Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spicc

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Micsoda év ez! 2014.09.06 19:12:40
Őrületes tempóban zajlik ez az év, a szőlő éppen kezdett olyasmire formálódni a kezem alatt, amire mindig is vágytam - persze azonnal kitaláltam a rizling fajtacserét. De nem ez a legnagyobb változás, ami körültöttem zajlik, hanem az elhatározás, hogy megvizsgáljuk, hogyan…..
Nagyobb szünet után jelentkezem én is, idén már a tél sem adott annyi nyugalmat, mint korábban, aminek egyszerű oka van: az eddigi három után idén hat hektáron fogunk gazdálkodni, de erről majd később… Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy általában február jelenti azt…..
Biztos sokan emlékeznek Spiccre, aki 2006 szeptemberétől tavaly júniusig írta a Kezdőszőlész blogot, megosztva velünk kis családi birtoka építésének első lépéseit. Néhány hete aztán azzal keresett meg minket, volna-e kedvünk megkóstolni első teljes évjárata palackba került…..
A Művelt Alkoholista Ünnepi borok 2008.12.09 06:00:00
Vannak borok, amiket ünnepi alkalmakra tartogatok. Készülök rájuk. Nehéz ünnepi bornak lenni, és nehéz ünnepi bort kóstolni is – az ember eleve nagy elvárásokkal, és némi félelemmel nyitja ki őket. Mi van, ha pont most lesz dugós? De ez még hagyján, hisz az bocsánatos…..
Néhány héttel ezelőtt elég nagy lelkesedéssel emlékeztem meg a felvidéki Bott Frigyes életéről és munkásságáról, különös tekintettel 2007-es évjáratú rajnai rizlingjére és chardonnay-jára, és most megint terítékre kerül. Dettó 2007-es Vinculumja, amely történetesen…..
Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk – pedig jó nagy szerepe van ebben a véletlennek is. Jelen esetben például annak, hogy a Bortársaság vezérkara meghívott engem arra a…..
A Művelt Alkoholista Varázshegy 2008.04.29 08:00:00
Botrány, de Bukolyi László, alias Gróf Buttler nem akar tetszeni. Nincs ránk szorulva. Nem azért készít bort, hogy másoknak örömöt szerezzen. És innentől kezdve torkunkra forr a szó, kiesünk a szerepünkből, bálnák a partra, kékhalál, filmszakadás. Szóval, BL elvan…..
Olyan párosítást sikerült bontanom, mintha egy este néztem volna meg egy Spielberg- és egy Hal Hartley-filmet. Melyik a jobb? Valamelyik Indiana Jones vagy az Egyszerű emberek? Én azt mondanám, nehéz dönteni, sőt inkább fölösleges. Ám a két kategória fanatikus fogyasztói nagy…..
Spicc 2008.01.06 12:13:45
Azok közé tartozom akinek már volt szerencséje mindkét borászatot helyben megismerni. Mindkét látogatás nagy élmény volt, de aki volt már a Gere család hypermodern pincészetének "katedrálisában", illetve a Ráspi család zegzugos pince "katakombájában" az közelebb kerülhetett (talán) már egy lépéssel a két borkészítés közötti filozófiai különbség mégértéséhez (technológiai különbség meg ugye már abból fakad és nagyjából a halandó úgysem ért hozzá).
Sajnos a Prestigehez még nem volt szerencsém, de ebben az árkategóriában a Ráspi 2004 selection nyomul. Mivel sztem a sima Ráspi frankos és a válogatás között is minimum egy, de lehet hogy két pont a különbség a válogatás javára, úgy az ár-érték arányban vetített különbség vszleg még markánsabb lehetne a válogatás és a Prestige között.
Egy élmény Ráspiról: ismeretlenül vacsoráztunk az éttermében, persze Ráspi borokat kortyolgatva. Végén betankoltam egy-két palack kékfrankost meg a 2004-es Zweigeltet. Ráspi a vacsora végén spontán mutatta meg a pincét és mesélt a maga módján a maga módjáról, majd mikor már a kocsiban ültünk, kirohant a zuhogó esőben egy másik Zweigelttel a hóna alatt. Inkább ezt vigyük mondta, mert ezt korábban palackozta, mint amit az elöbb adott és ez biztos előrébb tart már.
Közben még mindig mesélt az ő boráról az esőre mit sem adva...
Másik érdekesség, hogy szinte minden évben ugyanolyan áron hozza ki a borait függetlenül az évjárattól. Érdemes az elején vásárolni, mert valahogy később felkúsznak az árak.
18 óra 35 perc, híreket mondunk. 1. A szerb hírszerzés értesülése szerint az újabban sommelier-kkel is fölszerelt Metro áruházakban (diszkont!) a Gere Kopár és Solus után kapható immár Opus One is, egészen pontosan 71 998 forint 80 fillér bruttó áron. A 72 000-et már kicsit…..
A Művelt Alkoholista Bűnbarlang 2007.11.20 07:24:00
Van nekünk egy kis helyi érdekű iszodánk, afféle alkoholista fonó, amely immár fél évtizede nyeli a pénzt és javítja a kedélyt. Próbáltam néhányszor bővíteni, de a próbaidősökről hamar kiderült, hogy sem lelkesedésben, sem áldozatvállalásban nem tudnak velünk lépést…..
Kezdjük egy közhellyel: Malatinszky Csaba, a művelt világfi Oscar Wilde-ot idéző sassoonfrizurájával – ahogy azt Alföldi Merlot a tollával megrajzolta – izgalmas, azazhogy ellentmondásos figurája a villányi borszcénának; vagy: izgalmas és ellentmondásos; vagy valami. És…..
Megjelent a legtekintélyesebb spanyol borkalauz, a José Penin által szerzett Guia Penin 2008-as kiadása. A több mint 8000 kóstolt borból mi most a legalább 95 pontosak listáját tesszük közzé. Néhány a magyar piacon is jelen lévő pincészet (sőt bor) neve is fölbukkan. José Penin…..
A Sideways bekaphatja, mondta Bob kolléga, és igaza volt. Más kérdés, a népszerű mozifilm merlot-gyűlölete alighanem abból a körülményből táplálkozik, hogy pár évtizeddel ezelőtt, a vörösbormánia fellángolásakor elárasztották Amerikát a fajtából készült olcsó és…..
A Művelt Alkoholista Első bor 2007.08.01 15:30:00
Rambo, a szőlősgazda, aki egy ideje barátunk – amint az jobboldalt látszik is –, elkészítette élete első borát. Vagyis a másodikat. 2005-ben is igyekezett, de elhagyta a szerencse, ezért próbálkozása pálinkába fulladt. 2006-ban klappoltak a dolgok, így Pflanzner Sándor,…..
A Bormarketing Kht. honlapján találtuk a hírt, mely szerint a magyar borok előtt esély adódott részt venni valami Fine Wine nevezetű rendezvényen, Stockholmban. A borokat svédek válogatták két hete a Gundelben, és az eredménylista szerint magasabb pontszámokat adtak a fehéreknek,…..
Miként olvasóink az előző poszthoz írt hozzászólásaikban is felhívták további olvasóink figyelmét, Kovács Szent Gaál Tibor publikált egy népszerű újságcikket a minap a Népszabadságban. Ezt most ide linkeljük, azok kedvéért, akik vitatkozni szeretnének a benne foglalt…..