Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janigod

0 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Újratöltve 2012.07.04 05:28:00
Maximum egypecsétes titok volt, hogy A Művelt Alkoholista nem tűnik el nyomtalanul. Áldatlan tevékenységünket a Gault & Millau keretei között folytatjuk. Az első poszt már olvasható - sokat markol, valamennyit talán fog is. Facebook oldalunkon, a Gault & Millau Facebook…..
Hosszú idő után újra a Közgázon a méltán híres közgazdászprofesszor, Bogár László.Az étlapon: nemzetközi és hazai gazdaságpolitikai összefüggések, gazdaság és nemzetstratégiai kérdések.A Professzor úr előadása után készséggel válaszol a kérdéseitekre is…..
Brettes vagy illós. Esetleg mindkettő egyszerre. Vékony, és húz a cser vagy a sav. Valami baja mindig van. Ez ugrik be, ha a portugizire gondolok. Ha nem pocsék, az már eredmény; ez a mérce. Bizonyára ez a legnehezebben művelhető szőlőfajta, a borász legnagyobb kihívása. Kemény…..
Nagyon is ideje volt már, hogy indexre tegyük a bor pozitív – vagy éppen negatív - élettani hatásait feltáró tanulmányokkal foglalkozó híreket (csak még ezt az egyet, búcsúzóul :)). Én elég lelkiismeretesen sajtófigyelek, és túlzás nélkül mondhatom, hogy nem múlik el…..
janigod 2012.01.14 23:50:21
@AM: én már meg se lepődök ezen :-)
"szeretnénk azt hinni, hogy az az alkohol, amivel mi mérgezzük magunkat, egészen más, mint az az alkohol, amivel mások mérgezik magukat."
Én egy nagyon éles határt húznék a kevés és több alkohol között... ugyanis ha az alk. a vérbe kerül, valóban méreg, viszont ha a gyomorban és bélrendszerben lebomlik, akkor csak energiaforrás, hozzászámítva persze azt a keveset, ami a nyálkahártyán keresztül felszívódhat.

@nomad: Próbáld meg az egyes embereken számon kérni, hogy a rövidtávú kényelemért és egyéb önérdekért megeszik a bolygót. Az ember, hacsak nem kifejezetten tudatos, elhatározott és kitartó, akkor nem nagyon fog semmit se művelni. Se saját magát, se a környezetét, még paprika se lesz a kertben vagy körtefa. Egyszerűbb alkalmazkodni a mindenkori ellátórendszerekhez, hisz ezeknek az esetleges végét, vagy nem értjük vagy túl távol van tőlünk. Ez alapját tekintve kulturális kérdés, aminek a legjobb magyarázatát számomra Daniel Quinn Izmaelje nyújtotta.

@Almaleves: Szerintem pontosabb, ha a fejlődést, mint dogmát említjük. Ebből ugyanis következik a régiek elvetése, holott a tudományos-technikai fejlődésen kívül aligha beszélhetnénk bármiről is. Legfeljebb növekedésről, ami csak egy szánalmas pótszere a valódi értékeknek. A történelem sajátos fintora, hogy újra sikerült egy olyan rendszert adaptálnunk, mely képtelen szervesülni, s ezáltal megoldani a problémáinkat. Egyszerűen idegen, bár az előző még inkább az volt. Ennek része az újdonság magasztalása, még akkor is, ha az a livermore-i villanykörte 1901 óta ég. Enélkül valóban unatkoznak az emberek, ahogy mondod. Viszont az a baj, hogy teljesen jól elvannak és nem is igénylik a nagyobb, rendszerszintű változást.
janigod 2012.01.15 10:05:12
@nomad: majd el felejtettem: a specializációval önmagában semmi gond, a baj szerintem a termelés irreális koncentrációja, ami a mezőgazdaságban az ipari jellegű agrobusiness-t jelenti, mely nagy területen termel monokulturálisan és intenzíven, hogy nagy legyen a kibocsátása. Ez pedig mint tudjuk, kevés embert foglalkoztat, sok erőforrást igényel, nagy környezeti terhet generál, s végül alacsony (ám nagy mennyiségben azonos) minőségű, nem túl egészséges valamit kapunk. (A szőlészet-borászatra szerencsére ez nem túl jellemző itthon.) Mivel ez drága üzemanyaggal és trágyával nem működik, ezért valóban rendkívüli kiszolgáltatottsághoz vezet.

A háztáji eltűnése ennek árnyékában szerintem is aggasztó, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy fejenként csak 0,9 hektár jut nekünk.
Nem beszéltük meg előre, de úgy látszik, a válság begyűrűzött a mi fejünkbe is, mert bármennyire illik és jól esik karácsonykor nagyot ajándékozni, ünnepi vacsorához nagyot bontani, a mi ajánlásainkban akad bőven ésszel árazott bor. Persze aranyáron aranyat venni nem nagy…..
Sokszor kerül szóba az öreg tőkék gyümölcséből szűrt borok szépsége és minősége. Én magam kedvelem, és gyakran találom kiemelkedőnek ezeket a borokat, számos vakkóstolás erősítette meg ezt a hitet bennem. A borászok is gyakran készítik öreg tőkék terméséből kiemelt…..
janigod 2011.07.12 12:33:02
@Gremin: Azért mindenféleképpen megemlítendő, hogy pl. a Hollóvár Hárslevelű 2005 az egy 2002-ben telepített szőlő szűztermése volt, rendkívüli minőséggel.

Biztosan ismertek további példák is a nagyon fiatal szőlők kiemelkedő termésére, ezek szerintem csak részben öregbítik a szőlész-borász munkáját, hiszen komoly fegyvertény a szőlő szempontjából is.
Sokáig azt hittem, hogy jó rozé nincs. Amit mások ropogós savaknak mondtak, azt én éretlen szőlőnek, amit ők könnyednek, azt én üresnek, amit ők gyümölcsösnek, azt én tuttifruttis fajélesztősnek. A rozé nekem megmaradt borszerű italnak, amit minél méltatlanabb körülmények…..
janigod 2011.05.26 12:45:53
@tunderninja: Én sosem :) Csak ha vacak, akkor jön az extra bubi...
janigod 2011.06.02 19:31:52
Szerintetek ez normális?
www.bortarsasag.hu/hu/bortarsasag/hireink/chateau-desclans-modern-hagyomany

4000-220000HUF-os rosé? Nem tudom elhinni, hogy egy rosé elérjen mondjuk 7 pontot, azt meg főleg nem, hogy tizenezres nagyságrendbe termeljen valaki...
janigod 2011.06.04 21:02:40
@Octopus: Ó, kössz a reakciót, azt hittem egy ilyen régebbi topic már elsüllyedt...
No igen, ez "a világ legjobbja" a BT honlapján is olvasható, de ki tudta hogy mennyire marketing.

Ezek szerint a két drágább valóban nagyon jó lehet, viszont az olcsóbbakat akkor mellőzöm a tanácsodra... helyettesítő terméknek pedig jöhet egy rendes fehér.

Azért irigyellek ám :)
Rájár a rúd az XL-es vörösekre mostanság, úton-útfélen megkapják, hogy túlérettek és túl alkoholosak. Eme tulajdonságok fogyaszthatóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása mellett gyakorta elhangzik az a nem kevésbé súlyos vád is, hogy ezek a hömpölygősre hangszerelt borok…..
janigod 2011.05.30 21:57:42
@Bortó: Ha kisebb a nyomás akkor talán gyorsabban felbomlik a szénsav, így lehet valami abban, amit mondasz.

@Octopus: Érdekes cikk :)
A Bosch IXO Vino (kell még valamit magyarázni a kép után?) hiánypótló megoldás. Elemes, drótnélküli, alig negyven dollár...
Bár alapvetően boros blog vagyunk, talán nem baj, ha felhívjuk a figyelmet arra, hogy pontosan egy hét múlva kezdődik a Budai Várban a VI. Budapesti Pálinkafesztivál. Idén huszonöt főzde kínálatából lehet majd választani jövő csütörtöktől vasárnapig, tehát május…..
2011-ben a Borászok Borásza Kaló Imre. Az egri borvidéken dolgozó "szomolyai remete" legalább annyira ismert extrém világképéről, mint extrém borairól. Nem mintha a borai nem volnának sokkal figyelemreméltóbbak, de azok elvileg csak a pincénél, Kaló Imre maratoni…..
Akit érdekel, annak nem kell tovább rágnia a körmét: a Decanter kiszimatolta, hogy milyen champagne lesz a királyi esküvőn. A borok listája egyelőre még titok, de állítólag lesz köztük angol is (gyaníthatóan az örömapa próbál kompenzálni). Tehát Catherine Elizabeth Middleton…..
janigod 2011.04.20 21:32:24
Hú de gáz, hogy nem Krug vagy Dom Perignon :-)
@Öreg Sam: Most már én is eldobom a meghívómat :-)
Jövő hét pénteken, április 29-én mutatja be Budapesten az új évjárat borait a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete: a városligeti Vajdahunyadvárban található Mezőgazdasági Múzeumban 17 pincészet vendégeskedik majd. Lesz szakmai program aszú…..
A német Baden-Württemberg tartomány Heimann Zoltánt választotta az „Év Európai Borszakértőjének”. Az öt éve alapított ArtVinum rendezvényen két borvidék, Baden és Württemberg (összesen 28 ezer hektár) legszebb fehér és vörös borait díjazzák, továbbá egy-egy…..
janigod 2011.04.11 21:59:29
Herczeg Ágnes megjelenésével a Gróf Buttler Borászat mind szakmailag, mind emberileg olyan irányt vett, olyan szintre süllyedt, amihez már sajnos nem tudjuk, és nem is akarjuk tovább a nevünket adni, így a Bukolyi család elhagyja a Gróf Buttler Borászatot. Ez a hír publikus. …..
janigod 2011.04.09 08:39:37
Atyavilág... Tragédia.

@félszemű ló: @daniel_e: Javaslom végigpörgetni a belinkelt cikkeket, kommenteket stb.

@daniel_e: Már nem azért de ez egy teljesen korrekt hír. BM mondott vmit, ennek van hírértéke. Arról senki sem tehet ha HÁ sz?rik az egészre. Most komolyan a blogíró vegye a fáradtságot, és kezdjen el könyörögni HÁ-nak, hogy mondjon vmit, amikor az a nő pontosan tudja, hogy ezen a blogon 80% utálja őt?
Különben is, szerinted mondott volna bármi értelmeset is? BL tekintélye a pincénél vitán felül áll, a tettük önmagáért beszél, a blogot pedig felesleges HÁ zagyvaságaival szennyezni, ugyanis nem hiszem, hogy kulturáltan reagált volna.
Nem feltétlenül visszatérő rovatunkban hazai borokat ajánlunk. Tavaszi beszélgetésekhez a kertben, vízi sportokhoz vagy éppen autószereléshez. Bösztöri Flemós Cabernet 2006 Az illata érett olasztésztákra emlékeztet: mogyoró, szekrény, nyers spenót (borsó?), gyalu és velő.…..
janigod 2011.04.09 09:09:07
A rozészezon még odébb van, de inkább kezdjük el idejekorán a frissítők felmérését, gondoltam magamban, és megkóstoltam gyorsan két rozét, méghozzá gyöngyözőt. Azért gyöngyözőt, mert egyrészt szeretek mindent, ami pezseg, másrészt pedig a sima rozé lehet, hogy hűsít,…..
Takács Lajost és a Hollóvár Pincét a törzsolvasóknak biztosan nem kell bemutatnom, az újabbak pedig innen kezdhetik meg a felzárkózást. Éppen három hete a Terroir Club szervezésében Takács Lajos kalauzolása mellett lehetett megkóstolni a pince 2009-es borait, furmintból és…..
Ha azt kérdeznék, hogy mi ma a legfontosabb kifejezés a borvilág számára, bizonyára sokan egyből rávágnák, hogy a „terroir”. Nem vagyok ez alól kivétel én sem. Akik figyelemmel kísérik Matt Kramer írásait, azok könnyen gondolhatják, hogy Kramer is ezt a választ…..
janigod 2011.03.12 14:09:38
@hegyaljai: Szerintem minden normális bor reklámozása kimerül a személyességben és a bizalomban, ami persze nem baj. Hiába erőlködnek sokan a többi termékhez hasonló marketing fogásokban, szerintem pénzkidobás és úgyse segít. A szűkebb körű, hozzáértőbb és kulturáltabb borfogyasztók azon kívül, hogy persze szeretnek jó bort inni, ha lehet jó áron, nagy valószínűséggel az emberi kapcsolatok felé fordulnak. Borkóstolók, budavári fesztivál meg más rendezvények, pince látogatások, személyes beszélgetések. Talán ez az egy út, amin minket meg lehet fogni, és kompenzálhatja pl. a rosszabb ár-érték arányt.
Ezt a story-dolgot is valami hasonlónak látom, csak ugye ez messzi, külföldi embereknek szól, akik nyilván nem jutnak el oda, hogy fogalmuk legyen a sok kis magyar pincéről, könnyebben emésztenek meg egy nagy átfogó képet/mesét az országról. Mert valami kell, ami közel hozza őket. Én ha belegondolok a borvásárlási szokásaimba, vagy a jó ajánlások, vagy a saját tapasztalataim alapján vásárolok, nem szeretek zsákbamacskázni. Egy külföldinek ugyanúgy nem mond semmit a palackon lévő címke. Kell, hogy vagy a fajta vagy a pince neve felhívja a figyelmét.

Hogy mindezt hogyan lehet elérni, az már nem az én magasságom... :-)
Én gyanakodva méregetem a magyar bor-sovinisztákat, de tény, hogy ilyen bort külföldön még nem ittam (persze külföldön nem is tudok ilyen mélyre meríteni). Van benne valami olyan bátorság, kompromisszummentes „magamnakcsinálom” mentalitás, mint a konyhaasztalon…..
janigod 2011.03.11 21:06:48
@janigod: Nem tudok írni :-)
@zoli: @ringsider: @BZoltan: Nekem beugrott, hogy az extrakt lesz, bár nem a neve, hanem az értéke miatt...
A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik majd arról szavaznak, hogy ki legyen közülük a Borászok Borásza 2011-ben. Az elismerést tavaly Légli Ottó kapta. Az Borászok Borászán túl két különdíjat is kiosztanak majd,…..
janigod 2011.03.07 19:11:19
@lackó: Kimondok én mindent és nem veszem zokon amit írsz, kár ezen rágódni: de nem tehetek róla, hogy Ottóról nekem egy vidám, egyenes és őszinte ember jut az eszembe nem pedig a borai. Amikért mellesleg nem vagyok oda. Ezért tartom kissé ellentmondásosnak a díjat, elvégre nagy borászt választanak, nem pedig jó barátot... :-)
janigod 2011.03.07 23:05:14
@lackó: Olvasd el az utolsó mondatod, mert az igaz, és nézd meg, hogy mi értelme annak a halandzsának, amit előtte írtál.

A díjazott megválasztásának módjából tudhatjuk, hogy milyen esetlegesen esik az valakire. 50-szer 1 szavazat, egy fordulóban: szóródjon, oszt' majd lesz valami. A különdíjaknál legalább mérlegelnek kicsit. Hát persze, hogy nem korrekt! 3 év alatt kifulladt az egész díj pár valóban nagy névvel, aztán most véletlenszerűen kapja egy közepes borász, aki a jelölt lista közepe felé tart.
A Homonna-borokkal komoly lemaradásban vagyok. Talán kétszer sikerült eddig kóstolnom a Tokaj elitjébe tartozó legendás, olykor megosztó borokat, mindkét alkalommal tömeggel körülvéve, nagyszabású rendezvényen, kénytelen voltam így felszínes benyomásokkal beérni. Megfontolt…..
janigod 2011.03.01 15:02:30
@kegyetlenkirály: @Fűrészpor: @palack: @shiraz: @hegyaljai: Gyerekek egyre jobb ez a blog :-)
Burgundia a világ legdrágább borvidéke. Nemcsak azért, mert nincsen értékesebb szőlőfürt annál, mint ami a Romanée-Conti dűlőben terem, de főleg azért, mert akár fehérben, akár vörösben, akár 50 euró alatt, akár 50 euró felett itt a legmagasabb az egyszeri borfogyasztó…..