Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attilajukkaja

0 bejegyzést írt és 16767 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A stockholmi Ulriksdal királyi kastély parkja megér egy sétát...
Attilajukkaja 2023.12.15 16:03:45
@Mormogi Papa: Egyértelműen egy cserebogár.
Volt egyszer, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl volt egy hatalmasnak nem mondható erdő. Egy szép tavaszi napon váratlan incidens kavarta fel az addig békésen szálló digitális virágport: az erdőlakók közösségi Facebook-vitafórumán Dörmögi Dömötör lerókázta Csalavári Csalavért. A két…..
Mi jelez az autó üzemanyag-szintjelzőjén a kis háromszög?..
Attilajukkaja 2023.11.14 10:07:47
@Hobbiszakács:
"törzskommentelők alvó celláját", és "rejtekéből ????
Vajon kikre gondolt a költő?
Attilajukkaja 2023.11.14 11:01:21
@Hobbiszakács: Szóval akkor mi is az a kis háromszög??? Mert a választ nem hagynám az utókorrra. (Ahogy a környezetvédelmet sem!)
Attilajukkaja 2023.11.14 11:36:54
@Hobbiszakács: Littke ugyan megírta, amit gondol, de nem láttam, hogy EZ lett volna az elfogadott válasz. Nem láttam, hogy a válaszért kapott volna akár egy hangszórót is! :)
És ha tényleg csak ennyit jelent az a kis háromszög, akkor nyilvánvalóan semmi értelme, csak egy zavaró tényező a vezető számára. Ha valaki nem jön rá, hogy hol és hogyan kell tankolnia, annak nem lenne szabad vezetnie. Muszáj mindenkit teljesen hülyének nézni?
 A "Köpenyegét a koldussal megosztó Szent Márton" szoborcsoporthoz trombitáló angyal, bokorban kuksoló faun, és a szúnyogcsípés nyomát vakaró, karórás angyal tartozik. - Lehet, hogy odafent, az örökkévalóságban nincs szükség időmérésre, de a halandó…..
Attilajukkaja 2009.11.16 11:13:03
@Gasper:
Ritkan mondok ilyet, de te egy zseni vagy :o))))
Nekem ez eszembe sem jutott volna! Az asszociacios keszseged nagyon feljett. Jo jel!
Arra pedig nem is merek gondolni, hogy Nils mit muvelt a luddal, anikor veget ert az utjuk!!!
Attilajukkaja 2009.11.16 19:37:01
@Gasper:
Eloszor is elnezest az elirasokert, felregepelesekert. Tudom, hogy mindenkinel elofordulnak, de azert restellem oket!
A Nils nevu fiucska es a kanadai lud nekem is nagy kedvencem volt. Orulok, hogy van, aki meg emlekszik ra. De a lud nevere mar en sem emlekeztem. Olyan regen volt! De most, hogy mondod!!!!
Azert jo tudni, hogy a sved Marton-napi leves diszno verrel keszul, nem igaz?
Attilajukkaja 2023.11.14 10:54:28
@Mormogi Papa: Mindig értékes/érdekes, amit írsz. Nálunk, szerintem, ma már az emberek kevés fontosságot tulajdonítanak annak, hogy miért is celebrálunk ezt vagy azt. Azok sem, akik nagy keresztényeknek vallják magukat. Itt főleg azokra az álkeresztényekre gondolok, akiknek hirtelen úgy megugrott a száma az országomban.
Amit Niels Holgerssonról mondasz, az nagyon is hihető. Érdekes, hogy eddig még soha nem gondoltam erre, pedig annyira logikusnak tűnik! :)
Attilajukkaja 2023.11.02 09:38:49
@Hobbiszakács: Biztosan Svédhonban is akadnak olyan települések, ahol nem zárják, ahogy az USA-ban is. Magyarországon ilyen helyet még nem tapasztaltam. :(
Uhu addig mind mondta Csurinak, hogy nagyfejű, amíg az elhitte. - Szólítsatok ezentúl Nagyfejűnek - követelte a gerincesek közösségi fórumán, a Csiripelőn...
A jövő ételéről szóló konferenciát egy stockholmi galéria épületében rendezték. Akarva-akaratlan magamba szippantottam egy kis kultúrát. A bárány altatódala (Christian-Pontus Andersson, 2011)..
 A címben szereplő fogást köretként ettem tőkehal mellé egy nevesincs stockholmi étteremben.   (A fénykép minősége a tangóvilágítás róvására írható.)..
Attilajukkaja 2023.05.08 11:04:04
@littke: Én is mindig felhasználom a torzsát, mert semmit sem szeretek kidobni. De a zöldparadicsomot inkább csak sütve vagy savanyítva javasolnám. Nyersen nem.
A halkedvelő ínyenc manapság nemigen van elkényeztetve jó minőségű édesvízi halakkal, ezért is örülök, hogy mostanság gyakran hozzájutok friss (élő) kecsegéhez. Igaz nem túl nagyok, de igen finom, feszes húsú, tiszta ízű halak. Téli (főleg ilyen hideg) időszakban általában jobban gerjedünk a…..
Attilajukkaja 2021.01.22 09:26:49
@A fickó: Nagyon jól néz ki! Ilyet én is szívesen készítenék. Kecsegét sajnos nehéz kapni, még az éttermek kínálatában is ritkán látom. A kecsegebőrből sütött tepertőt is nagyon szeretem.

@Kedélyes Paraszt: Megkérdezhetem, hogy Rákospalotán hol, melyik halboltban?
Attilajukkaja 2021.01.23 20:00:32
@A fickó: Szóval a Rákóczi téren? Köszi! Brassóit én szürke harcsából szoktam készíteni, zöldborsósan. Kíváncsian várom a te verzióidat.

@Kedélyes Paraszt: Neked is köszönöm a tippet!

@Benikuty: Neked pedig azt köszönöm, hogy értesítettél a posztról!
Tipikus szláv "sós" töltelékek túróval, hússal, krumplival, hagymával, káposztával és gombával készülnek. Viszont gombát nem töltenék gombával, meg a káposztát sem érzem odaillőnek. Túró meg nem volt kéznél. (A gombász nem azt szed, amit akar, hanem ami van. Rizikézni mentünk, őzlábazás lett…..
Attilajukkaja 2020.11.26 16:42:01
Mióta terveztem már, hogy sütök szamószát, méghozzá spenótosat. De valahogy mindig máshogy alakult. A kert csordulásig van spenóttal, megint szedtem egy nagy adagot, és már tettem is félre egy tállal a szamószához. A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres…..
Csak reményt ne adj! Amikor olvastam Bogdán László haláláról, reméltem, hogy valami kamu hír. (fotó:Internet) Élt az országban egy ember, aki felemelte a faluját a reménytelenségből, akinek vezetésével csodát hoztak létre. Élt az országban egy ember, aki elhitette a vele…..
Attilajukkaja 2020.10.14 14:30:55
@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
"Miért is nem lett ő egy országos vezetőjük a romáknak?"
Ma a Klubrádióban olvasta be a műsorvezető az egyik hallgató sms-ét: "Mert nekünk nem kellenek a messiások, mi a Barabásokra szavazunk." Úgy látszik, ebben sincs különbség cigány és nem cigány magyar között. :o(
Ha már vasárnap van, ha már a nap is szépen süt, ha már leginkább csak húznád az időt, hogy még tovább maradhass ágyban nagyokat nyújtózva, semmit nem csinálva, akkor a legjobb megoldás a villásreggeli a gyomor hívó szavára! Ilyenkor elég annyi idő, amíg a kávé elkészül, hogy összedobj valami…..
Attilajukkaja 2020.10.13 09:33:57
@netrunner71:
Úgy gondolom, ebben a receptben a "sokgomba" a kulcsszó. Mert kevesen ismerik például a sárga laskát, vagy eszükbe sem jutna bármilyen laskagombát tenni a rántottába. Nekem amúgy a sárgarépa nem jutott volna eszembe.
Szerintem a rántotta az egyik legegyszerűbb étel, amit könnyű elrontani: túlverni vagy túlsütni a tojásokat. És mindenki másképp szereti ízesíteni. A leírt recept is egy verzió. Hát, bizony itt tartunk. :o)
Blue Lemon Töltött paprika 2016.07.13 07:24:54
Konfliktuskezelő kurzusunk mai részében az 'én a húsgombócot kérem, nem a paprikát' helyzetből adódó problémák megoldására mutatunk megoldást. Mindannyian láttunk már tányér szélén otthagyott, jobb sorsra érdemes megfőtt, tartalmától megfosztott és összeaszott zöldpaprikát, mert valaki vagy megeszi…..
Attilajukkaja 2020.08.16 09:34:08
@élhetetlen:
Láttam a filmet, ezért átjött a poén! :o))
A rizzsel kapcsolatban igazad van, nekem mégis jobban ízlik az árpagyöngye, mert úgy tűnik van valami diós íze, ami számomra nagyon kellemes. A "rizsát" magában, olyan "menzásan" én sem szeretem, mert száraz és íztelen. És én is sok olasz vagy keleti stílusú rizst készítek, de a finom spanyol paellat vagy a kubai feketebabos rizst sem vetem meg. Viszont bizonyos curry vagy távol-keleti ételekhez nem illik más, mint egy jó ragacsos sima fehér rizs. Szóval ez a kérdés sem fekete vagy fehér. :o)
A töltött paprika tényleg jó lett (köszi!), a paprika-paradicsom kombót nagyon szeretjük, amit most lecsó(k) formájában használok/élek ki. Gondolom, te is.
Attilajukkaja 2020.08.17 18:07:37
@élhetetlen: A karantén alatt én is rászoktam a házhoz szállításra, most is megtartottam a szokásomat, pedig már dolgozom. Nekem nincsenek rossz tapasztalataim velük. Igaz, nem csak egy cégtől rendelek. Most én is rendeltem egy patisszont, de rántani szeretném. Holnap érkezik. Sokféleképp szeretem a csillagtököt, de amíg még zsenge, addig nálam a rántott patisszon a nyerő. :o))) Viszont a tökös lecsót nagyon szeretem. És mindegy, hogy valaki húsevő vagy sem, a tök alatt meg cukkinit, spárgatököt vagy csillagtököt is érthetünk.
Nálunk most azért sláger a lecsó, mert mikor máskor? De nem teszek bele se rizst, se tarhonyát, se tojást!!!! A füstös ízhez spanyol csípős füstölt paprikát használok. És egy kis füstölt jalapeno paprikát is (chipotle), amit itthon is lehet rendelni. Nagy bánatomra nem könnyű beszerezni a kedvenc paradicsomomat, a bivaly vagy ökörszív paradicsomot. Az a kedvencem a lecsóhoz. Majd írd meg, hogy mi jót főztél abból a következő patisszonból!!! Biztosan kitalálsz valami jót!!!!
Attilajukkaja 2020.08.31 12:15:57
@élhetetlen: Én is pont ilyen "hörcsögölős" vagyok. :o)) Mindig tele a mélyhűtőm, és pont azt nem találom, amit keresek, pedig tudom, hogy ott van valahol.
Ilyen csillagtök főzeléket még soha nem főztem, de most lehet, hogy kipróbálom. Olyan szépen írtál róla! Bár, amikor egy kis félkilóssal van dolgom, nehezen állom meg, hogy ne rántsam ki. Köszi!
És kedvelem a szószátyár blogolókat (van, aki nem is válaszol), mert erről szól a kommentelés.
A magánleveledet is olvastam. Megértettem a szempontjaidat. :o)
Bokra száz tüskével védi apró magokkal teleszórt, ízes gyümölcseit. A most következő, könnyen elkészíthető és eltűnő pitéért mégis megéri, hogy trükkösen lecsipegessük róla a szedret. Ugyanakkor azt sem veti majd senki szemünkre, ha sajátkezű szüret helyett a piacon teszünk szert a gyümölcsre...
Attilajukkaja 2020.08.21 11:52:41
@drkuktart:
Azt már le sem merem írni, hogy a képeknek is egészen különleges, egyedi hangulatuk lett. :o)
Blue Lemon Suppli 2016.04.24 17:02:22
Sajttal töltött rántott rizottó lehetne magyarul. Végtelenül egyszerű, és ha a panírozás nyűgjét nem számítjuk, semmi gond nincs vele. Laktató utcai étel, amit minden valamire való olasz bisztróban árusítanak. Baráti összejövetelekre is jól jöhet. Kezdjük azzal, hogy készítünk egy rizottót. Ez a…..
Attilajukkaja 2020.08.16 09:36:47
Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell hogy mondjam, hogy ez az étel alapvetően semmi extra. Semmi pucc, semmi flanc, semmi trendiség. Azonban a szavak, amik egyből beugranak vele kapcsolatban azok az üdeség, a báj, a kellem, a harmónia. Tudom, hogy ilyen jelzőket nem szoktunk ételek minősítésére…..
Attilajukkaja 2020.07.25 17:12:07
Fodros kel. A tél slágere. Fodros kel. Leginkább a kelkáposztára emlékeztet. Felhasználása sokrétű, mint ahogy ezt az alábbi két recept is példázza. Alacsony szénhidráttartalom, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, nagy mennyiségű kalcium, C-vitamin, folsav, béta-karotin, rost, és lutein a…..
Attilajukkaja 2019.02.19 20:05:27
@Gwendoline Welsh:
Köszi! Remélem, még jövőhétre is marad. :o)
Attilajukkaja 2020.07.25 17:11:59
@Attilajukkaja:
Kedves Heni!
Most jött velem szembe a piacon valami ilyen kel, de tépőkel néven. Megvettem fél kilót (jó drágán), és utánanéztem, mi az a tépőkel. Kiderült, hogy több fajtája is van, a fodros tépőkel az egyik fajtája. A pálmalevelű meg a másik. Lehet, hogy te ez utóbbival dolgoztál?
De nem is ez a lényeg, hanem hogy most jött el az ideje, hogy elkészítsem ezt a receptedet is - a batátásat. Nem csak ízre volt nagyon jó, hanem látványra is. Én a végén egy kis cserszömörcét (sumakot) is adtam hozzá, mivel nagyon k-keleties fűszerek vannak benne. Jót tett neki!
Köszi a receptet!
Természetesen egyetlen városról sem lehet objektív listát felállítani, ez a mostani sem próbálkozik meg ezzel. Inkább tekinthető egy érdekes játéknak (amibe egészen nyugodtan kapcsolódjatok be), annál is inkább, mert alapjául a görög Vagia írása szolgál – ami érdekes csavar. Neked mi az az öt-öt…..
Attilajukkaja 2020.07.20 09:35:33
@flash.gordon:
"Nincsenek annyian. Bár a török is tud úgy dolgozni mint a magyar v román. Gyereket meg tuti többet vállal."
Ebben igazad lehet. De akkor is azt mondom, hogy inkább K-Európából toborozzanak vendégmunkásokat, mint a K-Keletről. Mindenki jobban jár. Na jó, a k-európai anyarországok persze megsínylik, de azt is, ha az állampolgárai nem tudnak rendesen keresni.

@SzZoole:
"már miért ne kellene tudniuk magyarul???"
Nem én írtam, hogy meg kellett volna tanulniuk magyarul, csak reagáltam a beírásra.
"Mint fentebb írtam az osztrákok a magyar birodalom része volt éveken keresztül, nem?"
De, persze! Már értem. Bocsi, elsőre nem esett le. :o)))))

@fhdgy:
"Szerintetek hány Szíriuszról jött magyar van, akik ezt készpénznek veszik? Igaz, hisz az Internet is megírta! -:)"
Ebben igazad van. De sajnos túl sokan. Vajon miért szeretik annyian az összeesküvés elméleteket? Meg a vérnacionalizmust? Talán mert mindent megmagyaráz és könnyű azonosulni vele?

@Pink Petsch:
"Milyen kulturális kötődése van egy egy oltyánnak Bécshez?"
Például az, hogy a románok is keresztények. És hogy őseik egy része történelmileg a Monarchiában élt. Tudják, hol van Bécs, amiről egy török vagy hallott, vagy nem.
Attilajukkaja 2020.07.23 13:32:18
@adamskij:
"szóval ha nem nyalnád be a propagandát, akkor sokkal másabb a valóság. take the red pill."
Nem értem ezt a rosszindulatú hozzászólásodat.
Semmit nem változtat azon a véleményemen, hogy preferálom azt a tendenciát, amit amúgy Magyarországon is látok, hogy inkább Európán belül migráljanak a gazdasági bevándorlók, mint máshonnan. Mert bevándorlókra, vendégmunkásokra nyilvánvalóan immár minden fejlettebb országnak szüksége van/lesz.
Attilajukkaja 2020.07.23 17:36:44
@hablaty67:
Nagyon érdekes, amiket írsz. Én is úgy tudom, hogy a menő magyar éttermek is Ausztriából szerzik be a húsokat. Azt mondják, hogy itthon is vannak jó minőségűek, de a folyamatos ellátás nincs biztosítva, ezért inkább Ausztriából vagy Franciaországból szállítanak.
A Goulasch osztrák elkészítése viszont szerintem olyan, ahogy itthon készítjük a bécsi szeletet: gyakran sertésből vagy másból. Nagyon messze esik az autentikustól. És nem csak az osztrákok készítik így a gulyást, hanem a lengyelek és más környező országok is.
A fedő nélkülözése egy konyhában számomra meglepő volt, de egy szakács feltalálja magát, és lefedi az edényt egy alufóliával. Én legalábbis ezt tenném. :o)
A Kaiserschmarren elkészítésének eredeti receptjét sem ismerem, ezért csak félve kérdem, hogy nem lehetséges-e, hogy az osztrákok jobban tudják, hogyan kell a saját édességüket megsütni?
Könnyű és elegáns - igazi franciás fogás. A quiche /ejtsd: kis/ jelentése lehet pite vagy lepény, de igazából nem lehet jól lefordítani, ez quiche. Akár mint húsmentes főétel, de az ünnepi asztalon különleges köretként is szerepelhet.  Fagyasztott leveles spenótkockákat…..
Attilajukkaja 2020.07.23 13:16:51
Nagyon jó kis recept! A tálalás is gyönyörű.

@Anicamárnemtrollkodik:
Kedves Anica!
Én most kaptam gyönyörű friss mángoldot, és kb fél kilóból (szárával együtt) és 15 dkg fetából készítettem a tölteléket. Egy kis hagymán pároltam a zöldet, és kevés főzőtejszín hozzáadásával lágyítottam a fetás masszát. Szerecsendiót is reszeltem bele. Ez is nagyon finom lett, igaz jóval intenzívebb ízű, mint a spenótos-ricottás alaprecept.
Attilajukkaja 2020.07.23 14:26:33
@Anicamárnemtrollkodik:
Én a piacon (Budapesten a Lehelen és a Fény utcain) szoktam összefutni vele, ... de ritkábban, mint szeretném. Ez a zöldség és a fodros kel sem közkedvelt nálunk valamiért. Pedig igény az vóna rá.
Nekem a mángoldhoz valamiért a feta illik a legjobban, vagy a juhtúró, esetleg kecskesajt. A lényeg, hogy erősebb ízű sajt/túró legyen. De ha csak leveles spenót van a mélyhűtőmben vagy a piacon, azt én is szeretem ricottával kombinálni.
Egy reggeli akkor jó,  ha kiadós, gyorsan elkészíthető és könnyen variálható. Ez a tojáslepény pont ilyen, mutatom,miként készül. ..
Attilajukkaja 2020.07.17 08:48:25
@Árgyellán_Marton Edina:
Guszta!
Én is olvastam már olyan omlett receptet, amibe tettek tejet és/vagy lisztet, de az alapreceptben nincs, csak tojás, vaj/olaj, esetleg só. Van, aki a rántottába is tesz. De mindegy hogyan nevezed, mert finom kaja, főleg így megpakolva. Azt viszont nem értem, hogy a vajban mitől lenne több kalória, mint az olajban: mindkettő zsiradék, csak az egyikbe főleg telített, míg a másikban telítetlen zsírsavak vannak. Nem jól tudom?