Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orl@ndo

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén ősszel tudtam meg, hogy ez a vers fordítás, Tarbay Ede fordítása egy angol (de eredetileg francia) népköltésből. Angolszász területen népszerű karácsonyi ének, számtalan változata és még többféle összekevert átirata is ismert, de én csak a madrigálegyüttesünk…..
Bábakonferenciás anyag (Old wives' tales vs. midwives' tales: beliefs and reality in the midwifery practice)  van a kezemben - egy a millióból, amelyek mind arra várnak, hogy megírjam őket ide a blogra. Az egyik szemináriumon arról volt szó, hogy mi mindent gondolnak maguk a nők a…..
orl@ndo 2011.12.14 13:18:19
@kicsinap:
gondolok rátok, most az adventi időszakban a gyertyák mellett még többet. köszönöm, hogy írtál, nagyon sokat jelent nekem, nekünk (a partvonalról drukkolóknak) hogy a nem létező idődből szakítasz ki egy-egy komment kedvéért.

kicsit félve írok most bármit is, mert tudom, hogy egy ilyen helyzetben még a bíztató szavak is lehetnek furcsák vagy semmitmondóak. ezzel együtt én azt látom (vagyis ez jön le a kommentjeidből), hogy a "normális" meg a "nem normális" életetek összehangolása MEGY, működik - hatalmas respect nektek, nyilván heroikus küzdelmek árán sikerül ez, amiben ott van Vilmos hihetetlen kitartása, a Te erőd, és a család összetartása.
remélem az eddigi harcokból és megküzdésekből sikerül erőt meríteni a továbbiakhoz. nagyon drukkolok.
Ellopom ezt metaforává lett nevet - hatalmas karriert futott be hetek alatt, én ráadásul nagyon könnyen magamra is tudtam szabni, és mostanában többször el is gondolkodtam azon, hogy mit jelent a számomra.Néhány hónappal ezelőtt, amikor itt a blogon arról beszélgettünk, hogy…..
orl@ndo 2011.03.10 13:18:09
@kicsinap:
De jó, hogy ezt leírtad! :) Teljesen összevág azzal, amit én írtam (csak én "kívülről", te meg belülről). Így teljes a kép.
orl@ndo 2011.11.02 13:45:05
@kicsinap:
Nem is tudom, mit kívánhatnék (így ismeretlenül), sok-sok erőt, szeretetet, kitartást nektek.
Ahogy olvastam a történetedet, újra és újra elgondolkodtam az értelemkeresésen. Borzasztó nehéz azt átélni, pláne tudatosítani, hogy van az életünknek olyan része, amire nem lehetünk hatással, amit nem tudunk irányítani.
Gondolok rátok sokat.
orl@ndo 2011.11.10 13:09:30
@kicsinap: Nagyot sóhajtottam, ahogy ezt elolvastam, és most megkíméllek a dühös és szomorú gondolatoktól, amik a posztod kapcsán előjöttek... Egyszerűen csak nem értem, miért olyan nehéz a kórház részéről egy kicsit több odafigyeléssel kezelni ezeket a helyzeteket, hiszen ez lenne mindenki érdeke.

Ha lesz majd időd, írd meg, hogy döntöttek a műtéttel kapcsolatban.
Gondolok rátok továbbra is sokat.
A következő napokban rengeteg szó lesz arról, hogy mekkora nagy mérföldkő egy gyerek életében az iskolakezdés. Emlékszem, hogy az én életemben is az volt; pont egy olyan tanévben lettem elsős, amikor a hatodik születésnap legkésőbbi idejét megváltoztatták augusztus 31-ről…..
orl@ndo 2011.09.01 01:15:27
Az első élményem, hogy kicsi vagyok, az iskolatáska pedig hatalmas. :) (Ez valójában úgy nézett ki, hogy a szüleim aggódtak, tudom-e majd cipelni a táskát, de a kis falu orvosa elintézte azzal, hogy "ha nem bírja, majd viszi a testvére". Jó kérdés, hogy a későbbi gerincproblémáimban ez mennyire játszott közre, mert büszke voltam, és naná: én cipeltem.)
Június végi vagyok. Akkor is érvényben volt ugyan a "májusi szabály", de kistelepülésen szempont az osztálylétszám (indítunk, vagy nem indítunk osztályt pl. 6 fővel?), mi pedig kilencen kezdtük az elsőt. Ráadásul a szomszédban lakó barátnőm 1 nappal volt fiatalabb, mint én, és biztos volt, hogy ő iskolába megy - innentől kezdve engem hat lóval se lehetett volna visszatartani.
Nálunk hagyomány volt, hogy az első sulis napunkat az óvodában kezdtük: elbúcsúztunk az óvónőktől, mi, nagy és felelősségteljes hat- és hétévesek, aztán jöttek értünk a (még nagyobb, sőt, a szememben amolyan felnőttféle) nyolcadikosok, és elkísértek az iskolaépületbe.

A következő élményem, hogy magánhangzókat és mássalhangzókat kell bekarikázni színes ceruzával: az egyiket piros körbe tenni, a másikat kék négyzetbe. A zavarra, hogy miért kell őket ilyen nagyon megkülönböztetni - amikor egyben értelmesek, összeolvasva - a mai napig emlékszem.

Azt hiszem (a későbbi tapasztalatokból levonva a magam tanulságait) nekem jót tett volna egy "nulladik év" az iskolában, és most egy kicsit irigylem is a kisfiadat. :)
orl@ndo 2011.09.01 01:26:49
@sosperi:

Hogy nekem ez milyen szomorúan ismerős... valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy "kifogták a szelet a vitorlámból". Én már a rendszerváltás után kezdtem az általánost, ezért szerencsére nyaklevesekről szó sem volt, csak épp senki sem hallott ott és akkoriban tehetséggondozásról (vagy jól titkolták). Amilyen mértékig kilógtam a közösségből (bp-i értelmiségi liberális szülők gyereke az észak-magyarországi 1000 lakosú katolikus faluban, nem ragozom...), annyira akartam a csoporthoz tartozni.
Nem könnyítették meg nekem, és akkor finoman fogalmaztam.
Megmondom őszintén, hogy az internetes bulvárlapok és nőknek szóló kiadványok hidegen hagynak. Utóbbiak kötelező, hogy dugjunk hintaszékben arccal lefelé - mit mondanak a csillagok - hogy főzi az ügyeletes celeb szakács az éti csiga parfét mákos tészta ágyon- miért…..
orl@ndo 2011.08.31 13:25:55
@Fabius:

Igen, tök korrekt cikk, és én változatlanul örülök a szempontoknak, amiket felhozol. (Meg a pronatalista lózungokkal való szembemenésnek, meg a lombikosokért való kiállásnak, meg, meg... :) )
Ezzel együtt (és ez nem kukacoskodás akar lenni, vagyis nem az offenzív, hanem a konstruktív fajta) itt sem érzem, hogy a képviselők vagy OV "férfiként" lennének megszólítva - ahogyan a fenti cikkben a képviselőnők nőként, potenciális anyaként, sorstársként. Nem tudom, mennyire sikerült eddig a különbséget érzékeltetni - nem baj, ha nem, csak mondom, hogy van. .)
orl@ndo 2011.08.31 14:29:41
@Júdeai Nemzeti Front:

Szerintem az anyasági támogatások és a gyerekekkel kapcsolatos juttatások kérdésköre "férfitéma" is, az egy közös érdek, hogy a nők munkaerőpiaci értékét és az otthon elvégzett munkájukat ne becsülje alá a társadalom, és ezzel párhuzamosan a férfiak is részt vállalhassanak a gyereknevelésben.

Részemről nem az a helyzet, hogy (valami félreértelmezett szolidaritási alapon) nem kérem számon a képviselőnőkön a női érdekekért való kiállást, hanem az, hogy a férfiakon ugyanúgy számonkérem. (Vagyis -kérném. Csak hát Mo.-on az a fura szokása van a politikusoknak, hogy pár kivételes személytől vagy helyzettől eltekintve nem a polgárok érdekeit képviselik.)

Sajnálom, ha nem tetszik a nőkért.hu, de nem tisztem védeni az oldalt, itt is a magam nevében írok, nem oda publikáló szerzőként. Biztosan nem szívderítő olvasni, hogy mennyi problémát, frusztrációt okoz a nőknek a társadalom napi szinten. Nem is kérem, hogy ezt így megértsd vagy átérezd - csak a méltatlankodás és a megoldáskeresés lehetőségét ne vitasd el tőlünk. Párbeszédet szeretnénk, a szempontjaink figyelembevételét, ezért írunk cikket, ezért kommentelünk (ide is).
Az itteni vitához csak annyit, hogy sör vagy kávé mellett én is szívesebben beszélgetek - a netes közegben repkedő jelzőzés már a hátam közepére se hiányzik. (Ha visszaolvasol, látod, hol és hogyan jöttek be azok a kifejezések, amiktől én is óckodom.) Ezzel csak azt szeretném aláhúzni, hogy egy tudatos/feminista nő napi szinten védeni kényszerül az álláspontját (munkavállalóként, anyaként, partnerként: nőként), ami rohadt fárasztó dolog.

Kösz a jókívánságokat :) Számomra a pártalapítás (vagy pártpolitizálás) Mo.-on nem vonzó perspektíva, de még az ottani egyéb lehetőségek sem, külföldön élek. Ezzel együtt figyelek arra, ami otthon történik, és tőlem telhetően részt veszek a tudatosság növelésében és a társadalmi véleményformálásban.
orl@ndo 2011.08.31 14:40:25
@namitirok:

"Patriarchátus van jelenleg (sajnos:-), efelett nincs vita, úgy vélem" - efelett nincs, hogy dűlne rá a ház! :) (mmint a patriarchátusra).
Egy nap a városban Állati szex 2011.05.10 08:30:00
Nemrég Londonban jártam, a szállásom a Természettudományi Múzeum közelében volt. Eszembe jutott, hogy pár héttel korábban olvastam egy cikket egy időszaki kiállításról, amin kitömött állatok közösülnek, úgyhogy pár perc sétával megközelítettem az objektumot. Érdemes…..
Geekblog Álomháború 2011.03.24 05:10:00
Vannak alkalmak, amikor a kritikusnak le kell küzdenie egy zsigeri késztetést. Azt, hogy a cikkében ne foglalkozzon struktúrával és érvekkel, hanem csak írja le egymás után az összes létező trágár szót, amit ismer, és a végén ajánlja az egészet jó szívvel a film…..
orl@ndo 2011.03.27 21:01:24
@Forgács W. András:

Kénytelen leszek megnézni -- holnapután jön Mr. Snyder a Forbidden Planetbe egy órás beszélgetésre. Talán el tudom csípni. :)
orl@ndo 2011.03.27 23:08:46
@Forgács W. András:

Úgy lesz. :)

@Rusznyák Csaba:

Asszem ezzel be fognak előzni -- mire odaérek, már szétszedik. Esetleg kiülök a FP elé: "Köveket tessék..."
Az IDDQD követi a friss nemzetközi trendeket, és most a Wikileaks nyomán egy szupertitkos dokumentumot fogunk kiszivárogtatni, mégpedig azt a csillió dolláros knowhow-t, aminek alapján a világ összes videojátékának összes fő- és mellékszereplőjét, valamint főellenségét…..
orl@ndo 2010.12.22 18:53:25
  A Wikileaks íratok között Várady Tibi talált egy érdekes bejegyzést, ami a Moszkvai amerikai nagykövetségről származik. A bejegyzést tevő amerikai külügyi alkalmazott, több különböző személlyel folytatott beszélgetésre hivatkozik, akik információkat adtak az…..