Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kelepisti

43 bejegyzést írt és 3640 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A COVID-17 Pandémia ugyan mindent felülír, de 2020. március 26-án csütörtökön tartották meg a SAAB évente szokásos Gripen szemináriumát. A szeminárium előadásait: Eddy de la Motte (Head of Business Unit Gripen E/F) Ellen Molin (Head of Business Area Support & Services) Torgny Fälthammar…..
Újat, vagy legalábbis újabb oldalról. Vagy legeslegalábbis ritkát. Ez bátran lehet minden valamire való médium jelmondata. Ezért is érdemes néha elmenni "hátra" a jól ismert reptereken :-) Indul az egyik Gripen 12-es irányba teljes utánégetővel. Bár ennek a hosszú expozíciónak az eleje kissé…..
Kelepisti 2020.03.27 20:53:33
@zord: A COVID-17 sok mindent felülír..
egyébként egyetértek.. Ha nem lenne, ott lennék :(
Egyszer, pár évvel ezelőtt egy harckocsizó parancsnok kb. a következőket mondta a blogomról: "olvassuk, nagyon érdekes, de kevés benne a szárazföld". Ez a mondat jutott eszembe a héten, amikor megjelent közleményünk az első magyar Leopard 2A4 integrációjáról, s ha kissé megkésve is, de erre reagálva…..
Kelepisti 2020.03.20 20:17:23
@Levente B.: Vagy könnyű mert nem tudsz oda eljutni :)

Ja a RIAT mellet Farnborough is sztornó..

Több magyar cég is (neveket nem írhatok) június-júliusig is Home Office-t tervez....
Nehéz idők jönnek..
A Belgiumi Florennes légitámaszpont nemcsak a Belga Légierő - pontosabban a Belga Hadsereg Légi Komponensének (Haderőneme) - fontos támaszpontja, hanem egy kis, de nagyon szép múzeum otthona. A Florennesi Repülőbázis (ICAO kód: EBFS) egy-egy 3385m és 2250 méter hosszú kifutópálya, gurulóutak,…..
Saumur, kisváros a Loire völgyében. A városban megtalálható az errefelé megszokott gondozott kastély, fontos tevékenység a díjlovaglás, (Lovassági Múzeum is van) de legnagyobb nevezetessége a Musee des Blindes (Páncélos járművek Múzeuma). Az angliai Duxford és Bovington, a németországi Münster és a…..
15 éve, 2005 márciusának első napjaiban különleges vendégek érkeztek a Kecskeméti Vitéz Szentgyörgyi Dezső nevét viselő Repülőbázisra. A Királyi Haditengerészet (Royal Navy) 899. századának a „Repülő Öklök”-nek négy FA-2 Sea Harrier helyből felszálló repülőgépe települt a hírős városba és majd egy…..
70 milliméteres FZ rakéta-éleslövészet a körös-hegyi lőtéren, 2018. július 16. éjszaka, az Airbus Helicopters H145M HForce tesztkampánya során. Zord..
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
Kelepisti 2018.12.19 23:22:07
@==T==: A mi földrajzi és geopolitikai környezetünkben és relatív veszélyeztetett terepszakaszokon elégséges.
,,,
a megkérjük az ellenséget, hogy otttámadjon, ahol a harckocsik vannak, és ne használja közben a légierejét/tüzérségét.
,,,
Légierőnk pariban lenne a potenciális fenyegetéssel szemben, a tüzérség ellen pedig ott van szintén a légierő - most a griffen kívül a mihu és veszett esetben az H145...

itt az eltrettentés a lényeg, és a fegyvernemi kultúrák tövábbélése.

Europa változik, a NATO - inkább papirszövetség, ahol az USA inkább külön koaliciós partnereket keres, sok a különféle érdek, távolodik az egyesült europa víziója - sajnos a mi jovoltunkból is - kell ennyi nehézfegyverezettel rendelkezni a térségben. ez a minimálisan elégséges..
Kelepisti 2020.03.04 10:03:50
@zord:
Most 2A7+ vagy 2A7HU?? (mert a A7+ az szerintem szinte országonként más-mást jelent...) magáról az A7+ ról megjelent német kiadványok is eltérnek például amit láttunk Budaörsön, vagy láttam Németoszágban..
Kelepisti 2020.03.04 10:07:02
@zord: A 130-as azért még viszonylag távoli jövő.. Majd talán az új iparicsoportok új tankjai lesznek az új protók.. Most, hogy az oroszok is visszavettek az ARMATA-ból, ismét távolodik a nagyobb kaliberű löveg és vele a hk-k sorozatgyártása.. Nem tudom, ki fogja az új fegyverkezési kört megkezdeni...(oroszok, EU/USA/Korea
Kihelyezett ülést tartott a kecskeméti SZDRB-n az OGY HRB, ahol bemutatták a részvétel mellett döntő tagok számára a honvédség közelmúltban beszerzett és nagyjavított repülőeszközeit, illetve azok felszerelését. Nagy érdeklődés kísérte a Falcon 7X repülőgépeket érkezésük óta. Most a sajtó és…..
Kelepisti 2020.03.02 08:05:37
@_Rudi:

Nagyon köszönöm a kiegszéítést: Javítottam, pontosítottam. Remélem igy megfelelő:

A 607-est az orr-rész tetején elhelyezett kamera különbözteti meg a 606-ostól. A kamera Rockwell EVS FLIR, infravörös funkcióval, a repülőgép-vezetőt segíti éjszakai és rossz idős landolásnál, kényelmi berendezés, láthatja az utas a repülést az orrész felől. Katonai alkalmazása a Falcon repülőgépen korlátozott.
Kelepisti 2020.03.02 08:10:06
@Levente B.: Én is kikapcsoltam most. Eddig sem szerettem, csak nem törődtem vele.. köszi.
Kelepisti 2020.03.02 20:31:14
@_Rudi: köszi. módósítottam..
A Zrínyi 2026 haderőprogram keretében a Magyar Honvédség számos képessége, fegyvernemi kultúrák újjászületése, modernizálása zajlik.  A A Zrinyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program logója A Légi Haderőnem esetében a Kecskeméti Vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartotta…..
Kelepisti 2020.03.01 10:06:27
@Tronolok: Amennyiben közjogi méltóságok szállításáról van szó, azokat általában nem fapados társaságok Economy osztályán szokták utaztatni (testőreikkel, titkáraikkal, stábjukkal együtt). Tehát szükséges volt bemutatni milyen egy első osztályú kabinszekció, és nem mutattam még hozzá az ellátást. Ezek is jelentős költségek.. .. a repülőgép bérlés még drágább..
Kelepisti 2020.03.01 14:36:29
@Stenonis: A 40 darab AIM-120C5 + CATM-120 gyakorló rakéták mellett ne felejtsük el NASAAMS lérak rendszerhez esetleges többszáz darabot amelyre áldását adta az Amerikai Kongreszus.
Kelepisti 2020.03.01 14:45:39
@lutria: A katonai repülőgép-vezetőknek szükséges a jártasság fenntartása. Ehhez pedig megfelelő repült órák szükségesek. Igen nagy valószínűséggel nemhogy 50 hanem 20%-os kihasználtsága sincs sem a csapatszállító repülő-gépekenek, sem az üzleti-jeteknek. A szlovákiában az ottani ellenzék bemutatta, hogy a saját repülőgépeik üzemeltetése mennyibe került az adófizetőknek. Itt kiemelendő. hogy mennyi útvonalrepülést kellett repülniük (kvázi üresen), hogy a hajózóknak a minimális jártassága fennmaradjon. Hozzá kell tenni, hogy ki kell nevelni néhány bal oldali ülésbe kapitányt is, mert magyar személyzet kéne a gépekre. Nos ez költségekbe és repülési időbe kerül. Ráadásul a jártassághoz, sok nemzetközi és katonai repülőtérre kell elrepülniük, nem lehet néhány útvonalra korlátozni a kiképzést. Ezek a repülések nem utas, nem csapatszállító repülések. Össze kell hangolni a kormányzati célú igénybevétellel is, és akkor az állami igénybevétel, egyben jártasság szintentartó, növelő eredménnyel is jár.
  A Németországi Hermeskeilben található Európa legnagyobb magán repülési múzeuma. A „Flugausstellung Peter Junior” 1973. júliusban nyitotta meg kapuit a Nagyérdemű előtt, és azóta, négy összesen 3600 m2-s csarnokban, valamint 76000 m2-es szabadtéri bemutatóhelyen, több mint 100 repülőeszköz, 60…..
Kelepisti 2020.02.24 09:32:05
@horex: Az ülések szvsz "betolt" állapotban vannak, biztosan nem a köztük lévő konzolon keresztül mászak a helyére a repülőgép vezetők. A csúszótalpas megoldású helikopterek esetében apro kerekeken gördülő állványra szokták helyezni a forgószányast, hogy földi mozgatáskor ne sérüljön meg a talp. (ilyet például a H145M-nél vagy a Légimentők által használt helikoptereknél is láthatunk magyarországon.) Nagyobb méretű forgószárnyasoknál nem terveznek, nem használnak csúszótalpat.
Kelepisti 2020.02.25 13:15:25
@lutria: Köszönöm a kiegészítést.
2011. szeptember 4-én és 5-én a bolgár aviatika centenáriumát köszöntötték a Légierő krumovói repülőbázisán. A BIAF – Bulgarian International Aviation Festival, vagyis Bulgáriai Nemzetközi Repülő Fesztiválnak nevezett esemény, egyben harcászati repülőgép casting is volt, mivel akkoriban még…..
Régen elmúltak azok az idők, mikor a Lengyel Haditengerészeti Légierő (Lotnictwo Marynarki Wojennej) még nagyszámú merev szárnyú repülőeszközzel rendelkezett. Ekkor még MiG-21PFM,MF, BISz vadászrepülőgépek és MiG-21R valamint  TS-11BiszBS Iskra felderítő repülőgépek is repültek a flotta zászlaja…..
Kelepisti 2020.02.06 15:18:09
Kelepisti 2020.02.07 13:12:14
@migfun: Valószínűleg, felfúvodó uszópárnák lehetnek, de valahogy nem akarozna nekem sem kipróbálni használhatóságát. (úgy gondolom, nem a gyártó által dedikált felszerelés tartozék, inkább lengyel házi tuningra tenném a voksot.. Javítom a képalárírást.
Kelepisti 2020.02.07 13:15:02
Gripen rövid fejlesztési történet, A Svéd Kormány 1978-as döntése alapján indult meg a JAS-39 harcászati repülőgép tervezése, az elavult J-35 Draken és az akkor rendszerben álló JA-37 Viggen repülőgépek utódtípusának. A SAAB repülőgyár a BAe P106 é P112 könnyű STOL Eurofighter koncepciója alapján,…..
Kelepisti 2019.12.29 20:22:29
@molnibalage: Kedves Balázs! Köszönöm a kiegészítéseket! Igen a második viszonylag alacsony magasságból emelkedésbe kioldott bombavetést neveztem el (igaz nem saját forrásból, hanem több magyarított haditechnikai műből véve) hajítóbombázásnak..
Kelepisti 2019.12.29 20:24:55
@molnibalage: Kedves Balázs! Köszönöm a kiegészítéseket! Igen a második viszonylag alacsony magasságból emelkedésbe kioldott bombavetést neveztem el (igaz nem saját forrásból, hanem több magyarított haditechnikai műből véve) hajítóbombázásnak..

Az AGM-65 lézeres változata azért fejlettebb, mert pld a JTAC , vagy akár másik repülőgépen lévő célmegjelölő konténerrel is célra tudja vezetni.. (igen a Buddy laser)
Erre A "TV kamerás" nem képes.

Kellemes ünnepeket kívánok!
  A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar legújabb szakán olyan felsőfokú végzettségű légiközlekedési szakembereket képeznek, akik alkalmasak a Magyar Honvédség légijármű-vezetői (pilóta) beosztásainak ellátására, a honvédségben repülésirányítói munkakörök betöltésére, a légi járművek…..
Zord..
Kelepisti 2020.01.30 17:40:51
@Levente B.: Ki vannak a népek éhezve a repülőnapra.. De biztos, hogy lesznek kifogások. Mindig voltak és vannak... Amire inkább kíváncsi leszek, hogy kik fogják rendezni. Mert a legutolsó oly régen volt, hogy alig van már azok közül akik akkor rendezték. Nem véletlenül kell tapasztalat ennek a rendezéséhez is. Persze lesz majd gondolom több rendezvényszervező (pld sziget stb.) de ez azért sok aspektusból spéci rendezvény..
Vannak azért pozitív példák is, pld Budaörs tavaly nagyon jól sikerült....
.. nem mintha szeretném a repnapokat, de kell a népnek..
Kelepisti 2020.01.31 08:23:40
@Levente B.: Fanyalgók mindig annak, de ha 100 emberből 90 jól érzi magát, akkor le kell sz*i. A moziban sem tetszik minden embernek az a film amire jegyet vált.. A szinházban sem, koncerten sem.. stb..
A második világháború után Winston Churchill fultoni beszéde után gyakorlatilag megkezdődött a Hidegháború. A világ fejlettebb része két táborra szakad, a Szovjetunió és általa megszállt/felszabadított országok, valamint Kína és a Nyugati demokráciák és Ausztrália állt egymással szemben. A két tömb…..
Kelepisti 2020.01.26 21:27:03
@kéki béla: Nagyon sok forrás van, többek között magyarul is megkintehető több kb 1 órás dokumentumfilm a másolásról, amely óriási erőfeszítés volt a Szovjetunió részéről.

www.airspacemag.com/military-aviation/made-in-the-ussr-38442437/?page=1
Kelepisti 2020.01.27 14:29:14
@sityak: Köszönöm a hozzászólást. Remélem a lingvisztikai problémák ellenére el lehetett olvasni... A további bejegyzéseknél próbálok jobban ügyelni, sajnos olvasószerkesztőben a béka feneke alatt állok...
  A Brit Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) a második világháború után nagyszámú nehézbombázóval rendelkezett. A légcsavaros repülőgépeket az 1950-es években felváltották a „V” erőként is nevezett sugárhajtású Vickers Valiant, Handley Page Victor és Hawker Siddeley (később Avro) Vulcan…..
Az elmúlt évek, és persze az elmúlt napok is rámutatnak: a technológia fejlődésének (különösen a precíziós rávezetés elterjedésének) köszönhetően végérvényesen megváltoztak a légtérből érkező fenyegetések sajátosságai, s erre minden folyamatban lévő (lég)védelmi fejlesztésnek tekintettel kell…..
Románia már az 1990-es évek végén kivonta saját változatát, Szerbia viszont jelenleg is hadrendben tartja közös fejlesztésű transzszonikus csapásmérő és felderítő harcászati repülőgépet a J-22/NJ-22 Orao-t. Románia és Jugoszlávia kormánya 1971. május 20-án írt alá a YuRom iroda megalakításáról,…..
Kelepisti 2020.01.05 11:08:14
@Kullancs1983: körülbelül.. mindenesetre az olvasószerkesztőség a nagyját már javította.. köszönöm a hozzászólást.
  A Jesolo Air Show plakátja Olaszországban több tengerparton minden évben rendeznek kisebb-nagyobb repülőeseményeket. Általában a Talján fegyveres testületek és sportklubok repülőseinek bemutatóit láthatja a közönség, és természetesen a Nemzeti Ikon Frecce Tricolori műrepülő csapatát, de…..
Egy lépéssel több, a honvédség repülő erői egy újabb alapvető képességet - a telepíthető tároló- és karbantartó hangárét - állítottak helyre a Saab DAM (Deployable Aircraft Maintenance) hivatalos átvételével ma Pápán.  Zord..
HA-200 Saeta - A második világháború utáni első gázturbinás repülőgép, amelyet spanyolországban tervezett Messerschmitt A III. Birodalom veresége után a szövetséges nyugati nagyhatalmak sok német repülőgép, rakéta és fegyvertervezőnek felajánlották együttműködésüket, hogy náluk dolgozzanak…..
Kelepisti 2019.11.25 21:00:15
@...elmúlik...: Nagyon köszönöm.
Kelepisti 2019.11.29 09:22:30
@bloggerman77: igen. komoly. A dugattyus motorokra az aggregát bevett szó.. A törzshátsórész nem teljes a géptörzs, mert a teljes törzs első harmada amelyben a motor van (törzsorrész) hiányzik. Köszönöm a hozzászólást..
Kelepisti 2019.12.25 19:26:49
@görbén felfele néző: Köszönöm a lingvisztikai kutatást. Az agregát és a sróf több könyvben, cikkben a korabeli szleng kifejezések között található a motor és a légcsavar elnevezésére. Ezért használtam, használom. Köszönöm a hozzászólást.. Kellemes ünnepeket kívánok!
Németország az első és második világháborúban – az Amerikai Egyesült Államok mellett - élen járt a tengeralattjáró fegyvernem fejlesztésében és alkalmazásában. A „Szürke Farkasok” a náci propagandagépezet kedvelt szereplői voltak. A második világháború során a VII. osztályú búvárnaszádok voltak a fő…..