Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kelepisti

165 bejegyzést írt és 4171 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1991-es második Öbölháborúra, amely Kuvait Iraki lerohanása miatt következett be, és az Egyesült Államok vezette koalíciós erők győzelmével ért végett, az átlagemberek „Desert Strom” (Sivatagi Vihar) néven emlékeznek. Ez utóbbi azonban csak az amerikai támadó hadművelet fedőneve volt, az azt…..
A Covid után (?) felszabadult kiállítási szezonban az ipari szereplők számos új megoldással rukkolnak elő, de a keleten lángoló tűz is sok tanulsággal szolgál arra nézve, hogy merre halad a hadviselés, milyen képességek kialakítását kell fontolóra venni egy haderő átfogó modernizációja során. A…..
Útnak indult a Puma formésön Kecskemétről hogy rakétaszállító konfigurációban kitelepüljön Siauliaiba, ahol immár harmadjára veszi át a BAP váltást egy kiélezett, háborús geopolitikai helyzetben. RWY12, a kötelékvezér 33-as a toronnyal elemelkedés közben. Alig egy órával később az…..
Kelepisti 2022.07.30 22:32:41
@Liverbird: Hozzátéve, hogy a szállító repülőgépeken eléggé komoly biztonsági szabályok vannak fegyverzet szállítására.
Magyarországon az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont 2022. június 07-24. között az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopteres gyakorlatának. A Pápai katonai repülőtér madártávlatból. A Honvédség forgószárnyas személyzeteinek harcászati kiképzése elsősorban az EDA programjaira épül.…..
2022. augusztus 1-től négy hónapig ismét magyar harci repülőgépek látják el a baltikumi légi rendészeti feladatokat Litvánia Siauliai repülőbázisáról. A baltikumi légi rendészet (Baltic Air Policing) a NATO légvédelmi riadókészültség (QRA), és egyben a NATO Integrált légvédelmi rendszerének…..
Altenburg-Nobitz repülőterén kis magánmúzeumot találhatunk.Több katonai és polgári repülőeszköz társaságában található egy Brequet Br.1150 Atlantic tengeralattjáró-vadász repülőgép. A 61+12 lajstromjelű ASW (Anti Submarine Warfare) vagyis speciálisan tengeralattjárók felderítésére és…..
Franciaország nem szívesen emlékszik vissza 1940-es fegyverletétele és az 1944-es felszabadulása közti időkre, ha a Vichy Kormányzat fegyveres erőinek történetét tanulmányoznánk. Franciaország megadja magát Franciaország - Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és India oldalán - 1939. szeptember…..
2022. június 25-én a Bolgár Légierő megalakulásának 110 évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget és nyílt napot a Plovdivhoz közeli Graf Ignatyevo Repülőbázison. A repülőbázis bejáratánál néhány éve készült el a képen látható építészeti tárgy A bejárat felett viszont a régi időkre…..
Kecskeméten 2022. június 18-án az MH.59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison családi napot tartottak. Három év COVID járvány miatt kényszerű kihagyás után a bázison dolgozó katonák családjai, hozzátartozói vehettek részt a rendezvényen, amelyeken a gyerekektől a felnőttekig jól érezték magukat. Az…..
A Tiger-meet történetében először volt Görögország a házigazdája ennek az egyedülálló eseménynek. Az NTM 2022. május 9. és 20. között került megrendezésre az Araxos AB-n, a 335 Sq, az "Aegan Tigrisek" otthonában. Ebben az évben, amikor Oroszország Ukrajna elleni agressziójával Európa (az egész…..
Az Orosz - Ukrán háború óta, különösen az első szakaszában, amikor Ukrajna délkeleti részén túl a Fővárost, Kijevet is megtámadták légierő mellett szárazföldi csapatokkal is az oroszok, az Európai tagországok és az Amerikai haderő kijelölt egységeit a NATO keleti oldalán lévő tagországok, köztük…..
Három év kényszerszünet után került megrendezésre május 28-án a szolnoki Helikopterbázison a Családi nap. Ez a rendezvényt elsősorban a városban települő alakulatokban szolgáló katonáknak, családjaiknak, hozzátartozóinak, azt ott szolgált veterán, obsitos, öreg katonáknak tartják, de a fiatalabb…..
A hírek főszereplői mellett a technikai nüanszok eltörpülni látszanak. Pedig a különbséget jelenhetik egy fegyverrendszer relevanciája és irrelevenciája között. A harci helikopter attól az, ami, mert van üzemképes, hatásos fegyverzete. Ennek jegyében szerepeljen a májusi hírbejegyzésünk címlapképén…..
Május 21-én szombaton a Magyar Honvédség napján nyitotta meg 19. alkalommal kapuit a Győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyája. A nyílt napon az érdeklődök megtekinthették hazánk egyetlen földi telepítésű légvédelmi egységének harci-technikai eszközeit, valamint a csapatmúzeumot, ahol…..
A Szerb haderőfejlesztési program alapvetően az 1999-es 78 napig tartó NATO légiháború után kezdődött. Jugoszláviát, amelynek Szerbia volt a központi hatalma a balkáni háborúk után, amely révén Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina is önálló állam lett, újabb komoly területveszteség érte…..
Az 1970-es évek közepén a brit Királyi Légierő légvédelmi feladatra kettő repülőgéptípussal rendelkezett. Az egyik a BAC Lightning F6, kis hatósugárral, óriási gyorsulással, nagy emelkedőképességgel rendelkező elfogó vadászrepülőgép volt, amelynek fegyverzetébe csak rövid hatótávolságú légiharc…..
HQ-22/FK-3 légvédelmi rakétakomplexumokat vásárolt Szerbia, ezek első nyilvános bemutatására került sor ma Batajnicán.   A célmegvilágító és rávezető állomás. A "forró" indítás elvén működő rakétahordozó- és indtójárművek egyenként négy gyártmányt visznek. A felderítő rádiólokátor…..
A LégierőBlogger 2016-os szevasztopoli látogatásából már szerepelt itt korábban néhány fotó. Az akkor lencsevégre kapott hajók közül azóta már több is veszteséglistára került, a Limán haváriáját a Szaratov és Moszkva háborús megsemmisülése követte. 220413-14. Moszkva "121",…..
Április 22-én, pénteken Laktanyai nyílt nappal ünnepelték az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái az alakulat csapatünnepét. A ünnepélyes dandársorakozón részt vett az egység egykori parancsnoka Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Honvédség parancsnokhelyettese és Dr. Lippai Péter dandártábornok a…..
Havi alaphang: egymást itató USAF KC-46A Pegasus géppár suhan el egy WizzAir Airbus alatt Somogy fölött :-o     Zord..
Kelepisti 2022.04.24 20:18:01
@Hpasp: Nem sok választás van, és veszettül drága..
Nem tudom, szerintem nincs benne ABM védelem nemzeti alapon a Zrinyíben.
(gondolom, hogy most THAAD vagy ASTER vagy valamilyen izraeli.. lehet újragondolni, módosítani a haderőfejlesztési programot a háborús tapasztalatok alapján).
A Frisian Flag (Fríz zászló) gyakorlat a NATO egyik legnagyobb multinacionális légi gyakorlata, amelyet évente tartanak a hollandiai Leeuwarden repülőbázison. A gyakorlat repülési területe az Északi-tenger Hollandia, Németország és Dánia felett húzódik. A Leeuwardeni Repülőbázis képe…..
Tegnap Kecskemétre érkezett, ma már magyar pilóták ismerkednek - a pár hónapja többségi magyar tulajdonban lévő - cseh Aero Vodochody repülőgépgyár újgenerációs Albatros-változatával, az L-39NG-vel. A 0476-os oldalszámú "Újalba" az ADS-B oldalon, egyik kecskeméti felszállása…..
Kelepisti 2021.02.23 17:14:52
@zord: Egyetértek veled, hogy az L39 kivételével a harci repülő képesség összeomlott volna. Objektív oka? Mert a politika és a haderő sem rendelt forrásokat a MIG-ek mellé, ezért lett 3-4 repülőképes Fulcrum 4-5 éven keresztül a végén. Amennyiben megfelelő szupport lett volna, akkor helyette két század 29-es repült volna, és hozzá néhány ALBA. (de nem kellett volna LIFT-ezni, sem, valamint néhány katasztrófa/crash sem lett volna.).

Nem is merem feltételezni (de kéne), hogy 2026-tól amikor maradványértéken kerül hozzánk a Griff, és aranyáron ad vszeg a svéd alkatrészt, meg a nagyobb check-et is ott lesznek, akkor hány Gripen lesz lassan a gyarapodó Jurasic parkban. ). Mert remélem nem lesz. Remélem, hogy a politika ad pénzt szupportra, és a haderő oda is fogja elhasználni.

Nem vagyok arról meggyőződve, hiába van törvény, hogy a haderőfejlesztés és a haderő megkapja a forrásokat az elkövetkező években. Egyszerű az oka, elismerten úgy állunk mint 2010-ben financiálisan. Akkor mennyit költött a regnáló hatalom a haderőre? 2016-ig gyakorlatilag semmit (ekkor került ki a 24-es, csökkent szinte 0-ra a helikopteres képesség,, amortizálódott le az 5 gépes ANCSA flotta 1-re. ). Nos ennyire nem lesznek megvágva szerintem a fiskálisan a programok, de egyszerűen lassan összeomlik a gazdaság több ágazata, forrásokat kell teremteni és közben az államadóság "Gyurcsányi" mértékűvé vált ismét. Sok lehetőségünk nincs. Nem vagyok optimista néhány éve előre a költségvetésekkel, mert felesleges beruházásokra folyik az ország pénze, stadionok, vadászati kiállítás, mindenféle szálloda, alapítványok stb. félek a haderő program lassulni fog. a gyártás humán erőforrás hiányában lesz, és kevesebb jut a szupportra, tervszerű támogatásra. Pedig nem a beszerzés a nagy truváj, hanem a folyamatos képesség fenntartása. Az nem látványos, de ugyanilyen pénzigényes, csak nem lehet hetente nemzetiszinű szalagot vágni, és átadni tankokat, repülőket.. Szerintem értjük egymást, csak a nézőtér más-más oldalán ülünk más-más helyről látjuk ugyanazt, és érezzük, hogy lassan baj van Houston... Ne legyen igazam..
Kelepisti 2021.03.09 16:43:16
@zord: A Super Ticano-ra nem olvastam semmiféle kormányközeli megnyilatkozást, tehát ergo hülyeségre minek írjak??

A Zlinek megfelelőek a kiválasztásra, minden más együléses gyakorló és könnyű csapásmérő felesleges a Gripen mennyiség bővítésén kívül Amennyiben Aero-s üzlet kell a regnáló pártnak, akkor L-159, mert azzal többre megyünk. Minden más típus felesleges. A harcászati repülőgépekre a kiképzés nem itthon legyen, mert se légtér, se oktató, se lőtér, ráadásul felesleges repülőgép beszerzést eredményez. ez a summás vélemény :)