Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gaborka78

0 bejegyzést írt és 229 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdvözlöm Önöket!    Szeretném elmesélni,én hogyan jártam pórul. Több évig kerestem munkát,de sehova nem vettek fel. Végül sikerült a szakmámban,kereskedelemben elhelyezkednem. 2012 Április végén egy gyerek ruházati üzletben lettem eladó-pénztáros. Heti 3-4 napot…..
gaborka78 2013.03.06 15:33:21
@pocaklakó minimanó: Te direkt nem érted amit írok, vagy fested magad? Nem az adó abszolut értéke számít, hanem a relatív (százalékos), illetve az, hogy abból ami marad fentudom-e tartani magamat, és ezen keresztül a szolgáltatókat (beszállítók, kereskedők stb.) Vagy nem. Jelenleg inkább a nehezen vagy a nem felé áll a mérleg nyelve. Ha lenne teszem azt 10 000 000 Ft a havi nettő fizetésem nem zavarna ha ebből kb. 8 000 000 Ft-ot fizetnék adóba ha a maradék 2 000 000 Ft-ból meg tudok élni. De ha 155 000 Ft-ból marad 100 000 és 110 000 a megélhetés (nem véletlenül nem számítanak már évek óta lét minimumot...) akkor ott már gáz van. Nekem azt tanították az iskolába, hogy alapvetően két féle igazságos adó rendszer létezik az egyik a jövödelem típusú adórendszer amikor a jövedelmeket adóztatják, a másik a fogyasztási típusú adórendszer ahol a fogyasztást (+ vagyon) adóztatják. Jelenleg valahol a kettő vegyítéke az amit EU-ban használnak azaz x:y arányban van a kettő vegyítve (ahol x+y nem feltétlenül 1). Nálunk x=1 és y=1 típusú adórendszer van. Azaz mindkettő teljes mellszéllességgel bedobva, azaz fizetsz mint az állat jövedelem típusú adót, és fizetsz mint az állat fogyasztási adókat. Jahh és mellé pl. az egyetemek zárnak be, az állami szektor zsugorodik... a foglalkoztatás romlik... soroljam?
gaborka78 2013.03.06 15:41:53
@mahet: Köszi. Ez még rosszabb mint gondoltam. De ne engem győzz meg erről, mert én pont ezt ugatom itt. Csak van aki szándékosan nem akarja érteni a narancsos szemellenzője miatt.
gaborka78 2013.03.06 15:45:17
@mahet: :) Szép dicsőség:) Hajrá Magyarország!!!
Új meteorológiai törvényt készül tárgyalni a parlament, és nem is lenne a dolog gyanús, ha egyrészt nem futott volna már a dolog egy kört ősszel, és ha mostanában nem mindenről az új adók bevezetése jutna a kormány eszébe. Valóban, most is ez a helyzet, de nemcsak ez. Nemcsak…..
gaborka78 2013.03.06 12:56:20
@Lajos ghr: Egy csomó esetben szükséges (pl. repülés, hajózés), szélerőmű menetrend készítés stb. És azért az 50%-nál jobb a találati arány. Nyilván nem a hétköznapi ember számára aki ennek töredékét látja.
gaborka78 2013.03.06 13:01:04
@sjános: Ez az ellenzék sose fog összefogni. A vidéki emberek sose fognak Bajnaira szavazni. Vidéken élők körében még mindig Viktor a megváltó. Én nem vagyok Viktor hivő, és teljest egyetértek veled abban, hogy ezt kéne csinálni. De soha az életben nem fog megvalósúlni.
gaborka78 2013.03.06 13:03:32
@sas70: A TEK egy Jedi lovagnak öltözött Egyetemistánál, és 100 éves nénikénél bonyolultabb bűnőzőt nem képes elfogni... :)
Ez az önéletrajz egyik állandó rovata, mert szinte mindenkinek szüksége van számítógép-kezelési ismeretekre a munkája elvégzéséhez. A tudásod leírásának módja, a megfogalmazás, a sorrend, itt is sokat segíthet, vagy ronthat az önéletrajz megítélésén. Lehetőleg ebben a…..
gaborka78 2013.02.26 11:43:32
@nyelv-ész: Nálunk meg volt fordított eset. Kaptunk egy teljesen 0 CV-t, a HR-s ki is szórta, hogy értékelhetetlen. De mivel alig volt jelentkező mondtam nézzük meg még egyszer. Tényleg alig valami infó egy kulcsszó volt benne eldugva. Aztán behívtuk a figurát interjúra és kiderült baromi jó szakember, csak nem tud jó CV-t írni, hazugságokat meg nem akart írni.
gaborka78 2013.02.26 14:30:20
@Eltévelyedés: Kb. ezt írtam én is a pivot táblákról. De jó lenne ha jelentkezne valaki aki élesben, tényleg használta azokat. Nem állásinterjún, hanem olyan helyen ahol valóban szükség volt rá. És nem volt más eszköz ami helyettesíthette volna.
gaborka78 2013.02.26 16:08:29
@Alaister Grand: Csak ezt soha amíg élsz egy 1bites agypótlékkal rendelkező HR-snek sem fogod megmagyarázni, hogy ha te ismersz egy valamilyen programot, akkor egy másik hasonló célú programot elég gyorsan meg tudsz tanúlni. Mint itt írta már néhány hozzászóló is, hogy még a verzió sem mindegy, mert milyen irtó nehéz megtanúlni az új verziót.
  Tudjuk meg, miért kellett egy szinte még gyerek gumigyári munkásnak meghalnia.   Miért nem beszélünk azokról, akik szó szerint a két kezük munkájával teszik lehetővé, hogy a mindenkori miniszternek legyen mit elosztani, elvonni, átalakítani, ide-oda pakolni? Miért nem…..
gaborka78 2012.06.14 19:13:50
Elolvastam ezt a rengeteg kommentet. Észrevételek:

1./ ami nálunk kapható, vagy egy gyárban megtalálható munkavédelmi eszköz inkább a szó "nyelvtani" jelentésére való. azaz megvédje a munkát attól, hogy elvégezzék. Valaki írta, hogy a védőszemüveg amin képtelenség átlátni. Homályos, karcos. Mindez olyan helyekre is előírva ahol teljesen értelmetlen. Homályos, karcos védőszemüveg - igazoltan - látáskárosodást okoz, illetve megneheziti a munkavégzést. Ezek utána a dolgozó inkább hagyja a francba, mert többet árt mint használ.

2./ Valaki írta a présgépeket. Szereltünk olyan présgépet ahol szó szerint szétverték a biztonsági reteszeket. Majd kiderült - munakidőn kívül az egyik kezelőtől négyszemközt -, hogy azért mert olyan normát írtak nekik elő amit másképpen nem lehettt volna teljesíteni. Azaz a folyamat: munkadarab betesz, biztonsági retesz lemez /ez egy vastagabb plexi lap, ami meggátolja, hogy benyúlj a gépbe/ lehajt, két kézzel két kezelő gomb egyszerre megnyom. A gép vár fél másodpercet és a szerszám megindul lefelé, elvégzi a préselési műveletet, majd elindul felfelé (Ekkor már elengedheted a gombokat). Amíg a szerszám nem ment fel a felső pozícióba nem tudod nyitni a plexi ajtót, és kivenni a munkadarabot. Ez az egész folyamat kb. 8másodperc volt, ebből fél másodperc a várakozási idő és kb. 3 amíg visszament a munkadarab. Az előírt norma szerint (ami alapján a fizetést kapták) egy óra alatt 600 db. készítes volt. Ez a normál működés 8 másodperces ciklusidejével nem teljesíthető, max 450 db. ami elvileg készíthető (ha 0 idő alatt tudsz munkadarabot cserélni és nincs egyéb hiba). Így mindenki 25%-os - normával teljesít, ami a sávos rendszer miatt a fizetésben közel 40%-os mínuszt jelentett. Megoldás: addig barkácsoltak a géppel amíg a biztonsági ajtót kiiktatták, és amig felfelé mozgott a szerszám már cserélték a munkadarabot, és indításnál is kimaradt egy lépés, hogy ne kelljen zárni az ajtót ami reteszelte a gépet. Nyilván megtörtént a baleset (a szerszám felső állásában mechanikai retesz beugrott ami megakadályozta az indokolatlan indulást), a hibás a dolgozó volt, mert megbabrálta a gépet, azt senki nem vizsgálta soha, hogy ezt azért tette, mert a norma nem volt teljesíthető.
3./ Rengeteg teljesen ésszerütlen munakvédelmi szabály van, és azért olyanok az emberek ha van 100 szabály amiből kb. 80 teljes agybaj, akkor a maradék 20-at is leszarja. Ha tényleg az az 20 lenne a dolgozonak előírva ami normális és tényleg fontos azt be lehetne tartatni.

4./ Például volt olyan helyszín ahol előírás volt (teljesen normálisan), hogy a villamos kapcsolótérbe legalább két fő megfelelő képzettségű, kioktatott, stb. szerelő léphet be. De az éjszakai műszakban volt egy fő villanyszerelő, és egy fő lakatos ügyeletes. A üzemzavarkor a villanyszerelő megtagadta a belépést a kapcsolótérbe hivatkozva a szabályra, másnap kirugták mert nem oldotta meg a problémát. Végül a munakügyi bíróság neki adott igazat (3 év alatt). Addig meg miből fog élni?

Lehet itt a munkásokat szidni, meg mondani, hogy hát a munkás nem tartotta be az ilyen meg olyan előírást csak meg kell nézni sokszor, hogy miért nem? De azt már senki nem vizsgálja.

Röviden ennyi.
gaborka78 2012.06.14 19:59:55
Igen, erről is beszélek. A munkavédelmi járőr megint egy érdekes "kérdés". Én még viszonylag fiatal vagyok, így a "régi" világról csak a kötelező szakmai gyakorlatokról emlékszem. Nem volt külön munakvédelmi járőr, minden munkahelyi vezetőnek kötelessége volt az alatta lévőket ilyen szempontból is ellenőriznie. Voltam olyan gyárban néhány éve ahol a biztonsági őr feladata volt a munkavédelmi ellenőrzés is. Szerinted egy "munakvédelmi" járőrnek van arról fogalma, hogy egy adott technológiánál, gépnél mit kell betartani? Neki van egy sémája, hogy pl. létra->biztonsági őv (engem azért küldtek ki az egyik gyárból, mert amikor a kollégával vittük a létrát nem volt rajtunk biztonsági őv). Ezért kéne az, hogy az adott helyen a közvetlen vezető figyeljen erre, hiszen ő elvileg ismeri, hogy mik a szabályok és miket kell betartani. Voltunk olyan helyen, ahol egy francia igen jó minőségű munakvédelmi sisakot (olyan sisak, hogy szinte megszólal, és ha a fejeden van csak akkor veszed észre, hogy ottvan, amikor meg akarod vakarni a fejed és ez nem sikerül olyan kényelmes) nem engedték be, mondván nem a 100 éve elavult MSZ szerinti. De amit a szomszéd OBI-ban vettünk (és ha hirtelen mozdítod a fejed a gyárcsarnok túlvégéig repül, mert állszíja nincs, és olyan kényelmetlen, hogy fél óra után legszívesebben a fejeddel együtt vágnád le...) az teljesen megfelelő volt. Ezek után mit várjunk el a dolgozótol? Amikor jártunk, úgy, hogy a gyár irodaépületében (ahol az irodisták dolgoznak, általában papucsban, a nők magassarkú cipőben stb.) számítógépeket telepítettünk, irodai UPS-el, közölték, hgy mivel mi ott kivitelezési munkát végzünk munkavédelmi cipő, és sisak kötelező (most képzeld el, amikor windowst telepítesz egy irodában munakvédelmi sisakban?)! Érted ezt? (ez nem az általad említett gyár volt, de hasonló multi). Ezek után bárki csodálkozik, ha így vesszük komolyan?
Praxis Agyvérzéssel haza küldtek 2012.06.11 10:35:00
Bocsánat, de ez a történet sem rövid…  2011. február 18-án nagyon „furcsán” éreztem magamat, már reggel 6 órakor. A szemeim majd ki akartak esni, szinte kigúvadtak és zsongott a fejem, folyamatosan hallottam, ahogy folyik a vér az ereimben. 10 óra körül…..
gaborka78 2012.06.14 19:47:16
Sajnos az utóbbi időben elég gyakori látogató vagyok különböző eü. intézményekben (családban van idős rokon, aki súlyos beteg). Illetve volt nekem is egy kisebb balesetem (járdán egy autó elszabadult kereke oldalról eltalált). Amit látok: a mai számítógépes "modern" rendszerekben kötelező valami diagnozíst írni. Volt olyan eset a beteg előtt elhangzott: asszisztens ül a gép előtt orvos a betegnek ad még tanácsokat, asszisztens kérdez: "és akkor mit írjunk diagnózisnak?" erre az orvos mond valamit ami eszébe jut ami nagyjából emgfelel a kórképnek de érezhető a szavából, hogy tulajdonképpen fogalma sincs mi a baj. Majd tovább küldtek minket még 3-4 helyre, ahonnan aztán "biztos diagnózissal, hiszen le van írva és benne van a számítógépben" elzavartak, hogy ezzel ők nem foglalkoznak. Végül kiderült, hogy totál más volt a baj (nagyjából az amit az első doki mint lehetséges dolog említett, de nagyon nem volt benne biztos). Miért nem lehet oda írni ilyenkor, hogy "lovésem sincs, ezért kérem a további vizsgálatokat, hogy megerősítsék/elvessék a következő gyanúkat..." Miért járt úgy egyik haverom felesége (aki mozgássérült), hogy receptre felírtak neki mankót mint gyógyászati segédeszközt, és ki kellett tölteni az adagolás rovatott és napi 3x1 használatra kapta? Azóta is ezen röhögünk amikor többször használja, hogy neked csak 3x1 kell... Szerintem ez az agyamentség hozzájáról ahhzo, hogy a beteg is összezavarodjon. De ez megint a kommunikáció része. Jártunk, úgy, hogy az orvos megmondta szószerint,m hogy ne haragudjunk de neki lövése sincs mi lehet. És talán menjünk x. területre (tudjuk, hogy nem volt szabályos de nem kaptunk ambuláns lapot a kezelésről, mert mondta bármit írna oda az nem lenne helyes). Utána amikor x. sem nyert és végül egy harmadik helyen kaptunk segítséget, tényleg visszamentünk az elsőhőz, elmondtuk neki, hogy köszönjük és végül ez-és ez volt a baj. Ő is megköszönte és mi is jól éreztük magunkat. Neki nem volt kényszeres, ha már itt van a beteg adjunk neki valami bogyót mert akkor talán nem jön hozzám vissza képzete.
gaborka78 2012.06.14 20:17:09
@Irkutszk: Én láttam, és kérdeztem miért.Ekkor mondta a barátom, hogy azért mert a program amit az orvos használt nem engedte tovább amíg nem tölttötte ki azt a rovatot. Lehet, hogy nem volt jó a programja, vagy nem volt jól beállítva, de akkor is érdekes.
Praxis Meg is halhattam volna 2012.06.06 07:24:00
Tisztelt Szerkesztőség! Egy történetet szeretnék megosztani az olvasókkal, ami velem történt a Központi Orvosi Ügyeleten Nyíregyházán.2 héttel ezelőtt 22:30-kor este, hirtelen nagyon rosszul lettem, folyamatos szúró fájdalmat éreztem a mellkasom közepén. Ilyet azelőtt még…..
gaborka78 2012.06.06 15:47:56
@ColT: Max. egyetértek.
gaborka78 2012.06.06 16:52:04
@KovA: Természtesen mindenért a beteg felel. Csak csókólja meg az orvosnak még a lábanyomát is. De diagnosztizálja magát (ld. fent), legyen tisztában az összes hatóanyag összes hatásával, mellékhatásával, kereszthatásával. Olvassa el a betegtájékoztatót, lehetőleg az összes az elmúlt 2000 évben az adott betegséggel kapcsolatosan megjelent/fennmaradt írást.
gaborka78 2012.06.06 16:59:09
@Rotoxis: Ha én eladok egy berendezést (mérnök vagyok) nekem olyan szinten kell tájékoztatást adjak a vevőnek, amit tuti megért. Sőt bizonyos szinten meg is kell győződjek, hogy tényleg megértette. És ezért én vagyok a felelős. Pl. agyon vágja az áram mert belekotort abba amibe nem kellett volna. De ha az orvos elront valamit akkor csak és kizárlólag a beteg lehet a felelős. Az orvos soha az életben nem felel semmiért. Szánalmas
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog!   Van ismét szabad egy órám, így gondoltam mérgemben gyorsan billentyűzetet is ragadok és leírom a tapasztalataimat a "túloldalról". Ugyanis a blogon rendszeresen és túlnyomó többségben csak a "már 400 helyre pályáztam 3…..
gaborka78 2012.05.31 15:59:00
@KisP: Pedig hidd el! Egy-egy magasabb szakértelmet kívánó helyet egyszerűen nem lehet betölteni, mert nincs kivel. Kezdőknél azt szoktuk nézni, hogy van-e benne képesség/akarat a fejlődéshez. Elhiszem, hogy pl. nem tud mindent,nincs elég tapasztalata. De 1./ az alapfogalmakkal, alapokkal legyen tisztában, 2./ akarjon fejlődni, 3./ egy mérnök képes legyen használni a fejét (pl. ne csak analizálni tudjon, hanem tervezni is).

Egyik nagyon jó haverom vezette be a cégüknél állásinterjún a következőt (azóta mi is ezt használjuk): oda adja a jelentkezőnek az angol nyelven létező Magyar szabványt (mivel mára rengeteg MSZ csak és kizárólag angolul létezik), és megkéri a jelentkezőt, hogy egy abból feltett kérdésre válaszoljon. (követelmény náluk is nálunk is a műszaki dokumentáció megértése angol nyelven). Volt olyan jelentkező aki közölte: "hát ő angol nyelvi tesztre készült, ezt a feladatot most nem tudja megoldani, de adjuk neki oda a szabványt lefordítja és akkor talán megérti". Erre fogtuk a fejünket, hogy fiatal kolléga ez nem egy kiragadott teszt, ez egy mindennapi rutin feladat, hogy nézz utána az angol nyelvű szabványban, mert más egyszerűen nem létezik.
Egyébként ha most résen vagy és jól figyelsz, van egy neves cég aki elsősorban gépjármű területen keres frissen végzett mérnököket. Az én emailom már tele van vele, meg több helyen a neten is meg lehet találni a hírdetésüket.
gaborka78 2012.05.31 16:56:26
Egyébként hivatalosan sehol nincs leírva Magyarországon, hogy egy adott tudás/tapasztalat szinthez mi az "átlagos" fizetés. Ez baromira sok mindnetől függ. Például van-e gépkocsi használat, esetleg cég autó korlátlan használattal (több ilyen hely is létezik), van-e pl. mobil telefon, vagy a sajátodat kell használni. Kapsz-e munkaruhát, vagy a sajátodat kell vigyed. Milyen egyéb juttatások vannak (pl. cafeteria). Van-e jutalom, mozgóbér, rendkívüli szabadság, mennyi a várható túlóra? A változó munkavégzés azt jelenti-e, hogy hétfő Nyíregyháza, kedd Szombathely, szerda Gyula, csütörtök Győr, péntek Miskolc. Mennyit kell külföldre utazni (konferenciák, külföldi partnerek stb.). Milyen felelősségi körök vannak. Felhívhatnak-e éjszaka, hétvégén? Mi az adott cég piaci pozíciója. Simán lehet, hogy egy kisebb céghez elmegyek "olcsóbban" is, míg egy nagyobbhoz "drágábban". Ezt a kérdést amikor munka kereső voltam akkor is útáltam. Mert nincs rá jó válasz. Ha keveset mondok akkor azért, sokat akkor azért. Van egy tartomány ahol hajlandó vagyok elmenni és ez nem 10-20%-os sáv, hanem szélesebb (pl. ha kapok céges autót akkor máris nem "számolom" hozzá a bejáráshoz, hogy fel kelljen tartsak egy autót ami havonta 40-45eFt, ha van étkezési jegy havi 18eFt, SZÉP kártya havi 20eFt /most valahol ott van a határ nem tudom pontosan/, munkaruha havi kb. 15eFt, telefon havi 10 eFt stb.stb., ezek együttesen közel 100eFt-ot tesznek ki, és ez egy átlagos nettó 350eFt-os szintnél is azt jelenti, hogy azt mondhatom, hogy 250-350eFt között elfogadható)
gaborka78 2012.05.31 17:07:00
@Környezettudatos: Ez az egyik első komment amivel teljesen egyet tudok érteni. Minden szava igaz! Gratulálok! Igen erről van szó. De a 20-on x éves szőke, 1 bites agyú, én élet-halál ura vagyok HR picsák ebben élik ki magukat, hogy ők igen nagyon de nagyon profik. Valahol volt talán a 70-es években egy pszichológiai kísérlet (börtön kísérlet) nekem ezekről mindig ez jut eszembe.
Magyar-DRÁMA- rögvalóság. Amiről a politikai-prosectura,temetkezési gigarészvényes betegségiparos- vezető értelmiségi/s a jó pénzért bármire...minden oldali lakájmédia stb.../ VIP elit is dezinformál,elhallgat. "Öreg Néne" tisztalelkűsége     Fekszem az…..
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
gaborka78 2011.11.07 13:38:31
@marmar: És mire megyek a kamerával? Most öszintén? Baromi nehéz az alapján kirugni valakit. Max. ha lop. Azt meg gondolom ügyesen próbálja csinálni. Szerencsére elég sokat járok a határ túl oldalára. De ott ezek a problémák kevésbé lépnek fel. Ott valahogy a munkás tudja, hogy a kamera valahol őt is védi (mert ha Béla lop akkor nem Őt veszik elő, meg kollektív felelőségre vonás). Amikor kimegyek egy munka miatt nem azt látom, hogy a munkás elmagyarázza: "mérnök úr, ezt nem lehet megcsinálni ezért meg ezért..." hanem azt látom, hogy "mérnök úr, ha esetleg így csinálná lehet könnyebben le tudnánk gyártani". De ehhez az kell, hogy akarjon az ember dolgozni. És ne azt nézze egy adott pillanatban, hogy "miért ne dolgozzon". Ugyanez van mindenhol pl. egy ügyintéző egy hivatalban keresi az első lehetőséget, hogy haza zavarhasson valami olyan papírért amiről utána kiderül teljesen felesleges, de ő akkor ugy gondolja, ezzel kibújhat a munka alól...
gaborka78 2011.11.07 13:46:24
@Terézágyú: Igen dolgoztam. Most is van a fejem fölött egy (most éppen nem mert szabadnapon vagyok). És sose zavart. Mert nincs miért. A munakidőben dolgozom. Nem járok 5 percenként WC-re, 20 percenként cigizni. Ha meg ki kell menni a terepre akkor annak oka van. És így legalább tudom, ha pl. ott felejtek valamit az asztalomon akkor az ott is fog maradni. És nem hiszem, hogy bármelyik főnöknek arra lenne ideje, hogy egy gyárban lévő 25-30-50-80 kamera képét állandóan nézze, hogy jé a józsi megint vakarja a tökét nézd má...
gaborka78 2011.11.07 13:52:32
@chipshop: Magyar tudást akartál írni nem? Mert egy angol angoltudás nélkül érdekes...
Kedves Blog! Régi olvasója vagyok a blogotoknak, most álnéven írok (ennek több oka van amit nem részleteznék). Több hozzászólás és poszt alapján már több hete fogalmazódik bennem ez a hozzászólás. --- És itt kezdődik a poszt maga   Kedves Álláskeresők és kezdő…..
gaborka78 2011.06.09 11:04:51
@Pihe a lepkelány: Erősáramos volt, eleve így vettük fel. (bocs tegnap nem tudtam jönni)
gaborka78 2011.06.09 11:14:42
@hiénaf1: Nálunk -szerintem- megfizetik a tudást. Kevés céget láttam ahol a próbaidő első napjaiban a laptop, ceruza, zsebszámológép mellé a cégautót is oda adják. Vannak olyan feladatok amik elvégzéshez a megrendelőink elvárják a mérnöki diplomát. Eleve pl. műszaki ellenőr nem is lehetsz ha nem vagy mérnök (jó tudom a technikus is lehet az, de ők csak korlátozással). Innen kezdve feltétel pl. a diploma. Villamos területen (akár gyengeáram, akár erősáram) vannak olyan "alapok" amik nélkül nem tudsz boldogulni. Az alapfogalmakat nem az első munkahelyen kell megtanulni. Például ha valaki nem tud mágneskapcsolóval felépíteni egy öntartó kapcsolást az ne nevezze magát villamosmérnöknek. Aki pl. nem tud lerajozlni egy alternatív világítás kapcsolást szintén. Aki nem érti meg az angol nyelvű dokumentációkat (és EU szabványokat, amikre nem is olyan régen nyilatkozta valaki az MSZT-ből, hogy felejtsük el, hogy valaha lefordítják magyarra mert nincs rá pénz, és ez nem csak villamos területre igaz hanem pl. az EUROCODE jelentős részére is igaz ez.).
gaborka78 2011.06.09 11:17:11
@Mentholos Manó: Az egyszer egyszer 5-10 perc (esetleg 1 óra késés) a legtöbb helyen elnézik. Egy biztos illik szólni. Állásinterjún is az 5-10 percet elnézzük, de az 1-1.5 órás késést engedjétek meg, hogy szóvá tegyem. És egyre gyakoribb.
Tisztelt Munkahelyi Terror blog! A főnököm, aki egy 50 év körüli hárpia lassan kezd az agyamra menni. Számtalan idegesítő tulajdonsága közül az egyik leginkább kibírhatatlan, hogy állandó jelleggel azt állítja, hogy ő mondott nekem valamit, csak én nem emlékszem rá. Ez…..
gaborka78 2011.05.12 12:36:00
@Gergő77: Komolyan leírjam? Tényleg kiváncsi vagy rá? Mert ha igen szívesen kifejtem részletesen is mi a bajom.
gaborka78 2011.05.12 13:15:59
@Gergő77: Küldök egy posztot a bloggazdának és vagy kiteszi v. nem.
gaborka78 2011.05.12 13:18:15
@munkasterror: Igen, és azt is megtanulta, hogy ő ért mindenhez. És ha nem sikerül majd kap a ZH-n 0-ás fölé, 1-es alá jegyet...
Tisztelt Cím!   Lányom két picike gyermekét nevelő édesanya. Több hónappal ezelőtt elkapta az influenzát mindkét gyermek, és a szülők is.(Csak jelzem, a család valamennyi tagját beoltották a H1N1-el- lévén, hogy lányom éppen szülés előtt állt közvetlenül, és a…..
gaborka78 2011.05.12 12:45:59
Én nem vagyok egy ügyeletre rohangálós típus. Eddig kétszer volt rá szükségem (saját "jogon"). Az első eset az rendben volt. A második esetben péntek éjjel jött ki rajtam a parlagfű alergia. Tudom ezzel nem megyünk ügyeletre... De vidéken voltam, távol a lakástól. Az alergia eredményeként nem tudtam kinyitni a szemem és elég rosszul voltam. Felhívtam előszőr a helyi ügyeletet, hogy ezek a tünetjeim és, hogy mit tanácsolnak. Közölték jobb lenne ha ezzel bemennék és megnéznének. Végül átküldtek a szemészeti ügyeletre is, biztos ami biztos. Engem nem zavartak el, kezeltek tényleg nagyon pozítiv a tapasztalat. Azonban akik mellettem ott voltak: "két hete fáj a gyerek szeme, nézzék már meg", "csütörtökön kellett volna visszajöjjünk, de lekéstük a buszt...", "a gyerek nem látja a táblát az iskolában, azt mondták jöjjünk el a szemészetre, és most jöttünk vásárolni is úgy gondoltuk közben beugrunk ide." Amikor engem vizsgált az orvos (nézte nincs-e valami idegentest a szememben), kintről hallottam: "már egy fél órája itt várunk, foglalkozzanak már velünk is, bezár a bolt és nem tudunk vásárolni" (ezek azok voltak akiknek a gyereke nemlátta a táblát). Az orvos adott valami szemcseppet, és kellett várni pár percet akkor elkezdtünk beszélgetni: "maga ma a 6. beteg, még kint vár 10, és maga az egyetlen akinek indokolt, hogy ma ide jött. Elegem van...". És ezzel akkor ott egyetértettem. Nekem se volt jó, hogy egy csomót vártam arra, olyanok miatt akiknek nem volt indokolt. Ez nekünk se jó.
Tisztelt Praxis!   Szeretnék önöknek egy friss, másfél héttel ezelőtti történetet leírni. Édesapám munkahelyi baleset következtében elveszítette a bal kezének mutatóujját. A sérülés nagyon súlyos volt, de komoly hibát is vétettek az orvosok. A kórházba nem a mentők,…..
Sziasztok!   Nagyapámat 3 hete egy ismerős hozta haza mert az utcán leült egy padra, mondván, nem bírt továbbmenni. 112-t felhívtam, (aki már hívta tudja: másfél perc duma angolul magyarul, mindezt szééép laaassaaan taaagoooltaaan; hátha épp 4 perces klinikai halállal állunk…..
Kedves Praxis! Rendszeresen olvasom a blogot, eddig csak hüledeztem a beküldött történeteken, de most sajnos én is kénytelen vagyok gazdagítani egy szörnyű élményleírással az oldalt. Április 11-én este kórházba került a nagymamám. Szegénynek eddig is elég nehéz volt az…..
gaborka78 2011.04.29 12:58:43
@Máгia: Már bocs, de te honnan tudod ennyire biztosan, hogy le volt takarva?
Praxis Minden csupa vér volt 2011.04.21 06:00:00
Néhány hete történt, hogy vérvételre kellett menjek. Szerencsére nem gyakran van erre szükségem, de tudom, hogy ilyenkor hajlamos a vérnyomásom leesni. Ezért mindig szólok, hogy erre figyeljenek, mert volt már olyan eset, hogy leestem a székről, és ha lehet akkor fekve vegyék a…..
gaborka78 2011.04.21 21:00:54
@Bikli néni: Szívesen cserélnék ebben bárkivel. Bár azt hiszem én még jobban jártam mint az egyik kolléga, aki minden vérvétele alkalmával összehányja a labort (néha magát is). Hidd el nagyon rossz érzés. És tényleg sokszor sajnálom (főleg a láthatóan kezdőket), hogy ez van. És hiába írja itt több hozzászóló, hogy ha szól akkor lefektetik. Nem nem így van. Engem az utolós néhány évben az esetek kevesebb mint felében fektettek le. "Maga erős fiatal ember, ne féljen egy kis szúrástól". Tudom (aki rendszeres olvasója a blognak) már mindenki unja, de én kommunikáció mániában szenvedek. És a legfőbb problémának a kommunikációt érzem a beteg-orvos kapcsolatban. Ez is ilyen kommunikációs probléma. Mondjuk ezt néhány korábbi poszt hatására írtam, jelezve, hogy nem csak gyerekekre, anyukákra stb. nem figyelnek.
gaborka78 2011.04.21 21:04:16
@Dr.laikus PhD: Szerintem én a már beleöregszem stádiumban tartok (39 év)... Igazán amit írtam, egyetemen választottam ezt. Mert az összes többi még rosszabb volt.
Na, most lett elegem. Tegnap este hivatalosan is véget vetettem a kísérletnek, hogy eladjam a lakásomat.Az elmúlt két hónapban a tizenegy közvetítő cég épp csak olyan érdeklődőt nem tudott prezentálni, aki valóban egy belvárosi, közepes állapotú, harmadik emeleti garzont…..
gaborka78 2011.04.20 19:02:32
Nagyon jó a leírás... Már az előző hasonló témájú poszt is tetszett. Két esetet írnék le a másik oldalról: 1./ Én mérnök vagyok, egyik haverom felhív, hogy venne egy lakást, de valami neki gyanús. Felhívta az ingatlanost, hogy egy mérnökkel és az ügyvédjével együtt elmenne még egyszer megnézni a lakást. A gyanú beigazolódott mert ebbe már nem ment bele se az ingatlanos se az eladó...
2./ Haverom kiköltözött Németországba, megkért, hogy segítsek neki eladni a pesti lakását, abban maradtunk ha sikerül vevőt találni max. 2 napon belül pesten tud lenni. A lakásról pontos alaprajzot csináltunk, minden lényeges műszaki adatot leírtunk, bele írtuk az általunk ismert látható és nem látható hibákat. Több ingatlanos is jött sok-sok vevő jelöltettel. Az összes ingatlanosnak oda adtuk a leírást, hogy nyugodtan mutassa meg a vevőjelöltnek, hogy mire számíthasson. Vevő megérkezik, ingatlanos megérkezik, én megérkezek. Nézem egyiknél sincs a műszaki leírás. Kérdezem a vevőtől: ismeri a lakás paramétereit? Mire a vevő: igen x. MFt az ára (ez persze kb. 300 eFt-tal volt alacsonyabb mint amiről mi az ingatlanossal megállapodtunk). Semmi többet nem tudott róla. Felmentünk a 3. emeletre (lift nincs). A vevő jelölt: dehát az Ő férje rokkant, és, hogy mi azt írtuk van lift... Erre kezébe adom a műleírást, hogy akkor mutassa meg, hogy hol. Ennek elején az összes futó hirdetés kinyomtatva ott volt. Megállapította, hogy tényleg nincs benne szó liftről. Az ingatlanos: "de a múlt héten még volt itt lift..." Na itt dobtam el az agyam. Másik ingatlanos, feljön szétnéz és közli, hogy a múlt héten még eggyel több szoba volt itt, Ő határozottan emlékszik. Persze az a kedvenc szórakozásunk, hogy a szobák számát változtatjuk. Harmadik - nagy szakértelemmel - megállapítja, hogy "ebben a lakásban cirkó van?" - mondom igen és ez a hirdetésben le is van írva!. Néz körbe, hogy az nem jó, és, hogy az neki nem tetszik. A legkedvesebb az volt amikor megjelenik a figura az ingatlanos meg a szakértő ezermester haverja. Mondom mielőtt felmegyünk olvassák el a műleírást mert nem szeretném az időt rabolni azzal, hogy feleslegesen nézelődünk. Felmegyünk, néz az ezermester barátunk, hogy hát itt az összes nyilászárót festeni kell. Mondom ember, most olvasta el: "felújítandó lakás, nyílászárók cseréje javasolt". Jahh azt nem vette észre. Végül úgy döntöttünk, hogy felújítjuk és kiadjuk.
Kedves blog! Az én történetem nem annyira tragikus, mint sok más levélíróé, ennek ellenére úgy gondolom, nem árt, ha mások is olvassák, mert talán akkor ők is odafigyelnek majd. A történet ott kezdődik, hogy lementem a háziorvosomhoz, mert a vérnyomáscsökkentőm sajnos nem…..
gaborka78 2011.04.19 09:16:52
@Babette_: Nem... én vagyok influenzás, és az amúgy is legyengült betegeket fertőzőm...
gaborka78 2011.04.19 09:18:15
@Irkutszk: Igen ez a gyógyszerész történet ez tetszene ha működne. Köszönöm.
gaborka78 2011.04.19 09:19:58
@bakela: Én egyszer elolvastam, felidézni nem tudom, de valami olyasmi volt a véleményem, hogy valaki nagyon ráért...