, ráadásul az ott élő, jelentős mértékben orosz anyanyelvű ukrán népesség fokozatos eloroszosítása jóval könnyebb feladat lehet, mint a hagyományosan erősebb nemzeti identitással bíró nyugat-ukránoké.

Szinten van némi esély rá (mondjuk 4%), hogy végül Krím és Donbasz Oroszországhoz kerül és minden más marad Ukrajnáé. Pl. mert a Nyugat több fegyvert tud szállítani az Ukránoknak, mint amennyit az oroszok el tudnak pusztítani. Ebben az esetben el tudom képzelni, hogy szépen lassan az orosz-lakta területek határáig szorítják vissza a ruszkikat, de azt már nem hiszem, hogy onnan is ki tudják verni őket. Azokat a területeket ahol ténylegesen oroszok laknak (pláne ha még meghatározó stratégiai jelentősége is van, mint Krímnek) Moszkva foggal-körömmel (sőt, letört nyakú vodkásüvegekkel) fogja védeni, ha valamikor, hát ekkor kerülhet elő a stratégiai nukleáris töltet is.

Minden más opciónak, amit a posztoló felsorolt max 1%-ot adnék, bár szerintem még ennél is kisebb a valószínűsége.
Nem látom például, hogy hogyan lenne az orosz hadsereg képes arra, hogy Ukrajna teljes legyőzése és megszállása után még nekiálljon elfoglalni Köztes-Európát is. Ukrajna területének kb. kétszeresén kellene hadműveleteket folytatniuk rendkívül megnyúlt utánpótlási vonalak mellett (mint látjuk, már a szomszédjuk megtámadása is komoly logisztikai problémákat okozott), amelyeket az ukrán partizánok és az ellenséges légierő folyamatosan támadnának. Eleve nem kevés haderőt kötne le a már megszerzett területek megszállása és ellenőrzése sem. Továbbá át kellene kelniük a Kárpátokon, több hatalmas folyón, be kellene venniük számos nagyvárost és mindezt javarészt olyan államokban, ahol egyáltalán nincs orosz kisebbség (a balti államok és Moldova kivételével ez a helyzet) akikre adott esetben támaszkodni lehet. És akkor még nem említettük az a "mellékes" tényt sem, hogy Köztes-Európa nagy része NATO tag, ami azt jelenti hogy egy "eszkaláció" esetén vagy nukleáris pusztasággá változik a bolygó, vagy hagyományos háborúban Oroszország teljes vereséget szenved.

Putyin megbuktatására vagy halálára spekulálni is felesleges szerintem. Az orosz rendszer nem egyszemélyi diktatúra, hanem pont úgy, mint a Szovjetunió idején, egy viszonylag széles klientúra irányítja az államot. Ezt a háborút nem Putyin egy
személyben kezdeményezte, hanem ez a vezető elit, amelynek Putyin az egyik meghatározó, de korántsem egyeduralkodó tagja. És ha Putyin meghal, vagy leváltják, akkor a helyére kerülő új vezető pontosan ott fogja folytatni, ahol az elődje abbahagyta, mivel a háború szükségességében és végső céljában teljes egyetértés van: ütközőzóna létrehozása nyugati irányba + kijárat a Fekete-tengerre + az orosz kisebbségek védelme és/vagy anyaországba történő beolvasztása.
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2022.04.28 01:05:47
@Editor_: Az engem is nagyon érdekelne, hogy szerintetek miért van nagyobb esély egy K-Európai eszkalációra (=atomháború), mint Ukrajna felosztására (már a kiinduló állapot is ez volt, és az elmúlt 8 évben működött is).
Az orbánista manipuláció jellegzetessége a „fiamnak mondom, hogy a menyem értsen belőle”-effektus, vagyis hogy baloldali-liberálisnak tüntet fel valamit, amitől el akarja tántorítani a jobboldaliakat. Ha a keresztényi emberiesség azt diktálná, hogy a háború elől menekülőket, vagy a magyar…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2021.04.06 23:56:16
@Magyaur: "A Fidesznek az az érdeke, hogy elterelje a figyelmet György István katasztrofális oltásszervezéséről és hogy minden felelősséget a 2022-es választások előtt a „hazaáruló” ellenzék nyakába varrja."

Miféle katasztrofális oltásszervezésről beszél? Tény hogy eleinte döcögött kicsit a rendszer (ez így szokott lenni ilyen volumenű projektek kapcsán), de március második felétől már napi szinten rengeteg embert be tudnak oltani. Jópár ismerősöm és családtagom megkapta már a vakcináját és mindegyiküknek nagyon flottul ment a folyamat. Hol a rákba' van itt a katasztrófa?

Ami meg az ellenzék oltásellenességét illeti: nem úgy oltásellenesek mint a gyíkemberlátók, ez kétségtelen. Azok ugyanis őszintén meg vannak győződve róla, hogy a világkormány (most éppen) így akarja őket chippel ellátni / kiírtani stb.. Ezzel szemben az ellenzék tisztán politikai számításból kampányol (még most is, eszem megáll!) a keleti vakcinák ellen, mivel ha lassabban haladna az oltási program, akkor csak később lehet nyitni, és a társadalomban felgyülemlett frusztrációt kihasználva könnyebben nyerhetnének választást jövőre. A kínai ill. az orosz vakcinával eddig semmi probléma nem volt, ellenben az EMA által rohamtempóban bevizsgált (mert nyugaton ugye nincs politikai nyomás, ugye, kedves szerző?) AstraZenecáról már egy hónapja nem tudják eldönteni, hogy megöl-e minket vagy sem.
USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt! Európából nézve blazírt nyugalommal néztem mindig is mi történik az USA-ban. Tetszett a gyakorlatiasságuk, profizmusuk, önbizalmuk, erejük, de dühített az álszentségük, a mindent a profitnak alárendelő szemléletük, a történelmükben…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2021.01.07 09:07:15
A posztoló úgy tesz, mintha az amerikai társadalom polarizálásáért kizárólag Tump lenne felelős.

Pedig ezeket az embereket, a Trump szavazókat a demokrata propaganda média 4 éven keresztül alázta, bunkózta, nácizta. Végig kellett nézniük, ahogy az újbalos baromságok a turbofeminizmustól az lmbtq-n át a blm-ig elöntik az amerikai nyilvánosságot, véleményterror alatt tartva mindenkit aki nem tapsol az agymenésnek vagy neaggyisten kritikát mert megfogalmazni vele szemben. Végig kellett nézniük, ahogy a rendőri intézkedésnek ellenálló köztörvényes bűnözők lelővése után a gettók népe fellázad és fosztogat, míg a középosztály ballib része csatlakozik hozzájuk és a mainstream média mártírrá és hőssé avatja őket. Végig kellett nézniük, ahogy az identitásukat kétségbe vonják és kigúnyolják, ahogy az általuk hősként tisztelt történelmi személyek szobrait a csőcselék megrongálja, ledönti. Mindezek után megtartják minden idők legátláthatatlanabb és időben legelnyúlóbb választását, ahol a billegő államokban igencsak "érdekes" dolgok történnek (lassú számlálás, eltűnő adathordozók, kizárólag Binden nevére érkező levélszavazatok, halottaktól ill. állampolgársággal nem rendelkező bevándorlóktól származó szavazatok stb). Emellett a társadalmi agoraként működő facebook és twitter a legpofátlanabb módon áll be a demokraták mögé és nyiltan cenzúrázza a republikánus politikusokat.

Túlcsordult a pohár, és ezúttal a republikánus szavazók mutatták meg, hogy ők is tudnak elkeseredni és balhézni, pont úgy mint a demokraták (csak róluk valamiért nem születnek felmagasztaló és mentegető cikkek, mint a blm-es rablókról).

Igen, Trump egy büdös bunkó volt, de a tevékenysége önmagán egyáltalán nem indokolta azt az elképesztő hisztériát, amit a demokrata média folytatott ellene és a támogatói ellen. Az amerikai társadalom polarizáltsága legalább felerészben a demokraták sara.
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2021.01.07 09:33:30
@hannibal_barcas_127: Kérj az óvónénitől egy kis meleg tejecskét, attól majd lenyugszol :D
Kevesebb mint két év van a következő választásokig, ha nem válik be Török Gábor jóslata az előrehozott választásokról. Ma még nincs miért előrehozni, hiszen a Fidesz továbbra is nyerő helyzetben van, az ellenzék meg keresi önmagát, vagy éppen próbál túlélni. Nézzük meg, hogy állnak az ellenzéki…..
Nemrég írtam egy posztot, amelyben Orbán hitvallásának vezérmondatáról értekeztem -- akként, hogy az ellenzéki politikusok képtelenek felfogni és a jelentőségén értékelni azt. A mondat lényege, hogy Orbán úgy kel és úgy fekszik, hogy ha nincs hatalmon, akkor meg akarja szerezni a hatalmat, ha pedig…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2020.04.04 18:36:31
Nyugaton, pláne az angolszász politikai hagyományú országokban tömegével vannak ilyen "Orbánok". Ott alapnak számít a hatalom akarása és minden valamire való politikus azzal kel és fekszik. Mert pontosan tudják, hogyha nincs hatalmuk, akkor lehetnek akármilyen szép elveik, vagy jó programjuk, semmit sem fognak megvalósítani belőle. Tessék megnézni pl. az amerikai vagy az angol választásokat. Azt a retorikát, azt a szarkavarást, azt az egymásnak feszülést, ami ott megy.

Itt Magyarországon egyedül Orbán értette meg nyugati típusú politikai verseny működését. Kiépített egy egységes és erős támogatottságú pártot, hozzá megfelelő gazdasági és médiahátországot, olyat amivel a legtöbb nagy nyugati párt is rendelkezik. A másik oldalon az MSZP-SZDSZ szövetség ezzel párhuzamosan széthullott, a saját vezetőik inkompetenciája és az eleve meglévő belső feszültségek miatt. A helyükön nem kevésbé tehetségtelen vezetőkkel az élen új pártocskák jelentek meg, de ezek már képtelenek voltak mit kezdeni a jóval nagyobb ellenfél elleni harcra berendezkedett Fidesszel. Orbán látta, hogy itt érdemi kihívója nincs, és egész egyszerűen "belakta" a baloldal visszaszorulása miatt megüresedett gazdasági és médiapozíciókat. Nem hiszem, bármely nyugati politikus másképpen cselekedne, ha az ellenfelei olyan mértékben omlanának össze ahogy a Fidesz ellenfelei 2010 után.

Hogy ez nem következik be, az szerintem elsősorban annak köszönhető, hogy az ottani politikai verseny minden pártban (de legalábbis minden nagy pártban) kitermel elég tapasztalt és tehetséges vezetőt ahhoz, hogy egy-egy választási vereség vagy egyéb nehézség után képesek legyenek rendezni a soraikat és a meglévő hátországukra támaszkodva erős ellensúlyt képezni a győztessel szemben. Itt nálunk egész egyszerűen nincs olyan ellenzéki politikus, aki jelenleg Orbánnal akár tapasztalat, akár tehetség szempontjából egy súlycsoportban lenne. Nem termelődött ki. És a legrosszabb az, hogy nem is látszik még csírájában sem ilyen személy.
Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2019.05.26 19:45:16
Azért az SW világában a demokráciának is kiosztanak jónéhány tockost és sallert. Palpatine eleve azért tud hatalomra kerülni, mert a köztársaság vezetése velejéig korrupt. Nagyvállalatok olyan hadseregeket működtetnek, amikkel bolygókat tudnak megszállni. Óriási gazdasági és társadalmi ellentét van a külső gyűrű és a központi világok között, lévén, hogy az (emberi faj által dominált) "belsők" gátlástalanul kihasználják az erőfölényüket az egyéb fajok által dominált "perifériával" szemben.
Persze, maguk a filmek (különösen a III-VI és a mostani VII-XI részek) ebből semmit nem mutatnak be, de az SW világ egyéb történeteiből (képregények, könyvek, rajzfilmek) és a I-III részekből egyértelműen kiderül, hogy ez a demokrácia egyáltalán nem olyan eszményi, mint amilyennek látszik.
Maguknak a Jediknek a szerepe is elég érdekes. Harcos papok, akik bárkit megölhetnek vagy bebörtönözhetnek; akik felett nincs semmilyen demokratikus kontroll. Önkényesen "igazságot" szolgáltatnak itt-ott máshol meg elnézik pl a rabszolgatartást vagy a bűnbandák uralmát. A polgárháború, ami a jedik bukását hozza nem csak a sithek ármánykodása miatt tör ki, hanem azért, mert az ezer éves béke alatt a demokratikus rendszer egyszerűen nem tudott/akart egy sor problémával megbirkózni, így a végén az egész a fejükre omlott.

Én az SW-ben inkább egy figyelmeztetést látok arra vonatkozóan, hogy a demokrácia mint intézmény önmagában nem garancia semmire. Ha nem működtetik jól, ha a társadalom egy jelentős része úgy látja, hogy a rendszer őt nem védi meg és nem képviseli az érdekeit, akkor simán be lehet dönteni és be is fogják dönteni. Az agyonfetisizált intézményrendszer önmagában semmit sem ér, ha nem áll mögötte társadalmi akarat.
Egyszerre lehet szórakoztató és dühítő nézni egy parlamenti vitát, amelyben időnként válogatott szitkokat vágnak egymás fejéhez a politikusok, de az ember közben arra gondolhat: mégiscsak ők vezetik az országot. Szerencsére nem mindenki tartja a heves viselkedést…..
V. Naszályi Márta Segway-szabály 2018.06.02 17:38:44
  Gyereket gázolt egy segway a Várban – mi következik ebből?..
Képviselő választás előtt állunk, ami elvileg azt jelentené, hogy a magyar állampolgárok csoportjai megválasztják azokat az embereket, akik majd a Parlamentbe kerülve képviselik az érdekeinket. Az érdekeinket, amelyek közül egyet nagyon nagyon egyértelműen a pártok tudomásukra…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2018.04.02 14:36:09
@chrisred: "Míg azok, akik ellen ez az érzelmi hangulatkeltés irányul, nyilvánvalóan óvatosabbak, titkolják a politikai preferenciáikat. Ezért adnak torz képet a jelenlegi mérések."
Lehet, hogy ebben igazad van, de én mást tapasztaltam az elmúlt választások során. Akkor is azt mondták a politikusok (sőt egyes közvéleménykutatók is), hogy a fideszesek, jobbikosok, mszpsek stb. egy része titkolja a pártpreferenciáját a felméréseken, ehhez képest mindig kb. a papírforma érvényesült. A titkolózó szavazók aránya sohasem volt akkor, hogy érdemben befolyásolja az eredményeket.
De van itt még valami. A rendszerváltástól idáig mindig érvényesült az a szabály, hogy a szavazókorú népesség kb. egy harmada sosem megy el választani. Erre bizton számíthatunk most is. Ha pedig így van akkor a Medián legfrissebb felmérése meglehetősen valósnak tűnik. Ami Hódmezővásárhelyt illeti, ott helyben lehetett valami, amit a Fidesz nagyon eltolt, ezért nem hiszem, hogy országosan reprezentatív lenne. De hát ne legyen igazam.
Nemrégiben (2018 február 10-én) jelent meg az Archaeological and Anthropological Sciences nevű szakfolyóiratban egy érdekes cikk a 2013 –ban feltárt (és azóta vizsgálatoknak alávetett) budapesti királysírról, mely a Mátyás-templomban található és a kutatók szerint III Béla illetve Chatillon Anna…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2018.02.24 09:32:19
Az egész magyar őstörténeti kutatás két egymásnak látszólag ellentmondó tényt próbál valahogy magyarázni:
1. A magyar nyelv finnugor nyelv.
2. A honfoglaló magyarok sztyeppéről jött törökös kultúrájú nép voltak (ezt korabeli bizánci, perzsa és nyugati források egyértelműen leírják + maga a honfoglalóktól származó leletanyag is ezt mutatja, a hagyományokról nem is beszélve).

Amennyire én tudom rengeteg honfoglaló magyarokhoz (nem királyokhoz) kötődő csontmaradványt is megvizsgáltak, és ott is azt találták, hogy a honfoglalók, nem elsősorban a finnugorokkal hanem a mai középázsiai, türk, hun népekkel állnak rokonságban. DE

Ezek az vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ez a genetikai anyag a magyarság jelenlegi genetikai örökségének csak egy nagyon kis részét (4-5%) teszi ki. Tehát a honfoglalók KEVESEN voltak.

Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogyha feltételezzük, hogy a honfoglalók egy kis létszámú, de katonailag erős, alapvetően török nyelvű népcsoport voltak, akkor honnan jön a finnugor nyelvi jelleg? Logikusnak tűnik, hogy ez esetben a finnugor népességet a honfoglalók a Kárpát-medencében találták, ezek az avarok, akik a honfoglalást megelőző időkben az Avar Kaganátus nevű állam létrehozói és domináns népe voltak. Az avarokról nem tudni, milyen nyelvet beszéltek, de ők is keletről, a sztyeppéről jöttek és valószínűleg erőteljes türk kultúrális határ érte őket vándorlásuk során.

Tehát valami olyasmi történhetett, mint Bulgária esetében: egy kislétszámú, de katonailag erős török nyelvű népcsoport állammá szervezte az általa meghódított terület népességét, majd fokozatosan beleolvadt a jóval nagyobb lélekszámú helyi lakosságba (a bolgárok a szlávba, a magyar honfoglalók az avarokba). Ez magyarázhatja pl. hogy a magyar fejedelmeknek és rokonaiknak miért törökös a nevük és hogy a magyar királyok (eddig nyilván csak III. Bélát vizsgálták meg, de ami késik nem múlik) miért rendelkezhetnek középázsiai jellegű genetikával.

Tehát elképzelhető, hogy a finnugor leszármazás és a hun rokonság egyszerre igaz.
Csak ezen az egy ügyön meg kellene buknia Szijjártótól kezdve a keresztényüldözésekkel foglalkozó államtitkárságnak. ..
Majdhogynem könyörögve kéri, hagyják életben...
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.12.27 20:43:09
"Az még csak hagyján, hogy az 5-ös számú párttagkönyv lovagja is megszólalt az ügyben, és ezzel a maga szintjére húzta le a(z amúgy említésre is alig érdemes) dolgot:"

Ennek a mondatnak a kapcsán gondolkoztam el azon, hogy nem véletlen és nem előzmény nélküli ez a Nagy Bandó elleni ügy. Nem olyan régen volt egy hasonlóan pitiáner, de nagy hullámokat vető botrány, a Sorosozó disznóvágás ügye, ami kísértetiesen hasonlít ehhez a mostanihoz:
1. Egy adott politikai oldalhoz köthető egyén mond vagy csinál valami bagatell marhaságot, ami kikerül a médiába.
2. Az "elkövető" vagy a közzétevő média korrigál, ezen a ponton ennyiben is maradhatna az ügy.
3. De nem marad, mert a másik politikai oldal megmondó emberei úgy akaszkodnak rá, mint kutyák a véres koncra és a pitiáner sz@rságot addig habosítják, amíg világbotrány lesz belőle.
4. Miután mindenki jól kigyűlölködte magát, miután megvolt a petíciózás, a tüntetés, a megfélemlítés, az "elkövető" egzisztenciájának tönkretétele, miután a megaszondó szellemi zsoldosok megkapják a jól megérdemelt javadalmazást a mocskos munkájukért, minden szereplő jólesőn hátradől és már alig várja, hogy mire ugorhat rá legközelebb.

Teljesen nyilvánvaló, hogy tudatos botránygyártás zajlik, a politizáló közvélemény ostobább részének lelkes asszisztálása mellett.

Ez ellen a jelenség ellen normális ember egy dolgot tehet: nem megy bele a játékba. Felismeri, hogy hülyére akarják venni, nem kezd el anyázni a kommentekben (még ha őt éppen anyázzák is a trollok), nem osztja meg az erről szóló cikkeket a facebook-on, ignorálja azokat a véleményvezéreket, akik ilyesmiben részt vesznek. Ez a jelenség már a rendszerváltás óta mérgezi a magyar politikai kultúrát, ideje lenne tenni ellene valamit!
A 2018-as választást minden valószínűség szerint a Fidesz fogja nyerni. S ha ez így lesz, annak elsődleges oka az ellenzék megosztottsága lesz. Támogatottságukat tekintve az ellenzéki pártoknak külön-külön nincs reális esélyük a kormányváltásra, a teljes ellenzéki összefogásnak viszont szintén nincs…..
Az elismert maffiaszakértő és író, Roberto Saviano szerint messze nem Olaszország, vagy mondjuk Kolumbia, esetleg Mexikó a leginkább korrupt ország a világon. A hivatalos lista kicsit másképp néz ki...
Még csak 2017 augusztusát írjuk, de már szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a 2014-es összefogáshoz hasonlóan, még csak alakulófélben levő baloldali csoportosulás nem fog sikerülni. Nehéz véleményt mondani valami olyanról, ami hivatalos formában még meg sem alakult, de részeinek…..
Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.08.12 18:22:34
Önmagában a baloldali összefogás (a teljes baloldal, a momentummal és az LMP-vel együtt) nem tudná leváltani a fideszt, max annyit tudnának elérni, hogy 62-3% helyett 56-8% parlamenti helyük legyen. A fidesz leváltásához a jobbik is kellene az összefogásba és még úgy sem lenne biztos a győzelem. Ráadásul ez inkább elméleti felvetés, mert bár a pártok megegyezhetnek egymással, a szavazóik még simán meglékelhetik az egészet. Ez leginkább a jobbik-baloldal összefogás esetében problémás, mivel a jobbik táborának többségét ős-széljobberek és a fidesztől átpártoltak adják, akik valószínűleg semmilyen körülmények között nem szavaznának baloldali jelöltre.

De, ha feltesszük, hogy a jobbikkal együtt megvan a győzelem, akkor még mindig ott van a harmadik "magas hegység", a kormányzás. Nehéz elképzelni, hogy ennyi különböző világnézetű párt és pártocska hogyan lenne képes együtt kormányozni. Ehhez vegyük hozzá, hogy a fidesz egy esetleges ellenzéki győzelem után is rengeteg gazdasági és politikai pozíciót birtokolna ahonnan nem lehetne őket egyhamar kitenni (alkotmányozó többség birtokában persze gyorsabb lenne a folyamat, de annak elérése elméletileg és gyakorlatilag is kizárható). Jó eséllyel fél-egy év után már nem lenne többsége a parlamentben a kormánynak és előrehozott választásokat kellene kiírni, amit a fidesz megnyer. Ki van ez találva, kérem.