Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hadi72

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arcok a Nagy Háborúból 7. Az alsó-ausztriai Fischamend volt a Monarchia repülésének központja. A léghajó- és repülőgyáron kívül volt itt tesztüzem, repülőtér és kiképzőbázis is. Fischamendben számos magyar tervezőmérnök és pilóta is megfordult.      2011 tavaszán két részben tettük közzé azt a…..
„Doberdó! ...Fogalommá vált név s mégis azt hiszem, legtöbben távolról sem sejtik, miért és milyen körülmények között vált azzá” – írta József főherceg, a Doberdó-fennsíkot védelmező VII. hadtest parancsnoka visszaemlékezései vonatkozó kötetének előszavában. A…..
Hadi72 2010.11.01 22:21:15
@Hatvanas:
Kedves Hatvanas!
Örülök a felvetésnek és a kis szlovén dalnak, már csak azért is mert jómagam ezer szállal kötődöm Szlovéniához.
A dal magyarul így hangzik:

Oh Doberdó, oh Doberdó,
Szlovén fiúk sírja.
Ahol vérünket ontottuk
A haza szabadságáért,
Ahol eltemettük őket,
A szlovén fiúkat.
Oh Doberdó, szlovén fiúk sírja!
Oh Doberdó, szlovén fiúk sírja!

Természetesen a Monarchiáról van szó, mint hazáról, ugyanis a szlovének egyáltalán nem akartak elszakadni. Ok különösebben sosem kedvelték a nagy szláv álmokat, nem véletlen, hogy Jugoszláviát is az Ő kezdeményezésük bomlasztotta fel, ők jelentették be elsőnek, hogy kilépnek az államszövetségből.
Pont ezekről a dolgokról is részletesen ír majd a most készülő szlovén szerzőjű "Harcok a Doberdón" c. könyvünk.
Pl érdekes de az olaszokra is nagyon dühösek voltak, hogy orvul megtámadták a hazát, azaz a Monarchiát, és onnan szlovén földeket akarnak elrabolni. Azt hiszem a magyar mellet, a szlovének ragaszkodtak leginkább a közös Monarchiához.