Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mbkorhu

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Combat Gear Blog Az atomkor harcosa 2017.02.27 07:00:00
mbkorhu 2017.03.01 12:30:27
@delta81:
Itt tekerj le a 4. képig, ott van pár db:
sas2.elte.hu/tg/lenti.htm
A szokásos légierős-légvédelmi blogbejegyzéseknél is előfordult már, hogy szárazföldi technikáról készített képekkel is szolgálhattam. Ezúttal a múlt héten a tatai dandár szomódi lőterén tartott szakaszszintű, éleslövészettel egybekötött harckocsi-gyakorlatról…..
mbkorhu 2014.04.04 22:42:44
@zord:
Akkor ez az alakulat legalább fejlődött.
Itt még 15 kocsiról beszélt Hattyár ales (7+7+1):
www.honvedelem.hu/cikk/30042
Azon a napon, amikor a pápa bejelentette „lemondását” (február 11) az esti felhőszakadáskor villám csapott bele a Szent Péter bazilika kupolájába. Az önmagában megszokott meteorológiai jelenséget a titokzatos és a természetfeletti összefüggések keresésére mindig vevő…..
mbkorhu 2013.02.28 21:08:43
@YganA:

Gondolom a plébánosra gondolsz. De nem minden pap plébános.
mbkorhu 2013.03.01 08:15:18
@YganA:

Amúgy hogy árnyaljam a képet: Ha egy pap nem megfelelően viselkedik, bűnös életet él (szeretőt tart, csal, lop, rendszeresen lerészegedik, molesztálja a gyerekeket stb.), akkor az adott bűn súlya mellett a botrány okozás is terheli (lévén papi személy). Azt ugye tudjuk, mit mondott Jézus a megbotránkoztatókról...

Amennyiben ez a hívek tudomására jut, kötelesek jelenteni a pap egyházi elöljárójának, aki a hatályos rendelkezések szerint köteles eljárni. Van egyházi törvénykönyv, ami ezt szabályozza.
mbkorhu 2013.03.01 11:57:11
@m-athos:

Vö. pl. a görögkatolikus egyházak viszonya az államhatalommal 1945 után a Szovjetunió, Románia, Csehszlovákia területén, illetve az ortodox egyházak viszonya az államhatalommal.

Szerintem nem az autokefál ortodox egyházak megalkuvása és korrumpálódása volt a helyes választás.
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
mbkorhu 2013.02.27 14:18:31
@Pandit:
Többek közt azért tartjuk az államot, hogy az állampolgárokat védje a profitmaximumra törekvő cégek túlkapásai ellen. Elég lett volna nem visszatartani a svájci állam által adott figyelmeztetéseket, vagy a kormányzati kommunikációban felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amire a svájciak is felhívták a figyelmet. Ugyanis ha a társadalom egy jelentős része adósság-spirálba kerül, akár saját maga, akár más hibájából, az bizony már nem csak egyéni "így jártál" ügy, hanem bizony fáj az egész társadalomnak...
A mai világ átalakulóban van. Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos szerzetesi fogadalmaink, a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség gyakorlata is tükrözi ezeket a változásokat. Ahhoz, hogy képesek legyünk megőrizni mindazt, ami belőlük megőrzésre méltó (vagyis a…..
mbkorhu 2013.01.31 15:11:08
@Pandit:

Én nem így értettem. A felkészülés részeként értem a böjtöt. És bizony, azt lehet: "lógó nyelvvel, kényszerből, oxigénhányos állapotban, vagy könnyedén, örömmel euforikusan"
mbkorhu 2013.02.01 08:06:17
@m-athos:

A Görögkatolikus Szemle 2008-as böjti különkiadása jó összefoglalót ad magáról a böjtről.
mbkorhu 2013.02.01 09:21:05
@m-athos:

Elektronikusan elérhető itt:

www.gorogkatolikus.hu/kiadvanyok/szemle/Szemle_2008.04_nagybojt.pdf

Amúgy ajánlanám mindenkinek, akit érdekel/érint a böjt. Nincs már messze az idei nagyböjt.
Gyakori toposz a mai filozófiában, hogy Isten fogalma túl van a jó és a rossz kettősségén, dichotómiáján. Vajon ez azt jelenti, hogy Isten nem csak jó, hanem rossz is? Nem gondolnám. Egyvalami azonban bizonyos: sokan érzik úgy, a templomba járó emberek közül is, hogy az egyház…..
mbkorhu 2012.09.24 11:49:55
@Urfang:

A hiány maga a kárhozat. A hiányt-szenvedés pedig a szenvedés. Nincs kínzókamra, nincs idő, hely, ez egy állapot. Nincs olyan, hogy 100000 évig karóba húznak, stb. ez teljesen kifacsart, és provokatív értelmezése a katolikus tanításnak. Mondjuk erről eszembe jut egy vicc:

Az egyszeri hívő kérdezi az Urat:
-Mondd, Istenem, mennyi neked egy perc?
-Mint nektek egymillió év.
-És mennyi egy fillér?
-Mint nektek egymillió dollár.
-Akkor adj egy fillért.
-Jó csak várj egy percet...
mbkorhu 2012.09.24 13:51:22
@Urfang:

Én a pokolra írtam, hogy hiány: az Istennel való közösség hiánya.

Nyilván kényelmes dolog azt képzelni, hogy az utolsó lélegzetvételem után a biológiai és kémiai bomlás folyamata során szép lassan megszűnik az érzékelésem, kihuny a tudatom, és ennyi volt a létem. Belehullok az öntudatlanságba, ahogy a fogantatásom előtti időkről sincsenek emlékeim.

De a katolikusok, keresztények, istenhívők tömegei szerint nem ez a valóság, hanem az, amit a kinyilatkoztatás útján a végtelen Isten közölt magáról és a létről az emberekkel. Én becsülöm, hogy érdeklődsz a kérdés iránt, és felveted azokat a gondolatokat, amik amúgy szerintem minden hívőben legalább egyszer felvetődnek, de a katolikus tanítás (ami hozzáférhető bárki számára, akár kivonatolt formában is) és az általad vázolt istenkép távol esik egymástól.

Mindenesetre két vigasztaló gondolat:

Illésnek az Isten nem a földrengés, szélvihar és tűzvész, hanem az azokat követő enyhe szellő képében jelent meg.

Egy katolikus püspök pedig azt mondta, Isten végtelenségében elég sokoldalú ahhoz, hogy minden hívőben más (nyilván a kinyilatkoztatással nem ellentmondó) istenkép alakuljon ki, de az mégis igaz legyen.
mbkorhu 2012.09.25 08:16:14
@m-athos:
Erről a világi/szerzetesi életmód eltéréséről mindig Nikolasz Kabaszilasz jut eszembe, aki a világiakat vallási értelemben a szerzeteseknél magasabb szinten képzelte el, mert a (hészükhaszta) szerzetesi élet mintája "csak" az angyali élet (Isten szemlélése), míg a világié a teljes emberi élet, amelybe Krisztus is megtestesült.