Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PalotasB.

1 bejegyzést írt és 271 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Appleblog Szívnak a régi macesek 2009.11.15 17:24:00
Na, hát ezt nevezik ördögi körnek. Az Apple bejelentette, hogy nem lesz több biztonsági frissítés minden idők talán legjobban sikerült Mac OS X-éhez, a Tigerhez. Aki tehát megbízható operációs rendszert akar használni, az kénytelen lesz átállni Leopardra vagy Snow Leopardra.Az…..
Tóta W. kolléga minapi önkritikus köldöknézése ösztönzött e kis statek elkészítésére. Csak hogy legyenek számok is, még ha nyilván nem is reprezentatívak.A cél: Az index.hu fórumbejegyzéseinek számszerű kategorizálása. Az ebből levonható következtetéseket az olvasóra…..
Majdnem egyszerre került piacra a Windows 7 és a Snow Leopard: régóta nem volt ennyire aktuális a Microsoft operációs rendszerének és az OS X-nek az összehasonlítása. Főleg, hogy most már ugyanazon a hardveren is futtatható a két program, szóval tényleg lemérhető, hogy melyik a…..
PalotasB. 2009.10.25 12:40:39
MCS, több hiba is van az összehasonlításban. Segítek kijavítani. :)

Az iLife-al szemben ott van az ingyenes Windows Live csomag, amit vagy előre telepítenek a számítógépekkel vagy közvetlenül letölthető a Windows 7-ből. Aztán ha kijön az új verzió, nem kell fizetni érte az iLife-al szemben. A döntést, hogy melyik a jobb (ha az ártól eltekintünk), azért nehéz meghozni, mert mindkét csomag tud olyat mutatni, amire a másiknak nincs válasza, magyarul egyéntől függő, hogy kinek melyik felel meg.

Amit az árakról írsz, a valóságtól teljesen elrugaszkodott. A legtöbb embernek ugyanis elég az Upgrade DVD, ami eleve olcsóbb a teljes verziónál (mivel úgyis van már Windows a gépén); és abból sem a vállalati Ultimate verzió kell az embereknek, hanem a Home Premium vagy a Professional. Azt alig merem hozzátenni, hogy az OS X-el ellentétben Windows 7-re frissítve nem kell új számítógépet venni a legtöbb embernek.

Hogy mi a "jobb," az valójában egy melyik-mire kérdés, még ha nem is hiszel benne.* Egyénfüggő. A legtöbb embernek a Windows 7-re éri meg frissíteni, és ezt is fogják tenni. Nem azért mert a Windows 7 jobb, mint a Snow Leopard, hanem azért mert _nekik_ jobb. És aki Macet vesz, az is azért teszi, mert _neki_ jobb. Én az általánosításaidban nem hiszek.

További jó munkát és kevesebb részrehajlást kívánok, viszlát.

* Volt egy cikk itt a blogon, amiben még egyetértettél velem abban, hogy teljesen más a két rendszer, és összességében értelmetlen összehasonlítani őket, csak bizonyos területeken van átfedés. Csak azt van értelme vizsgálni, hogy milyen körülmények között jobb egy bizonyos célra az egyik vagy a másik.

appleblog.blog.hu/2009/07/27/a_mac_nem_pc_tobbe/fullcommentlist/1#c6614587
Lássuk be, megérdemli. A Microsoft telefonos oprendszere egy kövület, ami élő korában is meglehetősen szánalmas egy alak volt. Amelyik Windows Mobile-os telefont próbáltam, mind túlbonyolított, használhatatlan vacaknak tűnt, leszámítva a HTC-ket, de azok is csak a távol-keleti…..
Appleblog A Mac nem pc többé 2009.07.27 17:23:00
Itt az Appleblogon is számtalanszor előfordult már, hogy egyesek kétségbe vonták a Mac vs pc-szembeállítás jogosságát. A leggyakrabban felbukkanó ellenérv az volt, hogy a Mac is pc. Technikai értelemben nehéz vitatkozni az állítással, hiszen valóban ugyanolyan alkatrészekből…..
PalotasB. 2009.07.28 01:48:24
MCS: Elkövettem már párszor azt a hibát, hogy hozzászóltam a bloghoz. Sok hülyeséget írtam és olvastam, de most ismét engedek a kísértésnek.

Szerinted a Mac és a PC igenis szembeállítható. Én viszont a cikk utolsó hat bekezdésénél megalapozottabb, tárgyilagosabb _ellenérvet_ még komolyan nem olvastam.

Az oké, hogy az első négy teljes bekezdésben arról az evidenciáról beszélsz, hogy Mac alatt Apple gépeket értünk, PC alatt meg minden mást. A Mac nem a PC részhalmaza. Oké, értjük. De jelent ez valamit?

A Ferrari nem a Scania részhalmaza. De attól még egy "nemcsak technikai lény, [aki] képes a kifejezések mögé látni" az rájön, hogy attól még nem mond butaságot az, aki kétségbe vonja a "szembeállítás jogosságát." *

Márpedig az utolsó hat bekezdése a cikkednek csak azt támasztja alá, hogy a Mac és a PC ugyanúgy nem mérhetőek össze, mint ahogy egy sportautót sem hasonlítunk kamionhoz.

Mit mérnél össze rajtuk?
Hogy melyik a "jobb"? Mégis mi alapján "jobb" az egyik?

Összemérni csak a tulajdonságaikat lehet, az egészet nem. Lehet összehasonlítgatni szépség, ár, teljesítmény, stb. alapján, de ez olyan mint ha a Ferrari nyomatékát a Scania nyomatékával vetnéd egybe: kapsz egy eredményt, de azt ott helyben meg is eheted.

Nincs értelme az egész összehasonlításának, mert a végső eredmény egyéntől függő. Van akinek ez számít, van akinek az. Minden értelmes ember el tudja dönteni, hogy neki Mac vagy PC kell, illetve hogy ezeken belül konkrétan milyen. Aki játszani akar, PC-t vesz, aki dizájnerkedni az Macet, és most mondtam két példát. Minek szembeállítani őket, ha egymás mellett is jól megvannak?

Mi a célja a cikknek végső soron?
- Hogy megmutassa, a Mac és a PC két diszjunkt halmaz? Aha... de akkor minek az utolsó hat bekezdés?
- Hogy megmutassa, a kettő szembeállítható? De akkor minek az utolsó hat bekezdés?
- Hogy megmutassa, a kettő nem szembeállítható? Cseles, mondhatom. ;)
- Hogy fellendítsen egy ezerszer lejátszott megnyerhetetlen vitát? "A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?"

Minden tiszteletem ;)

* Bocs, de nem állhattam meg, hogy a saját érveid mellett ne a saját szöveged használjam ellened. ;)

ui.
maria.blog.hu/2009/07/27/irigy_vagy_kiskocsog_azert_frocsogsz -- Olvasd el. Szerintem sokkal értelmesebb és szórakoztatóbb lenne a blog maga, ha erős moderálási elveket követnétek és nem inkompetens személyeskedő lenne a hozzászólások 90%-a. Tudod, értelmes, cikkhez kapcsolódó párbeszéd lenne a gondolkodó emberek között, ilyesmi.
PalotasB. 2009.07.28 09:58:34
@mcs: Örülnék, ha az előző hozzászólásomat elolvasnád és érdemben válaszolnál rá. A cikkedben elhangzott (!) ellenérvek ellenére még mindig úgy gondolod, hogy a Mac és a PC szembeállítható egymással?
Nektek is feltűnt, hogy a címben csak e-betű van? Ennek ellenére utolérte a válság az Apple-t is, fel lehet élni a bankban őrzött 25-30 milliárd dollárt. Persze az is lehet, hogy mostantól kezdve csak lassabban gyarapodik a pénz, vagy hogy teljesen elfogy, miután megválasztottátok…..
PalotasB. 2009.04.06 17:43:14
@Ulkesh: Kezded elrontani a jó kedvemet. :( Attól még hogy van »drága Dell« még nem lesz olyan, hogy »olcsó Mac«.
PalotasB. 2009.04.06 18:43:28
@The Bear: Nincs humorérzéked. Egyikőtöknek sincs.
PalotasB. 2009.04.06 19:04:25
@The Bear: Tudom, furcsa vagyok. Elismerem. De én bizisten jól szórakozom azon, amikor írok sok-sok többé-kevésbé komolytalan dolgot és azt mind tételesen cáfolják és halálosan komolyan veszik. Amikor meg még mások is jól szórakoznak (Ulkesh) akkor 15%-al jobban örülök.
Múlt héten volt az a reklám, amiből kiderült, hogy 700 dollárért nem lehet rendes Macintosh-t vásárolni, bezzeg HP-ből vehetsz egy nagy, béna karosszériaelemekből összerakott, nem különösebben hordozható gépet. A Microsoft most megint megpróbálta, ezúttal 1500 dollár volt a…..
PalotasB. 2009.04.06 15:52:21
Úgylátom, @hagyjálmár: te nem érzed át ennek a helyesírás dolognak a jelentőségét.
PalotasB. 2009.04.06 18:39:26
@hagyjálmár: Átküldjem a doktori disszertációmat, amiben azt fejtettem ki, hogy mennyire nem sikeres az az ember, akinek nincs humorérzéke?
PalotasB. 2009.04.06 18:51:12
@The Bear: Fúbasszus, ez volt akkor a gond.
A mai napig nem tudom mi az a humor.

A humorérzék hiánya az viszont az, amikor egy nyilvánvaló poénkodásra @hagyjálmár nem tud normálisan reagálni mert túlságosan el van foglalva a saját igazával.
PalotasB. blogja Helló világ 2008.08.09 21:15:10
Azért regisztráltam ezt a blog.hu-s blogot, hogy hátha fogok itt is blogolni valamikor, és enyém legyen a palotasb.blog.hu URL.A jelenlegi blogom a http://boldizsar.palotas.eu/blog/ oldalon érhető el...
PalotasB. 2009.04.06 14:57:22
Múlt csütörtökön indult a legújabb Appleblog-sorozat, és azóta már látom, hogy erős postok lesznek itten. Valamiért azt hittem, hogy főleg csak külföldön lehet megtalálni ezeket a hulladékminőségű koppintásokat, de nem, szerencsére Magyarország is tele van velük, sőt,…..
PalotasB. 2009.04.04 19:07:42
@Blassius: Egészen nyilvánvalóan én tévedek, de.

Nem gondolod hogy ha már a kommunizmust és a számítógép-használatot mindenképp össze akarod kapcsolni, akkor az összefüggést a nép elszegényedése és a különböző márkák árfekvése táján kell keresni?
Appleblog Szemetet enni olcsó 2009.03.31 15:30:00
Talán emlékeztek még arra a zseniális microsoftos reklámra, amiben egy csaj 700 dolcsiért akart laptopot venni. Bement egy Apple-kereskedésbe, de ott még 13 colost se nagyon kapott, míg egy másik boltban 17 colos HP-t tudott venni a pénzből. Ezzel bizonyította a Microsoft, hogy a pc…..
Kezdjük a jó hírrel. Végre odaállt az OpenID-kezdeményezés mögé mégy egy valóban jelentős felhasználótáborral rendelkező online szolgáltatás. A Windows Live ID-ről van szó, mely körülbelül 400 millió accountot kezel. Akik tehát aktívan használják a Microsoft valamelyik…..
Legalábbis Brad Brooks nyilatkozatából úgy tűnik, hogy nem érti. Vagy nem akarja érteni. A Cnet készített interjút a Microsoft egyik vezérével, aki a beszüntetett Microsoft-reklámkapány után úgy támadja az Apple-t, mintha ezért fizetnék. Az interjú után a blogok egyöntetű…..
Valószínűleg a múltkori két postból nem jött át teljesen világosan, de tényleg baj van. Ne higgyünk azoknak, akik szerint ezúttal a tech piacot nem fogja annyira mélyen érinteni a pénzügyi válság. (Még akkor sem, ha ma például a Nasdaq a Dow Jones fölött teljesít.) És…..
A Microsoft nem feltétlenül épelméjű vezetője szerint az iPhone öt éven belül elbukik. De Steve Ballmer nemcsak az Apple mobiljának, hanem a Nokiának is sötét jövőt jósol, a vállalatok üzleti modellje miatt: már nem sokáig lehet sikeres egy olyan telefon, aminek a hardverét és…..
Ehhez nem tudok bevezetőt írni, mert még nem tértem magamhoz a röhögéstől. Tomcipank figyelt fel erre a hirdetésre:A minap találkoztam egy érdekes dologgal. :) Nem vagyok biztos benne, hogy félrefordították, az is lehet, hogy csak egy nagyon rossz szóviccet akartak összehozni. :)A…..
Appleblog Chrome-ot az Apple-nek 2008.09.03 13:34:00
Megjelent a Google böngészője, a semmiből került elő, mert ugye pár nappal ezelőtt még csak arról ment némi pusmogás, hogy a vállalat készül valamire, aztán kedd reggel kiderült, hogy böngésző jön, este meg már le is tölthettük az alkalmazást.Vagyis tölthették a windowsos…..
PalotasB. 2008.09.03 21:42:24
www.codinghorror.com/blog/archives/000885.html

Lényeg a lényeg, az Apple-féle élsimítás csak magas DPI-nél működik igazán.
Az Appleinsider által felfedezett szabadalom a nagyméretű touchscreenek információbeviteli módjairól nem az első, amit ebben a témában levédet a cupertinói cég. A vállalat valójában már évek óta foglalkozik a témával, a két- vagy többujjas parancskiadásokkal, a…..
PalotasB. 2008.08.29 15:53:06
Olvastam egy jó cikket egy OS X tablet PC-ről. Létezik, egy MacBook + touchscreen alapokon nyugvó rendszer. arstechnica.com/reviews/hardware/modbook-review.ars Na ez a sok kép engem pont erre emlékeztet, szóval vagy egy ilyet fog gyártani eleve az Apple vagy egy ugyanolyan tabletet mint a Dell, a HP vagy a Lenovo.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az, amire nem fognak tudni mit lépni a többiek :-) Eleve szoftveresen lesz annyival jobb vagy valami új kézzelfogható technológia jelenik meg?
Webisztán Mitől sikeres a Google? 2008.08.28 19:09:00
Aki használta már valaha a Google Calendar sms-értesítés funkcióját (érdemes, ingyen van), az bizonyára bosszankodott már azon, hogy nem adhat meg emlékeztetőt tetszőleges  időpontra. A kötött listát azonban most feloldotta a Google, úgyhogy mostantól akárhány perccel…..
Most, hogy mindenki leírta, milyen laptoptáskára esküszik, visszatérhetünk az érdemi történésekhez. Minden jel szerint hétfőn este megadta magát a Gmail. Hogy nem lokális problémáról beszélünk, mutatja az is hogy amerikai barátaink is 502-es hibaüzenettel néztek farkasszemet,…..
PalotasB. 2008.08.12 10:09:26
w Új rend – FAQ 2008.08.11 05:30:00
Miért nem jelenik meg a kommentem? A kommentek előzetes moderáció után jelennek meg, kivéve a chatttopikot. Ennek célja, hogy az érdemi, épeszű, az adott témára reagáló, közönségre méltó megjegyzések ne vesszenek el több ezer sor zajban, orbánozásban, komcsizásban,…..
Na, miután egy csomó vizsgálat bebizonyította, hogy a Mac nem drágább, most kiderült, hogy kétszer annyiba kerül, mint egy átlagos pc. Az NPD piackutató gyűjtése szerint egy átlagos Windows-laptopért 700 dollárt fizetnek, míg egy Macért  1500 dollárt. Megvan ugyanez a…..
PalotasB. 2008.08.07 16:50:53
Zöldfül · zoldful.blog.hu 2008.08.07. 16:37:38

Ezt már máshol is hallottam. Te Mac alatt itt egy Mac Minit vagy egy iMacet értesz. De zúgós randa gép alatt, szerrintem egy tényleg gyengébb kategóriáról beszélsz. A pártízezres csak-az-ár-számít kínai/taiwani pécékről. FUD-ot észlelek... A cikkben arról volt szó, hogy az ugyanolyan minőségű gépek esetén is a Mac a drágább.
PalotasB. 2008.08.07 17:22:59
Zöldfül · zoldful.blog.hu 2008.08.07. 17:00:27
Vallomást teszek. Egymás mellett még nem hasonlítottam össze két nagyjából azonos Apple és Dell/HP gépet. Egyedül az itthoni Dell gépemből indulok ki. Elég halk, és nehezen emésztem meg, hogy bármelyik másik ventilátorral hűtött számítógép lényegesen halkabb lehetne. Amit te mondtál, az meg a régi számítógépemet idézte fel, amely zajos volt és csúnya, cserébe viszont régi és gyenge. :-)
Most jött a hivatalos infó: augusztus 22-től nálunk is kapható az Apple mobilja. A T-Mobile-tól kaptam a sajtóközleményt, szóval ez teljesen biztos, nem pletyka, Angelday-nek igaza volt, 16 nap múlva bemehetünk valamelyik kereskedésbe, és megvehetjük a telefont. Winkler János, a…..