Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pairg

8 bejegyzést írt és 207 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már csak egy social feed kell bele, és kész is a Facebook rivális. (Webisztán, 2009. 01. 20.) Új funkcióval bővült az elmúlt napokban a Friend Connect. A "social bar" segítségével a blogokon láthatóvá válik az adott közösség aktivitása. A Facebook "news…..
Pairg 2009.02.15 18:52:05
Az persze csak az évek múlva derül ki, hogy hoz-e változást az oktatásban a Classmate, és főleg milyen irányban. Wagner Éva szerint a diákok mindenképp motiváltabbak lettek a laptopok bevezetése óta, szívesebben vesznek részt a közös munkában, és a problémamegoldó…..
Pairg 2009.02.13 04:16:47
"Wagner Évának első dolga volt lecserélni azt egy kiforrottabb, használhatóbb programra,"

Szerintem kevés olyan tanár van az országban, aki nem az alap szoftverekkel dolgozik. Ezen is látszik, hogy valószínűleg az itt szereplő tanár sokkal jobban ért hozzá, mint úgy általában a tanárok.

"Mindez azonban csak akkor működik, ha a tanár kellően felkészült és ráépíti a tananyagot az informatikai háttérre, amit óráról órára biztosítani majdnem lehetetlen, áll a Jövő Háza vaskos tanulmányában."

A tanárok többsége most is az évekkel ezelőtt kidolgozott anyaga szerint tanít. Papíron is ugyanolyan nehéz felkészülni, ha nem nehezebb. Az, hogy bele kell csempészni interaktivitást az anyagba nem új dolognak kellene lennie, legfeljebb idáig nem volt ennyi lehetőség rá. De sokan most sem teszik ezt meg.

Kíváncsi lennék egy kevésbé elit iskola falai között milyen eredményeket érnének el.

Hogyan csinálnak házit a gyerekek, ha otthon nincs net?

Mennyiben módosítja a classmate pc jelenléte az informatika oktatást?
Az teljesen igaz, hogy így rá vannak kényszerítve a használatára. Remélhetőleg ezáltal rájönnek a technika előnyeire, és nem csak a házifeladatot látják benne. (bár az utóbbi sem kizárt)
Azonban a másik nagy probléma az általános felhasználói ismeretek megszerzése. Ugye itt lenne jó, ha egy funcióra több program lenne, vagy mondjuk számtech órán más progi futtna, mint a gépeken. Erre a problémára a classmate egyelőre nem ad megoldást.

Amúgy szerintem nem a következő generáció a technika elterjedésének visszavetői. Pontosabban velük is törődni kell, de jelenleg fontosabb lenne a felnőttek idegenkedő rétegének felvilágosítása. Például az internetszolgáltatók is részben azért nem húzzák ki a kábeleket a falukig, mert az 500 fős faluból csak 3 ember akar netet. Úgy meg nyilván nem éri meg.
Nem volt olyan régen, mikor beszámoltunk a JPG Magazine haláltusájáról. Ha kevés dolog is világos egyelőre a gazdasági válság hatásaival kapcsolatban, az szeptember óta azért egyértelmű, hogy a nyomtatott média szorult helyzetbe került.Az online hirdetési piacon meglehetősen…..
Pairg 2009.01.29 16:56:19
@web1: Hát nem tudom mit nevezel te alapozó írásnak, de asszem az összes jelenség alappillére el lett magyarázva, le lett írva. A süllyesztős dolog meg azért sántít, mert a NYT-t is kidobod, vagy elrakod jó mélyre, ha kiolvastad. lehet, hogy egy unalmas napon majd előveszel egy példányt, dehát miért ne tehetnéd ezt meg itt is. Archívum van. Sőt, ízlés szerint kereshetsz tagek, vagy szabadszavas kereső alapján. És azt sem lehet mondani, hogy a mai internetről nem lehet jó képet kapni mondjuk a webisztán alapján. Szerintem még jobb képet is kaphastz, mint egy újságból, ahol az egész a szerző véleményét tükrözi, míg itt az olvasóké is jelen van. Hol itt a gond?
Pairg 2009.01.30 19:33:46
Ártalmatlan felvetésnek indult, ám jókora flame kerekedett a Twitteren abból az ötletből, hogy vajon jó dolog lenne-e, ha az állam/önkormányzat/tanintézet támogatná a tanulók netbookhoz jutását.A vita törésvonalai valahol ott húzódtak, hogy egyrészt volt már nekünk egy…..
Pairg 2009.01.22 21:50:59
@charlie: a tankönyv örökléshez elég 2 gyerek, ami nem feltétlen jár együtt támogatással, mivel az még nem "nagycsalád". Amúgy ez a kötelező megvenned dolog hülyeség. Már csak azért is, mert nem csak testvértől örökölt könyv lehet, de például használtan vett/ajándékozott is.

Egyetértek azzal, hogy magát a tananyagot, és az oktatókat is nagy mértékben kellene fejleszteni, képezni. Például át lehetne nagyon alaposan gondolni, hogy pontosan mit is kellene tanítani az iskolákban. Persze félek, hogy a sok nagyokos kitalálna mindenféle baromságot, de akkor is át kellene gondolni. Mert például szövegszerkesztést sem kizárólag MS Wordben kellene tanítani, hanem mellette egy OpenOfficet is megmutatni, hogy a gyerek a használás (működés) elvét értse meg, és ne a gomb elhelyezkedését magolja be. Ne az legyen, hogy a gyereknek fejből le kell írnia, hogy melyik menü melyik menüpontja alatt állíthatja be a betűk színét (volt rá eset).

Az olyan dologkat szintén ki lehetne szűrni, hogy "körlevél küldése worldben". Felesleges, és rossz kombináció.

És egyben a tanárokat is képezni kell, hogy használják a lehetőségeket, és ne okozzon nekik gondot regisztrálni egy tanulmányi weboldalra, vagy szövegszerkesztőben egy normálisan kinéző táblázatot létrehozni egy dolgozathoz.

Ugyanakkor Sulinet programnak annyiban igaza volt, hogy támogatni kell az iskoláskorú gyerekek géphez jutását. Nem feltétlenül kell laptop, de mindenképpen szigorú szabályokhoz kell kötni a támogatást. Az meg nem megoldás, hogy nem támogatunk semmit, mert úgyis ellopják/elsikkasztják. Akkor fejlődni sem fogunk. Inkább a lehető legjobb megoldást kell keresni a visszaélések kiszűrésére. Mondjuk szigorúan hardware-re lehet támogatást kérni, meghatározott összegig, és mondjuk lenne egy lista, hogy milyen, vagy milyen teljesítménnyel bíró alkatrészek lehetnek maximum a konfigurációban.

És persze minél előbb, annál jobb. Fontos, hogy a következő generáció már fiatal korában ebben "szocializálódjon". A digitális szakadékot idősebb korban már nagyon nehéz betömni.

És hogy hogy lehet, egy addig még gépet nem látott szülőt+gyerekt rávenni, hogy vegyen egy gépet? Nah erre jók az iskolai gépek.
Steve Jobs visszavonul - jelentette be szerda este váratlanul maga az Apple vezérigazgatója egy közleményben. A múlt heti MacWorld előtt közzétett levelében még azt írta, hogy hormonproblémával küzd. Ezért fogyott nagyon sokat, ezért nem jelent az eseményen. Mai levelében már azt…..
Már így az első bekezdésben szeretném nyugalomra inteni a magyar wikipedistákat: a kritika nem elsősorban nekik szól, hiszen tisztában vagyok vele, hogy mennyit tettek és tesznek azért, hogy a Wikipedia magyar kiadása egyáltalán értékelhető online enciklopédia legyen.…..
Valószínűleg nem véletlen, hogy a Google az elmúlt egy évben egymás után adta ki a frissítéseket a Gmailhez. Míg a nagy (és a Gmailnél jelenleg jóval erősebb) riválisok kicsit aludtak az elmúlt évben, a Gmail kommunikációs fronton (sms-küldés, hang- és videofonálás),…..
Ha a kormány nem cselekszik a következő hat hónapban, a startupok legalább fele meg fog halni.- nyilatkozta az egyik brit startup alapítója a Financial Timesnak. Egy nemrégiben készült brit szakmai felmérés szerint a szoftveripar kisebb szereplői jelentős nyomás alatt…..
Minden threadben benne van, hogy flame-mé fajul -ezt a népi bölcsességet minden netező ismeri, aki szokott kommenteket írni vagy olvasni a weben. Egy Firefox-kiterjesztés segít kigyomlálni a trollokat a YouTube-kommentek közül.Sok a helyesírási hiba? Caps-Lock komment? Írásjel-erdő?…..
A Live Mesh a Microsoft talán utolsó nagy elkeseredett próbálkozása a weben arra, hogy valahogy beközelítse a Google-t. A hírek szerint a platformközi adatszinkronizálást lehetővé tevő szolgáltatás csöndben kilépett publikus béta korszakába, és immár elérhető az összes…..
Legutóbb az In Rainbows című albumuk egyik számához, a House of Cards-hoz készült lézeres magasságmérésen alapuló, grides hatást keltő, kamera nélkül felvett videoklip, melyet a YouTube-ra is feltettek...     A videót három nap alatt félmilliószor látták a…..
A hírek szerint jövő héten szerdán élesítik a MySpace új dizájnját. Épp ideje volt, hiszen a MySpace-oldalak körülbelül annyira voltak letisztultak, átláthatók, szépek, mint anno a Geocities-oldalak: semennyire. Zavaros, agyonpimpelt profiloldalakból állt eddig a közösségi…..
Webisztán Weeds for geeks 2008.05.05 13:21:00
Egyre többet találkozhatunk amerikai sorozatokban is product placementtel. Vagyis egyre gyakrabban része a reklámozandó termék magának a történetnek. Aki emlékszik még, hogy a 24-ben milyen számítógépeket használnak a CTU-ban, az bizonyára már mosolygott jókat product…..
 Egy kommentelőnket ma hajnalban meglátogatta a rendőrség, vélhetően a Magyarok Nyilai elleni nagyszabású akció keretében. Draskovics nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta: bekeményítenek.   Carnivora így emlékezik a hajnali vizitre: „Csütörtök este tízig…..
Nem tudom, lesz-e ma az eredeti oldalon válogatás, de nekem összegyűlt egy kisebb csokor, hát megosztom veletek: Lali szülinapi ajándéka (már szerepelt itt, szerinted ki küldte...? ) Hová is tettem? Áll, István? :) Hall of Fame Szerényen - na, ki találja meg a…..
A Matáv Rt., majd új néven Magyar Telekom mindenható ura, a hazai távközlési óriáscég elnök-vezérigazgatója az egyik legtöbbet emlegetet üzletember az internetezők körében. A Matáv Rt. internet- és telefontarifa meghatározó szerepe miatt szélsőségesen megítélt híresség,…..
Úgy tűnik, valami mozgolódás van a 6. születésnapját ünneplő iWiW körül. Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy az iwiwes profiloldalakra a böngésző címsorában megjelenik a feedikon. A feed tartalmazza a felhasználó képeinek id-jét, képaláírását, a thumbnailt…..
Pairg 2008.04.19 23:57:30