Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teleorman

0 bejegyzést írt és 324 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rokaffy Farkas Vétó a vétónak 2020.11.16 19:32:05
  Olyan esemény történt ma, ami ebben a formában példa nélküli; két uniós tagállam is megvétózta az Európai Uniói 7 éves költségvetését. Magyarország és Lengyelország élt azon szuverén jogával, hogy ne fogadja el ezt az elkövetkezendő időszakot kontinentálisan meghatározó büdzsé tervezetet benne a…..
teleorman 2020.11.17 14:20:50
@citrix: ha egy országgal lehetne olcsón és egyszerűen lehetne "demózni", én bizony lejátszanám ezt dúró dórás "húzzunk el a döglődő nyugattól" kísérletet. Nagyot zuhanna a Fidesz-agymosott "magyar s ...g-be magyar l.....sz-t" rajongótábor létszáma. Szinte mindenki gyorsan megértené, hogy szörnyű, amikor nyugati multik zsákmányolnak ki szakmányba. Ám még ennél is szörnyűbb, ha még azok se, s marad a lepusztult, a nemzetközi értékláncokból kiszakított magyar kisvállalati, mészároslőrinci, ill. nyíltan állami szféra, mint kenyérkereseti lehetőség.
Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa legszebb tájain termelik az idei év legjobb borait, melyeket egy szavazás segítségével rangsorolni is tudott egy elismert borszakértő oldal. Közel 500 borászatot és annak szőlészetét vizsgálta meg a világ legjobbjait díjazó World's Best Vineyard alapítvány,…..
Kezdjük azzal, hogy rögzítjük: mindig a hatalmi kérdés (ki nyeri a választást?) a legfontosabb politikai kérdés. Minden más ebből következik vagy ezt követi. Tudom, hogy mennyivel szebb azt mondani: nem, nem ez a fontos, hanem az, hogy miben lenne más, hogyan működne, mit tenne egy, a maitól eltérő…..
teleorman 2020.08.31 14:36:02
@MAXVAL bircaman közíró: gratulálok, 46 perc pályaelőny az első hozzászóló versenyében. + 500 rubel vagy 10 dedikált (Út a győzelemhez - Minden hangszeren) kötet jutalom, lehet választani.
teleorman 2020.08.31 15:19:25
@MAXVAL bircaman közíró: no persze, a Vezér és az ő Pártja nagy igazságáért, nil novi sub sole.
Mindig ez van: a demokrácia játékszabályait a hatalomra törekvő, elvtelen, „pávatáncot járó” politikai erők kijátsszák és a joghézagokat kihasználva szembefordulnak az alkotmányos renddel. Majd az általuk aláásott rendszert „alkalmatlannak és hanyatlónak” bélyegzik, viszont megígérik a választóknak,…..
teleorman 2020.07.15 13:51:06
@MAXVAL bircaman közíró: birca Úr, Moszkvában közismerten jól tanítják a számtant és a matematikát, de Ön nem figyel az órákon... 2010-ben a magyar GDP (PPP alapon) 131 milliárd USD volt. Hogyan tudták egy év alatt a GDP hét-nyolcszorosát kivinni azok a gaz liberálisok/oligarchák? Persze, persze, elírás meg mittudomén. Ám jobb, ha az igét előbb ragozni tanuljuk meg, s csak aztán hirdetjük.
teleorman 2020.07.15 13:54:08
@MAXVAL bircaman közíró: ezt nem mondom. De ha valaki 2020-ban ennyire EU-ellenes, lényegében moszkovita alapon, az legalábbis gyanús... Még a Vezér se EU-ellenes, csak a körmére nézni próbáló (teljesen eredménytelenül) EU bürokráciát szapulja.
teleorman 2020.07.15 14:05:00
@MAXVAL bircaman közíró: a 2010-es orosz GDP-nek a 70%-a, a 2005-ösnek a 130%-a... sokat vittek ki, de ennyit? Biztosan nem veszik rossznéven, ha ilyeneket írkálsz? Abban a 20 évben 10 évig már a mostani főnököd volt a Főnök...
Szörényi és Bródy elhíresült demeterszilárdos képét követően -- amelyet sokan, e sorok írója is, csalódással vegyes viszolygással fogadott -- most a Válasz Online jelentetett meg velük egy "tisztázó" interjút, amely azonban csak még szomorúbbá tette a képet. Bródy szerint -- nem fogok sokat…..
Az MNB elnöke olyan kívánságlistát állított össze a 2030-ig tartó időszakra, amelyből világosan kiolvasható, hogy Orbán egymást követő kormányai 2010-től 2020-ig mennyire koncepciótlan, nemzetrontó politikát folytattak. Matolcsy érzékelve a magyar állam zsákutcába torkolló fejlődését, gyakorlatilag…..
teleorman 2020.07.02 11:43:32
@0dzsud0: "a jelenlegi EU-berendezkedés az idők végezetéig szeretné fenntartani azt az állapotot, amiben a magországok fejlettségét a félperiféria soha nem érheti utol." Azért ez a félperiférián is múlik, az ott létrehozott gazdasági-társadalmi modelleken. Ha jó intézmények - mint többé-kevésbé Csehországban vagy Észtországban - és nem a kliensrendszer meg a haveri kapitalizmus dominálnak, mindennek ellenére van felzárkózás. Ha parazatikus, versenykorlátozó, a gazdasági erőforrásokat szisztematikusan a "mélyállamhoz" és annak kegyeltjeihez szivattyúzó rendszer alakul ki, mint pld. Magyarországon vagy Bulgáriában, akkor meg nem nagyon van. Persze egyszerűbb a Soros meg a Nyugat által vezényelt összeesküvésekről vizionálni, mint rendbetenni az intézményrendszert.
teleorman 2020.07.02 13:46:01
@MAXVAL bircaman közíró: igen, arról hallottam hogy Fehéroroszország nagyon menő hely, igazi földi paradicsom. A berni f-orosz konzulátuson pld. mindennaposak a tömegjelenetek, annyi svájci fiatal próbál letelepedési vízumot szerezni.

Lukasenkában csak egy a rossz: rengeteg NER-hívőt frusztrál az, hogy a magyar Első Számú vezető illiberalizmusa - sajnos - a kanyarban sincs az övéhez képest. Ha Lukasenka a tanítóbácsi, O. V. csak hátulgombolós elsőosztályos ezen a téren.
Az OECD szerint az idei 8-10%-os visszaesést követően 2021/22 fordulójára áll csak vissza az idei év eleji GDP-növekedési ütem Magyarországon. Ennek foglalkoztatási és jóléti következményeivel nem foglalkozom, ezt már több százezer család érzi a bőrén (ahogy a kormányzati segítség hiányát is) és…..
teleorman 2020.06.13 09:36:59
@lecsós: ha már latin sorszámokkal próbálunk a magyar gazdaságról valami fontosat mondani, én más megközelítést javaslok. Ez a jövőbeli fejlődési pályát illetően relevánsabb megközelítés.

Ebben a primér gazdaság - és mind a mai napig ez domináns - a multik és a hozzájuk szervesen kapcsolódó hazai beszállítói kör,

a szekunder a hazai tulajdonú, nemzetközileg is versenyképes, értékelhető kompetenciákkal rendelkező vállalatokból áll (ezekből van sajnos sokkal kevesebb a kelleténél).

a tercier a lényegében a hazai piacra beszorult, kompetencia-hiányos, gyakran kényszervállakozó mikrovállalkozások világa,

az X-gazdaság pedig a formális és informális állami tulajdon, ideértve a Mészáros-galaxis és a hasonlók pszeudomagánvállalatait. Ezek jellemzően a piaci versenynek nem kitetten, korlátlan állami támogatási és közbeszerzési lehetőségeket élvezve, puha finanszirozási korlátok mellett működnek. Olykor az állam saját magától megveszi ezeket a cégeket saját magának, persze kemény alku után... Az X-gazdaság ma a legdinamikusabban növekvő szegmens, puszta léte naponta mérgezi a versenygazdaság életképességét és "morális szövetét."

(Mint tudjuk, az X-gazdaság pszeudoprivát része a Mozgalom gazdasági hátterét volt hivatott megteremteni. Ám sajnos az Első Számú Vezetőben nem volt meg az az önkontroll, ami a folyamatot egy még védhető ponton moderálta volna. Igy ma már "a határ a csillagos ég").

A magyar gazdaság növekedési kilátásait illetően ezek aránya és belső dinamikája talán a legfontosabb.
teleorman 2020.06.17 11:54:21
@lecsós: Nagyjából én is így látom. Különösen igaz, amit a hazai bankrendszerről írsz, annál sok tekintetben még Délkelet-Európában is fogyasztóbarátabbak és hatékonyabbak a bankok.(Lehet, hogy ez az OTP kvázi-monopóliuma által már a kezdetektől fogva megizélt verseny miatt van így, de ez csak sejtés.) Ám azért van szekunder, azaz magyar gazdaság is (hazai illetőségű magánszemélyek tulajdona, hazai innovációs teljesítménnyel és kompetenciákkal), amelyik versenyképes. Csak mondjuk a mérete a tizede, huszada annak, aminek lennie kellene. (A terciert most hagyjuk, az nagyjából átmeneti jelenség). Ám ez a szekunder gazdaság az X-galaktika növekedési perspektíváival messze nem rendelkezik, fojtogatott, fenyegetett, bizonytalanságban tartott vállalkozásokról és tulajdonosokról van szó. Bezzeg az alapvetően parazitikus X-galaktikának "a határ a csillagos ég". Többek között ezért van elvándorlás és ezért marad(t)unk le még a környező országokhoz képest is.
Válasz erre
Mikor? Melyiket? Trianon 100 2020.06.04 09:58:30
És íme a nap, amit mind vártunk: a Kárpát-medence feletti hegemónia elvesztésének a gyásznapja. Annak a centenáriuma, hogy a környék népei saját államban élhetnek. Na azóta jó, ebben is volt egy kis módosítás, hiszen Csehszlovákia és Jugoszlávia aztán mégsem bizonyultak túl maradandó alakulatoknak,…..
teleorman 2020.06.15 10:42:27
@MAXVAL bircaman közíró: Kedves Birca, Lenin elvtárs is elítélte a "párizskörnyéki imperialista rablóbékéket". Szerintem tehát a Központ nem fog fizetni a Trianon-relativizáló kommentekért. Csak szólok, van bőven még kiaknázható és a Központban sem mínuszos téma.
Hiába igaz, hogy a jelen megértéséhez szükséges a múlté is, nem azért élünk a világban, hogy értsük a jelent (pontosabban nagyon kevesen engedhetik meg azt a luxust maguknak, hogy pusztán a reflexióért éljenek); hanem azért vagyunk a világban, hogy folyamatosan zajló jelenben alakítsuk a jövőt. A…..
teleorman 2020.06.08 08:12:58
@morph on deer:
"Jobbra Kassa, arra Szatmárnémeti, mögöttünk Munkács." Ezt nem lehetne képzavarnak mondani, ez egy geográfiai tény, már ha valaki Sátoraljaújhelyen Nyugat felé tekint.
..."hanem a latin, a germán és szláv népek gyűrűjében különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk". Ez, a keveredés megemlítése nélkül - hogy t.i.ha elkeveredve is, de sok tekintetben mégis mások maradtunk - csakugyan súlyosan demagóg. A "magyar különlegesség (mint pozitív értékképzet)" hamis mitoszának egyik Petri-csészéje.
teleorman 2020.06.08 08:48:53
@Moin Moin:
"miért volt sok zsidó a Tanácsköztársaság vezetői között? A válasz egyszerű: mert a zsidóság volt a legpolgárosodottabb és legtanultabb csoport a magyarságon belül, így logikus volt, hogy a legkülönfélébb modernizációs eszmék is rájuk hatottak a leginkább."

Értem, hogy valakit zavarnak a Horthy-korszakbeli propaganda leegyszerűsítő kliséi. Ám azért a ló másik oldalára se essünk már át: Szamuely, Korvin, Kun (bár ő állítólag inkább mérséklőleg próbált hatni) és a többi szadista bűnöző - meg jópár Lenin-fiú - nem volt "polgárosodott és tanult". Ők jellemzően frusztrált intellektuális lumpenproletárok voltak. A zsidó polgárság nagyobb része nem rokonszenvezett a tulajdonellenes handabandázással. Ha valakinek, hát nekik volt bőven vesztenivalójuk.
Úgy átviharzott rajtunk Orbán Viktor országlásának 10 éve, hogy szinte fel sem ocsúdtunk a fülkeforradalom okozta társadalmi, közéleti és kommunikációs sokkból. A Fidesz nagy hatalmú vezére magabiztosan látott hozzá hatalmának kiteljesítéséhez, és ma már ott tartunk, hogy személyének ajnározását nem…..
teleorman 2020.06.03 18:59:55
@MAXVAL bircaman közíró: hm... nemes cél. De mi is lenne ez pontosan? Ugye nem a Kommunista Kiáltványban kellene utánanézni?
teleorman 2020.06.04 08:23:21
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez soha nem volt a Kádár-korszakban jogszabályi kényszer. Egy első számú, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű (legalábbis a Mozgalomban és a kormányban) vezetőnek - s ilyen Kádár óta csak egy van - számtalan informális lehetősége van arra, hogy a mindig ugrásra kész talpanyalóknak értésére adja: nem díjazom az ilyesmit. A NER pedig amúgy sem arról híres, hogy kényesen ügyelne a hatalomgyakorlás informális, extra-legális módszereinek kerülésére. Ez egyszerűen jó izlés kérdése. Érdekes módon az egyszerű származású és mellékesen, fiatalon és másodállásban tömeggyilkos Kádárnak ebből valahogyan több jutott.
teleorman 2020.06.04 10:38:09
@MAXVAL bircaman közíró: akkor már csak egy kérdés marad: hiányoznak neked ezek az Orbán-eulógiák, vagy inkább csendes közönnyel figyeled őket? Ja, és még egy: nem gondolod, hogy egy olyan országban, amelyik megélte a 49-es 70.-et és az 52-es 60.-ikat, sokak gyomra joggal ideges minden ilyesmitől, még ha egyébként úgymond magánrendezvények is?
  Kevés ostobább és értelmetlenebb eseménynél tudnánk fellapozni a történelemkönyvet, mint amilyen az első világháború volt. Az azt lezáró békediktátumot ugyanez az őrület jellemezte. Immáron száz esztendeje, hogy az 1920. június 4-én, a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban aláírt dokumentum…..
Emléke sír a lanton még... Ma találkozik egymással az idei évben először, a szezonban másodszor az Újpest és a Fradi. Először fordul elő, hogy nézők nélkül rendezik meg a legfontosabb magyar bajnoki mérkőzést, ha másért nem, hát emiatt biztosan különleges lesz a találkozó. Ami a várakozásaimat…..
teleorman 2020.05.29 08:04:06
@zachary: "nil novi sub sole", azaz nincs új a nap alatt. Panem et circenses, és amilyen a nép, az és olyan a cirkusz - most ez a futbal és ilyen. És igen, amikor még a futbal nem a társadalmi dögkút legaljának volt a sportja (úgy 40 évvel ezelöttig), az akkori játékosok - Cruyffok, Beckenbauerek, Bestek, talán még Maradona is, töredékét keresték a maiaknak.
téveszmék "Nem győzhet mindenki" 2020.05.11 00:20:06
    Érdemes lenne mindannyiunknak megállni egy pillanatra, s körbetekinteni saját mikrokörnyezetünkben. Vajon győztesből, vagy vesztesből találunk többet? Bevallom: jómagam - kevés kivételtől eltekintve - sikeres és elégedett embereket látok a saját világomban. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy…..
teleorman 2020.05.12 14:32:32
@belagezapista: nagyjából akkor jelent meg az Aldi (2008) meg a Lidl (2005), a CBA-nál jobb hálózatoktól is gyorsan elhóditva vevőket. Másfél évtizeddel később - s ezt ne fogjuk a tőkerőre - pld. egy problémát a két diszkontban megoldani 30 mp, a CBA-ban ugyanaz gyakran 15 perc. S ez nem vicc.
teleorman 2020.05.12 14:39:38
@MAXVAL bircaman közíró: már megint a 80-as évekből ottfelejtett kapitalizmusellenes brosurát küldtek Moszkvából? Gondolom tévedésből, ezért talán meg lehetett volna spórolni a mostani kommentet. Már nem általános kapitalizmus-ellenes szövegekért, hanem jól célzott euroatlanti- és EU-ellenességért jár a darabbér.
Nemrég jelent meg munkatársaival közösen szerkesztett könyve, melyben a szerzők azt taglalják, hogyan lehet alkalmazni a szociálpszichológia eredményeit a világ problémáinak feltárásában és megoldásában. Nem maradhattak ki a közélettel és politikai viselkedéssel kapcsolatos fejezetek sem, melyek…..
teleorman 2020.05.07 09:55:07
@MAXVAL bircaman közíró · bircahang.org

Nagyon rövid hozzászólás. Átálltak a darabbére, karakterszám, témakör, reakcióidő már mind nem számít?

Egyébként becslések szerint idén 1,2 billió rubellel csökkennek az állami bevételeik az olajár bezuhanása miatt. Nem szóltak még, hogy visszavágják a darabbért?
Amikor 1980. szeptember 22-én Délnyugat-Irán elfoglalásának szándékával az iraki hadsereg hat hadosztályának katonái átlépték a határt, Irak diktátora, Szaddám Huszein úgy gondolta, csapatai néhány hét alatt megsemmisítő győzelmet aratnak majd az előző évi forradalom miatt végletesen meggyengült…..
Állandó úti- és jelenlegi lakótársam, Csenge nemzeti ünnepünk estéjén, március 15-én kezdett el köhögni és belázasodni. Alapesetben nem is tulajdonított volna jelentőséget a dolognak, csakhogy ezúttal szokatlan módon mindehhez nehéz légzés is társult, ami az új koronavírus fő…..
teleorman 2020.03.25 10:28:05
@teéjesenmindegy:

COVID-19 test case total number South Korea 2020
Published by Won So, Mar 24, 2020
As of March 24, 2020, over 348 thousand coronavirus (COVID-19) tests were conducted in South Korea. South Korea is using various methods, a drive-thru style of testing or using at-home testing kits, to test probable infection cases.

Lefordítom: ott eddig 348 000 tesztelést végeztek. Magyarországon a keddi adatok szerint ez a szám 6113. Lakoság arányosan ez legyen durván 30 000. 30 000 csakugyan ugyanannyi mint a 348 000?
teleorman 2020.03.25 10:45:25
@white999: hát igen, ez így van. Ám a régi időkben Európában ismert volt a Burgfrieden intézménye. Ilyenkor a külső veszély miatt egy-egy várban felhagytak az egyébként szokásos hiriggel. Bár az is igaz, hogy a hittel nem lehet felhagyni, ha valaki a fehéret zöldnek látja, a Burgfrieden miatt nem fogja másnak látni. Ezért írta egy kommentelő pld., hogy ugyanannyit tesztelünk, mint Dél-Koreában... a különbség egyébként lakosságarányosan több, mint tízszeres. Ám a hívő elme a legnyilvánvalóbb empíriát is képes a hit nagy igazsága szerint elcsavarni.

Egyébként meg optimista megközelítéssel bízzunk benne, hogy ez a járvány lesz az egészségügy nagy "aha-pillanata". "Belátást nyer", hogy ez is egyike a sokat emlegetett "nemzetstratégiai" ágazatoknak, és nem lehet a választási propaganda szempontjai szerint kezelni. (Ebben egy 100 milliárdos stadion nyilván nagyobbat szól, mint 100 milliárd amit az eü. rendszer szinte nyom nélkül szív föl.)
teleorman 2020.03.25 11:21:06
@teéjesenmindegy: gratulálok a kifinomult stílushoz. Ezt talán még a gazdi se várja el, ne teljesíts túl.
Mennyibe került a legendás Pritamin, illetve más ételek és italok az Ötvös filmek bemutatásának idején?  ..
teleorman 2020.03.18 18:09:37
@cselaxi: való igaz, én 1983-ban Bulgáriában láttam a filmet, a majdnem teli moziban szemmel láthatóan vette a közönság a lapot. Rizzo felügyelő meg 131-es, vélhetően szolgálati Fiat-tal közlekedett a 70-es években. Ez, ha jobb is, mint Csöpi Ladája, azért nem teljesen más hajóosztály.
Tavaly, 2019 október 9-én a török hadsereg megtámadta Szíriát a Béke Forrása Hadművelet (valódi nevén: Operation Peace Spring) keretében. Az akció egy teljes hónapon keresztül tartott 15 ezer török és 14 ezer velük szövetséges szír katona részvételével. A beavatkozás eredményeként egy 1200…..
teleorman 2020.03.06 12:12:31
@Boycie: nagyjából igen, bár azért ez némileg bonyolultabb. Törökországban a szekularizált, nyugatias gondolkodású népesség aránya az utolsó, nyíltan iszlamista korszakhoz képest - annak már vagy 100 éve - csekély kisebbségről közel 50%-ra nőtt, ám még mindig messze nem többség. Volt ugyan néhány toleránsabb korszak, így pld. a rosszul végző Menderes-kormány alatt (1950-60), de erre a majd 100 évre azért összességében az erősebben iszlám kötődésűek stigmatizálása, háttérbe szorítása, kirekesztése volt jellemző. (Valahogy úgy, mint nálnuk a nemzeti-keresztény kötődéssel.) Erdogan ezt a sokgenerációs frusztrációt lovagolta meg elég ügyesen, olykor mesteri húzásokkal, a hadsereget neutralizálni pld. nagy bravúr volt. S igen, ez a réteg nem túl érzékeny a demokráciaféltő, emberjogi sirámokra, ha a Rais odacsap a liberálisoknak és akár sittre is vág párszázat közülük, hát tegye csak. (Itt azért a magyar párhuzam már érvényét veszti.)

Az ellenzéki összefogás egyébként a nagyvárosokban ott is sikeres, s úgy általában a "kemálista" ellenzékkel szemben azért nincsenek olyan erős ellenérzések, mint a pld. a mi Fletónkkal kapcsolatban. Ők azért nem folytattak viszonylag rövid, de annál pusztítóbb kormányzati ámokfutást, csak - néhány kivételtől eltekintve - korruptak voltak és a relatív védettség miatt minden politikai lendületüket és kreativiásukat elvesztették. (Erdoganék persze ugyanolyan korruptak, de a megfélemlített ellenzéki média miatt ez nem kap akkora nyilvánosságot.)
teleorman 2020.03.06 14:41:56
@MAXVAL bircaman közíró: nem lehetek bértroll, mert nem mindig ugyanazt szajkózom. Mindenki pedig nem lehet a megbízóm, ugyebár. Téged pedig csak azért szúrtalak ki, mert bár elég sok jó megfigyelést is leírsz jól fogalmazva, minden szavad illik a "vonalba". Nagy a kontraszt tehát, nem lehet valaki egyszerre okos és dogmatikusan csőlátó, hacsak nem bérkommentelő. Ha csak egyetlen kritikus megjegyzésed lenne - mondjuk a Mészáros Werke, a közmédia vagy rogántóni ügyében - már meginognék, de így nem.
A párhuzamos valóságok világában és abban a korban, amikor minden elejtett félmondatot is tíz különféle módon értelmeznek az emberek, egészen addig, amíg azzal vagy szélsőségesen egyet tudnak érteni, vagy szélsőségesen nem, különösen érdemes lenne néha a tiszta tényekre hagyatkozni. Éppen ezért,…..
teleorman 2020.03.04 14:34:28
@Nincs közöttünk csicska: azt nem tudom, vajon senkit se. Téged ezek szerint nem, jöjjön hát inkább az annyira szavahihető és visszafogott kormányzati propaganda...
teleorman 2020.03.04 15:23:38
@Nincs közöttünk csicska: nem vagyok én se lerogyva tőlük. Ám ez most nem prognózis, hanem egy összefoglaló anyag, sok statisztikai adattal. Nem úgy tűnik, hogy tévesek lennének, s valószínűleg az egész még mindig tárgyilagosabb, mint az általában teljesen tendenciózus kormányzati propaganda.
teleorman 2020.03.04 15:49:11
@a nagy hohohorgász: o bozse moj... ne legyünk már ennyire egyoldalúak. A Századvég, a Veritas, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI), Nemzetstratégiai Kutatóintézetet (NSKI) mi hasznot hoz az emberiségnek? Tényekkel pls. A GKI-t legalább - tudtommal - nem én fizetem. (Félreértés ne essék, nem a témákkal van bajom, hanem ezeknek az intézményeknek a teljesítményével és aktuálpolitikai, propagandisztikus irányultságával. A tudomány nem nélkülözheti a szellemi autonómiának egy minimumát, ezeknél ez nincs meg. Persze, persze, szeretjük a pártosságot ha jó irányba mutat...)
Nem nagyon tudok annál rosszabb indítást elképzelni, mint amikor valaki egy várva várt nyaralás első pillanataiban olyan csúnya balesetet szenved, hogy utána közel egy hetet kénytelen kórházban tölteni. Márpedig Ágnessel ez történt. A mi szerencsénk csak annyi az ő szerencsétlenségében, hogy mindez…..
teleorman 2020.03.02 19:21:44
@SzZoole: hm... mondjuk ez az írás egy török kórházról szól, nem a török kül- vagy Európa-politikáról. Nem látom az összefüggést: ha az utóbbival bajunk van, akkor már az előbbiről se lehet tárgyilagosan és elismerően írni? Egyébként ha nem is belülről-közelről(szerencsére), de azért nagyjából ismerem a török egészségügy fejlődését. 40 éve az állami eü. afrikai színvonalon volt, 25-30 éve még jócskán a hazai alatt, ma már alighanem összességében jobb. A magánellátás meg mindigis teljesen elkülönült.
teleorman 2020.03.02 21:15:50
@Buchhalter: hm... mondjuk ez az írás egy török kórházról szól, nem a török kül- vagy Európa-politikáról. Nem látom az összefüggést: ha az utóbbival bajunk van, akkor már az előbbiről se lehet tárgyilagosan és elismerően írni? Egyébként ha nem is belülről-közelről(szerencsére), de azért nagyjából ismerem a török egészségügy fejlődését. 40 éve az állami eü. afrikai színvonalon volt, 25-30 éve még jócskán a hazai alatt, ma már alighanem összességében jobb. A magánellátás meg mindigis teljesen elkülönült.
teleorman 2020.03.02 21:15:53
@SzZoole: elnézést, Buchhalternek szántam.
A Zrínyi 2026 haderőprogram keretében a Magyar Honvédség számos képessége, fegyvernemi kultúrák újjászületése, modernizálása zajlik.  A A Zrinyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program logója A Légi Haderőnem esetében a Kecskeméti Vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartotta…..
  Nálam Demeter Szilárd kiverte a biztosítékot. Már akkor kiakadtam, mikor Tőkés László táskahordozójából „acélgyörgyi” magasságba emelte az orbáni akarat Demeter urat.  Ha próbára akarod tenni egy ember jellemét, akkor adj neki hatalmat - mondta Abraham Lincoln. Mennyire igaza. Ahogy Demeterből…..