Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Scorpion82

3 bejegyzést írt és 143 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok tudományos kísérlet vizsgálta a tudatos döntés mechanizmusát az emberben. Ilyen volt Benjamin Libet kísérlete, amiben megállapította, hogy a tapintásingereket felvevő receptorok által jelzett, és az agy elsődleges érzőkérgében már megjelent információhoz képest a tudatosulás fél másodpercet…..
Scorpion82 2023.08.02 18:26:26
@HegyiCsaba:
Nem vagyok benne biztos, hogy akkor már nem Albert Camus megoldása a jobb, vagyis ÚGY TENNI, mintha lenne értelme a sziklát görgetni a hegyre.
Camus becsületesen kijelentette, hogy egy filozófiai kérdés létezik: Miért éljük végig az életünket?
Amit a te értelmezésedben a buddhizmus felkínál, az nem biztos, hogy megéri a kockázatot. Aki nem járja végig ezt az utat, hanem valahol időközben beleroppan a nihilbe, annak vége még a teste leállása előtt, és akkor már inkább a végleges halál. Erre írtam, hogy talán az öngyilkosság jobb alternatívája egy nemtudásban leélt életnek, mint ez a fajta önfelszámolás.
buddhizmus 247. A hit döntés 2022.12.09 17:55:13
Még két darsana van hátra, és további két írás a „buddhizmus előzményei” sorozatból. Nehéz anyagok, ezért most pihenésképpen kicsit álljunk meg, és beszélgessünk az igazság hittel történő keresésének elkerülhetetlenségéről. Nagy szavak ezek; távolról sem állítom, hogy bármeddig jutottam volna ezen…..
Scorpion82 2023.01.29 22:24:15
Itt kicsit a tudósok helyett is magabiztosabb kijelentéseket tettél. Az ősrobbanás pl. tudtommal pont mostanában lett egyre vitatottabb...
A halálról pediv bajosan tehető bármilyen objektív kijelentés, mikor maga a létezés is csak és kizárólag szubjektíve tud megnyilvánulni. Mit tudhatunk arról, ami nem kerül a tudatunk megismerő szférájába? Vagyis tudhatjuk-e biztosra, hogy egy fa, egy kő vagy egy galaxis tényleg ott van-e és úgy van-e, ahogy a mi tudatunkban megjelenik? Hogy léteznek ezek a dolgok akkor, ha nincs egyetlen tudat sem az univerzumban, ami tapasztalja őket? Milyen egy "minden tudaton kívüli és senki által el sem gondolt" fa? És milyen lenne egy ember, ha egyedül volna az ubiverzumban, és semmilyen más tudat nem észlelné?
Ha ezt a kérdést a halálra vonatkoztatjuk: mit mond nekünk az, hogy látunk egy embert meghalni, arról, hogy abban az emberben szubjektíve mi zajlik le? A mi tudatunkban csak egy kép, egy érzet, egy tapasztalás van egy emberről, aki meghal. Az élő ember talasztalatásából halott ember talasztalása lesz. De mennyire abszolút ez a tapasztalás? Más emberek visszaigazolják ezt a tapasztalásunkat, de ezzel sem lerültünk közelebb ahhoz, hogy szubjektíve mi van egy meghaló emberrel. A tudataink tükrözik egymást, de ninden tudat egy külön univerzum, senki sem léphet a másikéba, nem élheti át annak szubjektív valóságát. Még abban sem lehetünk biztosak, hogy a piros szín alatt mindenki ugyanazt érti, hiszen mindenki arra a színre gondol, ha a piros szót meghallja, amit születése óta ehhez társít. Lehet, nekem a másik ember pirosa kék lenne, ha láthatnám.
Így az olyan kijelentések, mint hogy a halállal megszűnik a személyiség vagy éppen megmarad, csak fikciók.
UPDATE: Teljesen elfelejtettem, hogy a mai válogatásba 13 fotót egyik kedves olvasónktól kaptam! Utólagos elnézést tőle is, nevét meg nem merem kiírni, mert nem hatalmazott fel rá, viszont a kommentnickjét meg nem tudom. Remélem alább jelzi hogy ő volt :) A jövő hetibe is maradt még pár a csomagból!…..
Scorpion82 2022.11.30 21:51:17
@fkv.119:
Buddhista és egyéb szövegek. Szútrák, kommentárok. Amik valszeg máshol is megtalálhatók, más szerzőktől, fordítóktól. Nem kell miszticizálni, de ledegradálni sem.
Egy gondolat erejéig megszakítanám az Ösvény megismerésének folyamatát, mielőtt a 2. tag, a helyes szándék részletezésébe kezdenénk. A helyes szemlélet és a helyes szándék az eleje az útnak, hát álljunk meg egy kicsit, üljünk le és nézzünk körül, mielőtt továbbmennénk. Tisztázzuk, hová…..
A mai napra az MTI Fotóarchívumából válogattam Magyarország száz évét átölelő képeket. Méghozzá mindjárt két tucatot! Nézzétek csak! 1971. augusztus 12. Tisztek és újságírók figyelik a búvárkiképzésen résztvevő harckocsizó katonákat, a Magyar Néphadsereg egyik alakulatánál. MTI Fotó: Petrovits…..
Scorpion82 2022.04.28 17:37:39
@bioLarzen:
Nem szar a jog, csak a laikus nem ért hozzá, ezért a saját igazságérzete alapján dönt. A bíróság pedig évtizedes/százados/ezredes jogelvek alapján. A jogrend épp attól jogrend, hogy a tényállást minden releváns körülmény figyelembe vételével, egyedileg kell kivizsgálni és a jogszabályok szerint megitélni, és a kiszabott büntetésnek is ehhez kell igazodnia. Nem ahhoz, hogy a Kis Pista igazságérzete szerint az illetőnek tömlöcben kellene lógni a vaskoloncról élete végéig, vagy fel kellene koncolni a piactéren. Vannak vitatható ítéletek, amik felett a jogászok is vitáznak, de ha egy jogrend csak valamennyire kiszámítható és következetes, már sokkal de sokkal jobb, mintha egyáltalán nem lenne.
“Nom de dieu de putain de bordel de merde de saloperie de connard d'enculé de ta mère” (A Merovingi - Mátrix: Újratöltve) Minden dolog, aminek kezdete van, véget is ér. Aztán feltámad. Érzésre egy egész élet választ el attól filmtől, ami 1999-ben akkorát robbant a mozikban, hogy a következő…..
Kiderült, hogy a Matrix mégis csak rétegfilm. Mert úgy tűnik, ez a negyedik rész nem mindenkinek szól. A vélemények és kommentek legalábbis erre utalnak, eléggé erőteljesen. Nincs mondanivaló, nincs mélység, nincs semmi - ilyeneket olvasok. Hozzászoktunk, hogy mindent direkt módon tolnak az…..
Scorpion82 2022.01.03 15:25:59
Most akkor te azzal mentegeted a filmet, hogy volt valamiféle üzenete is amellett, hogy a trilógia nyugdíjas verzióját nézhettük újra ? Mert senki sem vitatja, hogy volt. Na de ne állítsuk már be ezt úgy, mint valami olyan mélyfilozófiát a sorok között, amiről megint könyveket kell majd kiadni, hogy megérthesse az átlag hamburgerfaló mozibambuló is, mit takarnak a hú de sokrétű szimbólumok. Ebből a szempontból szerintem már az eredeti film is erősen túl volt hájpolva, de itt aztán tényleg szó szerint a pofánkba üvöltik, mit kellene látnunk és gondolnunk (főleg a Merovingi, akinek a jeleneténél hangzik el a film egyik legőszintébb mondata Neo-tól: "Jézusom!")
Nagyon mélyre nyúltunk ezzel a "nézzétek meg, nem tudunk már újat csinálni" üzenettel. Mintha ez nem volna már ordítóan evidens mindenkinek, aki két agysejtjénél töbet használ. Az pedig, hogy emellé még beletettek némi generációs önrefelxiót is az 1999-ben világmegváltó tizen-huszonéves geek-ek öregedéséről, kiábrándulásáról és életközepi válságairól, csak nyomasztóvá tette a filmet, nem elgondolkodtatóvá és érdekessé.
Ezért kár volt egy teljes Mátrix folytatást leforgatni. Ez a mondnaivaló bőven belefért volna egy kisfilmbe, mint amilyet pár éve az Igazából szerelemnek forgattak valami jótékonysági kampány keretében. Abban is láthattuk a régi kedves szereplőket, hogy mi lett velük, élnek ennyi idővel azután, hogy velük nevettünk és könnyeztünk fiatalon a képernyők előtt, és kaptunk pár nagy életigazságot is, de túl sokat hálistennek nem mutattak. Itt viszont igen.
Szerintem ezt igazából senki sem akarta látni, és a senkibe bele kell érteni Lana Waschowsky-t , magát Neo-t és minket, nézőket is.
Nem rossz, nincs vele komoly baj, csak éppen rendkívül minekvan...
Sziasztok! Ígértem nektek egy bejegyzést arról, hogy miért nem a karácsony a kedvenc ünnepem. Bár belegondolva, nincs is kedvenc ünnepem. Nem, nem vagyok egy ilyen besavanyodott szociopata pasi, egyszerűen csak nem bírom a túlzott hypolást, meg a ránk kényszerített dolgokat. Szóval, igazából…..
1910 körül. Rákhalász gyerekeivel és zsákmányával. Manaia, Waikato, Új-Zéland..
  Ma már tudjuk, hogy a világ teremtése nem hét nap alatt történt. Még csak nem is hét esztendő alatt. Valójában közel 14 milliárd éve tart, s aligha sejthető, mikor jön el a projektzárás időpontja. A dolgon csak bonyolít, hogy Isten a képére és hasonlatosságára teremtette az embert, aki - élve e…..
Scorpion82 2021.05.28 10:30:16
Bármennyire is van nagyon sok minden, ami szimpatikus és erősen megfontolandó a libertárius eszmében, ettől itt az égnek meredt minden szőrszálam.
Ha az evolúcióval indokoljuk a libertárius eszmét, akkor következetesen végig is kellene vinni a gondolatmenetet, mert különben erősen álszentek maradunk. Ha a bajba jutottakat nem kell kisegíteni, ha a gyengéket hagyni kell elhalni, akkor ebből egy sor egyéb dolog is következik. Akkor miért nem léphetek oda az utcán akárkihez, üthetem le, ölhetem meg akár, és vehetem el a javait, ha nekem arra szükségem van? Hiszen neki pedig joga van megvédeni magát, akár meg is ölhet engem. Ha nem képes rá? Hát, ez az evolúció, én voltam az erősebb vagy a felkészültebb, de ha ő az erősebb vagy a felkészültebb, ő pusztít el engem.
Túlzás és kisarkítás? Egyáltalán nem. Ültessük át a fenti gondolatmenetet a téma eddigi legjobb állatorvosi lovára, a devizahiteles ügyre. A liberátrius azt mondja, hogy onnan kezdve, hogy ő felvette a hitelt, egy szava sem lehet azért, ami ezután vele történik, mert ő vállalta, hogy visszafizeti, amit a bank kér, és ez alól nem mentesíti az sem, hogy sokszorosára nő a tartozása a pénzügyi helyzet miatt. Ha kilakoltatják őt is, a kezesét, adóstársát is gyerekestül és még marad is fenn tartozása, hát ez az ő kockázata. Senki nem kényszerítette, hogy vegye fel a hitelt, elolvashatta volna az próvetűs részt, elvégezhette volna a közgáz szakot, mielőtt hitelt vesz fel, stb...
Tiszta sor. A gond ott kezdődik, hogy az emberek döntését a társadalmi erők (ideológiák, piaci folyamatok, stb.) befolyásolják. Tudatosan, érdekből is, és öntudatlanul is. A marketing a jelenkor sztártudománya, épp erről szól. A libertárius eszme legnagyobb hazugsága az, hogy a társadalomban mindenki egyenlő esélyekkel indul, mindnekinek egyformán rendelkezésére állnak a döntéséhez szükséges információk és hogy senki nem befolyásolja őket bizonyos, számukra akár kedvezőtlen döntések meghozatalára. Ordas , undorító és cinikus hazugság.
Nem lehet egy céget, bankor vagy akármit életképesnek elkönyvelni, ha félrevezetéssel, rosszhíszemű befolyásolással, stb. vesz rá embereket, hogy saját érdekeikkel ellentétben cselekedjenek. Ez nem életképesség, hanem g***ség.
Hál'istennek erre már az ókori rómaiak is rájöttek, amikor megalkották a jogrendszerünk számára mai napig alapvető római jogot.
Lehet a társadalmi együttélés mintájának megtenni az evolúciót, de akkor ne álszenteskedjünk jogállammal, meg afizikai erőszak tilalmával, stb...mert az evolúció az nem más, mint túlélés mások kárára. Az a frankó akkor, ha felvállaljuk ,hogy ilyen világban szeretnénk élni.
Scorpion82 2021.05.28 12:23:30
@cvsvrs:
Nagyon összemosódtak már ezek a fogalmak. Liberális, neolibárlis, libertárius ide vagy oda, nagyon kényelmes álláspont az "aki hülye és gyenge, pusztuljon, aki életképes, éljen" mentalitás, de egy olyan összetett társadalomban, mint az emberé, ebbe na formában ez egyszerűen a legundorítóbb cinizmus. Az ember nem csak ösztönvezérelt és nem is csak racionális lény.
Az evolúció gondolatához igazítani az emberi társadalom működését nagyon szép világot eredményezhet, ha következetesek vagyunk, utoljára az 1930-as és 40-es évek első felében láthattuk, mennyire szépet...
Kedvelt sorozatunkat igyekeztem kissé megújítani e héttől. A Napi érdekes első fotója mostantól a sorozatban talált személyes kedvencem lesz, a képaláírásokban pedig mindig lesz egy kérdés azoknak, akik szeretnek a fotók hatására turkálni kicsit a neten. Remélem örültök :) Akkor hát tessék az e heti…..
1905. Orosz hadifoglyok Japánban a Dōgo Onsen termálfürdőben, Macujamában..
Scorpion82 2021.01.25 13:44:26
@David Bowman:
Az is egy széljobbos hazugság és ferdítés, hogy a liberálisoknak valamiféle elérendő cél lenne a minél nagyobb társadalmi és kulturális keveredés, valamit a kisebbségek uralma. Azzal akarják a liberalizmust, mint világnézetet és eszmét ellenszenvessé tenni, hogy kiemelik az amúgy valóban létező, elszállt szélsőségeket, mint pl. az Amerikában valóban nagy erős social justice warrior eszmei áramlat, ami tényleg egyfajta kisebbségi pozitív diszkriminációt akar megvalósítani. De ez NEM LIBERALIZMUS. Csak remekül fel lehet használni, hogy mindenféle gyökér világnézetek felé fordítsák az embereket, amik aztán sokkal durvább elnyomást valósítanának meg, mint a "libsi véleményterror".
Az pedig kifejezetten vicces, mikor a liberális terror bizonyítékaként olyan eseményeket hozunk fel, mint a "külföldről pénzelt Maidan felkelés". Mert az illiberális kormányok pont arról híresek, hogy nem avatkoznak bele a titkosszolgálataik révén más országok belügyeibe, igaz? Ártatlan angyalok, akik tiszteletben tartják más országok szuverenitását... Hogyne :D
A buddhizmus alaptétele a függő keletkezés tana (pratitja-szamutpáda). Már többször említettük ezt a tanítást, jelentősége és végtelen mélysége miatt a későbbiekben részletesen kifejtésre kerül. Lényege, hogy minden dolog és jelenség okok és következmények láncolata, egymást feltételezik, és az…..
Scorpion82 2021.01.10 20:06:45
Nos, fájt ez a 99 bejegyzés....A TKBF-en végeztem én is 2008-ban. Sokat nem segített. Hosszú évek óta egzisztenciális szorongás gyötör, amiket leírtál, kb. a legborzalmasabb félelmeim megfogalmazása volt. Senkinek nem ajánlanám ezt a blogot, aki korábban már nem tanulmányozta a buddhizmust, ugyanis nagyon sokat és/vagy nagyon érzékletesen írsz a kiúttalanságról, értelmetlenségről, reménytelenségről. Olyannyira, hogy bármennyire is nem ez a szándékod (nem ez?), ez dominálja nagyrészt az írásaid és a pozitív üzenetek eléggé elsikkadnak. Sokkal inkább kétségbeejtő, mint motiváló, inspiráló, legalábbis ez a benyomás maradt bennem az olvasásuk után . Bele sem merek gondolni, milyen lehet annak, aki úgy botlik ebbe bele, hogy még csak most kezd érdeklődni a spiritualitás mint menedék után...mert akárhogy is nézzük, aki meglátja a dukkhát, az bizony menedéket keres, nem a teljes kozmikus szintre emelt kétségbeesést és reményelenséget. Kétségbeesésből és pánikból nem hondolom, hogy a dukkha megszüntetése elérhető lenne.
Szóval nem tudom, a megvilágosodás megközelítése és elérése tényleg egyfajta végső kétségbeesés és az abba való beletörődés, belenyugvás-e, vagy inkább a szerzetesek arcán látható (reméljük nem megjátszott) derű, ami akár a Himalája kietlen, csupasz kolostorszobáiban is ott van, ahol egy nyugati ember halálra unná magát, talán szó szerint is.
Én szeretek arra gondolni, hogy a megvilágosodás inkább az, amit Buddha mondott valakinek: Hogy Szénija Bimbiszára királlyal ellentétben ő képes arra, hogy órákig, napokig, hetekig a tökéletes boldogság állapotában időzzön.
Nem hinném, hogy ez a gondolat ragaszkodáshoz és szenvedéshez vezetne, de talán motiválóbb, mint hogy a "megvilágosodás egyenlő a körülöttünk lévő iszonyat meglátásával".
Azt sem tudom, hogy ha ez igy lenne, akkor is így elterjedt-e volna a buddhizmus (akár a kezdeti, vallástalan "hínajána"), mert a valamennyire is előrehaladt törekvők egy nagy része , akiknek "nem elég erős a tudata" az igazság meglátásához, összeroppant volna, és ez a tan marginális kis csoportok tana marad majd kihal.
Mindez persze csak az én vélrményem és az én félelmeim. Én félek tőle, mi van a "másik" oldalon, mert a világ magától értetődősége és alapvető jóindulatú mivolta már többször megbicsaklott bennem. De kissé indokolatlanul pesszimistának érzem ezt a blogot, ha a célja a keresésre ösztönzés.
Scorpion82 2021.01.12 12:56:39
@HegyiCsaba: Nem hozta elő, mert eddig is bennem voltak. Arra próbáltam utalni, hogy a régi, hamis menedékek összetörése az újnak legalább a horizonton felcsillanása nélkül katasztrofális lehet. Számomra is majdnem az volt már többször is, hiába végeztem el a TKBF-et és tudok fogalmi szinten jóval többet a Dharmáról, mint a legtöbb ember. Szellemi megvalósítás nélkül a Dharmáról tudni egy bizonyos szint felett inkább átok, mint áldás,mert a szorongó nyugati emberen a hétköznapokban nem segít, viszont elmélyíti a kétségbeesést és épp azt a távlatosságot rombolja le a nihilisztikus(nak értelmezhető) kijelentésekkel, amik segítenek elviselni ezt a szorongást.
Te pedig még fokoztad is, amikor a dharmáról szóló írásaidat vegyítetted a legborúsabb huszadik századi nyugati pesszimista filozófiák megfogalmazásaival.
Mindez persze nem valamiféle vétek vagy bűn, csak nem tiszta, pontosan kinek szólnak ezek az írásaid. Az alapoktól építetted fel ,ezért gondolom, kezdőket is megcéloztál, de szerintem az ő nagy részük nem jutott el eddig a bejegyzésig :D
Scorpion82 2021.01.14 10:08:45
@HegyiCsaba: Jó ötlet. Azt tapasztaltam, hogy nagyon kevés emberrel lehet érdemben a Dharmáról beszélni, mert vagy kimerül a dolog a bármikor elolvasható szövegek visszamondásában és egyfajta hitvédelemben, vagy felvesznek egy nyugati buddhistákra nagyon jellemző nagyképű, cinikus-nihilista hozzáállást, amit főleg zen frázisok pufogtatásával szeretnek előadni (igyál egy teát, nincs semmi, engedd el, nincs buddha, minden a buddha, stb..). Mindez általában azt mutatja szerintem, hogy fogalmuk sincs semmiről. Ad nekik valamiféle fennsőbbség-érzést, hogy ezekkel a frázisokkal bármiféle érdemi párbeszédet vagy vitát le lehet zárni és így a bölcs pozíciójába képzelhetik magukat.
Aki valódi egzisztenciális szorongást átélt már, az viszont biztosan nem fog fennhéjázni, hanem inkább ül megrettenve, és örül, ha a minndenapjait átvészeli valahogy.
Az utóbbi kb. 12 évben van az, hogy időnként mintha "valami" meg akarna győzni róla, hogy a létezés végső lényege a rettenet és egy csapda, de végső csapda, örökké tart, nincs belőle sehogy sem kiút. Ez főleg érzés szintjén jelentkezik nálam és néha elég súlyos pánikrohamokkal is jár. Úgy tudnám még leírni, hogy a lelki békének, az idill nevű állapotnak, a "minden jó úgy, ahogy most van" és "így örökké el tudnék lenni" érzésnek a totális ellentéte ez.
Abban reménykedem, hogy ennek semmi köze a Dharmához, illetve ha van is, átmeneti állapot és a majdani valamikori "célba éréssel" (jelentsen az bármit) megszűnik. Mert egyelőre csak ezt tudom felmutatni, mint "spirituális" eredményt. Na de erre a mechanisztikus materialista Howard Phillips Lovecraft, a kozmikus horror műfaj megalapítója is képes volt Dharma nélkül is.
Remélem, hogy ez csak az egó játéka és nem valamiféle objektív tapasztalat.
1910. Sinbiciklik. Pellston, Michigan, Egyesült Államok..
Scorpion82 2020.03.04 01:49:19
@Lxxxx:
A támasztókereke sínkerék. Az stabilizálja a pályán. Mivel a kormány rögzített és a nyomtáv is nagyjából fixen 1435 mm, (ezt bizonyos sugarú ívekben bővíthetik, nagy sebességű egyenes szakaszokon meg szűkíthetik, de nem lehet 1465 mm-nél nagyobb és 1432 mm-nél kisebb elfogadható állapotú pálya esetén) így a gumikerék sem csúszik le a sínről, mert a sín elvileg mindig "alatta lesz".
Amúgy pedig igauad van abban, hogy a pályafenntartás által használt sínbiciklik éa motorkerékpárok mindkét kereke sínkerék általábam, szóval ezek a képen ilyen kókányolásoknak tűnnek inkább.
1918. IV. Károly magyar király (I. Károly néven osztrák császár) egy idős nő panaszát hallgatja az isztriai Labinban tett látogatása alkalmával..
1861. Orosz katonai tábor a varsói királyi palota előtti téren..
Az ókori görögök és rómaiak gazdag nemesei előszeretettel tartottak szolgát a toalett melegítésére. Ezek elsősorban kőből vagy márványból készültek így hűvösebb időben kellemetlen volt ráülni. A szolga akár fél napot is ücsörgött a hideg kövön hogy mire ura megérkezett, kellemesebb legyen a…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma 1968-tól 1970-ig utazunk vissza az időben. 1968. május 8. A Vörös Csillag traktorgyár két DUTRA típusú traktorral segíti Ferihegyen a…..
Ne szépítsük, van ez az újabb szülők versenye, az őszi terménybábkészítő megmozdulás. Az ügyes kezű anyatársak csillogó kibontakozási fóruma, akiknek nem jut elég figyelem semmilyen színtéren, a főztjüket otthon természetesnek veszik, dicséretet semmiért nem kapnak, kiöltözni nincs hova, csak…..
Scorpion82 2018.10.18 14:05:22
@Katinkanya:

"Évek óta nyomaszt és szorongat ez a téma. Most őszintén el akarom mondani, hogy teljes szívemből gyűlölöm ezt a minden októberi, rohadványos terménybáb-készítő versenyt. Ki kell mondanom, le akarom tenni ezt a puttonyt!!"

A nyilvánvaló irónián túl itt azért éreztem egy kis mélyben fortyogó lávát is, ami meg-megremegteti a felszínt, és füstöl tőle a kürtő ... :)
Érthető valahol, mert többgyeremekes anyukákkal én biztosan nem cserélnék (és akkor még a nőket hívják gyengébbik nemnek). Ám ha a környezetemben szétnézek a korosztályomban, a harmincas szülők között, annyi frusztrációt látok az ilyesmik miatt, ami megrémít. Rengeteg olyan vélt elvárás van, ami teljesen értelmetlenül keseríti meg az életet.
Amúgy igen, én is helytelenítem, hogy szülők a gyerek helyett végzik el a feladatokat, és még versengenek is benne. Bár nem tudom, ti hol jártok iskolába, az enyémnél ilyen nincs. Mondjuk, nem is csinálunk meg helyette semmit csak azért, hogy (szerintünk) az ő alkotása legyen a legjobb...
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma az 1966-os és az 1967-es év van soron. 1966. augusztus 29. A Vigadó tér a Pesti Vigadó frissen felújított homlokzatú épületével. MTI Fotó:…..
Scorpion82 2018.10.08 13:07:59
@CoolKoon: Ha az unalom történelmi kor függő lenne, szerintem már kihalt volna az emberiség öngyilkosságban.
65 évvel ezelőtt e napon adták át a Népstadiont! Forrás: NAVA..
Scorpion82 2018.08.27 09:19:04
@gigabursch: Puskás ugyanolyan gyarló embervolt, mint bárki más. Nekem nem is ez a problémám vele, hanem az, hogy a magyar futball története megáll az ő és az aranycsapat kultuszánál. Nem hogy már minimum két emberöltő óta nincs hozzá csak kicsit is fogható labdarúgónk (mai viszonylatokban persze), hanem akik voltak, azokat is gyakorlatilag elfelejtettük. Szinte sehol nem hallani Varga Zoltánról, Bene Ferencről, és a későbbi, még klasszis szintű játékosainkról. Puskás egy tragikus példája annak a múltba révedő, kultuszteremtő-heroizáló beidegződésnek, amivel a jelen sikertelenségeiért vigasztalgatjuk magunkat.
Puskás szerintem ezt soha nem akarta. Nem volt szent ember, de szerintem sokkal jobban örült volna, ha a hírnevét inkább játéktudással tartják fenn az utódok, nem azzal, hogy filmeket készítenek, könyveket írnak , meg épületeket, intézményeket neveznek el róla.