Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Salvaje

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves olvasók! Eljött az ideje, hogy podcastunk szerkesztése során gyakoroljuk a szerénység erényét, és átadjuk másnak a mikrofont. A mai adásban annak az interjúnak az első részét közöljük le, melyet Szekeres József nyugállományú ezredessel, a magyar páncélos fegyvernem…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten egyik szerkesztőnk, Rammjaeger83 ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A beszélgetés témája a II. világháború folyamán a kölcsönbérleti szerződés keretében az Egyesült Államok által a…..
Salvaje 2015.02.05 17:02:38
@molnibalage: B-29-est kértek ugyan, de nem kaptak. Négy példány aztán kényszerleszállt 1944.-ben szovjet területen, ahonnan a legénység hazatérhetett, a gépeket viszont - a szovjet-japán megnemtámadási szerződésre hivatkozva - nem küldték vissza. Ezekből hármat moszkvába repületek, ahol a Tupoljev vezetésével előbb ízekre szedték a gépet, majd egy az egyben lemásoltak 8beleérteve a Coca-Cola dobozt tartó lyukakat, ebből lett a Tu.4-es.
"50 ezer embert kell majd megölnünk, 25 ezer felforgatót és 20 ezer szimpatizánsukat. És el fogunk követni 5 ezer hibát is." - Luciano Menéndez tábornok, 1976 Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten két szerkesztőnk, Rammjaeger83 és SchA ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján című, a nyári…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten két szerkesztőnk, Rammjaeger83 és SchA ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A beszélgetés során a kelet-ukrajnai harcok apropóján a közelmúlt egy hasonló eseményét, az Oroszország és Grúzia…..
Figyelem, kedves olvasók! A Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában április 5-én, szombaton 17:30-tól, ill. vasárnap 02:00-től és 09:00-től hallgatható meg itt annak az adásnak a harmadik, befejező része, amely egyik szerkesztőnk, SchA közreműködésével…..
Figyelem, kedves olvasók! A Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának kétrészes adása, mely egyik szerkesztőnk, SchA közreműködésével mutatja be az örökzöldnek számító, sokszor egyszerűen csak közel-keletinek nevezett konfliktus kezdeti szakaszát, korábbi…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten egyik szerkesztőnk, SchA ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. A kétrészes adás a zsidó állam létrejöttét és az ahhoz vezető utat mutatja be. Az első adásban az 1. arab-izraeli háború…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten egyik szerkesztőnk, 5.g ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége lesz. Az atomfegyverkezést az átlagember rendszerint a "szuperhatalmakkal" kapcsolja össze, ebben az adásban mégis inkább olyan államok - a téma aktualitása miatt…..
Salvaje 2013.12.03 10:31:43
A koreai háborúról is készítettünk már adást:

www.old.szentkoronaradio.com/letoltes/2013_05_12_a-koreai-haboru-1950-53-by-hadak-utjan-89

Igazából nem hangzik el utalás Kína nukleáris képességeire, mert azok még nem voltak akkor. Az atomháború lehetősége a szovjet féllel merült fel, nem Kínával, ugyanis Sztálin haláláig a Szovjet és Kínai fél jóval szorosabb együttműködést tartott fenn, több mint szövetségesek voltak. Ez változott meg Hruscsov színrelépésével, azonban a nyugatiak előtt ez még a kubai válság idején sem volt világos.

www.old.szentkoronaradio.com/letoltes/2012_12_08_hadakutjan
Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, annak ismét figyelmébe ajánljuk, hogy a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában ezen a héten kerül adásba egyik szerkesztőnk, Kayaff első vendégszereplésének második része. A beszélgetés témája ezúttal a Bf-109 vadászgép alkalmazása,…..
Salvaje 2013.10.15 11:08:26
Logikai szemponból nem hiszem, hogy a P-47-esnek tartania kellett volna bárkitől amerika fölött, vagy egyáltalán bárki berepülhetett volna oda. Szerepkörét tekintve épült hasonló céllal, mint a Bf-109.
A hatótáv kérdésében pedig nem hiszem el, hogy egy két és félszer nehezebb gép, amely motorteljesítményben csak25%-kal haladja meg a kései messzereket, póttankok nélkül olyan messzire elértek volna.
Fegyverzetnél pedig nem értem, ha egy merin motort be tudtak a mustangba építeni, akkor ez miért nem sikerült a Hispano-Suiza gépágyúval is...

Hatékonysága ellenére az Il–2 volt a Szovjet Légierő legnagyobb veszteségeket szenvedett repülőgéptípusa a második világháborúban. Viszonylag nagy mérete és lassúsága miatt a vadászrepülőgépek könnyű prédája volt. (A Magyar Királyi Honvéd Légierő több pilótájának győzelmi listáját is gazdagították Il–2-esek lelövései). Összesen több mint 14 000 gép pusztult el (a 36 ezerből) a harcok során.
A pilótáknál is nagyobb veszteségeket szenvedtek a gép lövészei. A statisztikák szerint egy Il–2-es lelövéséig általában 6–7 fedélzeti lövészt "fogyasztott el". Mivel a lövész kabinja nem rendelkezett páncélzattal és hátulról nyitott volt, így teljesen ki voltak szolgáltatva az általában hátulról támadó vadászrepülőgépeknek. Gyors hirtelen rárepülés esetén pedig a géppuskásnak esélyse sem volt.
Emellett a messzerek általában az olajhűtőt támadták, ami a gép hasa alatt helyezkedik el, így a lövesznek eleve holttérbe esik.
Ilyen körülmények között gép repülése igen nagy áldozatokkal járt a hajózószemélyzet részéről, ezért egy Il–2 pilótája, vagy lövésze általában már 10 sikeres bevetés után megkaphatta a "Szovjetunió Hőse" kitüntetést.
Salvaje 2013.10.15 18:37:48
@bz249: való igaz, én is kevertem sokszor a két várost. Munster, ahol a páncélos múzeum van jóval keletebbre esik Münsternél.
Ezt a távolság pedig azt jelenti, hogy az eredeti hatótávot a pótos kivitel leglább 5-600 km-re tolja ki (oda-vissza elven) 2700 km-ről kb. 3300-ra. Figyelembe véve a felszerelt póttank űrtatalmát (kb. 760 liter) Ennek a tömege a tartály súlyával együtt majdnem plusz 800 kg kellett legyen. Tehát a bombaterhelhetőséget ténylegesen kihasználhatták a hatótáv megnövelésére.

Csak megjegyzem, hogy a P-47D póttankja annyi üzemanyagot tartalmazott, mint egy póttankkal ellátott BF-109 G6-os csurig tankolva.... :)))
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig az al-Ghouta elleni vegyi támadás - és az arra válaszul érkező esetleges amerikai légicsapásokkal…..
Achtung, Achtung! Az ősz közeledtével ismét kötetlen találkozóra invitáljuk a kedves olvasóinkat, a már hagyományossá váló blogbuli keretében. A találkozó időpontja az Úr 2013. esztendejében szeptember havának 21. napja, mely nap szombatra esen. A víg…..
Cikkünk harmadik, befejező részében a krími háború végeredményében fontos szerepet játszó, ugyanakkor elfeledett északi front, valamint a távol-keleti front eseményeit tárgyaljuk. Mindemellett kitérünk a háború európai hatalmi helyzetet módosító utóhatásaira is. Északi…..
Salvaje 2013.08.05 13:35:06
@Kullancs1983: A Brit birodalom egyik fő export-import cikke évszázadok óta a gyapot és a gyapjú volt. Ma is a gyapjú világpiaci árát az Ausztrál és Új-Zélandi gyapjúkészletek tartják alacsony szinten, ami gyakorlatilag csak a nyírás költségét hozza vissza.
Ezen kívül az USA déli államaiban lévő ültetvényesek is a megtermelt gyapotot 90%-ban Angliába exportálták.
Salvaje 2013.08.05 13:36:41
@CSM: Lenne kedved eljönni a Hadak Útján műsorába? Évek óta keresek valakit, aki ismeri a krími háborút, és most megvagy :) A felvétel szeptemberben lenne.
Néhány nap múlva lesz 160 éve, hogy megkezdődött a krími háborúként (1853-1856) ismert eseménysorozat, mely a 19. század egyik legfontosabb európai háborújaként bevonulva a történelembe átmenetileg megállította a hatalma csúcsán lévő Orosz Birodalom balkáni hatalmi törekvéseit és pontot tett az…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel egyik szerkesztőnk, Rammjaeger83. A beszélgetés témája a 2. világháború keleti hadszínterén bevetett magyar megszálló alakulatok tevékenysége, amelyet mind…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsora katonai hardverrel foglalkozó, új rovatának első adásában vendégszerepel két szerkesztőnk, Grodin és Rammjaeger83. A beszélgetés témája a baleseti rátája miatt az NSZK-ban…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig a modern Törökország megalapítója, Musztafa Kemal katonai pályafutása és az általa győzelemre vezetett…..
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig a kulturális ikonná vált dél-amerikai gerillavezér, Ernesto "Che" Guevara élete, halála, legendája és…..
Salvaje 2013.05.03 22:20:09
@stoppos76: igen, ez vitatható abban az a esetben, ha polkorrektek akarunk lenni. A Hadak Útján műsora viszont - mint bizonyára tudják - nem erről híres.
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig a szíriai polgárháború 2012 májusa óta bekövetkezett fejleményei voltak. A felvétel 2012 decemberében…..
Figyelem, kedves olvasók! Két szerkesztőnk, 5.g és Rammjaeger83 ezen a héten a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendégei lesznek. A beszélgetés témája a kubai rakétaválság, melynek nemrég ünnepelhettük az 50. évfordulóját. Az adás szombaton…..
Figyelem, kedves olvasók! Két szerkesztőnk, Rammjaeger83 és SchA ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendégei lesznek. A beszélgetés témája a libanoni polgárháború, mely kapcsán nemrég két cikkünk (Libanon 1982. - I. rész, II.…..
A szerkesztőség a tavalyi és tavaly előtti sikereken felbuzdulva idén is író-olvasó találkozót hirdet, ahol egyben blogunk 5. születésnapját is méltó körülmények között megünnepeljük. Helyszín: Budapest Dátum: 2012. szeptember 1. (szombat) Szokásunkhoz híven első…..
Salvaje 2012.08.02 21:16:15
A békés karácsonyi ünneplést Atrox keresztesekről szóló vendégsorozatának 3. részével kívánjuk teljessé és meghitté tenni. Következzen hát a II. keresztes hadjárat...