Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lofej11

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Engedtessék meg, hogy idézzek Szabó Márton a Kopint-Tárki vezető kutatójának nyilatkozatából. (Azoknak idéznék, akik bevásárolni járnak, és finoman fogalmazva megdöbbentek az utóbbi hetek elszállt árain...): "A kutató cáfolta azt az állítást, hogy eddig drasztikus…..
lofej11 2011.02.28 10:55:30
finviz.com/futures_charts.ashx?t=SB

portfoliofinancial.hu/
USD/HUF

részben magyarázat csak..
Február 15-ből március és április közepe lett. Bejelentés ezen a héten, vagyis mégsem, csak a jövő héten, vagy valamikor. Ugyanaz a szerencsétlenkedés, amit az előző kormányoktól megszoktunk. (Fotó: Kovács Attila/Index) Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján…..
lofej11 2011.02.23 11:36:21
@csizsikpizsik: az első bekezdésed szemléletes, a második demagóg. Bejelentés lesz, szerintem Szijjártó nem csinál segget a szájából, ha felülbírálta a másik szóvivőt... A külföldi nyomás nagy a szavazatvesztési potenciál szintén, a kettő közötti arányt kellene jól belőni
A Fidesz nem érti, hogy a bírósági ítéletek utólagos megsemmisítésével saját maguk és az egész magyar politikai rendszer alatt vágják a fát. A következő kormány ugyanígy megsemmisítheti a Fidesz-kormány idején hozott ítéleteket, kiszabadíthatja a hagyókat, hunvaldokat,…..
lofej11 2011.02.22 09:57:53
@abaka: Nekem az jön le, hogy a VV többé-kevésbé körbejárja azt a témát amiről ír, nem az, hogy : "VV ballib komcsi es vedi a 2006-os iteleteket.". Az kétségtelen, hogy liberális álláspontot képvisel és az elmúlt időszakban kicsit egysíkúvá is vált(nem beszélve a médiatörvény köpködés vs. "a nem tetsző értelmes hozzászólásokat kimoderálom" ellentétről, na persze ez minden blog.hu szolgáltatásnál így van, csak éppen a tapasztalat nem ez, nagy merítésből sem...). Ez a cikk tényleg jó egyébként, én azzal egészíteném ki, hogy ekkora politikai támogatottsága nem ma-holnap lesz megint egy pártnak, bármit képviseljen is, emiatt nem gondolom, hogy majd utólag mindig átírja a törvényeket a mindenkori kormány kénye-kedve szerint. Az üzenet egy racionális ember/blogírók számára nyilván negatív, de a politikai cirkusz sokszor elfedi a valóságot... (főként ekkora támogatottság mellett, néppárt lévén)...
lofej11 2011.02.22 11:58:37
@abaka: Szerintem van: A médiatörvény (azon kívül, hogy egy jó ürügy ütni a vezetést más gazdasági jellegű problémák, konfliktusok miatt...) egy kis szelete ugyan a blogok "piaca", de mindenki a szívéhez kapott, hogy "akkor majd nem lehet véleményt nyilvánítani a blogokon sem, mert a Médiatanács megfúrja". A blog az a műfaj, amibe értelmes keretek között (!!!) ugyan (nincs szitkozódás, anyázás, fenyegetés...) de szinte minden belefér. Azt gondolom, hogy a VV mint jelenleg elsőszámú gazdasági blog (ráadásul alapvetően liberális elvekkel rendelkező) nem engedheti meg azt, hogy korlátozza a szabad véleménynyilvánítást. Azt értem, hogy egy értelmiségi blog, meg hogy nyilván kell a színvonal, de azt gondolom hogy a témák alapvetően szűrik a közönséget és ezt a gyakorlatból tudom (szerzői oldalról). Az anyázos kis létszámú csapatot meg ki lehet és ki is kell moderálni, az teljesen OK. Nekem kb. 5-6 kommentemből 2 jelent meg, úgy hogy igyekeztem tárgyilagosan kifejteni a véleményemet... Ezzel szemben a pénzbeszélen vagy egyéb fórumokon a találati arány 95-100% volt...Remélem a válasz kielégítő...
Totális cigány hatalomátvétel? Ha a szavazati jog kiterjesztése meg is valósulna, a cigányság szavazói súlya csak mintegy 2%-kal emelkedne. De még ez sem reális, hiszen eleve kevesebben mennek szavazni. A Véleményvezér blog szerzői őszintén meglepődtek, hogy a gyerekek után…..
lofej11 2011.02.21 10:01:41
Kedves VVezér!

3 megjegyzésem lenne a poszthoz:

1. Tegyük fel, hogy a reprodukciós szám jó, akkor ezt elfogadjuk a népesség növekménybeli különbségének, legyen az 2% pont (ahogy Te is írod), tehát a flowt szépen kipipáltuk. De a stock-al nem igazán foglalkoztunk: nevezetesen Magyarország népességének kb. 7-9%-a roma. Nekik a korösszetételük teljesen más, mint a nem romáké, így a szavazásra jogosultak körében arányaiban kisebb, alatta arányaiban nagyobb, ezt ne felejtsük el...
2. Amit már páran említettek, nevezetesen a cigányság területi koncentrációja (aminek erőteljes hatása van a szavazások végkimenetelére...)

3. Általános jellegű és javaslat is Neked/Nektek: A posztot fel kellene frissíteni, amikor már látszanak a 2011-es népszámlálás részletes kor, etnikai, területi eloszlásbeli adatai, ez kiváló lezárása lehetne az ilyen parttalan vitáknak... Nehéz állást foglalni, hiszen infó nincs igazán a kérdésben. A cigányság integrációja kardinális kérdés a későbbi gazdasági fejlettség szempontjából, ugyanakkor nem az a kérdés ki honnan jön (roma vagy nem roma), hanem hogy: Hogyan honorálja (szavazójognál maradva) az állam azt, ha valaki jobban termel neki hosszabb távon: szavazat gyermek után, vagy adófizetés után, vagy értelmiségi cenzusos szűréssel, esetleg gyermek után, de csak ha kapja az adókedvezményt (fókuszálva a produktív / minden értelemben/ családokra)? Ha már gyerek után kellene adni, akkor én ez utóbbit támogatnám...
Még mindig nem értették meg, hogy amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia, amely mögött hazai és külföldi szövetségeseket is fel lehet sorakoztatni. (Fotó: Kovács Attila/Index) Valószínűleg nem csak mi lepődtünk meg a…..
Blogunk nem (na jó, ritkán) aktuálpolitizál, úgyhogy a Költségvetési Tanács szinte teljes költségvetési sorát a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) javára átcsoportosító fideszes költségvetési módosító kapcsán felháborodott kommentár helyett egyszerűen…..
Végre a minisztériumban is elkészült az az Excel-tábla, amelyik összevetette a kiadási és a bevételi oldalakat. Nem lesz 7%-os GDP-növekedés, túl nagy lesz a költségvetési lyuk, be kell valamivel tömni. A Véleményvezér általában rezignáltsággal veszi tudomásul a kormány…..
A Fidesz-kormány olyan radikális változtatásokat hajt végre az adórendszerünkben, amilyet a rendszerváltás óta nem láttunk. A főbb elemeket már ismeri az olvasó. A nyáron bejelentett, már az idei évvel kezdődő bank- és biztosítóadó (kb. 140 milliárd bevétel 2010-re) után a…..
lofej11 2010.11.10 18:22:07
Tisztelt Szerzők!

Ismerve az Önök eddigi munkásságát a cikk, azoknak csak valamiféle árnyéka. Azt szeretném egyszer már látni egy ilyen fórumon, hogy valaki nem egy irányból közelíti meg az adott témát és megpróbál javaslatot tenni arra, hogy mit lehetne másképpen csinálni és HOGYAN. Ez utóbbi alatt értve azt, hogy a szerzők vázolnak egy lehetséges szcenáriót (mi lett volna, ha Önök dolgozzák ki a költségvetést, adószabályokat).

Befejezve a jajgatást, egy- két észrevételem lenne az irománnyal kapcsolatban. Az ágazati adók növekedésre gyakorolt hatása nem kétséges. Ugyanakkor a szituációban azt is fel lehet fedezni, hogy egyfajta piaci erőviszony átrendezés zajlik bizonyos szegmensekben. Találgatni nem akarok azzal kapcsolatban, hogy kik és hogy jelennek/jelentek meg új szereplőként az adók hatására, de ötleteim vannak…

Az egyik BigFour cég igazgatójának véleményét írják csak, ugyanakkor tudomásom szerint 2 másik e körbe tartozó (különírva ) partner finoman bíráló, de alapvetően pozitív megnyilvánulásokat tett az adócsomaggal kapcsolatban (pre válságadók meghosszabbítása), főként az alacsony marginális kulcsok és közepes átlagos kulcsok tekintetében.

A Költségvetési Tanács munkássága figyelemre méltó, de a benchmark számaikat később vissza kellene mérni (pl.: „A Költségvetési Tanács közgazdaságtani modelljébe berámolva a változtatásokat azt találjuk, hogy jóslatuk szerint a beruházás megnő, de csak kismértékben: három év alatt a GDP 0,3 százalékával, azaz 80 milliárd körüli összeggel.”)

Egykulcsos SZJA: „És azt sem szabad elfelejteni, hogy az egykulcsos reklámhatással nem úttörők vagyunk, csak felzárkózunk egy sor közép- és kelet-európai országhoz.” Ez így van, de több tanulmány (MNB-s is) is megállapítja, hogy közvetlen versenytársainkhoz képest ebben van/volt a legnagyobb lemaradásunk(főként a magasabb jövedelműeknél).

„A kormány nem csökkentette a járulék-kulcsokat, ami azt jelenti, hogy a fél milliós túlmunka után emberünk 37, munkáltatója 27 százalékot fizet be a költségvetésbe, azaz 313 000 Ft nettó bér után együtt 334 000 forintot perkálnak – ami még mindig sokak kedvét elveheti a legális túlmunkától.” A mondat tartalmával egyetértek, de azt nem értem, hogy miből csökkenne a járulék, ha elvileg a cél adott (nyugdíj és egészségügy + munkaerőpiac). Akkor már értem, ha kiadási oldalról közelítve egy átfogó nyugdíjreformból indulok ki, az egészségügybe meg úgyis több forrásra van szükség. Az SZJA csökkentésének egy részét a járulékplafon csökkentésével vélhetően el lehet érni, de még milyen más eszközzel? (csak kiadáscsökkentéssel szerintem, hosszú távon).

A családi pótlék és adókedvezmény átjárható ha az ember dolgozik, de munkaerőpiacra gyakorolt hatása nem gondolom, hogy azonos és csak technikai tételekben különbözik.

Összefoglalás

Ez adóátrendezés, tény. Végeredményben a fogyasztási adók növelése a jövedelemadók javára, ha már az ÁFÁ-t nem, csak a jövedékit lehet emelni. Ha viszont áthárítják a fogyasztókra, akkor az adók befektetésekre gyakorolt hatása pozitívabb az elemzők által festettnél. A befektetési boom-nak ez csak egy szelete, függ a kormány által kötött alkuktól, pozícionálástól (keleti szelek). A többlet adóbevétel függhet az adóellenőrzés szigorításától, adóadminisztráció egyszerűsítésétől is (ezekről sajnos kevés szó esik). A születésszámot érdemben valószínűleg nem befolyásolja, annak kisebb lökést a lakáspolitika adhatna.

A legnagyobb probléma nem a mostani csomag, hanem a 2013 utáni állapot, melyre érdemi szerkezetalakítást és kiadáscsökkentést kellene végrehajtani, amit meg fűnyíróelven 4 hónap alatt nem lehet. Várjunk egy évet, aztán kiderül…