Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doleschall Tamás

154 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy 15 ezres település életében mit számít, hogy állítsuk meg Orbánt vagy oda a demokrácia? Annak lenne jelentősége, hogy mit képviselnek, milyen kritikákat fogalmaznak meg helyi ügyekben. Mutatnak-e utat, kiutat vagy bármi mást? ..
Minden egyes forint éves bérleti díjbevételhez tartozik egy 500-szor akkora értékű elmaradt építkezés. És ötven év, amíg ezeket a közintézményeket használhattuk volna. A hülyének is megéri, nem? ..
Az évi 1%-os növekedés önmagában nem jelent akkora gondot, hogy drasztikusan be kellene húzni a féket. Valójában sokkal régebb óta fennálló, krónikus közlekedési, parkolási, közmű- és férőhelyi problémáink vannak. Csupa olyan jelenség, amelyekért jórészt a városmenedzsment okolható. ..
Budakeszi Blog Hol a határ? 2023.03.30 09:00:00
Meddig terjeszkedhet a település házakkal, utakkal? Telkiig, Pátyig, Budaörsig? ..
Ahogy az oda- és elvezető utcákat, erdei utakat, kedvelt turistakörnyéket sem. Legyen a parkerdő az embereké, a kocsikat hagyják a természeti terület határán! ..
A budakeszi utak állapota csak az útfelújításokhoz hasonlóan, felszínesen indokolható a közpénzek tartós hiányával. Mélyebbre ásva, ha útalapot nem is, a politikusok újraválasztási paranoiáját és menedzseri hiányosságait találjuk. ..
A 2022-es választások egy felívelő gazdasági ciklusban, az orosz-ukrán háború árnyékában hozták el az újabb kétharmadot. A budakeszi eredmények is a helyi politikai erőviszonyok visszarendeződésére utalnak. ..
Útelágazáshoz. Előbb-utóbb el kell döntenünk, hogy bővíteni vagy csillapítani szeretnénk-e az autós forgalmat. Mert a kettő egyszerre nem fog működni. ..
Nemcsak nálunk, mindenhol, de a fővárosi agglomerációban hatványozottan. A legjobb példa az M0 dél-budai szakasza. A Budakeszi nyugati lakótömbjei mögé tervezett összekötő úton is – különböző becslések szerint – napi 3-6 ezer jármű haladna, hogy a Meggyes utca ilyen irányú, negyedakkora forgalmát…..
A budakeszi intézmények összeraktak egy bővítési koncepciót, az önkormányzat felrúgta. Újabb iskolát akarnak a meglévők mellé, ha lehet, újabb úttal. A gyerekek több mint fele járhat majd át a Fő utcán vagy a várost délről megkerülve iskolába. ..
A fővárosba tartó buszok gyorsítása nemes szándék, de ha közben csökkentik a frekventált közterületek helyi használatát, akkor az itt élők és dolgozók vesztesei lesznek az ingázók megsegítésének. ..
Sosem volt még ennyi iskolakezdőnk, mindkét épület zsúfolásig megtelt, de egy újabb iskolának nincs helye. Hiába támogatná a tankerület, hiába segítenének a helyben lakó állami vezetők, hiába adna rá pénzt a kormányzat: az egyetlen alkalmas köztelkünkre ipari csarnokokat és irodaházakat építenének.…..
Szorít a határidő, egyre-másra derülnek ki a projekt hátrányai és kárai, egyre nagyobb kockázatokat vállalnak a városvezetők. Most éppen egy kétes ügybe keveredett vállalkozással készülnek szerződni. ..
Budakeszi Blog Turisták helyből 2021.05.05 11:00:00
A dicső múltból táplálkozó, vissza-visszatérő gondolat, hogy Budakeszi turisztikai célponttá tudna válni, mert az micsoda bevételeket hozhatna. Az ötlet a mai világ teljes félreértésén alapul: számunkra nem az a kérdés, hogy kiket és mivel szeretnénk idecsalogatni, hanem az, hogy mi magunk hová…..
A pályázatfüggőség szinte összes tünetét magán hordozza ez a beruházás. Utolsóként, hogy a tervezés csak a pályázati célra korlátozódik, és elvághatja vagy elszalaszthatja más fejlesztések esélyét. Városfejlesztési horror 3. rész ..
A pályázatfüggőség szinte összes tünetét magán hordozza ez a beruházás. Például, hogy minél többet kell költeni, ha van értelme, ha nincs, és nem számít, ha a kitűzött cél nagyrészt már megvalósult. Városfejlesztési horror 2. rész ..
A pályázatfüggőség szinte összes tünetét magán hordozza ez a beruházás. Elsőként, hogy mennyit számít a stratégiai gondolkodás (hiánya), és hogyan sikerült 200 millió forintot kitolni a prérire. Városfejlesztési horror 1. rész ..
Talán segíti a régi szennyvíztisztító sorsáról elindult nyilvános vita kibontakozását, ha csokorba gyűjtjük azokat a kérdéseket, amelyek jelentőséggel bírnak a város ingatlan-gazdálkodásában. ..
Ha némiképp játékos formában is, de 20 hónap után végre megkezdődött a nyilvános vita a régi szennyvíztelep hasznosításáról. A polgárok tájékozódását segítendő a blogba minden fél álláspontja felkerül, és nyilván a játszótársak is hasonlóan járnak majd el. ..
2014-ben a polgármester azt ígérte, hogy a rekultivációt követően közösségi célra hasznosítják. 2018-ban pályáztak és nyertek, hogy önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkká alakíthassák. 2021-ben ugyanaz a polgármester az itt kialakítandó telkek eladhatóságáról döntött. Megint át lettünk b*szva. ..
Hány tanteremre lenne szükség? Hol lehet bővíteni, és hol lehet újat építeni? Milyen sorrendben? Ki fogja mindezt finanszírozni? Ezek nemcsak a mai, 15 ezres Budakeszi fojtogató kérdései, hanem a leendő 25 ezresé is. Ilyen messzire kell a városvezetőknek előretekinteniük. ..
A 6-17 éves korosztályokban meredeken emelkedik a budakeszi lakosok száma. 400 általános iskolai és 200 gimnáziumi helyre lenne szükség az egyensúlyhoz. ..
Újabb előrelépésnek lehetünk tanúi Budakeszi oktatási életében: az idei beiratkozók már két intézmény közül választhattak. Pár év múlva viszont már az is kérdéses lesz, hogy beférnek-e. Hogy miért? Mert sem a minisztériumnak, sem a tankerületnek, sem az önkormányzatnak nem volt fontos, hogy az új…..
Van a városvezetőknek egy sikersztorija, amelyet gyakorlatilag titkolnak. De most lehull a lepel: pénzt hoznak Budakeszinek. Csak egy bibi van, olyan dologgal hozzák, amire a régi szennyvíztelep helyén ők költenek. Mi ebben a logika? ..
A világjárvány nem csak súlyos betegeket és elhunytakat hoz, hanem munkanélkülieket és gazdasági sokkot is. De nem úgy, mint a 2008-as krízisben, amikor minden a fejünk felett történt. Most mi magunk is többet tehetünk a túlélésért és a kilábalásért. ..