Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kelepisti

13 bejegyzést írt és 3470 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy Charlie és két Delta Gripen áthúzása a Duna felett. Az infracsapda nagyon látványossá tette a repülést Augusztus 20-án Államalapításunk Ünnepét Budapesten a Duna felett a Magyar Honvédség Légi Haderőneme látványos légiparádéval ünnepelte meg. A közel egyórás bemutatón a haderőnem összes…..
Július 18-án repült először Donauwörthben a Magyar Honvédségnek gyártott első H145M Könnyű Többcélú Helikopter (LUH). Fotó: Airbus Helicopters Zord..
Kelepisti 2019.08.18 15:30:16
Scramble Magazin:
......
Hungary possibly buying Brazilian KC-390s
..
At the start of 2019, the Hungarian prime minister Viktor Orban held a bilateral meeting with Brazilian president Jair Bolsonaro as part of his working visit to Brazil. The meeting assessed the possibilities for international, economic and political cooperation between the two countries.

In april 2019, Zsolt Németh, Chairman of het National Assembly’s Foreign Affairs Committee of Hungary spoke to Eduardo Bolsonaro, Chairman of the Foreign Affairs and Defense Committee of the Brazilian house of representatives. Németh said: “Radical developments can start contacts between Hungary and Brazil and in May the Brazilian Foreign minister will visit our country and the Brazilian President is expected to be in Hungary this year”.

In May 2019, Péter Szijjártó, Minister of Foreign Affairs met the Brazilian Minister of Foreign Aiffairs Ernesto Araújo in Budapest (Hungary). Among other things, both discussed a possible option for the Magyar Légierö (ML, Hungarian Air Force) for purchasing the KC-390 transport aircraft as Jogalappal reports.

According to the manufacturer Embraer, the KC-390 is currently in extensive consultation with Hungary on the sale of various aircraft. An announcement is expected during the visit of the Brazilian President Jair Bolsonaro to Hungary later this year. Embraer also mentioned that it could open a facility in Hungary for manufacturing the KC-390.

After Hungary, president Bolsonaro is also going to meet Matteo Salvini from Italy and Andrzej Duda from Poland during his European tour.
Szolnok katonaváros. Hagyomány, hogy minden év augusztus 20-án a délutáni órákban a Tisza felett légiparádét tartanak. A ikonikus helikopterek egyike a Mi-24P harci helikopter és a másik, a Mi-17 közepes szállító helikopter A folyó feletti áthúzások és egyéni bemutatók nagy részét a…..
A Baltic Air Policing 2019 felvarrója.. sajnos nem sikerült szerezni belőle.. A baltikumi légi rendészet (Baltic Air Policing) a NATO légvédelmi riadókészültség (QRA), és egyben a NATO Integrált légvédelmi rendszerének (NATINADS) része. A műveletet önkéntes felajánlás alapon a NATO készültségi…..
  A Légtérellenőrző E-3A Komponens címere (insigniája) A NATO korai előrejelző repülőgépeinek egyik fő támaszpontja az észak-németországi Geilenkirchenben települt. A Hivatalos nevük Airborne Early Warning and Controll Force (Légi Korai Előrejelző és Ellenőrző Erő ). A repülőbázison amerikai…..
Ordem e progresso - a brazil lobogóról vett jelmondatban figyelemreméltó módon szerepel a rend szó, mitöbb, megelőzi még a fejlődést is. Talán abból a felismerésből kiindulva, hogy kuplerájból bizonyosan nem lesz előrelépés... Zord  ..
Kelepisti 2019.07.26 20:02:53
Kelepisti 2019.08.02 09:24:56
@zord: Radev kevés hozzá, az államelnök keze is meg volt kötve, nem küldhette újra vissza...

... nagy üzlet volt bulesz részről, és meg volt az elegendő amerikai nyomás a döntéshozók felé .. lásd a szu-25-ös javítási költség átutalásának letiltása stb.
Kelepisti 2019.08.09 08:23:45
www.flightglobal.com/news/articles/bae-nears-final-typhoon-delivery-for-uk-460177/

Brit Tájfun hírek. Megkezdődik az utolsó gép összeszerelése. A legidősebbb 14 éves (gondolom a repült óra lényegesen kevesebb mint pld egy ua iődős USAF Viper-e.. Folyik az integráció az MK82-84 bombáké?? nekem ez érdekes.. Snipert is eszkábálnak hozzá (a németek Liteninggel repülnek)

Most még építenek Katarnak, vagy egy vitás beszerzés a szaúdiakkal.. aztán... A BAe-nak van 9 szerződése Hawkra is még..

www.flightglobal.com/news/articles/bae-nears-final-typhoon-delivery-for-uk-460177/
  Szlovák MiG-29UBSz. Valószínűleg egyetlen hadrafogható példány a díszfestésű 1303 oldalszámú repülőgép A Szlovák Nemzetközi Repülőfesztivált ebben az évben augusztus 3-4-én rendezték meg Szliácson. A második világháború során vált a csehszlovák repülés ikonikus helyévé az 1936-ban…..
A gyakorlat hivatalos felvarrója Az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) 2009-bem hozta létre a Helikopteres Gyakorlat Programot (Helicopter Exercise Program - HEP), amelyben európai haderők közösen gyakorolhatnak válságkezelési és egyéb katonai műveleteket. Az EDA…..
A Holland Légierő (Koninklijke Luchtmacht) három év szünettel 2019-ben Volkeli légibázisán rendezte meg az Open Dagen-t (Nyílt Nappt), amikor ingyenes repülőnap keretében vendégül látják az érdeklődőket.   A házigazda Volkeli repülőbázis  312. és 313. századának  áthúzása a beton felett. az…..
Először lőttek az elődjéhez képest jóval nagyobb harci lehetőségekkel bíró Mistral 3-as rakétájukkal a győri lérak ezred katonái Ustkán, a Tobruq Legacy 2019 (TOLY19) fegyvernemi hadgyakorlat részeként ma és holnap megrendezett éleslövészeten. Az éleslövészet most először a Kubokkal közös…..
Kelepisti 2019.07.18 08:54:26
@zord: szerepe van a döntésben szerintem magyar tapasztalatnak is a fegyverrendszerről...
D186 MÖLDERS romboló és M1077 WEILHEIM aknaszedő hajó Németországban a Balti tenger partján található Wilhelmhaven, amely a Német Haditengerészet történelmi kikötőjének számít. A Várost 1869-ben alapította I. Vilmos császár (akkor még csak porosz) császár, hogy a haditengerészetnek legyen egy…..
140527 Szacson. A LégierőBlogger ma a Korean Aerospace Industries (KAI) jóvoltából a levegőben is tanulmányozhatta a cég Szurion (Surion, azaz Tökéletes Sas, más néven Korean Utility Helicopter, KUH) típusú helikopterét. B-J: sötétkék hajózóruhában Án Incsol berepülő…..
Kelepisti 2019.03.19 14:21:33
@Beat it!: :-)

Egyébként raktabicklit nem, de páncéltörő rakétával felszerelt mopedet láttam live .. saumurban. A franciák követték el..
Kelepisti 2019.03.19 21:13:56
Kelepisti 2019.07.09 15:02:46
@árpika: 2022-ig még Korea is egységes lehet :-).. de dedikált harci helikopter beszerzésre még van idejük.. nem hiszem, hogy azonnal kivonják az összes Kobrát.. Viszont a beszerzést akkor lassan ki kell írniuk..
 A Német Légierő 40 év szolgálat után 2013. június 29-én kivonta a szolgálatból a McDonell Douglass F-4F vadászrepülőgépeit. A kivonási ünnepségre az utolsóként átfegyverzésre kerülő JG71 Ricthofen vadászrepülő ezred Wittmundi bázisán került sor. Az egykori Nyugat-Németország 1973. szeptemberben…..
 A Bolgár Légierő nyílt napot tartott GrafIgnatyevoi Repülőbázisán.  Az esemény kerek évfordulók befolyásolták, mert 40 éve állították hadrendbe a MI-24 harci helikoptereket, 30 éve repülik a   MIG-29-est, és első nyugati típusként 20 éve üzemelnek a Bell-206 forgószárnyasok a…..
Görögországban az LTV A-7 Corsair II. bombázó repülőgépet 2014. november 17-én vonták ki a Légierő állományából. A típus az Egyesült Államok haditengerészetében, Légierejében, valamint Portugália Görögország Légierejében és Thaiföldi haditengerészetnél teljesítettek szolgálatot. A Blogger az…..
Múzeum a Tóparton Rómától nem messze északra fekvő Lago di Bracciano tó partjánál Vigna Di Valle településnél egy repüléstörténeti múzeumot találhatunk. A tó számára nem újdonság a levegőben szálló gépmadarak „látványa”. Az l. világégés során itt az olasz légierő hidroplánjainak és prototípusainak…..
Akik lezárták a Balti tengert, a Hantsholmi parti erőd kép: A Múzeum legbecsesebb darabja az SK C/34 típusú 38cm-es hajóágyú   A Jütland - Skagerrak tengerszoros, amely elválasztja Dániát és Norvégiát az első és a második világháború éveiben fontos szerepet játszott a Brit és a Német flotta…..
Először települt huzamosabb időre Magyarországhoz közeli bázisra ötödik generációs típus az elmúlt hetekben. Mit tudunk mi kezdeni ezzel a trenddel? Felülünk rá? Felkészülünk rá? Kibekkeljük? Egy biztos, a vállunkat nem rándíthatjuk, mert itt van, kopogtat, ahogy előbb-utóbb nem fehér csillagos…..
Kelepisti 2019.07.04 12:12:53
@zord: Azt láttam, hogy a Shablai éleslövészeten a Szerb 29-esek is R-60-akat indítottak, amig a Buleszek R-73-ast (és R-27-est) Nekem kérdéses, hogy egy relatíve kis hatékonyságú 40+ éve szolgálatba állított légiharcrakéta milyen képességnövelés, mégha a szerb üzemidőhosszabbítás és talán modernizálás rendelkezésre is áll. Amennyiben a 3kg-os töltett rombolóképességét nem tudják bövelni illetve passzív önírányító rendszert nem tudják hatékonyságát javítani, gyakorlatilag csak holt teher szerintem 2020-as években tényleges harci helyzetben..

A lengyelek ebben az évben vonták ki a Szuhojok fegyverzetéből.. (lehet, hogy lejárt az üzemidő)..
Szokatlan kommunikációs lépésre szánta el magát az Airbus Helicopters: a próbák idején, a nyilvánosságnak szánt termékbemutatót tartott - a Magyarország által is megvásárlandó - HForce generikus fegyverrendszerrel felszerelt H145M többfeladatú könnyűhelikopterrel. S bár a zivataros időjárás miatt a…..
Kelepisti 2019.06.27 13:10:44
@exi_: szerintem nincs fanyalgás. Mondjuk elgondolkoztatandó, hogy nincs reális tájékoztatás Z2026 néven futó projekt pénzügyi részéről, tehát a modernizálás összege rendkívüli mértékű, és azt nem a futó költségvetésből, hanem legalább egy évtizedre a későbbi kormányok (tehát hazánk) költségvetését - kvázi a mi pénzünket - terhelik. Ugy gondolom hogy a honvédemi bizottság és egyébb bizottságok kormány és ellenzéki oldali tagjait is tájékoztatták róla, csak gondolom a titkosítási mánia (nem véletelnül) miatt ezt nem lehet nyilvánosságra hozni. Hozzáteszem, hogy az ellenzéknek (amely egyébként a tagolt többség) semmilyen beleszólása sincs, mivel a parlamenti "demokrácia" miatt szinte minden esetben kisebbségben vannak.
Én pld. helikoptefronton a mai gépállomány mellett pld. a H145M mennyiségét kicsit tulzónak itélem, azzal, hogy miatta müködő/ás müködtethető technikát vonnának ki néhány év múlva valamint az összes fegyvernemnél nagyon aggályosnak érzem akár müszaki, üzemeltető és akár a harcoló állomány mennyiségét.. ergo nincs se tankvezető, se pilóta, se mechnikus, se müszaki, se logisztikus... Eddig nem látszik hogy komoly humán erőforrás áramlana a haderőbe, pedig ezek a korszerű eszközök megfelelő végzettségű/képzettségű embereket kívánnak, gyakorlatilag üzemeltetési kultúra változását.
Fentiek ellenére csak támogatni kell a programot, ugyanakkor a transzparencia hiánya nagyon komoran árnyalja a dolgokat (a propaganda és a transzparencia nem azonos. Előbbi csak megprobálja eladni a döntéshozók tetteit, utóbbi beleszólhat átláthatóvá teszi a döntésohozatal legalább részeit.
Lassan fél éve már nálunk is kapható Chicago üdvöskéje, a deep dish pizza, úgyhogy ennek kapcsán felkerestem a helyet, amely meghonosította, és egyetlenként tartja is ezt a pizzát: az I55-öt...
11 év után ismét színangol döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában. Mindkét együttes szűk 3 hétig készült,a Liverpool hatodszor, a Tottenham először nyerheti meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Beharangozó. 1. várható kezdőcsapatok Liverpool( 4-3-3): Allison - TAA, Matip, van Dijk, Robertson -…..
A budaörsi rendezvényre érkezett Ejder Yalcin 4x4-es többfunkciós páncélozott járművön láthattuk először a eljövendő magyar szárazföldi rejtőszíneket. A négyszínű festés a jármű oldalán... ...és "hűtőrácsán". És az összhatás kedvéért a török jármű egésze az új magyar színekben. Zord..
Tűz az ellenségre a Mi-24-es deszanttérből. Mi-17-es, szintén a különleges műveleti szcenárióban, alul a célpontként szereplő "közepes hatótávolságú rakéta", amit történetesen egy szárnyaitól megfosztott 5Ja23-as alakított.   Részlet a nyitókötelékből: az élen repülő Z-242L bal kísérőjével,…..