Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zambori Zita

17 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Csokipuding, süti, palacsinta, gofri, muffin és még sorolhatnám a kisgyermekek kedvenc édességeit. És melyik anyuka ne kedveskedne csemetéjének ilyen finomságokkal? A kicsik természetüknél fogva szeretik az édes ízeket. De honnan ez a nagy édeség szeretet náluk?  Míg a…..
TÜNETMENTES időszakban érdemes fehérje és enregiabő étrendet tartani, mert a hasmenések során nem csak a felszívódott kalória mennyiség csökken drasztikusan ,de a hasznosított fehérje is. Érdemes kipróbálni a kókuszzsírt, mivel ez a zsiradékfajta könnyen emészthető,…..
 A colitis ulcerosa a belek kifekélyesedő krónikus gyulladásával járó  megbetegedés, mely a vastagbél falának nyálkahártyáját és az alatti rétegét érinti. A tápcsatorna többi szakasza ép. Kialakulásában nem találtak patgéneket, vagyis nem vírus és nem…..
Ahogyan az előző bejegyzésekben látható nem egy vitamint és ásványi anyagot túl lehet adagolni, de vannak olyan vitaminok is, melyek  szükségletét élelmiszerekkel nem lehet fedezni. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy próbáljuk meg változatos étrenddel fedezni mind…..
Lássunk néhány, a köznapi ismeretben kissé kevésbbé elterjedt vízben oldodó vitamint: folsav, inozit, niacin, PAB, Pantoténsav, Rutin Folát, folsav Napi szükséglete: 0,2 mg. Várandós anyák esetében 0,4 mg. A terhesség folyamán kiemelt szerepe van a folsavnak: a magzat…..
A vízben oldódó vitaminok sajátossága, hogy a vizlettel kiválasztódnak. Így pótlásukról folyamatosan gondoskodni kell. Ez azonbannem igényel különösebb odafigyelést, ha vegyes táplálkozással étkezünk, és változatosan  válogatjuk meg alapanyagainkat. Vízben oldódó…..
 Naponta szükségünk van rájuk: vitaminok A vitaminok olyan vegyületek, melyek zsírban, vagy vízben oldódnak. Ezek a szervezet számára esszenciálisak, vagyis, nem tudjuk előállítani. Nagyon kis mennyiségben van rájuk szüksége a szervezetünknek, a hiányuk mégis súlyos…..
Kevéssé ismertek: a bór, az arzén és a vanádium napi szükséglete nem meghatározott.  A bór megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben. Szerepe a D – vitamin és az ösztrogén (nemi hormon) anyagcserében, és az immunfunkciók szabályozásában van.…..
   Felnőttek esetén a napi jód szükséglet 0,15 mg. A legjobb jódforrásnak a jódozott só, a tengeri halak, kagylók, halolajok számítanak. A húsok jód tartalma a takarmány, így a talaj jód tartalmától függ. Nélkülözhetetlen a magzat testi és szellemi…..
  Mikroelemeknek azokat az elemeket nevezzük, melyekből a szervezetnek mikrogammnyi mennyiségre van szüksége. Ide tartozik a vas, réz, cink, fluor, jód, szelén, króm és a mobildén.   Férfiak esetében 10 mg, nők esetében pedig 15 mg a napi vasszükséglet.…..
Joseph Hibbeln és Norman Salem amerikai kutatók fogalmazták meg 1995-ben először az American Journal of Clinical Nutritionban azt a hipotézist, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában. A…..
Nem szeretjük őket, mert bizonyítottan rákkeltőek. Mégis sok élelmiszerben megtalálhatók, és sokszor mi magunk is segítjük őket abban hogy kialakuljanak. A transz zsírsavak keletkezhetnek: - növényi olajok keményítésével (hidrogénezés) lsd. margaringyártás - olajok…..
Hát fúrónak annyi... Azt azért jó tudni, hogy sokszor nem a takarítók az eslők a vonaton az utasok után, hanem a vasútőrök, leglábbis a fáma szerint a Keletiben a Lehár esetében így van... Idén januárban fentfelejtettem valamit az esztergomi vonaton, momentán egy fúrógépet…..
Sajnos ma Magyarországon a lakosságot nem csak az elhízás fenyegeti. Talán az orvosok, sem beszélnének erről annyi ha a plusz kilók csak esztétikai problémát jelentenének. Az utóbbi években fedezték fel, hogy van egy tünettcsoport ami mindig együtt jelenik meg, illetve ha már az…..
A fogyókúra boncolgatását először is ott kezdeném, hogy miért hízunk meg. A válasz egyszerű, ám maga a téma koránt sem il  Elhízás = több energiát viszünk be a szervezetbe mint amennyire szükségünk van. Természetesen ez nem jelent feltétlenül drasztikus hízást rövid…..
Pápai Pánz Ferenc (1649 - 1716) Pax Corporius munkájában egészségnevelési tanácsokat ad étkezésről, helyes táplálkozásról. A tanácsok között helyet kap- főleg a betegségek kapcsán - a mértékletesség. Mátyus István erdélyi orvos irodalmi munkássága kiemelkedő volt a…..
A holisztikus szemlélet sajnos nem őrizte meg vezető szerepét a gyógyításban. Koronként kulturális gazdasági vallási hiedelmek hatottak az emberek táplálkozására. "Nagyanyáink" idejében a táplálkozásnak nagy szerepe volt a betegségek gyógyításában. Abban az…..
A dietetika már az ókorban is kiemelt helyet kapott a gyógyításban. Hippokratész (i.e. 460-377) a Hippokratészi gyűjteményben számos fejezet foglalkozik az ember táplálkozásával. A diétás kezelés fontosságát hangsúlyozza és felhívja a figyelmet arra, hogy betegségre és…..