Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barata

0 bejegyzést írt és 300 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az aradi vértanúk emléknapja (október 6.) és 1956-hoz kapcsolódó nemzeti ünnepünk megtartása (október 23) között érdemes felidézni történelmünk egyik külön fejezetének, a kiegyezésnek (és az azt követő fél évszázadnak) a jelentőségét, mégpedig históriánk kiemelkedő alakjának, Kossuth Lajosnak a…..
barata 2019.10.14 11:08:40
@Európai téridő: Pontosan.
A Kiegyezés (is) megmutatta Európának, hogy hohó, itt egy erősen fejlődő, német orientációjú térség (kis orosz támogatással) van kialakulóban, ez ellen tenni kell valamit. Helyi konfliktus csak szikra lehet, a világháborúhoz több kell. Ez a több az angolszász oldal világvezető szerepének csökkenése volt. Alakulhatott volna itt bármiféle konföderáció, a kártyát máshol keverték.
Szerző: Lukácsi Kriszti Mint oly sok ember, én is megnéztem a Csernobili robbanásról szóló mini sorozatot. Előjöttek az emlékek, bár még gyerek voltam, de azért van néhány. Emlékszem például, azon a nyáron nem ettünk salátát, mert azt mondták, az a legveszélyesebb zöldség...
barata 2019.06.18 09:06:10
@chrisred: Éltek emberek az atomerőművek előtt is.
Kevesebben, kisebb energiaigénnyel. És kénytelenek voltak tűrni ők is az akkori energiatermelés kockázatait.
barata 2019.06.18 09:44:38
@chrisred: A problémákra a megoldásokat kikényszerítettük saját magunkból, hisz kiből másból? Viszonylag hatékonyan tudunk kommunikálni, járványokat szorítottunk vissza, képesek lennénk etetni mindenkit. Jól csináljuk, el is szaporodtunk rendesen.
A problémák megoldásának módja nem változott. Az igény ki fogja kényszeríteni. Vagy azt, hogy ne legyen atom, vagy azt, hogy ne fogyasszunk ennyit. Vagy újabb, hatékonyabb, veszélytelenebb energiaforrást. Hogy az addig vezető út nem lesz lineáris és fájdalomtól mentes, az biztos. A korábbi megoldások keresése sem volt az soha.
barata 2019.06.18 10:59:33
@math0: A megújulók és az erőművek termelése közötti alapvető különbség, hogy az erőművi termelés mértékéről dönthetünk. Ha akarjuk, leállítjuk, ha kell elindítjuk. Az atom ezen belül tipikusan alaperőmű, ami azt jelenti, hogy lehetőség szerint állandóan, azonos teljesítménnyel üzemel, fedezi a minimum energiaigényt. Erre szabályoznak a könnyebben "rángatható" erőművek.
A napelem csak addig nem jelent az energiaegyensúlyban nagy problémát, amíg viszonylag kevés van belőle és a napsütés valamennyire előre kiszámítható. Tömeges elterjedése esetén komoly műszaki feladat a rendszerbe illesztése.
Paradox módon a napelem növeli a bármilyen típusú erőmű üzemzavar kockázatát a gyakoribb le- és felterhelések igényei miatt.
Azon gondolkodom mostanában, mennyire nem értik az emberek a sajtószabadságot. Ami különösen megdöbbent, hogy még azok sem, akik a sajtóban dolgoznak. Először a Heti Válaszos Szőnyi Szilárd írta azt, amit, most meg Sebestyén Balázs fejti ki véleményét a rádióban: „miért…..
Dübörög a pénzügyi rezsicsökkentés: hétfő este az Országgyűlés megszavazta az ingyenes készpénzfelvételt. Ennek értelmében 2014. február elsejétől minden hónapban két alkalommal, 150 ezer forint értékig dijmentesen vehetünk ki pénzt bármelyik bank ATM-jéből.…..
barata 2013.11.12 09:10:26
@Zakk: Csak halkan jegyzem meg, hogy a készpénz kezelésének vannak költségei, akár a bank, akár a bért fizető cég, akár a Pityi Palkó csinálja. vannak, akik erről nem szeretnek tudni. A zemberek pl.
A Kommunista Ifjúsági Szövetség boldogan és reménytelien üdvözli az új tanévet, s a Pártot, mely elhozta nekünk a megújulást! Mi, akik mindvégig hűek maradtunk az MSZMP szellemiségéhez megaláztatva és dühösen kényszerültünk hallgatásba 1989 tragikus eseményei után. Nem…..
A közoktatási törvény módosításai ismertek voltak eddig is - a gyakorlatban azonban sok százezer iskolás és szüleik most, az új iskolaév kezdetével ismerkednek meg a friss rendelkezésekkel. Nem fogok a törvény által előírt változások mindegyikével foglalkozni, kizárólag a 16…..
Szögezzük le, a kormányt rohadtul nem érdekli az acélipar, még akkor se, ha jövő héten megint a vas és acél országának víziója merül fel Varga Mihály kopaszodó fejében. Ha düznigyárból, stucnicsiszolóüzemből vagy pöcökfröccsöntő vállalattól akarnának 1500 embert…..
barata 2013.08.25 21:53:19
@rolldog: Jártál már abban a szarkupacban?
barata 2013.08.26 07:11:24
@rolldog: Nem mondtam, hogy kellene, csak kérdeztem, jártál-e ott. Igen, az az érzésem, hogy nem, véleményed csupán szarabbnál-szarabb sajtóhíreken, előítéleteken alapul. Persze lehet véleményed így is, csak arra nem kíváncsi senki.
barata 2013.08.26 07:21:28
@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: Nem nyert. Az ukrán buga jó minőségű, vásárlása ISD szinten indokolt, ára piaci.A veszteség a méretből (kicsi a gyár), elhibázott döntésekből, kreatív számvitelből adódik.
Ahogyan egyre többet foglalkozom a politikával (a gazdaság miatt), és közeledünk a választási kampányok szezonjához, egyre inkább leszek kétségbeesett, hiszen a demokrácia hazájában nincsen valós választási lehetőségem, alternatívám. Engem nem győz meg, hogy azt mondják,…..
Az északi szakasz eddig is rendben volt - fotó: Urbanista  Újabb szakaszon bővül mától az M0-s, mégpedig az M6-os és az 51-es út között. Őszre még nagyobb dobás várható a fejlesztésben. Na persze az igazi nagyra - a kör bezárására, vagy akár egy Megyeri híd szintű…..
Emberek millióit taszíthatja nyomorba az élelmiszerek árainak megugrása, melyet a növekvő népesség és a természeti változások idéznek elő- áll a hétvégi Observer hasábjain. 2050-re körülbelül 9 milliárd embert kell ellátnia a bolygónak, amit a klímaváltozás is alaposan…..
barata 2013.04.16 07:38:26
@pucros: Túlnépesedett populáció, ha nem tudnak megegyezni az erőforrások elosztásán, egymás torkának esik. Ahol van miért, háború, ahol nincs, éhínség. A recept évmilliók óta ismert. Aki azt hiszi, elkerüljük a számunkra fájdalmas megoldásokat, megtesz mindent azért, hogy minél hamarabb bekövetkezzen. Ha szembenéznénk azzal, ami vár ránk, nagyobb esélyünk lenne elkerülni.
Csak annyi pénzt tarts a bankban, amennyiről hajlandó vagy lemondani. Egészen a múlt hétig úgy tudtuk, hogy a bankokban lévő betétek tabunak számítanak. Ciprus óta tudjuk, hogy ez nem így van. Az egyszeri, rendkívüli esetként bejelentett betétsarcolási javaslatról a…..
barata 2013.03.27 11:59:27
@movhu: Jól mondod, 100.000 EUR még magánembernek, kis vállalkozásnak sem elérhetetlen, és vannak szép számmal tényleg nagy cégek, ahol a napi pénzforgalom is ennek a többszöröse. Hogy ezek a cégek nyereségesek-e, ettől teljesen független.
Orbán Viktor évet értékelt, 2012-őt, azaz az elrugaszkodás évét - bár tartalmilag inkább a kicsit távolabbi múltat ostorozó, a közelmúltat feldicsőítő és a jövőt fantasztikus vízióba öntő kampánybeszédnek lehettek részesei a hallgatók, olvasók. Röviden összefoglalva:…..
A hallgatói tiltakozásoknak és a kormányzati érvelésnek egyik kiemelt eleme a röghöz kötés kérdése. A kormány eltökéltségét jól jelzi, hogy az alkotmánybíróság által a röghöz kötéssel ellenében felhozott érvek, és a hallgatóknak tett saját ígérete ellenére, az AB-t…..
barata 2013.02.19 07:47:07
@opati666: Meg kéne már szabadulni attól, hogy mindent az államtól várunk. Akkor talán az államnak sem jutna eszébe állandóan anyáskodni fölöttünk.
barata 2013.02.19 09:17:56
@nincs_itt: Lehet, hogy te nem vártál semmit, viszont nagyon sokan igen. Az állam aAd is nekik. És igazad van, tőled veszi el. A te hozzáállásodnak kellene lennie az általánosnak.
barata 2013.02.19 09:21:40
@VT Man: Nem az a lényeg itt, hogy bármikor is pénze legyen a külföldön dolgozóktól az államnak. Gyakorlati, jogi problémák miatt kivitelezhetetlen. A hallgatói szerződés a máról szól, a megfélemlítésről, és nem annyira a hallgatóknak, mint a választóknak.
Józan Paraszt Diákcsemege 2013.02.11 15:33:17
Oszd meg és uralkodj - a kormány jelszava lehetne. Most épp a hallgatók gyenge pontjára tapintottak rá a röghöz kötés alkotmányba foglalásával. A felszalámizás elkezdődött. Mert ne legyünk naivak: a hallgatók egy igen jelentős része egyetért a röghöz kötéssel. Ugyanis…..
barata 2013.02.12 07:35:48
@Husz_János_Puszita: Tegyük fel, hogy valaki itthon szerez diplomát, és Marosvásárhelyre megy dolgozni. Akkor?
A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 6. Mai vendégposztjában a Bölcs Boldi Bácsi a tőle megszokott provokatív módon a ruhatár-büfé szakokat veszi védelmébe, majd az írás végén meglepő felfedezéssel hálálja meg az olvasó kitartását.*Kedves Autodidakta Felsőoktatási Szakértő…..
barata 2013.02.07 07:38:39
Az úgy volt, hogy a föld szépen adott. Volt már idő kicsit elmélkedni is. A törzsfőnök ezért kitalálta, hogy Saul, az a kis vézna gyerek legyen, aki tartja a kapcsolatot az égiekkel. Amúgy is olyan furcsán szokott rángatózni néha. Így is lett. Minden év tavaszán megtartották a termékenység ünnepét. Saul beletanult új szerepébe, teljesen rendjén is volt. Mindenki természetesnek vette, hogy Saul nem alázkodhat meg, neki nem kell a földekre járnia. Vittek neki minden földi jót. Adott a föld szépen. Statisztikusokat akkor még nem képeztek, nem tudták kimutatni, hogy Saulnak mennyi szerepe volt a jó termésben, de nem is törődtek ezzel.
Egyszer aztán ellenséges támadás érte a törzset. Az ellenség rokon törzs volt, valami régi örökösödési vita állt a háttérben, nem is nagyon emlékezett rá senki. Akkor még jogászokat, meg történészeket sem képeztek, pedig, ha tudták volna, milyen hasznos...Még talán a háborút is el lehetett volna kerülni. De nem. Harc lett.
Sault elrejtették egy barlang mélyében, hiszen nem vették volna sok hasznát a vézna - akkor már öreg embernek. Az első vonalba a legerősebb, legbátrabb harcosokat küldték, az asszonyokat és gyerekeket pedig a szomszédos, baráti törzs falujába menekítették. Szegény Saul meg várta, hogy mi lesz vele, nem is értette, mi történik körülötte. Az az igazság, hogy a nagy forgatagban el is feledkeztek róla. Na ja....ruhatár-büfé szakon végzett.
Hétfőn ismét korszakalkotó, és a nemzet felemelkedésének alapjául szolgáló ötlettel jelent meg a Magyar Közlöny: a NEFMI rendelete szerint ezentúl a villanyszámlán fel kell tüntetni a rezsicsökkentési kormányrendelet következtében előálló megtakarítás mértékét a…..
barata 2013.02.06 07:48:55
@sárkányfő: Van igazságod, de a szigetelési kedvet nem ez a 10% gázárcsökkenés fogja vissza. Eddig is egy soha meg nem térülő beruházás volt, mostantól is. Ennek ellenére szigetelni érdemes, de megtérülést számolni felesleges.
barata 2013.02.06 07:54:03
@DR. Smit Pal: Barátom, ezt a szar helyzetet magunknak köszönhetjük.
A KARD Miből lesz a nyugdíj? 2013.02.03 15:05:51
Az elmúlt hetekben blogunkon több írást is közöltünk, amelyek részben vagy egészben a nyugdíjrendszerről, annak fenntarthatóságáról szóltak. A cikkek kapcsán a kommentekben kialakult vitát látván érdemes néhány dolgot közösen végiggondolni. Elöljáróban annyit: nem…..
barata 2013.02.04 10:50:39
@wowerman: Mindannyian tehetünk arról, hogy mi van ebben az országban. Mindig vannak "körülmények", kényszerek, és lehetőségek. Vannak jó és rossz döntések. A végeredményt nem a Jézuska hozza.
barata 2013.02.04 10:53:39
@Verkaufsförderung: Abszolut épkézláb ötlet. Legalábbis hatástanulmányra érdemes. Még az Alaptörvénnyel sem ellentétes, hiszen benne van, hogy a gyerek köteles gondoskodni szüleiről.
barata 2013.02.04 10:57:29
@lapátkaszát: A feketegazdaság szürkítése valóban általános kötelesség. Azt is látni kell azonban, hogy ettől önmagában nem lesz több megtermelt, elosztható érték. Ha csak úgy lehet valamelyik társadalmi csoportnak többet adni, hogy valakiktől elveszünk - akár, ha még erkölcsileg, gazdaságpolitikailag, adóilag igazolható módon - összességében nem leszünk előrébb. Többet kell termelni, lehetőleg minél nagyobb arányban a fehér gazdaságban.
Félve gondolok bele abba, milyen lehetett az a kétszáznál is több pályamű, amely végül nem jutott el a legjobb harminc közé A Dal című versenyben. Amit ugyanis az első adásban láttam és hallottam, az a középszintet is csak időnként ütötte meg. A formátumon tavaly óta nem…..
barata 2013.02.04 07:18:33
@dontals: Neked viszont arról nincs sejtésed, hogy mi az, hogy zene.
barata 2013.02.04 07:22:04
@F1expert: A "dalok" hallgatása közben azon tűnődtem, vajon lesz-e 1, azaz 1 év múlva valaki, aki emlékszik bármelyikre is. Szándékosan nem mertem 10 évre, vagy esetleg többre gondolni. Szerinted?
Nagy az öröm unortodoxiában. Az emberek az irreálisan magas kamatot követve zsákszám hordják át megtakarításaikat bankbetétből állampapírba, egyre kevésbé van rászorulva az állam a mocskos külföldiek finanszírozására. A sikert pedig tovább kell gondolni, ki kell terjeszteni.…..
barata 2013.02.01 09:43:17
@kovi1970: Objektív értékmérő csak valamilyen fizikailag megkérdőjelezhetetlen dolog lehet(ne). Meg tudja-e valaki mondani, hogy 1 USD miért éppen annyit ér, mint amennyit. Utaltam rá, hogy ennek a szükségességét érezték régebben is, ezért dolgozták ki az aranyparitáson alapuló rendszert. Kiderült azonban, hogy ennek sincs értelme, mert az arany is csak azért ér annyit, amennyit, mert megállapodtak benne. Egyébként nem ér semmit. Akkor meg minek. A pénz mögött csak bizalom van, semmi más. A bizalom alapja pedig a gazdaság állapota, mindannyiunk munkájának összessége. Ez viszont objektív számokkal nem mérhető, ezért mondtam, hogy virtuális. Ez ma, az informatika világában eléggé egyszerűen megérthető: miközben a való világban egy tranzakció nyomán tényleges, fizikai változások történnek, a bank ebből nem vesz észre semmit, csak a vinyó egyik szegletéből egy bejegyzés átkerül a másikba.
barata 2013.02.01 09:57:53
@nincs_itt: Morzsolgatom-morzsolgatom, mintha PG-ből rémlene valami.
barata 2013.02.01 10:00:31
@kovi1970: Nem veszed észre, de ugyanarról beszélünk, ugyanazt mondjuk.
Gondolták volna, hogy az Áramfogyasztó hazánk legnagyobb lúzere? Senki még annyi, a konkrét szolgáltatáshoz nem köthető dolgot nem finanszíroz, mint az, aki este bekapcsolja a tévét vagy fölkapcsolja a villanyt, esetleg hűtőt és mosógépet üzemeltet. Az áramszámlával tejelünk…..
barata 2013.01.29 10:45:29
@Acmee: Jól mondod, nincs koncepció. Néhány évig, akár évtizedig nem is hiányzik annyira, de aztán szépen fokozatosan jönnek elő a problémák. A mindenkori hatalom meg nem szeret szembenézni a bajokkal, hanem inkább saját lelkiismeretét eltakarva - átmeneti megoldásokat vezet be -örökre. Akiknek meg alkalmazkodniuk kellene, nem teszik. Miért is tennék, eddig még egyik kormány sem volt annyira bátor, hogy foglalkozzon a kérdéssel. A következő sem lesz, hiszen vannak fontosabb dolgok is - soroljam?
 „Különbség van abban, ha valaki az Úr és Lucifer viszonyát egyenrangú felek harcaként mutatja be, vagy Madách koncepciójának megfelelően Lucifer fölé helyezi az Urat.... Madáchnál és Vidnyánszkynál a világnak van normális, elrendelt működése és kerete. Ez pedig…..
Túl sok a diplomás? Túl kevés a fóka? Az Európai Unió támogatja a mobilitást és a diplomások számának emelését, a legtöbb tagállam sokkal többet fektet a felsőoktatásba, mint mi. Magyarország is hasonló kötelezettségeket vállalt, a mostani intézkedések viszont mintha ezzel…..
barata 2013.01.23 07:43:45
@kpityu2: Bizony-bizony. Az a társadalom, amely nem a termelésen alapul, halott.
Az elmúlt héten a többször foglalkoztunk a nyugdíj témakörével. Timár Gábor a 13. havi nyugdíj ötletének felmerülése után írt a gondolat társadalom-romboló hatásáról, a következő cikkben pedig én szorgalmaztam a nyugdíjak csökkentését. 13. havi nyugdíj, avagy a…..
barata 2013.01.21 09:57:57
@EnTeO: Igen. Nagyon sokat beszélünk az osztozkodásról, lehet is azt többféle modell alapján, más-más hangsúlyokat előtérbe helyezve, de mindegyik közös vonása: működő gazdaság kell hozzá, magyarán csak korlátos ideig lehet bűvészkedni a virtuális pénzekkel, előbb-utóbb előbujik az igazság. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy többet termeljünk. Ha ez sikerül, lesz nyugdíj is, bármilyen elven is osztjuk azt szét. Megjegyzem, igazságos semmiképpen nem lesz, az igazság fogalmát a közgazdaság nem ismeri, kár is kergetni. Törekedni persze kell, mint minden más egyébre is.
barata 2013.01.21 10:08:27
@titkosgyilkos: Azt hiszem, mindannyian jobban járnánk, ha szembenéznénk azzal, amit mondasz. A nyugdíjrendszer összeomlóban van. Lehet itt egyéni számla, MANYUP, bármi. A vége néhány 10 éven belül az lesz, hogy függetlenül a befizetett járuléktól mindenkinek lesz egy állami egyen járandósága + öngondoskodás. Bármilyen nyugdíjrendszert - a manyuposat is - a demográfia és a működő gazdaság tart életben. Momentán mindkettő leszálló ágban van.